2018-03-29 1966 浏览
食泰菜的話,多數人都想想起舊機場,但該區話近又不近,始終未有港鐵的確不算便利。最近發現旺角區都新開了不少泰國菜館,今天來到726大廈的<泰屋>,近近地一嚐泰菜以止心癮726大廈是新建的單棟式大廈,所以每一層就是一家食店。打開電梯門後可見食店用了屏封分隔出食客區,所以不用擔心別人一出電梯就看見你在張大口吃東西即使是平日的8點後,店內還是人頭湧涌,好旺場喔!Menu印刷精美外也很乾淨,其實我最怕這種質地的餐牌黏黏餬餬,沒抹乾淨。但這裡的衛生情況令人滿意友人是<包怪>,所以我們先點了蒜蓉包作餐前小吃。選用法式長麵包切成厚片,每片也造到脆邊但內裡是棉棉的。再塗上厚厚的蒜粒牛油醬,好邪惡喔香葉炒雞肉碎內的雞肉其實都不是碎,size頗大粒有口感加上豆角粒和泰式調味料一起炒,充滿泰式風味,用來送飯一流。蔬菜類是不能不點的!樣樣也很想試所以結果選了蒜蓉炒雜菜。菜類都非常新鮮不是賣剩的<下欄菜>,炒得清,不油膩。再配上大量的蒜蓉和最後灑上的黃金蒜,清新得來不寡。金邊粉絕對是吃泰菜必點的菜式,<泰屋>還有蛋包款式喔!!金邊粉炒得乾爽不油膩,

726大廈是新建的單棟式大廈,所以每一層就是一家食店。

即使是平日的8點後,店內還是人頭湧涌,好旺場喔!

香蔥蒜蓉包

友人是<包怪>,所以我們先點了蒜蓉包作餐前小吃。

香葉炒雞肉碎

蒜蓉炒雜菜

蔬菜類是不能不點的!樣樣也很想試所以結果選了蒜蓉炒雜菜。

泰式蛋包金邊粉拌蝦

金邊粉絕對是吃泰菜必點的菜式,<泰屋>還有蛋包款式喔!!

金邊粉炒得乾爽不油膩,再用蛋漿煎成的蛋網包成一個小包包,造型非常精緻美觀

蛋包金邊粉還伴上蝦件,雖然不算非常大隻但勝在煮得爽口彈牙。但如果整個菜再加多一點辣就更好了。

另外加了1個白飯和2個椰青後不用400多元,價錢中規中矩但勝在地點方便而且質素好,值得再來。

2018-03-21
香蔥蒜蓉包
香葉炒雞肉碎
泰式蛋包金邊粉拌蝦
2018-03-24 82 浏览
旺角不嬲都有好多餐廳,因為近排少食泰國菜,所以今次就黎左呢間泰屋。去到七點幾左右,冇人排緊隊,唔洗等就有位坐啦。男朋友請食飯,唔洗睇價錢叫野食真係爽😌侍應好有禮貌,我同佢講唔該,佢話唔洗客氣佢應份🤣🤣泰式生蝦刺身 ($108)因為生蝦貴,我以前從來都冇食過😂所以唔知點樣既生蝦先叫好食🙈我覺得呢個唔錯吖,蝦上面鋪左酸辣既sauce,係超級酸同超級辣,好過癮。辣到我地即刻叫左個椰青解辣馬拉盞炒通菜 ($72)正常唔錯👍👍星洲咖哩軟殼蟹 ($188)哇,我原本都諗緊佢會唔會有包,冇既話打算叫個薄餅點咖哩汁。咖哩多到滿,軟殼蟹份量超級多,食極都仲有😂軟殼蟹炸到面頭脆脆地,不過俾咖哩浸得耐會lum左,所以要快d食。麵包亦值得一讚,好軟熟,唔係石頭包。干炒泰式蛋包金邊粉 ($82)賣相唔錯,味道亦唔錯。😋泰國椰青 ($40)鮮甜椰水😉d椰肉好易起😎

泰式生蝦刺身 ($108)

馬拉盞炒通菜 ($72)
正常唔錯👍👍

星洲咖哩軟殼蟹 ($188)

干炒泰式蛋包金邊粉 ($82)
賣相唔錯,味道亦唔錯。😋

泰國椰青 ($40)
鮮甜椰水😉d椰肉好易起😎

2018-03-20 131 浏览
今曰同男友去金都睇完婚紗就過左黎醫肚啦,呢幢大廈開左咁耐都未有機會試過,咁岩途經此地就上去食下泰國野先。6⃣️點幾黎到,都已經坐滿三份二位置了。地方寛倘舒適,佈置得好有泰國地道風味我地兩個人點了幾個菜,好快就已經陸續送到了,款款都色香味俱全,味道1⃣️流食到咁上下開始愈來愈多人黎到,企曬係到等位。所以我地都唔好意思坐咁耐,食完立即讓位走人。椰汁冰$32 清甜可口蝦餅併素春卷$78 炸得夠晒香脆 泰式豬頸肉炒飯$78 炒得好香,好有獲氣炭燒扇貝$78 好大粒扇貝 而且非常入味 撈埋d蒜蓉1⃣️齊食 正菠蘿咕嚕肉 $82 份量十足,真係滿到瀉咁仔 ,不得了咕嚕肉炸到剛剛好,唔會好韌,脆卜卜,酸酸甜甜十分開胃不得不提呢到d碟都幾特別,有兩個洞,有得承托埋對🥢!

椰汁冰$32 清甜可口

蝦餅併素春卷$78 炸得夠晒香脆

泰式豬頸肉炒飯$78 炒得好香,好有獲氣

菠蘿咕嚕肉 $82 份量十足,真係滿到瀉咁仔 ,不得了
咕嚕肉炸到剛剛好,唔會好韌,脆卜卜,酸酸甜甜十分開胃

不得不提呢到d碟都幾特別,有兩個洞,有得承托埋對🥢!

2018-03-19
2018-03-11 122 浏览
2個人去食泰菜,真的很難點,想吃的很多,但2個人又沒能吃很多..煩惱最後2個人每人點2個想吃的吧?椰青飯很吸引..,不過我又想試下菠蘿炒飯菠蘿炒飯就好像一間泰菜店的最基本必定要好吃嘛馬拉盞抄通菜很香很惹味唯一不好是馬拉盞有點太硬不是脆脆的菜很多,2個人真的每人分到很多菠蘿炒飯,wow...也真的好多呀飯屬炒得乾身,海鮮還不錯新鮮菠蘿朋友選的咖喱軟殼蟹吸睛度十分,連隔壁桌也詢問侍應是什麼而且我是個麵包控(不過最後當然吃不完整個)我個人覺得咖喱可以一點點辣會惹味點包這樣配咖喱絕配..包軟軟的軟殼蟹也不少咖喱已經很入蟹味本來我不知道原來咖喱軟殼蟹有包的所以點了個酥餅因為配咖喱好嘛,香香酥酥的
2個人去食泰菜,真的很難點,
想吃的很多,但2個人又沒能吃很多..
煩惱

最後2個人每人點2個想吃的吧?

椰青飯很吸引..,不過我又想試下菠蘿炒飯
菠蘿炒飯就好像一間泰菜店的最基本
必定要好吃嘛

馬拉盞抄通菜
很香很惹味唯一不好是馬拉盞有點太硬
不是脆脆的
菜很多,2個人真的每人分到很多

菠蘿炒飯,wow...也真的好多呀
飯屬炒得乾身,海鮮還不錯
新鮮菠蘿

朋友選的咖喱軟殼蟹
吸睛度十分,連隔壁桌也詢問侍應是什麼
而且我是個麵包控(不過最後當然吃不完整個)
我個人覺得咖喱可以一點點辣會惹味點
包這樣配咖喱絕配..包軟軟的

軟殼蟹也不少
咖喱已經很入蟹味

本來我不知道原來咖喱軟殼蟹有包的
所以點了個酥餅
因為配咖喱好嘛,香香酥酥的
  • 菠蘿炒飯
2018-03-07 116 浏览
上星期師姐黎呢間食個泰國菜,中學聚餐揀呢間食飯,好彩朋友訂了枱,一班人準時收工晚上7時半上去,來到門口巳開始人頭湧湧,推門進入,較多似是來聚舊/慶祝,店內也沒太多精緻的裝潢,不過算有格調,幾個人可以點多d菜式試呢碟~生蝦刺身好新鮮,又大隻超好味,沾上泰式辣汁,夾上蒜頭辣椒,風味十足。~金柚鮮蝦沙律,味道酸甜是一道開胃小菜,配料非常豐富,幾隻大蝦彈牙,柚子多汁, 加上炸蒜,香口又開胃,有嚼勁!!~馬拉盞炒泰國椰菜苗,呢個菜就不算得很辣,菜不算老沒有渣,加上馬拉盞醬汁帶點甜甜微辣十分惹味~開胃泰式珍寶拼盤,好豐富點左~串燒雞/豬各半打,雞肉肉質也烤得香口,就算不沾醬味道也很好唔會乾,豬肉一串就很大片,而且肉比較韌,花牙力才能扯開來吃,串燒重點其實亦在於個碟沙哆醬濃稠~海鮮冬陰公湯其實本人一向食辣,呢個味道先是帶酸辣味,飲落之後,突然感覺熱辣就由下慢慢湧上,味道層次豐富,另外配料也有不少,真正越食越辣越辣越食
~金柚鮮蝦沙律,味道酸甜是一道開胃小菜,
~開胃泰式珍寶拼盤,好豐富
~海鮮冬陰公湯
2018-03-06 104 浏览
成日搭巴士經過彌敦道,透過車窗總會見到呢間餐廳,可能生來就系吃貨,所以特別留意貌似好味的野食,對未試過的餐廳仲會不想放過咁,一有機會就要品嚐泰屋開在2樓,電梯一開門就系泰國特色的裝修,大方得體近窗的座位系沙發四人位,望出去就系彌敦道泰式豬手,有圖有真相,好得沙爹串,花生碎沙爹醬汁,原隻菠蘿炒飯,圖片已經說明一切,都唔洗多說,好食到一個點咖哩炒蟹,見到隔離枱食呢道菜,我又要不過岩岩從新加坡食完「珍寶海鮮坊」,呢道菜顯然得唔到我的歡心,蟹肉系雪藏蟹,毫無鮮甜味,略輸一籌了馬拉展炒通菜,大廚出品,小菜一碟餐牌有好多菜式都想試,下次仲會來

泰屋開在2樓,電梯一開門就系泰國特色的裝修,大方得體

近窗的座位系沙發四人位,望出去就系彌敦道

泰式豬手,有圖有真相,好得
泰式鹵水豬手

沙爹串,花生碎沙爹醬汁,

泰式沙爹串(半打)

原隻菠蘿炒飯,圖片已經說明一切,都唔洗多說,好食到一個點

原隻菠蘿海鮮炒飯

咖哩炒蟹,見到隔離枱食呢道菜,我又要

星洲咖哩蟹

馬拉展炒通菜,大廚出品,小菜一碟

馬拉展炒通菜

餐牌有好多菜式都想試,下次仲會來
2017-12-28
泰式鹵水豬手
泰式沙爹串(半打)
原隻菠蘿海鮮炒飯
馬拉展炒通菜
2018-03-02 102 浏览
旺角726這棟食肆黎過幾次,而今晚同三五知己心血來潮想吃泰國,記得呢到有,裝潢簡約年輕,天寒地凍依然滿坐黃咖喱牛筋腩配印度油酥餅,份量頗大咖喱汁足夠多人享用,牛筋腩被咖喱汁全面蓋過,一上枱大家都搶住攞咖喱汁配薄餅食,汁料豐富令到咖喱汁杰身,油酥皮煎得鬆脆一開四,索晒啲咖喱汁,食到䑛䑛脷,如果啲咖哩再辣啲就更好啦!!泰式珍寶拼盤蝦餅炸得香口,好夠蝦味無過多肥肉都幾彈牙,點泰國雞醬食最正。雞翼唔算乾,香脆春卷皮惹味不過有d漏香茅蒜蓉爆中蝦有顏色有味道,蝦都有十幾隻大大隻爽口都唔錯都好入味~串燒今次我地每樣要兩串,串燒即叫即燒,上台時熱辣辣,正!!!雞肉沒有太過乾身而變得「鞋」口,個人較喜歡牛和雞肉串,豬肉串較"鞋"口,但沙嗲醬就是普通的沙嗲醬…我們發現點咖哩汁後味道更好。

2018-03-02 133 浏览
新年食太多中菜 開年就試下泰菜聽聞呢間好食夾抵食 咁我地就訂台啦其實餐廳環境都幾迫講返野食先 不過不失的菠蘿炒飯蝦係幾好食的不過我感辣得濟 但家人䑁得啱啱好粉絲好有味 推薦👍🏻👍🏻咖哩農夫包 就差d 個包唔夠硬 一切就爛令人失望蠔餅我好like 蛋味甚濃 推介總括黎講 7個人食 平均200蚊大都唔洗 其實算抵ge 不過我覺得呢間無咩泰式的味道/感覺你話好正好吸引咩? 我覺得未到呢個level其實我地點咗唔小野 但其他都普普通通 不過不失咁就唔評啦我覺得 性格比算高 仲可繼續幫襯
新年食太多中菜 開年就試下泰菜

我覺得 性格比算高 仲可繼續幫襯
2018-02-22
  • 蠔餅
2018-02-25 132 浏览
今日約左同事食飯~其中一位同事想食泰菜,我地鐘約去未試過的餐廳,今次就到~泰屋一試。店內裝飾環境乾淨企理,今晚人很多需要等位,同事肚餓指數高,坐下便極速點餐,食物選擇挺多,而且價錢合理, 店員態度友善不忘一而再地添加熱水▪️生蝦刺身$108以杯盛上的生蝦討好,生蝦肉質鮮嫩有彈性加上微甜拌隨的香濃海洋味道,真的叫人難捨難離▪️金柚鮮蝦沙律$92新鮮金柚份量多多且酸酸甜甜多汁,蝦大隻彈口,混合秘製泰式醬汁,營養豐富,口感非常匹配,滋味非常,而且不肥不膩▪️冬陰公鮮蝦炒飯$82炒飯粒粒分明,冬陰辣椒味香辣,炒飯混有濃濃鮮香湯味以及酸酸辣辣的味道,十分香口,值得推薦▪️馬拉盞炒泰國椰菜苗$82馬拉盞炒椰菜苗夠惹,椰菜苗食落有少少澀,澀得來帶點椰菜香味道,開胃▪️冬陰公鮮蝦湯大$108冬蔭功湯蝦鮮內裏有很多材料,撲鼻的檸檬葉和香茅的香味很令人抵擋不住,辣度酸味適中,建議盡快飲哂,否則湯尾味道很濃!

▪️生蝦刺身$108

▪️冬陰公鮮蝦湯大$108
冬陰公鮮蝦湯大
冬陰公鮮蝦炒飯
2018-02-21 84 浏览
朋友約食飯,說想吃泰國菜。到達726才知道大廈有這麼多食肆!泰屋的裝潢不錯,夠光猛,檯與檯之間亦有充足的間隔,坐得舒適。我們三個人點了:- 蒜蓉包- 蝦餅- 泰式鳳爪- 泰式生菜包- 馬拉盞炒通菜- 冬陰功大蝦炒飯上菜速度不算很慢,唯一挑剔的事上菜的順序。先來通菜,前菜小食在後,但這是吹毛求疵的要求啦!食物份量夠大,三個人一定夠吃蒜蓉包、泰式蝦餅、馬拉盞炒通菜味道不過不失,是預期中的味道。泰式鳳爪及生菜包就教人驚喜!本人嗜辣,鳳爪酸酸辣辣的,加上洋蔥,芹菜的配料很開胃,愛辣的朋友應該會喜歡。我對生菜包本身沒有太大興趣,但這裡的生菜包跟中式的不同,有冬陰功調味,辣度適中,很有驚喜,我也不禁吃了多塊!冬陰功大蝦炒飯就一般,飯有點濕,味道還好。用餐後雖然聊了很久,但沒有覺得被服務員催趕離開。而我們最終還點了甜品:- 椰汁西米糕- 香芒糯米飯其實還有很多糕點類都是單點的,但我們全部選擇了西米糕。單個的份量就已經很大,大概是兩個普通的大小。糯米飯味道亦不錯!整體來說的用餐經驗很好,想吃泰國菜的朋友可以試試!

我們三個人點了:
- 蒜蓉包
- 蝦餅
- 泰式鳳爪
- 泰式生菜包
- 馬拉盞炒通菜
- 冬陰功大蝦炒飯

食物份量夠大,三個人一定夠吃

- 椰汁西米糕
- 香芒糯米飯

整體來說的用餐經驗很好,想吃泰國菜的朋友可以試試!
2018-02-21
  • 泰式生菜包
2018-02-15 114 浏览
一向中意食泰國野既我,雖然每次食既野都係個啲😂不過無阻我愛泰國菜既熱情🤣泰屋呢間一直都見到好多人去食,啲評價都ok~心思思既我當然要試!👉🏿✨泰國金柚鮮蝦沙律 Hkd 92 💸📌之前食過一次之後,就養成左要叫個沙律既習慣😂柚子酸酸味味好開胃,啲蝦都好多👉🏿✨蟹肉炒飯 Hkd 88 💸📌飯桶必點。飯上面有一層蟹肉,泰國野就係香過人!食左一啖真係會食慾大增呀👉🏿✨干泰式蛋包金邊粉 Hkd 82 💸📌知我既人,我真係每次都一定會叫金邊粉!呢間都一樣,中意佢甜甜辣辣,出面有層蛋包住,幾特別架👉🏿✨鮮芒果糯米飯 Hkd 45 💸📌我真係知道自己好悶🤦🏽‍♀️食親都係佢!不過佢既糯米飯係絕對試得過!有紫米同白米,白米軟糯啲,紫米就脆啲,加埋芒果,一凍一熱超正🤓👉🏿✨泰國椰青 Hkd 40 💸📌椰青都清甜,希望下次可以飲下新野🤣
👉🏿✨泰國金柚鮮蝦沙律 Hkd 92 💸

📌之前食過一次之後,就養成左要叫個沙律既習慣😂
柚子酸酸味味好開胃,啲蝦都好多
👉🏿✨蟹肉炒飯 Hkd 88 💸

👉🏿✨干泰式蛋包金邊粉 Hkd 82 💸

📌知我既人,我真係每次都一定會叫金邊粉!
呢間都一樣,中意佢甜甜辣辣,出面有層蛋包住,幾特別架
👉🏿✨鮮芒果糯米飯 Hkd 45 💸

👉🏿✨泰國椰青 Hkd 40 💸

📌椰青都清甜,希望下次可以飲下新野🤣
2018-02-13 175 浏览
沒想過這裏星期一晚也那麼多人, 未夠七點半外面已經開始排隊。我認為這裏的泰國菜整體水準也不錯 而且價錢合理, 抵吃。我們點了一碟清炒西蘭花、一個原個椰盅海鮮焗飯來分享。前菜方面,我們點了一客泰式生蝦刺身。這裏送菜的速度很快, 只需約十分鐘,所有食物就差不多送到上來。清炒西蘭花得很惹味, 吃下去有蒜蓉香, 它也炒得夠淋。它的醬汁也很多,很juicy。 我試過在其他餐廳吃過一些非常難咬的西蘭花。原個椰盅海鮮焗飯的賣相很吸引, 看落去很大份,上面有青口和蝦。不過, 飯裏面的配料不多。我們本來以為裏面會充滿著海鮮,但是椰汁飯很多,配料卻很少,裏面亦有提子乾。
我認為這裏的泰國菜整體水準也不錯 而且價錢合理, 抵吃。

清炒西蘭花

原個椰盅海鮮焗飯

2018-02-12
清炒西蘭花
2018-02-12 441 浏览
星期日同女友去完旺角辦年貨,順便又去附近揾野食,諗起嚟緊新年都係食中式野多,不如附近揾泰菜食下,經過彌敦道726號,見到2樓有泰菜食,就走左上去光顧!好彩嚟得早,遲多少少都無位!泰屋環境寬敞,人多人少都非常適合!仲有一面係大玻璃窗,令空間感大增!餐牌食物選擇多,熱門既海南雞,生蝦刺身都有供應!我哋今晚點左幾個餸食,首先有生蝦刺身,呢個生蝦刺身同平時食嗰d好唔同,除左有佢哋自家醬汁,重點係塊薄荷葉!由酸辣入口到尾後食完有陣薄荷味留喺口中,非常過癮! 生蝦大大隻啖啖肉!餐廳上菜速度都幾快!未食完生蝦,冬蔭公都已經送到嚟! 酸酸辣辣外仲有d咸味!令人非常開胃!而且用料十足,雖然係細碗,都有成隻大蝦喺入面!泰式炸魚餅,份量大,用料足,除左陣陣魚肉味外,仲有陣陣香茅味!加上有豆角喺入面,非常有非常彈牙咬口!泰式炒椰菜苗! 馬拉盞加椰菜苗係絕配既組合,惹味既馬拉盞既咸且辣,配合嫩囗鮮甜既椰菜苗,令口感大增!我哋仲叫左佢哋既原個椰盅焗飯,其實由於餐廳既餸菜份量十足,我哋未食椰汁焗飯之前已經有d飽,不過椰汁焗飯由賣相到味道都非常吸引,我哋最後都食晒成個飯!椰汁飯除左用料十足,有大蝦,青口,尤魚等海鮮之

餐牌食物選擇多,熱門既海南雞,生蝦刺身都有供應!

椰汁飯除左用料十足,有大蝦,青口,尤魚等海鮮之外,仲有椰肉加埋喺入面,令每啖飯都充滿著椰香!加埋甜甜既椰汁,令我哋食完一碗又一碗!

雖然咁多野食份量都好大,因為都好食!我哋最後都清晒!埋單4 百幾,我哋捧住個肚走人!

• 原個椰盅海鮮焗飯
2018-02-10 75 浏览
星期五tgif同男友食泰菜❤上次嚟726食吉列牛忌廉烏冬, 見倒呢間泰屋, 今日就試一試。😝同男友二人都好中意食泰菜, 但無奈成日中伏~今日呢間泰屋都算近日比較好食嘅上乘餐廳~環境都衛生舒服。我地點左:咖哩蟹😺咖哩唔會好辣, 將蟹肉嘅鮮味提錬到咋一個層次,。美中不足隻蟹唔算太大隻, 食完有啲唔夠喉。$348蚊都算抵食。冬陰功大蝦炒飯: 好夠鑊氣! 冬陰功嘅味道包裹住每一粒~係幾唔錯。仲食咗個雙色芒果糯米飯, 白糯米同紫米。 點一點椰漿, 伴住芒果一齊食。 椰漿有點兒鹹.. 糯米甜, 而芒果則酸酸甜甜, 味道好多層次。幾好味。 一個人食會有啲漏, 兩個人食就啱啱好。另外仲有三色冰。總括而言, 會再幫襯。

環境都衛生舒服。

我地點左:

咖哩蟹

另外仲有三色冰。

總括而言, 會再幫襯。
2018-02-10 73 浏览
是晚很高興,因與將近整年沒見的朋友吃晚飯。朋友素來獨愛泰國菜,因為喜歡其味道千變萬化及不會太熱氣。泰屋之前曾吃過午飯,覺得環境寬敞,食物價格亦較合理。炭燒豬頸肉沙律 - 我倆都是食肉獸,捨棄了青木瓜沙律改叫這款。份量很多,沙律菜青綠爽口,而豬頸肉肉質厚,入口鬆化且帶有酸甜的味道,十份醒胃。泰式炸魚餅 - 炸得香脆,入口彈牙富有香濃魚味,配上附有的泰式香甜辣醬,味道更佳。馬拉盞炒通菜 - 通菜味道清甜,咬落清脆不軟稔。泰式干炒牛金邊粉 - 河粉沽清關係,轉了金邊粉。金邊粉入口滑身,炒得乾身不太油膩。牛肉色澤淡,其肉質不太嚡口,挺軟綿綿。食畢主菜前菜小食,肚子其實挺飽,不過仍心不死叫埋茫果糯米飯才圓滿。茫果入口甜滑,白糯米黑糯米均熱騰騰,入口不黏牙。點上椰汁一起食更加香。
是晚很高興,因與將近整年沒見的朋友吃晚飯。
朋友素來獨愛泰國菜,因為喜歡其味道千變萬化及不會太熱氣。

泰屋之前曾吃過午飯,覺得環境寬敞,食物價格亦較合理。

馬拉盞炒通菜 - 通菜味道清甜,咬落清脆不軟稔。