2024-03-06 1929 浏览
今天在旺角MOKO兒童樂園同呀女玩了一個下午,體力耗盡的我突然感到一股飢餓襲來,於是決定去附近的泰屋泰式餐廳解渴解饞。泰屋位於旺角彌敦道726號2樓,裝潢簡約舒適,讓人感到放鬆。一進門就聞到了濃郁的泰國香料味道,令人胃口大開。肥牛越式湯金邊粉$50。這碗金邊粉的湯頭鮮甜,吃起來十分濃郁。肥牛充足,搭配上滑嫩的粉條。湯中還有豐富的配料,如豆芽、青蔥和香菜,增添了豐富的層次感。跟餐免費配一杯餐飲。濕炒肉片河$48。這道菜色香味俱佳,肉片炒得剛剛好,保持了肉質的鮮嫩和彈性。配料中的青椒和洋蔥提供了一些清爽的口感,與肉片的豐富風味相得益彰。搭配上一杯清涼的青檸梳打,加$6,真是解渴又開胃。泰屋 (旺角)旺角彌敦道726號2樓#泰屋 #泰式美食 #金邊粉 #肥牛湯粉 #濕炒肉片河 #旺角美食 #食評 #foodie #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodgasm #foodstagram #foodphotography #foodblog #foodblogger #foodaddict #foodporn #foodgram #fooddi

肥牛越式湯金邊粉$50。

濕炒肉片河$48。

泰屋 (旺角)
旺角彌敦道726號2樓

#泰屋 #泰式美食 #金邊粉 #肥牛湯粉 #濕炒肉片河 #旺角美食 #食評 #foodie #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodgasm #foodstagram #foodphotography #foodblog #foodblogger #foodaddict #foodporn #foodgram #fooddiary #foodislife #foodstyle #foodheaven #foodpic #foodpassion
2024-03-04
2024-02-17 1524 浏览
。O小姐。樓上泰菜。日常。話說趁新年嘅時間,同娘親去一去花園街女人街,睇吓有冇嘢買,行到咁上下見攰攰地,咁梗係去食個飯先啦,再諗又諗,不如去食泰菜?上到嚟,原來餐廳係要一早預約㗎,好彩我哋早食,咁所以我哋都有位可以食個快din!呢度侍應叔叔同埋姐姐都好好人,佢哋都有介紹有啲乜嘢好食,見我係度影相仲幫我擺到靚靚添🤣由於我哋都唔係太想食煮食,所以我哋就叫咗小食拼盤、串燒、炒金邊粉、芒果糯米飯同埋兩杯嘢飲就算啦(但其實原來好飽好飽好飽)我哋先叫咗沙嗲串燒 - 我哋叫咗雞同牛,佢個沙嗲汁係好食嘅,同埋都烤得幾燶,好似喺泰國食嘅沙嗲甘😏驚喜嘅係泰式珍寶拼盤,我哋叫咗個細嘅,點解都會有咁多餸㗎!佢有雞翼、魚餅、蝦餅、、仲有春卷!超級多啊,四個人食都得啊,我哋兩個人食反而太多啦😳不過佢應該係即叫即炸嘅,好食嘅,所有嘢都脆卜卜同熱辣辣煮食方面,我哋就叫咗個炒貴刁,不過不失啦,係油多咗少少,不過啲餸就好大嚿,見到好大嚿青口啊!我同娘親大人各自叫咗一杯嘢飲,娘親大人嗰杯係紅豆奶茶,interesting !而我嗰杯呢,就係佢哋嘅泰屋特飲,其實叫完都唔知係咩嚟,問返侍應姨姨,佢話入面有幾樣嘢嘅,好有咬口,不
。O小姐。樓上泰菜。日常。

沙嗲串燒

珍寶拼盤

炒金邊粉

我同娘親大人各自叫咗一杯嘢飲,娘親大人嗰杯係紅豆奶茶,interesting !而我嗰杯呢,就係佢哋嘅泰屋特飲,其實叫完都唔知係咩嚟,問返侍應姨姨,佢話入面有幾樣嘢嘅,好有咬口,不過我都仲未搞得清楚入面係乜嘢😳

最後,食泰國嘢梗係要食芒果糯米飯啦!估唔到呢個芒果糯米飯係由兩款唔同顏色嘅糯米組成,芒果甜嘅,唔酸!好緊要呀,連平時唔係好食甜品嘅娘親大人佢都有食到。
芒果糯米飯

食飽飽,最後埋單五舊水,以呢個價錢嚟講,同呢個質素嚟講都唔差嘅,起碼佢份量係足夠先,不過下次如果你食嘅話,可能就要訂定枱同埋搵多啲人嚟食,咁樣先至可以食得多幾款啦😏
等候时间
5 分钟 (堂食)
沙嗲串燒
珍寶拼盤
芒果糯米飯
  • 鮮芒果糯米飯
  • 串燒
6天前 0 浏览
今日行開旺角,見有間樓上泰菜價錢幾相宜,所以就走去試下。豬扒越式湯河配青檸梳打豬扒幾淋無雪味,個湯頭幾甜,有少少胡椒嘅辛辣味,幾過癮。咁熱嘅天氣整杯青檸梳打嗝一嗝真係無得輸。炭燒豬頸肉豬頸肉無燒到好嚡,油香十足,個酸汁同豬頸肉都好夾,推薦!椰汁西米糕食泰國嘢點可以唔叫返兩粒食,椰香味夠,西米亦都夠哂綿,甜度適中,用嚟作結真係啱啱好!係旺角鬧市之中難得有間坐得幾舒服嘅餐廳,唔洗係街舖食塵,呢間大家行街行到攰,推介可以上去食。
今日行開旺角,見有間樓上泰菜價錢幾相宜,所以就走去試下。

豬扒越式湯河配青檸梳打

炭燒豬頸肉
豬頸肉無燒到好嚡,油香十足,個酸汁同豬頸肉都好夾,推薦!

椰汁西米糕

2024-06-02 0 浏览
星期五放工到。。等左好一陣。。好多人。。等左差唔多廿分鐘先入到同兩位朋友入座後叫左椒鹽魷魚,菠蘿飯,同椰汁雞湯係預期中既味道,唔錯既每人一個椰青。。。最後再叫多個芒果糯米飯每人大概二百蚊ok la
同兩位朋友入座後叫左椒鹽魷魚,菠蘿飯,同椰汁雞湯
係預期中既味道,唔錯既
每人一個椰青。。。最後再叫多個芒果糯米飯
每人大概二百蚊
ok la
2024-06-02 0 浏览
在旺角彌敦道的泰屋,讓我領略到了地道泰式美食的魅力。他們的芙蓉蛋蝦仁肉碎飯$52,每份餐點都會附送例湯和熱飲,讓用餐體驗更加完整。芙蓉蛋融合了蛋、鮮嫩的蝦仁和香濃的肉碎,讓人回味無窮。另外,冬陰公湯肥牛河粉$50,湯頭酸辣開胃,肥牛肉質鮮嫩,搭配嫩滑的河粉,讓人垂涎欲滴。而且還有不同的配搭可以選擇,包括牛肉雞肉等等,粉面也有不同的選擇。最後,小食中的春卷拼蝦餅每份亦$50,春卷外皮炸得酥脆,內餡鮮美可口;蝦餅鮮嫩多汁,每一口都散發著海鮮的鮮香。.總的來說,泰屋的食物不僅味道正宗,而且每份餐點都附送例湯和熱飲,價格約$50,在香港來說性價比不錯。在這裡,我感受到了泰國的熱情和美食文化的魅力。如果你想品尝地道的泰式美食,泰屋絕對是一個不錯的選擇。

• 芙蓉蛋蝦仁肉碎飯
2024-05-30 0 浏览
泰國菜的特色就係可以令人胃口大開😆雖然我最後都叫左煎餅🍖泰式燒羊架(青咖喱汁)燒羊架本身帶有炭燒嘅香氣,咖喱汁則帶有椰香同辣味,令整個菜色更加豐富多層次☺️啲咖喱汁滲透入咗燒羊肉入面😍令每一口都充滿咗濃郁嘅香辣味道😌呢道菜唔止係辣,仲有啲微微嘅酸味同清新嘅味道😛都幾開胃🥘黃咖喱牛筋腩配薄餅牛筋腩煮得軟滑入味😛搭配上黃咖喱嘅醬汁,咖喱嘅辣味同椰香相互融合😌帶出一種獨特嘅風味🥰咖喱唔會話太辣~啱啲唔係好食得辣嘅人😆薄餅配埋咖喱一齊食😌份量都足夠😚🐚炭燒扇貝扇貝經過炭燒處理,質感嫩滑,配搭咗好多炸蒜😚外層金黃酥脆😆亦都保持到本身扇貝嘅味道~總括而言,呢間餐廳性價比係唔錯的!好有泰式嘅風情😆好適合同一班朋友一齊嚟😚佢嘅椰青都好清甜~有泰國嘅感覺😌
泰國菜的特色就係可以令人胃口大開😆雖然我最後都叫左煎餅

🍖泰式燒羊架(青咖喱汁)

🥘黃咖喱牛筋腩配薄餅

🐚炭燒扇貝

2024-05-28 0 浏览
同朋友行開金魚街,上網搵到附近有間有火山排骨的泰菜,賣相幾吸引 價錢又唔貴 仲要多選擇。因為在單楝大廈食市,所以一出電梯就是店面。職員好好禮貌帶位,也有介紹菜色,我地點左幾款。第1道菜就是我去泰國餐廳必點的菜色 — 馬拉棧炒通菜。食落夠辣 非常香口 份量也多。明爐烏頭,另外再有肉碎湯另上,有火一直蒸住個爐,keep住個湯熱辣辣,烏頭魚肉好滑,湯底酸酸辣辣。重頭戲來了,火山排骨。去泰國旅遊都必食的餸菜,不論擺盤,味道,份量都跟泰國一模一樣,好岩打卡。排骨真系大得誇張,每條都好多肉,配上佢地特制的酸辣汁,好好味。依到的泰菜價錢相宜,味道與份量也令人滿意,CP值很高的餐廳。

2024-03-17
2024-05-23 71 浏览
喺旺角區揾間正宗又好味嘅泰國菜?我絕對推介你去「泰屋」!呢間餐廳唔單止環境有泰式風情,座位亦都好舒適寬敞。而且佢哋嘅菜式唔單止質素高,分量亦都豐富。你可以揀選不同款式泰式美食,咖哩、串燒等各種美味!我地點咗泰屋嘅醃肉碎生菜包。呢個菜式真係好美味,醃肉碎鮮美多汁,配上新鮮嘅生菜包裹,一口咬落去,肉汁同埋蔬菜嘅清甜完美結合!🥬🌯另外,泰式沙爹串燒(豬及牛各三串)亦都係一個值得推介嘅選擇。串燒烤得香口嫩滑,配上香辣嘅泰式沙爹醬汁,真係味道一流!🐷🐮🍢如果你鍾意咖哩,一定要試下佢哋嘅青咖哩雞。雞肉煮得剛剛好,咖哩醬濃郁香辣,配上新鮮嘅蔬菜同埋香氣四溢嘅椰奶,絕對係一道令人回味無窮嘅佳餚!🍗🍛🌶️咖哩當然要配搭油酥餅。呢款餅煎得香脆,外層酥脆內裡鬆軟,配上香辣嘅咖哩,絕對係一個開胃又美味嘅小吃!🥞🌶️最後,泰式上湯粉都係一個不容錯過嘅湯粉選擇。湯底鮮甜,一碗熱辣又滿足嘅湯粉,絕對可以令你舌頭享受到泰國嘅風味!🍲🍤總而言之,「泰屋」係一間值得一試嘅泰國菜餐廳!佢哋嘅菜式多樣化,味道正宗,令人垂涎三尺!😋🍽️

2024-05-22 44 浏览
天氣又熱又潮濕,心血來潮想吃泰國菜,不期然想起這間之前朋友推介的。餐廳在黃金地段的樓上,空間寬敞,座位擺設舒適,一列大玻璃窗,採盡天然光,加上天花植物 🌿🌱和一幅花卉🌻🌸🌺牆的裝飾,一入嚟就已經很放鬆,非常適合一家大小或良朋歡聚,驟眼看身邊附近就已經有兩三枱大飯局 ,叫滿一桌子食物大吃大喝 🍻!打開個餐牌,各款泰國菜式應有盡有,選擇困難症又來襲 🤪!青木瓜沙律味道酸酸甜甜而小辣,夠晒醒胃,絕對是前菜的不二之選。迷你小食雙拼(蝦餅、素春卷、魚餅3️⃣選2️⃣ )蝦餅外皮炸得金黃鬆脆,蝦🦐肉彈牙爽口。素春卷每條卷到肥嘟嘟餡料爆棚,外皮鬆化,真心驚喜。兩款小食點埋個甜酸醬食,絕!不由分說,呢碟迅速被KO!辣椒🌶️膏肉碎炒金邊粉碟頭夠大,份量十足。金邊粉軟硬剛剛好,有咬口不會過腍,肉碎香辣惹味,配料有芹菜、洋蔥、椰菜、秀珍菇、粟米BB、紅綠燈籠椒,中和油膩感之餘也倍感健康。鮮芒果糯米飯一睇到有齊黑白糯米,😍已經當堂彈出!芒果🥭肉新鮮香甜是基本,加上煙煙韌韌嘅糯米,點埋個香滑厚身嘅椰漿,每一啖都是幸福的滋味 😋😋!芒果沙冰有別於其他沙冰會飲到很多一粒粒的冰沙,呢杯沙冰嘅口感係香滑細膩嘅,像濃濃綿密的芒果汁

打開個餐牌,各款泰國菜式應有盡有,選擇困難症又來襲 🤪!

青木瓜沙律

青木瓜沙律
味道酸酸甜甜而小辣,夠晒醒胃,絕對是前菜的不二之選。

迷你小食雙拼(蝦餅+春卷)

迷你小食雙拼(蝦餅、素春卷、魚餅3️⃣選2️⃣ )

辣椒膏肉碎炒金邊粉

辣椒🌶️膏肉碎炒金邊粉

鮮芒果糯米飯

鮮芒果糯米飯

芒果沙冰
有別於其他沙冰會飲到很多一粒粒的冰沙,呢杯沙冰嘅口感係香滑細膩嘅,像濃濃綿密的芒果汁,唔會稀「寥寥」,鍾意食到冰沙的可能唔啱,我本人就非常 like,是繼春卷後另一驚喜,真係每一啖都要在口腔內回盪一遍細味品嚐。

由前菜食到甜品,食盡泰菜經典菜式,味蕾大滿足!

位置、用餐環境、服務、食物質素,以這個價錢,真心抵食,推介👍!下次一定叫埋大班朋友來飯聚,食埋今次未食到嘅美食先 😁!
2024-05-19
  • 芒果沙冰
  • 鮮芒果糯米飯
突然間好想食泰國菜,朋友就介紹我去一間佢返工食飯時間會成日食嘅泰國菜,不單止味道好,仲要好抵炭燒豬頸肉 $88推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟唔好以為就咁睇份量唔多,但兩個人分享都足夠,而且燒得剛剛好,唔會燒得好乾,仲有肉汁,配埋旁邊嗰個汁,食落冇咁油膩蒜蓉炒通菜 $78推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟雖然平時食通菜都係食,馬拉盞炒通菜,不過因為朋友想食得清淡啲,所以變咗蒜蓉炒,味道都唔錯,同樣好食泰式乾炒牛河 $88推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟配料超多,有少少配料多過河粉😂但食落剛剛好,唔會太重口味,一個人食也剛剛好,牛肉超大塊印度油酥餅 $38推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟雖然平時由酥餅係要配咖喱一齊食,不過其實就咁食都已經好好食,食落好脆,而且唔會好油,不過就係會比配咖喱一齊食嘅時候單調芒果沙冰 $42推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟因為係即叫即整,所以都要等一等,飲落冇太重冰沙感,芒果味都很濃,唔會死甜青檸梳打 $36推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟味道好清爽,唔會太酸,好開胃✨整體來講,價錢唔貴份量又多,而味道方面都係唔錯,聽朋友講晏晝時間食會好抵,不過夜晚時間都唔錯

炭燒豬頸肉 $88

蒜蓉炒通菜 $78

泰式乾炒牛河 $88

印度油酥餅 $38

芒果沙冰 $42

青檸梳打 $36
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

味道好清爽,唔會太酸,好開胃

2024-05-17 43 浏览
🔸海南雞半隻   $138海南雞係無骨手撕淨肉嘅,雞皮鮮黃色好靚,泰式嘅海南雞係保留鮮雞嘅原味,所以比較淡口,蘸料除咗有薑蓉,仲有個微辣蒜茸汁,另外有啲紅蘿蔔絲、椰菜花、豆角同生菜伴碟,清清哋啖啖雞肉😚味道:8/10性價比:7/10🔸蝦醬炒通菜    $78通菜係當做嘅,即叫即炒,唔係之前在泰國曼谷食過嗰隻【飛天通菜】,這家係唔辣嘅,反而甜甜哋,都幾惹味。味道:7/10性價比:7/10🔸泰式牛肉湯粉   $58湯粉湯底係牛骨清湯,湯味係好甜嘅,牛肉就比較瘦,純牛肉肉味,無添加。有啲炆蘿蔔同埋生菜、香蔥、洋蔥喺個湯粉裏面,河粉就比較厚身,份量好大碗,抵食。味道:7/10性價比:8/10🔸鮮芒果糯米飯 $48呢個糯米飯係用糯米混合紫米,口感又糯又脆,幾特別,比在泰國吃的更好吃,上面落咗啲淡奶, 配咗半個鮮芒果肉,芒果好甜,做得好地道。味道:7/10性價比:7/10🔸三色冰 $38冰凍椰汁裏面放咗三種唔同顏色嘅啫哩,整杯凍飲唔係好甜,冰冰涼涼幾好飲。味道:7/10性價比:7/10
🔸海南雞半隻   $138

🔸鮮芒果糯米飯 $48

🔸三色冰 $38
2024-05-16
等候时间
12 分钟 (堂食)
  • 泰式牛肉湯河粉
2024-05-12 54 浏览
今日朋友聚會,經過一致決定,今餐就決定食泰國菜,呢間有少少隱蔽嘅泰國餐廳,環境安靜,位置在旺角彌敦道726號2樓。都唔難搵到。一來到就落單左三杯飲品解渴先,再來一個湯一個菜兩個肉一個炒飯。椰汁大頭蝦湯(細),椰汁味濃,帶有香茅嘅清香,還有菇菌類,大頭蝦,蕃茄仔,材料豐富,還有少少嘅辣味,不錯。清炒雜菜,呢個差不多係每次食泰國嘢都會點嘅菜,有鑊氣,蔬菜嘅種類多。菠蘿咕嚕肉,酸酸甜甜,有菠蘿有肉青椒還有洋蔥,口感豐富,開胃。泰山排骨,擺到好似藝術品咁上嚟,豬骨經過少少醃製,已經有味再配埋湯底酸酸辣辣,又有檸檬葉嘅清香,還有香茅嘅味道,值得一食。泰屋三星炒飯,有青口,魷魚,炒飯都唔錯,幾有鑊氣。飲品有椰汁冰,珍多冰,凍泰式奶茶。又係適合食飯聊天嘅一個場地,下次聚會要食泰菜嘅時候,呢度又係一個唔錯嘅選擇 需加1嘅服務費
泰屋三星炒飯,有青口,魷魚,炒飯都唔錯,幾有鑊氣。
飲品有椰汁冰,珍多冰,凍泰式奶茶。

需加1嘅服務費
椰汁大頭蝦湯(細)
清炒雜菜
菠蘿咕嚕肉
泰山排骨
泰屋三星炒飯
珍多冰
椰汁冰
凍泰式式奶茶
2024-05-07
椰汁大頭蝦湯(細)
清炒雜菜
菠蘿咕嚕肉
泰山排骨
泰屋三星炒飯
珍多冰
椰汁冰
凍泰式式奶茶
2024-05-11 42 浏览
同朋友唱完K後,我地就前往旺角的「泰屋」用餐。我地order左三星炒飯,價格為$96口感香炒醇厚,米粒鬆軟入味。跟住係椰汁大頭蝦湯,價格為$92,湯汁濃郁滋味,大頭蝦鮮甜彈牙,是一道令人回味既湯品。我地仲點左清炒時蔬,價格為$76,蔬菜爽脆鮮甜,清淡可口。菠蘿咕嚕肉係必點之一,價格為$92,菠蘿清甜爽口,咕嚕肉外酥內嫩,酸甜可口,係一道美味既泰式菜肴.最後係泰山排骨,價格為$238,需要一段時間烹飪,但等候係值得的。排骨肉質鮮嫩多汁,外酥內軟,搭配特製醬汁,香氣四溢,係「泰屋」既招牌菜之一。
同朋友唱完K後,我地就前往旺角的「泰屋」用餐。

我地仲點左清炒時蔬,價格為$76,蔬菜爽脆鮮甜,清淡可口。

• 泰式奶茶
  • 泰山排骨
2024-05-09 67 浏览
呢間係近年我最愛的泰菜餐廳之一,每次都食到好飽,食物份量同水準依然keep到。🐖炭燒豬頸肉$86豬頸肉兩邊炭燒到乾身得黎又保留肉汁,食落好脆口,好似燒乳豬甘脆🫢,點上特制的泰式醬汁,酸中帶少少甜,增添了惹味口感。大推👍👍👍👍!🍤菠蘿海鮮炒飯賣相好吸引又大份,炒隻上面上面仲有好多海鮮,配料仲有雞肉、鳳梨🍍、腰果、肉鬆等等。用料好豐富,食落非常滿足💯。🥬醃肉生菜包份量真係好多,生菜洗到好乾淨同埋幾新鮮,包住酸酸地又帶少少辣嘅碎肉一齊食好開胃🤤。甜品🍧:椰汁糕、大菜糕之前每次食千層糕都好正,今次點呢兩款都好正。大菜糕入口爽脆,一件切開做兩舊。而椰汁糕超有驚喜,好濃郁的椰汁味,令人齒頰留香回味無窮。🥭芒果沙冰勁多芒果肉🥭,吾會食到成口冰,而且大大杯,芒果都幾甜,必點👍👍👍!

🐖炭燒豬頸肉$86

• 椰汁糕
  • 大菜糕
  • 千層糕
2024-05-08 35 浏览
和朋友們唱完K後,我們決定去旺角的「泰屋」享用晚餐。我們點了一系列美味佳餚,讓我們的味蕾得到了充分的滿足。首先是三星炒飯$92口感香濃,米飯粒粒分明,配料豐富。接著是椰汁大頭蝦湯$92我們選的是2-3份的 這道湯清甜爽口,大頭蝦鮮嫩可口,椰汁的香氣與海鮮的鮮美完美融合,每一口都覺得清爽 。清炒什菜$76炒菜是我的必選,新鮮的時蔬經過簡單的清炒,保留了原汁原味,鹹淡剛好菠蘿咕嚕肉$92一道經典的泰式菜品,将新鲜的菠萝和炸过的咕噜肉搭配在一起,口感香甜酸爽,是一道融合了甜、酸、咸、香的美食。菠萝的清甜与咕噜肉的香脆相互搭配,带来了丰富的口感层次泰山排骨$238這一道是我們期待的重頭戲,雖然需要等待烹飪,但絕對值得等待。排骨經過特殊的調味和烹飪方式,肉質鮮嫩多汁,湯汁酸爽清甜,是我們的最愛之一。 最後,我們品嘗了珍多冰$38清涼爽口的口感讓我們在炎熱的夏天得到了舒緩,為整頓餐增添了一絲清涼的風味。

首先是三星炒飯$92
口感香濃,米飯粒粒分明,配料豐富。

接著是椰汁大頭蝦湯$92我們選的是2-3份的

清炒什菜$76