2018-10-28 59 浏览
好耐冇食泰國菜,經過呢度一於上去試下呢間!星期六既下午,入座率約九成,但都坐得好舒服,可能大部份都係梳化位的原因吧!午餐有成廿款選擇,粉麵飯任你揀!我兩人叫咗一碗泰式牛腩湯粉,連凍飲只係$49!大大碗配超多牛腩,平靚正!一碟泰式雜錦酸辣炒粉絲值得推介,粉絲炒得爽口之餘一點也不油膩!大家一定要試下!整多碟馬拉盞炒通菜,通菜爽脆也不太油,濃濃既蒜香味但又不太咸!配埋青檸梳打,好滿足!見到好多人食海南雞飯,下次一定要試下先!

見到好多人食海南雞飯,下次一定要試下先!
2018-10-25 3590 浏览
中午時份與同事四出搵食,途中接過「泰屋」的傳單,結果成功做成一單生意!電梯門打開,最先見到的是數尊佛像。屏風背後是四正的用餐區,泰式風情不算濃烈。 午市餐單雖簡單,但大體包含常見的泰式美食。首先送上的是每人一碗是日例湯,湯色呈奶白,酸感重,並洋溢惹味的香茅風味。除了少了一份辣意,基本上很有冬蔭公湯的影子。 「青木瓜沙律」是追加的頭盤,只留酸爽食感,沒有帶來預期中的辛辣刺激。 「春卷拼蝦餅」屬香口小吃,蝦餅外觀金黃討好,外層脆香,只是中心部份不夠彈牙。「醃酸辣鳳爪」稍微乏味,評價中規中矩。「青咖哩雞」是小編的主菜,雞肉雖未有帶來特驚喜,但因青咖哩味道不俗,拌飯吃效果佳,評價亦不錯。 咖哩菜式除了可選配白飯外,「蒜蓉法包」也是另一個吸引的選擇!同事們的主菜...以人均消費六七十元的飯餐而言,「泰屋」能帶來好滋味。雖然頭盤小吃未算突出,但一眾主菜賣相味道勻算對辦,有機會會再來。 # 餐廳冷氣不足,需留意一下!

春卷拼蝦餅

醃酸辣鳳爪」稍微乏味,評價中規中矩。
醃酸辣鳳爪

青咖哩雞

蒜蓉法包

同事們的主菜...
黃咖哩魚

泰式燒雞扒飯

泰式乾炒海鮮河

# 餐廳冷氣不足,需留意一下!

[23/10/2018; Tue]
2018-10-23
青咖哩雞
2018-10-23 125 浏览
今日黎到泰屋,朋友一早點左菜,我去到淨係食,哈哈,環境寬敞,可能係星期一晚,人唔係好多,服務好好,食完都唔會趕我地走,上菜第一時間覺得原來唔係好大份,朋友話開頭仲擔心叫太多,細份勝在可以咩都試,滿足咩都想食嘅心理!生菜包係一個「是日驚喜」,個肉調味得非常好,好夠味,而且應該加左檸檬汁,有少少酸味,配埋生菜,真係好好食,五粒星推介,冬蔭公湯大蝦夠大隻,叫左個印度油酥餅,用黎配綠咖哩食,個酥餅有好重奶油味,個人唔太鍾意重奶油味,所以食左小小就冇食,而炸蝦餅同炸春卷夠足料!總結環境唔錯,生菜包非常好食,但份量偏小。
生菜包
生菜包
蝦冬蔭公
炸蝦餅x炸春卷
2018-10-23 1139 浏览
黎旺角食泰國菜,價錢比較平既餐廳通常都坐得唔係幾舒服。呢間泰屋價錢平得黎,仲裝修新淨舒適,而且地點距離旺角地鐵站左右幾分鍾路程,環境位置真係比極高分平日夜晚七點黎到,可能太早只有幾張台坐左人,早食飯就有呢個好處,唔洗同人逼餐牌選擇非常多,幾乎你諗到既泰式菜品都有。單單係泰式魚,已經有幾款選擇雖然單看價錢唔算好平,但出品份量足,計返好抵食!我地點菜之前唔知咁大碟,唔小心叫太多食唔曬落完單十分鐘之內全部上曬,速度快到令人驚訝!朋友好開心因為佢最鍾意一次過一齊食全部嘢醃肉碎生菜包$88我同朋友一致認為今晚最好食係呢樣!雖然好辣但係我地都停唔到口,邊叫辣邊繼續食肉碎加上香料炒得香濃惹味,加上爽口既生菜包住食,口感豐富最抵讚係生菜好新鮮,唔似某d餐廳會比發黃既生菜。冬陰功蝦湯$88泰屋既冬陰功湯椰奶味重,酸味同香茅味突出,反而感覺不到辣味。適合唔食得辣既香港人飲。泰式酸辣鳳爪$78份量非常大碟,應該起碼有十幾隻。無骨鳳爪爽口入味,酸甜辣既調味非常適合夏天做開胃菜!配上大量既洋蔥同小番茄,又係食到停唔到口。泰式濕炒雞河$78比起乾炒河,濕炒河的味道比較清淡。河粉上淋上濃稠的醬汁,配以大量材料例如各

醃肉碎生菜包$88
肉碎加上香料炒得香濃惹味,加上爽口既生菜包住食,口感豐富
最抵讚係生菜好新鮮,唔似某d餐廳會比發黃既生菜。
醃肉碎生菜包

冬陰功蝦湯$88
冬陰功蝦湯(小)

泰式酸辣鳳爪$78

泰式酸辣鳳爪

泰式濕炒雞河$78
比起乾炒河,濕炒河的味道比較清淡。河粉上淋上濃稠的醬汁,配以大量材料例如各種菇、蔬菜,感覺好健康。呢度既河粉係用寬邊河,食落有點似腸粉。
味道簡單但一樣好食。

泰式濕炒河

鮮雜果珍珠涼粉$30
涼粉上滿滿既西瓜、芒果同珍珠,用料新鮮味道鮮甜。這裡的涼粉係煙韌有咬口果種,配上花奶非常好食,比起普通甜品店出品更優

鮮雜果珍珠涼粉

我地兩個人食左咁多嘢都唔洗400,其實份量足夠三個人食,坐得又舒服,真係好開心吖!

醃肉碎生菜包
泰式酸辣鳳爪
泰式濕炒河
鮮雜果珍珠涼粉
  • 醃酸辣鳳爪
泰屋森仔今星期想食下泰國野,特別係芒果糯米飯😍😍😍😍所以決定同朋友去旺角泰屋食餐好既🤓先講下個環境先。地理位置都算幾方便,係旺角站行5分鐘就到。而餐廳內的裝潢很新式,同時亦有淡淡的泰國風😀😀最重要係座位坐得很舒服,和隔離客人有一段小距離,不怕談天會讓人聽到。講反食物質素先。森仔同朋友今次都叫左5款食物,包括:泰式鮮蝦刺身,冬陰公,小食拼盤(細),泰式金邊粉和甜點🍮芒果糯米飯。泰式鮮蝦刺身:森仔覺得個外相值100分,和外面的蝦刺身有一點不同,此餐廳用左一個小杯盛載著鮮蝦刺身加上生菜,蒜頭,辣椒🌶️等配菜,再加上惹味的醬汁,一絕👍🏼👍🏼不過,不食辣的朋友留意,此菜式也蠻辣的😂😂冬陰公:這個是森仔覺得在當天最好味的。湯身不太辣,但有濃濃的椰味,再加上酸酸辣辣的,真係好正!而當中很貼心,配有開邊蝦,方便客人進食🤓讚👍🏼👍🏼小食拼盤(細):這個拼盤中共有四款小食。泰式雞翼:雞翼奄得惹味,煎得香口,熱辣辣沾上泰式酸辣醬, 極為好食!炸魚餅:魚餅中調和了魚肉和各香料,森仔個人一般😂不過沾上醬汁,亦是很好食的。炸蝦餅:蝦🦐餅有很濃的蝦味和蝦肉,係幾好食的炸春捲:森仔個人馬馬這個,不過炸得夠熱!泰式金邊粉
泰屋
森仔今星期想食下泰國野,特別係芒果糯米飯😍😍😍😍
所以決定同朋友去旺角泰屋食餐好既🤓

先講下個環境先。
地理位置都算幾方便,係旺角站行5分鐘就到。
而餐廳內的裝潢很新式,同時亦有淡淡的泰國風😀😀

講反食物質素先。

小食拼盤(細):這個拼盤中共有四款小食。
炸蝦餅:蝦🦐餅有很濃的蝦味和蝦肉,係幾好食的
炸春捲:森仔個人馬馬這個,不過炸得夠熱!

泰式金邊粉
e個菜式不得了!個個賣相不但好食,味道仲好好。特別係用蛋絲整到一個網形,再包住金邊粉,旁邊仲有花生和辣辣粉,讓客人能按自己口味加入去。最正係上面有茄汁大蝦🍤,夠晒入味,又酸酸甜甜,甚為開胃的😍😍😍

甜點🍮芒果糯米飯
賣相100分,味道90分😂😂
森仔真係太想食芒果糯米飯🍚😏😏
芒果都算甜,椰汁🥥配上糯米加紫糯米,一流!👍🏼
不過,始終同泰國的有一點點的距離😂😂

整體而言,味道不錯👍🏼👍🏼價錢合理,森仔會再去食的餐廳之一🤓🤓
  • 鮮芒果糯米飯
  • 泰式生蝦刺身
  • 冬蔭公湯
今日想食辣嘢!第一時間諗起泰國嘢!去Openrice見到風評唔差,就walk in入去。見到好多泰國像,好有氣氛咁呀!一入到去已經放好哂餐具同餐牌!環境都好好呀!大部份都係sofa位,坐得好舒服喔!珍多冰~係我必點嘅!椰汁味濃,一睇個賣相就知佢落足料!黃咖哩雞~汁唔係杰身那種!但好夠味!除咗雞,仲可以選牛同豬,配菜有豆,西蘭花,椰菜花,蘿蔔……等等叫咗佢,似乎唔叫菜都得!因為好夠纖維喇!馬拉盞炒通菜~食炒菜一定要食鑊氣!除咗味道同鑊氣之外,當然要睇吓菜本身會唔會好老同難咬喇!好彩,呢個菜無令我失望!椰盅海鮮焗飯~喺menu見到呢個item簡直係叮一聲!相信佢嘅霸氣會吸引到唔少人!嚟到果然好勁吓!除咗佢嘅外表,內裡都裝到好多飯,份量係比我預期中大好多,而海鮮方面每種都有2件,兩個人share剛剛好,海鮮算係新鮮!同個汁都好夾!大推!蒜蓉包~叫得咖哩梗係要叫埋佢喇!個蒜蓉味都好出,其實唔點汁都好好味,我最怕食到焗到個包硬哂蒜蓉包,而呢度就唔會咁!外脆內軟!芒果糯米飯~甜品係一定一定要食㗎!芒果好甜呀!而個飯係兩色㗎!切開好靚呀!最鍾意見到啲又靚又好食嘅甜品!Remarks:隔離枱有個BB,

見到好多泰國像,好有氣氛咁呀!

一入到去已經放好哂餐具同餐牌!

環境都好好呀!大部份都係sofa位,坐得好舒服喔!

珍多冰~係我必點嘅!椰汁味濃,一睇個賣相就知佢落足料!

Remarks:隔離枱有個BB, 個四眼哥哥侍應好好呀!唔會嫌麻煩,比咗好多方便呢枱客,相信咁嘅服務,係值得表揚嘅!
2018-10-18 61 浏览
又到咗收工時間 ,本來諗住一個人食飯, 點知老婆打電話嚟話突然間可以收早 ,叫我過去陪佢食飯。 無奈的我只好過去 佢帶咗我去旺角樓上一間泰國餐廳 ,可能提早收工冇乜人 ,環境都好舒適 ,服務員都好好禮貌好親切。 我哋叫咗啲串燒。, 有牛肉同埋雞肉 仲叫咗個青咖哩鮮蝦炒飯 泰國椰菜苗炒馬拉盞, 飲品方面叫咗一個芒果沙冰 ,仲有杯龍鳳果梳打 甜品方便 ,叫咗個芒果糯米飯 ,我個人推薦嗰杯龍鳳果梳打, 真係好飲賣相又好靚好吸引, 青咖哩鮮蝦炒飯同芒果糯米飯我都覺得好好味, 如果大家經過可以去試下。
賣相又好靚好吸引
, 青咖哩鮮蝦炒飯同芒果糯米飯我都覺得好好味
, 如果大家經過可以去試下。
2018-10-18 77 浏览
今日突然有得收早😝,所以就叫老公出黎等我收工去食晚餐,因為好想食泰菜,所以我問朋友有咩好介紹,佢話佢食過呢一間,唔錯,叫我去試下,所以我就打電話去訂左枱先😝,上到去就可以入坐啦✌🏻,環境唔錯,服務員亦都好好禮貌,1)串燒沙爹(牛同雞),沙爹味好香👍🏻,而d牛肉同雞肉唔會燒到太干身,仲有肉汁,好食🤤,2)泰國椰菜苗炒馬拉盞,好野味,味道剛剛好,唔會太咸,3)青咖哩鮮虾炒飯,好重青咖哩同椰奶味,飯入面有少少菜,虾🦐非常爽口,4)芒果糯米飯,糯米飯上面淋上椰奶,好香甜,芒果好甜,好正😱,5)芒果沙冰,用新鮮芒果整既,唔會太甜👍🏻,龍鳳果梳打,入面有龍眼肉同波蘿,甜甜地,好好飲,整體來說值得一試👍🏻
2018-10-17 66 浏览
星期六我老公出旺角食飯,見到有一棟大廈有好多嘢食,老公突然話想食泰國菜咁我哋就去試吓啦。一去到就有位啦,我哋叫咗四個餸,紅咖喱雞,炭燒豬頸肉,金柚有大蝦沙律,馬拉盞炒介蘭。仲叫咗兩杯嘢飲,椰青同芒果沙冰。啲餸菜我就覺得不過不失啦,而芒果沙冰就有少少失望覺得芒果味唔係好夠。不過呢度啲服務都幾好,雖然好忙但啲侍應都好有禮貌。
不過呢度啲服務都幾好,雖然好忙但啲侍應都好有禮貌。
2018-10-17 69 浏览
今日同三五知己去咗食我最鍾意食嘅泰國菜,地點極之方便,就正正喺地鐵站行過去幾分鐘就到嘅路程,雖然話係要上樓,唔係地舖,不過大堂有三架lift,上上落落都好快,都唔駛等好耐! 上到去,由於一早已經book咗位,所以都即刻有得坐,環境衛生企理,每一張枱都有兩份大menu,就唔使怕同朋友爭黎睇啦!菜單上可以選擇嘅泰國菜比一般泰國餐廳種類都算多,最正係甜品都有好多款,真係樣樣都想試,哈哈!第一碟上菜嘅前菜就係好出名嘅泰國菜,生蝦沙律,蝦爽口新鮮,而且都好彈牙,用杯仔上碟真係十分之盞鬼,而且咁樣食亦都好衛生。醬汁亦都非常之夾,只係唔食辣嘅我,覺得有少少辣,不過都可以接受!第二道菜係冬陰公湯,隻蝦仲十分之大隻,我哋一行四人,每人都可以食到半邊蝦,從來都唔食辣嘅我,唔係間間嘅冬陰公湯我都頂得住,因為有啲真係辣到完全入唔到口,而今次呢一間嘅冬陰公湯我竟然飲咗兩大碗,真係好好味,用料亦都十分之足。佢嗰陣味道,同我去泰國飲嘅冬陰公湯真係好似,所以如果懷緬泰國嘅冬陰公湯嘅朋友真係值得一試,你會搵到好多味蕾嘅回憶!第三道菜係蒜蓉炒通菜,呢度才上左唔夠10分鐘就差唔多清左大半碟,蒜蓉炒得十分之香口,通菜亦都唔老

第三道菜係蒜蓉炒通菜,呢度才上左唔夠10分鐘就差唔多清左大半碟,蒜蓉炒得十分之香口,通菜亦都唔老,冇喳,好易入口!加上,佢啲蒜蓉係炸過,真係會好味好多!

第四道菜係小食拼盤,問侍應我哋叫大連細比較好,佢建議我哋四個人可以叫個細嘅,拼盤分別有春卷,蝦餅,魚餅同埋雞翼!蝦餅一直都係我最我係今次呢個蝦餅仍然冇令我失望,爽口彈牙,蝦餅亦都炸得啱啱好!春卷亦都係好香口脆卜卜,好好味道。蜜糖雞翼都係好好味,而魚餅我一直都唔係太好,不過都食咗一件,都唔錯呀!

第五道菜係Pat Thai,呢個真心推介,佢做得好似係泰國食開既炒金邊粉一樣,佢個蛋餅都做得好靚,賞心悅目!

第六道菜係椰子焗海鮮飯,其實惜緣以上咁多個菜,我哋都開始好飽,見到個椰子仲要係焗飯,其實都開始有啲驚食唔晒。不過有驚喜,因為冇諗到呢個焗海鮮飯做得真係好好味,識落終於有椰子嘅香味,加上海鮮完全鋪晒喺上面,真係好足料!

最後黎返個甜品,就係我至愛嘅芒果糯米飯,芒果可能係時令,十分之甜,完全唔酸!
糯米飯再加埋底既紫米飯,好煙銀,好好味!略嫌麻麻哋係如果個飯係凍上,成件事會夾好多!

值得一讚係啲菜上枱嘅時候全部都係好熱,加上d菜都黎得好快!如果一行四人以呢個價錢$800都唔使,其實真係好抵!因為佢每一碟餸都有足夠嘅份量,值得一試!
2018-10-14 55 浏览
朋友介紹食呢間泰國菜 一入去好多人要等位 好在等位嘅地方都有得坐 唔至於要企住等入到入面啲冷氣好凍 叫完野食之後都算上菜上得快 我地兩個人 叫咗兩個小食 1. 海鮮冬陰公湯 2. 串燒 我地揀咗雞同牛 每款都有3串一個主食 1. 蛋包金邊粉 好好食 啲材料好足食物唔算辣 我本身係一啲辣都唔食得 但呢間啲野食我都接受到 所以怕辣嘅朋友都可以試下呢間泰國菜整體來說 環境除咗凍得濟 啲座位都幾舒服同乾淨 食物質素都唔錯 幾好食 啲侍應都係有求必應下次會再去

一個主食 1. 蛋包金邊粉 好好食 啲材料好足

海鮮冬陰公湯
串燒
蛋包金邊粉
2018-10-09 59 浏览
約左朋友放飯時間見個面 佢帶路黎呢間食平價泰菜平市套餐款式幾多 包埋湯同飲品平均$50/款 市價黎講絕對吾算貴餐湯係冬蔭公湯 酸辣度一流細細碗真係飲到lam lam脷黑洞叫左泰式煙鴨胸伴飯估吾到鴨胸份量會咁多 足足一行值得一讚伴碟有菜 吾止一條喎感覺上平衡d比較健康有菜食朋友仔泰式乾海鮮河 有大蝦 魷魚 青口河粉味道同炒牛河有點似整體吾太油膩 吾錯我地另外再加個小食-炭燒豬頸肉薄切豬頸肉夠冧 而且又係好大份餐飲飲左好耐無飲既阿華田整體呢間CP值好高 只係幾十蚊個餐但用料同份量都交足功課
約左朋友放飯時間見個面 佢帶路黎呢間食平價泰菜

餐飲飲左好耐無飲既阿華田

整體呢間CP值好高 只係幾十蚊個餐
但用料同份量都交足功課
2018-10-09 58 浏览
今日慶祝朋友生日,一早就約左預約埋泰屋平時食開泰國野,都會係諗起九龍城 但今次試呢間 又吾菜wor 真心🤤🤤🤤不過可惜呀 一去到已經諗住即刻落兩碟生蝦😩點知已經賣哂,果陣只係8點咋😭😭😭其他食物真係平靚正👍🏻泰菜黎講差吾多~ 佢個芒果糯米飯真係十萬個推薦🤟芒果又夠甜🤤不過最後因為大家都食得太飽 所以就4個女仔share 一碟 ,而我係最冇用的一個😂只係.....食左一舊芒果 咁就為我既晚餐落幕😂
今日慶祝朋友生日,一早就約左預約埋泰屋

平時食開泰國野,都會係諗起九龍城
但今次試呢間 又吾菜wor 真心🤤🤤🤤

咁就為我既晚餐落幕😂
  • 鮮芒果糯米飯
  • 炭燒豬頸肉
2018-10-05 127 浏览
平時食lunch,嚟嚟去去都係個幾間,今日就走到嚟726號呢橦嘢試一試d餐廳,幾個朋友想食泰國菜,喺樓下拎咗張傳單,見到都幾平就試一試叫完嘢食冇耐嘢飲就到,叫咗杯泰式嘢飲,青檸梳打,成杯嘢都好甜,唔係好飲到青檸嘅味,建議下次可以問下有冇得叫少甜跟住就係冬陰功湯,個湯味道偏向咸同酸,雖然成碗都紅紅橙橙咁,但飲唔出辣味最後就係主菜--豬頸肉炒公仔麵。豬頸肉份量唔算少,而且每片都好大同好厚,半肥瘦嘅豬頸肉咬落去有口感,唔會太油或者太乾。個公仔麵就有d失望,太多汁搞到成個炒公仔麵好腍,而且個汁有d咸,食完一定要飲野
青檸梳打

冬陰功湯

豬頸肉炒公仔麵

2018-10-05
2018-09-02 238 浏览
我唔係一個食家,本身食野要求係唔高。但係真係唔好食,5個人叫左泰式生蝦,泰式柚子沙津,燒豬頸肉,串燒,燒大頭蝦,泰式炒粉絲,烏頭魚。 全部都係泰式餐廳的大路野。生蝦 ok, 柚子沙津真係一碟柚子咁,唔辣又無咩味,燒豬頸肉唔係炭燒不過肉尚算係嫩,串燒好普通醬汁唔出式,燒大頭蝦先伏,78蚊一隻,唔好食唔彈牙,泰式粉絲衰過我自己煮,粉絲好淋而且完全唔泰式,烏頭魚一樣係普通貨式。。。由叫菜加上菜加食完一個鐘已完成,上菜快到好似趕你走咁,而且每碟都好少,5個女仔都唔夠飽已經要成260一個,唔抵食重要加唔好食。