2005-08-16 27 浏览
上星期同朋友誤打誤撞去過﹐評語如下﹕我哋一行三人去到﹐三個都叫了其中一個餐。(1) 餐湯﹕首先有麵包加龍蝦湯﹐都算OK啦。龍蝦味唔係好夠儂﹐但係勝在無腥味。個包我就唔識欣嘗﹐個人好怕呢D硬到咬唔倒0既包。(2) 前菜﹕煎鵝肝- 我覺得成個餐最好食呢樣﹐D汁好好味。(3) 主菜﹕馳名炭燒肉眼扒- 好韌呀﹗咬唔倒呀﹗好難食。D汁係OK ﹐但個扒太韌喇﹗好失望。我一個朋友叫四成熟﹐另一個叫七成熟﹐都無問題﹐偏偏我個五成熟好韌﹗唔知點解咁馳名﹐係咩開張以來我係第一個咁唔好彩遇正個廚失手俾件咁韌0既扒我﹖好難食。(4) 甜品﹕朱古力布甸。上檯時﹐我0個個D朱古力已經漏晒出0黎(又係得我0個個有問題﹐都無得罪佢....)。個侍應照放低。最後要我哋出聲﹐先換俾我。講番味道﹐中規中舉啦﹐D朱古力心有點兒太杰。Conclusion: Only go there for the 煎鵝肝啦。個餐0既價錢係唔值個票價0既。
上星期同朋友誤打誤撞去過﹐評語如下﹕

我哋一行三人去到﹐三個都叫了其中一個餐。

2005-08-15 19 浏览
女友為我慶祝生日,知我鐘意食牛扒,特別揀左呢間牛扒屋帶我据扒.間餐廳環境都幾好,不過當日一去到後面張枱個鬼佬雞啄唔斷,隔離又有班人係樹開會,所以都影響左我地既氣氛由於我地都想試佢個炭燒肉眼,所以我地就叫左一份menu A同炭燒肉眼扒set,分別就係menu A貴D,多份鵝肝,份肉眼扒有菜伴碟,龍蝦湯同甜品.先黎個湯就真係唔錯,不過份量好似少左D咁.跟住個頭盤係鵝肝,我地share左黎試.我地都係第一次食鵝肝,脆脆地感覺都唔錯,不過都唔係我地既目的.跟住肉眼扒黎喇,切埋上我都係第一次見,不過都幾方便,份扒又真係我食過最好食既肉眼,滿意,但係個我諗住天下無敵既汁原來又唔係咩勁野.普普通通啦.都係份肉眼最好食.我地重叫左份炒蘑菇,不過竟然漏單,有d失望.雖然後未黎返,但既經冇咁想食喇.同埋碟炒蘑菇都係一般貨色.冇咩驚喜.而個甜品就係軟心朱古力布甸配雲尼拿雪糕,雖然都唔錯,不過硬係覺得上次係山頂食好食d.整體總括黎講都令我地好滿意,只係價錢偏貴.
2005-08-09 10 浏览
之前在這個網頁看到的食評,很多食家都推介這間餐廳的炭燒肉眼扒,於是我去到都沒有深究menu便點了set A,哈哈~因為有肉眼扒嘛!這個Set 的頭盤是鵝肝,這次是我第一次吃鵝肝,感覺很特別,我亦用了少許來夾麵包,味道很好。不知怎樣評這道菜,始終我是未吃過鵝肝吧……至於龍蝦湯,不過不失,只是自己不太喜歡這個味道,因為有點偏咸。主菜方面,我叫了七成熟的肉眼扒, 雖然塊扒本身不算是大大塊的size,不過薄薄的一片,而廚師又能夠煮得出七成熟的嫩滑,簡直將這塊肉眼扒的鮮味完全發渾出來, 吃過真的覺得值回票價。另外,值得一提的便是set 的dessert啦!這個朱古力蛋糕,外脆內軟, 更有香濃的朱古力醬流出來,吃過真的翻尋味呀,嘻嘻~似乎有點誇張吧!不過,這個甜品味道真的一流,又不是太甜,絕不會覺得膩。食物來說,主菜跟甜品最為出色, $248 有齊頭盤、主菜、甜品,算是抵吃了。不過有點可惜,餐廳雖不是坐滿客人,但是都很嘈吵, 如果少了一大班人的飯局,我想環境會更加好。另外,麵包上枱的安排以及甜品跟餐飲上枱的安排有點失當,如果麵包可以在上湯時才來會比較好一點,餐飲在甜品上完過後才上枱那便更加完美。整

不知怎樣評這道菜,始終我是未吃過鵝肝吧……

整體而言, 肉眼扒真的很出色,大家可以一試。
W's Entrecote是一間很有水準的牛扒屋多年前一試已令魔鬼難忘當時它只有一款菜色就是Entrecote即肉眼扒其肉眼扒口感味道絕佳簡直有神戶牛柳的感覺可惜其獨特的香草牛油汁對腸胃敏感的兔公主卻是一種負擔因此已有多年沒有光顧原來W's Entrecote由食通天搬遷到隔鄰的霎東街33號昨晚和兔公主剛巧經過兔公主突然說:"兔兔餓餓想食食肉眼扒""你不怕肚子受不了嗎?""兔兔其實是喜歡它的味道的,只是兔肚不爭氣,主人也取笑兔肚沒用,兔子很悲哀啊,可能今次兔肚能受得了呢"兔公主的小咀扁起來"魔鬼沒有取笑你啊,是你自己說你肚子受不了不光顧的"魔鬼手忙腳亂又委屈的說"那就行了,來個兔肚測試吧"兔公主歡天喜地挽著魔鬼走進餐廳新W's Entrecote的裝修絕對保持其簡單而典雅的風格另外侍應亦態度有禮其中一位女侍應更是腰細腿長像個日本娃娃令魔鬼在進餐前先養眼一番(呵呵呵,當然和兔公主有點距離)兔兔疑惑地: 你看什麼魔鬼狡猾地: 那邊的女孩像不像你的日本Jenny公仔?兔兔好奇地: 是嗎?是嗎?(呵呵,魔鬼又過一關)坐好一看餐牌和舊日有很大分別增加了很多不同選擇其中還有一個超值的set din
W's Entrecote是一間很有水準的牛扒屋
對腸胃敏感的兔公主卻是一種負擔
因此已有多年沒有光顧

昨晚和兔公主剛巧經過
兔公主突然說:
"兔兔餓餓想食食肉眼扒"
"你不怕肚子受不了嗎?"
"那就行了,來個兔肚測試吧"兔公主歡天喜地挽著魔鬼走進餐廳
另外侍應亦態度有禮
其中一位女侍應更是腰細腿長像個日本娃娃
令魔鬼在進餐前先養眼一番
(呵呵呵,當然和兔公主有點距離)
兔兔疑惑地: 你看什麼
魔鬼狡猾地: 那邊的女孩像不像你的日本Jenny公仔?
兔兔好奇地: 是嗎?是嗎?
(呵呵,魔鬼又過一關)

坐好一看餐牌

真的魔鬼目定口呆
令嘴饞的魔鬼及兔兔忍不住要為它大力推介
並將其指定為朋友聚會的優先選擇
朋友
你又會有興趣一試嗎?
2005-07-24 3 浏览
上一次來已是八年前, 一位男性好友與當時單身的我慶祝生日, 雖然當時的他有女友, 但還是很感謝他. 記得上次的侍應, 說鄰檯的客人想食雪茄, 我們是否介意. 我們說OK, 但結果是比想像中臭...今次是商務午餐, 我選了肉眼牛扒. 味道比印象中好, 炭燒的功夫真到家, 又不會太大份或太厚(像Ruth Chris或Outback). 芥末汁是我所好, 伴以清甜的Baby Carrots, 很適合女生.午餐價錢只$138+10%, 十分抵食.

午餐價錢只$138+10%, 十分抵食.
2005-07-16 11 浏览
In the morning we needed to sign a very important document. After accomplished, of course we need to celebrate, and we went to here to try a nice lunch here. It was already 1:30 p.m., and there were only a few customers there, so the environment was quite relaxing. We ordered 2 set lunchs:1.餐包+餐湯:7分, 忌廉湯味道OK, 餐包熱辣辣. A nice start.2.炭燒肉眼扒:9分, very nice cooked 肉眼扒, 炭燒味一流. Usually I would order medium rare for steak, but 文迪prefer medium, and it was still not overcooked or 太韌. Very nice dish.3.牛仔

3.牛仔肉扒:7分, the taste is OK. But I would love炭燒肉眼扒more.
4.軟心朱古力布甸配雲尼拿雪糕:7分, Adding $24 to change one of the today's dessert to this 軟心朱古力布甸. It was not hot enough, of course nothing compares with A La Maison. The taste was still decent.
5.綠茶紅豆蛋糕:5分, 口感差, not enough taste of either 綠茶or 紅豆.

It is always good to enjoy a weekday lunch during annual leave!
2005-07-11 3 浏览
第二回——法國菜裝潢盡顯情調勝食物質素待改善法國菜以小巧精緻見稱﹐傳統的法國餐廳都會佈置得浪漫醉人。要吃一頓稱心滿意的法國菜﹐裝潢一點都不可以馬虎。朋友帶我來這家位於時代廣場後面的法國餐廳﹐餐廳位於一間商業大廈裡面﹐一步出電梯﹐已經看到不少畫和海報掛在牆上(見圖三)﹐就連洗手間的佈置都整潔有序。朋友和我都叫同一款套餐﹐單是看到鵝肝和龍蝦湯我已經非常喜歡。先上的鵝肝算是水準之作(見圖五)﹐有一塊手板大的餓肝﹐煎得外脆內軟﹐入口融化﹐但缺點係成個碟都係水﹐同埋冇落其他配菜﹐只有一塊西梅做伴碟﹐雖然鵝肝味道不錯﹐但有點點失望。再來是龍蝦湯﹐我認為正宗的龍蝦湯應該要帶點點苦澀味﹐但同時又要做到濃郁芬芳﹐但這個明顯是不合格了﹐非常稀的湯像水一般而且沒有蝦味﹐朋友甚至沒有喝完。主菜就彌補了點點不足﹐我要的小牛扒生熟程度剛好﹐肉質雖未算最佳但仍算不俗﹐配菜是蘑菇和紅蘿蔔﹐可是缺點依然是碟底太多水了。最後﹐甜品是軟心朱古力﹐這個我和朋友都十分喜愛﹐外面和裡面的朱古力都非常幼滑﹐唔算太甜。整體上﹐這個餐廳的食物中上﹐但可能由於太多人的關係﹐食物有點公式化和求其﹐例如看到碟上有水也不會用布印乾﹔所以我認為

第二回——法國菜

裝潢盡顯情調勝
食物質素待改善

整體上﹐這個餐廳的食物中上﹐但可能由於太多人的關係﹐食物有點公式化和求其﹐例如看到碟上有水也不會用布印乾﹔所以我認為如果要吃有水準的法國菜﹐還是選一家細細的﹐少人去的餐廳為佳。

智慧分享﹕「假如有人說有一門生意很賺錢﹐那你最好忘記它。」

2005-05-27 4 浏览
早排中午想去櫻橋食,但去到時已2:30,收左..... 去左下面既Entrecote叫左兩個set lunch,一個肉眼扒,一個羊扒,自己覺得羊扒好食d,甜品就一流!$148 set lunch包1) 餐包(法式長包,熱辣辣的)2) 湯(好味)3) 主菜(有四種可選)4) 甜品(加廿蚊後有很多選摘,賣相也很好)5) 咖啡或茶我地再加左d side dish同drinks。

$148 set lunch包
1) 餐包(法式長包,熱辣辣的)
2) 湯(好味)
3) 主菜(有四種可選)
4) 甜品(加廿蚊後有很多選摘,賣相也很好)
5) 咖啡或茶

我地再加左d side dish同drinks。
2005-04-06 2 浏览
昨晚到此為女友預早celebrate 生日, 早前都有看看這兒的食評, 所以也大概知道情況! 兩個人要了兩個set, 一個是$288海鮮頭盤set, 要了medium rare 肉眼扒, 送了一酌白酒, 也不錯! 另一個是$248 的set, 要了煎三文魚扒! 先來頭盤煎鵝肝及海鮮拼盤, 鵝肝外脆內軟, 好味! 海鮮拼盤也很新鮮, 只是吃田螺時吃了點沙, 所以扣了點分! 龍蝦湯很香, 雖然淡了點, 但也可以接受! 麵包則不是自己喜歡的類型!之後main course 一齊到了, 炭燒肉眼扒有肉汁, 鬆軟, 只嫌牛味略不足! 三文魚扒, 外脆內軟, 好味! 跟住送上細細的expresso, 很香濃, 不俗!到最後送上甜品, 待應細心的加上燭, 及生日字句! 甜品本身又好味, 為滿足的一餐劃上完美句號!食物質素好, 服務細心有笑容, 環境舒服, 雖然價錢較貴($58x), 但間中一次絕對物有所值! 最重要女友都很滿意!
跟住送上細細的expresso, 很香濃, 不俗!

2005-03-10 8 浏览
由係times square開始我已經迷上呢間餐廳!!! 以為佢執o個陣勁失落..好彩後尾開番!好鍾意食佢個鵝肝!出面脆裏面鬆~用d汁黎點面包超好食!個田螺又係好正的!!!!>v<個牛扒不在話下啦! 最愛佢d牛扒汁..次次都要多好多...好好味架~牛油香草汁咁囉!X)
好鍾意食佢個鵝肝!出面脆裏面鬆~
用d汁黎點面包超好食!
個田螺又係好正的!!!!>v<
2005-01-06 14 浏览
聖誕新年期間過了不小慶祝會, 難得兩口子可以靜靜來一個舒服的晚餐, 隨太座意思來試試話裡的鵝肝和炭燒羊扒; 八時許餐廳只有數檯客人比較清淨, 餐廳內燈光暗黃, 牆上掛滿大小不同的油畫, 餐檯擺設得整齊可惜每張餐檯都鋪上了白紙, 用餐時有點不自然.侍應有禮貌的送上一個籃曖曖的法式麵包, 味道感覺一般; 煎鵝肝配西梅汁是太太喜愛的菜式, 西梅汁香甜鵝肝亦沒有半點筋, 只是略嚴鵝肝過熟而失卻了質感; 龍蝦湯湯底厚薄適中, 但龍蝦鮮味卻有點不足; 炭燒肉眼扒, 炭燒味道香口肉質軟滑, 略嚴扒身薄了一點, 肉汁味有點不足; 炭燒羊扒羊羶味輕清, 肉質比牛肉更加幼滑可口; 可是兩個主菜的賣相卻有點粗技大葉. 配菜點了炒磨菇, 味道十分輕清; 咖啡的味道有點奇怪, 有點不討好的炭燒味道; 軟心朱古力布甸配上雲尼拿雪糕, 布甸比較上鬆散了一點, 軟心朱古力亦只是不過不失. 用餐其間喝了兩杯法國的赤霞珠餐酒, 味道不錯但卻用上了一隻細小的白酒杯, 有點不習慣.

2004-12-13 17 浏览
八人吃晚飯,叫了set dinner, escargots, mushroom, 開了兩支紅酒,四千多元埋單.食物水準不錯,鵝肝也不錯.
2004-12-06 4 浏览
在銅鑼灣來來回回,尋尋覓覓,真不知道吃甚麼好?日式吃得太多,火鍋店又真係太多人,只好想想有那間西餐廳未嘗過.就來了這間店了!聖誕臨近,餐廳四周圍都加上聖誕裝飾品,連壁燈都帶上小紅帽,非常可愛.整晚都播放帶有聖誕或懷舊情歌,是情侶食飯的好地方!2個人分別要了兩款不同的晚餐,Menu A ($248),頭盤是香煎鵝肝配西梅砵酒汁,份量中等,簿簿一大片,但肝的味道唔夠,亦過熟了!!湯是龍蝦湯,這個幾好,很香滑,不會過杰.主菜要了5成熟的炭燒肉眼扒,寫得o禁清楚緊係出事啦,送來的是近8成熟.好彩肉質/肉味都可以.如果唔係一定打回頭過.肉汁是少了點但有點失望.甜品是軟心朱古力,安全出爐,無穿無爛.味道當然只屬一般. Menu B ($288),頭盤是法式什錦海鮮拼盤,份量幾多,有4隻生,2隻翡翠螺,……….有相睇,有D睇頭架.到我的主菜,是炭燒羊扒,今次仲誇張,近乎全熟, 本來換的,但太肚餓,又差唔多全場爆滿……..原諒佢一次啦!!
2004-11-19 15 浏览
因為下午要去會展function, 所以趁有時間過銅鑼灣同朋友食lunch.我點三先到, 叫set lunch, 係炭燒肉眼扒. 我冇要湯, 要個什菜沙律, 生菜等都幾爽口. 肉眼扒我要medium, 幾細件, 但幾嫩, 有肉汁, 都冇over-cooked. 伴碟薯條炸得金黃香脆, 唔錯!甜品我冇要個餐cheese cake, 反而另外叫個薑汁梳乎里. 好大個, 好有薑汁味, 好好味! 而朋友叫果個橙酒味就好似麻麻地, 朋友話味怪怪的.呢度上菜亦好慢, lunch 一個鐘食實唔夠時間. 侍仔態度其實唔錯, 但就唔係好留意到客人需要囉, 成日要人等至可以落吩咐, 呢點要留意!

2004-10-12 9 浏览
同個friend放半日假出去試,出到去己係2:00pm啦,last order係2:30pm,個場好靜,加埋我地,只有兩客,都好光猛,我地一場黎到,set lunch要左兩客牛扒餐,麵包都幾好食,幾熱,我要左忌廉湯,個friend要左沙律,個湯好滑,幾好,我個friend都話沙律唔錯,都真係幾大碟.塊牛扒真係幾細,幾薄,載牛扒個碟好熱,所以可以保持住牛扒既溫度,牛扒上有少許汁,唔知係乜野汁,但有d芥辣味,牛扒好正呀,好有牛味,配菜有幾多既薯條,幾脆,幾好味,不過驚熱氣,唔敢食咁多.然後到甜品啦,我要左芝士慕絲蛋糕,好有芝士味,但又唔會好漏,唔會好甜,蛋糕又好軟熟,好好味,個friend揀左朱古力合桃蛋糕,比較實,好在唔太甜.加埋飲品,真係好圓滿既一餐.下次一定要試dinner.