2024-08-12 201 浏览
大圍一間新開嘅日式餐廳,小編就入咗去試吓,當中就叫咗幾樣嘢share 日本直送池魚刺身 每日新鮮從日本直送嘅池魚,每一塊魚肉都新鮮美味,切工精細,口感滑嫩。魚的新鮮程度十分驚人,肉質緊實彈牙,色澤漂亮,絕對可以媲美在日本當地吃到的頂級刺身,再配上特製嘅酸醋汁,令到層次更加豐富自家製免治雞肉棒 雞肉棒口感綿密鮮嫩,充分展現了廚師的手藝。雞肉經過廚師精細的處理,不僅口感佳,亦都加咗雞軟骨喺裏面,令到口感更提升,再搭配特製的蛋黃+醬汁,令到整體味道層次豐富,讓人回味無窮脆芝壽司當中下面嗰個飯嘅壽司係經過炸嘅處理裏面有飯同埋芝士嘅配搭,,口感突別,上面再加上拖羅容,係很有特色創意壽司甲羅燒 佢係一個日本嘅爐一齊上,內裡的蟹肉+蟹膏+蟹子+鵪鶉蛋加蔥花,將以上嘅材料放喺蟹蓋裏面,再慢慢烤,考完之後再將所有嘢Mix埋一齊,放喺一件多士上面食,簡直係Perfect match海膽炒飯 這碗海膽炒飯的分量十足,飯粒分明,海膽嘅濃郁鮮味完美融入飯中,既不會過於濃重,也不會淡而無味

日本直送池魚刺身

自家製免治雞肉棒

脆芝壽司

甲羅燒

海膽炒飯

2024-08-07 258 浏览
#20240805 📝📍 #泓西日料理 @wang.wjc.tw 大圍積福街8號地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#原條日本直送池魚刺身 $178💭 上枱果下係有啲氣勢,用好多片刺身圍住條魚骨,證明真係原條起晒出尼,池魚質地係偏軟偏淋,特別在佢唔係比wasabi同豉油點尼食,而係一兜較過酸酸地既汁,入面好似有啲薑蔥咁,點刺身食別有一番風味🐟.#甲羅燒 $88💭 即場係面前燒,店員姐姐提醒啲火熄左就可以撈勻佢搽麵包食,唔好睇佢個蟹蓋細細地咁,入面包左好多蟹肉同蟹膏,搽麵包食果陣仲咬到啲蟹子脆卜卜,好正🦀.#牛油果軟殼蟹卷 $98💭 呢度啲牛油果真係一啲都唔孤寒,平時啲卷物係細細粒塞係舊飯中間,一篤就無左,呢個係大大片包係舊飯出面,一啖咬落去既有牛油果既香滑,又有軟殼蟹既脆口🥑.#自家製免治雞肉棒 $38/串💭 之前食過都係窄身長條形,呢個脹卜卜好似雪條咁😂免治雞肉有啲雞軟骨咬落多啲口感,其實本身唔點野就咁食都已經好夠味,但點埋蛋汁食入口就更加滑身🐔.#泓炒飯 $98💭 以前聽啲人教落,凡係有信心用得舖頭名做個餸名十成九都係招牌菜啦,唔係唔驚整衰自己個朵咩🤨碟飯絕對係要share食,啲
#20240805 📝
📍 #泓西日料理 @wang.wjc.tw
大圍積福街8號地舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#原條日本直送池魚刺身 $178

#甲羅燒 $88

#牛油果軟殼蟹卷 $98

#自家製免治雞肉棒 $38/串

#泓炒飯 $98
💭 以前聽啲人教落,凡係有信心用得舖頭名做個餸名十成九都係招牌菜啦,唔係唔驚整衰自己個朵咩🤨碟飯絕對係要share食,啲肉既份量多到幾乎啖啖都有咁濟,加上用珍珠米炒煙煙韌韌無得輸🤤

#大圍美食 #🐷在大圍 #🐷_食
#大圍探店 #大圍餐廳 #大圍宵夜
2024-07-19 367 浏览
嘩頂我想講呢大圍呢後面有一間居酒屋勁好食囉咁因為嗰日我已經差唔多九點幾10點先返到大圍就諗住搵嘢食啦見佢新開跟住入去試之後試完之後真係勁好食 老實說我本身唔係好鍾意食刺身啦但係佢都有好多嘢揀佢嘅串燒係好好食特別係牛舌 仲有佢個炒飯入面有啲鵝肝粒真係超好食!跟住老細同我哋講佢有啲魚係每日喺日本新鮮到嘅 咁壽司都有好多款 老實說都真係幾好食因為我係一個食肉獸咁我就有嗌燒牛舌同埋京蔥唔知咩牛舌都好好食佢哋有個日式煲仔飯啲飯呢個底係有少少飯焦個飯係朔晒條魚嘅味 我唔記得咗嗰日食咗啲咩魚但係呢個都勁推薦!佢哋仲有超多酒揀爸爸就揀咗款清酒而我就飲咗雙檸梳打
嘩頂我想講呢大圍呢後面有一間居酒屋勁好食囉
宵夜
2024-07-18 340 浏览
同老婆食飯,剛好經過大圍新開的日本餐廳進行事業中。 戰戰兢兢進入坐下。點一下試業餐牌中的美食。 深海池魚腩 : 有魚味!!!!愛女魚刺身 : 爽口!!!!圓 壽司 : 正常 …..串燒牛舌心 : 味道不錯!!!大蔥雞腿肉 : 雞肉入味!!!!鹽燒活白鱔 : 比較細嚿野菜魚豆腐鍋 : 湯很甜, 菜很多。 推!!!!炒野菜 : 味道不錯!!!!!三文魚腩壽司 : 有驚喜,三文魚腩很厚! 好食!!!!! 整體而言氣氛相當好,環境不錯,值得推介。撐大圍小店。
點一下試業餐牌中的美食。
深海池魚腩 : 有魚味!!!!
愛女魚刺身 : 爽口!!!!
壽司 : 正常 …..
串燒牛舌心 : 味道不錯!!!
大蔥雞腿肉 : 雞肉入味!!!!
鹽燒活白鱔 : 比較細嚿
野菜魚豆腐鍋 : 湯很甜, 菜很多。 推!!!!
炒野菜 : 味道不錯!!!!!
2024-07-18
2024-07-04 243 浏览
大圍新開一間居酒屋,見食評唔錯,一於走去去試下。😂店內位置唔多,但係環境唔錯,一班朋友過嚟飲酒食嘢好有氣氛。見到有好多唔同種類的酒,鍾意飲酒嘅人應該好啱飲。🥃🥂先嚟個泓·炒飯,一上枱已經聞到好香,用料有雞、牛、豬同鵝肝,好味。😋 帶子鵝肝卷大大件,好好味。🍙玉子燒入面搽咗醬油,與別不同,熱騰騰的。我哋都好鐘意食。😍今晚隨便叫三樣都係好味,下次會再嚟 encore其他菜式,例如甲羅燒、炸壽司⋯⋯😄
大圍新開一間居酒屋,見食評唔錯,一於走去去試下。😂
帶子鵝肝卷大大件,好好味。🍙
玉子燒入面搽咗醬油,與別不同,熱騰騰的。我哋都好鐘意食。😍
2024-06-28 157 浏览
今晚突然間想搵朋友食晚飯,又唔食乜好,朋友喺大圍返工,所以就打算喺大圍搵嘢食,喺網上搵到一間日式居酒屋,見啲評語都幾好,所以膽粗粗就嚟試下,兩個人叫咗好多嘢食,餐廳職員殷勤款待,甜美笑容,好耐心同我哋解釋,餐廳每日嘅新鮮飛機來貨,我哋先嚟兩隻時令生蠔,生蠔好肥美,食得出真係好新鮮。之後叫左安康魚,昆布味十足,八爪魚,春子鯛,三文魚腩,油甘魚腩,拖羅沙律,樣樣都好好味,仲叫咗支1.8L大天九清酒,完美配搭,會再次光臨。
2024-06-28 155 浏览
難得在鬧市中找到個似样的居洒屋,食物中上,服務非常親切,Orion Draught beer buy 2 get 1 free, Cool n fresh......., Sushi 同串燒,尤其Ox Tongue 心,意想不到的厚又淋,身边食客有飲1.8 lite Sake, 洒友到Tai Wai又一落脚点,Boss話开到1pm, 可以OT, 放工,庆工又一好去處。。。無得返鄉下,也可以來Hea 下,大圍人好幸運吖。。。。。。。。。。。
  • Sushi
  • sashimi
  • 串燒
2024-06-20 223 浏览
係大圍路過見到間新開既日式餐廳,好奇行去睇menu,店員都好主動黎介紹當日時令刺身,愈講愈吸引,打動到我,即刻book左第二日去試。入到餐廳,店員招呼很到位而且也很好笑容,感覺令人很舒服。食物方面,我和朋友點左生蠔,赤貝,三文魚腩,油甘魚腩,生八爪魚足,一些前菜及一些串燒。刺身真係十分新鮮,尤其赤貝和八爪魚足,八爪魚足令我十分之難忘,吸盤非常爽口,味道亦非常出,沒有任何雪味。另外,某刺身亦會配搭廚師不同的調味醬汁充分讓每一樣的刺身突出鮮味。有款時令魚叫赤伊佐木,我之前係youtube睇下好多美食家都會用呢款魚做刺身,而咁岩呢日又可以品嘗到佢既味道,真係勁正!魚味好突別好出,一d都唔腥,唔係一入口就溶,有少少咬口。加上廚師為佢配搭既醬汁,每一淡都食到好豐富既鮮味,記得唔需要沾上過多汁。我和朋友們亦是超級熱愛喝酒的人士,呢度有好多款清酒比我地配搭日式食物,啤酒配搭串燒都係一流!係沙田區有咁高質既日式料理都唔洗突登出去旺區,近地鐵站。
入到餐廳,店員招呼很到位而且也很好笑容,感覺令人很舒服。

係沙田區有咁高質既日式料理都唔洗突登出去旺區,近地鐵站。

2024-06-03
庆祝纪念
纪念日
  • 生八爪魚足刺身
2024-06-16 174 浏览
第一次吃。現在還是試業中。知道這家餐廳的原因是媽媽推薦,她來吃過幾次了,說好味,喜歡這裏的串燒和啤酒。老闆很熱情,他説現在主要招呼朋友,親戚,我們作爲walk in來吃,是一種緣分。老闆會和客人聊天。好開心。環境不錯,坐得舒服。我們點了海膽吞拿魚壽司,海膽是流心的,好新鮮,美味。還點了原條鰻魚,鰻魚沒有骨,好味。明太子意粉正常,好味。米pizza,炸壽司有心意,其他居酒屋沒有這2個菜式。炸壽司裡面有托羅,好特別。最後點了店員推薦的新鮮到的黑鬆露鯛魚,好正呀

2024-06-08
2024-06-09 135 浏览
成日聽人講大圍好多美食,今晚就一於行下大圍搵間餐廳試下,我哋行入咗巷仔 ,無意中發現咗呢間日式餐廳!依家試業,老闆話淨係招呼住朋友、親戚,咁我哋入嚟都算係種緣份。而朋友好鍾意日本嘅,咁啱行過就撞左入去試下啦,呢間係日式居酒屋野食,坐得幾舒服,可以方便傾計一路食個放鬆嘅晚飯我哋諗住試下先,就叫左個牛肉烏冬同炒飯炒飯有鑊氣 好夠味 個飯唔會太乾或太濕!牛肉烏冬係有啲似生牛肉咁上唔會太過難咬 烏冬湯底有啲甜甜地 推介俾大家!遲啲再試下其他。

我哋諗住試下先,就叫左個牛肉烏冬同炒飯

炒飯有鑊氣 好夠味 個飯唔會太乾或太濕!
牛肉烏冬係有啲似生牛肉咁上
唔會太過難咬 烏冬湯底有啲甜甜地
推介俾大家!遲啲再試下其他。

2024-06-08 129 浏览
本身想食串燒 行下就搵到一間新開試業既日本居酒屋 - 泓 西日料理叫左幾件sushi, 串燒同一杯梅酒1. Sushi 一開始見到個價錢都係偏中價 都好期待係咪成正比然後上枱都幾厚切同肥 都對得住個價錢 味道非常好👍🏻2. 串燒不過不失個雞胸軟骨 可以試下 唔錯3. 梅酒比想像中甜 原來係用3種唔同既梅去釀製,味道都幾特別整體都幾好 同一班fd黎chill下係唔錯既選擇

叫左幾件sushi, 串燒同一杯梅酒

1. Sushi

比想像中甜 原來係用3種唔同既梅去釀製,味道都幾特別

整體都幾好 同一班fd黎chill下係唔錯既選擇
2024-06-08
2024-06-08 115 浏览
第一次光顧,食物及環境衛生,服務員有禮貌,祥細介紹剌身品種,我們叫了調魚及生蠔非常新鲜,串串燒好味牛舌心及雞棒必食,加理粒粒珍珠抄飯無得算,下次再嚟試第二Dfood
2024-06-07 87 浏览
今晚到大圍找野食,見到一間試業中日本餐廳,反正黎到,就入去試試新野,老闆是一位年青男士,很有禮貌及細心介紹食品,食物種類都唔算太多,最初感覺價錢有點貴,但食完就覺得物有所值,由其係海膽吞拿魚蓉卷,仲有魚刺身,海膽壽司(日本及加拿大)都有試,清酒煮蜆肉真心推介,很少地方會食到有酒味嘅湯底, 生蠔就比較普通,都夠大隻,但味道就比較一般 ,都新鮮嘅 , 總括嚟講感受都係好,一定會再去,仲要試下天婦羅係咪都係咁好味😋😋
2024-06-07
  • 海膽吞拿魚蓉卷
2024-06-07 73 浏览
又到食飯時間啦 ,走左去試下新野 🇯🇵 “泓”. 嘩,佢哋個 “厚切鰻魚壽司” ,成cm 甘厚, 無辦法一啖食得曬。超正三文魚他他- 🐟🐟本身諗住無嘜特別驚喜 , 點知好有驚喜,超creamy 超香。試下佢地d串燒 。🐮 舌芯超大塊而且少少韌,味道一絕。😋😋佢地免治 🐔 肉串配蛋黃、佢慨秘製 汁、 甜甜吨 、 無蛋黃腥味 ,免治雞肉串加 🥚 汁真係一 絕Y。 值得一試😘

又到食飯時間啦 ,走左去試下新野 🇯🇵 “泓”.
嘩,佢哋個 “厚切鰻魚壽司” ,
成cm 甘厚, 無辦法一啖食得曬。超正

試下佢地d串燒 。🐮 舌芯超大塊而且少少韌,味道一絕。😋😋

值得一試😘

大圍值得一試的小店 試過有驚喜螢光魷魚👍🏻口感爽脆 鮮甜且口感飽滿北海道海膽👍🏻濃郁 甘甜 厚切肥美大拖羅👍🏻油脂甘香 入口即溶 總括而言 刺身食材新鮮 是著重食材質素的小店現磨Wasabi 及特製醬油 看得出於細節上的用心熱食高質甲羅燒👍🏻軟綿綿蟹膏 咸甜適中 非常回味必試自家製免治雞肉串👍🏻內有脆脆雞軟骨 令雞肉串十分有咬口 甜度適中的燒汁配生蛋黃 口感豐富店內還有多款時令刺身生蠔 一個人食唔到咁多野 唯有下次再試 會再幫襯
大圍值得一試的小店 試過有驚喜

螢光魷魚👍🏻口感爽脆 鮮甜且口感飽滿