2017-04-17 109 浏览
這晚來到尖沙咀的越南餐館吃晚餐,畢竟吃得太多日本餐,有時也希望吃些泰國或越南吃些較濃味的美食呀!餐廳位置不難找,進入餐廳後,店員便為我們安排座位,我們立即揭開餐牌!大娘小食拼盤拼盤每樣小食都有齊,最適合選擇困難症的人,樣樣都可以試。春卷炸得非常香脆,而且餡料非常豐富,味道濃香,外脆內軟,實在不錯;牛油雞翼牛油味香,外層鬆脆可口,雞肉嫩滑多汁;蝦餅較薄身,外層金黃香脆,蝦膠挺有嚼感;大娘蒸粉包餡料豐富,粉皮煙韌,大愛呢!火車頭吃越南野一定要吃湯河,湯河該是越南食物的精髓!這次我們選擇了火車頭,湯底味道濃香,牛骨味重,調味足夠,配料豐富,生牛肉非常嫩滑,牛味香濃,牛丸質感彈牙,充滿牛香,調味剛剛好,確是不錯!酸子煮大蝦店員大力推介此菜式,大蝦味道酸酸甜甜,有點像鎮江骨的味道,大蝦肉質結實彈牙,啖啖肉實在令人感到滿足。飲品青檸梳打我每次到泰國餐館或是越南餐館,都一定會飲青檸梳打,因為酸酸甜甜超解渴!椰青要吃越南菜,這裡也是一個不錯的選擇。整體來說,這間餐廳的食物質素不錯,價錢不貴,服務態度也不錯,眼見店員會到處跟客人談天,了解客人意見,很用心的餐廳呢!

大娘小食拼盤
拼盤每樣小食都有齊,最適合選擇困難症的人,樣樣都可以試。
火車頭
吃越南野一定要吃湯河,湯河該是越南食物的精髓!
酸子煮大蝦
飲品
青檸梳打

椰青

要吃越南菜,這裡也是一個不錯的選擇。

2017-04-10
2017-04-15 111 浏览
看了眾多好評而光顧這餐廳,想不到是失望而回。香茅雞扒和豬扒是乾憎憎的,蒸粉卷的皮太厚,湯河還可以。最差的是服務,人手不足令漏單的情況出現,想要杯暖水都無,最慘不忍睹的是食完多坐一會兒都被趕走,才食了15分鐘,剛食完就被直接問:“你哋可以賣單未?” 目的是為了讓枱給在門外等的客。我完全明白翻枱可以多賺錢,可是這樣太無禮貌了。食物一般,地方淺窄不是最大問題,出聲趕客走倒是真是致命的。太不愉快的經歷,以後不會再來了。
看了眾多好評而光顧這餐廳,想不到是失望而回。
香茅雞扒和豬扒是乾憎憎的,蒸粉卷的皮太厚,湯河還可以。
2017-04-15
2017-04-12 163 浏览
係尖沙咀揾食,突然醒起有間食過唔錯嘅越南餐廳,於是在黎試吓店員推介有新鮮百香果汁,果如其名,好香果味,酸酸甜甜,好開胃,用粗飲筒飲可以食埋果肉連核都食得鐘意食拼盤,貪樣樣有啲,食多幾款(蒸粉包、炸蝦餅、炸雞翼、炸春卷)一定要親熱食蒸粉包先,粉皮唔算太厚,餡料已調好味道,清清地加撈檬個酸汁食,蝦餅膠質幾重,加左香茜同䓤,味道ok,春卷同雞翼就比較普通鮮茄蟹肉湯檬有🦐🦐同扎肉,鮮茄湯底算濃有淡淡蟹味,但蟹肉唔多,整體唔錯幾開胃
係尖沙咀揾食,突然醒起有間食過唔錯嘅越南餐廳,於是在黎試吓

鮮打百香果汁
鐘意食拼盤,貪樣樣有啲,食多幾款
(蒸粉包、炸蝦餅、炸雞翼、炸春卷)
大娘小食拼盤
鮮茄蟹肉湯檬
鮮茄蟹肉湯檬
鮮打百香果汁
2017-04-07 128 浏览
兩次經過都發現關門了,以為結束營業,後來發現星期日休息!幸好有預早訂檯,不然walk in 有機會等很久。大娘小食併盤 $148 (蒸粉包、炸蝦餅、炸雞翼、炸春卷)兩個人食量少,點併盤最好不過,每樣食物份量少又可試多款。蒸粉包粉皮夠熱,有彈性,肉碎、蘿蔔粒等餡料豐富,點魚露酸汁。其他炸物都熱騰騰,味道ok,而蝦餅就未夠彈牙。大娘皇牌烤乳豬 $238越南原來有烤乳豬,即點即烤,外皮脆卜卜,佐酒一流。外皮香脆入味,肉質尚算嫩滑,不點醬汁也可。鮮茄蟹肉湯檬 $88湯底清甜,如果蕃茄味再濃點更好,有扎肉、大蝦、蟹肉等。
大娘小食併盤 $148 (蒸粉包、炸蝦餅、炸雞翼、炸春卷)
兩個人食量少,點併盤最好不過,每樣食物份量少又可試多款。
大娘皇牌烤乳豬 $238
越南原來有烤乳豬,即點即烤,外皮脆卜卜,佐酒一流。
外皮香脆入味,肉質尚算嫩滑,不點醬汁也可。
鮮茄蟹肉湯檬 $88
湯底清甜,如果蕃茄味再濃點更好,有扎肉、大蝦、蟹肉等。
2017-04-07 104 浏览
雖然呢幾年香港真係發展得有d慢,不過好在香港呢個美食天堂真係保持到,淨係用亞洲泥講,無論中國既八大菜系到日本既刺身壽司韓國既燒肉泡菜都開到成行成市,而且要正宗有正宗,要抵食平價或者新鮮高檔既都有。今次同屋企人family day,為左就佢地偏重既口味,就揀左尖沙咀一間好地道既越南菜去拆餐飽!呢度既裝修實而不華,少少既越南飾物點綴一下更令大家坐得好舒服好親切。我地一行三個人就點左一條越式香茅烤魚做主菜,條魚雖然用左烤既方法烹調,但唔會燒到乾爭爭咁,仍然食得到佢既鮮味,外脆內軟加埋用左我最最最鐘意既香芧做配料,絶對係呢間餐廳大廚既絶學。其他的菜式都好正宗,正宗越南的風味。食完之後,真係好想出走,去越南一趟呀

2017-03-25
2017-04-07 103 浏览
上個月去完越南旅行,有旅遊後遺症,返到香港同成日心思思回味越南菜!😋左約右約終於等到旅友得閒食餐越南菜😁😁😁😁兩個女仔都唔叫得多,大蝦柚子沙律~另外再叫左兩個少見啲嘅越南菜:鑊仔牛柳粒同埋一個河內大娘炒飯~^o^大蝦柚子真係原隻蝦上~柚子酸酸甜甜開胃之選~至於鑊仔牛柳粒就又香又靚啵😯但食落口就比較韌,唔係我杯茶~但佢啲配菜洋蔥三色椒就爆得好好味!!竟然喧賓奪主😅😅而最後果碟炒飯就幾特別~有扎肉同臘腸吊味,上面隻荷包旦見到都開心🍳😀不過碟飯有啲單調。

2017-04-01 86 浏览
呢度嘅越南菜以往食過其他嘅確實係有D唔同,諗咗好耐,好難具體講出嚟。食物嘅款式有啲之前未試過,味道都同其他越南菜有少少差別。珍多冰,裏面好多料、好多綠豆蓉,唔會好甜,都幾好飲。大良蒸粉皮,最初以為眾蒸粉皮比較清淡,但係食落味道好好,唔會鹹又唔淡味,餡料同粉皮配搭亦好好,啱我口味,食咁多次粉皮最鍾意呢一個。越式炸春卷,脆卜卜、熱辣辣、好味道。軟殼蟹米紙卷,軟殼蟹炸得好香口,加埋米卷食冇咁濃味,配搭適中。燒乳豬,啲豬肉都好嫩口、有少少肥,味道似南乳吊燒。大蝦柚子沙律,啲蝦煎過下,柚子新鮮多汁。鮮茄鮮蝦湯檬,蕃茄湯底好濃,蝦都算大隻 同爽口。店舖樓底比較高,可以用一啲好常見嘅越南想見嘅帽吊起嚟做裝飾。

珍多冰,裏面好多料、好多綠豆蓉,唔會好甜,都幾好飲。
越式炸春卷,脆卜卜、熱辣辣、好味道。
燒乳豬,啲豬肉都好嫩口、有少少肥,味道似南乳吊燒。
大蝦柚子沙律,啲蝦煎過下,柚子新鮮多汁。
鮮茄鮮蝦湯檬,蕃茄湯底好濃,蝦都算大隻 同爽口。
2016-11-09
2017-04-01 91 浏览
仲有咩野好得過放假1個人鐘意去邊就去邊,鐘意幾時食就幾時食,今日又食好西😋😋 越南滴漏咖啡好香咖啡味,軟殼蟹扎肉撈檬啲軟殼蟹真好香好好味,又唔係太多油,個魚露都好讚呀#偷得浮生半日閒 #路痴又蕩失路 #梳利士巴利道41號喺邊呀 #直接寫YMCA好過啦 #滴漏咖啡 #軟殼蟹扎肉撈檬 #又真係幾讚啊 #河內大娘越南餐廳 #尖沙咀漆咸道17~19號

2017-03-31 113 浏览
Vietnam cuisine!!! 一坐低就見到張牌大大隻字寫住「大娘推介」,有香茅煮大蜆同埋濱海!濱海好吸引~心思思想食,不過因為友人無興趣所以無叫到串燒!!!好好味!!!!大家黎到真係要試~其實泰國嘢越南野好多都有串燒~多數都係豬牛雞,呢度就係牛雞蝦牛肉好香好重味, 唔知佢用咗邊種調味料去整,味道好出色雞肉都驚奇,肉質好正,佢有個先制嘅醬點埋味道好夾!蝦都好大隻~軟殼蟹米紙卷呢個都可以,炸軟殼蟹好脆口(熱氣野好難忍),米紙做到好薄重口味嘅軟殼蟹配返清清地嘅菜一齊食,真係唔錯嘅配搭芒果冰!!!正呀喂,芒果味係菲律賓芒果嘅味道見到佢係飲品bar度整出黎,都有新鮮芒果咬下,好唔錯嘅飲品~總括,呢間越南菜可以encore!!! 服務都好好!
Vietnam cuisine!!!
濱海好吸引~心思思想食,不過因為友人無興趣所以無叫到
多數都係豬牛雞,呢度就係牛雞蝦
牛肉好香好重味, 唔知佢用咗邊種調味料去整,味道好出色
雞肉都驚奇,肉質好正,佢有個先制嘅醬點埋味道好夾!
蝦都好大隻~
軟殼蟹米紙卷
呢個都可以,炸軟殼蟹好脆口(熱氣野好難忍
),米紙做到好薄
重口味嘅軟殼蟹配返清清地嘅菜一齊食,真係唔錯嘅配搭
芒果冰!!!
正呀喂,芒果味係菲律賓芒果嘅味道
總括,呢間越南菜可以encore!!! 服務都好好!

2017-03-21
  • 串燒拼盤
2017-03-30 111 浏览
Didnt been to this area of Tsim Sha Tsui before my boyfriend brought me to here! the owner is so friendly and talkative,She said the chef is come from Vietnam as wellfirst we had some appetizer,the platter allow us to have more choices.the chicken wings are friend with honey and they are so yummy and with some sweetness, lucky it won't be very oily.the buns with steamed rice paper amazed me. the pork and other ingredients are cooked well, and the rice paper is just steamed nicely, won't be
the buns with steamed rice paper amazed me. the pork and other ingredients are cooked well, and the rice paper is just steamed nicely, won't be too thick and still can taste the flavour of rice.
the noodles is very large actually. with some beef and some beefballs etc. love the soup as it contains some beef taste as well
the owner said the red bean used is from Vietnam m, so the size is relatively large!
2017-03-30 141 浏览
今次是第二回來找河來大娘,今次再試下新野(唔係店子出新菜式,只係叫D同上次不同的食物)店子內裡的座位差不多滿座,只餘下近門的兩三張檯店中有不少越南特色擺設很喜歡這些越南帽子水吧懷舊紅豆冰和蓮子龍眼冰非一般紅豆, 好大粒呀 ! 細問下原來店的主要食材也是直接由越南訂和運來香港蓮子和平時食開果D好唔同, 細粒D , 原來也是來算越南牙車快 (西貢名菜) HK$68睇完MENU話係西貢名菜,今次要試試。牙車快內裡是雞肉和椰菜為主,再撈埋特調沙律汁而成;說時遲那時快..... 兩個人好快就KO晒全碟馬拉盞炒通芯菜HK$78炒通菜看似普通野,但唔一定炒得好,我試過有些食店炒出來的通菜不嫰綠又太熟,河內大娘的馬拉盞炒通菜能保持新鮮嫰綠,又唔會過咸!小食拼盤 (HK$148)內有四款小食,可以每款都試下,每一款也熱辣辣確實不錯 ! 酸子蝦 (HK$168)紅燒大蝦/茄汁大蝦吃過不少, 酸子蝦 倒時第一次吃,酸子弄成的醬汁酸甜度適中,食到手指都"噀"埋  , 有點不夠喉 熱辣辣即叫即燒的香茅燒魚 HK$168熱呼呼火喉剛好每一口也有淡淡香茅味,完全唔會鯹
店子內裡的座位差不多滿座,只餘下近門的兩三張檯
店中有不少越南特色擺設
很喜歡這些越南帽子
水吧
懷舊紅豆冰和蓮子龍眼冰
懷舊紅豆冰
蓮子龍眼冰
蓮子和平時食開果D好唔同, 細粒D , 原來也是來算越南
牙車快 (西貢名菜) HK$68
睇完MENU話係西貢名菜,今次要試試。
馬拉盞炒通菜
馬拉盞炒通芯菜HK$78
小食拼盤
小食拼盤 (HK$148)

內有四款小食,可以每款都試下,每一款也熱辣辣確實不錯 !
酸子蝦
酸子蝦 (HK$168)

, 有點不夠喉
香茅燒魚
熱辣辣即叫即燒的香茅燒魚 HK$168
熱呼呼火喉剛好每一口也有淡淡香茅味,完全唔會鯹
题外话/补充资料: 店子裝裝雖然不是堂皇華麗,但食物絕對是有質素夠晒水準,價錢合理 !
2017-02-15
懷舊紅豆冰
蓮子龍眼冰
馬拉盞炒通菜
小食拼盤
酸子蝦
香茅燒魚
2017-03-29 178 浏览
今晚老公帶我去尖沙咀話試新野,原來係越南野,我們都很久沒有吃越南野,因為食親都麻麻地。老闆娘推介新出香茅大蜆,佢話係南非來的,大蜆10分肥美,好大隻爽口又鮮甜,而大蜆湯完全沒有味精。真係一滴都唔好晒,全部飲晒落肚度。從來沒有試過咁樣樣飲晒啲湯囉。😋😋😋另外看到有香茅燒魚,未試過食燒魚會用石斑,原來都可以非常滑,魚皮有香茅檸檬葉各樣嘅調味品,燒香之後美味無窮。👍👍👍火車頭湯河粉湯底全無味精仲好熱,河粉和牛丸、牛根、牛柏葉、牛展都好味,全部都食晒連湯都飲埋😍😍😍我要了一杯菠蘿冰,一般餐廳用罐頭菠蘿做冰底,而呢度先炒過菠蘿,再加上梳打水,所以D菠蘿好甜,呢度愛心菠蘿冰嘅製作方式係令你話一聲囉,估唔到嘅菠蘿冰,用餐前好似開胃飲品一樣,食完美味嘅河粉再食佢啲菠蘿好似食甜品一樣。最後叫了蔗蝦,蝦膠彈牙又新鮮,甘蔗都好甜😋😋

老闆娘推介新出香茅大蜆,佢話係南非來的,
大娘皇牌火車頭河
菠蘿冰
最後叫了蔗蝦,蝦膠彈牙又新鮮,甘蔗都好甜😋😋
蔗蝦
大娘皇牌火車頭河
菠蘿冰
蔗蝦
2017-03-26 99 浏览
同朋友諗緊有咩好食,就咁岩見到間越南餐廳入面既裝修,仲好有地道風味人多就自然可以叫個小食拼盤,可以貪得意試多幾款野呢度嘅小食拼盤有 越式春卷、蝦餅、蒸粉包、炸雞翼我最鍾意就係蒸粉包,本身以為粉包味道會相對平淡,但又估唔到內裏味道都好突出,粉皮煙煙靭靭唔會太乾身炸雞翼就好香口,入面嘅肉滑得黎仲保留到肉汁不妨一試呀仲叫咗個招牌炒飯齊齊分享入面有扎肉、越式臘腸、荷包蛋炒飯都好有鑊氣,炒得幾香扎肉細細粒一齊食,增加反口感而越式臘腸比較起香港嘅榮華臘腸,顏色較紅,但就無咁咸黎越南餐廳又點可以唔飲埋越南特產,我哋就叫咗 珍多冰、蓮子龍眼冰蓮子龍眼冰係店員推薦,話連蓮仔都係越南品種,同大陸果D比較,就相對細粒,而且都幾甜
同朋友諗緊有咩好食,就咁岩見到間越南餐廳
入面既裝修,仲好有地道風味
人多就自然可以叫個小食拼盤,可以貪得意試多幾款野
呢度嘅小食拼盤有 越式春卷、蝦餅、蒸粉包、炸雞

我最鍾意就係蒸粉包,本身以為粉包味道會相對平淡,

但又估唔到內裏味道都好突出,粉皮煙煙靭靭唔會太乾身

炸雞翼就好香口,入面嘅肉滑得黎仲保留到肉汁

不妨一試呀
仲叫咗個招牌炒飯齊齊分享
入面有扎肉、越式臘腸、荷包蛋

炒飯都好有鑊氣,炒得幾香

扎肉細細粒一齊食,增加反口感

而越式臘腸比較起香港嘅榮華臘腸,顏色較紅,但就無咁咸

2017-03-24 1913 浏览
同朋友興起想食越南野,係openrice搵到尖沙咀呢間餐廳。本來呢間鋪門面比較細,唔係好起眼,但行行下見到地下有個spot light graphic轉下轉下,好搶眼先來個:大娘小食拼盤($148)小食拼盤樣樣有啲真係好令人歡喜兩個人分簡直係perfect池,可以每款都試齊粉皮好味道!個粉皮做得好薄,而裏面啲餡又好豐富,咬落去口感一流至於春卷亦都皮薄餡多又夠脆牛油雞翼冇得輸啦,坦白講雞翼點整都贏蝦餅入面係蝦膠,個人比較喜歡泰式蝦餅~叫左個主菜:大娘王牌烤乳豬($238)上枱已經嘩嘩聲!啲皮卜卜脆,肉質都好嫩見到一層層好分明,不過怕肥我都係咬起左啲肥油肉嘅部分味道好好!不過我同朋友兩個人食,好漏啊越南滴漏咖啡($48)首先係俾個杯上面有個filter,見到佢一滴一滴有啲咖啡落個杯度滴到咁上下就拌勻杯咖啡,因為本身杯底有煉奶個過程都幾好玩最後店員會拎個冰杯來,然後將攪勻左嘅咖啡到落冰杯,即成味道零舍不同,越南咖啡好香,煉奶好滑,我飲開齋啡所以覺得呢杯較甜,不過慢慢等啲冰融化之後就無咁甜,味道就越來越好大娘真多冰($38)朋友揀嘅,班蘭葉和綠豆粉製成粉條,有去皮綠豆,好香嘅椰漿,我試左一啖,
先來個:大娘小食拼盤($148)
小食拼盤樣樣有啲真係好令人歡喜
兩個人分簡直係perfect池,可以每款都試齊
至於春卷亦都皮薄餡多又夠脆
牛油雞翼冇得輸啦,坦白講雞翼點整都贏
蝦餅入面係蝦膠,個人比較喜歡泰式蝦餅~

叫左個主菜:大娘王牌烤乳豬($238)
上枱已經嘩嘩聲!
啲皮卜卜脆,肉質都好嫩
見到一層層好分明,不過怕肥我都係咬起左啲肥油
肉嘅部分味道好好!不過我同朋友兩個人食,好漏啊

越南滴漏咖啡($48)
滴到咁上下就拌勻杯咖啡,因為本身杯底有煉奶
個過程都幾好玩
最後店員會拎個冰杯來,然後將攪勻左嘅咖啡到落冰杯,即成

大娘真多冰($38)
朋友揀嘅,班蘭葉和綠豆粉製成粉條,有去皮綠豆,好香嘅椰漿,我試左一啖,正!

小插曲:有個店員有廚房行出來,隔離枱有食客問佢攞杯暖水,但重複左兩次個店員都一副唔明白嘅樣,原來佢係呢間鋪頭嘅大廚!係正宗越南人,唔識聽廣東話嘅
證明呢度啲嘢食真係有越南人主廚
夠晒正宗!

下次再黎試吓佢啲越式湯粉麵先!

2017-03-23 105 浏览
今晚為咗就朋友OT,就揀咗去尖東一帶食晚飯,我又想食吓越南嘢,朋友就話去大娘,因為佢平時LUNCH都有幫襯吓,味道不錯,好,一於乜都唔諗,只係食食食。大娘小食拼盤(炸雞翼、炸春卷、蒸粉包、炸蝦餅),雖然拼盤比單點冇咁抵,不過又可順得哥情又不失嫂意,凡事都有代價。越南菜中,我嘅首選一定係蒸粉包,皮薄又不易爛,內埋用料足,內里的蔥油,再配上越式的魚露醬汁,味道配搭一絕!另外,炸蝦餅亦要嘗試一吓,據說蝦餅是自家製的,口感較一般的彈牙,而且外皮炸至金黃脆脆的,TRY IT。香茅烤牛肉米紙卷,米紙卷是越南常見小吃,透薄米紙包著烤牛肉,配以清爽蔬菜、米粉、香草,色彩繽紛,五味紛陳,令人食慾大增。米紙卷皮和蔬菜保持爽脆,做得透薄而有彈性,味道清新,剛好和牛肉的肉香形成強烈的對比。香茅煮大蜆,上枱一見,嘩!!每隻蜆都大得驚人,用料沒將貨就價,配上越南風味的香茅煮成的湯底,更能帶出蜆肉的清甜。藕苗大蝦沙律,蓮藕食得多,蓮藕苗就真係少見啲,不過其實就是BB版的蓮藕,口感頗爽口,配上像西芹和甜酸汁,一道開胃的菜式。大娘真多冰,用料足,配上濃濃的椰汁,喜歡的你,又為何不去一試??
,配上越南風味的香茅煮成的湯底,更能帶出蜆肉的清甜。
2017-03-14