位於尖沙咀帝后廣場地下的河內大娘,主打越南菜,食物質素十分不錯。餐廳坐位頗有越式風情,整體餐廳以墨綠色作主調,吊燈上面更有些傳統越南帽作裝飾。首先來到的是小食拼盤,當中包括越式炸雞翼、粉皮包、絲網炸春卷和炸蝦餅。食物上煮時都是熱騰騰的,而三款炸的小食也炸得十分香脆。個人最喜愛炸蝦餅,十分彈牙,吃一口就好像同時吃了十隻蝦進肚子裡。另外一款軟殼蟹米紙卷的賣相美美的,軟殼蟹的份量很多,入口層次很豐富,當中包括粉絲、青瓜絲和紅蘿蔔絲,點上越式甜酸醬後更醒胃。
2017-06-01
2017-06-14 59 浏览
去完越南之後就好想去食越南菜 所以今日就約朋友黎食一入到去見到 環境唔算好大 不過都有簡單嘅裝飾襯托一黎就同朋友叫左兩杯野飲先呢杯係真多冰 其實主要係椰汁冰 加上一d啫喱同綠豆 所以幾有咬口 椰汁味都算出越南咖啡好濃好香 不過我諗香港人口味要加少少水😆小食拼盤好豐富 炸蝦餅好香脆 春卷表皮脆脆地 入面有一d碎肉同菜 口感幾豐富 仲有個粉卷 個皮有d似粉果皮 入面好足料 有各種蔬菜,香料同碎肉👍🏻最後個炸雞翼都好香口😊馬拉盞炒通菜 有少少辣但好香口 菜都好入味😋豬頸肉青瓜沙律 有蘿蔔青瓜絲 酸酸甜甜幾開胃 不過豬頸肉就略嫌少香茅烤雞撈檬 烤雞香茅味幾足 檬粉都條條分明 幾香口彈牙🙂總結食物用料都幾新鮮 價錢相宜!
去完越南之後就好想去食越南菜 所以今日就約朋友黎食

一入到去見到 環境唔算好大 不過都有簡單嘅裝飾襯托

一黎就同朋友叫左兩杯野飲先

越南咖啡好濃好香 不過我諗香港人口味要加少少水😆

小食拼盤好豐富
最後個炸雞翼都好香口😊

馬拉盞炒通菜 有少少辣但好香口 菜都好入味😋

香茅烤雞撈檬 烤雞香茅味幾足 檬粉都條條分明 幾香口彈牙🙂

總結食物用料都幾新鮮 價錢相宜!
2017-06-10 151 浏览
幾日前,我約左幾個朋友食越南菜,呢間餐廳我經過過好多次,但每次都坐滿晒人,所以一直都想黎試吓,今次特登約咗幾個朋友book咗位來試吓我地叫咗個沙律、叫咗個米紙卷同叫咗個河粉。呢個係藕苗大蝦沙律,藕苗嘅質感爽脆, 我諗應該係蓮藕黎既,但係中間空心,所以吸收左好多醬汁,味道酸酸辣辣,好開胃。而綠色嘅就應該係西芹嚟嘅,好爽口。仲有2隻大蝦,味道就比較淡,而且唔夠爽口。今次係我第一次食咁嘅沙律,好得意!呢個係大娘烤蝦米紙卷,今次我都係第一次食米紙卷,應該係用米造成既。入面好似係包住米粉、蝦同香葉,今次呢個蝦好爽口,但係香葉既味道有d怪,我唔係好接受得到。另外,仲叫蟹肉番茄河粉,味道好入味,河粉滑滑,湯底充滿蕃茄味,好味又夠鮮味我地去到既時候,已經坐滿晒人。真係好受歡迎,好熱鬧

我地叫咗個沙律、叫咗個米紙卷同叫咗個河粉。

我地去到既時候,已經坐滿晒人。真係好受歡迎,好熱鬧
2017-06-09 53 浏览
無意中發現尖沙咀鬧市中的一家小店,食左一碗地道河內湯河。餐廳名稱河內大娘,一聽便知道是一間越南餐廳!餐廳食物種類也多,各種說得出的越南美食也能於餐牌中找到!並且價格合理!今天天氣熱,叫了一杯芒果冰解渴,非常冰涼,芒果夠多,用料十足!粒粒芒果清楚可見然後簡單叫了一個牛肉湯河,牛肉半生熟,入口牛肉味濃,再配上老闆獨特的河內湯河湯底,吃完真係令人回味無窮不過對於男人來講,河粉份量可能比較少!因此要多叫一個菜才夠飽!菜的份量比想像中多,而且很有蒜香!食完整碟菜,便非常飽肚了!簡簡單單又好食的一餐!不錯的晚餐,快捷方便之選

簡簡單單又好食的一餐!不錯的晚餐,快捷方便之選
2017-06-08
2017-06-09 67 浏览
今天偶然去到一間餐廳吃飯,這是一間越南餐廳。看見餐單,看見很多食物我們很喜歡吃的,所以就入去試一試。這個是越南炸春卷,是比一般的春卷不同的。這個炸得很香脆,入面包了很多素菜,包括紅蘿蔔、粉絲等等...這個很香口又健康呢!這個是鮮茄蟹肉湯檬,有很香的蕃茄味。湯底十分濃郁,味道酸酸甜甜,很開胃呢!而且湯入面還有一大個番茄,很香呢!還有一隻蝦,很爽口!還叫了一杯芒果冰,芒果非常甜,一點都不酸。在這個大熱天時,十分解暑止渴。

2017-06-07 50 浏览
路經尖沙咀揾好野食,一出地鐵站就有間越南餐廳,行2分鐘就到,地理位置方便,一試無仿!叫左5樣野,牛油鷄翼,牛油味好香又唔會太油,連皮都食埋;墨魚餅好彈牙,配甜酸汁特別醒胃皇牌火車頭夠大碗!!必食糯米雞,飯粒好有咬感,啲飯滲晒雞汁味,正!推介!馬拉盞炒通菜,無得輸,有少少蝦乾,夠鑊氣!哩個叫牙車快,個名好得意,開胃前菜小食。下面叫順化粉,睇上去好像好辣甘,但完全唔辣,啲粉好入味,少有地有豬手,幾有特色!

皇牌火車頭夠大碗!!

必食糯米雞,飯粒好有咬感,啲飯滲晒雞汁味,正!推介!

馬拉盞炒通菜,無得輸,有少少蝦乾,夠鑊氣!

哩個叫牙車快,個名好得意,開胃前菜小食。

2017-06-07 196 浏览
這天晚上要去進修,完了後巧遇朋友,決定一起吃宵夜。我們在油尖旺區,那時已是10時,大部分店舖都在預備打烊,最後在尖東那邊找到還是燈火通明的「河內大娘」。其實這店晚上10:30都要關門,但我們還是厚著臉皮進去,只不過心裏盤算著要在半小時內吃完。店面:從外面看進去,橙黃的燈光映入眼簾,很是溫馨。店內的裝飾甚具越南風,暗綠色的牆,加上稻草屋頂:懷舊得來很潔淨,物件擺放得井然有序。頭頂上吊著一個又一個的鎢絲燈泡,簡單得來很有風味,又有一串串的帽子作裝飾:事不宜遲,我們立即點幾道菜。雖說是臨近打烊時間,但店員毫不馬虎,而且動作迅速,不一會兒就有得吃了!燒牛肉沙律 $68蔬菜很fresh很爽口,帶有微辣,吃後很開胃。牛肉又香又軟,跟平時吃到的味道有點不同,有點點甜味,估計是醃過的。越式燒雞(半隻)$138燒雞外脆內軟,外皮燒得很香口,裡面的肉肉質鮮嫩,跟醬料非常配襯,吃後齒頰留香。小食拼盤 $148配有2種醬料,一種用來蘸墨魚餅,另一種用來蘸春卷。墨魚餅很彈牙,咀嚼的過程中有淡淡墨魚清香。雖是炸的,卻不油膩,我們一致好評。春卷外皮香脆,裡面的餡料以蔬菜為主,非常健康。炸雞翼和蒸粉包都很有特色,尤其
這天晚上要去進修,完了後巧遇朋友,決定一起吃宵夜。

店面:

從外面看進去,橙黃的燈光映入眼簾,很是溫馨。

店內的裝飾甚具越南風,暗綠色的牆,加上稻草屋頂:

懷舊得來很潔淨,物件擺放得井然有序。

燒牛肉沙律 $68

越式燒雞(半隻)$138

小食拼盤 $148

配有2種醬料,一種用來蘸墨魚餅,另一種用來蘸春卷。

春卷外皮香脆,裡面的餡料以蔬菜為主,非常健康。

炸雞翼和蒸粉包都很有特色,尤其後者的餡料和上面的配料都很新鮮,亦很香口。

我們每人點了一杯特飲:

鹹檸梳打 $28

珍多冰 $38

兩杯飲品都很能止渴,而且味道適中,不會太甜。

埋單$462,平均每人$231,有加一服務費,以宵夜的價錢來說,有點貴,但服務員臨近打烊仍做我們生意,算是這樣吧!

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2017-06-06
$231 (宵夜)
  • 小食拼盤
  • 珍多冰
  • 鹹檸梳打
  • 越式燒雞
  • 燒牛肉沙律
2017-06-04 76 浏览
一直都好鍾意食越南野既我,今日係尖沙咀行街時好想食越南菜做晚餐!平時我都係去開連鎖經營嘅越南餐廳食,今次係openrice search到河內大娘就決定去試試!餐廳不是很大,晚飯時間滿了客人,好彩仲有兩個位唔需要等!叫左蝦餅做小食,同平時食既蝦餅唔同,唔知係唔係老闆自家製造,比較有咬口!今次叫左個香茅牛肉撈檬,牛肉係一粒粒,好香香茅味!份量剛剛好,食完一碗都唔會太飽撈檬中既蘿蔔及青瓜絲都唔會硬,一碗好食既撈檬!仲有食晚餐,一定要叫菜食本來想叫馬拉盞通菜,但係可能夜通菜賣曬,所以叫左蒜蓉炒時菜,味道都唔錯呀大家都可以試試
餐廳不是很大,晚飯時間滿了客人,好彩仲有兩個位唔需要等!

河內炸蝦餅

撈檬中既蘿蔔及青瓜絲都唔會硬,一碗好食既撈檬!
香茅牛肉撈檬

仲有食晚餐,一定要叫菜食
大家都可以試試

蒜蓉炒時菜
2017-06-01
河內炸蝦餅
香茅牛肉撈檬
蒜蓉炒時菜
2017-06-03 83 浏览
朋友生日食飯 次次都係放題 打邊爐都食到悶哂! 今次就一於試下呢間越南野喇😋😋小店最能做到就係顧及到客人 老闆好好人 推介我地最受歡迎的牛油雞翼 特制的墨魚餅 同埋越南有特式的牙快車等等....首先牛油雞翼真係無介紹錯 香口而入味 同平時d雞翼唔同!而墨魚餅一下咬落去 忍唔住"Wa!"左一聲 因為呢個墨魚超彈口 可能我對墨魚較為鍾情 所以個人認為呢個係必試!😍😍老闆亦為我地推薦新菜色 自家糯米酒釀雞 就連雞酒都可以飲埋 老闆介紹呢味菜 好補身👍🏼如果喜歡食雞的人可以試下 因為雞釀左酒好入味 提升到雞ge鮮味🤤🤤仲有一樣比較特別係 春卷要用生菜包住黎食 平時春卷就食的多 但用生菜包住都係第一次用左生菜包住令到春卷更加脆口 而且減少左油利感 令到呢個小食帶黎清新的感覺👍🏼👍🏼

庆祝纪念
生日
2017-05-30 48 浏览
食得西餐多,總想搞搞新意思……巧合地有個朋友岩岩去完越南番黎,又講到越南野幾咁好食,就約埋一齊食越南野!雖然8點幾,但餐廳已經滿座得七七八八,好彩等左5分鐘左右就有位啦……一坐低就揀左幾份小食同飲品1)牛油雞翼: 好好味……可能因為雞翼同牛油配搭在一起,所以比一般雞翼更美味可口,值得一試2)越式炸春卷:炸得好香脆亦好足料3)蓮子龍眼冰4)大娘皇牌火車頭:爽滑……從越南回來的朋友話呢個粉好有越南的地道風味5)西貢牙車快:作為前菜,口感好豐富,亦好開胃總括黎講,每樣野個味道都岩岩好,而從越南番黎既朋友都話好地道,絕對值得一試

一坐低就揀左幾份小食同飲品

2)越式炸春卷:炸得好香脆亦好足料

3)蓮子龍眼冰

5)西貢牙車快:作為前菜,口感好豐富,亦好開胃

2017-05-30 66 浏览
同朋友去K11行,行完搵野食~用Apps搵附近有咩好食~跟住見「河內大娘越南餐廳」評分高,又近~所以諗住入去試下~行街行到太攰~唔用腦諗食咩~跟食家推介揀左3款~整體:味道新鮮唔錯~環境唔逼~服務幾好,有靚仔服務員~算抵食既~
同朋友去K11行,行完搵野食~
用Apps搵附近有咩好食~
跟住見「河內大娘越南餐廳」評分高,又近~
所以諗住入去試下~
行街行到太攰~唔用腦諗食咩~跟食家推介揀左3款~
雞絲米紙卷

大蝦柚子沙律
皇牌火車頭

整體:
味道新鮮唔錯~
環境唔逼~
服務幾好,有靚仔服務員~
算抵食既~
2017-05-25
大蝦柚子沙律
皇牌火車頭
2017-05-29 330 浏览
話說個幾月前去完越南,番到黎無食一個月越南野之後,心裡實在有點掛住PHO,無計,係越南的時候日日都起碼食一碗,仲要又平又好味,所以我又再次出動搵越南餐廳解我心癮啦仲記得係越南的時候,好多店鋪或者街檔都會賣越南帽,三角形的帽子好特別,係越南獨有的風味,呢間餐廳就用左唔少呢種三角帽子做裝飾MENU好大本,基本上所有越南特色食品呢度都有提供,連飲品都有多種選擇,岩晒止我心癮椰青 ($48)食越南野點少得飲番個椰青,椰青多水又清甜,最鐘意飲晒椰水之後慢慢食晒D椰肉香茅串燒蝦 ($19/串)$19一串蝦係香港食的確唔算貴,蝦殼硬身易離殼証明夠新鮮,燒到連殼都脆晒可以食埋軟殼蟹米紙卷 ($78)仲記得越南有好多地方食野都會放一堆米紙同香葉係檯,跟住就可以自己包食物食軟殼蟹米紙卷以同樣做法,但就唔需要自助,包住大大隻軟殼蟹,仲有米粉同蔬菜,加入米粉呢個做法好傳統自家制墨魚餅 ($68)墨魚餅無用粉漿炸,純墨魚做彈口非常,唔似坊間有厚厚的炸漿皮,誠意之作大娘皇牌火車頭 ($88)火車頭一次過可以食晒好多樣配料,包括有牛展、牛丸、蘿蔔、牛柏葉、牛筋,每樣最少兩舊,我地SHARE食大家都可以試晒唔同玩料,
椰青 ($48)
香茅串燒蝦 ($19/串)

軟殼蟹米紙卷 ($78)
自家制墨魚餅 ($68)

大娘皇牌火車頭 ($88)
火車頭一次過可以食晒好多樣配料,包括有牛展、牛丸、蘿蔔、牛柏葉、牛筋,每樣最少兩舊,我地SHARE食大家都可以試晒唔同玩料,湯底用上牛骨淆成,清得黎有牛香,大大碗兩個人SHARE食都夠

就算我岩岩去完越南番黎,食左咁多當地正宗PHO同食物,我都覺得呢間的食品做得不錯,特別係PHO個湯同越南飲到的無太大差別喔
2017-05-25 47 浏览
一黎就叫左個沙律,好清爽開胃!好有咬感!無論泰定越,都一定會叫墨魚餅. 第一野咬落去係:好彈牙!😂 真係好彈牙!牛油雞翼都幾香口.馬拉盞份量好大,四個女仔食都食唔晒😂😂第一次用生菜包住春卷食!一整好上台,咬落去勁熱,清清淡淡,我幾中意!清淡的大娘重牌火車頭,勁大碗!一個人係絕對食唔晒!仲有好多配料,幾抵食下.順化粉- 係豬腳呀!係骨膠原啊!哩個微辣,但okay嘅,接受到!老闆推薦我地食哩個糯米酒雞. 我地好奇就叫半隻. 真係好味! 比起啲雞更喜歡佢啲糯米,係入味!好正,又有咬口! 酒味唔重嘅,所以放心唔會醉!😂 食嘅時候老闆佢地都會過黎問啲野食o唔okay,傾下計,無論食物定服務態度都不錯!
一黎就叫左個沙律,好清爽開胃!好有咬感!

牛油雞翼都幾香口.

馬拉盞份量好大,四個女仔食都食唔晒😂😂

2017-05-11
返 工既西裝到期了,又係時候要做番一d新既,始終很喜歡度身訂造,那種所有野都perfect match的感覺。在尖沙咀攸完西裝,又到了晚飯時間,就到處逛逛,看看有甚麼好既野食。就在尖東地鐵站既對面,帝后廣場既地下,發現佐這間地方細細既越南餐廳。餐廳雖小,卻異常地多人,大約7:30,已經全場爆滿,仲要係平日,看來餐廳確有其過人之處。打開餐牌,食物既選擇夠多,而且價錢都幾平,平至$48就有一客牛油雞翼,一客生牛肉湯河就賣$68,果然夠吸引。海鮮網春卷 (3件) $68聽老闆介紹,點佐呢份春卷。佢既炸漿做得好好,非常薄,食落完全無熱氣既感覺,而春卷裡面就有極多既餡料,包括蝦,紅蘿蔔,豬肉等等,咬落去極多元化。配附上既沙律醬去再減低炸漿既油膩感,絕對一流。大娘皇牌火車頭 $88牛肉河可說是食越南菜必點之選,而比較心多既我,火車頭則是我的首選。這裡的牛肉湯底比較淡味,清清地;但正因為清清地,可感受到無味精既枷鎖,食同飲得都好放心。火車頭既配料包括生牛肉,牛展,牛丸,牛柏葉,同埋牛根,一次過可以滿足多個願望。而且每一款配料既份量都不少,最鐘意佢地既手打牛丸,爽口得黎可以食到一絲絲既牛肉絲,牛味夠濃

海鮮網春卷 (3件) $68

聽老闆介紹,點佐呢份春卷。

配附上既沙律醬去再減低炸漿既油膩感,絕對一流。

大娘皇牌火車頭 $88

這裡的牛肉湯底比較淡味,清清地;

但正因為清清地,可感受到無味精既枷鎖,食同飲得都好放心。

而且每一款配料既份量都不少,最鐘意佢地既手打牛丸,爽口得黎可以食到一絲絲既牛肉絲,牛味夠濃。

目測河粉既份量唔算係好多,但食落原來都唔少,兩個人share食剛剛好。

牛油雞翼 (4隻) $48

牛油雞翼食落很香牛油味,咬落去由濃濃既牛油汁流出,邪惡度滿分;

但人就是這樣,越邪惡既野,就越好味;

越邪惡既食物,就越喜歡。

馬拉盞炒通菜 $78

炒菜類,這裡沒有了我的新歡「椰菜苗」,所以今次我點了我既「舊愛」炒通菜。

炒得好大碟,用鐵鍋去盛放,美觀得黎又可以保溫,但係鍋形既設計就會鍋起佐d菜水,所以食到尾就要格一格水。

同埋馬拉盞既辣度就屬於細細辣既程度,假如更大辣度一點會更惹味。

椰青 $48

椰青係由越南運到的,從冰箱裡窺見,每個椰青也保著越南某個牌子的packing,貨真價實。

飲落真係好清甜,而且水夠多。

椰子肉也不少,而且椰青既熟度剛剛好,很容易就可以用匙更刮出椰子肉。

今次誤打誤撞,就被我發現佐呢間越式小店;

香港雖小,但好味既餐廳其實不少;

只要用心找尋,好味既野,其實就在你身邊。
2017-05-15
行開尖嘴,唔想再食咩西餐廳同酒樓喇!天氣太熱,想食越南野,今次就食河內大娘啦。天氣太熱,想食越南野,今次就食河內大娘啦。聽老闆娘講今日d魚幾靚,就點左越式香茅烤魚。佢話,每次都會用新鮮原條時令鮮魚。客人落單先即劏即燒,所以需要小小時間。但食落皮脆肉嫩,魚肉烤過之後特別鮮甜。再點咗特式海鮮卷拼盤。哩個拼盤嘅春卷同其他唔同。一咬,竟然好有海鮮嘅鮮味!!原來老闆娘特別用咗海鮮嘅肉切絲,釀入春卷。香口得黎又鮮甜。天氣太熱,好口乾,蓮嗌咗子龍眼特飲。蓮子由越南入貨,細粒dd,夠晒正宗。飲落好清甜同好潤喉,夏天啱晒。

天氣太熱,想食越南野,今次就食河內大娘啦。

但食落皮脆肉嫩,魚肉烤過之後特別鮮甜。

再點咗特式海鮮卷拼盤。