2009-12-05
是次為食入新界小局, 選擇了係大學站凱悅酒店既沙田18, 據聞此店請了一名有水準既京菜大師. 而其片皮鴨亦是名物. 酒店中菜廳, 價錢通常到比較貴. 近聖誕了, 飯局多多, 而且價位高又難以吸引到一大班人去開餐. 是日, 只好由食友發版, 主攻其 a la carte, 不給他們準備, 不訂特別菜式. 一於照 menu 點菜.我同朋友Gillian, 因為不能準時放工而遲了一點來, 落單食什麼都沒有給意見. 幸好, 來到時, 剛好是上第一道菜, 名字又奇怪又新界的 鄉下仔田魚蝦毛. 本來是一道非常香口既小炒兼佐酒美物. 不過食友投訴食物有沙, 所以幾好都假, 係有問題就要出聲...之後再做過碟給我們. (此乃後話).本來以為是叫小菜食飯的, 後來才知道是全麵宴. 第一個麵, 是蘭州牛肉麵. 係酒店食呢個麵, 總覺得有點怪怪...牛肉立方雖然夠大粒, 同麵條夠爽韌. 湯底其實同普通荃灣個d蘭州牛肉麵, 純味覺感受, 差不多, 純風味感受, 零! 鍋貼同餃子, 食鍋貼, 熱辣辣, 香噴噴始終是最好. 不過可能酒店中菜要美耍美觀, 排得好地地, 皮靚, 沒有煎燶, 令我覺得有點失風味. 不過
鍋貼同餃子, 食鍋貼, 熱辣辣, 香噴噴始終是最好. 不過可能酒店中菜要美耍美觀, 排得好地地, 皮靚, 沒有煎燶, 令我覺得有點失風味. 不過, 唔油膩既鍋貼, 倒是不錯, 而且, 別以為食小籠包, 天津湯包才有爆醬呢種feeling. 呢度既鍋貼, 一咬, 肉汁橫飛, 幸好沒有飛濺到別人身上, 朋友見我們食到咁狼狽, 決定改一改食法, 食先扎皮咬開, 飲左佢個湯汁先, 然後再食個餡.
之後是幾味小菜, 份量細唔怪佢. 付了咁多錢, 滿足不到味蕾事大. 按圖片順序, 彩椒咕嚕肉, 厚街臘味魚餅, 炒泮塘五秀, 同重做的鄉下仔田魚蝦毛. 咕嚕肉, 在外國生活過的我已經對此物食到冇哂感覺, 雖然正宗做法同外國Modified既做法好不一樣, 但最重要是甜酸並重, 這裡的, 比較乾身少汁, 而且肉沒有沾上一屠厚厚的炸粉. 呢個咕嚕肉, 算是合格.
厚街臘味魚餅, 每人只一塊, 但感覺上, 只是普普通通. 名字是厚街....是東莞菜嗎? 魚塊腥味不重, 混了臘味啊, 但feel唔到佢用了什麼臘味, 只知道咬落去, 口裡有少少的臘腸味硬粒而已, 不是看了單據, 我根本唔知自己食緊乜.
炒泮塘五秀, 只是美其名, 其實只是炒五蔬. 有馬蹄, 蓮藕, 蜜豆等5種蔬菜. 味道非常之清淡, 像我這個能食素之人, 接受到清淡菜式既, 會覺得不錯, 若大魚大肉慣了, 未必接受到這種近乎冇味既菜式. 但慣了清淡口味, 這個菜. 能讓食者, 食得出蔬菜既原有味道, 我覺得是不錯的.
氣憤的一道菜 (見第二段), 鄉下仔田魚蝦毛, 上一碟有沙, 我們發現後, 經理連忙Sorry 前, Sorry 後, 幫我們換一碟新的. 不過, 都係果D料, 都係果個味道, 都係有人食到沙粒......最後都係叫經理拿走. 蝦米, 田魚 洗不干淨的就不要serve出來了.
再來, 也是麵. 京味炸醬麵同陝西哨子麵. 炸醬麵, 醬同麵分開上, 麵身就非常好. 不過, 慣常食的炸醬麵, 是帶有一點辣味的, 然而, 這個炸醬麵, 只有咸, 係好咸, 說誇張一點, 像是麵豉醬撈麵.....陝西哨子麵, 根據經理所說, 這是西安的地道特色, 用了蘿蔔, 肉粒等, 炒了一個醬, 再撈上面, 可能不合胃口吧, 唔覺好食.
食完麵, 是晚主角來了, 是沙田18既填鴨. 熱乎乎的端到我們檯旁, 我們拍完照後, 師父開始對隻鴨進行凌遲酷刑. 師父說有一鴨四食, 先是鴨皮, 鴨皮, 侍應姐姐解釋個食法俾我地聽, 原來食這個鴨皮, 不用包, 在皮上洒少許糖, 入口即溶. 果然是加了糖的皮比較好食, 亦真的是入口即溶, 非常鬆化, 再試多一塊沒有加糖的, 油"益"味好重, 但加了糖又冇事. 果然是妙.
之後是皮下的鴨肉, 是用傳統食法, 包著那粉皮, 加醬一起吃. 純肉部份就冇乜味道啦. 只好加醬包著食.
另一食法, 就是回復平時食慣那一種方法, 皮下帶肉, 加醬, 加瓜, 加蔥絲, 包著一起食. 有皮有肉, 有脆口, 有肉, 不錯. 雖不及祥記, 美利堅, 但呢個鴨, 係香港都算是數一數二的.
仲有鴨鬆, 不過我冇食.
加食時段, 叫了一個揚州炒飯. 我們食得出是用熱飯炒的, 所以帶點濕氣. 而且我食出有點煙味. 不計那不太習慣的煙味, 整體上算是好的, 而且, 用熱飯炒飯, 是幾考功夫的, 這裡的炒飯算是不錯吧. 只是陣煙味唔係幾慣.
有甜魔會成員, 在方圓百里內沒有其他甜品屋, 所以dessert time, 都係要係沙田18搞掂. 點了兩味, 杞子桂花糕 同 蜜餞柑桔燩蛋. 燩蛋感覺有點Fusion, 像西式的燩蛋, 但有中式的味道. 而桂花糕, 味道清香, 淡淡的, 食得出清香的桂花香味. 甜品方面算是不錯.
沙田18, 看來是有水準的餐廳, 但沒有特別定餐, 靠平日的 a la carte, 又總覺得差咁D野. 若一早定好餐, 試一試度身訂做的菜, 可能會有另一個評價.