2023-02-22 39 浏览
朋友係要見嫁! 今晚約左朋友仔去尖沙咀食晚飯, 揀左一間位於尖東嘅居酒屋, 諗住食飽飽可以順便去海旁行一陣! 餐廳好有地道嘅居酒屋感覺, 設有吧枱同普通座位, 背景播住日文歌, 感覺幾chill✨️縞池是日時令刺身係縞池, 入口鮮甜肉嫩配上酸汁更添味美✨️芥末八爪魚八爪魚口感爽彈, 佐以山葵調味, 非常開胃✨️柚子鹽燒白鱔(1串)白鱔啖啖肉, 以柚子鹽調味, 食落口感更清新✨️特選花之魚生飯魚生飯有油甘魚, 吞拿魚赤身,劍魚同海膽, 刺身鮮甜肥美, 超級滿足✨️蒲燒鰻魚飯長長嘅鰻魚鋪係飯面, 沾滿厚厚嘅鰻魚醬汁, 入口鮮嫩可口, 好惹味✨️鹽燒馬友一夜干鮮香嘅一夜干食落肉汁豐富帶油香, 佐酒一流

✨️縞池
是日時令刺身係縞池, 入口鮮甜肉嫩配上酸汁更添味美

✨️芥末八爪魚
八爪魚口感爽彈, 佐以山葵調味, 非常開胃

✨️柚子鹽燒白鱔(1串)
白鱔啖啖肉, 以柚子鹽調味, 食落口感更清新

✨️特選花之魚生飯

✨️蒲燒鰻魚飯

✨️鹽燒馬友一夜干
鮮香嘅一夜干食落肉汁豐富帶油香, 佐酒一流
2023-02-15
2023-02-21 19 浏览
▶燒和牛小排份量不算多,但燒得剛好,中間呈粉嫩紅色,肉質都夠軟嫩▶牛舌串要試牛舌串就知師傅的技巧高低,牛舌肉質夠爽,味道濃▶燒芝士年糕味道偏向輕盈的芝士,所以吃起來不會太膩,口感也夠煙韌▶燒鵝肝石鍋燒飯這個看起來普通卻美味的飯,鵝肝味道十分香濃,配飯跟一點醬汁已很好吃了▶鮮蟹肉蟹膏炒飯蟹肉蟹膏都有足夠份量,但可能飯太多,拌勻後味道未有很出▶味噌廣島蠔野菜鍋蠔身飽滿▶咖哩烏冬咖哩十分濃厚,但記得要熱食,放涼後會比較稠
▶燒和牛小排

份量不算多,但燒得剛好,中間呈粉嫩紅色,肉質都夠軟嫩

▶牛舌串

要試牛舌串就知師傅的技巧高低,牛舌肉質夠爽,味道濃

▶燒芝士年糕

味道偏向輕盈的芝士,所以吃起來不會太膩,口感也夠煙韌

▶燒鵝肝石鍋燒飯

▶鮮蟹肉蟹膏炒飯

蟹肉蟹膏都有足夠份量,但可能飯太多,拌勻後味道未有很出

▶味噌廣島蠔野菜鍋

蠔身飽滿

▶咖哩烏冬

咖哩十分濃厚,但記得要熱食,放涼後會比較稠
和風設計🏯有榻榻米包廂座位適合聚會包廂(設有最低消費)食物精緻😍味道滿意😋服務態度積極👍🏼🔸龍蝦沙律🦞全份都係彈牙的龍蝦肉,撈特製醬汁更順滑爽口🔸店長精選時令刺身(特上) $598二人份打卡擺盤😍刺身鮮甜肥美👍🏼有鮮帆立貝、吞拿魚、油甘魚、八爪魚、活赤貝、牡丹蝦三文魚籽同海膽可以用紫菜包埋一齊食😆🔸 爽口燒牛舌串調味幾好🔸天婦羅海中蝦🦐外層天婦羅超薄脆👍🏼有驚喜🔸鵝肝石鍋燒飯🤎店員會在客人面前將肥美鵝肝同飯撈埋一齊😋加入醬油及滲出的鵝肝油好惹味🔸蘋果雪葩🍎原隻冰凍蘋果上枱,中間空心裝住清甜蘋果雪葩👍🏼飯後好岩解膩

和風設計🏯有榻榻米包廂座位適合聚會包廂(設有最低消費)
食物精緻😍味道滿意😋服務態度積極👍🏼
🔸龍蝦沙律🦞全份都係彈牙的龍蝦肉,撈特製醬汁更順滑爽口

🔸店長精選時令刺身(特上) $598二人份

三文魚籽同海膽可以用紫菜包埋一齊食😆

🔸 爽口燒牛舌串調味幾好

🔸天婦羅海中蝦🦐外層天婦羅超薄脆👍🏼有驚喜

呢間位於尖東南洋中心內懷著舊式日本風土味道既日本餐廳,雖然店舖唔算特別起眼,但地點相當方便。老店門外掛住唔少日本既裝飾,完全地突顯出日本食店應有既傳統氣派同風格。店內以暗沉木式配上柔和燈光為主,店內雖然唔大但氣氛濃厚,令你恍惚置身係日本既感覺。餐廳設有廚師橫桌位置可以坐,另外亦有貴賓日式榻榻米廂房可以預約,方便一班朋友聚會。前菜 $20/位精緻既前菜由少量既味菜打開食慾,芝麻再加上少量既麻油油香,味道上開胃得黎唔會過份。縞池魚 $198以優惠價錢叫左款時令空運既薄切刺身,非常抵食而且有驚喜。今季時令既刺身係縞池魚,份量上唔少,而且盡顯得出師傅既刀功技巧。雖然係薄切但魚肉肉身依然夠厚,肉質鮮嫩肥美,魚肉肉身油感豐富富有光澤,入口質地嫩滑纖細而且柔軟,味道上鮮甜帶上少量既油甘香,完美地將新鮮程度交代出黎。另外餐廳特製出一款酢橘醬汁,酸甜既味道配上刺身魚肉會另到鮮味更加突出而且配合。活石蠔4隻 $180極為新鮮既日本生蠔,師傳好細心咁將帶子位置都介開方便食用。蠔身上面放左少量辛子同埋青蔥增加少量既刺激感之餘更加帶出蠔身鮮甜味。生蠔大隻,蠔身夠飽滿而且因為夠新鮮,生蠔不斷湧發出既海水鮮鹹味道好

前菜 $20/位
縞池魚 $198
活石蠔4隻 $180
極為新鮮既日本生蠔,師傳好細心咁將帶子位置都介開方便食用。蠔身上面放左少量辛子同埋青蔥增加少量既刺激感之餘更加帶出蠔身鮮甜味。生蠔大隻,蠔身夠飽滿而且因為夠新鮮,生蠔不斷湧發出既海水鮮鹹味道好香好鮮好濃。
軟殼蟹天婦羅卷 $98
好有立體感既反卷壽司,上檯時已經比成個外觀吸引到。反卷飯外黏滿住唔少既蟹籽,咬落時每一粒都好清脆而且爆出鮮香味。再黎係軟殼蟹,即炸即卷既軟殼蟹炸到非常脆身,所以食入口時都仲食到好脆口既口感,唔油膩之餘蟹身夠大隻,所以新鮮既蟹甜味更加突出。另外卷物入面仲加埋少量既蘿蔔絲增加口感同埋爽脆度,就算食晒成個卷物都唔會覺得太多。
特選牛肉野菜鍋 $138
香濃既野菜同鰹魚湯,新鮮既野菜同菇菌好香甜,放晒入湯到一齊煮將野菜既清甜味煮埋出黎。牛肉數量都唔少片,脂肪唔多但肉質夠嫩滑,油份唔多所以每一啖湯都可以放心飲唔擔心膩。
沃川黑醬油拉麵 $108
就算唔係拉麵店都可以做出一碗好好食既拉麵或者烏冬,先介紹一下呢碗拉麵。拉麵麵質適中,屬直身長條形既拉麵,口感上彈牙唔會太硬。湯底以黑醬油為基底,其中飲得出香濃既豬骨香,再加上香濃既炸蔥油去增加湯既香味。濃黑既湯底看似會好鹹,但飲落口係清甜而且香濃,並唔會覺得愈食愈鹹既感覺。另外配上幾片厚切既五花腩肉片,肉片經過調味同烹煮後,肉質嫩滑之餘口感夠滿足,脂肪同皮質咬落時彈牙,係一碗吸引度非常高既拉麵。
濃湯蝦烏冬 $148
手工烏冬食落好彈牙而且份量多,食落時可以掛到汁同埋黏到櫻花蝦一齊食。湯底好濃而且奶白,入口時有濃郁既櫻花蝦,蝦膏同埋豬骨湯味。湯內有份量超多既櫻花細蝦,所以每一啖湯每一啖麵都會不斷感到到櫻花蝦既濃香鮮味。另外拉麵內仲加埋唔少經已去殼既大蝦,蝦身夠大隻而且結實既口感非常新鮮,絕對拍得住唔少拉麵店既水準同級數。
2023-02-13
2023-02-12 40 浏览
來到尖東食日本嘢,第一時間就會想到這隱世居酒屋「沃川自家料理」,真的會有令人一食再食的高質感覺。進店就勁有種日式居酒屋嘅味道,更設了多間榻榻米的包廂座位,真係適合一大班朋友聚會!油甘魚腩刺身/北海道鮮帆立貝刺身油甘魚腩色澤紋路分布均勻,肉厚肥嫩,魚肉細緻甘甜、入口鮮甜。鮮帆立貝刺身天然乳白,粒粒圓大飽滿,肉質柔軟,鮮味濃郁。特選花之魚生飯一款魚生飯已有齊海膽、赤身、油甘魚、劍魚,每款都富色澤,海膽味道甘甜,質感細膩;赤身口感清爽且有回甘;油甘魚肉質軟嫩,魚味濃郁;劍魚細滑豐腴,綿軟鮮甜,配上米飯真的無懈可擊!牛舌串牛舌火候控制得啱啱好,唔會太乾,入口柔軟爽彈,肉汁豐富。雞泡魚干魚干油脂清香,魚肉鮮甜,越咬越香口,煙韌有嚼勁,拈上沙律醬,鮮甜更突出、口感更豐富。燒西京銀雪魚銀雪魚燒至金黃,微微焦香,魚肉帶有淡淡白味噌的甘甜味,非常香滑。蔥吞拿魚腩卷外層紫菜香脆,而吞拿魚腩則鮮甜綿滑,油香滿溢。真係一頓百吃不厭的居酒屋!

油甘魚腩刺身/北海道鮮帆立貝刺身
鮮帆立貝刺身天然乳白,粒粒圓大飽滿,肉質柔軟,鮮味濃郁。

特選花之魚生飯

牛舌串
牛舌火候控制得啱啱好,唔會太乾,入口柔軟爽彈,肉汁豐富。

雞泡魚干

燒西京銀雪魚

蔥吞拿魚腩卷
外層紫菜香脆,而吞拿魚腩則鮮甜綿滑,油香滿溢。

真係一頓百吃不厭的居酒屋!
2023-02-12 43 浏览
餐廳好有地道日本居酒屋feel~入面仲有一間間房for人眾眾!SashimiSalmon(4pcs)三文魚&三文魚腩 $58/$68Yellow Tail(4pcs) 油甘魚$88Tuna吞拿魚刺身三點盛 $298刺身好新鮮🫶🏻大拖有筋🥹不過都好新鮮肥美!Special Sashimi Rice (Tuna, Yellow Tail, Sword Fish, Sea Urchin)特選花魚生飯 $198 有油甘魚、吞拿魚赤身、劍魚同海膽~油甘魚好肥美~海膽唔腥!幾好食!Oyster with Assorted Vegetables in Miso Soup味噌廣島蠔野菜鍋 $138湯底係味噌湯底,廣島蠔好飽滿肥美,幾新鮮唔腥的,仲有啲娃娃菜食下,感覺冇咁膩🤣Overall都幾高質~價錢唔算特別貴!可以一試!

Sashimi
Salmon(4pcs)
三文魚&三文魚腩 $58/$68
Yellow Tail(4pcs)
油甘魚$88
Tuna
吞拿魚刺身三點盛 $298
刺身好新鮮🫶🏻大拖有筋🥹不過都好新鮮肥美!

特選花魚生飯 $198

味噌廣島蠔野菜鍋 $138

Overall都幾高質~價錢唔算特別貴!可以一試!
2023-02-09 40 浏览
沃川自家料理 尖沙咀麼地道75號南洋中心UG5-8號舖人情味 家的感覺噴水池附近嘅南洋中心 有間隱世自家料理有幾間房間 榻榻米 和風設計 有服務有私隱度兩位師傅企喺餐廳中央主持大局細心睇住客人有咩需要 斟茶遞水收碟上菜全部都做足燒鵝肝石鍋燒飯 $138特製醬汁倒入石鍋入面 香脆飯焦配上美味鵝肝鵝肝既肥美油脂滲哂落去日本珍珠米啖啖香口鮮蟹肉蟹膏炒飯 $108唔係第一次食 每次尼一定會食蟹肉夠多 蟹膏夠堅夠濃味油份岩岩好 太乾又會食到冇癮龍蝦沙律 $88蟹子沙律🥗 $58加州卷(6pcs) $88雞泡魚干 $88照燒雞扒 $108魷魚餃子🥟$68巨峰乳酸特飮 原味乳酸特飮 $38
沃川自家料理

照燒雞扒 $108

魷魚餃子🥟$68

巨峰乳酸特飮 原味乳酸特飮 $38

2023-02-09 36 浏览
位於尖沙咀呢間居酒屋,有日式嘅傳統獨立房間,都幾啱一大班人聚首一堂🐠時令空運薄切 $188-時令係深海池魚 魚肉保有彈性 鮮魚味出眾 食得出好新鮮-配店家自調酸汁 可帶出魚甜味-份量都唔少 👍🏻🦪時令活石蠔 $180-石蠔開好再起肉 一啖就可以吸哂入口-淡淡嘅海水味 蠔本身Creamy同鮮甜 配上辣蘿蔔蓉及蔥花 盡是美味🐟西京銀鱈魚 $198-鱈魚扒有兩塊 魚肉一梳梳 魚油夠香 鮮甜味道佳 配上店家燒汁 鹹甜味剛好🦀軟殼蟹天婦羅飯卷 $128-軟殼蟹鮮味 無任何油膩嘅感覺 飯卷共6嚿 有爽口青瓜增加咬口🐡雞泡魚干 $88-自從早排雞泡魚乾風波之後 就好少日式店繼續售賣雞泡魚乾-呢間魚乾果種軟熟再焦糖化嘅感覺 好食🧀芝士年糕 $68-流心芝士加上軟熟年糕係居酒屋必點嘅菜式🦞龍蝦沙律 $88-蟹籽加上蝦肉再加入沙律醬攪拌均勻-整體味道鮮甜 口感彈牙總括嚟講,味道確實唔錯,服務都好好,值得一試

🐠時令空運薄切 $188

-流心芝士加上軟熟年糕係居酒屋必點嘅菜式

🦞龍蝦沙律 $88
-蟹籽加上蝦肉再加入沙律醬攪拌均勻
-整體味道鮮甜 口感彈牙

總括嚟講,味道確實唔錯,服務都好好,值得一試
2023-02-07 19 浏览
係尖東既依間居酒屋🏮 設計好日式🥰 仲有幾間廂房😍 私隱度極高👍🏻店長精選時令刺身(特上)🐟 ($598)刺身擺盤勁靚🥰 有八爪魚、帶子、吞拿魚、海膽、三文魚籽、牡丹蝦、油甘魚、赤貝,油甘魚質地好軟熟👍🏻 好有魚香😍 海膽同三文魚籽超鮮甜❤️鵝肝石鍋燒飯🍚($138)呢個一定要叫👍🏻 個飯上枱熱辣辣🥰 落個醬汁嘅時候仲有治治聲😍 超級香❤️ 仲做到飯焦嘅效果👍🏻 個飯焦好脆,連埋鵝肝嘅油香一齊食🥰 真係超好食😋自家製厚燒玉子燒🥚($68)玉子燒既紋理清晰🥰 面頭仲有d 調左味既蘿蔔蓉🥕 甜甜地既玉子燒不嬲都係我嘅至愛😍軟殼蟹天婦羅卷🦀 ($98)軟殼蟹好脆👍🏻 配埋青瓜絲嘅清新🥒 同蟹籽脆卜卜嘅口感😊值得一讚店員服務態度超好👍🏻 又會主動幫忙換碟❤️

店長精選時令刺身(特上)🐟 ($598)

鵝肝石鍋燒飯🍚($138)

自家製厚燒玉子燒🥚($68)

軟殼蟹天婦羅卷🦀 ($98)
軟殼蟹好脆👍🏻 配埋青瓜絲嘅清新🥒 同蟹籽脆卜卜嘅口感😊

值得一讚店員服務態度超好👍🏻 又會主動幫忙換碟❤️
  • 燒鵝肝石鍋燒飯
又到Happy Friday嘅時間, 今個星期嘅生活節奏實在太激烈, 要食返d野黎平衡返😮‍💨💁🏼‍♂️喺Openrice睇下睇下, 最後就book左呢個隱藏於南洋中心嘅一間日本居酒屋🇯🇵🍻 一入到去嘅氣氛十分之熱鬧, 對辦! 立即叫左杯黑白啤兩溝🍺再加d小食先慢慢睇menu呢到嘅螢光魷魚🦑嘅味道同其他地方嘅有d唔同, 佢唔係太咸, 再加上有少少辣, 令人一啖接一啖!! 一啖啤酒一啖🦑枝豆微暖, 加上適當嘅鹽調味, 亦係送酒良品👍🏼跟住就係刺身環節, 叫左幾款唔同嘅試下北海道海膽 - 入口鮮甜無雜味❤三文魚腩 - 超級肥味, 一入口成口都係甜甜嘅油脂😗吞拿魚赤身 - 今晚三款吞食魚入面, 我個人最鍾意嘅係呢一款, 入口軟腍, 實在嘅味道👍🏼中拖羅 - 入口最只需輕輕一咬, 已經立即溶化大拖羅 - 入口即溶串燒叫左3款試試,牛舌 - 十分驚喜!! Juicy, 彈牙, 唔軔🍺🐮雞腎 & 雞軟骨 - 燒得香口, 正常發揮香煎馬友外表吸引, 食落超級驚喜 外皮燒到同薯片一樣咁脆, 魚肉唔乾, 重食到馬友本身嘅油分天扶羅叫左2款,大蝦 - 🦐爽口彈牙, 配咖哩鹽輕輕調味已經好足夠😗沙鎚魚 - 本

枝豆微暖, 加上適當嘅鹽調味, 亦係送酒良品👍🏼

跟住就係刺身環節, 叫左幾款唔同嘅試下

北海道海膽 - 入口鮮甜無雜味❤
三文魚腩 - 超級肥味, 一入口成口都係甜甜嘅油脂😗
中拖羅 - 入口最只需輕輕一咬, 已經立即溶化
大拖羅 - 入口即溶

串燒叫左3款試試,
牛舌 - 十分驚喜!! Juicy, 彈牙, 唔軔🍺🐮
雞腎 & 雞軟骨 - 燒得香口, 正常發揮

香煎馬友外表吸引, 食落超級驚喜
外皮燒到同薯片一樣咁脆, 魚肉唔乾, 重食到馬友本身嘅油分

天扶羅叫左2款,
大蝦 - 🦐爽口彈牙, 配咖哩鹽輕輕調味已經好足夠😗
沙鎚魚 - 本身呢種魚魚味比教淡, 包左紫蘇葉一齊炸, 魚肉嫩滑, 唔錯唔錯!

燒鮮鴨心, 大推!! 送啤酒一港
夠晒濃味, 一邊咬, 味道一邊滲出黎🤤

味噌煮牛腸牛筋, 用左牛小腸, 佢唔會煮到太腍, 保持到適當嘅口感又唔太咸!!

除左野食味道好好之外, 店員嘅服務都夠晒親切!! 期待再下一次返黎👍🏼
2023-02-03
2023-02-03 22 浏览
🔸縞池 $198 深海池魚有驚喜!一啲都唔腥!非常新鮮,肉質爽彈😍雖然係薄切,但係口感十足唔係出面食嘅級數佢直頭新鮮到口感似油甘魚🤩配搭埋師傅調配嘅刺身專用酸汁將鮮味更加升級🤩(師傅調配嘅刺身專用酸汁:淡淡地,有少少荔枝味😂好特別👍🏻)味道:9/10性價比:7/10🔸時令活石蠔 $180 / 4隻蠔肉大大隻,肉質爽嫩蠔味濃郁,肉質較飽滿冇腥味,而且新鮮味道鮮甜,香軟綿滑味道:9/10性價比:7/10🔸鱈魚白子 $180 / 1客入口即爆,味道濃厚😍感覺有少少似蛋白咁細滑奶油一樣嘅口感非常獨特記得要沾埋白子底下嘅酸汁同白子非常之夾🤤味道:9/10性價比:7/10🔸油甘魚腩刺身 $98 / 4片油脂同魚肉味道都出眾咬落去勁重回甘味😍後勁係越來越勁仲可以last到好耐🤤味道:10/10性價比:8/10🔸劍魚腩刺身 $98 / 4片劍魚腩好厚切 肥美,咬落多魚油 原本食落去以為冇乜味咁但估唔到佢個回甘味咁勁係慢慢浮上嚟建議攤凍一陣,等佢軟身返少少更加好食🤤味道:9/10性價比:8/10🔸牛舌 $38 / 1串重牛味,有回甘即燒即食,口感爽彈咬落去非常Juicy😍濕潤可口,而且有咬勁味道:9/1
🔸縞池 $198
深海池魚有驚喜!
一啲都唔腥!
非常新鮮,肉質爽彈😍
雖然係薄切,但係口感十足
唔係出面食嘅級數
佢直頭新鮮到口感似油甘魚🤩
配搭埋師傅調配嘅刺身專用酸汁
將鮮味更加升級🤩

🔸時令活石蠔 $180 / 4隻
蠔肉大大隻,肉質爽嫩
蠔味濃郁,肉質較飽滿
冇腥味,而且新鮮
味道鮮甜,香軟綿滑

🔸鱈魚白子 $180 / 1客
入口即爆,味道濃厚😍
感覺有少少似蛋白咁細滑

肥美,咬落多魚油
原本食落去以為冇乜味咁
但估唔到佢個回甘味咁勁
係慢慢浮上嚟
建議攤凍一陣,等佢軟身返少少
更加好食🤤
性價比:8/10

🔸牛舌 $38 / 1串
重牛味,有回甘
即燒即食,口感爽彈
咬落去非常Juicy😍
濕潤可口,而且有咬勁

▪️Suntory啤酒(買一送一)$88

整體味道:9/10
#沃川自家料理
📍尖沙咀麼地道75號南洋中心UG5-8號舖
2023-02-02 33 浏览
要係尖東食日本野,首選一定係去❣️沃川自家料理❣️。今次已經係我數唔到第幾次去😌 餐廳位置極隱閉,要特登搵先上到去,但都不礙我去朝聖嘅決心。餐廳主打正宗居酒屋日本菜,無論刺身、煮物、燒物、炸物都出色,每次去食都覺得驚艷🥰𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍 廚師發板刺身盛樣樣刺身都想食,咁不如由廚師發板,為我地挑選最當造食材啦🤩 大大嘅拼盤上足足有7款刺身,當中有多款市面比較少見嘅款式,包括室津蠔、金目鯛、鮟鱇魚肝、白子等。每款刺身經由師傅處理,食材新鮮,入口甘甜。👍 塩燒吞拿魚下顎同樣係罕見嘅菜式,吞拿魚下顎屬於珍貴部位。吞拿魚咁大條,呢個部位都好巨型。油脂豐富,魚肉嫩滑,經過塩燒後逼哂啲油香出黎。每一啖魚肉都包裹係油香之中,頂級滋味🤩📍沃川自家料理 尖沙咀麼地道75號南洋中心UG5-8號舖

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥
👍 廚師發板刺身

👍 塩燒吞拿魚下顎

📍沃川自家料理
尖沙咀麼地道75號南洋中心UG5-8號舖
沃川自家料理(Tsim Sha Tsui)想喺尖沙咀搵間隱世居酒屋🇯🇵🏮 同朋友一齊係傳統日式包廂chill下🥰🥰 小編要介紹嘅哩間就啱曬喇🥹⌖ 蟹子沙律🦀️💰$58青瓜同蟹子搭配清新 食落好爽口😛 好岩做前菜🤨⌖ 沃川壽司拼盤(店長精選時令壽司)🍣💰$338呢款拼盤一共有八款壽司🍣 包括北海道海膽、鮮帆立貝、吞拿魚腩、油甘魚、左口魚邊、劍魚腩、三文魚籽、鐵火卷 認真款款都幾高質新鮮🤩🤩 特別係海膽好鮮甜creamy 吞拿魚腩幾乎入口即溶😍 左口魚邊炙燒過令油脂逼出 好邪惡😈 諗唔到食咩不妨一試~⌖ 牛舌串🐮👅💰$38牛舌燒得啱啱好🔥 爽口彈牙又Juicy 推薦!😎😎⌖ 鮮雞全翼🐔💰$32雞全翼燒完仲可以鎖住肉汁💦💦 隔離配有檸檬角🍋 落啲就唔怕油膩啦😉😉⌖ 柚子鹽燒白鱔💰$68白鱔外皮燒得超脆超香口😋 柚子鹽調味幾特別😌😌⌖ 自家製厚燒玉子🍳💰$68一品料理嘅厚燒玉子有成六件 蛋味濃郁🥚 甜甜地好抵食😗😗⌖ 五目炒什菜 🥬🍄💰$78炒什菜就正常發揮 有椰菜菇類等等🫣⌖ 粟米天婦羅🌽💰$68一碟4件 天婦羅外皮超薄😯 粟米夠甜 值得試下~😙😙⌖ 梅子茶漬飯☕️🍚💰$58小編都係第一次試茶漬
沃川自家料理(Tsim Sha Tsui)

⌖ 蟹子沙律🦀️

⌖ 粟米天婦羅🌽
一碟4件 天婦羅外皮超薄😯 粟米夠甜 值得試下~😙😙

⌖ 梅子茶漬飯☕️🍚
💰$58
小編都係第一次試茶漬飯 係米飯淋上高湯一齊食🤔 高湯有種昆布同柴魚片嘅味道 清甜唔油膩 配埋梅子就更開胃喇🤓🤓

☻ 回頭指數:8/ 10

❝ #Amiの九龍覓食記
#Fatshit_ami #Dinnertime #尖沙咀美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #尖沙咀居酒屋 #日式居酒屋 #日本菜 #沃川壽司拼盤 #時令壽司 #壽司刺身 #北海道海膽 #柚子鹽燒白鱔 #自家製厚燒玉子 #粟米天婦羅 #梅子茶漬飯
2023-01-25 386 浏览
今晚同𝐦𝐚𝐦𝐢去咗一間隱世居酒屋食𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫係經營咗好多年的老字號🏯🎌環境幾有日式居酒屋嘅味道,幾地道仲有榻榻米的包廂座位,適合一大班人聚會~🥰✨前菜($20/位)✨日本枝豆 ($48)《刺身》✨縞池 ($198)✨安康魚肝 ($90)✨活石蠔($90/2隻)✨帆立貝 ($90)✨八爪魚 ($68)我哋𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫咗枝豆做前菜開胃~食完前菜就要食刺身,刺身方面好欣賞佢哋嘅縞池刺身,師傅刀工唔錯💖,切得好細薄,而且配上一款師傅特製嘅酸汁去食,入口略帶油脂,酸酸甜甜,肉質鮮甜爽滑,縞池魚超新鮮,正~❤️‍🔥❤️‍🔥另外安康魚肝都唔錯,口感絲滑細膩,油脂柔嫩味道香醇,好適合大家做下酒菜,可以細味品嘗\(●´ϖ`●)/活石蠔好飽滿幾肥美,帶有淡淡的海水味更而日爽口,用上柚子汁調味,幾清新帆立貝刺身則非常厚切,大大粒,幾鮮甜八爪魚刺身同樣好似,肉質彈牙爽口,有咬口,鮮味都幾出(っ◕‿◕)っ♡♡《料理》✨田樂豆腐 ($68)✨芫茜牛肉卷 ($96)✨燒吞拿魚下顎 ($298)✨五目炒什菜 ($78)超級推介食,佢哋嘅田樂豆腐,驚喜地特別好食,豆腐炸到外層超級酥脆,內層則保持超級嫩滑,入口滑溜溜的~🤍🤍

今晚同𝐦𝐚𝐦𝐢去咗一間隱世居酒屋食𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫
係經營咗好多年的老字號🏯
🎌環境幾有日式居酒屋嘅味道,幾地道
仲有榻榻米的包廂座位,適合一大班人聚會~🥰

✨前菜($20/位)
✨日本枝豆 ($48)

刺身
✨縞池 ($198)
✨安康魚肝 ($90)
✨活石蠔($90/2隻)
✨帆立貝 ($90)
✨八爪魚 ($68)

我哋𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫咗枝豆做前菜開胃~
食完前菜就要食刺身刺身方面好欣賞佢哋嘅縞池刺身,師傅刀工唔錯💖,切得好細薄,而且配上一款師傅特製嘅酸汁去食,入口略帶油脂,酸酸甜甜,肉質鮮甜爽滑,
縞池魚超新鮮,正~❤️‍🔥❤️‍🔥

帆立貝刺身則非常厚切,大大粒,幾鮮甜

《料理》
✨田樂豆腐 ($68)
✨芫茜牛肉卷 ($96)
✨燒吞拿魚下顎 ($298)
✨五目炒什菜 ($78)

超級正表面仲用咗咗白味增鋪面,簡單嘅調味配搭豆腐,令到豆腐變得更加出色,仲有少少爆汁🫶🏻😊

仲有𝐦𝐚𝐦𝐢鍾意嘅芫茜牛肉卷同燒吞拿魚下顎,經過燒製後好彩芫荽味唔係好重😂,配搭上肉嫩多汁啊嘅牛肉,味道幾出色,連本身唔食芫荽嘅我都可以放入口😳

🐟🐟燒吞拿魚下顎,燒得表面微脆,入口油香豐腴,鮮中帶甘,魚油香霸佔整個口腔,超級肥美,推介比鍾意食吞拿魚嘅咁多位💗💗

📍 沃川自家料理(尖沙咀)
🐰: 𝟒.𝟐/𝟓

#eatwithkeikei #沃川自家料理
#sweetiedaily_tst
  • 田樂豆腐
  • 池魚刺身
1K
其實我都幾鍾意食日本菜,所以每次約朋友都會去下唔同居酒屋🏮前排見原來尖東有間幾用心嘅日式料理小店,就約朋友去食下。原來尖東要chill,唔一定要去BAR嘅~餐廳內座位都幾多,仲有獨立房間可以一大班人聚會。🌟沃川刺身拼盤(上)$498-款款刺身都係好厚切幾鮮甜,特別鍾意吞拿魚有口感得來幾鮮甜、仲有金倉魚厚厚地幾肥美新鮮,八爪魚鮮甜有嚼勁、三文魚都鮮甜。仲有牡丹蝦大大隻得來彈口,真係幾有水準。個人覺得呢到嘅串燒真係做得幾出色,可以話必食!🍢 雞腳筋串$28- 係一塊烤得好香嘅薄薄地、脆香雞皮包住2塊軟骨,軟骨軟硬度適中,食落去都幾滋味,正!🍢露筍豚肉卷串$32- 豬肉薄薄地烤到好香口,配埋新鮮露筍,味道幾好。🐚粒貝茶壺燒$198- 原隻海螺咁上菜,入面係一粒粒好鮮甜粒貝,份量都幾多,啖啖滋味。- 食過後就將入面熱湯倒出黎飲,真係精華所在,非常鮮甜。天氣凍凍地飲好暖胃舒服 ☺️☺️☺️🌟野菜天婦羅$128- 天婦羅做得唔錯,外層炸得薄薄地好脆香,入面野菜新鮮,水準幾好。特別鍾意南瓜,薄薄地一層脆皮加上甜甜南瓜肉,味道不錯。🐙炸墨魚餅$128- 墨魚餅厚厚地,食落去彈口滿足。🍜 沃川黑醬油拉麵$10

餐廳內座位都幾多,仲有獨立房間可以一大班人聚會。

🌟沃川刺身拼盤(上)$498
串燒

個人覺得呢到嘅串燒真係做得幾出色,可以話必食!
雞腳筋串

🍢 雞腳筋串$28

🍢露筍豚肉卷串$32
- 豬肉薄薄地烤到好香口,配埋新鮮露筍,味道幾好。

🐚粒貝茶壺燒$198

🌟野菜天婦羅$128

🐙炸墨魚餅$128
- 墨魚餅厚厚地,食落去彈口滿足。
沃川黑醬油拉麵

🍜 沃川黑醬油拉麵$108
- 醬油湯底醬油味濃得來唔會好鹹,可以話係越食越好食。拉麵texture都好好,估唔到呢到食拉麵都好有水準!

見到當晚有一班人係房內傾計食野勁盡興,有機會都要約下朋友來!

串燒
雞腳筋串