2023-01-22 159 浏览
沃川自家料理, 以純樸木色為主調, 面積雖然不大, 佈置簡約雅緻, 配上柔和的燈光, 洋溢著日本居酒屋風情, 餐廳用料認真,選用新鮮食材, 讓人大飽口福。花生豆腐圓潤的花生豆腐,造型精緻 , 入口滑滑溜溜 , 淡淡的豆香, 十分喜歡。沃川刺身拼盤▪ 烏賊▪ 三文魚▪ 劍魚腩▪ 吞拿魚▪鮮帆立貝▪油甘魚▪八爪魚▪牡丹蝦刺身拼盤不愧是店長精選 ,件件新鮮厚切, 賣相十分吸引,全部都是我超喜歡的魚生。三文魚 、油甘魚及吞拿魚,充滿光澤, 肥美鮮味, 柔潤滑溜 , 食後令人滿口油香。 烏賊及八爪魚, 鮮味帶嚼勁,口感一流。大隻的牡丹蝦,顏色粉紅,鮮味衝擊味蕾,帶黏黏的口感。 圓潤雪白的帆立貝,味道柔潤鮮甜, 啖啖充滿東瀛風味。苦瓜炒豚肉翠綠的苦瓜, 入口爽脆回甘, 配上滑溜的豚肉及嫩滑炒蛋, 口感 相當清爽, 簡單而滋味。炸墨魚餅新鮮炸起墨魚餅, 熱燙燙, 香噴噴, 外皮酥脆香口, 墨魚肉鮮味彈牙, 口感一流, 再沾上惹味沙律醬, 滋味加倍提升。特選牛肉野菜鍋大片軟嫩的牛肉,完全浸泡在香甜的湯中,野菜柔軟美味。 鮮蟹肉蟹膏炒飯米飯炒到粒粒分明,十分乾爽, 不會有油膩感, 加上鮮味蟹肉和膏提鮮

沃川刺身拼盤
▪牡丹蝦

苦瓜炒豚肉

炸墨魚餅

特選牛肉野菜鍋
大片軟嫩的牛肉,完全浸泡在香甜的湯中,野菜柔軟美味。

鮮蟹肉蟹膏炒飯
米飯炒到粒粒分明,十分乾爽, 不會有油膩感, 加上鮮味蟹肉和膏提鮮,鮮味注滿味蕾,每一口米飯,十分滋味。

2023-01-20 41 浏览
前晚同朋友行完sogo就去咗南洋中心食飯,呢間居酒屋位置比較隱世,原條刺身仲做緊優惠(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🐟縞池 $198我同朋友都好鍾意食深海池魚,深海池魚比普通白身魚更鮮甜爽口,配酸汁同蘿蔔蓉食可以提升鮮味。🤤🤍鮟鱇魚肝拼鱈魚白子 $180冬天一定要食鮟鱇魚肝同白子😆😆 而家做緊優惠,兩款雙拼仲有優惠。鮟鱇魚肝好香魚油味,白子好creamy,好食😋🥜花生豆腐 $58第一次試花生豆腐好特別(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 豆腐有豆香同花生味,值得一試。❤️🍤海鮮天婦羅拼盤 $298呢個海鮮天婦羅拼盤有海中蝦、鮮帆立貝夾海膽、沙錐魚、廣島蠔同蔬菜。鮮帆立貝夾海膽好好食,帆立貝唔會炸到過熟,入面嘅海膽好鮮甜,兩者好夾。🥰🥰🥬苦瓜炒豚肉 $108沖繩苦瓜好甜,冇苦味,連我唔太食苦瓜都食咗好多🤣 加埋豚肉同蛋一齊炒好有家常菜風味,有驚喜。🐣照燒雞扒 $108雞扒燒得好香,外皮好脆,入面嘅雞肉有肉汁,好嫩滑,點埋照燒醬好夾。😛🍜沃川黑醬油拉麵 $108黑醬油拉麵幾大碗,有兩塊厚切豬腩肉,湯底濃郁,麵質唔會太淋。😋

🐟縞池 $198

🤍鮟鱇魚肝拼鱈魚白子 $180

🥜花生豆腐 $58

🍤海鮮天婦羅拼盤 $298

🥬苦瓜炒豚肉 $108

🐣照燒雞扒 $108

🍜沃川黑醬油拉麵 $108

[ #caloriefoodie尖沙咀 ]• 沃 川 自 家 料 理 •🐿-位於尖沙咀南洋中心內嘅一間日本料理店 更加似居酒屋仲有包廂服務 可以有私人空間同朋友飲酒食串燒傾下計-🐟 是日新鮮刺身盤💰$550師傅會挑選當日精選刺身 一共有7款٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و有生蠔、鮟鱇魚乾、八爪魚、帆立貝、劍魚腩、池魚同埋覺得成盤最好食!! 有輕微炙燒過嘅伊佐木刺身所以會食到油脂感嘅感覺٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و-🦑 炸墨魚餅 💰$128都唔錯嘅小食 墨魚餅外脆內彈牙 另外附上沙律醬 份量都唔少 -🐥 雞全翼 💰$32鹽燒雞全翼 外皮燒得香脆 雞肉都幾嫩滑-🫘 日本枝豆💰$48枝豆份量滿滿一大碗 微微暖暖地 都係用鹽調味-🌿 田樂豆腐 💰$68炸豆腐𥖁再加味噌醬 豆腐唔會一夾就散加咗味噌醬味道鹹鹹地 都唔錯-🥬 五目炒雜菜 💰$78有椰菜、芽菜、洋蔥、菇、青椒絲、木魚碎等等味道上較清淡 散發住健康嘅感覺😹-🦀 鮮蟹肉蟹膏炒飯 💰$108日式炒飯底 再加上滿滿蟹肉同蟹膏建議可以撈均食 咁就可以每啖都有蟹肉蟹膏啦-📍 尖沙咀麼地道75號南洋中心UG5-8號舖-#caloriefoodie
[ #caloriefoodie尖沙咀 ]
• 沃 川 自 家 料 理 •
🐿
位於尖沙咀南洋中心內嘅一間日本料理店 更加似居酒屋
仲有包廂服務 可以有私人空間同朋友飲酒食串燒傾下計
🐟 是日新鮮刺身盤💰$550

有生蠔、鮟鱇魚乾、八爪魚、帆立貝、劍魚腩、池魚
同埋覺得成盤最好食!! 有輕微炙燒過嘅伊佐木刺身

🌿 田樂豆腐 💰$68

炸豆腐𥖁再加味噌醬 豆腐唔會一夾就散
加咗味噌醬味道鹹鹹地 都唔錯
🥬 五目炒雜菜 💰$78

有椰菜、芽菜、洋蔥、菇、青椒絲、木魚碎等等
味道上較清淡 散發住健康嘅感覺😹
🦀 鮮蟹肉蟹膏炒飯 💰$108

日式炒飯底 再加上滿滿蟹肉同蟹膏
建議可以撈均食 咁就可以每啖都有蟹肉蟹膏啦
📍 尖沙咀麼地道75號南洋中心UG5-8號舖
#caloriefoodie
2023-01-15 175 浏览
沃川自家料理 (尖沙咀)📍尖沙咀麼地道75號南洋中心UG5-8號舖尖東呢個地方雖然已經唔再似以前80-90 年代輝煌時期咁蓬勃,但果堆舊商場內其實都仲有好多有質素又非常值得幫襯嘅餐廳! 今次我地試左呢間 Vintage 味濃嘅日式料理!牆上貼滿一張又一張90 年代嘅照片,當中唔少明星合照,非常有歷史價值!裝修充滿著日式居酒居格局,有幾間 Tatami 包箱,內裡目測都可以容納6-8 人,感覺私隱度好高!幾十年內都仲可以屹立不倒,堅持到今時今日,必有其出色之處!當日不少刺身款式都做緊優惠,所以我地都order左,另外叫左小食同串燒😄❀🆂🅰🆂🅷🅸🅼🅸❀❥薄切池魚脂肪比例適中,略帶油脂,鮮甜爽滑,一啲腥味都冇!配埋師傅特製嘅酸汁,帶有少少橙味,酸酸微甜,令到池魚可以提鮮,味道更有層次。❥鮟鱇魚肝絲滑細膩,after taste 豐富,入口creamy ,好適合放入口慢慢細味!❥活石蠔非常飽滿肥美!海水味淡,有蠔味,而且爽口。師傅已戎開左帶子位,非常細心!(連蠔吧都未必間間有呢個服務!) ❀🆂🆃🅴🆆❀❥汁煮牛筋牛腸極致濃郁嘅高湯!除左牛筋同牛腸呢兩個主角外,仲有紅白蘿蔔配料,吸收晒高湯精華!係
沃川自家料理 (尖沙咀)
📍尖沙咀麼地道75號南洋中心UG5-8號舖

❀🆂🅰🆂🅷🅸🅼🅸❀
❥薄切池魚

❥鮟鱇魚肝

❥活石蠔

❀🆂🆃🅴🆆❀
❥汁煮牛筋牛腸
極致濃郁嘅高湯!除左牛筋同牛腸呢兩個主角外,仲有紅白蘿蔔配料,吸收晒高湯精華!係一種賣相睇唔到嘅出色!
汁煮牛筋牛腸

❀🆂🅺🅴🆆🅴🆁❀
❥雞肝串
外層用左特製醬汁燒,好香!雞肝燒得岩岩好唔會乾!
雞肝串

❥雞軟骨串
雞軟骨大大粒好有咬口,而且連帶有少少雞肉,juicy !
雞軟骨串

❥蕃茄豚肉巻串
一放入口蕃茄汁就噴晒出黎,清新得黎又能夠中和到豚肉嘅油膩,非常匹配!
蕃茄豚肉巻串

❀🆁🅸🅲🅴❀
❥三文魚茶漬飯
用一個淡淡嘅茶漬飯作結尾,清幽嘅茶香浸泡著每一粒珍珠飯,再配上三文魚油香,熱辣辣好暖胃,好味道!
三文魚茶漬飯
2023-01-14
汁煮牛筋牛腸
雞肝串
雞軟骨串
蕃茄豚肉巻串
三文魚茶漬飯
2023-01-14 37 浏览
尖東有間隱世既居酒屋🏮沃川自家料理,裝潢充滿日本風,有多間私人房間,私隱度極高,啱晒成班朋友黎聚會,食物質素亦非常高!🌟沃川刺身拼盤食材由日本每日新鮮空運到港,挑選新鮮同時令既食材,每款都非常高質。全盤都係時令刺身,包括生蠔、池魚、帆立貝、劍魚腩、鮟鱇魚肝和烏賊。生蠔用上時令活石蠔,蠔肉豐厚肥美,入口香軟綿滑,味道鮮甜。烏賊刺身咬落去彈牙有嚼勁,新鮮爽脆! 帆立貝好厚切,超級鮮甜! 鮟鱇魚肝食落一啲都唔腥,入口即溶,加上蘿蔔蓉非常夾。池魚質感軟韌適中,肉質腍嫩,魚味濃郁,點埋酸汁味道更提升。每款刺身都令你齒頰留香,回味無窮,猶如置身日本🇯🇵一樣! 🌟茶壺燒粒貝粒貝熱辣辣上枱,原隻粒貝起肉薄切,再連同香茜、清酒和清湯一同燒熟。貝肉彈牙爽身有咬口,清湯充滿海鮮的鮮甜美味。🌟花生豆腐必試推介! 自家製的花生豆腐,花生融入左係豆腐,濃濃既花生香加上嫩滑既豆腐,作為佐酒小食一流!🌟雞全翼用上新鮮雞翼,燒至外皮香脆,肉質依然又鮮嫩又Juicy!🌟田樂豆腐選用口感紮實的木棉豆腐,再用味噌、糖、米酒及味醂製成田樂醬,將田樂醬搽上豆腐,煎豆腐直至金黃色。木棉豆腐跟鹹甜味噌非常搭配,味噌味道濃郁!🌟日本枝
尖東有間隱世既居酒屋🏮沃川自家料理,裝潢充滿日本風,

🌟沃川刺身拼盤

每款刺身都令你齒頰留香,回味無窮,猶如置身日本🇯🇵一樣!

🌟茶壺燒粒貝

🌟花生豆腐

🌟雞全翼

用上新鮮雞翼,燒至外皮香脆,肉質依然又鮮嫩又Juicy!

🌟田樂豆腐

🌟日本枝豆

枝豆味道爽甜,灑上少量日本海鹽,豆穀就略帶鹹味,係佐酒必食小食之一。
2023-01-12 40 浏览
Fried pork with bitter melon 沖繩苦瓜炒豚肉 🍖 $108 苦瓜炒豚肉係幾乎每一台都會嗌嘅招牌菜,用雞蛋🍳、甜醬汁同豚肉一齊食可以中和苦瓜嘅苦澀味,成個組合健康又好食Shrimp udon 濃蝦湯烏冬🍜 $168熱辣辣嘅濃蝦湯烏冬一上到嚟已經有濃郁嘅鮮蝦味,入面有六七隻爽口大蝦🍤,用蝦頭、大量櫻花蝦熬製嘅湯底特別鮮甜,烏冬嘅texture 都好彈牙Grilled dry cod fish 鱈魚乾 🐟 $48烤到香脆可口嘅鱈魚乾薄片係個唔錯嘅小食,點埋千島醬食幾開胃😋Peanut tofu 花生豆腐 🥜 $58滑捋捋嘅日本豆腐好正啊,配埋花生嘅香同底下自家製醬油,個配搭好match !Octopus 八爪魚 🐙 $68Tuna sashimi platter 吞拿魚刺身拼盤 $298Monkfish liver 鮟鱇魚肝 $180 有三款唔同部位嘅吞拿魚刺身非常新鮮,有前面深紅色嘅吞拿魚慢慢食到後面油脂分布較多嘅吞拿魚腩😍,鮮甜入口即溶超正呀,而鮟鱇魚肝其實係矜貴深海脂肪重嘅魚肝🐠,口感棉密柔順,油脂柔嫩香醇,配柚子醋食好夾🍊Chicken feet tend
Fried pork with bitter melon
沖繩苦瓜炒豚肉 🍖 $108

Shrimp udon 濃蝦湯烏冬🍜 $168

Peanut tofu 花生豆腐 🥜 $58

Octopus 八爪魚 🐙 $68
Monkfish liver 鮟鱇魚肝 $180

Chicken feet tendon 🐔 雞腳筋串 $56
即叫即炸嘅雞腳筋串口感有少少似炸雞軟骨粒,清脆爽口,點買新鮮檸檬汁食係其中一款推介食法🍋
2023-01-11 27 浏览
尖沙咀除左唸起去飲酒之外,其實仲有好多老字號嘅餐廳。今次介紹嘅《沃川》位於尖沙咀南洋中心。餐廳沿用左好多傳統日式居酒屋嘅設計,好似有木牌列舉哂當造嘅食物,牆上面仲有好多明星嘅合照,真係人氣不減。雞泡魚干香烤到乾身嘅鱈魚干,食落充滿魚肉味又帶點天然甜味。牛油果鮮帆立貝沙律用左新鮮牛油果切粒,加入新鮮帆立貝、蟹籽同埋自家製成嘅洋蔥醬。攪拌均勻然後放係烤到香脆嘅法包上面,好惹味呀。吞拿魚刺拼 $298最近做緊優惠,依個價錢可以試哂吞拿魚三個部位,分別係赤身、中拖羅、大拖羅。可以由淡到濃去食,首先食左赤身先。赤身有咬口,由於依個部分少油脂,所以味道比較清淡。然後到中拖羅、同埋大拖羅,睇到樣就已經好肥美,食落入口即溶。劍魚腩刺身 $98雪白色又帶少少粉紅嘅劍魚腩,食落魚脂味都好香濃,甜而不膩,入口即溶。苦瓜炒豚肉 $108苦瓜、雞蛋同埋豚肉一齊炒,最後再灑上木魚碎,木魚碎受熱好似識得郁咁。苦瓜苦中帶回甘,估唔到同豚肉咁夾。粟米天婦羅 $68起哂一排粟米粒,再用日式炸粉去炸。一啖就可以食哂,炸皮薄又食到粟米嘅甘甜。雞腳筋串 $28食落同平時雞肉串差唔多,但係比較爽身啲。燒雞扒飯 $118用左新鮮

雞泡魚干
香烤到乾身嘅鱈魚干,食落充滿魚肉味又帶點天然甜味。

牛油果鮮帆立貝沙律

吞拿魚刺拼 $298

劍魚腩刺身 $98

苦瓜炒豚肉 $108

粟米天婦羅 $68

雞腳筋串 $28
食落同平時雞肉串差唔多,但係比較爽身啲。

燒雞扒飯 $118
用左新鮮嘅雞扒,廚師起哂骨。外皮燒到好脆,皮薄香脆,內層肉質鮮嫩多汁,十分推介。

鮮魚湯野菜鍋
食完飯一定要飲番個靚湯,用左新鮮鮮魚去煮,加入南瓜、豆腐、娃娃菜、金針菇,材料豐富,飲完成個身都暖哂。

✨人均400

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝ ⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝
2023-01-09 35 浏览
最近去咗位於尖東嘅沃川自家料理🇯🇵餐廳有20年歷史🤩絕對係老字號日本餐廳🎌裝潢充滿日式風格🏮而且有多間私人房間,係成班朋友聚會嘅好地方🍶沃川提供多款時令刺身、日式地道小食等等,當中更有好多唔係成日見嘅刺身,好似喜之次、魴鮄魚、伊佐木、眼仁奈等等,非常特別👍🏻今次我叫咗:❤️目仁奈🧡活石蠔💛八爪魚刺身💚吉備奈子壽司💙小肌魚壽司💜粟米天婦羅🤎沙追魚天婦羅🤍魚湯稻庭🐟刺身拼盤呢個刺身拼盤分別有目仁奈刺身、生蠔同八爪魚刺身😍目仁奈亦可以叫眼仁奈🐟 出沒係南部九洲一帶嘅海域🌊魚肉彈力十足,質感軟韌適中😝肉質腍嫩,魚味濃郁,相當特別👍🏻生蠔用上時令活石蠔🦪活石蠔蠔肉豐滿,肉身豐厚肥美,香軟綿滑😛肉質爽嫩,味道鮮甜🤩八爪魚刺身🐙咬落去彈牙有嚼勁,新鮮爽脆,味道清甜鮮味🐙🍣壽司壽司叫咗吉備奈子壽司同小肌魚壽司🐟切得好靚好考師傅技術🧑🏻‍🍳小肌魚又可以叫小鰭,質感甚滑,魚味濃郁,味道鮮甜🥰吉備奈子係一種銀帶魚🐟肉質較幼細,魚味鮮香,食落甜中帶回甘🤩🍤天婦羅天婦羅叫咗粟米天婦羅同沙追魚天婦羅🍤手工菜粟米天婦羅🌽師傅選用甜粟米🌽先將粟米蒸熟再即時冷卻,再上天婦羅薄漿炸至金黃色⭐️咬落爽脆😛沙追魚天婦羅,肉質結實

今次我叫咗:
🤍魚湯稻庭

🐟刺身拼盤

🍣壽司

🍤天婦羅
天婦羅叫咗粟米天婦羅同沙追魚天婦羅🍤手工菜粟米天婦羅🌽師傅選用甜粟米🌽先將粟米蒸熟再即時冷卻,再上天婦羅薄漿炸至金黃色⭐️咬落爽脆😛沙追魚天婦羅,肉質結實得嚟嫩滑,魚味重,香脆鮮味可口😛再配埋生磨蘿蔔蓉天婦羅汁😆

最後食埋魚湯稻庭烏冬🍜稻庭烏冬口感彈牙,以鮮魚熬製而成嘅魚湯,味道鮮甜濃郁🥰仲有埋椰菜、冬菇、金菇、紅蘿蔔同蔥花添😛

2023-01-06 39 浏览
朋友介紹呢間日式居酒屋🏮 主打正宗日本料理 位於尖沙咀但地點有啲偏僻🙈 梭子魚 $280梭子魚刺身師傅一半做咗厚切一半做咗薄切 薄切配以酸汁食用 開胃 幼嫩清甜 厚切配以壽司醬油 更有口感 厚實鮮香💓安康魚肝拼鱈魚白子 $180安康魚肝口感細膩細滑 味道濃厚 鱈魚白子柔滑順口花生豆腐 $58凍凍地 滑嫩並帶濃郁花生香嘅沖繩名物~ 配上自家調配嘅冷麵汁 相當開胃海鮮天婦羅 $298多款鮮美海鮮例如蠔、大蝦、海膽、魚等等 相當新鮮 炸得酥脆 薄薄一層炸衣包住新鮮大蝦 同平時食嘅截然不同🍤 配菜嘅舞茸都多汁香脆 正!魚湯稻庭 $68師傅用咗梭子魚嘅魚骨熬湯再整稻庭烏冬 魚湯濃郁鮮美 烏冬係幼身稻庭 煙韌滑彈👍🏻

梭子魚 $280

安康魚肝拼鱈魚白子 $180
安康魚肝口感細膩細滑 味道濃厚
鱈魚白子柔滑順口

花生豆腐 $58

海鮮天婦羅 $298

魚湯稻庭 $68
2023-01-06 90 浏览
上回講到仲未去到日本,繼續去食居酒屋頂住先今次就去到尖東一間經營多年的老字號日本料理試一試居酒屋裝修以和風木系為主,充滿懷舊的日本風情,另設獨立包廂,一家人用膳定一大班朋友開心聚餐都非常適合而且職員服務殷勤細心,仲會為每道食物仔細介紹,真係食物質素高,服務態度好食物方面 :前菜 : 是日前菜係芥末魷魚軟骨,魷魚軟骨爽脆有口感,帶淡淡既芥末味花生豆腐 : 師傅自家製的花生豆腐,賣相成個雪球咁好特別,豆腐嫩滑得來又有淡淡的花生味及豆香味,非常有驚喜自家製厚燒玉子 : 厚燒玉子係我最鐘意小食之一,廚師煎得蛋香濃郁,帶有甜味,口感有層次 野生真鯛刺身 : 真鯛油脂含量低,肉質柔韌鮮美,一半用薄切刺身上盤,蘸少少酸汁食,味道鮮甜,另一半用厚切灸燒魚皮上盤,蘸少少芥末豉油食,一條鯛魚食出兩個味道鮮魚奶湯 : 用魚骨熬製,味道清甜的鮮魚味,夠曬暖胃雞全翼 : 用上新鮮雞翼燒至外脆肉嫩,廚師亦非常細心用錫紙包好雞翼尖,方便大家用心拎住食啖啖 Juicy 既雞全翼汁煮牛筋牛腸 : 牛筋牛腸用味噌滷汁烹煮,牛筋煮到軟淋入味,牛腸爽口彈牙,連配碟既蘿白都入曬味,非常高質五目炒什菜 : 用爽甜椰菜配上洋蔥、芽
上回講到仲未去到日本,繼續去食居酒屋頂住先

今次就去到尖東一間經營多年的老字號日本料理試一試

食物方面 :

鮮魚奶湯 : 用魚骨熬製,味道清甜的鮮魚味,夠曬暖胃
五目炒什菜 : 用爽甜椰菜配上洋蔥、芽菜、青椒、甘筍、本菇炒均,配料各有不同口感,再加上木魚碎,更有口感
濃蝦湯烏冬 : 湯底非常香濃 creamy,,加入大量櫻花蝦及兩隻彈牙鮮蝦,配上掛湯力十足既稻庭烏冬,食完烏冬之後真係要連成碗湯都飲曬先得
2023-01-05
  • 濃蝦湯烏冬
  • 花生豆腐
同朋友去左一間老字號既日式居酒屋,餐廳係正尖東同紅磡之間,非常方便。裝修風格好有日式復古風既感覺,餐廳除左吧台區,仲有4間vip房,方便大家一班人gathering。⦁前菜 $20/位即茶芥加一個小食,小食係涼拌章魚吸盤,用左胡麻醬去撈,整體感覺好fresh。 ⦁沃川刺身拼盤 $498全盤都係時令刺身,包括牡丹蝦、帆立貝、油甘魚、吞拿魚、劍魚腩、三文魚、八爪魚、魷魚等8款刺身!帆立貝好鮮甜,三文魚啖啖肉,所有刺身都好新鮮! ⦁海鮮天婦羅 $298每款外皮都炸得超級香脆,最緊要果外皮好薄,無粉感。入面包住唔同海鮮,有帆立貝夾海膽、蠔🦪、蝦🦐、南瓜🎃、魚🐟等。咁多款黎講蠔、蝦同南瓜係比較出色。 ⦁日本番茄 $48主廚早就撕走了番茄皮🍅,令成個番茄可以被胡麻醬薄薄咁包裹住。口感豐富,仲好開胃。 ⦁雞皮串 $32/串雞皮薄同脆,味道唔會太鹹,另外要提就係感覺唔到油膩感。👍🏻 ⦁梅子茶漬飯 $58茶香味濃,梅子酸酸甜甜,兩樣加埋令茶漬飯味道更有層次。

⦁前菜 $20/位

⦁沃川刺身拼盤 $498

⦁海鮮天婦羅 $298

⦁日本番茄 $48

⦁雞皮串 $32/串
雞皮薄同脆,味道唔會太鹹,另外要提就係感覺唔到油膩感。👍🏻

⦁梅子茶漬飯 $58
茶香味濃,梅子酸酸甜甜,兩樣加埋令茶漬飯味道更有層次。

2023-01-04
估唔到尖東有間咁隱世既居酒屋🏮,仲要係經營左好多年的老字號!裡面環境好地道好有日式風味,而且仲有榻榻米的座位,應該是一大群人來可以包廂的哈哈。雖然門面唔係話好吸睛,但真心食物質素係有保證的😚-🎈真八爪魚刺身🐙 $68🎈縞池刺身 $198師傅刀工好好,將縞池刺身切到好薄,完全食得出好新鮮,而且仲配上一款略帶酸味的醬汁讓我們去點上~成個感覺係更match😍-🎈鱈魚白子 $180第一次食鱈魚白子🤣想不到口感都幾特別,係好滑順的冇咩腥味🤭-🎈活生蠔🦪 $90/2隻 好大隻好鮮甜😌師傅仲加入左啲柚子汁輕輕地調出那陣鮮味~對於鍾意食生蠔既人黎講真係大滿足呢!-🎈花生豆腐 $58是師傅自家製的花生豆腐🤤入口帶有淡淡的花生味及豆香味,而口感就是豆腐般一如以往的嫩滑,挺有趣的😝-🎈蕃茄豚肉卷串 $28/串在蕃茄外層舖上薄薄的豚肉,輕輕咁燒一燒,還能鎖住蕃茄既juicy!-🎈鹽燒馬友一夜干 $168係男朋友仔最欣賞的🥰馬友外皮燒到金黃香脆,真係脆卜卜咁!而裡面肉質都仲係好細滑,最正既地方係師傅仲要起哂骨,基本上啖啖肉,食落油脂超豐富的!-🎈濃蝦湯烏冬 $148真係好好味啊!!😭師傅仲好貼心咁見我地兩個人所

🎈真八爪魚刺身🐙 $68
🎈縞池刺身 $198
縞池刺身

🎈鱈魚白子 $180
鱈魚白子

第一次食鱈魚白子🤣想不到口感都幾特別,係好滑順的冇咩腥味🤭
🎈活生蠔🦪 $90/2隻

🎈鹽燒馬友一夜干 $168
鹽燒馬友一夜干

🎈濃蝦湯烏冬 $148
濃蝦湯烏冬

真係好好味啊!!😭師傅仲好貼心咁見我地兩個人所以分開左兩碗上😳一飲啖湯真係不得了,勁濃郁飲得出係熬煮左好長時間,所以蝦既鮮甜味係出哂黎!(完全是我的菜😳)而面頭有好多櫻花蝦同埋兩大粒既鮮蝦,配上稻庭烏冬滑溜得黎又彈牙,好有口感~真心好鍾意,係幾飽都要飲哂成碗既湯❤️
🔸沃川自家料理
活生蠔
蕃茄豚肉卷串
鹽燒馬友一夜干
  • 濃湯蝦烏冬
呢間喺尖東嘅沃川自家料理裝修好有日本居酒屋feel🇯🇵食物新鮮又高質🥰🥢✩活石蠔 $180/4而家做緊優惠好抵食生蠔大大隻又新鮮🥰 ✩花生豆腐 $58好特別嘅豆腐 望落完全冇花生但食落超級濃花生味🥜!而且豆腐好滑~✩紅衫魚刺身 $380紅衫魚刺身 超級新鮮肉質鮮嫩而且好大條仲連埋魚頭上🤣點酸汁一齊食好夾到最後魚頭仲會煲成湯 好鮮甜❣️✩柚子鹽燒白鱔 $68/1白鱔燒得好香身 而且一啲都唔會腥仲帶有淡淡的柚子香味✩雞腳筋串 $28/1雞腳筋食落有少少似雞軟骨嘅感覺完全唔乾好juicy 同好惹味✩濃湯蝦烏冬 $148好好味嘅烏冬🥰! 個湯真係好香濃好重蝦味 仲有大大隻蝦而且烏冬好煙靭~*⸜( •ᴗ• )⸝*

呢間喺尖東嘅沃川自家料理
裝修好有日本居酒屋feel🇯🇵
食物新鮮又高質🥰🥢

✩活石蠔 $180/4
而家做緊優惠好抵食
生蠔大大隻又新鮮🥰

✩花生豆腐 $58
好特別嘅豆腐 望落完全冇花生
但食落超級濃花生味🥜!
而且豆腐好滑~

而且烏冬好煙靭~*⸜( •ᴗ• )⸝*

紅衫魚刺身
雞腳筋串
2022-12-29 35 浏览
聖誕節老公勁忙,難得今日放假,終於可以陪下我啦,佢話難得放假不如食下日本料理🤤🤤🤤佢揀左位於尖東既《沃川自家料理》,店內裝修以木色木枱為主,有4個廂房,私隱度極高,食物質素亦都好好🤤🐟伊佐木刺身(灸燒刺身2食)$780一半係全刺身,拌酸汁食,味道好好,而魚肉有咬口,魚油不算重,比較淡身,而另一半係灸燒左魚皮半生熟,灸燒味超香,2種風味都鐘意🫶 最後個魚骨攞左黎煲魚湯飲,好溫暖☺️🐠鮟鱇魚肝拼鱈魚白子 $180白子非常新鮮,一咬開入面creamy 既口感爆開,加埋蘿蔔蓉好好味,而鮟鱇魚肝味道濃郁,口感亦都creamy。🪸時令生蠔(室津蠔 $180 4隻)問左店員今日既生蠔係室津蠔,口感較爽,味道清新,而且好大隻,大滿足👏🍖串燒(蕃茄豚肉卷拼雞肝串)蕃茄豚肉卷塊豚肉燒到勁脆,配埋酸甜蕃茄岩岩好,雞肝就正常發揮啦。🐚清酒煮蜆 $98見到隔離個枱嗌話好好味,我就跟機嗌,因為我本身都好鐘意食蜆,黎到原來隻蜆都幾大隻,足足有2個5蚊餅咁大,有d 驚喜,而且湯底勁清甜,唔係講笑,極力推薦❕🐠蒲燒鰻魚飯我覺得味道就正正常常啦,鰻魚燒得焦香,配埋白飯,係一個唔錯既選擇為一餐飯既做結尾。呢間日本料理估唔到平

🐟伊佐木刺身(灸燒刺身2食)$780
伊佐木

伊佐木刺身配酸汁

火灸伊佐木刺身

🐠鮟鱇魚肝拼鱈魚白子 $180
白子拼鮟鱇魚肝

白子

🪸時令生蠔(室津蠔 $180 4隻)
時令室津蠔

🍖串燒(蕃茄豚肉卷拼雞肝串)
蕃茄豚肉卷+雞肝串

🐚清酒煮蜆 $98
清酒煮蜆

🐠蒲燒鰻魚飯
鰻魚飯

呢間日本料理估唔到平時唔太起眼,但味道真係好食喎,服務都唔錯,個人最推薦佢地既刺身同清酒煮蜆👍👍👍
2022-12-28
鰻魚飯
  • 鱈魚白子
  • 原條伊佐木刺身2味
2022-12-27 19 浏览
呢間係日式料理🏠,喺紅磡站同尖東站中間,行大約7分鐘。地方闊落,座位充足,亦可以包廂。一入間舖頭職員好仔細咁介紹餐廳嘅特色食物,服務周到。大部份食物都係即叫即做,保持住食物嘅鮮味。.《沃川刺身拼盤》🍣 $498成盤都係時令刺身⭐️ 有三文魚、八爪魚、烏賊、鮮帆立貝、劍魚腩、油甘魚、吞拿魚、牡丹蝦等😍 共八款刺身,咩都試到!三文魚肥美,入口即溶🥢 鮮帆立貝好鮮甜、劍魚腩有好靚嘅油花,全部都好新鮮😋《日本蕃茄》🍅 $48可以配芝麻或者柚子汁!我哋揀咗柚子汁🍶,好 refreshing,新鮮日本蕃茄配埋啲芝麻粒😋 口感豐富,幾開胃👍🏻《田樂豆腐》$68打卡一流!📸 金黃色嘅炸豆腐🤩 外脆內軟,配合豆腐上面醬汁作點綴🤤 好有驚喜,味道好夾👍🏻《牛舌串》🍢 $76 (兩串)份量幾多,大大塊幾軟身,牛味濃厚同鮮嫩🤤 調味啱啱好,適當鹹味又唔會蓋過牛舌嘅味。《日本青椒仔串》🫑 $44 (兩串)平時唔食青椒嘅我都覺得唔錯,青椒仔好新鮮,上面滿佈木魚花🤩 可以沖淡青椒原本嘅澀味!《雞全翼》🐔 $64 (兩串)雞皮薄同脆,鹹度適中🤩 夠 Juicy,仲有錫紙包住雞翼尖,夠細心!《黑醬油拉麵》🍜 $108

《沃川刺身拼盤》🍣 $498

《日本蕃茄》🍅 $48

《田樂豆腐》$68

《牛舌串》🍢 $76 (兩串)

《日本青椒仔串》🫑 $44 (兩串)

《雞全翼》🐔 $64 (兩串)

《黑醬油拉麵》🍜 $108
好香醬油味,味道重但唔鹹,又帶點清。有三塊厚切豚肉,拉麵彈牙!