【尖沙咀 ⋄ 高質日式居酒屋】 🍽 沃川自家料理📍尖沙咀麼地道75號南洋中心UG5-8號舖「沃川自家料理」其實是已經開業了二十年的日本餐廳餐廳店面不大 但卻很有地道日本家庭式居酒屋的感覺🇯🇵為慶祝20週年 小店推出限量大激安 有多款刺身優惠!Menu選擇豐富 有壽司、刺身、佐酒小食、串燒、甜點室內更有幾間塌塌米包廂 讓客人更有私人空間地用餐~私心推薦時令空運薄切池魚 沾上酸汁後鮮味更突出👍🏻另外試了北寄貝和真八爪魚刺身也十分新鮮 口感軟稔清酒煮蜆十分鮮甜 和雞泡魚干也是不錯的佐酒小吃🍶最有特色的是他們自家製的花生豆腐 口味特別且口感嫩滑明太子茶潰飯也不錯 茶湯下飯很暖身 適合冬天食用🥰整體來說是令人驚喜的小店 難怪房間內的客人都是熟客⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ 縞池 $198☞ 北奇貝 $280☞ 真八爪魚 $68☞ 清酒煮蜆 $98☞ 花生豆腐 $58☞ 燒雞泡魚干 $88☞ 明太子茶潰飯 $88
【尖沙咀 ⋄ 高質日式居酒屋】
🍽 沃川自家料理
📍尖沙咀麼地道75號南洋中心UG5-8號舖

「沃川自家料理」其實是已經開業了二十年的日本餐廳
餐廳店面不大 但卻很有地道日本家庭式居酒屋的感覺🇯🇵
為慶祝20週年 小店推出限量大激安 有多款刺身優惠!
Menu選擇豐富 有壽司刺身、佐酒小食、串燒、甜點
室內更有幾間塌塌米包廂 讓客人更有私人空間地用餐~
私心推薦時令空運薄切池魚 沾上酸汁後鮮味更突出👍🏻

☞ 花生豆腐 $58

☞ 燒雞泡魚干 $88

☞ 明太子茶潰飯 $88
2022-12-20 33 浏览
尖東係十幾廿年前曾經係一個好輝煌嘅地方,隨住時光流逝,尖東人流冇以前咁多,但變相夜晚搵餐廳食飯就易咗好多🤤今次食一間以前有好多明星幫襯嘅居酒居。由於只係兩個人 所以食唔到太多,但我見好多人都有叫串燒,相信都好好食前菜:花生豆腐$58第一次食有花生味嘅豆腐,感覺好特別。應該係呢度師傅自己整出嚟。其他地方應該食唔到。刺身:池魚$380呢盤池魚師傅做咗薄片同厚片,兩款都配以唔同嘅醬汁嚟食。其中薄片會配一款酸汁,味道好清新。食完之後侍應會收返舊骨俾師父滾個魚湯俾我哋最尾飲👍🏼沃川壽司併盤$338呢份併盤基本上都係好食嘅魚生,仲要有海膽❤️壽司嘅質素好高,對得住呢個價錢。清酒煮蜆$98清酒煮蜆好有驚喜,蜆係大隻的而且又大舊肉。清酒煮完仲有甜味👍🏼黑啤溝生啤做緊買一送一$98😻

前菜:花生豆腐$58

刺身:池魚$380

沃川壽司併盤$338

清酒煮蜆$98

黑啤溝生啤做緊買一送一$98😻
  • 沃川壽司拼盤
  • 刺身
2022-12-18 27 浏览
平時都好鍾意食日本嘢,今次經開尖沙咀,試吓呢間充滿日式風味嘅日本餐廳先🇯🇵佢呢度有好多不同嘅嘢食,首先當然要食返條刺身魚先啦🐟呢條個名好特別,叫「系撚鯛」,佢嘅肉質好新鮮彈牙,可以配酸汁 & 豉油食用,兩個配搭都別有一番風味😋😋而第二款刺身係「愛嬡縣甲烏賊」,佢嘅口感好特別,好似煙煙韌韌嘅魷魚咁,我哋超鍾意食👍🏻食完刺身就當然要食呢度好出名嘅串燒,首先叫咗「蕃茄豚肉卷串」🍢暖暖嘅蕃茄配埋薄薄嘅豚肉片,夠晒juicy 🍅而「牛舌串」軟熟程度啱啱好,配埋黑椒鹽同檸檬汁,令牛舌加倍入味😋佢嘅「炸墨魚餅」外脆內軟,墨魚肉夠晒彈牙,加埋沙律醬,完美配搭😗最後試埋佢嘅「沃川黑醬油拉麵」,拉麵口感軟硬適中,湯底味道濃厚,夠晒香😃 冬天食特別暖胃🥰

佢呢度有好多不同嘅嘢食,首先當然要食返條刺身魚先啦🐟

• 牛舌串
2022-12-18 24 浏览
去完staycation 同朋友行下尖東一帶睇燈飾,餓餓地又去尋店~見到南洋中心有間開業20年嘅沃川日式居酒屋就試試✨🫶🏻花生豆腐,見到個名好得意,店員介紹番原來係師傅自製,一入口已經食到啖啖豆香時令空運薄切🐟師傅會跟根據當日有咩新鮮魚獲發辦今晚就安排咗一款深海池魚,魚肉細緻柔軟!白蝦肉🦐刺身日本上級白蝦肉刺身捕獲後即去除蝦頭及蝦殼,晶瑩剔透,肉質彈牙,店家配上魚子更添口感。鮟鱇魚肝拼鱈魚白子鮟鱇魚肝時令季節為秋冬,佢口感綿密滑順,油脂柔嫩香醇,不愧有海中鵝肝既稱號!另外店員推介嘅白子,入口柔滑順口,鮮甜美味!最後叫多個主食和風蟹肉炒飯🦀,秋意濃蟹肉肥美,炒飯粒粒乾身食到停唔到!另外巨蜂提子梳打都唔錯!酸酸甜甜✨

時令空運薄切🐟

鮟鱇魚肝拼鱈魚白子

另外巨蜂提子梳打都唔錯!酸酸甜甜✨
  • 鱈魚白子
2022-12-16 176 浏览
每逢12月都要去尖東睇燈飾,今日睇完燈飾仲在附近搵到一間隱世日式美食🎏,專營時令刺身同地道小食,隱藏在南洋中心內,入內仿似穿越至日本🇯🇵咁,食客輕聲細語,好有氣氛!▶️蟹子沙律($58)開胃小菜點了蟹子沙律,上面系巨量蟹子,下面系切成絲嘅青瓜/萵筍,將沙律醬撈勻食用,味道清甜開胃~▶️金目鯛魚($280/份)+凡立貝肉($180)聽到waitress話今日嘅飛機貨系金目鯛,非常新鮮,即刻order一份品味。大廚將金目鯛切至半透明薄片狀,刀工超靚,薄魚片在燈光下晶瑩剔透。入口鮮味爆開,油潤嫩口,魚味濃郁又吾腥。而配搭jumbo帆立貝刺身,味道鮮甜,肉質扎實爽脆。一吃特製酸汁,帶出濃郁嘅魚脂香氣;二吃日本豉油,提升鮮味;三吃原味魚肉,鮮甜美味~大家都可以試試吾同嘅食法呢!▶️沖繩苦瓜炒豚肉($108)將苦瓜籽挖乾淨後切成薄片,苦瓜甘甜清脆,個炒蛋熟度調節得剛剛好,非常嫩滑,同苦瓜一同入口,多重口感好特別,再配上豬肉片同油豆腐,非常地道嘅日本家庭式料理!▶️雞全翼($32/隻)雖然只是燒雞翼,但係完全睇得出廚師用心。雞翼尖用錫紙包好,食客不怕弄髒雙手。而雞翼外皮燒製焦脆,裡面雞肉鮮嫩無比,食之前擠上

▶️蟹子沙律($58)

▶️金目鯛魚($280/份)+凡立貝肉($180)

▶️沖繩苦瓜炒豚肉($108)

▶️雞全翼($32/隻)
雖然只是燒雞翼,但係完全睇得出廚師用心。雞翼尖用錫紙包好,食客不怕弄髒雙手。而雞翼外皮燒製焦脆,裡面雞肉鮮嫩無比,食之前擠上檸檬汁,滿足!

▶️濃湯蝦烏冬($148)
哩碗烏冬絕對要大大推介,廚師有heart已經分成兩小碗,方便我哋食用。表面系海量櫻花蝦,兩隻鮮蝦大大隻。個湯底真係不得了咁濃郁鮮味又creamy,最後飲到連一啖湯都冇剩,雖然已經好飽足但係仲想繼續encore,你就知道究竟有幾好味。而主角烏冬就煙韌彈牙,非常掛湯。哩碗超推介,大家嚟到一定要點!

▶️魷魚餃子($68)
餃子就食得多,魷魚餃子真係第一次食,超鮮美,入口有嚼口。外皮煎至金黃色,睇到已經流口水,點埋個餃子汁,簡直無法抗拒,兩分鐘就KO咗一碟。

▶️Suntory黑白配生啤酒($88/買一送一)
話說本來冇諗住飲野,不過哩個超值推介真係冇理由吾試。買一送一得嚟,仲可以試下half & half 生啤同黑生啤嘅組合,下次我哋要嚟多幾串串燒,絕對系同朋友把酒談歡嘅好選擇!
  • 濃湯蝦烏冬
  • 金目鯛
  • 苦瓜炒豚肉
  • 魷魚餃子
前排生日,見呢間日式料理店裝修靚、口碑好,一於入去食生日飯🎂🎂果然不會令我失望😍😍・ 鰤魚刺身🌺 ($260)第一次食鰤魚刺身,估唔到咁好食!一入口,好新鮮🥰🥰每一片刺身切得厚厚地,每食一啖都好滿足🥳🥳加上擺盤超級靚!有一片楓葉🍁,同埋一朵花做陪襯🌺,突顯刺身嘅美感🥰認真啲睇,可以見到鰤魚刺身嘅紋路同顏色嘅變化,魚肉由深紅色到淺紅色,面上有一層白色😝,見到都唔捨得食,因為真係太靚😍😍😍!刺身下有冰粒🧊以保持肉質新鮮😋😋,刺身口感滑,味道類似呑拿魚,但更好食更有魚嘅鮮味😍😍😍・ 特選花魚生飯🍚 ($228)呢個魚生飯好足料😍😍入面有: 赤身吞拿魚、特選池魚、油甘魚、海膽等,四款魚生,全部都好鮮甜好新鮮🤩🤩,佢有提供酸薑同wasabi,酸薑好開胃🤪我會用豉油同Wasabi點魚生同埋撈飯,醋飯都好好食😙😙😙呢一碗飯簡直係藝術品,無論用嘅碗碟,定係魚生擺位,以及裝飾,都好用心好靚😍😍😍 ・ 雞腳筋串🐓 ($28)雞軟骨串燒就食得多,雞腳筋都係第一次食😂😂其實口感差唔多,但係雞腳筋比較難咬得開,增加左𡁻口🥴幾特別,外層燒得香脆,配上酸酸嘅檸檬汁,增加左一層清新感🤭🤭,回味無窮🥳・ 蕃茄豚肉卷串🍅

・ 鰤魚刺身🌺 ($260)

・ 特選花魚生飯🍚 ($228)

・ 雞腳筋串🐓 ($28)

・ 蕃茄豚肉卷串🍅 ($28)
蕃茄外面有一層豚肉薄片🥰估唔到呢個真係咁好食,因為蕃茄本身多汁,加埋調過味嘅豚肉,真係好好食😍😍上面仲有少少白芝麻同埋燒汁喺面,令到成個串燒更加香😚呢個多汁又好食😍😍😍

・ 沖繩苦瓜炒豚肉😚 ($108)
平時唔鍾意食苦瓜嘅我都係咁食😌😌第一次食唔苦嘅苦瓜😝😝真係一啲苦澀味都冇😍😍😍我估應該係蛋嘅味道中和左苦瓜嘅澀味😋令到成碟嘢真係超好味,佢下面有啲半生熟嘅蛋漿,夾起少少苦瓜點一點啲蛋漿,味道意外地夾!😎😎😎同埋面頭有少少木魚碎,令到碟dish多咗風味🤩🤩

・ 魷魚餃子🥟 ($68)
入面係用蝦肉🦐打成泥,再加魷魚粒🦑嘅餃子餡,平時食豬肉餃子就食得多,魷魚餃子都係第一次食,估唔到又幾夾喎🤓🤓 調味方面做得出色,配上佢附上嘅餃子汁,好味道🥰

・ 野菜天婦羅拼盤🍠 ($128)
共有四款蔬菜天婦羅,每款有兩塊,店家選用時令蔬菜😎😎今次嘅拼盤有菇類🍄(花菇、本菇各一)、甜椒🫑、番薯🍠、南瓜🎃,天婦羅即叫即整,熱辣辣😋😋,天婦羅外皮又脆又薄,配上佢比嘅天婦羅汁同蘿蔔蓉,錦上添花😍😍

・ 環境🏡
好似日本嘅居酒屋咁,佢仲有tatame包廂,正🥰🥰食物擺盤又夠靚,好似真係去左日本食嘢咁!店員服務都好好,時常為我哋加茶🍵枱凳主要係木造🪑,咁就更加似居酒屋啦😍

😋味道5/5
🏡環境5/5
🍽️服務4.8/5
🙆🏻‍♀️再去4.9/5
⭐️總體評分:19.7/20
💰總消費: $1038/2人(有加一)
2022-12-14 20 浏览
嚟開尖東同朋友想搵個地方傾計又想食日本菜就一於係呢間餐廳試下🤣.💎花生豆腐店長自己設計既菜式😍好有心機同好特別外形係個好彈既波波食落去係有花生味既豆腐豆腐十分嫩滑 同好有花生香味🥰第一次食 好有驚喜.💎海鮮天婦羅拼盤包含住好多款唔同海鮮既天婦羅每款外表都炸得好香脆 😆食落又好香口樣樣海鮮都好新鮮鮮味都鎖實係入面鋪頭比左味粉同天婦羅汁我地可以一試過試到兩種食法😋.💎縞池刺身+時令活石蠔外表好打卡既刺身拼盤擺盤好靚 岩哂影相~縞池刺身厚薄適中好有鮮味😎餐廳比左一款特別既醬汁我地沾黎食一齊食落好夾同點刺身醬油食係唔同風味而活石蠔每隻都大大隻入口有海水既鮮美🤩.💎牛油炒海螺由一個大海螺裝住嘅炒海螺每粒海螺都好食🥰好有牛油炒香左既味道咸度足夠 好惹味海螺質感厚實 入口有口感唔經唔覺就食哂了🤣.💎雞頸肉串燒平時好少見到有呢款串燒提供就特登試下肥瘦比例岩岩好🥰入口有雞肉香味但完全唔乾 好有肉汁好有口感🥳.💎黑醬油拉麵因為我地有兩個人店鋪好窩心咁幫我地將拉麵分左做兩碗🥰湯底好香黑醬油味拉面軟硬適中 唔會太硬或太淋每條拉麵都沾滿左黑醬油既湯叉燒都好食好正🥹.💎$20 前菜/位前菜係食落好香脆既蓮藕片好好
嚟開尖東

鋪頭比左味粉同天婦羅汁我地
可以一試過試到兩種食法😋
💎縞池刺身+時令活石蠔

外表好打卡既刺身拼盤
擺盤好靚 岩哂影相~
縞池刺身厚薄適中

💎$20 前菜/位
前菜係食落好香脆既蓮藕片
好好食😎
2022-12-12 23 浏览
平時嚟到尖東竟然冇發現呢間好食日本餐廳店入邊嘅裝修好有日本風格而且仲有箱房 私隱度夠高👍🏼先黎前菜😋 ✨三色拖羅刺身+縞池魚刺身呢個頭盤夠晒吸睛 刺身全部都好新鮮拖羅刺身真係冇得輸🙌🏻😋😋😋初嘗池魚 口感較彈牙有咬口 好食🤤燒物方面都好出色🤭特別鐘意✨蘆筍豚肉卷同埋蕃茄豚肉卷🤩 豚肉包住蘆筍同蕃茄一齊食原來咁好食🥓燒雞翼都好唔錯喎✨炸墨魚餅墨魚餅炸到金黃色 外皮十分之脆口墨魚肉好滑嫩 點蛋黃醬食超級正😍😍✨野菜天婦羅好耐冇食天婦羅啦🥺 感覺返咗日本咁樣天婦羅炸得好香脆可口 有南瓜、番薯、粟米仔、茄子、木耳等等超級多種類呀👏🏻👏🏻✨濃湯蝦烏冬🍤超級濃湯🫶🏻 超有蝦味🤩除咗有大蝦 仲加咗大量蝦乾 增加口感烏冬爽滑彈牙 鍾意食蝦嘅人必點👏🏻👏🏻

平時嚟到尖東竟然冇發現呢間好食日本餐廳

墨魚肉好滑嫩 點蛋黃醬食超級正😍😍

✨野菜天婦羅
好耐冇食天婦羅啦🥺 感覺返咗日本咁樣
天婦羅炸得好香脆可口
有南瓜、番薯、粟米仔、茄子、木耳等等
超級多種類呀👏🏻👏🏻

✨濃湯蝦烏冬🍤
超級濃湯🫶🏻 超有蝦味🤩
除咗有大蝦 仲加咗大量蝦乾 增加口感
烏冬爽滑彈牙 鍾意食蝦嘅人必點👏🏻👏🏻
⛄️就黎🤶🏻🧑🏻‍🎄🎄 又係不斷同朋友聚會開party 既開心之月。 今晚黎尖東睇燈飾,之後食最愛既日本菜。我地選擇了<沃川>,餐廳位於南洋中心,一間經營多年的老字號日本料理。從前在附近讀書,也會與同學來食午餐。開業廿十年,食物質素咁多年都保持水準❤️ 餐廳環境裝潢亦很有懷舊的日本風情,亦有獨立包廂,適合一班朋友家人來聚餐-🔸前菜入座後,先奉上「醃漬蓮藕片」。 酸酸甜甜,口感爽脆-🔸牛油果鮮帆立貝沙律軟滑的牛油果蓉與鮮甜的帶子味道一拍即合,加上三文魚子,既可作點綴,亦能豐富口感,配上香脆餅乾一起吃,是一道不錯清新前菜-🔸 鰤魚刺身賣相看似油甘魚,但鰤魚的口感會較為彈牙清爽,味道亦濃郁溫厚。 肉質厚身,油脂分佈平均,清爽的魚脂中帶有鮮甜味道,一試難忘-🔸安康魚肝拼鱈魚白子又是一道美味佳餚!魚肝具有幼滑如奶油般的質地,入口溶化;而鱈魚白子那份緊緻爽滑的質感,綿密滑嫩入口即化。兩者配上酸汁香蔥一起入口,正!😋-🔸左口魚邊壽司🔸赤鮑魚一向大愛燒左口魚邊那份魚油的香氣! 而鮑魚亦爽彈厚肉,最特別是將壽司醋飯釀入鮑魚殼裡,味道有驚喜!-🔸花生豆腐簡單又有創意的料理! 外表白滑的豆腐如雪

🔸前菜
入座後,先奉上「醃漬蓮藕片」。 酸酸甜甜,口感爽脆
🔸牛油果鮮帆立貝沙律

🔸 鰤魚刺身

🔸安康魚肝拼鱈魚白子

🔸左口魚邊壽司
🔸赤鮑魚

🔸花生豆腐
簡單又有創意的料理! 外表白滑的豆腐如雪糕般,質感滑嫩。而入口有淡淡的花生香氣,豆味亦濃郁

🔸鮮蟹肉蟹膏炒飯
一上枱就傳來撲鼻的香氣!鑊氣十足! 炒飯爽身,粒粒金黃,富蛋香。 最正是份量極多的鮮蟹肉蟹膏,鮮咸香令味道更上一層樓

2022-12-09 54 浏览
難得是拍拖日,去左尖沙咀東睇下野,食過晚飯就番去。黎左一間隱蔽日式居酒屋,古樸味道🇯🇵滿滿都是寫有食物既木板。四間特別的包廂(私隱度極高),絕對是傾公事,家庭聚會的好地方。未叫嘢食,店員就會送上前菜,細細碟幾好味安康魚肝拼鱈魚白子 雖然第一次但都推介‼️賣相好靚😍食落原來一啲都唔腥超鮮甜🥹,🥟花生豆腐-濃濃既花生香,入口軟綿綿🐚白象拔蚌刺身鮮甜美味🍢燒物串(雞肝串,雞腳筋串,燒雞全翼)全部即叫即燒,熱辣辣送上雞肝串燒得好唔會燒老晒惹味雞腳筋串,又係第一次食,咬落幾得意,好有咬口雞全翼燒得惹味,皮脆肉質保持嫩滑多汁。;🌽粟米天婦羅出面特別少有,估唔到炸完仲有咁多水份鎖住,粟米肉汁仍然保留濃湯大蝦稻庭烏冬先嘗湯,湯底非常濃郁稻庭烏冬幼滑配爽口的大蝦🦐好味到湯都清晒😋。🍽沃川自家料理📍尖沙咀麽地道75號南洋中心UG5-8號舖

難得是拍拖日,去左尖沙咀東睇下野,
食過晚飯就番去。

未叫嘢食,店員就會送上前菜,細細碟幾好味

安康魚肝拼鱈魚白子
雖然第一次但都推介‼️
賣相好靚😍食落原來一啲都唔腥超鮮甜🥹,

🥟花生豆腐-濃濃既花生香,入口軟綿綿

🐚白象拔蚌刺身鮮甜美味

雞肝串燒得好唔會燒老晒惹味
雞腳筋串,又係第一次食,咬落幾得意,好有咬口
雞全翼燒得惹味,皮脆肉質保持嫩滑多汁。;

🌽粟米天婦羅
出面特別少有,估唔到炸完仲有咁多水份鎖住,粟米肉汁仍然保留

濃湯大蝦稻庭烏冬

🍽沃川自家料理
📍尖沙咀麽地道75號南洋中心UG5-8號舖

2022-12-06 16 浏览
今日同朋友去酒店staycation,跟住夜晚又唔想行去太遠嘅地方於是喺酒店附近睇吓有啲咩食,喺附近一個偏僻小小的的商場發現一間日式料理,地方雖小但係好有氣氛!好有日式居酒屋的感覺。1.雞泡魚乾本人第一次食雞泡魚,用魚乾的方法製作感覺也很不錯!咬落好有口感但冇「查」!整體不錯2.壽司(鰻魚壽司,本人第一喜愛壽司🍣個鰻魚軟林林熱辣辣好香,而且壽司飯粒粒分明!另外,三文魚腩壽司都好好食,我同朋友輪流叫咗兩次🤣3.串燒雞軟骨、多春魚、雞腎😋呢間餐廳所有嘢都好熱辣辣,真係啱啱炸出嚟覺得特別好味,同埋個人覺得佢比普通的日式料理餐廳整出嚟嘅串燒係特別有味(可能我本人重口味,所以覺得比較好食)🤡🧡4.炸粟米🌽/雪松蟹條個人覺得間餐廳必食!好好味呀好甜呀~我自己一個人食咗好多,留咗一個俾朋友食only!可以食過返尋味! 另外,蟹腳都覺得OK不過份量少咗啲5.牛油雜菌味道正正常常,如果喜歡食雜菌都可以叫6.牛肉鍋(牛肉、豆腐、金菇)大大煲,有啲似壽喜燒湯底,味道偏淡

1.雞泡魚乾

2.壽司

3.串燒

4.炸粟米🌽/雪松蟹條

5.牛油雜菌
味道正正常常,如果喜歡食雜菌都可以叫

6.牛肉鍋(牛肉、豆腐、金菇)
大大煲,有啲似壽喜燒湯底,味道偏淡
2022-12-04 37 浏览
尖東歷史悠久的日本料理✨🍺充滿着居酒屋氣氛的日式餐廳,更設有榻榻米的座位及多間VIP房,適合放工聚會,隱蔽度極高!餐廳的食物以新鮮刺身為賣點,多款高級空運的魚生刺身,非常新鮮!《沃川刺身拼盤》(特上)$598得上的刺身拼盤,包括有:北海道海膽40g、鮮帆立貝兩件、吞拿魚三件、油甘魚三件、八爪魚三件、活赤貝一件、牡丹蝦兩件及三文魚子一碗。北海道海膽和三文魚子更有紫菜的配搭,夾住一起吃更加美味!吞拿魚、油甘魚、八爪魚、赤背等等也非常新鮮!《沃川魚生飯》$168魚生飯方面也有多款的選擇,這款沃川魚生飯有多款海鮮魚生以層層疊的方式呈現出來,很特別!而且魚生的款式很豐富,包括有三文魚、八爪魚、左口魚、帶子等等。《味噌廣島蠔野菜》$138至於熱食方面,也有多款鍋類的選擇。這款以廣島蠔為主的野菜鍋,有四隻肥美的廣島蠔鋪在湯中,以及有大量的蔬菜和菇菌類作配襯,非常惹味!總結:歷史悠久的日本料理。
尖東歷史悠久的日本料理✨🍺

《沃川刺身拼盤》(特上)$598

《沃川魚生飯》$168

《味噌廣島蠔野菜》$138
至於熱食方面,也有多款鍋類的選擇。

總結:歷史悠久的日本料理。

2022-12-02 56 浏览
就喺尖東返工嘅朋友,黎咗呢間沃川食晚飯。呢到嘅店員服務態度唔錯,夠細心,亦會介紹當日嘅特別菜式。前菜 $20@坐底先會上前菜食住先,今日嘅前菜有魷魚沙律,彈牙嘅魷魚仔加上爽脆海草同辣辣哋嘅沙律醬汁,非常開胃。三色飯 $198叫咗個三色魚生飯,有帆立貝、海膽同蟹膏。帆立貝質感水嫩厚實,食落好鮮甜。海膽口感細膩,入口creamy。蟹膏幼滑細緻,味道香濃。將海膽同蟹膏撈埋飯一齊食,夠哂鮮味。特選花魚生飯 $198另外叫咗呢款花魚生飯,原本有油甘魚、吞拿魚赤身、劍魚同海膽,不過今日劍魚賣哂於是換咗深海池魚。油甘魚肥美油香豐富,池魚爽口彈牙。味噌廣島蠔野菜鍋 $138除咗刺身,亦都叫咗個蠔鍋暖吓胃。味噌湯底夠濃郁,廣島蠔飽滿肥美,一口咬得去蠔味就爆發出黎,鍋入面仲有各式蔬菜,清新又健康。我哋仲叫咗下面呢d串燒同燒物:-牛舌串 $38: 爽口彈牙,調味做得唔錯。-燒芝士年糕 $68: 煙韌軟熟嘅年糕,咬開係熱辣辣嘅流心拉芝,芝士控一定唔可以錯過。-雞全翼 $32@:鹹香惹味,肉質嫩滑夠juicy。-柚子鹽燒白鱔 $68: 白鱔皮燒到好香脆,鱔肉口感爽彈冇骨。菠蘿雪芭 $78最後叫咗個菠蘿雪芭,係用

前菜 $20@

三色飯 $198

特選花魚生飯 $198

味噌廣島蠔野菜鍋 $138

我哋仲叫咗下面呢d串燒同燒物:
-牛舌串 $38: 爽口彈牙,調味做得唔錯。
-雞全翼 $32@:鹹香惹味,肉質嫩滑夠juicy。

菠蘿雪芭 $78
最後叫咗個菠蘿雪芭,係用原個菠蘿仔掘開中間嘅肉加入菠蘿汁整成,賣相得意,雪芭食落好清甜。

沃川自家料理 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道75號南洋中心UG5-8號舖

世界盃開鑼,尖東的Bar & Restaurant平日Dinner時間也人頭湧湧,打氣尖叫聲不絕。這間樓上隱世居酒屋也不遑多讓,小店格局,坐滿客人,比起樓下大伙兒的熱鬧,這裡倍感溫馨。沃川刺身拼盤(特上) $598北海道海膽 | 帆立貝 | 活赤貝 | 牡丹蝦八瓜魚 | 吞拿魚 | 油甘魚 | 三文魚籽8款刺身,每款都在質素之上,友人驚歎活赤貝的爽鮮度比得上在日本現吃的水平。個人最愛蝦頭爆膏、鮮甜又大大隻的牡丹蝦,還有海膽配三文魚籽的絕配組合。燒鵝肝石鍋燒飯 $138店員溫馨提醒石鍋熱度很高,不想有太多飯焦的話就要盡快開動。大大片鵝肝香到爆炸,油脂包裹每一顆米飯,店員代為淋上特製醬汁再快手拌飯,邪惡的二人份石鍋燒飯就送到面前,未吃就先垂涎三尺。鵝肝份量剛好,油香濃郁但不會過膩。原本看到小小的石鍋深怕份量不夠,但吃完才明白箇中原因。田樂豆腐 $68外脆內嫩的最佳示範!外表四四方方,烤到微焦,內裡滑溜又Juicy,熱到噴煙。本身豆腐的味道較淡,全靠上面的味噌醬提味,簡簡單單的香口小食,但也吃得出師傅的細緻和心思!牛舌串 $38 | 柚子鹽燒白鱔 $68 | 燒芝士年糕 $68本身已經飽到差

沃川刺身拼盤(特上) $598
北海道海膽 | 帆立貝 | 活赤貝 | 牡丹蝦
八瓜魚 | 吞拿魚 | 油甘魚 | 三文魚籽

燒鵝肝石鍋燒飯 $138

田樂豆腐 $68

燒芝士年糕

本身已經飽到差不多,但閒聊間又想有串燒淺嚐一下,結果Order完一串又一串,欲罷不能!烤得剛好的牛舌串爽口又夠油香,白鱔無骨啖啖肉夠鮮味,大愛燒芝士年糕,軟糯QQ,半溶流心芝士傾湧而出,成為這頓Dinner完美的Ending!
2022-11-27 36 浏览
✨時令活石蠔大大隻生蠔由日本空運到港,味道清甜。✨珍寶鮮帆立貝大大塊冰凍帆立貝,肉質新鮮嫩滑。✨鮟鱇魚肝魚肝鬆化,淡淡的魚肝味配上醫汁,食落都唔會好腥。✨柚子鹽燒白鱔熱辣辣嘅燒白鱔肉質十分鮮嫩爽口,皮邊燒到微脆,配上檸檬汁更加醒胃。✨雞腳筋雞皮位置油脂較多,軟骨有咬口。✨蒲燒鰻魚皮邊燒到微脆,醬汁濃郁,肉質鮮美。✨牛舌牛舌厚切,軟腍中帶爽口,椒鹽調味恰到好處。✨蟹肉蟹膏炒飯蟹膏味濃,蟹肉份量十足,足夠四人食用。
✨時令活石蠔
大大隻生蠔由日本空運到港,味道清甜。

✨珍寶鮮帆立貝
大大塊冰凍帆立貝,肉質新鮮嫩滑。

✨鮟鱇魚肝
魚肝鬆化,淡淡的魚肝味配上醫汁,食落都唔會好腥。

✨柚子鹽燒白鱔

✨雞腳筋
雞皮位置油脂較多,軟骨有咬口。

✨蒲燒鰻魚
皮邊燒到微脆,醬汁濃郁,肉質鮮美。

✨牛舌
牛舌厚切,軟腍中帶爽口,椒鹽調味恰到好處。

✨蟹肉蟹膏炒飯
蟹膏味濃,蟹肉份量十足,足夠四人食用。