朋友👱🏻‍♀️知道我鍾意食日本🇯🇵料理,呢日約我喺尖沙咀,就帶咗我嚟呢間係商場裏邊嘅居酒屋🏮,朋友👱🏻‍♀️話呢間日本🇯🇵餐廳喺香港算係歷史悠久,味道又好,而我竟然未食過,要帶我試吓🤣$20「前菜」x 2 :係「漬墨魚咀」,爽脆好食😋$58「花生豆腐」:豆腐又滑又creamy,仲有淡淡嘅花生香味🤩$520「刺身拼盤」:有幾種刺身包括 金時鯛 キントキダイ、真名鯛 マナガツオ、珍寶帆立貝 ジャンボホタテ、深海池魚 アジ、花咲蟹 花咲ガニ、廣島生蠔 ヒロシマカキ 等,全部都新鮮好美味,充滿 umami 🤩;「生蠔🦪」有淡淡嘅海水味😋,「帆立貝」好厚肉😋,「花咲蟹」肉質鮮甜🤩,「深海池魚」厚切極鮮味🤩,「真名鯛」沾酸汁食又開胃又滋味🤩$108「苦瓜炒豚肉」:苦瓜極薄切,輕輕炒過,口感爽脆🤩;豚肉🐷油脂足夠好甘香😊;雞蛋🥚大約炒到8-9成熟🤩;成個沖繩風組合 簡單好味😋$68「雞皮餃子2串」、$28「雞腳筋串(1串)」、$68「柚子鹽燒白鱔(1串)」、$38「牛舌串(1串)」:呢幾樣串燒🍡🍢全部放埋一碟🤩,全部都燒得好食😋;「雞腳筋」爽脆😋;「白鱔」厚肉白鱔皮仲燒到脆卜卜🤩;「牛舌」油脂極充足🤩;

$20「前菜」x 2 :係「漬墨魚咀」,爽脆好食😋

$68「雞皮餃子2串」、$28「雞腳筋串(1串)」、$68「柚子鹽燒白鱔(1串)」、$38「牛舌串(1串)」:呢幾樣串燒🍡🍢全部放埋一碟🤩,全部都燒得好食😋;「雞腳筋」爽脆😋;「白鱔」厚肉白鱔皮仲燒到脆卜卜🤩;「牛舌」油脂極充足🤩;「雞皮餃子」嘅雞皮脆卜卜用嚟包餃子特別又好食😋

$78「喬麥麵」:擺盤靚靚,喬麥麵煙靭🤩

$78「稻庭烏冬」:又係擺盤靚靚,烏冬爽滑彈牙🤩
之前過嚟尖東參加酒吧文化節,發現呢度都幾多嘢食,呢日就揀咗嚟「沃川自家料理」呢間佢21年歷史嘅日式居酒屋,食物非常高質,絕對值得一試,果然老字號,最好味道😋👍🏻刺身併盤($450)🐠🐟深海池魚薄切的鮮美令人驚艷,它的肉質緊實,口感鮮嫩,且散發著淡淡海水味。接著是油甘魚,脂肪含量高,口感豐潤,入口即化,令人回味無窮。尾長鯛是拼盤中的另一道亮點,它的鮮味十足,且富含營養價值。廣島蠔更是刺身拼盤中的瑰寶,它的肉質鮮嫩多汁,帶著微微的甜味,令人難以忘懷。最後,花咲蟹肉質鮮美豐潤,口感滑嫩,散發著誘人的香氣。粟米天婦羅($68)🌽🌽使用新鮮粟米,將粟米去殼後,將粟米籽削成一條條的薄片,然後再裹上面糊,最後用油炸至金黃色,有著獨特的口感,外皮酥脆,內裡柔軟,亦保留了粟米的原汁原味,讓人在品嘗時能夠真正感受到粟米的鮮甜和香氣。苦瓜炒豚肉($108)🥒🥒苦瓜經過燙煮後,將苦味除去,十分美味。豚肉的鮮嫩加上苦瓜的清爽,口感爽口宜人,美味健康。炸墨魚餅($128)🦑🦑在墨魚肉外層裹上麵粉糊後油炸,口感酥脆,內裡鮮嫩多汁。墨魚餅的特殊風味,配上沙拉醬調味,很適合當做餐前小吃。雞冠串($28)🐥🐥將雞冠肉串起

刺身併盤($450)🐠🐟

粟米天婦羅($68)🌽🌽

苦瓜炒豚肉($108)🥒🥒

炸墨魚餅($128)🦑🦑

雞冠串($28)🐥🐥
將雞冠肉串起來後炭火燒烤,口感嫩滑,肉質細膩,有著更多的肉汁和嫩度。而且烤制過程中適當地加入了調味料,讓串燒雞冠更加香味四溢,口感更加豐富。

蕃茄豚肉卷串($28)🍢🍢
豬肉的鮮嫩和蕃茄的酸甜,相得益彰,讓人在品嘗時感受到豐富的層次感。

露筍豚肉巻串($32)🐷🐷
用露筍和豚肉卷成一個圓柱形後串起來燒烤。露筍的清爽和豚肉的鮮嫩,形成強烈對比,十分美味。😋😋

螢光魷魚干($78)🦑🦑
螢光魷魚每年春夏時節會湧上岸交配,其身上會有藍色光,令入夜的海岸出現一整片像螢光藍的壯觀奇景。上岸後的螢光魷魚雖不再螢光,但用其魷魚肉製成干燒食品,外層裹上特殊的調味料,口感酥脆。

明太子茶漬飯($88)🍛🍛
將明太子和茶濃縮液淋在白飯上,加上海苔和其他配料,形成一道美味的飯食。明太子的鹹香和茶的清香,讓這道菜風味獨特,口感綿密,讓人一試難忘。

梅子茶漬飯($58)🍚🍚
梅子茶漬飯用熟透的梅子搗成泥狀,混入白飯中,配上茶濃縮液,口感酸甜清爽,適合當做是夏天的消暑美食。

沃川自家料理
地址:尖沙咀麼地道75號南洋中心UG5-8號舖
2023-07-10
  • 炸墨魚餅
  • 池魚刺身
  • 苦瓜炒豚肉
  • 粟米天婦羅
2023-07-11 44 浏览
呢間位於尖東嘅日本菜,光顧嘅好多都係熟客,店員服務態度親切,嘢食質素亦都唔錯。前菜 $20/位先食咗碟前菜,清爽野菜加上酸汁,非常開胃。花生豆腐 $58將花生絞碎去整豆腐,令豆腐嘅口感更加綿密,除咗有豆香,更加有陣陣嘅花生香味,非常特別。雞腳筋串 $28/串用上雞腳筋部位整成串燒,食落有d似雞軟骨,口感爽脆,鹹香惹味。刺身拼盤 $520叫師傅幫手執嘅刺身拼盤,必食嘅有當時得令嘅蜜柑鯛,另外仲有深海池魚他他、珍寶帶子、生蠔同劍魚腩。蜜柑鯛係用蜜柑果皮黎飼養,所以食落有淡淡嘅柑桔香味,亦可以點d醋或者wasabi食。師傅刀功一流,薄薄一片切到晶瑩剔透。深海池魚加咗薑蓉,用紫菜包住食味道口感層次豐富。帶子夠爽嫩,生蠔新鮮,劍魚腩爽口充滿魚油香。鹽燒A4和牛牛小排 $298見和牛牛小排做緊優惠就叫咗份。份量唔算多,但牛扒肉質腍嫩,油脂分布平均,中心帶微微粉紅色,火候控制得岩岩好。沙追魚/粟米/舞茸天婦羅 $68/$34/$34叫咗3款天婦羅,天婦羅炸得香脆唔油膩,沙追魚裡面軟熟,粟米夠清甜。鮮蟹肉蟹膏炒飯 $108最後仲叫咗碟炒飯,滿滿嘅雪白蟹肉同甘香蟹膏鋪喺炒飯上面,撈勻一齊食啖啖都係蟹鮮味

前菜 $20/位
先食咗碟前菜,清爽野菜加上酸汁,非常開胃。

花生豆腐 $58

雞腳筋串 $28/串

刺身拼盤 $520

鹽燒A4和牛牛小排 $298

沙追魚/粟米/舞茸天婦羅 $68/$34/$34

鮮蟹肉蟹膏炒飯 $108
最後仲叫咗碟炒飯,滿滿嘅雪白蟹肉同甘香蟹膏鋪喺炒飯上面,撈勻一齊食啖啖都係蟹鮮味,非常滿足。

沃川自家料理 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道75號南洋中心UG5-8號舖

2023-06-29 55 浏览
今日同老公去咗一間充滿驚喜嘅隠世居酒屋,佢位於尖東南洋中心入面,《沃川》充滿日本風嘅居酒屋,我哋得兩個人第一次嚟見到Menu樣樣都想試,於是店員介紹咗幾款食物之餘仲介紹我哋試吓佢哋嘅廚師發辦刺身盛,廚師發辦可根據你心目中嘅budget去做(book枱嘅時候可以同店員溝通),啱晒樣樣都想試嘅我哋啦💙🥢螢光魷魚乾螢光魷魚通常都係漬物,今日竟然試到螢光尤魚乾,脆口得黎帶有一絲嚼勁,螢光魷魚乾咸香味濃郁帶有鮮味,送酒一流🍻🥢師傅發板刺身盛《赤鯥》經過炙燒之後表面呈現一層微微焦香嘅燒烤色澤,赤鯥嘅油脂更加豐富而且佢獨有嘅魚味更濃郁《鰖魚》係原條上,魚肉切成薄片色澤鮮明,肉質彈牙,魚味獨特。《珍寶帶子》師傅將佢厚切口感好滿足,肉質鮮嫩,鮮甜味十足《活石蠔》蠔肉鮮嫩豐滿,充滿住就海洋嘅味道,微微嘅鹹味配合蠔肉本身嘅鮮美,口感Creamy🥢雞腎串佢嘅質地軟嫩彈牙但不失有咬勁,經過鹽燒之後更加入味有一啲焦香嘅口感🥢雞腳筋串呢款雞腳筋都係第一次食,佢係用咗雞腳其中一節,雞腳筋嘅質地非常獨特,本身帶有淡淡嘅雞肉香氣,搭配上串燒獨特嘅鹽燒風味,雞腳筋富有彈性同口感,咬落去唔會覺得硬反而感受到嚼勁十足嘅筋韌感🥢

🥢螢光魷魚乾

🥢師傅發板刺身
《珍寶帶子》師傅將佢厚切口感好滿足,肉質鮮嫩,鮮甜味十足

🥢雞腎串

🥢雞腳筋串

🥢苦瓜炒豚肉
苦瓜嘅回甘同豚肉嘅鮮美配搭得好好,形成了好嘅對比,苦瓜切成薄片炒完後保持住一定嘅脆度,豚肉切成薄片經過煮後肉質鮮嫩,肉質肥瘦適中,加埋滑蛋提升整道菜嘅口感同層次感

🥢鮮蟹肉蟹膏炒飯
一上枱蟹后嘅我已經執滿心心眼😍炒飯上鋪滿豐富鮮蟹肉,首先我夾左啖蟹肉同蟹膏試,佢嘅鮮甜度好肯定係新蟹肉拆出黎架💯,撈勻後鮮蟹肉嘅鮮甜味道融入了每一粒飯,每一啖都充滿滿滿蟹香,而蟹膏則係呢道菜嘅精髓所在,佢嘅濃郁同滑順感令整個炒飯更加豐富同滋味,呢度嘅鮮蟹肉蟹膏炒飯暫時係我食過最滿足嘅蟹肉炒飯

🥢魚湯
最後用咗頭先刺身鰖魚嘅魚骨做咗個魚湯,魚湯唔係好大碗,但係咁樣反而咁樣令個湯更加鮮甜,唔似其他餐廳落好多水煲到個魚湯冇乜味

總括嚟講,呢間人世居酒屋嘅食物真係充滿驚喜,老公仲話呢間餐廳要列入我的最愛下次要再黎,除左廚師發辦嘅刺身盛外,餐廳設有4間vip 房min change 每間房係$1500。《沃川》真心推介比大家💙💙💙
2023-06-29 44 浏览
好彩早啲攞位, 唔係起碼要等多陣先有位, 聽見啲人嚟到, 好多人原來book咗位先。 入到去, 地方都尚算可以, 有日式獨立房,冷氣適中👍🏻。 我一同兩人就即時落單, 因為有啲要等20分鐘, 所以睇完即落。叫咗一個鹽燒花鯖魚定食, 同什錦魚生定食轉烏冬。 餐到後, 眼見魚生好新鮮, 麵豉湯同烏冬夠熱, 花鯖魚即燒仲熱架, 飯後仲有雪米糍😊, 樣樣都好味😋, 食物質素👍🏻, 以呢個價錢都咁嘅質素👍🏻👍🏻,下次會再去😄
什錦魚生定食(揀咗烏冬)
鹽燒花鯖魚定食
送雪米糍
2023-06-29
2023-06-28 38 浏览
若不是朋友介紹,都不留意尖東南洋中心原來有間隱世居酒屋。店內充滿日式懷舊風情,仿佛置身於日本。**廚師發板刺身盤 ($580)*蜜甘鯛:魚肉質地細緻,薄切方式展現了魚肉的鮮甜,帶有淡淡蜜柑香*時令石蠔:漲卜卜好飽滿,加入柚子汁入口超creamy *鮮帆立貝:大粒淡淡肉,口感鮮甜濃郁*一魚四食:店員介紹叫隋魚(但我上網找不到資料),望落有點像池魚。日本空運到港,新鮮度十足。四種吃法各有特色:「薄切」配自家製蔥花酸汁,提升魚的鮮味,「厚切」則口感飽滿,加上輕輕燒一下表皮,迫出魚油香口感更佳。「Tataki」魚蓉混入蔥和薑,包著紫菜吃別具風味。最驚喜是用魚骨淆出來的「魚湯」,奶白色極鮮甜,回味無窮!除了刺身,其他食物都有驚喜:**花生豆腐($58) - 將花生磨成粉末融入豆腐當中,口感細膩綿密,帶微微的花生香味,十分特別**前菜醬汁醃蜆肉 - 微辣醬汁帶出蜆肉鮮味,十分開胃**粟米天婦羅(4件)($68) - 天婦羅外層粉薄酥脆,粟米超級甜,推!**雞全翼2隻($68) - 雞翼燒得恰到好處,皮脆肉嫩**牛舌 ($38) - 牛舌厚薄適中,口感嫩滑**鮮蟹肉蟹膏炒飯($108) - 炒飯粒粒

**廚師發板刺身盤 ($580)
*時令石蠔:漲卜卜好飽滿,加入柚子汁入口超creamy
*鮮帆立貝:大粒淡淡肉,口感鮮甜濃郁

除了刺身,其他食物都有驚喜:
**前菜醬汁醃蜆肉 - 微辣醬汁帶出蜆肉鮮味,十分開胃
**雞全翼2隻($68) - 雞翼燒得恰到好處,皮脆肉嫩
**牛舌 ($38) - 牛舌厚薄適中,口感嫩滑
**鮮蟹肉蟹膏炒飯($108) - 炒飯粒粒分明,新鮮蟹膏蟹肉分量十分多,鮮美濃郁

整體而言,這次的用餐體驗相當滿意。無論是前菜還是刺身,每一個細節位都能感受到廚師的用心對待。店員服務好﹑食材的新鮮度也是這次用餐的一大亮點。
2023-06-26
  • 鮮蟹肉蟹膏炒飯
  • 粟米天婦羅
2023-06-27 24 浏览
🇭🇰✨尖沙咀懷舊日本居酒屋🏮店舖裝修懷舊,好似置身於於日本居酒屋🏮如果想私人度高啲,可預訂包箱。環境幾適合一家人、另一半或朋友優哉游哉咁食餐飯👨‍👩‍👧‍👦①七味魚翅 $78🔹同平時食嘅燒鱈魚乾係同一種整法,不過餐廳改用魚翅,會食到一梳梳嘅翅感😍配上七味粉蛋黃醬,好香🤤②清酒煮蜆 $108🔹清酒味濃🍶蜆好大隻飽滿,份量多③雞全翼 $64④青椒仔豚肉卷串 $32⑤蕃茄豚肉卷串 $28🔹燒得好香,蕃茄、青椒同豚肉幾夾🐷⑥田樂豆腐 $68🔹炸得好脆口,豆腐極富豆香,加上芝士使味道更有層次👍🏻⑦咖哩烏冬 $78🔹每條烏冬都沾上濃郁咖喱汁🤤而且烏冬好彈牙⑧鮮魚湯野菜鍋 $108🔹魚鮮味濃郁🤤加埋野菜及菇,清清甜甜又暖胃⑨刺身 $320🔹厚切刺身好新鮮😍附上自家製醬汁📍 沃川自家料理尖沙咀麼地道75號南洋中心UG5-8號舖
🇭🇰
✨尖沙咀懷舊日本居酒屋🏮

①七味魚翅 $78

②清酒煮蜆 $108
🔹清酒味濃🍶蜆好大隻飽滿,份量多

③雞全翼 $64
④青椒仔豚肉卷串 $32
⑤蕃茄豚肉卷串 $28
🔹燒得好香,蕃茄、青椒同豚肉幾夾🐷

⑥田樂豆腐 $68
🔹炸得好脆口,豆腐極富豆香,加上芝士使味道更有層次👍🏻

⑦咖哩烏冬 $78
🔹每條烏冬都沾上濃郁咖喱汁🤤而且烏冬好彈牙

⑧鮮魚湯野菜鍋 $108
🔹魚鮮味濃郁🤤加埋野菜及菇,清清甜甜又暖胃

刺身 $320
🔹厚切刺身好新鮮😍附上自家製醬汁

📍 沃川自家料理
尖沙咀麼地道75號南洋中心UG5-8號舖
2023-06-21 95 浏览
🔸縞池 $198 深海池魚一啲都唔腥😍雖然係薄切,但係口感十足肉質透明🥰新鮮到口感似油甘魚🤩慢慢有甘味滲出配搭埋師傅調配嘅刺身專用酸汁將鮮味更加升級🤩有一部份係捲着日本青蔥青蔥好幼細,咬落爽口,有好濃郁嘅青蔥味😍同池魚一齊食,有提鮮作用,令池魚口感更新鮮味道:9/10性價比:7/10🔸時令活石蠔 $90 / 2隻蠔肉大大隻,肉質爽嫩蠔肉質地滑到,好似帶子咁😂完全冇腥味,而且新鮮味道鮮甜,香軟綿滑蠔鮮味留喺口裏面好耐味道:9/10性價比:7/10🔸炸河蝦寶寶 $98 蝦味好濃,味道少少似櫻花蝦又少少似白飯魚好香好脆,炸得夠乾身蝦頭有蝦膏味作為送酒小食一流🤪味道:10/10性價比:8/10🔸雞腎 $32 / 串勁爽口,完全冇腥味唔會靭到咬唔開調味啱啱好 味道:10/10性價比:8/10🔸牛舌 / $38 串重牛味,咬落口感回彈感強即燒即食,口感爽彈咬落直頭爆肉汁😍濕潤可口,而且有咬勁味道:10/10性價比:7/10🔸雞全翼 $32 / 隻🔸海中蝦天婦羅 $68 / 2條🔸沙追魚天婦羅 $68 / 2條🔸粟米天婦羅 $68 / 4件炸粟米甜甜地,好似脆卜卜嘅粟米,咬落多粟米汁沙追魚口感似炸魚
🔸縞池 $198
深海池魚一啲都唔腥😍
雖然係薄切,但係口感十足
肉質透明🥰
新鮮到口感似油甘魚🤩
慢慢有甘味滲出
配搭埋師傅調配嘅刺身專用酸汁
將鮮味更加升級🤩
有一部份係捲着日本青蔥
青蔥好幼細,咬落爽口,有好濃郁嘅青蔥味😍
同池魚一齊食,有提鮮作用,令池魚口感更新鮮

🔸時令活石蠔 $90 / 2隻
蠔肉大大隻,肉質爽嫩
蠔肉質地滑到,好似帶子咁😂
完全冇腥味,而且新鮮
味道鮮甜,香軟綿滑
蠔鮮味留喺口裏面好耐

🔸炸河蝦寶寶 $98
蝦味好濃,味道少少似櫻花蝦
又少少似白飯魚
好香好脆,炸得夠乾身
蝦頭有蝦膏味
作為送酒小食一流🤪

🔸雞腎 $32 / 串
勁爽口,完全冇腥味
唔會靭到咬唔開
調味啱啱好

🔸牛舌 / $38 串
重牛味,咬落口感回彈感強
即燒即食,口感爽彈
咬落直頭爆肉汁😍
濕潤可口,而且有咬勁

🔸雞全翼 $32 / 隻
🔸海中蝦天婦羅 $68 / 2條
🔸沙追魚天婦羅 $68 / 2條
🔸粟米天婦羅 $68 / 4件
炸粟米甜甜地,好似脆卜卜嘅粟米,咬落多粟米汁
沙追魚口感似炸魚柳
海鮮類建議點咖喱鹽💁🏻‍♀️
咖喱鹽味道好似咖喱粉撈懷鹽

🔸海膽濃湯松葉蟹稻庭烏冬 $198
配料有:松葉蟹腳、蜆肉
湯底有好濃沃嘅海膽味道
烏冬煙靭彈牙
份量足夠兩人食

🔹環境:
裝修以日本居酒屋風格
餐廳地方雖然唔大,但靜靜地好有feel🥰
好似去咗日本居酒屋小店咁🥰

🗣另須加一服務費
🍶前菜及茶位 $20 / 1位

人均消費:~$695
#沃川自家料理
📍尖沙咀麼地道75號南洋中心UG5-8號舖
👍🏻 刺身拼盤✅ 室津蠔(半客)🦪生蠔非常大隻新鮮 蠔肉飽滿 感覺佢特別creamy 有種奶香味湧出 然後鮮甜味道就出現 好微秒嘅體驗😉✅ 吞拿魚三點式三款唔同嘅吞拿魚 有赤身、中拖 同我最愛嘅大拖羅🐟赤身魚味較濃 肉質較紮實 建議先享用!中拖魚油已經好出 帶少許筋 與肉質柔軟嘅大拖羅有別 大拖入口即融 魚嘅油脂充斥住口腔 完美🎉✅ 黑鯛黑鯛非常新鮮 使用咗薄切 店員建議我哋搭配酸汁一齊食 更加突顯出魚肉嘅鮮味!👍🏻日式串燒✅ 雞全翼用上新鮮雞全翼 雞皮燒到金黃色 好脆口 雞肉十分嫩滑 調味簡簡單單 少少鹽已經係最佳配搭🤏🏻✅ 雞冠串新出項目 燒過嘅雞冠竟然保留著爽脆嘅口感 調味微辛 好特別且惹味🐓✅牛舌串牛舌燒到岩岩好 唔會過熟而變得太硬 切得有啲厚度 牛舌依然有口感 推介💁🏻‍♀️👍🏻 七味魚翅燒得香口 外脆內有嚼勁 越嚼鮮味越出 點少少沙律醬😀佐酒一流👍🏻 粟米天婦羅薄切新鮮粟米製作成天婦羅 粟米嘅清甜味令人好舒服 薄薄嘅炸皮增加口感 主角依然係粟米🌽👍🏻 北海道鮮帆立貝壽司被隔離枱引到而加單嘅🤣北海道鮮帆立貝非常大粒 而且厚肉 入口充滿帆立貝嘅鮮甜味 刺身溫度及壽司飯調味都恰
👍🏻 刺身拼盤

✅牛舌串

👍🏻 七味魚翅

👍🏻 粟米天婦羅

👍🏻 北海道鮮帆立貝壽司
被隔離枱引到而加單嘅🤣北海道鮮帆立貝非常大粒 而且厚肉 入口充滿帆立貝嘅鮮甜味 刺身溫度及壽司飯調味都恰到好處 一定會回頭再食🫶🏻

👍🏻 沃川黑醬油拉麵
餐廳好貼心 可以預先為客人將拉麵分為兩碗 方便好多🤓黑醬油拉麵湯底濃味但清爽 飲落好舒服 叉燒肥瘦相間 脂肪部份入口即融🐷

注意事項⚠️

- 餐廳環境充滿舊日本風味 有江戶時代感覺感覺好似身處日本老店🇯🇵

2023-06-15 105 浏览
以前喺理工讀書嘅時候,都成日嚟尖東呢一頭,附近絕對係一條美食街,美食雲集,乜嘢類型嘅餐廳都有,以喺一樓嗰度有一間開業左20年以上嘅日式居酒屋,入到去有好多好有質素嘅料理忙咗一個月,自我慶功去咗尖咀居酒屋小酌🏮🦀蟹籽沙律啲青瓜絲好爽,應該係用冰水冰過,好精細,佢哋嘅麥茶都好好飲㗎 !七味魚翅🐠同蛋黃醬好夾,即刻諗起銀魂😛燒日本青椒仔同雞全翼,廚師功苦瓜炒豚肉就有啲啲苦,不過撈完蛋汁會好啲,都幾清爽嘅濃湯蝦烏冬🦐十分推薦,個湯底濃到配咩麵底應該都好好味🤤 廚師發板👨🏻‍🍳刺身:蜜柑鯛、生蠔🦪、活北寄貝(超甜)配酸汁好夾!!時令金目鯛都好鮮甜,勁鍾意蜜柑鯛🍊真係好香柑味!好得意😎
以前喺理工讀書嘅時候,都成日嚟尖東呢一頭,

忙咗一個月,自我慶功去咗尖咀居酒屋小酌🏮

七味魚翅🐠同蛋黃醬好夾,即刻諗起銀魂😛

燒日本青椒仔同雞全翼,廚師

苦瓜炒豚肉就有啲啲苦,不過撈完蛋汁會好啲,都幾清爽嘅

濃湯蝦烏冬🦐十分推薦,個湯底濃到配咩麵底應該都好好味🤤

2023-06-01
  • 蜜柑鯛刺身
2023-06-15 353 浏览
Happy hour飲完酒想搵野食,發現商場上面有間居酒屋,見到應該都有返咁上下歷史,牆上面有好多上一代嘅明星合照,不過我哋見到價錢合理,唔理咁多入去醫左個肚先。小食點左龍蝦沙律,細細碟,我覺得配埋玉子一齊食更加好味。去日本餐廳,冇理由唔食刺身,刺身拼盤乜都唔使諗,有齊晒三文魚腩,帶子,牡丹蝦,吞拿魚好多款刺身,味道鮮甜,而且好肥美。飲完酒特別想食串燒,燒雞翼同燒蘆筍都係每次一定要食嘅食物,燒蘆筍出邊包咗層豚肉,更加香而且蘆筍夠爽脆,好味,而燒白鱔係我老公最鍾意食嘅,呢間燒得個皮夠香脆,饍肉質彈牙爽口,冇腥味,好好味。炸物店員推介煎墨魚餅,彈牙鮮甜,不過最特別都係粟米天婦羅,好少食粟米可以咁方便,而且粟米超級香甜,咁樣食真係好過癮。最後男人點都要有澱粉質落肚,蟹肉蟹羔炒飯好香仲要好大碟,我哋最後都係食唔晒要打包返屋企食,誤打誤撞俾我哋發現到呢間老牌居酒屋,雖然見到咁有歷史,裝修唔係好新穎,不過有懷舊嘅感覺,而且服務員態度親切,最重要係真材實料,以後飲完酒可以多一間餐廳選擇慢慢坐喺度食飯。

小食點左龍蝦沙律,細細碟,我覺得配埋玉子一齊食更加好味。去日本餐廳,冇理由唔食刺身刺身拼盤乜都唔使諗,有齊晒三文魚腩,帶子,牡丹蝦,吞拿魚好多款刺身,味道鮮甜,而且好肥美。

2023-06-13 31 浏览
今次嘅料理就嘗到師傅嘅手工和心思。💗花生豆腐先將豆腐淋上醬油,凍凍的豆腐,花生味香濃,質感Q彈。💗炸沢蟹以高溫連殼油炸,香脆惹味。💗雞腳筋串外面的雞皮軟滑彈牙,裡面的筋腱加上軟骨,口感超爽脆。💗 青椒仔豚肉卷串青椒仔爽脆柔軟,與豚肉配搭,可中和串燒膩口感。💗 燒芝士年糕將芝士年糕的外層燒焦,外表呈金黃色,而且香脆,而內裡又柔軟,口感層次豐富。💗舞茸製成天婦羅,亦保留了清新撲鼻的菌香。💗粟米天婦羅,入口爽脆再品嚐到粟米的清甜。海中蝦天婦羅,鮮甜的海大蝦,除咗會沾上蘿蔔泥醬汁,碟上還放上咖哩鹽,亦可提升料理的味道。💗 稻庭烏冬稻庭烏冬口感幼滑細膩,配以蔬菜和香菇更美味。(刺身拼盤)💗飛魚他他,用紫菜包裹食,魚肉嘅鮮、紫菜嘅脆,食落層次分明。💗池魚刺身,魚肉鮮嫩,口感彈牙。💗海螺新鮮,爽脆口感。💗自家製酸汁,令刺身更美味。🤤師傅將魚骨熬製魚湯,非常之鮮甜。
今次嘅料理就嘗到師傅嘅手工和心思。

💗花生豆腐
先將豆腐淋上醬油,凍凍的豆腐,花生味香濃,質感Q彈。

💗炸沢蟹
以高溫連殼油炸,香脆惹味。

💗雞腳筋串
外面的雞皮軟滑彈牙,裡面的筋腱加上軟骨,口感超爽脆。

💗 青椒仔豚肉卷串
青椒仔爽脆柔軟,與豚肉配搭,可中和串燒膩口感。

💗 燒芝士年糕

💗舞茸製成天婦羅,亦保留了清新撲鼻的菌香。
💗粟米天婦羅,入口爽脆再品嚐到粟米的清甜。

💗 稻庭烏冬
稻庭烏冬口感幼滑細膩,配以蔬菜和香菇更美味。

(刺身拼盤)
💗池魚刺身,魚肉鮮嫩,口感彈牙。
💗海螺新鮮,爽脆口感。
💗自家製酸汁,令刺身更美味。
🤤師傅將魚骨熬製魚湯,非常之鮮甜。
2023-06-11 43 浏览
Grilled foie gras rice 鵝肝石鍋燒飯 $138鵝肝石鍋飯好香噴噴,片頭有三大嚿鵝肝同少少蔥花🌿,法式鵝肝質地細膩,而且煎到外皮少少香脆😍,底下嘅日本珍珠米口感煙韌彈牙,撈埋一齊食成個組合好正!Crab roe salad 蟹籽沙律 🦀🥗 $58蟹籽沙律車到好似一座山咁高,份量多性價比高,切到好幼嘅爽口椰菜絲係師傅慢慢刨製而成,爽口清甜🥬,配埋開胃嘅千島醬同蟹籽,係健康又唔錯嘅前菜Cod fish 燒西京銀鱈魚 🍜🐟 $198Tomato roll with pork 蕃茄豚肉卷串 🍅 $28Asparagus roll with pork 蘆筍豚肉卷串 $32Baby green pepper rolled with pork 青椒豚肉卷串 $32雞冠串Chicken crest $28Baby sweet potato 🍠 一口番薯串 $22 Beef tongue 牛舌串 $38Duck heart 鴨心串 $32Chicken feet cartilage 雞腳筋 $28唔同肉類同蔬菜類串燒絕對係日式居酒屋不可或缺嘅🍢,燒西京銀鱈魚解凍之後會用自家製醬油醃製

Crab roe salad 蟹籽沙律 🦀🥗 $58

Cod fish 燒西京銀鱈魚 🍜🐟 $198
雞冠串Chicken crest $28
Baby sweet potato 🍠 一口番薯串 $22
Beef tongue 牛舌串 $38
Duck heart 鴨心串 $32
唔同肉類同蔬菜類串燒絕對係日式居酒屋不可或缺嘅🍢,燒西京銀鱈魚解凍之後會用自家製醬油醃製兩日,口感更加嫩滑,非常入味🤤,蔬菜卷同豚肉一齊食可以中和肉類嘅油膩感🫑,食落又match,而牛舌串牛肉味濃郁又特別爽口,好高質啊

Homemade sashimi platter 師傅發辦刺身拼盤 $660
刺身拼盤係師傅按照今日新鮮食材安排嘅,分別係大大粒嘅珍寶鮮帆立貝、超級肥美嘅油甘魚腩🐠、脹卜卜日本活石蠔🦪、金目鯛同埋伊佐木,粉紅色嘅矜貴金木雕刺身養眼又肉質細膩💗,魚味濃郁風厚,而日本直送嘅珍寶帆立貝啖啖肉,新鮮營養價值又高

White corn 白粟米 🌽 $128
超級爽甜嘅北海道白粟米甜度高達17🇯🇵,可以媲美蜜瓜嘅香甜,但係忌廉味,唔使蒸熟凍食,每日粒好飽滿,值得推介👍🏻

Baby crab 炸沢蟹 $98
來自日本九州迷你嘅沢蟹好似軟殼蟹咁樣可以成隻連埋蟹腳同蟹腳一齊食,經高溫連埋殼油炸🔥,香脆惹味,食到原隻蟹嘅滋味
2023-06-03 38 浏览
尖東老字號日本居酒屋沃川好肯定係附近一帶性價比高的選擇。就在噴水池旁的餐廳,餐廳小巧坐得舒服,旁晚下班來一趟,居酒屋與酒吧的格局,感覺就如星期五晚的東京。食物菜色多, 各類刺身魚鮮,即叫即烤的燒物串燒,熟食熱葷,都總有可以選擇。-花生豆腐沖繩地道的鄉土料理作頭盤,食落有濃郁的花生風味,仲有煙韌彈牙的口感,開胃呢~-刺身師傅特地把蜜柑鯛切成兩款厚度,一款是透明的薄切,一款是厚切,薄切可以食得出淡淡的柑味,厚切的口感彈牙的,很愛呢~-伊佐木夏天白身魚當造, 就繼續食時令的白身魚吧~口感軟身,魚味濃油份重,yummy-珍寶帆立貝帶子好大隻,食落口滿滿帶子的鮮甜。。-活石蠔蠔肉豐厚肥美,海水味唔算太重,入口香軟綿滑,味道好鮮甜。-串燒青椒色豚肉串夾著燒得香香的豚肉,油香滿而剛好被新鮮香甜的甜青椒解去了油膩感。-雞全翼外皮燒得香脆金黃,內裡也爆滿肉汁。-海中蝦&舞茸天扶良舞菇天婦羅飽滿新鮮,食落口香氣十足!滿滿田野的味道。海中蝦本身已經夠多汁,薄薄的麵衣咬落酥脆,好讓人陶醉。-鮮蟹肉蟹膏炒飯鮮蟹肉咸香之中帶鮮甜,蟹膏濃郁唔洗多講,配金黃的炒飯底,啖啖鮮味在口裡爆發。-清酒煮蜆送上檯時聞到淡淡清酒

尖東老字號日本居酒屋沃川
好肯定係附近一帶性價比高的選擇。
就在噴水池旁的餐廳,餐廳小巧坐得舒服,

花生豆腐

沖繩地道的鄉土料理作頭盤,

食落有濃郁的花生風味,仲有煙韌彈牙的口感,
開胃呢~

刺身

師傅特地把蜜柑鯛切成兩款厚度,
一款是透明的薄切,一款是厚切,

薄切可以食得出淡淡的柑味,
厚切的口感彈牙的,很愛呢~

伊佐木

夏天白身魚當造, 就繼續食時令的白身魚吧~
口感軟身,魚味濃油份重,yummy
珍寶帆立貝

帶子好大隻,食落口滿滿帶子的鮮甜。。
活石蠔

蠔肉豐厚肥美,海水味唔算太重,入口香軟綿滑,味道好鮮甜。
串燒

青椒色豚肉串
夾著燒得香香的豚肉,

油香滿而剛好被新鮮香甜的甜青椒解去了油膩感。
雞全翼

外皮燒得香脆金黃,內裡也爆滿肉汁。
海中蝦&舞茸天扶良

舞菇天婦羅飽滿新鮮,食落口香氣十足!滿滿田野的味道。

海中蝦本身已經夠多汁,薄薄的麵衣咬落酥脆,好讓人陶醉。
鮮蟹肉蟹膏炒飯

清酒煮蜆

送上檯時聞到淡淡清酒香, 大愛

蜆肉清甜無沙, 簡單好食。
2023-06-01 45 浏览
《螢光魷魚王》🦑 $78平時食濕嗰款魷魚就食得多,今次係即燒😳 咬落去好脆口,有少量爆汁🤤🤭,配埋沙律醬。《鮮蟹肉蟹膏炒飯》🦀🥘 $108炒飯炒得好好食😍 粒粒分明🍚,彈牙,勁多同勁香嘅蟹肉蟹膏😋,自己炒 🔥 ,好好食🙌🏻《雞腳筋串》🍢 $56 (兩串)啖啖肉😋 腳筋串既軟骨好好咬,大大粒,配埋啲味粉好好食👍🏻👍🏻。《柚子鹽燒白鱔》🐟 $136 (兩串)白鱔好新鮮,燒到魚皮脆脆地,有柚子味,再咸少少會入味啲。好爽口,唔算多骨!《澤蟹》🦀 $98好特別好多腳🤣🤣 好脆口🦀,好好咬!🤤 食得出好鮮甜,鹹度適中🤩《鮮魚湯野菜鍋》🥣 $108好清甜嘅魚湯🤤 個鍋物好多餸🫶🏼 有豆腐、金菇、南瓜、粟米、蔬菜,好豐富!《深海池魚刺身》🍣 $198好新鮮,池魚肉質肥美,脂厚油香。咬落去好爽口,入口魚油豐富,口感鮮甜🤤《吞拿魚刺身》🐟 $298拖羅刺身!好厚身嘅刺身😋😋 入口即溶,油脂非常豐富🤩 適中嘅魚脂及魚肉比例,食落滿口甘香,好新鮮!《帆立貝刺身》🍣 $180🥢 鮮帆立貝好鮮甜、大大粒,好厚身🤤 夠新鮮😋
《螢光魷魚王》🦑 $78

《鮮蟹肉蟹膏炒飯》🦀🥘 $108

《雞腳筋串》🍢 $56 (兩串)

《柚子鹽燒白鱔》🐟 $136 (兩串)

《澤蟹》🦀 $98

《鮮魚湯野菜鍋》🥣 $108

《深海池魚刺身》🍣 $198

《吞拿魚刺身》🐟 $298

《帆立貝刺身》🍣 $180
🥢 鮮帆立貝好鮮甜、大大粒,好厚身🤤 夠新鮮😋
  • 鮮蟹肉蟹膏炒飯
  • 池魚刺身