2023-09-14 36 浏览
今日約左朋友係佢尖沙咀公司附近食Lunch揀左南洋中心一間日本餐廳我地去到時仲有一兩張空位,好快就坐底左我叫左Lunch Set的人氣沃川魚生飯($88)落完單,好快就有野食,套餐有餐前小食牛蒡同一個味噌湯人氣沃川魚生飯有好多材料,飯上面有好多蟹籽,每樣材料都好好味,而且個飯好好食,佢哋應該加左一個令飯更好味的汁,愈食愈開胃呢度環境好舒服,好似置身係日本的居酒屋咁價錢對得起食物的質素有機會一定再黎食
今日約左朋友係佢尖沙咀公司附近食Lunch
揀左南洋中心一間日本餐廳
我地去到時仲有一兩張空位,好快就坐底左

我叫左Lunch Set的人氣沃川魚生飯($88)

落完單,好快就有野食,套餐有餐前小食牛蒡同一個味噌湯

呢度環境好舒服,好似置身係日本的居酒屋咁
價錢對得起食物的質素

有機會一定再黎食

2023-04-19
午餐
一間位於尖沙咀的日式料理,以前都唔知南洋中心裡面有一間日式料理,裝修極具日式懷舊居酒屋風格;食物選擇甚多,不論伴酒小吃、刺身、串燒、主食應有盡有,而且菜式更係前所未見!食材新鮮味道亦相當有驚喜❤️絕對值得黎享受一個鮮味盛宴,慰勞一下自己!豆腐花生   HKD58 我咁大個女都未食過,經過一查後發現原來係沖繩小食,而且唔係用大豆做架!主要係用花生同木薯澱粉而成,帶有慕斯綿密口感,充滿花生香味,必試!  刺身盛(手寫單)   HKD500 真的不得不提,刺身真係好新鮮!好新鮮!好新鮮!而且海鮮種類好特別,例如白魚片嘅愛女魚,鮮甜軟身!珍寶鮮帆立貝口感綿密!石桓貝爽嫩,入口大滿足!花咲蟹蟹香味十足,口感清爽!油甘魚油份十足!刺身極推!  濃湯蝦烏東  HKD148 濃湯蝦的確蝦味濃郁,每啖烏東都掛上濃湯,非常滿足,食落又唔膩,正!而且店員好好幫我地一分為二,唔洗我地自己分,好貼心!  荔枝豚肉卷   HKD56/ 2pcs 呢個絕對驚喜滿滿!荔枝嘅甜,中和咗豚肉嘅油份,食得出陣陣豚肉香味之餘,同時帶有烤香鮮果嘅清新,值得大家一試!  日本青椒仔串  HKD44/ 2pcs 配酒一流,甜得黎帶微

豆腐花生

荔枝豚肉卷

荔枝豚肉卷   HKD56/ 2pcs
日本青椒仔串

日本青椒仔串  HKD44/ 2pcs
配酒一流,甜得黎帶微微辣度,烤過後有淡淡椒香味,連朋友唔食青椒都覺得正!
一口蕃薯串

一口蕃薯串  HKD44/ 2pcs
係回憶中嘅小食,記得以前中學好鍾意食紫色小蕃薯,估唔到呢度有!蕃薯香而甜,對我黎講係一個甜品呀!
燒三文魚頭

燒三文魚頭  HKD128
燒三文魚頭非常大個,烤得剛剛好,一睇魚肉顏色就知非常新鮮,魚肉滑身帶肉汁,第一次食三文魚係咩醬都唔洗點,因為真係好夠鮮味!鍾意食燒三文魚頭嘅朋友唔好錯過!
味噌廣島蠔野菜鍋

味噌廣島蠔野菜鍋  HKD138
 湯汁帶有原自蔬菜嘅甜,同時帶有廣島蠔嘅鮮,非常清甜,喜歡原汁原味嘅朋友唔好錯過。
蟹子沙律

蟹子沙律  HKD58
係小時候嘅回憶,蟹子配青瓜,再加上日式沙律醬,細佬仔時一定食過!

----------------------
評價:

🍣  刺身鮮甜可口
🍽  驚喜特色料理
👅  鮮味盛宴
🎊  慶祝好地方

推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️ (五個心心為滿分)
豆腐花生
濃湯蝦烏東
荔枝豚肉卷
日本青椒仔串
一口蕃薯串
燒三文魚頭
味噌廣島蠔野菜鍋
2023-09-10 31 浏览
📍尖沙咀《沃川自家料理》時令刺身拼盤 好豐富😍而且新鮮睇個樣 已經流晒口水啦🤤石蠔🦪 鯛魚 梭子魚🐟🐟配有自家製醋汁 酸甜開胃花生豆腐 口感幾得意😀有新鮮感煮白梅貝 大大粒 蘿蔔好淋好正 吸晒啲汁粟米天扶良🌽冇粟米芯 一啖食落去 方便又美味😋仲好甜串燒:-雞肝串 平時比較少食到-柚子鹽燒白鱔 厚身 肉質鮮嫩彈牙👍🏻 -荔枝豚肉卷 入面包住荔枝肉 幾得意😗鮮魚湯🐟精華所在😙鮮甜美味👍🏻燒鵝肝石鍋燒飯 熱辣辣香噴噴仲有啲飯焦 幾香口野味滿意😀滿足😌 值得encore✅
📍尖沙咀《沃川自家料理》

• 柚子鹽燒白鱔
  • 花生豆腐
  • 粟米天扶良
2023-09-07 177 浏览
位於尖沙咀南洋中心的「 沃川自家料理 」老字號日本餐廳,屹立在這裏已經21個年頭,真的非常不簡單,餐廳裝修完全充滿日式風味,L型壽司吧枱圍着師傅,就像去了日本食堂一樣非常有風味👍🏻食物質素方面非常有日式家庭風味,單睇埋相已經非常用心,例如刺身既擺盤,用刺身嘅魚頭魚骨即製魚湯,上菜時間亦拿捏得很準,每次差唔多食完才會上第二道菜,所有食材都係即叫即做,熱辣辣上枱,非常喜歡不用太急趕,能夠真正品嚐每一道菜嘅味道😋🧆▪️前菜 $ 40而家甚少去日本餐廳會有前菜,香辣蜆肉非常入味,煙煙韌韌又帶點香辣,作為開胃前菜,再飲一啖啤酒,味蕾即時打開🥜▪️花生豆腐 $ 580一上枱圓轆轆、白雪雪以為係芝士,原來係真係帶有花生味嘅豆腐,又香又滑,味道得意🐟▪️刺身拼盤(師傅發辦) $ 580想食當日最時令既刺身,最好就叫師傅幫你揀,今日我哋就可以食到美味嘅「蜜金鯛、油甘魚、石桓貝、鰖魚」睇賣相就知道師傅非常用心擺盤,刀工一流,因應不同既魚類,切出最美味既厚度,醬汁亦很講究,薄切魚要點酸汁才好食,比較厚身魚和貝類點上Wasabi和豉油🥗▪️野菜天婦羅 $ 128天婦羅的脆槳香脆透薄,野菜有茄子、粟米、日本小青椒、南瓜

🧆▪️前菜 $ 40

🥜▪️花生豆腐 $ 580

🐟▪️刺身拼盤(師傅發辦) $ 580

🥗▪️野菜天婦羅 $ 128
天婦羅的脆槳香脆透薄,野菜有茄子、粟米、日本小青椒、南瓜、番薯、冬菇,材料新鮮,只需沾上天婦羅汁非常好食

🦑▪️炸黑魚餅 $ 128
手打墨魚餅外皮炸得香脆,肉質彈牙,越食越停唔到口

🐓▪️雞全翼 $ 64
串燒必食,雞皮香脆,肉質鮮嫩

🐓▪️雞皮串 $ 64
燒到脆卜卜,充滿雞油香

🐷豬▪️荔枝豚肉卷 $ 56
豚肉半肥瘦帶點鹹香,包上鮮甜多汁嘅荔枝,美味

🐥▪️雞腳筋串 $ 56
第一次食有點像雞軟骨,爽脆又有口感,送酒一流

🥩▪️燒牛小排 $ 198
牛小排燒至外層焦香,肉質粉嫩,口感軟腍帶點牛脂肪香,沾上燒汁夠惹味

🍜▪️洪川黑醬油拉麵 $ 108
自家製黑醬油湯底充滿醬油豬骨香,配合爽口彈牙嘅拉麵,味道非常之好,另外配上傳統日本豬腩肉叉燒,軟腍肥美,好出色嘅拉麵

🍲▪️魚湯
魚湯就是上文提及用刺身的魚頭和魚骨即埸煲制,魚味香濃好鮮甜,充滿膠質

• 燒牛小排
  • 炸黑魚餅
  • 野菜天婦羅
2023-09-01 43 浏览
無𢣷日本核廢水的排放支持一下呢間好耐歷史的日本居酒屋尖東噴水池附近的南洋中心曾經好熱鬧樓下酒吧林立,的確是香港夜生活好地方但隨住時間流逝,呢度唔似以前熱鬧但朋友介紹係二樓呢間居酒屋仍然不變不變的是熱情招待,食物質素前菜非常爽口開胃,絕不是五顏六色假味肉煮白梅貝白梅貝全部手掌咁大,而且好鮮味味道有小小似關東煮既味道,而且帶有小小羅白味作為開頭食,好fresh 刺身拼盤,聽店員講可以廚師發板亦可散叫今次有平鯛,梳子魚,鯖魚,石蠔,生石垣貝平鯛薄切可見師傅刀功,非常鮮甜點自家製酸汁,更鮮甜梳子魚表皮燒過,有獨特香味鯖魚saba 比熟食更好食石蠔同生垣貝都好鮮甜呢個價錢絕對超值熟食都好食蕃茄豚肉卷串,雞全翼,鴨心串蕃茄豚肉嘅配搭,解除豚肉油膩感雞全翼係用新鮮雞翼,肉質更加好味鴨心串比較少見,但燒香左更加有鴨香味炸墨魚餅手打墨魚餅咬落一粒粒,外面脆口好好味最後濃湯蝦烏冬除左有彈牙蝦外,仲滿布新鮮蝦湯頭蝦味十足,配滑捋捋烏冬係完美一餐
無𢣷日本核廢水的排放

支持一下呢間好耐歷史的日本居酒屋

尖東噴水池附近的南洋中心曾經好熱鬧

樓下酒吧林立,的確是香港夜生活好地方

但隨住時間流逝,呢度唔似以前熱鬧

但朋友介紹係二樓呢間居酒屋仍然不變

不變的是熱情招待,食物質素

前菜非常爽口開胃,絕不是五顏六色假味肉

煮白梅貝

白梅貝全部手掌咁大,而且好鮮味

味道有小小似關東煮既味道,

而且帶有小小羅白味

作為開頭食,好fresh

刺身拼盤,聽店員講可以廚師發板

亦可散叫

今次有平鯛,梳子魚,鯖魚,石蠔,

生石垣貝

平鯛薄切可見師傅刀功,非常鮮甜

點自家製酸汁,更鮮甜

梳子魚表皮燒過,有獨特香味

鯖魚saba 比熟食更好食

石蠔同生垣貝都好鮮甜

呢個價錢絕對超值

熟食都好食

蕃茄豚肉卷串,雞全翼,鴨心串

蕃茄豚肉嘅配搭,解除豚肉油膩感

雞全翼係用新鮮雞翼,肉質更加好味

鴨心串比較少見,但燒香左更加有鴨香味

炸墨魚餅

手打墨魚餅咬落一粒粒,外面脆口

好好味

最後濃湯蝦烏冬

除左有彈牙蝦外,仲滿布新鮮蝦

湯頭蝦味十足,配滑捋捋烏冬

係完美一餐
早前去咗尖東一間好穩世居酒屋🏮位於南洋中心《沃川自家料理》傳統木系裝潢⛩️充滿日本懷舊氣息。坐低已經感到店員非常親切,服務已經好好,加上食物好有質素,真係好似去咗日本街頭傳統居酒屋一樣,氣氛感到好舒服🤗睇吓我地點咗乜野食?🔸️先來前菜•蜆肉吃落有少少辣非常醒胃🔸️三文魚籽蟹肉沙律份量都好多,啖啖肉吃唔停😋🔸️煮白梅貝🐌超級大隻肉質非常清甜爽口,口感彈牙有嚼勁🔸️唐揚小池魚香口惹味送酒一流🔸️刺身拼盤好大盤刺身拼盤🤩有🦪室津蠔🐟高部魚深海池魚薄切🔪珍寶帶子室津蠔大隻厚肉肥美,初嘗高部魚(又叫做鰖魚)點上佢地自家製醋汁,令鮮味更加提升😋薄切深海池魚非常新鮮🤤珍寶帶子已經切開了都咁厚肉👍🔸️碎葱吞拿魚淮山淮山好爽好清甜,配碎葱吞拿魚,簡直停唔到口🔸️串燒點了倆款雞腎串🍡茘枝豚肉卷燒得好惹味🔥荔枝配豚肉係絕配👍🔸️海鮮天婦羅新鮮炸起有茄子🍆南瓜炸蝦🍤炸魚海膽帶子紫蘇葉海鮮點咖哩粉味道出奇地夾炸蝦炸粉唔算厚🔥熱辣辣啖啖肉🔸️五目炒什菜面上加了木魚更加鮮甜🔸️燒鵝肝石鍋燒飯鵝肝非常大件有厚度,店員姐姐幫手倒入自家醬汁,係熱烘烘石鍋撈埋個飯後,仲有又香又脆飯焦添整體感到師傅很用心烹調每道菜式,服務非常好,回頭指數高👍

🔸️先來前菜•蜆肉
吃落有少少辣非常醒胃

🔸️三文魚籽蟹肉沙律
份量都好多,啖啖肉吃唔停😋

🔸️煮白梅貝🐌超級大隻
肉質非常清甜爽口,口感彈牙有嚼勁

🔸️唐揚小池魚
香口惹味送酒一流

🔸️刺身拼盤
好大盤刺身拼盤🤩
有🦪室津蠔🐟高部魚
深海池魚薄切🔪珍寶帶子

🔸️碎葱吞拿魚淮山
淮山好爽好清甜,配碎葱吞拿魚,簡直停唔到口

🔸️串燒點了倆款

炸蝦炸粉唔算厚🔥熱辣辣啖啖肉

🔸️五目炒什菜
面上加了木魚更加鮮甜

🔸️燒鵝肝石鍋燒飯

整體感到師傅很用心烹調每道菜式,服務非常好,回頭指數高👍
2023-08-21
返工壓力大,放工之後都好想好似日本人一樣到居酒屋暢談一番。位於尖東的這家「沃川自家料理絕對是不二之選!一邊聊天一邊嘆高質素美食,是一大樂事。而且店員服務殷勤親切,絕對會回頭🫶🏻🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍄厚燒玉子 $68上枱熱辣辣!標晒煙!仙氣 飄飄咁~配埋蘿蔔蓉帶點清新感!🍄汁煮白梅貝($108)👍🏻賣相很震撼!如一手掌一般大,多肉且彈牙!而且因為熬煮很久,連肝臟也可食!汁煮即是以清酒、醬油調製,簡單調味更凸顯白梅貝的新鮮! 🍄牛舌串(1串)$38👍🏻佐酒一流!厚身而肉質爽彈,亦不會太韌!🍄海鮮天婦羅$298👍🏻炸粉薄脆,夠曬香口,款式都幾多 ,可以嚐到不常見的款式,包括沙錐魚、廣島蠔、海中蝦、鮮帆立貝夾海膽、蔬菜除左有海中蝦同南瓜等!最有驚喜係沙錐魚,外脆內裡魚肉則保持嫩滑!🍄鮮蟹肉蟹膏炒飯$108👍🏻有一湯匙蟹膏及海量蟹肉! 拌勻之後飯粒沾上蟹膏蟹肉,鮮甜味於口中爆發!🍄牛油果蟹籽鮮帆立貝沙律$138 👍🏻帆立貝切碎混合蟹籽以及牛油果蓉😻牛油果用足夠幼滑。帆立貝很鮮甜!🍄深海池魚刺身 $198👍🏻一直很欣賞呢間店嘅時令白魚,晶瑩剔透。肉質肥美!爽彈入口!嘴嚼後,鮮甜味道在口中透出!

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🍄厚燒玉子 $68
上枱熱辣辣!標晒煙!仙氣 飄飄咁~配埋蘿蔔蓉帶點清新感!

🍄汁煮白梅貝($108)👍🏻

🍄牛舌串(1串)$38👍🏻
佐酒一流!厚身而肉質爽彈,亦不會太韌!

🍄海鮮天婦羅$298👍🏻

🍄鮮蟹肉蟹膏炒飯$108👍🏻

🍄牛油果蟹籽鮮帆立貝沙律$138 👍🏻

🍄深海池魚刺身 $198👍🏻
一直很欣賞呢間店嘅時令白魚,晶瑩剔透。肉質肥美!爽彈入口!嘴嚼後,鮮甜味道在口中透出!搭埋特調酸汁,更能帶出鮮味!必食

🍄吞拿魚刺身三點$298
人見人愛的吞拿魚三點-大拖羅、中拖羅以及刺身!最喜歡大拖羅刺身,富光澤而口感柔軟,油香四溢,入口即溶!

🍄日本枝豆$48

2023-08-18 36 浏览
《牛舌串》🍢 $76 (兩串)份量幾多,大大塊幾軟身,牛味濃厚同鮮嫩🤤 調味啱啱好,適當鹹味又唔會蓋過牛舌嘅味。《燒雞肝》$64 (兩串)一上枱已經聞到好香嘅雞肝同油脂味😍 雞肝入口即溶,個面充滿晒雞肝嘅油,口感好 rich,食完好滿足!《荔枝豚肉卷》 $56 (兩串)豚肉卷煎到金黃色🤩 油脂分布均勻,配上新鮮嘅荔枝肉。煙肉嘅鹹香味,夾埋荔枝嘅香甜👍🏻 非常夾!《炸河蝦》🦐 $98炸得好脆,好夠味,非常脆口!河蝦新鮮,有鮮甜味《汁煮牛筋牛腸》$98好香調味,牛筋牛腸都好入味,蘿蔔同紅蘿蔔都好清甜🫶🏼 咬入去有汁~《粟米天扶良x海中蝦天扶良》🌽🍤 $136第一次見粟米天婦羅😍,炸粉份量啱啱好,配埋好甜嘅粟米,口感好好。蝦天婦羅啖啖肉,新鮮!《銀杏串》$56好彈牙,好有咬口,加左啲鹽入去燒👍🏻《豚肉宮燒炒麵》$108(新品)好特別嘅大阪醬汁豚肉炒麵!好多木魚花同埋沙律醬,洋蔥🧅夠多😋
《牛舌串》🍢 $76 (兩串)

《燒雞肝》$64 (兩串)

《荔枝豚肉卷》 $56 (兩串)

《炸河蝦》🦐 $98
炸得好脆,好夠味,非常脆口!河蝦新鮮,有鮮甜味

《汁煮牛筋牛腸》$98

《粟米天扶良x海中蝦天扶良》🌽🍤 $136

《銀杏串》$56
好彈牙,好有咬口,加左啲鹽入去燒👍🏻

《豚肉宮燒炒麵》$108
  • 豚肉宮燒炒麵
  • 炸河蝦
  • 荔枝豚肉卷
  • 牛舌串
呢間鋪頭喺南洋中心,轉去樓上雖然隱蔽啲,但係窗口🪟都睇到~ 呢到係超過20年既老字號,裝修行復古木系🪵日風,仲有好多鮮魚🐟同啤酒🍻相tim~ 同時有好多泛黃既客人合照,見證住呢到既歷史之餘又顯示到佢地溫情既一面🥰 除左出面既座位之外,入面仲有幾間榻榻米包廂,啱晒同朋友一齊黎聚下,感覺都幾舒服😌 野食方面用既食材都幾特別,同時見到唔少傳統既菜式,一樣幾有風味同好食😋(5 😍 係滿分,🤩係半分)刺身拼盤 🍣 - $800 (好味指數:😍😍😍😍🤩)時令活石蠔 🦪:難得刺身拼盤會有蠔🦪🤤 顏色係乳白色既,望落厚肉飽滿,味道濃厚鮮美,有幾重既海水味🌊,入口香軟綿滑,感覺唔錯~ 同時仲配左個特製酸汁,感覺更加清爽同鮮味🤩尾長鯛 🐟:尾長鯛 🐟係一種白魚,相對上會比較清淡,味道清新淡雅,肉質細緻爽口,係個比較清爽無咁油膩既選擇~石桓貝 ⚪️:離遠望落以為係帶子⚪️,原來係有啲分別既,感覺石桓貝⚪️有啲似象拔蚌🤤 用石桓貝⚪️嚟做刺身味道清甜,肉質幾厚,口感細嫩爽脆,幾鍾意呢個😋縞蝦 🦐:因為縞蝦🦐 全身佈滿左獨特既條紋,即使剝了殼都仲可以喺肉上面見到,所以就叫做縞蝦 (條紋蝦)🦐,肉質厚實,細嫩順滑,口感軟

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
刺身拼盤

刺身拼盤 🍣 - $800 (好味指數:😍😍😍😍🤩)

縞蝦 🦐:因為縞蝦🦐 全身佈滿左獨特既條紋,即使剝了殼都仲可以喺肉上面見到,所以就叫做縞蝦 (條紋蝦)🦐,肉質厚實,細嫩順滑,口感軟糯得黎有彈性,味道鮮甜😌

牛舌串 🐮👅 - $38 (好味指數:😍😍😍😍)
當要叫串燒🔥🍢既時候,小編都好鍾意叫牛舌🐮👅,貪佢肉質夠厚,彈牙又唔會韌,肉味🐮香濃軟腍,同埋燒得🔥夠有幾香既油脂味,幾juicy~

雞軟骨串 🐥🦴 - $22 (好味指數:😍😍😍😍)
未至於整得太細粒,骨同肉既比例啱啱好,香脆有咬口唔會太硬到咬唔到,肉既地方幾細緻嫩滑,夠惹味之餘有幾重既油香tim 🤩

雞腎串 🐥 - $32 (好味指數:😍😍😍😍)
另一個食串燒🍢唔可以少既選擇就係雞腎🐥,食落爽脆有咬口又唔會韌,鮮味得黎唔會有內臟既異味,用嚟送酒🍶唔錯👍🏻

雞皮串 🐥 - $32 (好味指數:😍😍😍😍)
雞皮🐥炸到金黃酥脆,帶少少煙韌,唔會韌同好油,而且因為雞皮🐥本身多脂肪,所以炸完有油香,油脂豐盈但唔會漏,香口惹味~
日本枝豆
日本枝豆 🫛 - $48 (好味指數:😍😍😍😍)
枝豆 (毛豆) 🫛 其實係未熟既大豆,顏色翠綠,有清新既豆香同味道清甜,食落鮮嫩爽口,豆質軟綿~ 而今次有落到牛油 🧄🧈去炒🔥,味道更加香口,如果落多啲就更加好~ 係幾好既送酒菜🍶
炸豬肉餃子

炸豬肉餃子 🔥🐷🥬🥟 - $68 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
個餃子🥟炸到🔥金黃香脆,皮唔會太厚,煙煙韌韌咁,一咬開就就有香口又有油香既豬肉🐷,同埋有清新爽口既椰菜🥬,菜同肉既比例適中,夠晒惹味同juicy😜
自家製厚燒玉子

自家製厚燒玉子 🔥🥚 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)
望落夠晒厚身,有好靚既鮮黃色,表面煎到有少少酥脆,入面用左魚🐟既上湯🥣吊味,突出到蛋香🥚又鮮甜,質感鬆軟,香口嫩滑又juicy😋 配埋旁邊清甜既蘿蔔蓉,蛋味🥚更加出😍
粟米天扶良

粟米天扶良 🌽 - $68 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
平時比較多食焗同蒸既粟米🌽,所以粟米天婦羅🌽既感覺幾特別😜 廚師👨🏻‍🍳會切左芯既部分,將肉切成長條形先拎去炸🔥 所以每一啖都啖啖肉咁,亦都有粒粒分明既口感,味道香甜,爆汁爽口,真係唔夠喉🤤
沃川黑醬油拉麵

沃川黑醬油拉麵 ⚫️🐷🍜 - $108 (好味指數:😍😍😍😍)
因為店員見我地已經飽,但又想食拉麵🍜,所以貼心咁將麵🍜分左兩碗👍🏻 湯底🥣比較清澈,個黑醬油⚫️應該用左豬骨🐷🦴、鮮魚🐟等等落去熬,味道鮮甜甘醇唔會一味靠鹹~ 而且個麵🍜既厚度都啱啱好,掛到湯🥣又有咬口~ 而且叉燒🔥🐷肥瘦適中,有油脂香亦都肉質軟嫩入味~ 仲有啲芝麻⚪️同埋昆布tim~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍🤩
刺身拼盤
日本枝豆
炸豬肉餃子
自家製厚燒玉子
粟米天扶良
沃川黑醬油拉麵
日式居酒屋裝修,有四間日式榻榻米房(最大嗰間房可以坐到10人),另外有兩間房,仲有吧枱,呢度通常都係做熟客,如果當日唔想諗食咩廚師發辦都可以(價錢合理)👍🏻店員有禮~食飽仲可以行吓海邊吹下海風~嚟之前記得要book位😉❣️前菜~(朝鮮辣味蜆肉)❣️花生豆腐~(淡淡花生味道,透心涼,好適合夏天食☘️)❣️賴尿蝦乾~(鮮甜,咸香味重,烤焗過之後更惹味👍🏻)❣️深海池魚(加咗薑汁同埋蔥做咗他他)~(好喜歡呢一個他他,洋蔥同池魚味道好夾)❣️北海道縞蝦~(鮮甜爽口,令人回味)❣️青鯛(配酸汁)~(非常新鮮,廚師有心思)❣️活石蠔~(先甜爽口)❣️沖繩苦瓜炒豚肉~❣️粟米天婦羅~❣️汁煮牛筋牛腸~(坊間小用牛腸,因為用牛腸好多工序)❣️魚湯稻庭~(真正用魚骨熬制嘅湯底,濃郁魚湯,一口湯都不想浪費)❣️荔枝豚肉卷~(配搭非常清新,令人一試難忘😍)❣️雞全翼~(雞皮燒得非常香脆👍🏻)❣️黑啤溝白啤~(店員俾貼士最好七成白啤,三成黑啤最好飲😉)

~嚟之前記得要book位😉

❣️前菜~
(朝鮮辣味蜆肉)

❣️花生豆腐~
(淡淡花生味道,透心涼,好適合夏天食☘️)

❣️賴尿蝦乾~
(鮮甜,咸香味重,烤焗過之後更惹味👍🏻)

❣️深海池魚(加咗薑汁同埋蔥做咗他他)~
(好喜歡呢一個他他,洋蔥同池魚味道好夾)

❣️北海道縞蝦~
(鮮甜爽口,令人回味)

❣️青鯛(配酸汁)~
(非常新鮮,廚師有心思)

❣️活石蠔~
(先甜爽口)

❣️沖繩苦瓜炒豚肉~
❣️粟米天婦羅~
❣️汁煮牛筋牛腸~
(坊間小用牛腸,因為用牛腸好多工序)

❣️魚湯稻庭~
(真正用魚骨熬制嘅湯底,濃郁魚湯,一口湯都不想浪費)

❣️荔枝豚肉卷~
(配搭非常清新,令人一試難忘😍)

❣️雞全翼~
(雞皮燒得非常香脆👍🏻)

❣️黑啤溝白啤~
(店員俾貼士最好七成白啤,三成黑啤最好飲😉)

• 荔枝豚肉卷
2023-08-13 89 浏览
尖沙咀超水準日式料理這間非常近紅館的日式料理已經食過幾次,每次都會叫唔同嘅嘢食暫時食過幾次都覺得樣樣都好好食食完前菜同清甜日本蕃茄,鮮甜多汁好醒胃螢光魷魚干是很不錯的下酒菜慢慢細嚼出濃郁鮮味蝦子餅很喜歡,見到隔離枱都有食刺身這絕對可以止止渴(超想去日本嘅心情)吞拿魚刺身包括赤身、大拖羅、中拖羅鮮紅色的赤身,肉質厚實、有咬口比較淺色的是大拖羅,擁有天然魚油脂的甘香是刺身極品中之極品,是最肥美的部位入口即溶,油香四溢,絕對唔喺誇張粉紅色的中拖羅,魚油脂非常甘香入口即融而魚味濃厚透明一片片的是蜜柑鯛放入口中細味時會感受到淡淡的蜜柑味而沒有魚腥味,好有趣,好有驚喜極鮮艷橙紅色的花咲蟹,肉質結實珍寶鮮帆立貝肉厚鮮甜,極富彈性活石垣貝肉質鮮甜厚實,口感有少少似象拔蚌爽口彈牙照燒雞扒雞扒煎至金黃色皮脆肉嫩,好惹味沃川黑醬油拉麵🍜加入沃川秘製的黑醬油麵條有嚼勁,湯底漲郁但不會太鹹雞腳筋串,第一次食,有啲似雞軟骨但比雞軟骨更爽彈厚皮,好有口感茘枝豚肉巻,一咬落去就荔枝爆汁,清甜可口同豚肉相當之夾,非常好味係今晚非常推薦嘅串燒野菜天婦羅,特別鍾情日式嘅天婦羅麵衣薄而脆,炸至淺黃色酥脆的口感卻一點也不膩沃川
尖沙咀超水準日式料理

這間非常近紅館的日式料理
已經食過幾次,每次都會叫唔同嘅嘢食
暫時食過幾次都覺得樣樣都好好食

食完前菜同清甜日本蕃茄,鮮甜多汁好醒胃

螢光魷魚干是很不錯的下酒菜
慢慢細嚼出濃郁鮮味
蝦子餅很喜歡,見到隔離枱都有食

刺身
這絕對可以止止渴(超想去日本嘅心情)
吞拿魚刺身包括赤身、大拖羅、中拖羅
鮮紅色的赤身,肉質厚實、有咬口

比較淺色的是大拖羅,擁有天然魚油脂的甘香
刺身極品中之極品,是最肥美的部位
入口即溶,油香四溢,絕對唔喺誇張

粉紅色的中拖羅,魚油脂非常甘香
入口即融而魚味濃厚

透明一片片的是蜜柑鯛
放入口中細味時會感受到淡淡的蜜柑味
而沒有魚腥味,好有趣,好有驚喜

極鮮艷橙紅色的花咲蟹,肉質結實

珍寶鮮帆立貝肉厚鮮甜,極富彈性

活石垣貝肉質鮮甜厚實,口感有少少似象拔蚌
爽口彈牙

照燒雞扒
雞扒煎至金黃色皮脆肉嫩,好惹味

沃川黑醬油拉麵🍜
加入沃川秘製的黑醬油
麵條有嚼勁,湯底漲郁但不會太鹹

雞腳筋串,第一次食,有啲似雞軟骨
但比雞軟骨更爽彈厚皮,好有口感

茘枝豚肉巻,一咬落去就荔枝爆汁,清甜可口
同豚肉相當之夾,非常好味
係今晚非常推薦嘅串燒

野菜天婦羅,特別鍾情日式嘅天婦羅
麵衣薄而脆,炸至淺黃色
酥脆的口感卻一點也不膩

沃川自家料理
地址:尖沙咀麼地道75號南洋中心UG5-8號舖
  • 日本蕃茄
  • 拖羅
  • 蕃茄豚肉卷串
  • 沃川刺身拼盤(特上)
2023-08-09 32 浏览
鍾意食日本菜嘅我,又發現咗間質數高嘅居酒屋🏮呢間係小店經營,地方唔算太大,平日晚市都幾full吓,大家黎之前最好book定位前菜有日本水菜、腐皮絲及紅蘿蔔絲,開胃又好味蟹子沙律🥗嘅青瓜絲好新鮮,配埋蟹子、蟹柳絲及沙律醬,感覺好清新螢光魷魚干餸酒一流👍🏻口感非常香酥刺身拼盤🈶赤貝、伊左木、深海池魚➕花咲蟹,赤貝咬落好爽甜。薄切深海池魚極度鮮甜,真係要試吓👍🏻 伊左木個皮燒過,食落充滿魚油香。花咲蟹啖啖肉,鮮味十足。串燒叫咗露荀豚肉卷、串燒雞肝及雞全翼,我就最鍾意雞翼,肉質係走地雞,燒到又香又juicy五目炒什菜上面有柴魚片,食落新鮮爽甜日本粟米天扶良👉🏻第一次食粟米天婦羅,炸得唔會太過油膩,口感幾特別,粟米🌽好香甜鵝肝石窩燒飯個飯焦又香又煙韌,鵝肝大件又香口,撈埋醬汁一齊食真係非常美味😋

前菜有日本水菜、腐皮絲及紅蘿蔔絲,開胃又好味

螢光魷魚干餸酒一流👍🏻口感非常香酥

刺身拼盤🈶赤貝、伊左木、深海池魚➕花咲蟹,赤貝咬落好爽甜。
薄切深海池魚極度鮮甜,真係要試吓👍🏻
伊左木個皮燒過,食落充滿魚油香。花咲蟹啖啖肉,鮮味十足。

五目炒什菜上面有柴魚片,食落新鮮爽甜

平時都去開日本,喜愛日本程度十分之高,🐷又搵到高品質居酒屋,仲要十分和式,坐坐下發現一暗,原來牆頭燈熄了,立即有店員來,原來是有房的,好適合私人聚會,我見餐廳有4-5間房,而且間間也有人,私隱度高,牆上也有90年代的懷舊照,原來餐廳已開業21週年花生豆腐$58:自家製豆腐,加花生麻香由廚師發辦$700,廚師決定當天食材,每樣給客人試些:尾長調,伊佐木,花咲蟹,珍寶帶子,石蠔,全部新鮮食材,時令當做,够鮮甜串燒:露筍豚肉卷串$32蕃茄豚肉卷串$28雞腎串$32柚子鹽燒白鱔$68牛舌串$38白鱔必叫,爽口鮮甜又彈牙牛油炒海螺$198:够彈牙,而且陣陣牛油香味海鮮天婦羅$298:生蠔,魚,海蝦,再配薄炸粉,保留鮮味濃湯蝦烏冬$148喜歡餐廳的細心,上菜已分為兩碗,啖啖濃湯味,很有日本風情餐廳的細心,不只吸引外人,也有很多是餐廳回頭的熟客

花生豆腐$58:自家製豆腐,加花生麻香

串燒:露筍豚肉卷串$32
蕃茄豚肉卷串$28
雞腎串$32
柚子鹽燒白鱔$68
牛舌串$38
白鱔必叫,爽口鮮甜又彈牙

牛油炒海螺$198:够彈牙,而且陣陣牛油香味

海鮮天婦羅$298:生蠔,魚,海蝦,再配薄炸粉,保留鮮味

濃湯蝦烏冬$148
喜歡餐廳的細心,上菜已分為兩碗,啖啖濃湯味,很有日本風情

餐廳的細心,不只吸引外人,也有很多是餐廳回頭的熟客
  • 前菜
  • 濃湯蝦烏冬
  • 花生豆腐
  • 柚子鹽燒白鱔
友人約我來這間,位於尖沙咀的沃川自家料理,品嘗下日本料理,無論環境同食物質素都唔錯,感覺如置身日本的居酒屋🏮☺️。前菜~蜆肉,份量細細的加上特製醬汁, 食落很開胃🤤沃川刺身拼盤(上),厚薄適中,有油香味的三文魚腩,入口即化的拖羅,冇根新鮮口感的吞拿魚,我至愛的油甘魚、帶子同牡丹蝦,仲有鮮魷魚同八瓜魚,全部的品質都有新鮮水準,很讚啊!花生豆腐,以為有花生在豆腐內,原來己經混合為一,食落有花豆同豆味,夠凍又好嫩滑,正👍。苦瓜炒豚肉,苦瓜帶點微微苦味,但跟豚肉、滑蛋配合特制醬一併炒,有種回甘味感覺唔錯。野菜天婦羅,炸得不太油膩, 炸漿薄身香脆的,點埋醬汁更好吃,若飲酒就更配合。黎到居酒屋要點燒物食下,燒雞翼~自細喜歡食,燒到皮脆,肉汁豐富。雞腳筋~好有咬口又惹味🤭。露筍豚肉卷~清爽得黎又充滿油脂香,燒烤得熟度剛剛好。沃川黑醬油拉麵,店員很貼心的幫我哋分左2碗,豚肉肥瘦適中,肥膏夾肉一齊食,咬落肉質淋滑,成口油香🤭,麵滑身有咬口,湯亦都很夠熱度😊。

前菜~蜆肉,份量細細的加上特製醬汁, 食落很開胃🤤

黎到居酒屋要點燒物食下,
燒雞翼~自細喜歡食,燒到皮脆,肉汁豐富。
雞腳筋~好有咬口又惹味🤭。
露筍豚肉卷~清爽得黎又充滿油脂香,燒烤得熟度剛剛好。

2023-07-24
2023-07-22 33 浏览
同同事星期五放工去chill下最岩就係食居酒屋位於尖東嘅沃川自家料理濃厚日式小店氛圍,仲有獨立小廂間好適同朋友小酌一杯ꔐ廚師刺身精選伊佐木魚3食,有薄切、炙燒、配牙蔥薄切配酸汁,令鮮味更明顯;炙燒令魚油滲出,肥美鮮嫩;刺身包裹牙蔥,口感最豐富石垣貝鮮甜爽嫩花咲蟹 夏天當造,肉鮮而蟹味濃油甘魚柔軟鮮美;劍魚腩相當肥美,富彈性ꔐ花生豆腐($58)豆腐很柔軟,帶淡淡花生香ꔐ日本粟米天婦羅($68)第一次食粟米天婦羅,外層香脆而一咬會有小小爆汁ꔐ沖繩苦瓜炒豚肉($108)苦瓜是苦的,但配搭雞蛋香炒,所以蠻易入口豚肉煎到微微香脆,不知不覺清碟ꔐ蕃茄豚肉卷($28)豚肉燒到香脆,卷著超juicy蕃茄,口感非常豐富ꔐ柚子鹽燒白鱔($68)白鱔好肥美,爽牙有咬口燒雞全翼($32)雞翼燒到勁脆,咬落好多汁
同同事星期五放工去chill下
最岩就係食居酒屋
位於尖東嘅沃川自家料理
濃厚日式小店氛圍,仲有獨立小廂間
好適同朋友小酌一杯

廚師刺身精選
伊佐木魚3食,有薄切、炙燒、配牙蔥
石垣貝鮮甜爽嫩
花咲蟹 夏天當造,肉鮮而蟹味濃
油甘魚柔軟鮮美;劍魚腩相當肥美,富彈性

ꔐ花生豆腐($58)
豆腐很柔軟,帶淡淡花生香

ꔐ日本粟米天婦羅($68)
第一次食粟米天婦羅,外層香脆而一咬會有小小爆汁

ꔐ沖繩苦瓜炒豚肉($108)
苦瓜是苦的,但配搭雞蛋香炒,所以蠻易入口
豚肉煎到微微香脆,不知不覺清碟

ꔐ蕃茄豚肉卷($28)
豚肉燒到香脆,卷著超juicy蕃茄,
口感非常豐富

ꔐ柚子鹽燒白鱔($68)
白鱔好肥美,爽牙有咬口

燒雞全翼($32)
雞翼燒到勁脆,咬落好多汁