2018-08-14 314 浏览
放工和朋友在西灣河吃晚飯,今晚光顧這家小店。眼見店內的座位不多,看來做外賣生意多。店內提供的主食,除了主打的人參雞湯的沁沁麵外,還有叻沙和咖哩湯麵,還有沁沁飯和撈麵。⭐️新加坡叻沙辣湯麵$41配料有雜錦海鮮,例如青口等。還可以選粟米或金菇肥牛,我選擇了粟米。麵底是上海麵,也可改選米線或烏冬。一片黃澄澄的湯頭,以為湯頭很濃重,竟意外地清甜,縱然沒有椰漿和濃烈的香料,也毫不失色。老闆還標榜沒有下味精,我的確很喜歡這個麵。溏心蛋$8入口香濃。金菇$8配麵吃增加口感。墨魚丸$8口感彈牙,與一般的墨魚丸差不多。凍檸水$5▪️新加坡叻沙辣湯麵給了我意外的驚喜,有機會再試其他湯底。

⭐️新加坡叻沙辣湯麵$41

溏心蛋

溏心蛋$8
入口香濃。

金菇$8
配麵吃增加口感。

墨魚丸$8
口感彈牙,與一般的墨魚丸差不多。

凍檸水$5

▪️新加坡叻沙辣湯麵給了我意外的驚喜,有機會再試其他湯底。
2018-08-14 259 浏览
我曾經在西灣河補過兩年習,每每都是沿著同一條路匆匆忙忙地來來去去。西灣河一帶平民美食眾多,最近工作放緩,終於有時間在附近一帶覓食。今晚光顧一家親民的小麵店,麵店裝潢簡樸,木質地板,幾張黑色的桌椅,有家的感覺。點餐紙只有兩面,可以選擇飯、麵食,可加錢配蔬菜、丸類、滷水等。⭐️沁沁麵$41麵底轉了米線,湯頭是人蔘雞湯,看到一片片人參,聞起來有人參香氣,入口甘香,餘韻有輕輕一抹人蔘的甘甜。不過不要預期是韓國人參雞湯的味道,這家的比較清淡,不過這價錢也是非常划算。配料有肉絲、溏心蛋、西蘭花和黑木耳,黑木耳是新鮮的黑木耳,入口很爽脆,很棒喔!配搭米線,有家的感覺。⭐️熱檸水$5▪️這家麵店的湯底較健康,小店服務周到,價錢合宜,不俗。

⭐️沁沁麵$41

⭐️熱檸水$5

▪️這家麵店的湯底較健康,小店服務周到,價錢合宜,不俗。
2018-08-13 174 浏览
去完太安樓,街上越落越大雨,過去沁沁麫唸住坐底食嘢避雨,正當入門口之際,老闆臉上帶住笑容,歡迎我內進🧑老闆向我推介臘味雞油焗飯,話啱啱煮好,我喺嗅到香味,不過打算試其他嘢,婉拒咗老闆嘅好意🔸️最想試呢度嘅雞卷同麪,另外有四款特色湯麪選擇,每一款都保証絕無味精,感覺上幾健康 📎醉雞卷花雕酒味適中,唔會過份濃味,雞卷去骨,食落多肉幾滋味 價錢亦相當親民,大件夾抵食📎 新加坡叻沙辣湯麫老闆話無加味精,啲湯可以照飲,配菜可以揀雜綿海鮮加粟米粒(小辣)或者金菇肥牛,我揀前者🦐 海鮮有青口,帆立貝,蝦,魷魚,蜆肉等湯底較甜,雖然有加辣椒,但辣味唔算突出,上海麫條煙韌,帆立貝也很香口,整體上都幾好味

📎醉雞卷

花雕酒味適中,唔會過份濃味,雞卷去骨,食落多肉幾滋味
價錢亦相當親民,大件夾抵食

📎 新加坡叻沙辣湯麫

• 醉雞卷
2018-08-07 3055 浏览
我:「老媽,今天想吃什麼?」老媽:「食粥吧!」我:「又食粥?很悶耶!不如吃越南粉 。」老媽:「不吃越南粉,越南粉又貴又無特別 (附近一間越南粉一定搞壞了自家形象)!」我:「那我帶您去吃別的。」經常要跟老媽在筲箕灣以至西灣河一帶用膳,真的吃膩了,況且適合二人、供胃納不大的我倆,選擇真的不多! 幸好路癡的我對著 Google Map 還是可以,不難找到指定目標,西灣河街是我未曾到訪過的街道! 來到「沁沁麵」,從食評得知她是健康、無添加的小店,備有麵食、飯及小食等! 牆上貼有不少食物相片,其中的沁沁飯和沁沁麵是招牌食品,於是我倆不傷腦筋便直接點了,還有熱的羅漢果茶! 沁沁飯 HK$41 羅漢果茶 HK$10 老媽喜愛米飯,端來後便黙默吃著! 我:「味道如何?」 老媽:「好味 。」 我:「怎樣好吃?」 老媽:「鹹鹹地。」(對於食物的形容,我也許有過分要求,對此答案有點失望!) 沁沁飯 於是未得老媽同意,便快手在碗內偷了一口米飯,味道帶著輕輕的臘味香和油潤,就與家裡將臘味放在飯面蒸煮的臘味飯無異!沁沁飯選用了臘腸、膶腸、臘鴨和雞件,也可以簡單說它是臘味蒸雞飯吧! 味道來得溫和、不過鹹,也不過油
我:「老媽,今天想吃什麼?」
老媽:「食粥吧!」
我:「又食粥?很悶耶!不如吃越南粉 。」
我:「那我帶您去吃別的。」

沁沁飯 HK$41
羅漢果茶 HK$10

老媽喜愛米飯,端來後便黙默吃著!

我:「味道如何?」
老媽:「好味 。」
我:「怎樣好吃?」

沁沁飯

味道來得溫和、不過鹹,也不過油,老媽把整碗沁沁飯吃光了!

沁沁麵 HK$41

沁沁麵配料不多,碗內有雞絲、黑木耳、西蘭花和溏心蛋。喜歡西蘭花軟硬適中,而溏心蛋味道不俗,只是蛋黃未算軟糯。不過,最想推介的肯定是秘製人蔘雞湯湯底!

沁沁麵

第一時間試了一口湯底,果然味道來得醇厚甜美,有著老火湯的感覺,饞舌一試便滿意了!立即給老媽一試,她也認同!

沁沁麵

麵條選用了上海幼麵,與秘製人蔘雞湯十分匹配,湯頭容易被上海幼麵吸收,入口幼滑軟綿!不喜歡上海幼麵的話,另有米線及烏冬的選擇!

若嫌配料不多,「沁沁麵」備有每款 HK$8 或 HK$13 的配菜,選擇有牛柏葉、豆卜、鹹豬腩肉、丸類和生滾豬膶,還有雲吞、餃子、原雙小帆立貝等可加配!

小食方面也不少,下次希望有機會嘗試滷水特大冬菇!

無添加就是無添加,嚐後舌頭、喉嚨及肚子也全無負擔,十分舒暢!一再引證不需花巧、真材料、真工夫便是取勝之道,加油呀!

2018-08-06
  • 沁沁麵
  • 沁沁飯
2018-08-05 165 浏览
以前係西灣河住左幾年,搵食確係唔難,好多小店其實都係隱世,而今次所試嘅真係意外發現。見到咁多好評同有人蔘湯,所以一試。可能已經接近9點,鋪頭人流已經不多。一坐低老闆已經細心介紹,值得一讚。我地叫左大胃王秘汁撈麵,果然餸足夠地多,而且配上秘汁,味道一流,足够飽肚。而另外就叫左招牌沁沁麵,即係人蔘麵,算係咁,不過就略嫌鹹左d,都值得一試。除此之外,仲叫左醉雞卷,凍食,幾入味,值得試,價錢唔算貴。其實都見到有爉味焗飯,好似幾正咁,唯有下次再試。PS: 有枱有個小胖子食極唔飽不停叫野食!哈哈!

除此之外,仲叫左醉雞卷,凍食,幾入味,值得試,價錢唔算貴。

其實都見到有爉味焗飯,好似幾正咁,唯有下次再試。
PS: 有枱有個小胖子食極唔飽不停叫野食!哈哈!
2018-08-01 134 浏览
我們打算到西灣河的太安樓享受美食,點知當我們一出西灣河地鐵站就發現到有個易拉架上面的美食圖深深吸引著我們,所以我們最後決定改我們晚餐的地點。當我們進入小店後,就見到在店內的牆上有數十樣不同的美食,令我和朋友都感到饑腸轆轆。由店員安排我們入坐,我們點餐的時候,在點餐紙上有著十分多的選擇。經過我們一番的議論之後,我們點了大胃王秘汁撈麵配上海拉麵(可選米線、烏冬、白飯)($48)、鹵水豬腩肉($8)、芝士蜜糖雞翼($23/5隻)、醉雞卷($23)、鹵水溏心蛋($8)、自家製的羅漢果茶(跟餐$5/單叫$10)。不得不說的是了大胃王秘汁撈麵配上海拉麵的配合,加上不同的鹵水的配搭有特大冬菇、豬扒、西蘭花、雞翼、雞肉腸、豆卜。一來令到味道的層次分明,二來加重了口感。而那些鹵味都入味不止,而且份量真的不少,連最基本的都可以用心煮成。在小食方面,芝士蜜糖雞翼令我愛上了芝士加配蜜糖的配搭。外脆內軟的口感,讓我一試難忘。在飲品方面,我們都選擇了自家製的羅漢果茶,雖然那個自家製的羅漢果茶是一早就處理好的,但是感覺不到很多糖水在內,跟新鮮制造的味道一樣,又香又滑。而且還特別有心地分了熱、常溫、凍的三個不同的溫度

我建議一對情侶去,可以選擇一份大胃王秘汁撈麵配上海拉麵,以及2至3個小食,再加上飲品份量就剛好。
2018-07-27 249 浏览
一直以為西灣河得太安樓有好嘢食,不過一到繁忙時間一定排隊排到顛,又通常都冇位坐,所以尋日決定同朋友喺附近睇吓發唔發掘到啲坐得舒服又好食嘅地方!==============================於是就俾我哋搵到沁沁麵喇!坐咗一陣已經發現每枱都必嗌招牌沁沁麵/沁沁飯,我哋緊係唔執輸跟機啦!除咗主食,呢到仲有好多小食可以選擇而且牆上面仲貼咗好多小食嘅實物相,睇咗賣相先order就實冇死啦!除咗沁沁麵,我哋仲order咗鹵水燜特大冬菇、三色蛋冷盤、醉雞卷。沁沁麵嘅人參雞湯底,藥材味啱啱好,真材實料得嚟又唔會有苦澀味,仲標榜無味精,唔怪得咁多人捧場。小食方面鹵水燜特大冬菇肉厚又炆得入味醉雞卷有少少似雞肉版嘅扎肉,幾得意。最驚喜嘅係三色蛋冷盤!蒸嘅三色蛋就食得多,冷盤就真係第一次試,賣相有啲似上海肴肉,襯埋酸薑食真係好夾,賣相仲好靚添。記得試埋自家製羅漢果茶,羅漢果味夠晒濃,正!

除咗主食,呢到仲有好多小食可以選擇

鹵水燜特大冬菇

小食方面鹵水燜特大冬菇肉厚又炆得入味
醉雞卷

醉雞卷有少少似雞肉版嘅扎肉,幾得意。
三色蛋冷盤

最驚喜嘅係三色蛋冷盤!
三色蛋冷盤

記得試埋自家製羅漢果茶,羅漢果味夠晒濃,正!
2018-07-23
鹵水燜特大冬菇
醉雞卷
2018-07-22 125 浏览
見最近天氣還好,打算在港島區,尋找其他未品嘗過但又具其他風味的美食。經過我和友人努力地在網上尋找下,發現了這一間小店,在我們的住宅附近,那是在西灣河的一間小店。我們從西灣河地鐵站一出,就看到有易拉架提示我們可以如果去,當我們到達後。一入到去,就見到在店內的牆上有數十樣不同的美食,香氣撲鼻,令我和朋友都感到饑腸轆轆。由店員安排我們入坐,我們點餐的時候,在點餐紙上有著五花八門的選擇。經過我們一番的議論之後,我們點了大胃王秘汁撈麵配上海拉麵(可選米線、烏冬、白飯)($48)、鹵水豬腩肉($8)、芝士蜜糖雞翼($23/5隻)、醉雞卷($23)、鹵水溏心蛋($8)、自家製的羅漢果茶(跟餐$5/單叫$10)。不得不說的是了大胃王秘汁撈麵配上海拉麵的配合,爽口彈牙的上海拉麵,加上不同的鹵水的配搭有特大冬菇、豬扒、西蘭花、雞翼、雞肉腸、豆卜。一來令到味道的層次分明,二來加重了口感。而那些鹵味都入味不止,而且份量真的不少,連最基本的都可以用心煮成。在飲品方面,我們都選擇了自家製的羅漢果茶,雖然那個自家製的羅漢果茶是一早就處理好的,但是感覺不到很多糖水在內,跟新鮮制造的味道一樣,又香又滑。而且還特別有心地

在飲品方面,我們都選擇了自家製的羅漢果茶,雖然那個自家製的羅漢果茶是一早就處理好的,但是感覺不到很多糖水在內,跟新鮮制造的味道一樣,又香又滑。而且還特別有心地分了熱、常溫、凍的三個不同的溫度比我們選擇。

我建議2個女孩去,可以選擇一份大胃王秘汁撈麵配上海拉麵,以及2至3個小食,再加上飲品份量就剛好。
2018-07-16 115 浏览
今日過開黎開會,lunch 突然間好想食麵,當我經過〈沁沁麵〉嘅時候就俾佢門口嘅banner 吸引住,於是決定入去試吓。睇下menu有咩食。由於我都幾肚餓,所以我點咗個大胃王秘汁撈麵同埋芝士蜜糖扇貝,熱嘅家製羅漢果荼。個撈麵嚟到時候真係好驚喜,有大大隻嘅冬菇,雞翼,豬扒,雞肉腸,西蘭花同豆卜個麵仲控制得啱啱好,唔會太淋,又夠汁。芝士蜜糖扇貝大大隻,估唔到呢度都食到,仲要好鮮甜。羅漢果茶好好飲,又夠味,都好少餐廳可以做得到。食飽飽又有能量繼續開工

睇下menu有咩食。

個麵仲控制得啱啱好,唔會太淋,又夠汁。

芝士蜜糖扇貝大大隻,估唔到呢度都食到,仲要好鮮甜。

羅漢果茶好好飲,又夠味,都好少餐廳可以做得到。

食飽飽又有能量繼續開工
2018-07-16
午餐
2018-07-15 104 浏览
今日突然間好想食麵,當我停咗喺〈沁沁麵〉出邊睇緊嘅時候,職員就出咗嚟介紹佢哋嘅餐牌,我覺得都幾吸引,於是我就入去坐低咗。我本身超鍾意食蕃茄,所以我就叫咗個鮮茄蓉濃湯拉麵再加杯凍嘅自加製羅漢果茶。等咗一陣個拉麵就到喇,見到我最鍾意食嘅溏心蛋已經忍唔住食咗先,隻蛋好入味,時間控制得好好,我本身唔太鍾意食肉,但試咗D肉片都覺得唔錯,唔單止麵好食,連湯都好好飲。凍自加製羅漢果茶,味道啱啱好,唔會太淡而且價錢係超抵,下次lunch 可以再嚟!

2018-07-13 76 浏览
近年湯麵花款層出不窮,當中有些空有花巧名目,味道平平無奇,價錢更是與素質毫不相配。沁沁麵沒有華麗店面,卻以相宜價錢,做到一碗暖入心嘅「住家」湯麵。招牌菜沁沁麵是人參雞湯麵,配以黑木耳,西蘭花等健康食材。我點了沁沁麵,一碟芝士雞翼,並在老闆極力推薦下,叫了一杯熱羅漢果茶。湯麵一呈上,我先嚐一口湯底。湯頭參味淡淡,但入口甘甜,像家裡煲的湯,喝完感覺十分舒服。麵條偏腍,但吸汁,每一口麵都像喝了一口暖入心脾的住家湯,感覺健康滋潤。煎雞翼之妙,在於「骨肉分離」,不會有細肉黏住骨頭。這碟芝士雞翼,只要用舌頭輕輕一頂,就可頂出雞肉,相當易食。芝士味淡淡,與雞翼頗為相配。老闆推薦羅漢果茶,説沒有加糖,只用羅漢果。果茶一入口,甜度足夠,但不會讓人感到膩,足證沒有額外加糖。沁沁麵沒有名貴食材,食的不是高高在上的瑰麗堂皇,而是你我都能享有,單純貼地的好味道。

2018-07-10 158 浏览
見到禁多正評,特登試下呢個最近新開的餐廳。叫左個番茄麪,哇,係超級難食。諗住不加味精,健康d,所以繼續食,食食下有勁大條蟲,完全想嘔,即刻唔食。係度仔細評下個麫烏冬:超市最市價果種,一咬就碎,又淋肉粒:仲衰過碟頭飯嘅 粟米肉粒,又無味又硬西蘭花:完全冇煮過禁湯底:茶記 茄汁 湯底完全中伏!唔明點解禁多正評,希望睇到呢個食評的大家可以參考下其實我算咩都食,食食下見到條蟲,呢一刻我已經食左一半,勁想嘔,希望改善下!
見到禁多正評,特登試下呢個最近新開的餐廳。

係度仔細評下個麫

烏冬:超市最市價果種,一咬就碎,又淋
肉粒:仲衰過碟頭飯嘅 粟米肉粒,又無味又硬
西蘭花:完全冇煮過禁
湯底:茶記 茄汁 湯底

2018-07-01 135 浏览
今次真係比心心面佢我哋去完西灣河文娛中心睇話劇於是上OpenRice睇吓附近有咩食去到呢間鋪頭好有家庭feel雖然嗰侍應冇乜講嘢但係後來聽到佢同啲街坊傾計都好有心我哋嗌咗心心麵食個湯好味有人蔘冇味精用料健康有糖心蛋黑木耳西蘭花個上海麵都好好味佢嗰度有自製羅漢果茶蚊杯下次可以試吓
今次真係比心心面佢
佢嗰度有自製羅漢果茶蚊杯下次可以試吓
2018-06-23
  • 沁沁麵
2018-06-28 101 浏览
健康之選,大件夾抵食呀今次真係!呢間沁沁麵食過幾次架啦,今次專登帶朋友來食,老闆又親民,熱情招呼,所以去到覺得好舒服,更重要係這間店舖出品非常健康,真材實料,試過幾次人蔘雞湯面,今次我就試吓番茄茸濃湯拉麵。大大碗面,都是$41,面上配料有西蘭花,肉片,魚滑,黑木耳,仲有我最愛係糖心蛋,好滿足首先講下個湯底,好濃郁的番茄味,係用新鮮蕃茄加鮮茄茸敖制而成。好鮮味,還有一大舊蕃茄,番茄配上番茄濃湯浸,超級juicy ,愛番茄味既人一定要試。魚滑有兩大件,咬落好彈牙,完全沒有魚腥味,配鮮茄濃湯,口感一流。黑木耳勁大塊,非常爽口,一半的糖心蛋,中間糖心軟綿綿,好正今次還叫了香蒜檸汁鯖魚$23,有驚喜,鯖魚煎得兩邊金黃色,魚的上面鋪滿了炸過的蒜片,魚的下面是秘制香檸汁,有香檸絲,好有創意,而且好好食,炸蒜夾住鯖魚,一口接一口。仲有特大冬菇,$13,兩大件,好入味,好抵食。人手一杯羅漢果茶,住家煲一樣,真材實料,只是加$5👍食完好有愛心推介:沁沁麵
健康之選,大件夾抵食呀今次真係!

仲有特大冬菇,$13,兩大件,好入味,好抵食。

人手一杯羅漢果茶,住家煲一樣,真材實料,只是加$5👍

食完好有愛心推介:沁沁麵
2018-06-27 185 浏览
黎開西灣河這邊工作,又是時候搵啲好嘢食啦,一條友唔係去食快餐就係去食碗麵,見到這間沁沁麵幾特別,就入去試下啦。好特別,未聽過人蔘雞湯面,這裏主打正宗人蔘雞湯,堅持不落味精,新鮮人參炮製,就一於試吓啦。近午餐時分,都開始多人食了,好彩一個人容易搵位。人蔘雞湯面41蚊,碗麵份量不算大,人蔘湯的份量剛剛蓋過面,面上邊還有糖心蛋,西蘭花,黑木耳,雞絲,先飲一口湯,好正👍濃郁甘香冇味精,絕對是良心小店,飲一啖已經覺得唔夠喉了,再試一試上海麵,拉麵底,麵身煮得啱啱好,每一啖面都有湯的精華一齊食落去好享受。配菜西蘭花好大舊,木耳爽口,我還另外加了一份特大冬菇, $13。兩隻冬菇真的是超級大,滷水煮到入晒味,非常滋味,冬菇咬落去泌汁的,好正👍食曬,連湯都飲埋,真係值得一試真係大讚👍良心餐廳,價錢平,但真材實料
近午餐時分,都開始多人食了,好彩一個人容易搵位。

食曬,連湯都飲埋,真係值得一試
真係大讚👍良心餐廳,價錢平,但真材實料
羅漢果茶
特大  冬菇