餐厅: 永年士多 (寶城洋樓)
资讯:

2014-05-19 2536 浏览
很久之前來過一次,比我的感覺是有點陳舊、污糟!知道它最近裝修了,所以再嚟試試!遠距離已見到個大大嘅招牌,相當搶眼!而佢原本嘅招牌已經放到舖内!通常去到都見到有人龍,排到後就到收銀處落單,下單後就好似快餐店般排隊取餐。坐位有一字排開面向街的bar枱坐位,亦有2人坐,4人坐等,坐得舒適,亦唔會太迫!豬腸同翼尖好淋,夠入味,蘿蔔亦好淋,但我覺得過淋,唔夠爽,榮記比較好食!湯底點了微辣,辣得嚟帶點甜味,不錯!雞翼入味,魚蛋選用豉油蛋,整體ok~
雞翼入味,魚蛋選用豉油蛋,整體ok~
2014-05-17
2014-04-28 3525 浏览
久等了今天終於正式營業環境果然好多了不再給人污衊的感覺現在更有卡位現在不單止出售紙包/罐裝飲品還有阿華田,凍檸茶等點了豬腸,豬皮,牛肚$29仍然好味,沒有加辣至於飲品...熱華田$9貴,無味 ,劣
久等了
今天終於正式營業
環境果然好多了
不再給人污衊的感覺
現在更有卡位

現在不單止出售紙包/罐裝飲品
還有阿華田,凍檸茶等
點了豬腸,豬皮,牛肚$29
仍然好味,沒有加辣
至於飲品...熱華田$9
貴,無味 ,劣
2014-04-10 3693 浏览
雞翼尖,魷魚,牛肚,烏冬聽朋友說這裡的豬腸十分入味未吃過豬腸的我便來吃了吃了一次,想吃第二次怎料這次來得太晚豬腸售馨剩下的就只有這些(圖片那些)和一上雜丸雜丸到處也應該差不多吧?便點了雞翼尖,魷魚,牛肚,烏冬牛肚好味,雞翼尖充滿滷水味魷魚亦不過不失題外話,永年這幾年真的加價不少😭😭
雞翼尖,魷魚,牛肚,烏冬

聽朋友說這裡的豬腸十分入味
未吃過豬腸的我便來吃了
吃了一次,想吃第二次
怎料這次來得太晚
豬腸售馨

剩下的就只有這些(圖片那些)
和一上雜丸
雜丸到處也應該差不多吧?
便點了雞翼尖,魷魚,牛肚,烏冬
牛肚好味,雞翼尖充滿滷水味
魷魚亦不過不失

題外話,永年這幾年真的加價不少😭😭
2014-02-28 3549 浏览
不少人為它的車仔麵慕名而來,其實它沒有想像中的好吃,味道普通,但勝在辣汁夠吸引!!甚少走到這邊,已經幾年沒來吃吧,得悉永年3月1起開始裝修,4月上旬才恢復營業。就特意在裝修前的最後一個營業天,帶媽媽來重溫一番~~當然要排隊咯,不過人不算多。這裡是先買後食的,有三十多種配料選擇,令人花多眼亂。兩個都是3款餸跟麵($29):芝士脆皮腸、冬菇、雞翼油麵和蘿蔔、雞翼尖、豆腐卜烏冬(辣),另加送配菜不過站在門口的店員(是老闆吧?)在問我要什麼的時候,說話比較 「口花花」都不知是說笑還是怎樣..所以再額外多送魚蛋,太好了吧前者是我點的,芝士腸應該是普通貨色,不過雞翼醃得很夠味,冬菇的確爽滑好吃!後者則是媽媽所點的,蘿蔔清甜夠腍,雞翼尖沒試,但看它的顏色,和雞翼一樣,應該醃得不錯的!豆腐卜亦沒有試。重點是它的辣汁惹味又夠辣兩者的麵底也OK的,別看它滿滿的一碗,份量不多,只是湯底略帶有點味精的感覺。久違多時,永年仍舊是簡陋的永年。不知裝修後的永年又會變成怎樣?
這裡是先買後食的,有三十多種配料選擇,令人花多眼亂。
都不知是說笑還是怎樣..所以再額外多送魚蛋,太好了吧

2014-02-28
2014-02-16 2672 浏览
態度惡劣,好味只不过係味精水,腸粉又霉又冧,不知所謂豬皮不爽,豬红又散,如果無左D所謂棘汁掩蓋,根本不堪入囗,衛生又唔見得好,不过始終最令人回味都係嗰D趕客態度及咀脸
態度惡劣,好味只不过係味精水,腸粉又霉又冧,不知所謂
2014-02-15
幫襯永年, 豬腸,雞翼,蘿蔔是必點之菜式, 從以前唔食豬腸到現在愛上豬腸都因永年而起...但近年食物質素比以前下降了...除了成本高,價格不定上調, 味精很多,即使唔加辣, 食完還是很口渴的...本來山長水遠黎到就係想回味一下豬腸的, 但未食到,就巳經一肚火!係呢度食野唔好期望有"基本"服務, 點好菜後, 所謂老闆,連基本問食客"拎走定係度食","要辣定唔辣",都要比說話你聽, 嫌你唔自動波自己講, 然後一輪咀同其他伙計係度串咀討論,不停重覆,話"我唔識做你碗麵WOR"其實問一下"拎走定係度食","要辣定唔辣", 基本溝通問題有多難, 但如果老闆不屑與食客交流,大可電腦化或低至叫食客用紙仔點好菜,照單整麵,不就是達到零交流的效果嗎?唔係個個客人都識你這一套固定的點菜形式的...既然你有那麼的一套,何不乾脆, 貼大字報, 提供食客指引, 不致客人被你跟其他伙計們,在眾客人面前蹂躪一番!連對人的基本尊重都不會, 元朗的美食,除了這間態度差比豬腸更有名的車仔麵店, 還是有很多選擇的!

2014-01-21
2014-01-01 1719 浏览
路經元朗,終於去左試聞名已久的"永年車仔麵", 懷著一點的期望……誰知一直在研究吃什麼好, 出名的豬腸, 羅白, 豬紅等, 一直等呀等, 後面已經唔見左龍尾, 排左十幾分鐘, 終於都到我了,見個哥哥仔將一大殼類似味精的物體,放入湯中, 仲有魚露, 蠔油等調味, 攪拌而成為湯底,好似醬汁咁,好似幾惹味!!!湯底……味夠濃,但太味精了。油麵……太淋了。豬腸……入味,算是最好食。豬紅……冇乜特別。雞亦……肉質有點好鞋羅白……入味,而真的有點揸。又一次見證"見面不如聞名"

湯底……味夠濃,但太味精了。
油麵……太淋了。
豬腸……入味,算是最好食。
豬紅……冇乜特別。
雞亦……肉質有點好鞋
羅白……入味,而真的有點揸。
又一次見證"見面不如聞名"
2013-12-13 1311 浏览
間中都會去永年食麵,一直都唔覺得有問題,但今日卻感受到何謂其他食家評價所講"態度有問題",排o左半粒鐘,埋到去叫餸,其實我反應都唔慢,o個位高瘦男人已經串串貢講o野,我已經唔想理佢,點知佢一輪咀講o野(即係有佢講無人講o個種),真係好煩我只係想買碗麵o者!我講o左句"好煩,o拿o拿聲啦",o個刻佢個口好似開o左摩打咁係咁反擊"煩咩o者!係你食之嘛,又唔係我,我又唔趕時間,係你....下刪一推無謂對白",心諗費事同佢講,點知無啦啦隔離有個客叫佢送粒魚蛋,佢講完一輪o野之後,同我講"o拿,橫掂送開我送"粒"比你,仲唔多謝我,多謝人先得o架".....o個刻其實我好想爆粗,我買碗麵又要比你煩又要比你串,仲要比錢,掉轉頭你自己無啦啦比粒魚蛋我仲要我講多謝,條友係咪傻乜o左,我真係好克制,o個刻起我同自己講自己就算係元朗人,呢間o野幾歷史悠久,有幾好味都唔會再o黎食,老實講其實佢好味主要係D嘢落勁多味精,因食完會好口喝,但都真係唔差,不過仲之一句"貼錢買難受"嘅唔好攪我,食完都真係想嘔返出o黎!想去食嘅各位,幫襯無比人串係好彩,比人串係正常,人家唔憂無生意做,真係吹佢唔漲!
2013-12-06
  • 豬腸
2013-11-27 1067 浏览
之前成人講永年好好食,今日突登去試,到都吾算好多人,我叫左豬紅,餃子,魚蛋,米粉,d豬紅真好好味,值得推介,一直都好想試,一試就愛上,好想日日都可以食到,佢d辣汁真係好好味,我每次去都會叫大辣,如果星期六日去就要排好耐隊!但係等幾耐都值得,
2013-11-19
2013-11-15 782 浏览
曾經差不多每日也成午餐飯堂的永年士多,隨著畢業,工作,搬遷...大概已有八年沒有品嚐過了,今天送機過後決定回味一返。原來現在的下午已經沒有我最想回味的腸粉所以只能回顧小時必吃的豬腸,還有醫肚的魚蛋加米粉,當然唔少得再來多一碗入味得嚟冇渣的蘿蔔,炆的好淋嘅牛肚,雞翼尖,咸咸地的豬紅,仲有唔少得嘅就係加佢哋祕製辣汁啦,今次少辣唔夠刺激下次中辣應該会再正D

原來現在的下午已經沒有我最想回味的腸粉
所以只能回顧小時必吃的豬腸

题外话/补充资料: 好味還好味,不過味精也很重,不要忙多喝兩杯水
2013-11-08
10 分钟 (外卖自取)
  • 豬腸,蘿蔔,魚蛋,辣汁
2013-10-01 546 浏览
雖然weekend要排勁耐隊, 不過都係抵嘅, 通常我地都係一個負責擺位, 其他人去買。是日朋友挑戰大辣, 確實勁辣又好味。咖哩魚蛋, 雞翼都煮得好入味。蘿蔔煮得剛剛好, 唔會太硬。不過, 豬紅個汁有少少咸。雖然食完之後有d口渴, 不過辣得好過癮。
2013-05-05
2013-09-29 361 浏览
話說元朗之旅吃了義氣燒鵝脾後, 我們再來到鼎鼎大名的永年士多, 一心想試試他們的腸粉和車仔麵.怎知道來時巳晚, 腸粉只在早上供應, 車仔麵的配料大多都賣完了, 連最想吃的肥豬腸都沒有, 失望是當然的, 但也只能怪我們到訪太晚. 沒什麼選擇下要了幾款配料試試點了蘿蔔, 牛肚, 雞腳跟魷魚, 士多內的幾個後生仔雖然貪玩但十分親切, 叮囑我們一定要加他們的辣汁試試. 宅女一向不太能吃辣, 但眼見他們推烈推薦, 也伴著魷魚吃了一點, 入口果真是辛辣十足, 非常刺激, 而且吃起來十分香. 不過對我來說就有點太辣了.幸好墊底的蘿蔔大大件非常清甜, 牛肚也夠軟淋入味. 其實最想吃的還是他們的豬腸粉, 只怪地點太遠了, 希望日後會有機會再來試試.
幸好墊底的蘿蔔大大件非常清甜, 牛肚也夠軟淋入味.

$40 (宵夜)
2013-07-17 209 浏览
我的下午茶組合是這樣的:牛丸 + 魚蛋 + 芝士腸 + 蘿蔔 + 米粉 =$36看似好多配料,其實不是想像中的多。牛丸: 不知那裡來的溢味,不討好魚蛋: 彈牙,不錯芝士腸: 一般來貨貨式,沒有芝士的,只能叫作雞尾腸蘿蔔: 一如既往的好,清甜無渣,讚!米粉: 算一般,配上辣汁其實不錯,可惜我叫小辣已經辣到食唔到,愛辣者定會喜歡。說真的,如果以$36食到呢個質素,我覺得邊一間車仔麵都可以,其味道已經太不如前,沒從前的濃味了!
我的下午茶組合是這樣的:

牛丸 + 魚蛋 + 芝士腸 + 蘿蔔 + 米粉 =$36
看似好多配料,其實不是想像中的多。

牛丸: 不知那裡來的溢味,不討好

魚蛋: 彈牙,不錯

芝士腸: 一般來貨貨式,沒有芝士的,只能叫作雞尾腸

蘿蔔: 一如既往的好,清甜無渣,讚!

2013-07-15
外卖自取
  • 蘿蔔
2013-05-08 172 浏览
永年係元朗廣場對開係openrice都幾好評終於揾到機會去試平日一點左右去到 有十幾人排緊隊 等左十五分鐘左右就到我叫做油麵 豬腸 牛肚 豬紅 辣汁 盛惠廿八 (仲會搭條菜俾你)拎左麵就過隔離鋪位坐底食 好多位唔怕無位豬腸無臭味 洗得極乾淨牛肚極稔 極入味豬紅就相對失色成碗麵重點是辣汁 好惹汁 岩晒我呢d嗜辣既人 一開始我都太輕敵 食到流鼻水車仔麵之前我試過比較好食既係旺角明記佢既豬紅勝呢度一籌但永年就大碗好多 坐得舒服好多絕對有下次呀'!
永年係元朗廣場對開
一開始我都太輕敵 食到流鼻水
車仔麵之前我試過比較好食既係旺角明記
佢既豬紅勝呢度一籌
但永年就大碗好多 坐得舒服好多
絕對有下次呀'!
2013-04-10
  • 豬腸
2013-04-14 95 浏览
今天突發奇想,走到元朗覓食,讓自己多一個節目。來到元朗,不乏有在下的心水餐廳,永年士多便是其中一間。來到門外,才得知下午十二時十分才供應車仔麵,比供應時間提早了廿五分鐘到達,於是在附近行了一會,到了十二時零七分返回來,已經出現了長龍,在下只好排隊。然而在廚房的舖位,是較為細小,要到隔鄰的舖位才有座位供應,所以在下點選了食物後,就捧著食物往隔離開餐。等候了十多分鐘後,就可以開餐,魚蛋豬皮和蘿蔔是不可缺少的車仔麵餸,另外在下也加了一客雞翼。魚蛋彈牙而豬皮亦很腍;蘿蔔清甜而無渣而又夠腍;雞翼亦醃得夠味。而整個車仔餸中,以它的醬汁最突出,它的辣汁相當埸辣,與普通的辣椒醬的辣味不同,這是這裡的靈魂所在。在下沒有點麵,原因是下一站會去吃麵,兼且這是在下的第一餐,所以為免太飽,所以沒有要麵。

2013-04-14
$32 (早餐)
  • 雞翼
  • 蘿白