餐厅: 永年士多港式車仔麵 (加拿分道)
资讯:

2017-08-22 302 浏览
尋日去尖沙咀兩間想食既都無開門, 見到永年入去試下, 之前食過元朗果間都正常, 都係求其食下價錢算少貴但尖沙咀租金係貴既, 但問題係真係咸到爆, 食完係要買支水飲, 唔知點解同元朗果間差咁遠
2017-08-21 2304 浏览
Lunch去左呢期大熱的永年士多朝聖,搶眼的招牌同長長的人龍一向是它尖沙咀分店的signature。由於幾日經過都好多人,今次同同事仔醒左2pm下午茶時段先去。雖然都接受滿座,但好好彩比我地搵到位。黎到永年,一定係食車仔麵同韭菜豬紅。三餸車仔麵加杯凍奶茶,$50有找。朋友揀咗四送,每款餸只係加$8。麵底夠份量,油麵幾有口感。湯底幾清,帶少少甜味,車仔麵湯底來講算是唔錯。醬汁揀咗小辣,但其實小辣辣度都唔小。三款餸當中我揀咗牛筋、豬腸同蘿蔔。牛筋不過不失,但冇乜驚喜,反而另外兩款餸比較出色。豬腸肥美,洗得乾淨冇怪味,口感亦唔錯。蘿蔔非常出色,一啲渣都冇,煮得好腍又吸收晒湯汁,好清甜。為咗健康,我哋亦點左一份腐乳通菜。估唔到油菜的份量都幾足,兩個人share都好夠食。好戲在後頭!最精彩的是韮菜豬紅!絕對無誇張,呢個係我食過最好食的豬紅!口感好滑,但又唔易爛。最特別係佢的味道甜甜地,同事仔幫佢改左個名叫「溏心豬紅」。食物有分優劣,簡單如車仔麵亦有分高低。呢間小店確係做得唔錯。

黎到永年,一定係食車仔麵同韭菜豬紅。

三餸車仔麵加杯凍奶茶,$50有找。

朋友揀咗四送,每款餸只係加$8。

豬腸肥美,洗得乾淨冇怪味,口感亦唔錯。

蘿蔔非常出色,一啲渣都冇,煮得好腍又吸收晒湯汁,好清甜。

2017-08-21
  • 豬紅
2017-08-14 797 浏览
來尖沙咀,終於再唔洗苦惱食乜好!因為我最愛的車仔麵衝出元朗來到尖沙咀!真沒想過有這一日!幼麵雞翼蘿蔔豬皮微辣💖本來想要流心蛋,但已經賣哂了~~ 可惜,唯有下次再試~~ 3餸一麵$37 加凍飲$11 豬皮一樣夠淋夠入味,蘿蔔多汁夠甜入哂味😋 雞翼都同元朗嘅一樣味💕湯一樣甜甜的~~ 我差不多飲哂成碗😂星期一的晚上,人不太多,排隊來講呢個時間已成習慣,15分鐘起碼~ 不過店的面積較細,比較迫,不過咁好食,迫下都冇所謂啦😁

3餸一麵$37 加凍飲$11
湯一樣甜甜的~~ 我差不多飲哂成碗😂
2017-08-14
  • 雞翼
2017-08-14 625 浏览
免得排長龍, 所以早少少就過黎食~ 之前聽過呢間車仔麵係元朗好出名, 以為都只係浪得虛名, 最近難得佢開到入市區, 當然要試下啦~! 牛肚、韭菜餃、馳名豬紅油麵 - 牛肚既爽軟度適中; 豬紅果然出色 , 好有口感, 一咬落去就食到清湯果隻甜味; 韭菜餃得兩隻, 相對就失色左d, 無乜特別; 至於油麵份量都幾多, 平時一兩啖就無晒, 但今次係食到好飽...! 腐乳通菜 - 個腐乳醬都唔錯, 通菜都新鮮, 唔會瘀瘀黑黑咁~!
三餸一麵

腐乳通菜
题外话/补充资料: 我地坐近商場果邊既位, 但又打開晒門, 舖內冷氣根本走晒, 其實都幾熱...
2017-08-12
三餸一麵
腐乳通菜
  • 豬紅
2017-08-14 546 浏览
之前一直見咁多人話元朗嗰間好好味, 但元朗太遠喇, 見尖沙咀近開左, 就專登走黎食吓。餐廳很細,枱不多,排隊龍排到很遠,等成半個鐘先到。但食就食15分鐘,因見咁多人等位,想慢慢飲麻杯野都唔好意思!$37蚊3餸一面,加餸每款另加$8,同區來說是抵的!我地兩人分別叫左:一碗 (我) - 豬腸+雞翼+蘿白 (辣汁) + 檸茶另一碗 (男友) - 豬腸+雞翼+魚旦 (辣汁) + 另加面底 + 可樂另再叫份咖映多士 - 不太脆口,椰汁味不濃,同X記比,差好遠試後,總括來說,味道真係好一般,你話豬腸、雞翼、蘿白入味,這些以車仔麵店來說,係好基本一定必要。湯汁味精較重,因之後勁口渴,要飲好多水。另男仕食,一定要加底先夠飽,辣汁亦沒有預期中的驚喜,有好多其他車仔麵好味過佢。

$37蚊3餸一面,加餸每款另加$8,同區來說是抵的!

我地兩人分別叫左:
一碗 (我) - 豬腸+雞翼+蘿白 (辣汁) + 檸茶

湯汁味精較重,因之後勁口渴,要飲好多水。

2017-08-13
2017-08-13 383 浏览
之前呢間人氣車仔麵係元朗咁遠,冇機會食,最近開左黎尖沙咀,專登黎試下先。12:30黎到都算多人要等位,店舖唔算多位,比較窄,如果企係到等位要成日避黎避去,比較麻煩有好多餸可以揀擇:三餸一麵($37)1.雞翼、魚皮餃、牛筋油麵2.魚旦、豬紅、豬皮油麵•湯底偏甜,可能是滷水汁的關係雞翼也是比較甜的。•豬紅也是偏甜。•牛筋不錯,很林很有膠質•魚旦有少少辣少少陳皮味,好多粒!•豬皮冇毛好乾淨,可以放心食。最差嘅係魚皮餃,皮好爛,裡面d肉好林,完全冇魚皮餃嘅質感。建議大家唔好叫!! 覺得冇人地講到咁好食,要排咁耐隊食更加不值得,可能係分店水準不及元朗店。 希望遲d會有進步!

有好多餸可以揀擇:
三餸一麵($37)
1.雞翼、魚皮餃、牛筋油麵

2.魚旦、豬紅、豬皮油麵

•湯底偏甜,可能是滷水汁的關係雞翼也是比較甜的。
•豬紅也是偏甜。
•牛筋不錯,很林很有膠質
•魚旦有少少辣少少陳皮味,好多粒!
•豬皮冇毛好乾淨,可以放心食。

2017-08-13 137 浏览
老公小時候住元朗,話俾我知依間車仔麵好正好出名,日日大排長龍,再加上前幾日東張西望又有播道依間野wor,搞到我滿心期待咁去試。琴日我點左豬皮、魚蛋、豬紅小辣米粉, 魚蛋(普通陳皮魚蛋味)和豬紅都ok, 但d豬皮一d都唔林,仲有d硬身...過份的是那個辣汁,得個辣,完全一點都唔好食,一點也不香😑😑老公說同元朗舖水凖差好遠!最恐佈的是老公當日食完痾左三次,而我琴晚亦搞肚痛😖😖這食店有點名過於實呀!
2017-08-12
2017-08-12 1480 浏览
呢排活躍係各大社交平台的一間車仔麵店!!我終於都等到, 講真係尖沙咀黎講真係冇一間車仔麵係好食,由佢裝修緊個時我已經好想去食, 到呢排佢開左但日日都見到好長龍~今日星期6我12點就去左準備買個lunch 返公司食諗住唔洗等~點知都係要等20分鐘到!!第一次食緊係點佢推介個d 餸啦~我叫左個豬腸,豬血同埋魚蛋! 3個餸就$37再加埋佢個杯特飲紅豆奶茶冰$15,外賣再加$1, 總共就$54! 我覺得係尖沙咀黎講算係嫁啦! 佢杯野飲幾好, 唔會太甜岩岩好!都幾飽肚!!車仔麵都好好~係豬腸就比較肥~佢d 餸都唔小,豬紅同魚蛋都有5舊! 呢個價錢黎講叫滿意嫁啦!!!推介

佢杯野飲幾好, 唔會太甜岩岩好!都幾飽肚!!
20 分钟 (外卖自取)
2017-08-09 1431 浏览
裝修期間已知衣度開車仔麵,大大隻字寫永年,原來係元朗好出名,聽聞到衣家都排長龍!已經好期待佢開業後要黎捧下場!8月1號正常開業,我都係2-3日後先知,結果我開業後第4日黎左離遠已見人龍,大概1:15左右到,主要要排2條隊,第一條係落order的。第二條係排拎食物的。由開始排至落單位置需要20mins,落單後至食物可以拎到座位需15mins,雖然都排左35mins,但整體感覺都唔覺好耐的店內環境感覺乾乾淨淨,比我想像中叫多座位,另一邊有吧枱位添雖然係全店滿座,但唔會話坐得好迫,都寬敞的。最重要係衣個咁多人既情況最驚要食得勁快,有人等位趕住你走,但衣個情況係冇發生到!完全可以放心舒舒服服咁enjoy太多太多野想試喇,又話有d係必食,朋友食過有d又推介,真係心大心細,最後叫左流心蛋、魷魚、牛肚同豬腸配油麵(小辣),新張期間滿$45 like and share fb 有免費可樂或凍檸茶未飲杯檸茶,見佢沖都見茶底都好夠濃郁,結果不負期望,堅好飲牛肚ok啦,魷魚同流心蛋good good good豬腸好多人都讚好食,但我又食落只覺正常,未至於好特出,可能我覺得好大舊!每個麵都有帶少許菜,值得一讚

第二條係排拎食物的。

店內環境感覺乾乾淨淨,比我想像中叫多座位,另一邊有吧枱位添

未飲杯檸茶,見佢沖都見茶底都好夠濃郁,結果不負期望,堅好飲
四餸一麵(開業優惠送飲品)

牛肚ok啦,魷魚同流心蛋good good good
流心蛋
另偷食朋友粒魚蛋,魚蛋帶少少辣都幾好味的
四餸一麵

朋友的多士,又係瘋傳好好味 $13
多士

整體真係唔差既,唔係麻木排隊但食落麻麻果d,真係食得出食材有分別
不過就真係唔會下下咁排半粒鐘喇!唔知過左一排會唔會好d呢?

2017-08-04
四餸一麵(開業優惠送飲品)
流心蛋
四餸一麵
多士
2017-08-07 2249 浏览
由認識永年開始,覺得它是我心中最好食的車仔麵~差不多每星期都會幫襯~由於我住九龍區,去元朗會比較遠~早兩日得知係尖沙咀開分店,心直頭開心都跳起,急不可待帶埋男友一直試!男友叫左大碗粗麵唔辣加菠蘿冰,我就蘿蔔、雞翼尖、豬紅米粉微辣加抹茶紅豆冰!當我食了第一口、飲咗一啖湯!我知了不及元朗店!湯底方面除了甜吃不倒其他味道,好似欠缺了一D東西(跟元朗有點不同)翼尖雞毛去唔乾淨豬皮抵讚,夠淋夠入味飲品沒有味道,不知是否因湯底比較甜,再飲飲品時覺得沒有味道??總括:男友覺得很一般,名大於實我就覺得可能是新開,有可能未完全統一,有待改善!
翼尖雞毛去唔乾淨
豬皮抵讚,夠淋夠入味
總括:男友覺得很一般,名大於實
我就覺得可能是新開,有可能未完全統一,有待改善!
2017-08-07
2017-08-07 1828 浏览
今日趁星期日睇完戲諗唔到食咩就去永年試下。七點九左右到,落單人龍唔算多五個左右,但係俾完錢之後等拎野食既人就比較多,成十幾人排。環境尚可,位就唔算多,但算快餐形式既就尚可接受,好快就有位。估計正常情況下係要搭枱想叫韮菜豬紅但無韮菜 叫左個通菜。非常一般,可以唔叫(要成$25但無特別)叫左個豬腸蘿蔔魷魚,轉烏冬,要小辣。湯底有dd鹹 (聽到隔離枱都係咁講),但係啲餸係好食。蘿蔔入味同夠淋,豬腸正常而無怪味,魷魚都算唔錯。總括黎講個麵係above average ($37+2) 係尖沙咀呢個價錢同食物質素,性價比相當高。絕對會再黎試其他餸!
今日趁星期日睇完戲諗唔到食咩就去永年試下。

想叫韮菜豬紅但無韮菜
叫左個通菜。非常一般,可以唔叫(要成$25但無特別)

2017-08-05
2017-08-05 1693 浏览
話說公司附近開左永年士多,住港島嘅我本身都唔知呢間係元朗非常出名,決定有日午飯去買個外賣試試!門口附近大大個螢幕話哂俾你知有咩餸、辣度、同粉麵。飲品竟然仲有菠蘿冰、柚子檸水添!雖然聽同事講永年最出名辣,可惜我真係食唔到辣,所以最後都係嗌左唔辣,餸方面就係蟹籽丸、魚皮餃同蘿蔔!條菜係送嘅!整體真係幾多味,麵同餸都有啲少,另外咖央多士好味,不過稍貴,一試無妨喇!

外卖自取
2017-08-04 1663 浏览
近期在facebook睇到差不多洗版下,這間店在尖沙咀開新店,而且在其他媒體大事宣傳下,頓時好紅,好多人都話好好食,有好高評價!咁啱又在我公司附近,所以好想試下。它開張第二日約埋班同事去過,但排長龍,地方細枱不多,覺得有排等,所以放棄了!有見及此,我地又太想食,於是唸好對策,今日再挑戰過!有同事去霸位先,另一同事排隊買,但由買票到等餐足足等左四十五分鐘,本人食飯時間才-個鐘,即是要在十五分鐘內食完碗面及包回公司!有同事已經不耐煩媽聲四起。如果其他人好似我得一個鐘食飯時間的話,要三思了外賣也一樣,因為佢係電腦出單,跟號碼的。講回價錢方面,37蚊三餸一面,加餸另加8蚊,以同區價錢來說是抵的!我叫左:咖映多士$13一塊厚面包開四,多士微暖,不太脆口,咖映欠香濃椰汁味,一般車仔面魚旦係細細粒陳皮魚旦,陳皮味香濃易入口,第一次食覺得幾特別!蘿白又淋又甜,韮菜餃細粒皮厚,無韮菜香味,一般!湯底做得hea,只有麻油味!而且超多味精可能佢辣味湯會好點。份量方面一般,男士要加餸加底!總括來說,同班同事意見一致,係名大於實!還要排咁耐隊,本人覺得唔值得!以我食過咁多間車仔面來說覺得它不是最好
外賣也一樣,因為佢係電腦出單,跟號碼的。
我叫左:
咖映多士$13
一塊厚面包開四,多士微暖,不太脆口,咖映欠香濃椰汁味,一般

車仔面
魚旦係細細粒陳皮魚旦,陳皮味香濃易入口,第一次食覺得幾特別
!蘿白又淋又甜
可能佢辣味湯會好點。份量方面一般,男士要加餸加底!

2017-08-03
2017-08-02 1362 浏览
一早知道永年士多係尖沙咀有分店,開張第二日就黎食喇,環境方面比元朗更舒服,座位唔會太逼,職員每一位都好有禮貌,冷氣好夠凍,天氣咁熱,入到去簡直好舒服。而家開左係九龍區方便更多人去食,而且呢個價錢好合理,味道好。豬肚,蟹柳,豬皮,全部好入味,好食中辣豆卜索晒d汁,蘿蔔好甜,菜心好新鮮。豬肚好''林''。大辣通菜新鮮1/8-8/8一碗滿$45,而且like facebook 即送檸檬茶或可樂,超值。會值得繼續幫襯。

豬腸,豬皮,蘿蔔,豬肚

豬肚,蟹柳,豬皮,全部好入味,好食
中辣

豆卜索晒d汁,蘿蔔好甜,菜心好新鮮。
豬肚好''林''。
大辣

通菜新鮮

會值得繼續幫襯。
2017-08-02
豬腸,豬皮,蘿蔔,豬肚
  • 豬腸,豬肚,蘿蔔,豬皮