餐厅: 永年士多港式車仔麵 (加拿分道)
资讯:

2017-10-13 2118 浏览
車仔麵可以話係香港其中必食既街頭小食!! 以前讀書果陣同朋友最中意食, 夠平又大碗, 今次係元朗出哂名既永年士多殺到黎尖沙咀, 咁就腳無理由唔去啦係咪先!!!!! 放工即刻狗衝去, 雖然七點都算早, 但人龍已經排哂出黎門口!!! (原來而家香港打工仔咁早放工XDDD) 好彩車仔麵係快食類, 所以等左十分鐘就有位了! 三餸配米粉車仔麵要揀餸絕對係為難在選擇困難症既我, 不過都有分必食既, 就係蘿蔔豬紅!!! 簡簡單單兩種食材但已經可以成為主角, 豬紅入味之餘切得細粒易入口, 滑溜溜的好正, 蘿蔔先係成碗麵最俘虜到我個心!!!!直接了當既清甜就係揀佢既原因, 炆得近乎入口即溶, 一啲渣都無, 必點!!!!另外再揀左魷魚, 爽口都係基本吧~~~ 至於揀左唔辣所以湯相對好清淡, 但米粉份量好多!!!! 煮得唔會過淋,普通啦。 另外朋友選既三餸配幼麵, 分別係牛丸、流心蛋同埋冬菇, 相對健康既選擇, 冬菇份量都幾多, 切半唔會成隻咁食所以幾方便, 而且炆得頗入味同香軟稔身, 牛丸就得兩粒, 流心蛋留意返唔係溏心蛋/滷水蛋, 所以其實無咩調味, 為半熟既水煮蛋啊, 可以叫返其他特式野仲好, 幼麵份
車仔麵可以話係香港其中必食既街頭小食!!

三餸配米粉

, 但米粉份量好多!!!! 煮得唔會過淋,普通啦。

, 牛丸就得兩粒,
, 可以叫返其他特式野仲好, 幼麵份量一樣咁多, 飽飽
!

健康之選當然要叫返碟菜, 菜心份量比想像中多, 烹煮時間控制得宜, 所以保持翠綠爽脆, 食落夠清甜, 蠔油份量非常慷慨
, 完全可以將條菜環迴360度都點哂蠔油XDDDD

斑蘭咖央多

見到咖央即時雙眼發光!!!! 十三蚊整返份咖央多係抵食之選, 烘得香脆又平均, 斑蘭味就唔明顯, 但咖央都幾多同清甜, 過到口癮喎!!!

最後叫返個特飲, 抺茶紅豆冰, 外觀夠哂綠色, 飲落都飲得出抹茶味既, 但唔算濃, 少冰可能更好, 粒粒分明既紅豆而唔係紅豆蓉, 所以甜度唔高~

2017-10-12 132 浏览
平時同朋友都會成日食車仔麵,當中比較出名的一定唔小得永年士多,以前大多去到元朗先食到,但估唔到佢哋開到去尖沙咀,之後真係可以成日去食啦。永年士多可能性價比真係好高,所以下午去到都勁多人食。而尖沙咀店就以快餐店模式購物車仔麵,係收銀位置揀選心儀食物,之後再去拎購買嘅食物。除咗叫車仔麵之外,佢個班蘭多士同紅豆冰都可以一試。特別佢個紅豆冰唔會好甜,而且佢啲紅豆非常飽滿。接著當然就到主角出場,牛柏葉、枝竹球、牛根烏冬。車仔麵上枱時真係香噴噴,有好香嘅麻油味,而且湯底都幾清甜。而整體味道真係唔錯,特別佢個牛根非常淋身,而枝竹球吸哂湯準精華亦係唔錯選擇。個人亦覺得佢返食指數都非常高。

永年士多可能性價比真係好高,所以下午去到都勁多人食。

除咗叫車仔麵之外,佢個班蘭多士同紅豆冰都可以一試。

特別佢個紅豆冰唔會好甜,而且佢啲紅豆非常飽滿。

接著當然就到主角出場,牛柏葉、枝竹球、牛根烏冬。

車仔麵上枱時真係香噴噴,有好香嘅麻油味,而且湯底都幾清甜。

2017-10-11 135 浏览
我是第二次幫襯, 第一次幫襯時收銀問要微辣、小辣、中辣、大辣,我選擇了微辣. 取餐後試吃時非常辣,我本身平時吃粉麵時都喜歡加一些辣汁, 一般辣醬辣度都可接受, 但發覺那碗麵非常辣, 因微辣汁是直接加在湯麵上,令致整碗麵都非常辣,喝一口湯都不知其味, 只有辣味.在約兩星期後我第二次幫襯, 在收銀問要微辣、小辣、中辣、大辣時我話可否分開上, 她說, 唔得!公司規定, 我選擇了唔辣,在取麵時我問侍應可否加小許辣汁在匙羹上,她說「唔得!要加就加在碗麵上,」我話「你的辣汁非常辣,上次加在湯上令至整碗麵都非常辣,湯都飲唔到,」她態度非常不滿及大聲話「公司規定, 唔得!」我沒有與她爭論,取餐後進食。我喜歡吃車仔麵, 凡有知名車仔麵舖我都會去一試,但真心覺得這碗麵由麵、湯底至食物都無乜特別,完全有乜野藉得用咁既態度對顧客我覺得永年可能唔憂做,永年是一間專門賣麵之商舖,需知湯麵之湯底是一碗湯麵之精髓, 喜歡吃麵的第一口必是喝湯,如將辣汁直接加在湯上便破壞整碗湯麵,這最基本之知識相信貴公司不可能不知.
,這最基本之知識相信貴公司不可能不知.
2017-10-09
2017-10-09 2269 浏览
曾經入過元朗,食過永年之後,對佢既車仔麵念念不忘,當時永年都仲係士多既模樣,未新裝修,而家想食永年,終於可以係尖沙咀食到啦我地下晝兩點黎到食到late lunch,估唔到仲有咁多人排隊,新分店營運方式同元朗總店一樣,都係要自己搵位,排隊落單,自己拎餐,但尖沙咀鋪店係斜路上,排隊條路窄好多,鋪位細d,其實地理環境唔同,做法唔一定要同總店一樣同老公分頭行事,一個排隊買,一個搵位,三餸麵都算抵食,$35,另加麵或加餸每份$8,一碗叫左豬皮,蘿蔔,牛筋,豬皮滷得好入味,蘿蔔清甜無渣又夠腍,牛筋都好入味又腍另一碗係魷魚,韮菜餃,雞翼,魷魚爽口,韮菜餃餡多,雞翼滷得好深色好入味車仔麵餸真係要滷到入味,先留到食客個胃呢除左餸之外,個辣汁亦係精粹所在,分5級辣,細辣已令我地想飲凍飲解辣奶茶紅豆冰,傳統紅豆冰係落花奶,但呢杯紅豆冰係加奶茶,味道獨特,紅豆起沙另一杯要左熱柚子蜜,柚子渣比較碎,但整體味道幾均勻夠味原本想食咖央多士,見多人推介,但睇到人地食緊個鮮油多士有好厚牛油,落即刻轉軚叫老公買鮮油多士多士烘得好脆,牛油香滑,暖暖地既多士將牛油溶化,牛油半溶狀態真係好好味另外叫多碟腐乳通菜,腐乳俾得豪爽,

同老公分頭行事,一個排隊買,一個搵位,
三餸麵都算抵食,$35,另加麵或加餸每份$8,
一碗叫左豬皮,蘿蔔,牛筋,
豬皮滷得好入味,蘿蔔清甜無渣又夠腍,牛筋都好入味又腍

另一碗係魷魚,韮菜餃,雞翼,
魷魚爽口,韮菜餃餡多,雞翼滷得好深色好入味

車仔麵餸真係要滷到入味,先留到食客個胃呢

另一杯要左熱柚子蜜,柚子渣比較碎,但整體味道幾均勻夠味

另外叫多碟腐乳通菜,腐乳俾得豪爽,通菜份量多
午餐
2017-10-08 160 浏览
食家對車仔面十分鐘愛 話說佢後生係元朗返工年代 最歡喜就係lunch去食永年 舊永年只開中午到六點前到嫁時間 專做學生哥生意 當時所有車仔面送show 晒出黎 想食咩自己篤 辣度亦都以羹計 聽到人食大辣就會拍爛手掌 食家無係個到做之後就好少返元朗 今日知道尖沙咀開分店 當然要去朝聖一下 去到個到已經排到出門口 我叫左碗三送 $37 豬腸 雞尖 流心蛋 微辣 所有野都係4舊微辣真係得個2滴辣 有落等於無落 食家話永年嫁辣係精髓 唯有下次試試 一飲湯頭 係甜甜嫁腩汁味 我歡喜 同榮記有得fight豬腸夠入味 夠林身 無異味 有少量肥膏 但肥膏已經煮化 好味 雞尖正常 唔會太林 唔會一咬就成隻散晒咁唯一比較失望係流心蛋 一上台係白烚蛋 唔係滷水 已經好後悔叫左佢 係流心既 但真係無咩特別 虧佢仲係叫推介 我就真係唔推介啦 食家叫左大碗面 $61 咩都有 少辣食家話辣汁味道同以前都係一模一樣 十分可取豬紅 要大叫 超好味超好味超好味重要嫁事情要講3次好好好入味 我一個人食左佢3舊蘿蔔清甜 入味魚蛋 應該係鯪魚肉打的 有魚味 食家歡喜 其他野食 如魷魚 紅腸就正正常常啦總結 本小姐認為佢可以取代
食家對車仔面十分鐘愛

蘿蔔清甜 入味
魚蛋 應該係鯪魚肉打的 有魚味 食家歡喜
其他野食 如魷魚 紅腸就正正常常啦

總結
本小姐認為佢可以取代榮記係我心目中嫁位置 唔需要過海就食到好味嫁車仔面
當然 地點嫁關係 送量比超元朗店少 而且都貴3蚊到 但整體都十分可取
下次要叫2份豬紅 再試試佢嫁冬菇
  • 豬腸  豬紅  蘿蔔
2017-10-08 180 浏览
永年在朋友口中講是最好食的車仔麵,可能是總店吧!因未去過,無法提供資訊。在尖沙咀店,今天沒有人排隊,可以試!但份量非常少,味道沒有驚喜,價錢貴!不食也算了吧!服務好一般!
服務好一般!
2017-10-06 173 浏览
講到車仔面出名一定諗到永年這個生招牌,可惜佢間舖頭係元朗,對一些九龍人來說有少少遠。近日我知道佢新店開左係尖沙咀近美麗華附近,我同朋友立刻去朝聖。三個餸車仔麵為三十七元,非常合理,我叫了流心蛋、豬大腸和牛根。原來每碗麵都附送一些菜。我仲叫多個腐乳通菜以防不夠菜食。豬大腸值得一讚,非常淋及入味,相信必食之選。流心蛋無令我失望,非常流。另外牛根炆到好淋身。朋友知道豬紅出色,又是必叫,完全無渣,我相信我食過最好食豬紅,一啖一口。蘿白好甜又大粒。雞翼相對下去就普通。另一小食我叫了咖咉多士,雖然得二件但香脆少甜,女士之愛。野飲我們跟餐加13元飲特飲菠蘿冰及奶茶紅豆冰。二杯飲料好出色尤其奶茶紅豆冰。奶茶沖到同茶餐廳一樣滑,紅豆是煮到起沙又不太甜正呀!

另一小食我叫了咖咉多士,雖然得二件但香脆少甜,女士之愛。

• 三餸車仔麵
  • 奶茶紅豆冰
2017-10-04 194 浏览
早前在尖沙咀回家途中發現一間車仔麵滿多人排隊,原來是元朗的永年士多開到來了市區,現在好吃的車仔麵已經賣少見少,所以一直想找機會去吃吃看。車仔麵三餸是必須的。選了幼麵(少辣),餸菜選了雞翼、豬腸、豬皮,少辣比我心目中辣得多,但吃落滿惹味,麵質不會煮得太過火,帶一點爽身的口感。3款菜式都滷得相當入味,豬皮爽彈,豬腸滿肥美,也滿乾淨。韭菜豬紅豬紅味道甚濃,粒粒分明挺身,煮得口味非常。奶茶紅豆冰奶茶香濃順,茶味夠濃,如紅豆更淋身點更佳

車仔麵三餸是必須的。

韭菜豬紅
豬紅味道甚濃,粒粒分明挺身,煮得口味非常。

奶茶紅豆冰
奶茶香濃順,茶味夠濃,如紅豆更淋身點更佳
2017-10-04 352 浏览
近期極具人氣的元朗永年士多終於開分店到尖沙咀!趁著車爸爸的假期便走到新店一嚐傳說中好好味的車仔麵! 那天出到尖沙咀都已經接近三點鐘,避過了午餐的人龍一去到已經找到了座位,但其實場门亦都已經高朋滿座了!餐牌一目了然選好餸料麻煩車爸爸排隊購買。 車爸爸由付款到取食放都不消五分鐘便完成了!我選擇了油麵餸料點上韭菜餃、枝竹球及豬大腸$37,另外跟餐凍檸茶加$11。 車爸爸則選了幼麵配豬紅、豬皮及牛筋$37,熱奶茶同樣是加$11! 兩碗麵中餸款最特別莫過於這個枝竹球,枝竹球裹成球狀索盡湯底味道,而且豆香不俗我個人挺喜歡。 牛筋質感未夠淋滑較為一般!如果喜歡有咬口的朋友應該會合意多些! 豬皮炆得夠入味質感亦都幾爽口也算不俗啦! 豬紅入口無疑滑溜!但係味道就唔算濃郁了! 而當中最為吸引我絕對是這個豬大腸,炆至入味非常而且極具咬口還腸味香濃,確實甘香可口。 韭菜餃外皮比較厚重而且咬開更是未熟透的!店員服務做得十分好知道後即跟我換上第二樣餸料,最後我決定揀多一份我大愛的豬大腸! 中辣的車仔麵吃下辣度都幾足夠不過略嫌辣汁未夠香口,湯底喝後沒有太口乾的感覺!但要一讚這兒的油麵,咬下麵質很不俗不會過淋質素很對

豬皮炆得夠入味質感亦都幾爽口也算不俗啦!

豬紅入口無疑滑溜!但係味道就唔算濃郁了!

中辣的車仔麵吃下辣度都幾足夠不過略嫌辣汁未夠香口,湯底喝後沒有太口乾的感覺!但要一讚這兒的油麵,咬下麵質很不俗不會過淋質素很對我胃口,吃後感味道只屬正常,但尖沙咀區可用這價位吃車仔麵亦算合理。
2017-09-24
午餐
2017-10-03 147 浏览
終於等到永年在九龍區開分店,當然要去朝聖一下啦!依舊人頭湧湧大排長龍,但有得食豬腸,排一陣都抵啦。我和老公都叫了豬腸,仍然係咁入味,乾淨又唔肥。陳皮魚蛋必吃,口感一流,依家唔係度度都有得食架啦。魚皮餃唔係cheap貨,皮夠煙韌!永年辣汁必吃,但我只敢挑戰微辣,鐘意佢辣得黎夠香夠惹味,唔係一味得個辣字!老公叫左蘿蔔,又甜又腍。枝竹球反而第一次試,層層枝竹,豆香味又濃。老公揀中辣,一邊食一邊流汗,夠曬刺激!難得來朝聖,梗係要食班蘭咖央多士。多士夠厚又脆,熱辣辣,牛油呈半溶狀態,正!班蘭醬夠香甜,yummy!再加個腐乳通菜,爽脆鮮甜,腐乳醬好香滑,真是大滿足!諗起以後唔洗入元朗先食到永年 就好興奮!

2017-10-02 161 浏览
永年士多成日都聽人講,但因為開喺元朗實在係有d遠所以一直都無去食😩最近佢終於喺尖沙咀開左分店啦🎉🎉地點都唔難搵就喺The one隔離,一於就去試一試星期六下晝同朋友一行兩人去到永年士多,見門口已經有條人龍排緊隊買野食,本來以為要等好耐啦,點知好快就到我地👍🏻我地叫左兩個麵,兩個都係粗麵,咬口十足。餸方面麵係基本既車仔麵餸,但常言道愈簡單既菜式就愈難整得好味,永年士多就正正做得到。首先係個湯底,食得出係用心機煲出黎,非常鮮甜,飲晒都唔會覺得好渴。蘿蔔清甜無渣,牛肚入味😋😋😋小食類,腐乳通菜,腐乳量多基本上每一條菜都會有腐乳。班蘭咖央多士,多士烘到脆bobbob,班蘭同咖央既味道配合得天衣無縫,甜道適中。叫左兩杯特色野飲,抹茶紅豆冰:抹茶味濃,又唔會太甜,同紅豆配搭得剛剛好👍🏻另一杯紅頭奶茶冰,奶茶順滑易入口,加上紅豆感覺都幾新鮮。整體而言,用心製作,味道一流而且價錢平民👍🏻👍🏻👍🏻

另一杯紅頭奶茶冰,奶茶順滑易入口,加上紅豆感覺都幾新鮮。

整體而言,用心製作,味道一流而且價錢平民👍🏻👍🏻👍🏻
2017-10-02 134 浏览
聽問過佢有幾出名,但係元朗太遠了,所以遲遲未到訪。一聽到新店係尖沙咀,即刻結伴去試吓啦!真係好多人排隊呀!不過都唔算等得來。外貌來看,每碗都相似。我們分別試了以下幾個出名嘅餸菜,值得推薦一下。豬紅:我本身唔食,但朋友們都話呢間鋪嘅朱紅係甜的。蘿蔔:本身好甜吸收左湯嘅味道,好入味牛筋:用料正!夠軟身。流心蛋:出面未必有,配車仔麵食別有一番風味。健康主義的我梗係叫多兩個菜,幾大碟,可以開心share吓。每人要整多件班蘭咖央多士當甜品,外脆內軟,醬又吾甜,必食。馳名嘅菠蘿冰、紅豆奶茶、抺茶紅豆也點了試試。三杯名有特色,各有朋友讚好。本人最愛奶茶紅豆,個奶茶底做得很出色。
聽問過佢有幾出名,但係元朗太遠了,所以遲遲未到訪。
一聽到新店係尖沙咀,即刻結伴去試吓啦!

真係好多人排隊呀!不過都唔算等得來。

豬紅:我本身唔食,但朋友們都話呢間鋪嘅朱紅係甜的。

蘿蔔:本身好甜吸收左湯嘅味道,好入味

牛筋:用料正!夠軟身。

流心蛋:出面未必有,配車仔麵食別有一番風味。

健康主義的我梗係叫多兩個菜,幾大碟,可以開心share吓。

每人要整多件班蘭咖央多士當甜品,外脆內軟,醬又吾甜,必食。

馳名嘅菠蘿冰、紅豆奶茶、抺茶紅豆也點了試試。

2017-10-01 280 浏览
近幾年不論是什麼行業,為了走得更遠,大家都說要「升級轉型」,發展自己的品牌,抵抗現代化。就連迄立不倒數十年的食肆亦然,華嫂冰室應該無人不知吧,它就是成功「升級轉型」的好例子。永年士多是近期最火紅的平民食肆,從元朗發展到尖沙咀的確厲害,每每經過都大排長龍,雖然想試,但它的人山人海的確令人卻步。這天跟朋友R狂尖沙咀出上了空中瑜珈的課,經過永年士多,看排隊的人不算多,就決定試試看。*門外有電子螢幕的餐牌,設計清晰簡潔。*永年探用「先買後取」的自助方式,門外長長的人龍只是排隊點餐,之後還要自己取位餐和等位,如果跟朋友一齊來最好「分頭合作」。*裡面的裝潢都是簡潔利落的,如果坐滿人會有一點點擠,大動作一點有可能會碰到後面食客的背部。*三餸一麵 $37我跟朋友都點了三餸一麵,我選了豬腸、牛柏葉和流心蛋。大家都推薦的豬腸的確不錯,肥而不膩,而且滷得入味,牛柏葉就普普通通。*最令人期待的流心蛋最令人失望,沒有任何調味,就只是流心的普通蛋。*粗麵還算好吃,吃到最後一口都不會糊,仍能保持一點點爽勁。*朋友的三餸點了時菜、蘿蔔和韭菜餃,最特別的是蘿蔔,煮得入味帶有甘甜。*班蘭咖央多士 $13我跟朋友都覺得最好
門外有電子螢幕的餐牌,設計清晰簡潔。
三餸一麵 $37
流心蛋
粗麵還算好吃,吃到最後一口都不會糊,仍能保持一點點爽勁。

班蘭咖央多士 $13
班蘭咖央多士

我跟朋友都覺得最好吃的就是班蘭咖央多士,好吃的在於它的麵包質素很高,麵包的質地是軟綿綿的。烤得程度也剛好,一咬下去就是「外脆內軟」的感覺。但班蘭和咖央味都不算太出,只吃得到甜甜的,不過麵包好自然就好吃。
凍柚子檸水 跟餐$13
凍柚子檸水
做完運動想喝冰的,這杯凍柚子檸水感覺很涼爽,不過後來想想其實就是柚子蜜加檸檬,好像有點不太值,但那個當下我是覺得好喝的。

兩個人在尖沙咀這個地方吃晚餐,只用了$115的確是便宜,隨便經過看到沒人的話可以吃,但如果是排到街外的,我想吃附近的蕃茄麵會更好。
2017-09-26
凍柚子檸水
2017-09-30 103 浏览
一個人中午自己食飯,一於去試下呢間係元朗開到來尖沙咀嘅車仔麵-永年士多😋。兩點幾鐘,人龍排到出門口,真係好多人食wo~門口就有個電子餐牌,可以睇定食咩好,呢個對於我呢D選擇困難症來講實在太好啦~~揀好就好快有得食lu😋,我就揀咗烏冬,蘿蔔,雞翼,雞翼尖中辣。先講下必食嘅蘿蔔,蘿蔔吸收咗本身湯嘅味道,加上本身的鮮甜,諗無渣,真係好好食,呢個鍾意食蘿蔔一定要試下~😋😋😋😋跟著係雞翼,一碗麵得兩隻雞翼,真心多多一隻就好啦😔,雞翼因為係滷水關係,好諗,滷水時間剛剛好😋,滷水味十足😋😋,雞翼尖一碗就超多啦😋,一碗大概有六七隻(因為我無數過,但應該係有六七隻),好好味吖,可能係我本身都鍾意食雞翼尖嘅關係,真係想連骨都想食埋🙈🙈😋。仲有係中辣,食落去就唔係好辣,但你食完之後口入面仲有濃濃味道,個嘴仲感覺到一絲絲的辣,正😋😋紅豆冰,紅豆好綿同起沙,整體唔算甜,題外話:紅豆冰係唔得少甜少冰嘅,不過本身都唔係好甜,所以都好飲😋整體呢講:車仔麵餸算係好多選擇,麵底都有五款,實有你鍾意嘅~,價錢係尖沙嘴算係OK嘅,味道方面好食😋😋。

兩點幾鐘,人龍排到出門口,真係好多人食wo~

2017-09-30
2017-09-29 83 浏览
冰溶化尖沙咀呢條街好得意,對面有霸嗎拉麵排隊人龍,呢面就排永年車仔麵。永年車仔麵喺元朗好出名,同華嫂一樣,衝出元朗出左巿區,一樣大受歡迎。我唔係第一次食,覺得水準keep得住,所以間中想食麵都會考慮佢。估唔到菜類咁快賣晒,好彩我食到腐乳通菜尾水啫。有時食嘢,方唔方便快唔快都係考慮因素,香港人步伐急速嘛,好似我咁食完嘢要去做facial,車仔麵就快靚正啦。腐乳通菜:腐乳食得出係靚料,味道新鮮,唔太鹹,好軟滑creamy,通菜cut到好齊整,份量頗多,同腐乳一齊食幾惹味。如果可以將腐乳放喺旁邊自己控制食嘅份量就更好啦。三餸車仔麵:揀左幼麵同豬腸、蘿蔔同牛筋;湯底唔辣,有甘甜味;幼麵唔太淋,爽口:蘿蔔清甜無渣,係最中心最靚位置;豬腸非常肥美邪惡,入口油脂豐腴,無異味;牛筋口感爽,膠質重,但本身難入味。抹茶紅豆冰:抹茶味不重,但紅豆夠多同夠香甜,冰溶化之後淡左,因為碎冰量幾多。

估唔到菜類咁快賣晒,好彩我食到腐乳通菜尾水啫。

如果可以將腐乳放喺旁邊自己控制食嘅份量就更好啦。

;豬腸非常肥美邪惡,入口油脂豐腴,
無異味;牛筋口感爽,膠質重,但本身難入味。

• 豬腸
  • 蘿蔔