2007-12-09 27 浏览
工作順利,可以提早收工,主人與奴隸獸決定晚飯斬料加。途經『永合隆』,見到有我們期待已久的金錢雞,可惜只剩少量,給我們全數購買(HK$20)。燒味師傅告訴我們,他們是用瘦肉疊著豬用蜜汁串燒。每天只燒一串,賣完就算。怪不得我們經常買唔到喇!叉燒肉質爽滑,煙韌有咬口,口感好似豬頸肉,加上肉邊燒得地,好惹味。豬雖然結實,但有質感,不黏喉,味道甘香。我們一邊津津有味地食著金錢雞,一邊津津樂道另一種食物–金銀。

金錢雞
2007-09-26 17 浏览
今天是中秋節,家裏一早己造了節,是以各散東西,兩點半來到,只見買外賣的人龍有十人八人但店裏郤只有兩三個客.入店裏時差點給地上的油水滑倒,幸好己有心理準備,步步為營,小心坐下之後,叫燒肉乳豬飯,阿姐泠然說沒有乳豬,於是改叫燒肉雞飯,阿姐把單拋下,發覺已加價兩元至32元一碟.五分鐘有得吃,燒肉一定是用火燒的,因為又焦又黑又咸,又沒有肉汁,雞是隨便在坫板面撿的,因為件件都是不同部位; 有雞胸,腿,和不知名的位置.這樣的店,這樣的服務,這樣的食物.我以後都不會再幫襯.
這樣的店,這樣的服務,這樣的食物.
我以後都不會再幫襯.
2007-08-30 26 浏览
下午2:30一踏進店內, 差點滑倒, 不知是否地面太油.一坐下, 漂白水味擁鼻而來, 也許是剛洗完地吧想叫乳豬, 已賣完. 算了, 不是它的錯.轉叫叉燒燒肉飯(碟).也許已被寵壞了, 期望能送上一條菜心也沒有.叉燒沒有指明半肥瘦, 來了全瘦叉, 一點蜜汁也沒有, 很乾, 趙到牙骹軟.燒肉, 皮不脆, 很韌, 太鹹, 竟也咬不開.目睹一名顧客更有趣, 叫例湯, 已賣完, 一言不發就走了. 難道這店就只有乳豬和例湯能下得肚?以這種普通得不能再普通的叉燒和燒肉, 即使有再多明星光顧也不能叫我再回頭.
下午2:30

一踏進店內, 差點滑倒, 不知是否地面太油.
一坐下, 漂白水味擁鼻而來, 也許是剛洗完地吧

想叫乳豬, 已賣完. 算了, 不是它的錯.

轉叫叉燒燒肉飯(碟).
也許已被寵壞了, 期望能送上一條菜心也沒有.
燒肉, 皮不脆, 很韌, 太鹹, 竟也咬不開.

2007-08-25 28 浏览
想吃乳豬飯,不期然又走嚟呢度...先例牌要個例湯,又係菜乾南北杏豬肺湯,好家常,完全無添加,非常足料,一飲而盡...今日乳豬偏肥,有D失望,但咬落依然炭香十足,皮依然脆トト,掂...燒肉皮又係脆啪啪,肉亦夠鹹香....流晒口水...
想吃乳豬飯,不期然又走嚟呢度...

燒肉皮又係脆啪啪,肉亦夠鹹香....

流晒口水...
1K
2007-07-30 18 浏览
尋日同女友兩個食lunch, 本來諗住去和花亭食壽司, 點知都係食同佢試下d新野先, 於是乎咪黎左呢度啦! 呢度燒肉已經係相當馳名, 所以去到門口都幾驚佢冇晒架, 知道有先入去坐! 其實師傅我都係第一次黎呢度坐底食飯, 之前都淨係試過下佢地d燒肉咋! 坐底就二話不說叫左一碟叉燒飯同埋一碟燒肉飯, 叉燒飯首先奉上, 跟住燒肉飯都到, 由於都幾遲下先食lunch, 所以師傅非常肚餓, 等都唔等立即食左啖飯先, 嘩! d飯都真係幾唔得架, 好鬼死濕, 落左好多水下好黏口, 要扣分啦; 叉燒份量都算多, 不過賣相唔靚唔吸引, 而且叉燒比較乾身, 冇用蜜汁黎燒不過都幾鬆下, 可以接受啦; 至於燒肉就真係好得呀, 燒肉皮脆肉鬆, 半肥瘦就咁食又得, 送飯食又得, 真係好得, 一流呀!總括黎講呢度燒肉真係一流架,叉燒就一般啦, 如果兩者要比較的話, 燒肉暫勝一回; 其他就唔敢講住, 不過據聞乳豬都唔差架, 有機會都會再黎試下, 但係d飯真係有待改善! 環境就唔算好架喇, 個地都幾滑下, 好易跌到架, 真係要好小心! 廿幾蚊碟飯又唔算特別抵食, 一般啦! 個笑面係比d燒肉!

2007-07-21 19 浏览
諗起連歐陽應霽的推介的乳豬燒臘第一家差d入錯左起旁邊既廣東燒味餐廳...入左去見唔對路走返出黎! 聽聞永合隆好早就冇晒乳豬, 睇見佢重有先入去坐低. 亞姐好快咁走過黎放低茶水筷子, 但係好直接咁放起桌中心, 因見到格離枱亞叔食到成枱都係吐出黎既野...心中一陣悅!! 叉燒乳豬飯! 雙拼一次試晒2樣, 我諗住起度食, 佢唔會比D差既我掛, 所以冇ORDER肥叉, 點知一黎到就估到佢係棄之不可惜, 去茶餐廳食既叉燒就可以係過夜老晒姐, 但你係出名燒臘既, 而且我堂食你真係無理由做壞自已個名掛! 我食咁多年叉燒都未見過燒臘店可以做得咁差, 佢又唔係鞋口, 但就真係一d汁都比唔出! 我叫既乳豬醬全部都係用晒起幾舊叉燒身上! 乳豬呢?! 炭燒又真係唔同d, 食得出佢燒左出黎好耐, 但係d皮都重係好鬆, 連帶d飯都香口左! 肉質的確唔錯, 不過我食落真係唔覺係乳豬, 同平時食晒靚既燒肉差唔到幾多......自已就唔會再黎食飯, 買返去都可能既, 不過好食既燒臘何止幾十?
諗起連歐陽應霽的推介的乳豬燒臘第一家

2007-06-04 9 浏览
本身不是燒味愛好者, 但好吃與否總能分辨得到吧! 今天回娘家吃飯, 我同老公揸車經過, 亦早聽聞此間乳豬是天下第一, 五點幾去到, 門口既叔叔已指住無乳豬, 再問有無腩骨, 又指住叫我自己睇, 唉...真係細路女唔識世界, 我又點識分, 於是問斬燒肉既叔叔, 佢拎左一舊唔太肉燒腩既俾我睇, 我話有無肥少少, 佢就話, 無嫁啦, 我唯有死死氣地買左一斤多少少, $110, 見到啲金錢雞(未食過), 要左半斤, $30, 有六set (孖件), 返到屋企, 我覺得俾人欺騙, 因為啲腩肉好"鞋", 塊皮又唔脆, 金錢雞面頭塊肉都幾腍, 但下面塊豬潤又係好"鞋", 我唔知係我唔好彩, 定係我唔識食, 以後都係幫襯荃灣既聯發, 甚至少少既檔仔, 兄弟燒爉, 仲好味過佢!
2007-06-01 8 浏览
這金牌老店實在有慢慢執埋的道理,兩間鋪縮至一間,數十年的字號,貴還貴,以往人山人海,排長龍,口碑不絶.以至今天門可羅雀,是有原因的.下午兩點多去到,人客不多,有三枱,約五六人,待應都懶洋洋的東歪西倒,叫燒肉乳豬飯,阿姐泠泠的說沒有乳豬,但柜面郤掛著兩隻.沒好氣跟她理論,改要燒肉雞飯.飯來了,燒肉是些頭頭尾尾的碎片,又燶又鹹又乾又瘦,皮又不脆,明顯是枮板面的下欄.雞嘛,是大半隻雞翅膀.整碟飯是吃又難以下咽,不吃又浪費,三十大元一碟垃圾,這些職工,著著幫老闆倒米.難怪生意越做越差.我就以後不會再來了.想這店摺埋的日子也不遠了.
2007-05-08 34 浏览
可以說這裡的燒豬一定係炭火人手燒製,因為多多事幹的跑到這裡的燒房,睇著由叉豬殼到入炭爐到出品,利害非常,另燒豬亦是新鮮豬醃製,故食味及炭火香味四溢。這裡經常性供貨不足,唔係燒豬賣清就係燒乳豬售罄,是日中午早點來到,點燒豬并乳豬飯及例湯。是日例湯是菜乾羅漢果煲豬肺,雖然火候未夠,但勝在清清甜甜;燒豬是保持水準之作,但略覺偏瘦,若是三七肥瘦相間才是人間極品,不過已經不俗;是趟的燒乳豬跟燒豬相若,是厚身肉多的那款,跟薄薄一片的乳豬件不一樣,若這種模樣的就不合格了,不過整體都是可以。自知碟頭飯絕對清不掉,來碗雙并飯就剛剛好,而埋單三十六皮,說實在永合隆三字已佔了一半價錢了!

2007-05-04 19 浏览
上文講到要改天來吃燒肉,今天專程下午兩半便到,見還有幾件掛在玻璃柜內,大喜,想也不想便叫燒肉乳豬飯;怎料哥哥仔冷冷的說乳豬冇.惟有改叫燒肉义燒飯,五分鐘便有得吃.真是不得了,飯給燒肉义燒鋪滿了,吃來吃去也吃不完.义燒甘香有蜜味,燒肉雖然不是最好的腩部份,也很脆皮,肉也入味.雖然稍為瘦,也算ok.當天見到一奇景;在斬燒味的柜位內,待應的哥哥仔,師傅和阿姐可以隨意入內取起斬好在坫板面的肉來吃.師傅行開,一位阿叔入去跟柯打斬燒味,師傅返來便行開,坐在一旁挖鼻孔.一位老太太入來坐在他的對面,叫了燒肉飯,他便手也不洗的把飯端上,嚇得我連隔夜飯也嘔了出來.於是匆匆埋單走人.笑面仍然只是給食物的味道.
惟有改叫燒肉义燒飯,五分鐘便有得吃.
笑面仍然只是給食物的味道.
2007-05-01 33 浏览
專誠來吃燒肉,怎料下午三點三去到,一入門口已經有點奇怪,除了門口的柜枱前掛著兩三隻燒鵝和幾條义燒之外,就空空如也,入內見有幾枱客,只有圓枱和摺櫈.阿姐拿來一杯温茶,想也不想便叫燒肉飯,阿姐想也不想便答無,於是錯愕了一會,因為其他的客也在吃著燒肉飯.惟有改叫乳豬飯.因為看見一隻完整的乳豬掛在柜枱前.想叫例湯,只是四週的食客也沒有,於是費事開口.五分鐘後,飯到了,份量不差,賣相甚佳,一試之下,果然有料到.皮脆,肉滑,肥膏很少,有肉味,不像其他用急涷豬的口感,稍咸.是頂級之作.飯這配角亦不差,夠熱,軟硬適中.ok.吃不到燒肉也不太失望,但居然吃到一半時,一位阿叔揪了一隻熱騰騰的燒豬出來.只可以嘆一句緣慳一面,唯有下次再來了.有一事要提醒大家小心,是看見店員把食物由廚房取出鋪面時,任由汁液和油滴在地上而不清理,怪不得地面滑溜溜的.提防跌倒.由是可以聯想,在這裡要好服務嗎?不要奢望了.笑臉是給食物的.
想叫例湯,只是四週的食客也沒有,於是費事開口.
飯這配角亦不差,夠熱,軟硬適中.ok.
由是可以聯想,在這裡要好服務嗎?不要奢望了.
笑臉是給食物的.
2007-04-28 12 浏览
乳豬第一家,來到沒乳豬.早上時晨未到,多樣燒味紛陳,唯獨乳豬未有,轉去吃燒肉,燒肉拼燒鵝飯,$30一碟.這個時間來吃碟頭飯的人,實在不多,反而外賣已經開始排隊.碟頭飯未必吃得出真締,但是燒肉亦不是頭頭尾尾貨色,芝麻皮的外皮近乎即化,中間的肥肉很甘香,瘦肉部位鬆化得來,亦隱約帶點炭燒香味.燒鵝不是脆皮,吃落油份滿佈,足以用來作鵝油撈麵.肉質較實,鵝肉味道濃,亦吃到炭燒的香氣.真正蔗渣價錢,燒鵝味道,這趟吃不到乳豬,下次定必再來.
乳豬第一家,來到沒乳豬.

真正蔗渣價錢,燒鵝味道,這趟吃不到乳豬,下次定必再來.
2007-03-26 24 浏览
隔咗好快又嚟幫襯,今次帶埋太太嚟...依舊係乳豬燒肉飯,依舊係菜乾豬肺湯..乳豬皮依舊脆卜卜,一D肥糕都冇,雖因而欠缺油香,但水準依舊不可多得;燒肉仍然出色...湯依舊老火,絕對冇味精添加...以後仍然依舊幫襯,五十年不變...
隔咗好快又嚟幫襯,今次帶埋太太嚟...

依舊係乳豬燒肉飯,依舊係菜乾豬肺湯..

湯依舊老火,絕對冇味精添加...

以後仍然依舊幫襯,五十年不變...
2007-02-08 15 浏览
對上一次响度食乳豬已係多年前嘅事。睇開阿霽嘅新書介紹佢哋,流晒口水,馬上去回味吓...先嚟例水,菜乾豬骨豬肺。夠晒老火,一D味精都冇,料又夠多。呢排冇乜湯水,馬上成碗清晒...主角乳豬及燒肉當然亦冇失拖。皮脆啪啪,肉亦夠鹹香,份量舖滿晒成碟飯...飽晒^0^

飽晒^0^
2007-02-06 12 浏览
五點幾去到, 仲有骨剩, 要了三條骨, 和太座襯熱一人偷食左一件, 好食! 返到屋企加料, 雖然凍左, 不過依然好食。由於去買的時間比較晏, 剩番D骨都一般, 肥廋適中的只有一半, 下次都要早D去買。