2006-10-01 15 浏览
整完頭順便過黎斬料,其實都想買馳名燒肉,只不過買到返屋企,味道都會打折扣,算吧啦。雖然有條小人龍,經過三位師傅快手處理,好快就到我:師傅唔該要一斤叉燒、1/4 隻鴨要上庄。叉燒: 師傅幫我揀左半肥瘦叉燒,超靚仔!!食落的確有d炭燒味,好特別。肉質幾淋唔un,而且加上甜甜蜜汁更加惹味,今晚專食燶邊叉燒,正。以前堂食叉燒飯時得d黑黑豉油,反而外賣有d蜜汁,呢樣而家至知道=p燒鴨:試左一小件鴨胸,幾厚肉但都夠味,皮仍然脆脆地;大人評語為:同龍門一樣好食,而且呢度包酸梅醬更好味,貴得有道理。好懷念細個時係呢度食過既燒腸,而家已經見唔到,的確遺憾!!

好懷念細個時係呢度食過既燒腸,而家已經見唔到,的確遺憾!!
2006-09-18 14 浏览
本人食左呢間永合隆20幾年,有一個小結論,就係落雨天,潮濕天,總之係濕度高既日子,D燒肉梗係冇咁脆,所以如果想穩陣D,就搵D冇落雨既日子
本人食左呢間永合隆20幾年,有一個小結論,
就係落雨天,潮濕天,總之係濕度高既日子,
D燒肉梗係冇咁脆,所以如果想穩陣D,就搵D冇落雨既日子
2006-09-16 24 浏览
去永合隆梗係食燒腩啦, 其他燒味類過隔離廣東燒味, 嘩, 諗起一陣落去食碗燒腩飯先, 正!!
2006-08-10 16 浏览
16/7(日) 3pm一個納悶的星期天下午,因晚上於旺角有飯局,不能遠離市區抖抖氣,唯有相約男友近近地食個下午茶.沒甚胃口,本想到男友極力推介的粉麵店"德記",誰不知吃了閉門羹,退而求次到了同街的"永合隆".知道此燒味店的燒肉出名,點了碟燒肉半肥瘦叉燒飯$30.$30於此區來說不是便宜,即管試試其味道才下定論!碟頭不算大,飯粒口感一般,燒肉皮確實香脆,肉質卻偏乾身;至於叉燒則欠缺蜜糖焦香,肉質屬軟腍;食味真的十分平實!環境方面沒甚花巧裝潢,服務方面阿姐有點囂張,實在要不得.$30,吃了個沒回頭的午餐!
16/7(日) 3pm

2006-06-18 36 浏览
今次同朋友睇完跌打去試, 買左一條骨, 同埋一碟金錢雞飯。燒腩我講得太多, 都唔好再講。不過感覺好似外賣份量多過堂食。金錢雞做得十分差! 雞肝不香, 冰肉不見了, 只見一蕭叉燒同疑似豬肉物體! 始終食此物都係要去得龍.... 講起都想食得龍d金錢雞添!
今次同朋友睇完跌打去試, 買左一條骨, 同埋一碟金錢雞飯。

講起都想食得龍d金錢雞添!
2006-05-30 22 浏览
落雨濕濕,見很久也沒有來這裏食過,就再來試試。我們叫了一碗燒肉切雞飯和一碟乳豬叉燒飯。燒肉切雞飯- 燒肉幾入味,但就比較凍;切雞有點點雞味,肉質都算幾好。乳豬叉燒飯- 乳豬外皮幾脆,但就過,肉質就比較一般;叉燒幾入味,但就唔夠肥,肉質比較韌,飯過多水,令部份飯腍在一起,口感麻麻。一早已聽說,這裏的燒臘比以前變差了,不能保持當年的水準,實在太過可惜了。環境都算幾差,地下又滑,外賣會比較好點。
落雨濕濕,見很久也沒有來這裏食過,就再來試試。
我們叫了一碗燒肉切雞飯和一碟乳豬叉燒飯。
環境都算幾差,地下又滑,外賣會比較好點。
2006-04-20 19 浏览
之後再買過2次, 一次拎到入上水, 所以淋左我唔怪佢。第2次即買即食, d皮太鹹, 同埋冇乜幾舊有皮!但整體而言, 肉尚算多汁。仍是好吃的。誠徵外賣唔淋之法。

但整體而言, 肉尚算多汁。仍是好吃的。

誠徵外賣唔淋之法。
2006-04-05 11 浏览
佢d 燒肉真係好鬼好食. 我屋企附近, 成日食, 都係咁正肉甜皮脆, 有炭燒味, 有口感又唔"un"燒肉, 係食呢間. $80斤, 物有所值.
佢d 燒肉真係好鬼好食. 我屋企附近, 成日食, 都係咁正

肉甜皮脆, 有炭燒味, 有口感又唔"un"

燒肉, 係食呢間. $80斤, 物有所值.
2006-04-04 37 浏览
本來今日plan左食2間餐廳, 都不約而同地去唔到, 谷鬼氣! 再上貴網搵靈感啦, 發覺o係我舖頭附近仲有呢檔燒肉好喎! 同男朋友2個人好趕咁o係7點9買左一條骨, 原本想買走食, 後尾諗諗下都係入返去堂坐住食, 有位先生好好地奉上筷子醬碟同熱茶, 好親切。燒腩見佢斬開時都脆卜卜咁聲, 煞是吸引。一食落口, 燒肉還熱的! 五花腩肉肥瘦相間, 喜歡瘦肉的可能會嫌肥, 對於嗜肥的本人而言, 叫剛好。亦多得d肥肉, 令燒肉汁多肉嫰, 皮又脆, 肉都唔過咸, 食完唔駛飲水都唔口乾, 50蚊燒肉唔駛5分鐘就得返棚骨。走果時八點正, 仲見到一大隻2大邊燒豬o係門口燒好吊緊"瓊"油, 乜真係咁夜都仲有? 我平時o係舖頭走果時(9點幾)就雞都唔多件, 真係咁好賣?

2006-04-02 26 浏览
落旺角探朋友的班,原本兩個人想去飲咖啡,行過這裡見有燒豬剛燒起,幾靚,就買兩條骨送啤酒。兩個人就在店內即吃,燒肉還是微暖的。這裡的豬肉潔白,是新鮮豬肉,皮是芝麻皮,卜卜脆,聽聞還是用炭燒遂隻燒,在香港而言都算難得,難怪這麼多人排隊買。燒肉80蚊一斤,燒腩就90蚊,幾貴,不過佢好食,都要番咁上下價錢。題外話:見下面的食評,說燒肉內找到不潔的東西,看樣子是那些搭來的頭頭尾尾,多數不會潔淨到那裡,所以買燒肉,我多不要那些東西,寧願吃少一點。

2006-02-12 7 浏览
今年年廿九食團年飯, 姨姨話lee 到d 燒肉好食, 就三人行由尖沙咀買完雞, 再搭地鐵到太子行過來, 來到已有一條長龍排緊, 期間條長龍一度無郁過, 結果等左大約9個字, 差不多到我們時條長龍又停左, 原來係無o西燒肉, 要等另一隻新既豬, 又等多十幾分鐘, 終於出來喇!!我地買左兩斤燒腩骨, 合共好似係$180, 因燒腩骨係比燒肉貴, 我們上的士即刻開盒, 每人都拿來食, 真係好香炭燒燒肉味, 熱辣辣, 脆卜卜, 雖然肥, 但好好味。連我個揀飲擇食的小弟弟都話好味道!!回到家, 皮已不再脆卜卜了, 亦看到骨多過肉, 計埋我地三人在的士上偷食的, 燒肉量真的不多, 還被爸爸話唔抵呢! 噢!但這次的燒肉(在的士上偷食的那兩三件)是我食過最好味的燒肉啊!!雖然冷了既燒肉不再皮脆, d肉亦實左, 但都很有味, 都不太差呀!!
2006-02-11 32 浏览
好耐無食過, 男友決定斬料做餸 . 買左1條骨燒肉+ 1/2 斤X 燒. 嘩! 非常失望, 而且無下次. (男友仲要等15 mins 等剛燒好的豬同埋間到肋骨的部份)一打開, 聞到一陣"押" 味. 我即刻聞下係燒肉or X 燒, 發覺係燒肉. 心裡有點懷疑, 以前都唔係咁. d 燒肉好乾, 無豬肉味, 極之難食, 簡直差差差阿跟住夾左其中一舊, 見到有d 綠色的漬係底, 即刻聞下, 超"押" , 再聞其他, 無咁大味. 好恐怖呀, 都唔知d 綠色係咪... yuk .d x 燒(任佢地斬) , 好乾, 好似食緊d 煲完湯的瘦肉, 而且最唔明d x 燒斬到好似金沙骨咁-- 成吋厚. 有相為證.仲要比左$85 , 食d 咁難食既野.

有相為證.

仲要比左$85 , 食d 咁難食既野.
2006-01-31 30 浏览
today i went there with me family but like all stuff are bad taste,,,the roast geese is cold and hard,,,the service is really bad,,,i have to ask them 3 times before they do something,,,,i won't go to this rest. again,,,i knw that they ws good before but after their boss died everything turned bad,,,umm,,,
the service is really bad,,,
umm,,,
2005-12-07 16 浏览
小弟今年40有兩,但都從來冇食過咁好味的乳豬。比起酒樓的乳豬, 好未十倍。一層脆口的乳豬皮+ 一層薄薄的肥膏, 最下面還有一層燒到好似叉燒的甜肉,非常美味可口。比起燒肉更好吃。這裡的侍應全是上年紀的阿伯, 做開街坊生意, 最搞笑的係, 由我坐底、落單、上菜、到埋單都冇出過一句聲, 難道在冇聲抗議~?
比起燒肉更好吃。
2005-06-19 19 浏览
依間野真係家傳戶曉到係人都識. 新年排晒長龍都仲要睇彩數劈唔劈中d腩肉俾你. 唔識人唔係熟客唔好彩就中好多骨頭野.慘依間野太出名既關係,我依兩年食左4次,但只有一次係好鬼餓先覺得佢d燒肉正少少少少. 其實我依4次既experience係認為佢名過其實. 佢d quality係撞手神或睇你好唔好彩中到好野.咁就死得人啦.qc次次唔同!我試過反而o係好彩同京華酒樓食都正佢十倍.依間野d價錢算貴同好囂架啦.依家我唔係玩老街坊feel都唔入去食.情願食格離廣東燒味茶餐廳既乳豬四寶飯(依間野都好騎呢.旺角、尖咀兩間同依道d味可以好唔同.燒味jar wor唔係集團式整好分派咩?!係得太子依間ok)不過, 佢格局真係簡約得黎好正宗燒臘鋪.入定客人9成9係男人果下有形.冇規定係男人先食得架wor.反而坐親都係男客. 例湯係正宗懷舊例湯. 大排檔都冇架啦. 要舊式燒味鋪先有. 不妨同阿爸去懷舊一番.
依間野d價錢算貴同好囂架啦.