2018-07-26 54 浏览
近排想食下麻辣野,但喺呢頭想食雲吞米線,又唔想光顧連鎖店,就好似冇乜好既選擇,今日行過見到呢間小店都幾乾淨企理,就試下啦!餐廳食物都係麵食同小食為主。滷肉腩肉: 首先上既就係呢個小食。腩肉肥瘦分明,而且肥肉唔厚,食落既有油香,但又唔會太肥膩,食多幾舊都得。正牌湯麵: 呢個係餐廳既招牌麵,今次點左秘製麻辣味,非常惹味,唔會過辣,但如果唔夠辣都可以加辣架!麵嘅配菜有薑汁椰菜豬肉雲吞、墨魚丸、腩肉、雞扒、蘿蔔,好豐富!特別要講講個雲呑,薑汁椰菜豬肉雲呑係店家推介嘅,味道清新。配上麻辣湯底,雲呑清新,湯底濃香,中和到個辣味,好夾👍🏻雞扒煎得乾身,夠香口; 墨魚丸夠彈牙,都好好味!蘿蔔索哂啲汁,好入味!韭菜豬肉雲吞米線: 呢碗就嗌咗香濃豬骨湯底,個湯底就冇麻辣咁驚喜,但清清地都幾唔錯。韭菜豬肉雲呑,餡料同薑汁椰菜豬肉雲呑一樣好飽滿。見個麵可以加錢加餸,就要咗墨魚丸,魚蛋,同糖心雞蛋。糖心蛋個賣相就爭D,好似好淺色咁,但食落個質地都ok喎,可惜唔夠入味,清清地如果配麻辣湯就好啦😂至於魚蛋都幾好味嘅,但喺雲呑面前,佢只係配角。另外,餐廳仲有自家調配菜甫任𢳂,用左豆䜴同辣椒等等炒成,配雲呑同麵一齊食又

餐廳食物都係麵食同小食為主。

另外,餐廳仲有自家調配菜甫任𢳂,用左豆䜴同辣椒等等炒成,配雲呑同麵一齊食又幾特別👍🏻

上網睇到公司附近有間四川野,平時鍾意食麻辣野嘅我,見到四川野一定即刻走去試啦!去到門口,舖仔細細,啲裝修又唔錯啵。平時去食啲四川野,個環境都唔係咁理想嘅,今次呢間不論係坐位定係用具都比想像中乾淨。好入正題,一坐底睇餐牌,款式唔係話特別多(通常咁嘅情況都係貴精不貴多,質素一定有返咁上下)。咁我就叫左,涼拌青瓜、川味口水雞絲(涼拌)、香煎麻辣腸粉、韭菜豬肉雲吞(秘製麻辣味湯底)、一杯烏梅山渣洛神花茶。上菜都算快,唔洗等好耐。涼拌青瓜配豆瓣醬好惹味,配埋少少芝麻,好香口。川味口水雞絲,雞絲配上爽脆青瓜絲同埋咸香蝦米,食落口感都好豐富,青瓜爽脆之餘,仲有浸蝦米香味留在口裹面。香煎麻辣腸粉,呢個有驚喜,一個街頭小食,平時落開甜醬麻醬,今次配四川麻辣係個大膽創新嘅嘗試(驚喜推介)。韭菜豬肉雲吞,皮薄餡靚,有少少偏咸,重口味嘅人會比較喜歡。果杯野飲酸酸甜甜幾開胃呀。鍾意食麻辣野嘅朋友都可以黎試下啦。

涼拌青瓜配豆瓣醬好惹味,配埋少少芝麻,好香口。

鍾意食麻辣野嘅朋友都可以黎試下啦。
2018-07-18 133 浏览
麻辣,茶,雲吞此店位於長沙灣嘅一條偏僻的小街窄巷。其招牌簡單易明,正是他的三樣招牌食材:麻辣,茶,雲吞。其店雖小,五臓俱全,店內光鮮,用開放式廚房設計,感覺寛敞。老闆娘熱情細心,見我哋兩個咳,就俾咗兩杯羅漢果野生靈芝茶,杯茶清甜潤喉,唯獨係靈芝太淡。今次嗌左四味餸,滷水腩肉, 雞絲涼麵,麻辣炒腸粉,雲吞湯麻辣炒腸粉最令人感意外,簡單嘅食材無限嘅口味,辣為味中之霸,太辣會蓋著其他味,太淡味味像昏君,炒腸粉宜叫少辣,麻辣香味四溢,可上癮,配上茶,一流。雞絲涼麵亦極力推介,光是雞絲以可以和市井之店分出高下,雞絲肉鮮嫩可囗,齒頰留香,好🍆好食,青瓜清爽,麵亦煙韌,麻醬淸甜簡單,亦將所有材料完美融合。點了七粒薑汁豬肉椰菜雲吞,配上豬骨湯,湯鮮甜,並唔係拉麪濃湯嘅豬骨湯,雲吞亦足料,姜汁味雖淡但滲透整個湯,豬肉味鮮。滷水腩肉,太鹹,雖然好香滷水,但肉味卻被蓋過,口感亦有點硬,有啲失望。
麻辣,茶,雲吞

今次嗌左四味餸,滷水腩肉, 雞絲涼麵,麻辣炒腸粉,雲吞湯

2018-07-18 79 浏览
麻辣,茶,雲吞依間店裝潢現代、新淨,雖店小,但店內光鮮,亦有開放式廚房,令感覺好大。依間店如其名主賣嘅嘢係雲吞、茶但係亦都推介以下菜式板娘好貼心,我哋今日唔係幾舒服,所以佢即刻斟左兩杯羅漢果野生靈芝茶HKD22。杯茶有清清嘅羅漢果甜,自家製作,好潤喉。滷水腩肉 HKD32 略為鹹,好香滷水味,口感亦有點過硬,肉味卻被淹蓋,略有失望。雞絲涼麵極為推介,雞絲肉香、嫩,雞香味濃,雞絲多,青瓜絲清爽,麻醬香滑,麵煙韌可口,一口麵四種材料、先由麻醬嘅香甜再帶出雞香,肉味於囗腔傳到了每一條麵條,最後青瓜絲嘅清爽就好似徐志摩咁輕輕的走了,就如他輕輕的來。最推介係佢個炒腸粉,香辣,味濃且麻,少米漿嘅焦香,宜叫少辣,吊出香料味,亦唔過蓋過佢哋,完全係意料之外嘅好味。雲吞-鎮店之寶,熱辣辣,四種雲吞兩款湯底選擇。揀左薑汁椰菜豬肉雲吞,同豬骨湯底,湯唔似拉麵個湯底咁濃,相比之下清香,配雲吞一流,薑汁吊起豬肉鮮,似食品宜熱食,凍左真係唔好食。
麻辣,茶,雲吞

依間店如其名主賣嘅嘢係雲吞、茶但係亦都推介以下菜式

杯茶有清清嘅羅漢果甜,自家製作,好潤喉。

今日有人請食飯,雖然不是太貴的食物,但我喜歡食麵,所以好開心有人帶我去食好食的麵,平時冷麵,有湯麵我都好喜歡食,所以叫到我一定會去,今次去了長沙灣食新開的麵檔,朋友說他去過幾次了,價錢平易近人,很親民,是做街坊生意的,主要都是吃雲吞、麵類的小店, 我叫了麻醬清瓜雞絲冷麵$36,這個好特別好新鮮的味道,麻醬配上雞絲很好吃! 雞絲不是一條條,是一塊塊的,這樣口感好像會大一點,因為真正食到雞肉的味道,感覺上雞肉都很滑,配上清瓜變得更清新可口的感覺,夏天吃很開胃,我是一個很喜歡食雞的人,我還叫了川味口水雞絲$38,這個又酸又辣的感覺我仲喜歡,很清新很爽的感覺,配上冷麵更是一絕! ,整碟川味口水雞絲差不多我一個人清光了,因為實在會令人吃不停的! 一定要叫的菜,份量還不少啊!
2018-07-11 77 浏览
有朋友新遷入住蘇屋邨,探訪新居後,朋友話附近有間麻辣雲吞店舖幾正,於是齊齊去食好嘢。店舖唔算大,勝在樓底過,無壓迫感。店長推介薑汁椰菜雲吞,可選大辣或小辣,雲吞皮好滑,饀料多肉汁,而湯底鮮甜配合埋一口雲吞食,幾好味。另一款珍珠雲吞担担麵,珍珠雲吞喺炸到脆卜卜,嘩! 嗰担担湯底相當正,花生醬味濃郁清香,面麵身又夠煙韌彈牙,好有口感。麻辣雞絲嗰醬汁辣得來都幾惹味,夾住青瓜絲爽口好食,是一道唔錯嘅小食。唐心蛋味道啱啱好。羅漢果野生靈芝茶,味道甘甘少少甜,同嗰款麻辣小食喺好夾飲料。各款食品都是店長用心製作;待客熱誠,啱時間會再來多試吓其它食物。

店舖唔算大,勝在樓底過,無壓迫感。

唐心蛋味道啱啱好。

羅漢果野生靈
芝茶,味道甘甘少少甜,同嗰款麻辣小食喺好夾飲料。

各款食品都是店長用心製作;
待客熱誠,啱時間會再來多試吓其它食物。
2018-07-10 64 浏览
長沙灣好多重建項目,其中蘇屋邨重建就快完成,呢條斜路卻數十年不變。喺呢條斜路上,卻又偶然發現呢間小店有中$25嘅茶餐,立即gogogo。小店坐位不多,但乾淨企理,光猛十足,最喜歡佢樓底超高,成二十呎高嘅樓底真的少有,所以空間感十足。坐低即刻叫左個茶餐,有撈雲吞一碟同埋一杯飲料,上枱時睇得出雲吞喺小店自己製作,唔係外面批發式採購番嚟,有五粒不同餡料雲吞,肉汁菜味十足,雖然收費便宜,但是呢碟撈雲吞卻是一絲不苟,雲吞上面都鋪有嘢味嘅BB蝦殻,再加上新鮮芫茜,簡單得嚟又有心思。飮品係一杯羅漢果野生靈芝茶,全天然材料,飲落感覺舒服。跟著又叫碗$42嘅珍珠雲吞擔擔麵,麵條煙肋適中,湯底味道濃郁,珍珠雲吞炸到脆卜卜,好味道。
2018-07-10 48 浏览
天時暑熱,熱辣辣痴笠笠,小編今次就搵左間喺長沙灣四川菜介紹比大家,麻麻辣辣諗起都開胃呀....舖面唔大,有兩張四人枱同埋一張吧枱,燈光好柔和,坐落都唔逼,都幾舒服呀!!牆上掛左把風扇,好有舊陣時懷舊復古感覺.唔好講咁多,坐底即刻嗌返個涼拌前菜開下胃先….先黎一個涼拌青瓜, 清涼爽脆又開胃!平時食開黑醋, 今次呢個重味D啵, 咸咸辣辣咁, 唔錯. 再黎多個口水雞絲, 見到個樣真係口水都流, 好足料架, 唔似人地果D用好多生菜青瓜墊底, 食到尾都仲有雞肉!! 話咁快黎左杯野飲, 唔記得叫咩名啦, 睇相啦, 幾解渴!個男侍應推介我食麻辣雲吞, 一於試一試. 皮好薄呀! 無介紹錯! 另外都叫左個麻辣腸粉, 呢個堅好食, 下次一定要再嗌! 另外見到隔離枱嗌左麻辣撈麵, 睇落好似好好味, 下次黎要試下!!! 重點一提, 舖頭門口有兩張櫈, 應該係店主比人等位時坐, 又幾貼心啵!!
牆上掛左把風扇,好有舊陣時懷舊復古感覺.

話咁快黎左杯野飲, 唔記得叫咩名啦, 睇相啦, 幾解渴!

2018-07-10 35 浏览
在李鄭屋漢墓博物館看完蘇屋村紀錄片,很有興緻去看看現在變成怎樣。怎知在附近發現了這間之前在OpenRice看過食評的店。麻辣控的家姐和我,當然不會錯過。是很細小的一間店,但裝飾得很有格調。而且新開不久。這裏有麻辣和其他不辣的。但原來這間店一開頭是想全部食物都是麻辣。但因為附近居民有好些都不吃辣,才會供應豬骨湯底這一類選擇。我所以知道,是因為才18:00得一枱客,老闆很熱心解答我的疑問。麻辣控的我們當然全部叫麻辣食物。麻辣撈雲吞(7隻),加烏冬和糖心雞蛋,$50。雲吞很新鮮,裏面的豬肉饀鮮而嫩,手打的就是好味。麻辣撈烏冬又麻又辣,辣度有中級,而且烏冬彈牙入味,所以吃得很爽。糖心雞蛋,很juicy的口感。放心,這個不辣。薑汁椰菜豬肉雲吞(7隻),秘製麻辣湯底,$28。這個似小辣級數,但仍然很有麻辣香。薑汁椰菜豬肉雲吞雖然吃不出薑汁味,但都新鮮好味。而且拌著麻辣湯吃很惹味。川煎麻辣腸粉,$24。我們在坊間未曾見過,所以當然試試。其實是煎得很香口的腸粉面頭有麻辣味,裏面就吃不出。似4小辣的級數,麻而微辣,相信吃不得辣的人可一試。有酸菜等其他配料,很有口感。涼拌青瓜,$15。似5小辣的級數。但清

是很細小的一間店,但裝飾得很有格調。而且新開不久。

麻辣控的我們當然全部叫麻辣食物。

糖心雞蛋,很juicy的口感。放心,這個不辣。

涼拌青瓜,$15。似5小辣的級數。但清爽香脆。

烏梅山查洛神花茶,檸檬柑桔蜜。烏梅山查洛神花茶比較淡,沒坊間的酸到死,所以很不錯。而檸檬柑桔蜜多料又味濃,吃完麻辣喝一杯很爽。

價錢合理,麻辣很正!如果在我家附近,我會經常來,可惜不是。
  • 麻辣撈雲吞
  • 糖心雞蛋
  • 川煎麻辣腸粉
  • 涼拌青瓜
2018-07-09 67 浏览
平時都很喜歡吃雲吞,經過長沙灣院現到有新店,見到店外牌寫著今日特製雲吞,有栗米豬肉雲吞,還有夏日精選,珍珠雲吞擔擔麵,今天得飲是檸檬柑桔,很多都是我的菜所以我就入去試一下了。一進店是一間小店,位置大概可以坐20多人,但很有家的感覺,簡易的裝潢背後一定有美味的食物,我點了韭菜豬肉雲吞配香濃豬骨湯底,選了$28 7 隻那款,選了米線,整個麵湯底很清,不會太濃的感覺,很好味,韭菜豬肉雲吞是新鮮手包的,每一粒都有很多料,絕不馬虎!如果想食辣的朋友可以拿桌上的菜圃,配上米線和雲吞很好吃,有點微辣,菜圃是她家自製的,喜歡落多少都沒有問題,老闆娘亦很建議客人落,所以我很聽話試了果然很不錯,我也放了不少! 我更叫了今天得飲是檸檬柑桔,因為我覺得可以潤喉,檸檬柑桔味重,不錯的!
心思小店,雖然食物簡單,但就令人有份親切感,自家製雲吞皮薄餡靚、貼心既涼茶、惹味既小食,食完有種開心滿足既感覺檸辣撈雲吞好欣賞亦好推薦大家食,有種泰式既感覺,夏天食真係無得輸,秘製醬汁加入檸檬,好夾,檸檬味唔會搞到好苦澀,同埋唔會好辣,辣得黎帶點酸,加埋d青瓜絲,好特別好好味!涼拌手撕雞好大碟好足料,而且好入味,每一樣材料都佔滿醬汁,好惹味,雞絲唔會似柴,醬汁帶麻辣既感覺,正!今天特製雲吞粟米雲吞,大大粒,餡料好豐富,粟米甜甜的,好juicy! 而且皮一d都唔厚,很不錯喔~麻辣腩肉唔會好肥膩,滷得好入味,不過就鹹咗少少,但係都好唔錯,食到一件不漏!鹹檸特飲,飲完真係有種下火既感覺,食完辣野飲真係好爽 野食平均都係30蚊,平靚正!而且真係花心思係食物上令客人食得開心健康,值得支持既小店~

檸辣撈雲吞

涼拌手撕雞
正!

今天特製雲吞

麻辣腩肉
唔會好肥膩,滷得好入味,不過就鹹咗少少,但係
都好唔錯,食到一件不漏!

鹹檸特飲,飲完真係有種下火既感覺,食完辣野飲真係好爽

2018-07-08 32 浏览
呢間麻辣雲吞真係開得啱時候,隔離新蘇屋邨入伙一半,遲下起好曬餐廳需求就大好多。而呢間小店嘅價錢又唔係貴,實有好多街坊陸續黎食,真係長做長有。呢款檸辣雲吞聽個名好特別,食落又幾夾,尤其夏天熱辣辣,青檸汁好fresh,辣椒好醒神。雲吞皮薄唔粉,肉都無煮到老晒。麻醬冷麵好大份,冷麵應該一早煮好過咗冷河,所以食落係完全清涼,並不似出面食嘅外面冷,但入面仲係粉嘅。小食特別推介腸粉,即做即做,條條煎到好香口,而且好入味,夠晒麻辣,夾埋蝦米好香。魚蛋好彈牙,不過得六粒就唔夠喉喇。最後叫返杯洛神花茶清清熱氣,飲落好舒服。小店來說做足晒所有要求:新鮮,即叫即做,夠抵食,未來嘅蘇屋邨街坊有口福了。
最後叫返杯洛神花茶清清熱氣,飲落好舒服。

2018-06-27
唔好睇佢舖頭細細,試過都有驚喜!環境方面:雖然地方唔大,但都唔算太逼,而且好乾淨。食物方面:川味口水雞絲:份量夠多,雞肉夠滑,鹹味適中👍🏼糖心雞蛋:蛋黃做到流心效果,連蛋白都唔會太實!涼拌雲耳:酸味唔會太勁,唔錯!麻辣撈雲吞:雲吞食落皮唔厚,而且啖啖肉!加埋少少蝦米,食落口感又唔同咗👍🏼正牌米線:湯底唔鹹,份量都算多!本身已經有墨丸,雞扒,雲吞,仲有得另加其他料。山楂洛神花茶+羅漢果茶味道都唔會太淡,食完啲辣野飲啖中和一吓,good!!總結:主打辣嘅野食最緊要係唔會太鹹,價錢唔貴,份量又夠多,而且好食!

唔好睇佢舖頭細細,試過都有驚喜!

環境方面:
雖然地方唔大,但都唔算太逼,而且好乾淨。

食物方面:

川味口水雞絲:
份量夠多,雞肉夠滑,鹹味適中👍🏼

糖心雞蛋:
蛋黃做到流心效果,連蛋白都唔會太實!

涼拌雲耳:
酸味唔會太勁,唔錯!

麻辣撈雲吞:

正牌米線:
湯底唔鹹,份量都算多!
本身已經有墨丸,雞扒,雲吞,仲有得另加其他料。

山楂洛神花茶+羅漢果茶
味道都唔會太淡,食完啲辣野飲啖中和一吓,good!!

總結:

2018-07-05 46 浏览
麻辣小鮮鋒又出動啦今次黎到長沙灣覓食呢間小店門面細細 內邊有十幾個座位樓底都算高 開放式ge廚房有時細ge店面 感覺溫馨d野食選擇都算多呢度主打手打雲吞同健康茶我地就叫左3款小食 1個面加2杯健康茶涼拌雲耳($15)份量都幾多 雲耳爽口而且好入味 夏天我一定會食川味口水雞絲($38)估唔到咁大份 雞絲預先用調味料醃漬 味道岩岩好 再加上青瓜絲 令口感更豐富 雞絲肉質鮮嫩 意外驚喜正牌湯米線($48)麻辣湯㡳乜餸都有d 墨丸 雞扒 雲吞 蘿蔔 好大一碗 2個女仔都夠食 湯底辣得黎帶鮮甜 好清甜 雲吞真係要食 好多料 皮薄又正熱羅漢果野生靈芝茶($22)好清甜 食完咁多辣野 飲完個人都冇咁熱氣烏梅生楂洛神花茶($18)酸酸地 可以解油去濟
麻辣小鮮鋒又出動啦
有時細ge店面 感覺溫馨d

野食選擇都算多
呢度主打手打雲吞同健康茶
我地就叫左3款小食 1個面加2杯健康茶

涼拌雲耳($15)
份量都幾多 雲耳爽口而且好入味 夏天我一定會食

川味口水雞絲($38)

正牌湯米線($48)
麻辣湯㡳

熱羅漢果野生靈芝茶($22)
好清甜 食完咁多辣野 飲完個人都冇咁熱氣

烏梅生楂洛神花茶($18)
酸酸地 可以解油去濟
2018-07-05 48 浏览
第一次行過長沙灣內街,在很多住宅之中見到此店,由於裝潢設計很新,所以吸引了我和男朋友光顧!甫一進店,它用了白色和很舒服的木作背景,加上樓底很高,至少有兩層樓高度,的確令客人聯想起家的舒適感覺,胃口大開。我們看到此店有不少粉麵和雲吞配撘選擇,其中重口味雲吞和麻辣雲吞吸引了我們,當我們嘗試點餐時,店員再介紹我們嘗試川味口水雞絲!重口味雲吞方面,我們加$9撈烏冬,份量十足到不行了!雲吞有七隻!雖然烏冬撈上來比較乾身,不過店主不忘送上熱騰騰的湯,加多少少後,重口味突出!我們點了麻辣雲吞,配上溫泉蛋和米線很滋味!明顯撈米線口感優勝很多,加上辣度和香味十足,順帶一提,只接受微辣的朋友記得下單前提一提店主,否則就會上中辣的麵了!而溫泉蛋就失色了,欠缺了流心。重點是,雲吞的內餡很多,很足料!味道不錯!服務員態度亦不錯,這正正是我喜歡光顧小店的原因,亦是連鎖店所缺乏的人情味。至於價錢食物方面,都可以接受,比較同區餐廳的價錢,還是可取的。它其實只是剛剛裝修好,數數手指,大概三個月左右。小妹希望這鋪,抓緊附近愈來愈多住宅的優勢,多點逐家逐戶宣傳,好讓更多人認識。

重口味雲吞撈烏冬

而溫泉蛋就失色了,欠缺了流心。
麻辣雲吞撈米線