2018-10-23 47 浏览
今晚放工沒約朋友,簡單與媽媽到屋企附近的川菜食店Dinner,地方企理,方便就腳~涼拌青瓜,清涼爽脆,醬汁入味,酸辣醒胃,充滿四川風味~川煎麻辣腸粉,即叫即煎,口感煙韌,爽口少油,加上特製麻辣醬、酸菜、芝麻友及銀🦐皮調味,麻辣鹹香,非常惹味!窩蛋雞絲麻辣麵,賣相吸引,柔韌的米線盡索鹹香麻辣的湯汁,流心的🍳汁為湯底增添一份馥郁的蛋香,🐔絲豐富口感,再加入花椒、芝麻、青葱及紫菜等調味,更添鮮香,香口惹味!黑糖玫瑰花茶,溫熱暖和,濃厚幽香的🌹與微甜的黑糖味道襯絕,甜香不膩,健康味美,原價$23,跟餐加配只需$15,抵飲!可樂,冰涼止渴。整體食物很有水準,滋味十足,而且食物辣度溫順易入口,媽媽也讚不絕口,改天再來晚餐或下午茶也不錯呢~

涼拌青瓜,清涼爽脆,醬汁入味,酸辣醒胃,充滿四川風味~

可樂,冰涼止渴。

2018-10-15
  • 川煎麻辣腸粉
  • 窩蛋雞絲麻辣麵
2018-10-18 81 浏览
今日放假男朋友渣車出深水埗買野,諗住順便係呢區食埋晚餐先走,但深水埗好多人又逼唔想留係到。最後搵到呢間係蘇屋邨附近既川味小店,感覺比較清靜D、冇咁嘈雜,間餐廳係街尾都幾易搵到,佢放左D凳係門口,排隊的食客等既時候可以坐低休息下先。雖然餐廳唔係好大,最多坐十幾人,但感覺舒服。佢個裝修好靚同光猛,就算係開放式廚房都KEEP得乾淨、企理。打開餐牌見到好多款式,保留左傳統既菜色之餘又加左D創意落去,搞到我地樣樣都想試下,撈雲吞...麻辣麵...撈麵...拍青瓜...九菜餅...口水雞..仲有腸粉添!我地兩個人怕叫得太多食唔晒,最後叫左一人一個麵,一個小食再加多兩杯飲品。由於今日想食下辣野,見到餐牌個雞絲麻辣麵再加多隻窩蛋係上面好似好得意,所以就叫左($48)。男朋友就叫左雞絲擔擔麵($43)一開頭黎左個擔擔麵先,我仲以為係麻辣,因為紅紅地,點知一夾起啲麵既時候聞到好香花生醬味就知唔係麻辣。 個湯底係有少少辣,唔會好傑,但麻醬味超香!同平時出面食既好唔同,一啲油膩感都冇,男朋友都一路食一路話好味!而個麵煮得岩岩好,幾煙un。最值得一讚係個雞絲,非常之滑,平時出面食既雞絲既口感好似係雞胸肉滾熟佢落

由於今日想食下辣野,見到餐牌個
雞絲擔擔麵($43)
雞絲擔擔麵

一開頭黎左個擔擔麵先,我仲以為係麻辣,因為紅紅地,點知一夾起啲麵既時候聞到好香花生醬味就知唔係麻辣。 個湯底係有少少辣,唔會好傑,但麻醬味超香!同平時出面食既好唔同,一啲油膩感都冇,男朋友都一路食一路話好味!而個麵煮得岩岩好,幾煙un。最值得一讚係個雞絲,非常之滑,平時出面食既雞絲既口感好似係雞胸肉滾熟佢落啲咸味就算,但呢到既雞絲肉好似雞脾肉咁滑,好味

窩蛋雞絲麻辣麵

個麻辣麵湯底相比擔擔果個就辣好多,食落又唔會話好麻,麻到冇晒味覺果種,反而好香,忍唔住要飲多幾啖哈哈。同埋隻窩蛋撈埋啲麵一齊食更加滑溜

食麵最緊要就係麵底和湯底,而餐廳兩樣都做得不錯

另外我地叫左客
香煎芝心雲吞($39)
香煎芝心雲吞

一共有五大舊,個雲吞皮煎到金黃色,有啲芝士仲滲埋出黎,面頭加左少少芝麻,咬落去好脆,好香,雖然望落好似炸咁但食落一啲都唔油,個餡有肉碎同芝士,惹味到食完一舊接一舊。

最驚喜係呢到既飲品選擇都幾健康,我地叫左烏梅山渣洛神花茶同金桔咸檸檬,冇諗過川菜會夾呢類飲品,川菜濃味,而呢兩款飲品可以中和返味蕾
烏梅山楂洛神花茶
金桔檸檬蜜

其實我地想再叫多碟小食,又想試下啲雲吞,但碗麵都好大碗,食完已經好飽,唯有下次再來啦
2018-10-17
2018-10-18 1150 浏览
同事想食辣野,所以經佢一番搜索下,搵到呢間離公司有點小距離的川辣小店。黎到果陣岩岩好1點,人流唔多,可以直接入座。黎到先發現原來呢度舖仔細細,大概可以坐到16人左右;職員亦得兩位,所以多人果陣落單會有少少混亂;至於上菜速度又唔算太耐,大概等2個字就食得。檸辣雲吞十隻 $45雲吞MENU中只有呢款味最特別,係其他雲吞度都見過,所以點左佢。雲吞SIZE正常;雲吞皮比較薄,透到裡面既肉餡;內餡包得結實,肉味重,調味亦唔會過鹹,唔錯。至於檸辣,食落似泰式酸辣汁,可以一解川辣既油膩感。川辣拌麵 $24上枱果陣係幾有麻香味,入口都夠麻,辣味係香辣,食落似台式麻辣乾拌麵,而唔係四川麻辣,如果食過”曾拌麵”既人應該明白係咩味。麵上灑上櫻花蝦,但辣味太搶,所以唔太食得出蝦味。川辣煎腸粉 $28腸粉即點即煎,所以要等15分鐘左右。腸粉表面煎到微脆,入口有外脆內軟既口感。我個人幾中意佢個辣醬味,辣度比拌麵再辣D、麻D、香D,估唔到咁整個腸粉都幾好味,有衝動買包腸粉番屋企自己煎黎食~😂菜脯估唔到呢度都有自家製菜脯,但特別在加左豆豉一齊醃,但入口又唔會有好重豆豉味,反而辣度係以上咁多款菜式中最辣既一個😲。

檸辣雲吞十隻 $45

川辣拌麵 $24
川辣拌麵

麵上灑上櫻花蝦,但辣味太搶,所以唔太食得出蝦味。

川辣煎腸粉 $28

川辣煎腸粉

,有衝動買包腸粉番屋企自己煎黎食~😂

菜脯
自家菜脯

2018-10-12
午餐
川辣拌麵
2018-10-17 38 浏览
這次帶了一個朋友跟我到長沙灣叭叭走。我一說要去食好西,她就跟上了。願者上釣原來就是這個意思!偶爾經過一間台式小店,裝修得簡約舒服,就和她進去了。我要了手打雲吞麵,跟餐健康茶可以二選一,山渣或羅漢果,可以加錢轉花茶。這裡的雲吞是上海雲吞,跟廣東以肥瘦豬肉,鮮蝦仁以鹼水和蛋做皮包成的不一樣。上海式以菜肉為主,外皮不會放鹼水,形狀不會散尾,多數呈元寶狀。是日特選是薑汁椰菜豬肉雲吞,椰菜跟豬肉的比例恰當,每粒都包得好滿,鹹度適中,薑略帶微辣。豬骨湯底清澈,不會掩蓋原來的味道,還昇華了雲吞的鮮甜。另外想多試一款雲吞,侍應就推薦我們點了這款檸辣雲吞。上碟配上醃好的青瓜絲,蝦米,花生碎,辣椒。同樣是菜肉雲吞,但口感更加清新,青檸汁有調配過,不會很酸,口感很特別。羅漢果茶則甜度適中,又有清肺止咳之效。 耳猶未盡點了一份重口味腸粉。腸粉即叫即煎,而且是「混醬」一起煎,每一條都煎得均勻,既乾身又入味,外皮焦脆香口。腸粉口感煙韌厚實,完全無半點油膉。上碟前再配上麻醬,豆豉醬,芝麻,蝦米,花生碎加重口味。最後一提,去食記得試埋枱面個麻辣菜脯,又辣又爽口,餐前開胃必試。

偶爾經過一間台式小店,裝修得簡約舒服,就和她進去了。

羅漢果茶則甜度適中,又有清肺止咳之效。

耳猶未盡點了一份重口味腸粉。

2018-10-15 70 浏览
<麻辣 撈麵 餃 茶 各有各出色😆>如果識揾食既朋友會發覺荔枝角同長沙灣會有好多小店好正 😈 呢間「正麻辣茶雲吞」 就十分唔錯 細細既鋪頭有哂撈麵 麻辣 餃子 同埋特色既茶飲 而且近距離會望到師傅整野食同沖野 夠哂放心😆❄夏日推介❄🍴麻醬青瓜雞絲冷麵36 蚊🐥🥒夏天最啱食 清新凍食既冷麵 36 蚊甘大兜抵食 麵質爽口 好有質感 盡吸麻醬 而麻醬唔會話好濃 剛剛好🙂 食落淡淡 香雞肉 🐤 雞肉好有心機整到好絲 食落有口感 加埋芝麻增加香味 正😗😄🍴麻辣魚蛋 12 蚊 6 粒 🐟🌶6 粒魚蛋大大粒 麻辣醬係有 d似四川麻辣湯既味 😀 出面充滿香辣香料 魚蛋口感幾彈牙 唔錯🍴香煎芝心雲吞 39 蚊 5 隻🧀🥟外表有 d長身 外面充滿住香脆既麵包糠 🍞 入面充滿住 juicy豬肉🐷 芝士就唔係好濃嗰 d但係夠芝士香 🧀仲隱約食到 d菜絲🌿 好食 個人覺得加埋佢 d辣菜莆仲正 🙂🍴薑汁椰菜豬肉雲吞 7 隻 28 蚊 🐷 米線加7 蚊🍜 溏心雞蛋加9 蚊🥚 秘製麻辣汁🌶每一隻餃都係自家包 大大隻🙂 餃皮香滑厚度適中 , 入面充滿住新鮮椰菜同爽口豬肉 🐷盡吸湯汁 湯汁中辣既辣度都
<麻辣 撈麵 餃 茶 各有各出色😆>

❄夏日推介❄
🍴麻醬青瓜雞絲冷麵36 蚊🐥🥒

🍴麻辣魚蛋 12 蚊 6 粒 🐟🌶

🍴香煎芝心雲吞 39 蚊 5 隻🧀🥟

每一隻餃都係自家包 大大隻🙂 餃皮香滑厚度適中 , 入面充滿住新鮮椰菜同爽口豬肉 🐷盡吸湯汁 湯汁中辣既辣度都幾麻辣 但湯底又比較清新 拍得住川菜 但好夠香 🌶 米線係白色圓身爽口嗰 d 都幾吸湯汁 整體配合好好味 推介😀

🥤烏梅山渣洛神花茶 18 蚊 🌸
飲得出落左勁少糖 差唔多完全係 烏梅既酸味 梅味香 同洛神花既酸甜味 十分開胃🙂

Score 平均分 <7.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#正麻辣茶雲吞
長沙灣昌華街38 號麗寶花園地下5 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2018-10-10
2018-10-12 42 浏览
今日去咗長沙灣呢頭探親戚 親戚就帶咗我嚟呢間餐廳食野一入門口 就已經一眼望晒成間餐廳 舖面唔算好大 但係好有小店嘅感覺 店員好親切 同每個客人都會打招呼🙋 係一間好有人情味嘅舖頭今日我地嗌咗兩碗粉麵同一份小食 其中一碗係今日嘅特製雲吞 佢有兩款揀嘅 洋蔥豬肉雲吞或者玉米豬肉雲吞 我地揀咗十隻玉米豬肉雲吞 要豬骨湯嘅 再加米線 玉米雲吞粒粒都漲卜卜 好多餡 入面嘅玉米好甜🌽 幾好食 米線幾林另一碗係正牌五寶湯麵 要麻辣湯嘅 入面有白蘿蔔 韮菜豬肉雲吞 腩肉 雞扒 同墨魚丸 麻辣湯唔算好辣 每樣餸都至少有兩件 份量幾多 而白蘿蔔好入味👍🏻 有咁多款餸算幾抵食小食就係麻辣腩肉⭐️ 呢碟就比麻辣湯麻辣 但都唔算好辣 腩肉肥瘦比例適中 份量亦都多🐷 賣相吸引到連隔離枱都問呢碟係咩😂 兩個人食兩大碗麵已經飽晒 好經濟嘅一餐😋 下次想試窩蛋肥牛麻辣麵🌶
今日去咗長沙灣呢頭探親戚 親戚就帶咗我嚟呢間餐廳食野

2018-10-11
2018-10-10 69 浏览
說起不舒服,M先生同事推介一間食物算是不煎炸肥膩的,比較是吃得「清淡」,但也挺美味的小店,在他們工作的附近果然小店內都挺多人,基本上坐檯都差不多滿了,只剩Bar檯有位置,所以我和M先生就坐在一邊下單薑汁椰菜豬肉雲吞7隻 (HKD 32)+瑤柱豬骨湯底烏冬 (HKD9)看到這款是餐廳recommend的,雲吞是包成三角形,挺有趣的,應該是自家製,裡面有椰菜絲、豬肉,皮滑飽滿,瑤柱豬骨湯底有陣陣栗米香甜味道,味道較清甜麻醬青瓜雞絲冷麵 (HKD 38)+腩肉 (HKD 9)麻醬配冷麵是最棒的,配上青瓜和雞絲,切得夠薄,雞絲一D都唔鞋口,感覺更清新,麻醬份量又足夠撈勻成碗冷麵腩肉好入味,而且炆得好林,認真好食香煎脆脆韮菜餅5隻 (HKD 33)好有趣地的是以煎炸餅的形式,一改平常是煎薄餅的形態,炸得好脆好薄,好像我們平常食的炸雲吞一樣,裡面超香韮菜味道,又算多汁,很好味!溏心蛋 (HKD 9)有少少滷過的味道,裡面真正軟心,一咬開蛋黃心就在流,超軟滑金橘檸檬蜜 (HKD 22)可以預防感冒、止咳化痰的金橘檸檬蜜,喝下去竟然有陣陣話梅味,甜甜微酸的,很易入口海鹽青檸檬茶 (HKD 23)可以清
麻醬青瓜雞絲冷麵 (HKD 38)+腩肉 (HKD 9)
腩肉好入味,而且炆得好林,認真好食
香煎脆脆韮菜餅5隻 (HKD 33)

溏心蛋 (HKD 9)
有少少滷過的味道,裡面真正軟心,一咬開蛋黃心就在流,超軟滑
金橘檸檬蜜 (HKD 22)
海鹽青檸檬茶 (HKD 23)
可以清腸的海鹽檬茶,味道有點像鹹柑桔,鹹鹹地,都是養顏好品
2018-10-08 39 浏览
星期四約了客人在長沙灣傾生意,傾完後已六點、七點了,於是自己一個在附找餐廳食飯。經過昌華街見到這間餐廳個名幾特別,辣同雲吞亦好啱我口味,所以入去試一試。入到去見到有三張枱也坐滿人,所以坐了近開放式廚房的枱上,有D似日本的拉麵店,可以睇到師傅煮野食,煮完即刻送上你枱面。我點了一個"擔擔麵+珍珠雲吞",餐飲點了"金橘檸檬蜜",再加一個麻醬雲吞。麻醬雲吞有七丶八粒,上面淋了芝麻醬丶蝦米乾同莞茜,雲吞涵料新鮮,係自家包的,配上麻醬好特別!😋擔擔麵大大碗,渴汁香濃唔太辣,D麵又唔會煮得太腍,原來"珍珠雲吞"係細細粒的炸雲吞,放落湯汁入面浸一陣又香又脆。👍🏻食完香濃嘅食物再飲返杯"金橘檸檬蜜"可以解除油膩,好適合宜秋冬乾燥時飲,滋潤下喉嚨。呢間小店雖然唔太大,但環境雅緻,食物質素唔錯,價錢合理,下星期約左客戶再喺長沙灣傾生意,一定再來試下其他的食物!

麻醬雲吞

擔擔麵配小雲吞

金橘檸檬蜜

麻醬雲吞
擔擔麵配小雲吞
金橘檸檬蜜
2018-10-07 50 浏览
行到攰入左呢間小店食tea嘆冷氣。呢間小店設有吧枱,一個人黎食都唔怕要搭枱,你眼望我眼咁尷尬。店鋪細細,但好多選擇,麵食(分熱食、涼拌)、小食(拍青瓜、皮蛋、煎腸粉、魚旦、雲耳、雲吞等等)、另外仲好貼心設有秋冬潤喉飲品。大部分食物都可自選口味,有麻辣、川味、麻醬等。一睇個店名就知主打食麻辣,雲吞啦,所以我地都唔執輸,點左: 麻辣5寶米線(牛腩蘿蔔好入味,有好香嘅花椒八角味,仲炆到好淋,易入口), 檸檬撈雲呑(菜肉雲吞大大粒,撈埋檸檬辣椒汁,青新得黎又有新鮮感),麻醬雞絲伴冷麵(勁多雞絲,足料!麵再淋d就perfect喇),麻辣手拍青瓜(入味爽口),麻辣咖哩魚旦(正常水準)。—》〉另外想提一提枱面上嘅麻辣菜甫,送麵一流,任食唔嬲,但係偏辣,食得辣嘅朋友岩晒!😋

2018-09-28 62 浏览
長沙灣同深水埗經常穩藏著不少美食小店,無意見遇見一試會有驚喜。今次就比我遇到😊係長沙灣昌盛街,小斜路旁的一間麵食店,主打食麻同辣的,仲有日日新鮮嘅雲吞,小食種類都好多,飲品仲有自家煲嘅涼茶特色飲品。雲吞款式都多,我地揀左青檸撈雲吞,粒粒都好大粒,係椰菜豬肉餡,醬汁揀左小辣,辣得黎酸酸地好開胃,雲吞皮口感岩岩好,爽口彈牙。另外叫左三款小食,川煎麻辣腸粉值得推介,腸粉滑滑之除仲煎到好香口,辣得黎好好味,佐料中食到一點咸菜,令到味道充滿咸香味,增加獨特風味。涼拌黑木耳好爽口,小辣已經好好味。涼拌川味口水雞絲好特別,有口水雞風味之除仲有麻醬香,辣得黎有少少甜,味道配搭得好好👍🏻最後唔少得飲品,要左一杯海鹽青檸檬茶,味道係咸咸地令到青檸嘅酸味中和到,而且唔甜,好岩食先飯飲杯幫助消化。
  • 川煎麻辣腸粉
2018-09-25 73 浏览
今日同朋友黎長沙灣睇完傢俬,攰攰地,又想食d惹味嘅野,經過見到呢間小店,就決定試一試。窩蛋肥牛麻辣麵麻辣湯好惹味,又唔會太辣,麵質滑而不腍身,配上窩蛋牛肉非常夾。重口味撈雲吞(追加腩肉)一碟入面有粟米豬肉同椰菜豬肉兩款餡料嘅雲吞,個麻辣汁好重花椒味,過足麻辣癮,仲要加咗麻醬,令味道更香更豐富。溏心蛋賣相好靚,蛋黃係流心嘅,而且非常入味,very good 海鹽青檸檬茶食辣野一定要飲番杯清新嘅凍飲,呢杯飲品味道微鹹微酸,清清地,感覺好fresh

溏心蛋
賣相好靚,蛋黃係流心嘅,而且非常入味,very good

海鹽青檸檬茶

海鹽青檸檬茶
2018-09-25
2018-09-23 67 浏览
今日同朋友來長沙灣做義工,晚餐她想食餃子,來到一間麻辣雲吞,此餐廳離地鐵站有一定距離,行路15分鐘可以到。餐廳環境不錯,細細間,有雙人檯亦有四人檯,地方較小,最好預約先😄坐下之後全程聽著輕鬆柔情音樂,等待點餐。餐廳的招牌菜芝心炸雲吞👍🏻,新鮮出爐的雲吞,熱辣辣,脆卜卜,香脆可口,一碟五隻。另外有款雞絲撈凍麵,配上濃濃芝麻沙律醬,少少青瓜絲,入口不油膩,麵不會很硬,而且這個分量很足,我和朋友share一齊食😋餐廳推薦另一款,多寶熱烏冬,材料超豐富,腩肉,牛肉,蘿蔔,青菜,餃子,魚蛋煮烏冬,湯底的味道很香,分量有點大,只需要$48,值得食。最後仲點了兩杯特色飲品,一杯凍山楂茶,酸酸甜甜😍另外一杯咸金桔檸檬,,十分潤喉!
坐下之後全程聽著輕鬆柔情音樂,等待點餐。
2018-09-20 53 浏览
長沙灣都可以話有好多臥虎藏龍嘅餐廳,今次呢間小店都有一樣比左好多驚喜比我,我同朋友去左昌華街搵好野食入面麻雀雖小但五臟俱全,入到去就見到有個開放式廚房,廚師煮啲咩都可以一目了然。呢到就主打雲吞同四片辣味小食,我地都叫左幾款小食食,分別係川煎麻辣腸粉、涼拌川味口水雞絲同涼拌雲耳。仲有點少得呢度出名嘅手打雲吞,我就想試新野,就叫左個今日特製雲吞,係入黎之前已經係黑板上寫左今日有兩款特製雲吞,就係洋蔥豬肉雲吞同粟米豬肉雲吞我就揀左粟米豬肉雲吞(7隻)配瑤柱豬骨湯底,我仲加杯飲品就係金橘檸檬蜜。餐廳有幾款健康飲品,係自家製,金橘檸檬蜜入口酸中帶甜,好開胃。涼拌川味口水雞絲份量都有唔少,好足料我同朋友兩個食就岩岩好,我地叫左小辣,入口就有先麻後辣,雞肉都幾嫩,啖啖肉好正。涼拌雲耳都有小小香辣味,雲耳好爽口,除左有辣椒外,仲有左小小芝麻增加口感,更加香。川煎麻辣腸粉即叫即煎,黎到熱辣辣,腸粉外面煎得好香,仲有麻辣香味腸粉好煙韌,好好味~ 好有驚喜到左我最期待嘅粟米豬肉雲吞瑤柱豬骨湯清清地,幾好飲,飲得出無落味精而雲吞隻隻都脹卜卜,咬落去就見到真材實料,入面包左有好多粟米同豬肉,食落有一絲絲粟米香甜

涼拌川味口水雞絲份量都有唔少,好足料

腸粉好煙韌,好好味~ 好有驚喜

到左我最期待嘅粟米豬肉雲吞
瑤柱豬骨湯清清地,幾好飲,飲得出無落味精
而雲吞隻隻都脹卜卜,咬落去就見到真材實料,入面包左有好多粟米同豬肉,食落有一絲絲粟米香甜味。

小店都充滿驚喜,而且價錢經濟實惠,性價比相當高。
· 鍾意食麻辣同雲吞嘅食飯好去處 🍴行行吓深水埗, 想食米線諗食咩好睇到呢間正 麻辣 個名吸引咗睇下啲Menu見到餐廳環境細細間但位與位之間都夠寬落唔會好迫坐得幾舒服👍👍👍👍入到去有啲似日式拉麵店又有啲似小咖啡店🏠老闆娘好靚女😍 服務員介紹都好詳盡👍👍👍如果我住附近我一定成日外賣碗湯米線同雲吞番屋企😋 🔼五寶湯米線 ⭐⭐⭐⭐⭐(推薦!!)服務員無介紹錯!呢個豬骨湯底好好飲!麵線煮得剛剛好, 五寶都係大大件👍五寶有雲吞· 雞扒· 墨丸· 腩肉· 蘿蔔雲吞啖啖肉好正好好食😍雞扒係照燒雞扒嚟~好香好Juicy!墨丸真係手打魚肉墨丸黎,好彈牙!腩肉入口即溶,一啖麵同湯咁食好味道!蘿蔔反而覺得唔夠清甜有點腍~麵大大碗大胃嘅你一定夠飽👍 🔼重口味撈雲吞 ⭐⭐⭐⭐Menu上面有所有雲吞口味10隻只係簡其中一隻味嘅雲吞有10隻嘅意思📜呢隻話明重口味,大啖肉之餘麻辣味都夠重💗不過我地追加左米線黎撈 建議剩雲吞咁食好食啲😋 🔼涼拌川味口水雞絲⭐⭐⭐⭐呢個開胃菜咁食好好味!!好香又夠麻~ 🔼溏心蛋⭐⭐⭐⭐(推薦!!)蛋控必點💗 好溏心好滑溜😍早知叫2隻·· 依加諗番好想食添😣 🔼黑糖玫瑰花茶⭐⭐⭐⭐⭐有凍有
· 鍾意食麻辣同雲吞嘅食飯好去處 🍴
行行吓深水埗, 想食米線諗食咩好
睇到呢間正 麻辣 個名吸引咗睇下啲Menu
見到餐廳環境細細間但位與位之間都夠寬落
唔會好迫坐得幾舒服👍👍👍👍
入到去有啲似日式拉麵店又有啲似小咖啡店🏠
老闆娘好靚女😍 服務員介紹都好詳盡👍👍👍
如果我住附近我一定成日外賣碗湯米線同雲吞番屋企😋

五寶湯米線

🔼五寶湯米線 ⭐⭐⭐⭐⭐(推薦!!)
服務員無介紹錯!呢個豬骨湯底好好飲!
麵線煮得剛剛好, 五寶都係大大件👍
五寶有雲吞· 雞扒· 墨丸· 腩肉· 蘿蔔
雲吞啖啖肉好正好好食😍
雞扒係照燒雞扒嚟~好香好Juicy!
墨丸真係手打魚肉墨丸黎,好彈牙!
腩肉入口即溶,一啖麵同湯咁食好味道!
蘿蔔反而覺得唔夠清甜有點腍~
麵大大碗大胃嘅你一定夠飽👍

🔼重口味撈雲吞 ⭐⭐⭐⭐
Menu上面有所有雲吞口味10隻
只係簡其中一隻味嘅雲吞有10隻嘅意思📜
呢隻話明重口味,大啖肉之餘麻辣味都夠重💗
不過我地追加左米線黎撈 建議剩雲吞咁食好食啲😋

🔼涼拌川味口水雞絲⭐⭐⭐⭐
呢個開胃菜咁食好好味!!好香又夠麻~

🔼溏心蛋⭐⭐⭐⭐(推薦!!)
蛋控必點💗 好溏心好滑溜😍
早知叫2隻·· 依加諗番好想食添😣

🔼黑糖玫瑰花茶⭐⭐⭐⭐⭐
有凍有熱嘅健康特色飲品💗真心好飲👍
呢杯促進血液循環,能讓面色紅潤健康!
女士好岩飲!而且樽身夠新穎搞笑😝 健康得黎又夠Chill😝

🔼野生靈芝羅漢果茶⭐⭐⭐⭐⭐
呢排天氣乾燥喉嚨好易唔舒服好岩點呢杯👍
清清甜甜飲落好舒服💗潤喉之餘黨仲可以增強免疫力💪

2018-09-18
五寶湯米線
2018-09-09 51 浏览
星期日行左去蘇屋附近,見到呢間食麻辣嘢既,對於我同女朋友都喜好食麻辣又鐘意食水餃,梗係入去試下啦。鋪頭雖然唔大,但係好有在家嘅感覺,最鍾意就係呢啲溫馨嘅小舖。前菜我哋就叫咗麻辣雲耳同麻辣青瓜,兩個都係比較清新而且爽脆,麻辣度適中,唔會太辣,就算唔係太食得辣嘅朋友都可以黎試吓。由於女朋友對花生敏感,店員都好好咁樣同我地講話有麻醬同擔擔面都唔啱我地,口水雞就可以走花生。所以我哋就叫咗個麻辣口水雞。個口水雞有啲青瓜伴住,所以食落都幾清新 ,唔合過份濃味。我哋仲叫咗兩個水餃做煮食,一個薑汁椰菜豬肉雲吞配豬骨湯底,另一個就叫咗檸辣撈韭菜豬肉雲吞。韭菜餃好香韭菜味,肉味鮮甜,配合佢個檸檬汁加辣椒出奇地好食,有啲置身於泰國食酸辣野嘅感覺。而薑汁椰菜豬肉雲吞,都隱約發出陣陣嘅薑汁味,但又唔會太辛辣,反而可以帶出肉嘅鮮味。最後叫咗杯玫瑰黑糖熱茶飲。可能呢排做嘢壓力大,玫瑰清香,飲完之後個人精神都放鬆左唔少。

川味口水雞

薑汁椰菜豬肉雲吞