2018-11-11 67 浏览
位於長沙灣寶麗大廈的一間小店,門外光鮮,同朋友去到既時候都要等一等位!😇😇😇門外有公眾停車錶位,適合大家揸車黎食🤩🤩🤩店內燈光鮮明,好多人收左工就黎食番餐先👍然後點左個「檸檬麻辣雲吞撈米線」,食落酸酸辣辣好開胃,好有食緊越南菜既感覺👏👏👏雲吞料好足,好結實,咬落唔會散收收👍「香煎脆脆韮菜餅」,即叫即製,上枱熱辣辣,食落脆卜卜,一般既韮菜餅食完會口乾,但佢尼個食落就無咩尼種感覺👍正最後,叫左一個比較特別既飲品,「海鹽青檸檬茶」👍感覺似咸檸茶,飲落比一般既咸檸茶唔同,推介👍👍👍😘

門外有公眾停車錶位,適合大家揸車黎食🤩🤩🤩

店內燈光鮮明,好多人收左工就黎食番餐先👍

雲吞料好足,好結實,咬落唔會散收收👍

2018-10-31
2018-11-07 74 浏览
上星期放工喺元洲街的馬會投注站買左張六合彩飛,順便喺附近食埋晚飯先返屋企。行到去昌華街見到呢間店唔使排隊,於是入左去醫肚。呢度地方都算舒適企理,仲有個靚女老闆娘幫你落單𠻹!一個人點左個"麻醬青瓜冷麵"加一杯叫"羅漢果野生靈芝"嘅特飲,再叫左兩個小食(糖心蛋丶涼伴青瓜)𠻹!糖心蛋🥚一分為二,入面橙黃色嘅蛋黃好似想流出黎咁,一啖半隻,幾好味道。仲有個"涼伴青瓜非常爽脆醒胃,食完好想叫多一碟!呢度個"麻醬青瓜雞絲冷麵"份量好充足,如果我係女仔實食唔哂,胡麻醬加埋清甜爽脆嘅青瓜絲同冷麵一齊食,非常之夾。好彩呢間店個冷麵唔會淥得太腍,如果唔係就會影響口感!再加多杯"羅漢果靈芝茶",清熱解毒,最適合我呢D"毒"男飲用,飲完即刻"毒"氣全消!^..^呢度價錢大眾化,小食又抵食(糖心蛋$9),下次落開投注站再過嚟幫襯!

2018-11-06 91 浏览
朝早同朋友係深水埗運動場跑完步,趁咁早就去深水埗打個轉,睇下有咩好野食。打打下見到有間食麵,睇落幾乾淨,仲可以食麻辣野添,正!!!兩個人叫左5樣野:1)麻醬青瓜如果青瓜可以再入味啲就正啦~~2)檸辣撈雲吞其實只係普通雲吞,係上面加一啲泰式酸辣汁。3)自家制 菜圃等緊啲麵個時,已經望到佢,終於隱唔住打開試左啖。好好味~ 所有野加左菜圃之後,味道全部升華晒!4)正牌五寶湯面係都係要加左啲菜圃先好食。5)麻醬青瓜雞絲冷麵 原本對間野既評價都幾正面,就係依碗野,累事,即刻降grade。首先啲麵硬口麻醬冇味,完全唔知自己食緊咩。6)麻辣魚蛋堅有辣味既魚蛋

打打下見到有間食麵,睇落幾乾淨,仲可以食麻辣野添,正!!!

兩個人叫左5樣野:
1)麻醬青瓜
如果青瓜可以再入味啲就正啦~~

2)檸辣撈雲吞
其實只係普通雲吞,係上面加一啲泰式酸辣汁。

3)自家制 菜圃

4)正牌五寶湯面
係都係要加左啲菜圃先好食。

5)麻醬青瓜雞絲冷麵

6)麻辣魚蛋
堅有辣味既魚蛋

2018-11-03 71 浏览
假日去朋友屋企玩,中午朋友就帶我去佢屋企附近經常食嘅餐廳食午餐。未入去一望門面就已經知道係專食雲吞嘅餐廳,店舖環境唔算好大,成兩點都仲坐滿客人,我哋喺出面等左幾分鐘就有位啦午餐都幾抵食,唔使$40就有個米線其他推介食物賣相都幾吸引,而且價錢都幾抵。最後同朋友都諗咗一陣先決定到都係散嗌試多啲唔同嘅嘢落單冇幾耐,先來兩杯特色飲品,我哋分別叫咗烏梅山楂洛神花茶同埋海鹽青檸檬茶,兩杯都酸酸地好清甜,最啱食辣野嘅時候飲。洛神花比起烏梅山楂嘅味道更出,而檸檬茶同我地一般飲嘅都幾唔同,海鹽嘅味道幾出,鹹鹹地幾特別枱上有自家製嘅菜蒲粒,菜蒲爽口,撈埋豆豉同埋辣椒,鹹香開胃再來小食,我哋叫咗重口味雲吞,食落又唔會真係咁重口味,雲吞係韭菜豬肉餡料,皮好薄,豬肉新鮮,灑上芝麻同埋淋上秘製辣椒醬料,都幾夾我就叫咗五花肉魚片麻辣撈米線,都幾大碗,魚片手掌咁大塊,而且好厚,新鮮爽口,充滿魚既香味,五花肉脂肪分明,明顯見到一層層,味道濃郁。而個麵條彈牙,配埋酸菜同麻辣醬,好惹味,味道有啲似Kiki拌麵,食到中間都會覺得幾辣下朋友就叫咗墨魚丸麻辣雞絲伴麵,墨魚丸新鮮爽口彈牙,比起譚仔嘅墨魚丸更加好食,雞絲肉質唔會好鞋
客人,我哋喺出面等左幾分鐘就有位啦
午餐都幾抵食,唔使$40就有個米線
枱上有自家製嘅菜蒲粒,菜蒲爽口,撈埋豆豉同埋辣椒,鹹香開胃
朋友就叫咗墨魚丸麻辣雞絲伴麵,墨魚丸新鮮爽口彈牙,比起譚仔嘅墨魚丸更加好食,雞絲肉質唔會好鞋,都幾鮮嫩,唔錯。

2018-11-02 211 浏览
〈麻辣•茶•雲呑〉家庭式川菜近排香港好似越來越流行食四川、重慶、雲南之類嘅菜式,甚麼涼皮呀拌麵呀雲呑開到成行成市,今次又俾我搵到一間小店喇!!舖頭裝修好別緻,雖然座位唔多,但係又有卡位又有吧枱,一支公或者同三五知己一齊嚟食都冇問題。嘢食方面,舖頭嘅招牌菜係雲呑,除咗有不同餡料之外仲有可以湯同撈可以揀。想食飽啲嘅可以揀埋麵底同加餸,嚟個川式車仔麵!我就想清清哋,揀咗瑤柱豬骨湯底嘅韮菜豬肉雲呑。雲呑皮好滑好大隻,仲包得好實淨,果然係招牌菜!朋友就order咗碗正牌五寶湯麵,一碗麵有齊雲呑、腩肉、雞扒、丸類、蘿蔔,非常足料。除咗主菜,老闆娘仲推介咗幾款小食。香煎脆脆韮菜好大隻,份量十足!川煎麻辣腸粉麻辣有得揀辣度,腸粉好滑好軟熟,幾驚喜。涼拌青瓜穩陣之選,味道有少少似XO醬+蒜味,香而不辣。烏梅山楂落神花茶小店有五款自家製健康飲品,冷熱皆宜。唔想成日飲奶茶汽水,又可以多個健康啲嘅選擇。

〈麻辣•茶•雲呑〉家庭式川菜

除咗主菜,老闆娘仲推介咗幾款小食。

香煎脆脆韮菜
好大隻,份量十足!

川煎麻辣腸粉
麻辣有得揀辣度,腸粉好滑好軟熟,幾驚喜。

涼拌青瓜
穩陣之選,味道有少少似XO醬+蒜味,香而不辣。

烏梅山楂落神花茶
今日去朋友蘇屋邨度玩,晚上見肚餓,就叫朋友推介下附近有咩麵店好食。佢話蘇屋對面有間幾OK既麵店,所有就黎試下。唔好見佢細細間,都幾多款可以選。只後我同朋友選左手撕雞絲擔擔面&窩蛋雞絲麻辣面,加1款小食(香煎芝心雲吞)手撕雞絲擔擔面佢既用料十分足,一大揸手撕雞肉係面頭,仲要有好多細蝦米乾係湯面,下面麵既份量仲要好多。女仔未必食得哂。佢個雞肉都ok.幾滑。但最重要係佢個湯真心夠香濃,最後差唔多將湯飲哂。窩蛋雞絲麻辣面依個窩蛋雞絲麻辣面用料一樣好足,面係即時煮,好爽口。唯一唔同既係佢個湯十分之辣,令到我不停出汗。香煎芝心雲吞個香煎雲吞煎得好爽脆,入口又有芝士既奶香,十分之好味。可以推介下。仲有一樣幾好食既係佢係枱上既配料佢地既辣菜浦真係幾野味,夠辣,仲意辣既可以加少少入麵到。值得再返食。

手撕雞絲擔擔面

窩蛋雞絲麻辣面

香煎芝心雲吞

仲有一樣幾好食既係佢係枱上既配料

佢地既辣菜浦真係幾野味,夠辣,仲意辣既可以加少少入麵到。
值得再返食。
2018-10-30
  • 香煎芝心雲吞
2018-10-30 32 浏览
今日係長沙灣收工,同朋友仔係呢區搵食。朋友介紹左呢間小店,正麻辣茶雲吞,餐廳只有十數位置,去ge時候岩岩好有位,唔駛等。我就點左麻醬青瓜雞絲冷麵,另加溏心蛋朋友點左麻辣撈雲吞(7隻),加幼麵另外加左份香煎芝心雲吞share 食。麻醬青瓜雞絲冷麵此冷麵只於夏日提供,雖然最近開始漸漸轉涼,但係依然好想食冷麵。麻醬十分開胃,青瓜絲十分爽脆,雞絲分量十足,食落好滿足。另加溏心蛋一隻,只需$9,好抵兼好味。麻辣撈雲吞(7隻)加幼麵我試左啖麵同埋一隻雲吞,呢隻麻辣我都只敢少試過下癮,朋友鍾意食辣就覺得好正好過癮,邊叫辣邊繼續食👍🏼香煎芝心雲吞店員表示改左做炸,即叫即炸,店員提示我地要襯熱食。雲吞炸到金黃色,賣相都已經好吸睛,食落十分脆及香口,芝士味夠出,食完一隻又一隻,值得encore。我地另外加左杯金橘檸檬蜜share,同平時出面飲開ge唔同,金橘味十分天然,食完辣野飲番啖即刻爽晒。

我就點左麻醬青瓜雞絲冷麵,另加溏心蛋
朋友點左麻辣撈雲吞(7隻),加幼麵
另外加左份香煎芝心雲吞share 食。

麻醬青瓜雞絲冷麵

麻辣撈雲吞(7隻)加幼麵

香煎芝心雲吞

2018-10-30 41 浏览
長沙灣舊區高手林立,有很多有特色嘅地道小店。今日放工路過呢區,一於試下 Openrice 都幾多笑樣嘅 正·麻辣·茶·雲吞。餐廳位於住宅區,比較寧靜。推門內進,裝修都幾靚,仲有 Bar 檯可以同師傅交流。餐廳播放嘅音樂都幾 relax,座位之間一啲都唔迫,小店黎講用餐環境算係幾舒適。我地兩個人,叫咗一個麻辣撈雲吞 $34 加幼麵$7。雲吞係當日特製雲吞,係栗米豬肉。特製雲吞每一天款式都唔同,等啲客人保持新鮮感。雲吞好有咬口,而且幼麵份量好多,以加$7黎講絕對係超值良心價。麻辣醬汁係極之惹味,噴晒火,真係好刺激!同個撈麵真係好夾!記得撈勻啲!香煎芝心雲吞 $39 係即炸嘅。老闆娘提醒我地啲相機食先嘅一族,記得要趁熱食。但賣相咁靚,點可以唔影多兩張相呢?朋友叫咗一個麻醬青瓜雞絲冷麵 $38 加溏心蛋$9。雞絲一啲都唔似雞絲,因為份量多到好似啖啖肉雞扒咁!講笑啫。雞絲都切得很幼細,撈埋麻醬食,一流!凍飲跟餐有特價,朋友叫咗一個金橘檸檬蜜 $15 凍飲加$2。朋友表示味道十足,仲食到少少果肉添。期間,隔離檯黎咗一個年輕人,坐低,同老闆娘講咗兩隻字:「照舊。」感受到年輕人同老闆娘之間嘅人情味,係

我地兩個人,叫咗一個麻辣撈雲吞 $34 加幼麵$7。

但賣相咁靚,點可以唔影多兩張相呢?

雞絲都切得很幼細,撈埋麻醬食,一流!

期間,隔離檯黎咗一個年輕人,坐低,同老闆娘講咗兩隻字:「照舊。」感受到年輕人同老闆娘之間嘅人情味,係小店特有的,而且睇得出餐廳應該有好多熟客仔。

食飽飽之後,老闆娘埋黎執檯,仲好親切問我地,「今晚啲野好唔好食呀?岩胃口嗎?」呢種人情味唔係連鎖大餐廳可以俾到你嘅。

呢間小店絕對值得我回頭光顧。
2018-10-29
2018-10-29 42 浏览
放工係長沙灣附近 近日秋意涼涼地 懶得去遠啲 於是就係附近搵野食 搵搵下又搵到好野平日夜晚都好多人 黎到啱啱有位唔駛等 店入面有幾張枱同吧枱位除左本身專賣雲吞外另外亦有特色menu今日同朋友想食雲吞 所以無去選擇特色野啦朋友叫左個麻辣韮菜豬肉雲吞撈麵 粒粒雲吞都好足料而且皮又薄而麵有3種選擇 米線烏冬同幼麵 朋友揀呢個係幼麵 食落口感似拉麵 好食過車位麵果種幼麵 呢個撈麵汁夠麻又夠辣食落好過癮 想不停咁食 好刺激而我叫左豬骨湯薑汁豬肉雲吞湯米線可以中和下啲辣味 就咁睇每粒雲吞都好吸引漲卜卜咁每一口啖啖肉 個湯飲得出係無落味精 唔會愈飲愈口渴想加辣仲可以落菜浦 每枱都有一壼 另外仲叫左個小食 重口味腸粉係辣味xo醬既朋友 上枱時腸粉熱辣辣 好惹味食左咁多野叫返杯黑糖玫瑰花茶解辣唔會太甜 味道剛剛好收銀仲有得揀用8達通 啱晒我呢啲懶禁錢既人夠晒方便搵到間咁好味咁啱key既食店 以後放工都可以食埋飯先返屋企 唔駛去油尖旺同人迫

平日夜晚都好多人 黎到啱啱有位唔駛等

唔會太甜 味道剛剛好

收銀仲有得揀用8達通 啱晒我呢啲懶禁錢既人
夠晒方便

2018-10-28 36 浏览
今日經過長沙灣, 食咗一間好好味嘅川菜館 裝修都好雅緻,光線柔和。我哋食嘅第一道菜係涼拌青瓜, 青瓜係用人手拍嘅沾上醬汁,配上香香嘅白芝麻好入味。跟住我哋嗌嘅係麻辣韭菜雲吞,佢嘅韭菜雲吞脹卜卜嘅,配上麻辣醬非常入味 。另外我哋仲嗌咗金桔檸檬蜜同埋玫瑰黑糖。以街坊小店嚟講 ,咁嘅價錢同食物質素算係一流㗎喇。我們還要了 溏心蛋,它都做得很嫩滑。最後,我們要了香煎雞扒和香煎脆脆韭菜餅,雞扒煎得很鮮嫩,韭菜餅炸得十分脆,上菜的速度很快,入流不多,可以直接入座,老闆態度良好。一家的街坊小店有這個質素值得給個贊它。

以街坊小店嚟講 ,咁嘅價錢同食物質素算係一流㗎喇。
2018-10-22
2018-10-27 37 浏览
今日去香工購物,想來輕食一下,所以來到這間小店,麻雀雖小,但五臟俱全,裝飾不錯看,而且座位舒服!餐單的選擇頗多樣化,以粉麵小吃為主。最後就選了薑汁椰菜豬肉餃($42/10 隻)我們選了麻辣湯底,非常惹味,而且水餃配上薑汁,特別香氣,加上啖啖肉,不錯!香煎脆脆韮菜餅($33/5 隻)本身已甚喜愛韮菜,這個角炸得脆脆的,加上韮菜,吃下時,令人大呼過癮!必點!川味口水雞絲($38)這個麻辣香重,加上絲絲青瓜,可減低膩感,不錯!麻醬青瓜雞絲冷麵 ($38)這個麵是冷盤,可以中和一下,令口感更清涼,值得一提是,麵量頗多,而且麻醬量足,正!這小店確實不錯,下次要再來!

餐單的選擇頗多樣化,以粉麵小吃為主。

最後就選了薑汁椰菜豬肉餃($42/10 隻)

香煎脆脆韮菜餅($33/5 隻)

川味口水雞絲($38)

這個麻辣香重,加上絲絲青瓜,可減低膩感,不錯!

麻醬青瓜雞絲冷麵 ($38)

這小店確實不錯,下次要再來!
  • 麻醬青瓜雞絲冷麵
2018-10-27 37 浏览
同朋友係長沙灣盪失路,餓到頂唔順見到呢間鋪門面唔錯價錢又唔貴就入左去。我地叫左十隻是日雲吞,餡料係粟米豬肉,豬骨湯底,一煮好已經聞到成間鋪都係媽咪煲紅蘿蔔湯果陣香味!雲吞夠大隻,每隻餡料充足,同朋友一人五隻已經即刻飽飽地!另外叫左芝士炸雲吞同韮菜餅,雲吞炸得超脆,不過餡料唔算好多,而韮菜餅就煎得好香。溏心蛋雖然賣相唔算吸引,但入口甜甜地既蛋漿即刻係口入面散開,超正!仲叫左份細既麻辣腩肉,本身驚細既唔夠我地兩個大胃王食,想轉大份,點知都幾大份,半肥瘦既腩肉唔算好辣,但夠香夠麻!最後仲叫左杯黑糖玫瑰茶,黑糖珍奶飲得多,玫瑰花茶就好解膩,好香玫瑰花味亦唔會過甜。Ps. 鐘意食辣既朋友一定唔好錯過枱面樽辣菜脯!勁夠辣!總括黎講200蚊內食到咁多樣野,仲食得好飽!物有所值!

Ps. 鐘意食辣既朋友一定唔好錯過枱面樽辣菜脯!勁夠辣!
總括黎講200蚊內食到咁多樣野,仲食得好飽!物有所值!
2018-10-26 32 浏览
店名show曬主打食物 小店街坊生意 店主與客人寒暄 很有人情味🙆.🍲🍲酸辣撈雲吞$34 7隻🍲🍲份量很大 想不到有滿滿泡菜呢 有齊酸甜辣😆雲吞係韭菜豬肉餡 皮薄餡多 菜佔大半 很香很有水份 .🍘🍘川辣煎腸粉$28🍘🍘更有驚喜的小食 每條表面煎得焦香微韌 內裏軟糯不糊  而且碟子不油 證明不油膩👍有四川的香辣感 食到最後嘴唇微麻 但對不久從四川回來的我來說 不夠麻辣 問過店主"之前客人受不了" 所以了...下次要求加辣版先😈.食物高質夜有特別 cp高 很推薦👏有點可惜的是小店在長沙灣和荔枝角中間 不近地鐵站 附近街坊一定要試下👏👏
🍲🍲酸辣撈雲吞$34 7隻🍲🍲
🍘🍘川辣煎腸粉$28🍘🍘
2018-10-26 25 浏览
雲吞我諗冇乜人會唔鍾意食去到長沙灣這間麻辣雲吞店,雖然枱數目不多但環境和裝修都令人有舒服的感覺。老闆娘很友善而且人很好。簡簡單單的菜單有自家製冇味精的感覺。韭菜雲吞配麻辣湯底,湯底加入冬菜,味道很特別配上韭菜雲吞,吃得出是新鮮的。小店的優點是無添加無味精。最值得一讚的是糖心蛋,蛋黃軟滑,熟度剛剛好,一啖咬入口便大滿足!芝士炸雲吞很有創意,雲吞皮炸得非常脆口,就算放久了也依然脆卜卜。內有芝士餡很創新,原來雲吞也可有另一種食法😜 飲品也是自家製無添加啊選擇很適合養生人士,不用每次都喝奶茶咖啡那麼單調!欣賞他的烏梅山楂洛神花茶,既不甜又消滯!
雲吞我諗冇乜人會唔鍾意食
簡簡單單的菜單有自家製冇味精的感覺。
韭菜雲吞配麻辣湯底,湯底加入冬菜,味道很特別
配上韭菜雲吞,吃得出是新鮮的。
小店的優點是無添加無味精。
欣賞他的烏梅山楂洛神花茶,既不甜又消滯!
2018-10-25 30 浏览
在香港要吃到好的川菜,都比較難,今天我就在長沙灣附近的正麻辣。茶。雲吞吃到了。首先,我們要了一碗麻醬青瓜雞絲冷麵,它的雞絲非常有質感,麵煮得剛剛好,不會太淋,芝麻醬配合上細細的青瓜絲,挺好吃,不過我們都覺得差了點辣味,就放了麻辣餛飩裡的麻辣醬進去,馬上變好吃多了。我們還要了麻辣韭菜餛飩,韭菜餛飩十分好吃,吃得出是人手打的餡,顆顆都爆滿,韭菜切得很細,沾上濃濃的麻辣汁,很好吃,它還配送了少少的梅菜,這樣就顯得更很入味,很值得一贊。另外,我們點了涼拌青瓜,沾上了醬汁,很入味,還配上脆脆的白芝麻,幾好吃。我們點了2杯飲料,一 杯是金桔檸檬蜜裡面有檸檬,不是很甜,感覺是自家制的,另1杯是玫黑糖玫瑰花茶。
2018-10-22