2017-02-02 254 浏览
之前已經食過其中1間蒸氣鍋, 今次朋友回港, 叫我帶佢食好西, 一諗就諗起去食蒸氣鍋中午去無咩人,得少貓3-4隻, 我地叫左最貴果隻set餐, 有好多好野食等左一陣, 佢地執完野食就上檯啦, 一見到就覺得好豐富, 而且因為晏就無咩人, 啲呀姐服務又幾好啲蜆呀同花甲類都好正, 好鮮甜, 仲有啲海水味, 好新鮮, 真係好驚喜 之後仲有蠔, 鮑魚, 都係最部都好新鮮, 真係估佢唔到個鮑魚蒸得岩岩好, 唔會好"un"聖子個汁唔錯,  配埋彈牙既鮮甜肉身, 真係好想再食龍蝦個質係鮮既, 但係因為我本身都唔係太好食龍蝦, 所以覺得普通其實仲有和牛等等其他野食, 不過就無影相lu, 和牛好肥美, 不過食唔慣蒸既方法, 所以覺得好似都係燒既好食啲而佢地既老少平安幾好食, 我之前未試過食哩個菜, 但係今次食個陣覺得清清地又有咬口, 真係唔錯食到最後緊係食埋佢個粥啦, 不過我地2個女人仔食完以上既海鮮都已經好飽, 所以每人食左1碗就外帶左去孝敬人而我地食過戰粥都話好好味雖然係貴左啲, 但係都幾值得去食, 有閒錢個陣會再去食過, 中午個陣因為無咩人所以服務真係好好,晚市時段既話我就唔知啦

之後仲有蠔, 鮑魚, 都係最部都好新鮮, 真係估佢唔到
個鮑魚蒸得岩岩好, 唔會好"un"
聖子個汁唔錯,  配埋彈牙既鮮甜肉身, 真係好想再食

而我地食過戰粥都話好好味

晚市時段既話我就唔知啦
2017-01-21
價錢中伏:見到網上評級話呢間食店既價錢係$200~400之間都算係我地既預算之內。點知坐底見到餐牌得海鮮餐(A,B,C三款)同散叫(散叫一定貴好多)。我地唯有睇餐。A餐都接近$400(未加一),B同C唔駛講啦,每級貴多$100左右。諗住揀最平既試下,但係發覺唔多夠食(其實已經有差唔多十款,不過每樣都係得一兩隻).所以揀左B(多兩三款食物)。叫菜時,個侍應話新年期間有幾款海鮮無貨,會轉其他海鮮(轉做A餐啲海鮮)。B餐大約有12款食物,有4樣都無,咁不如唔好叫B餐,叫返“A餐”算啦!最後都係B餐(因為A餐真係唔夠食)飲品方面,汽水啤酒涼茶椰青等。原隻椰青$48/個,加埋一就$5x。食完去太子街邊檔買好過,又有得揀!食物中伏:每蒸一款食物都有侍應埋枱夾落個人碟。到侍應夾啲蜆時,全部都已經開晒口,誇張啲講“盲既都見到有沙”。但係侍應一於少理,照夾落客人碟到。結果我地每人都有一隻蜆係無食到。新正頭難得約到班friend聚舊就無謂為左隻蜆同佢嘈啦,所以就咁算。粥底係南瓜粥,到最後唔飽唔餓既情況下食唔覺得個粥好味。其他:餐牌寫住係facebook share間食店俾埋個like就一人送一隻蜆(送左等
價錢中伏:

食物中伏:
粥底係南瓜粥,到最後唔飽唔餓既情況下食唔覺得個粥好味。

其他:
餐牌寫住係facebook share間食店俾埋個like就一人送一隻蜆(送左等於無送,成隻都係沙)。要成枱人都share同like先有。而我地離開間舖就即刻delete返。(通常我share完食左覺得唔太差都唔會delete,但係呢間完全唔得)
都唔明點解有咁多個“好味”!

最後奉上一碟西瓜,但係我地5個人,有7片西瓜想我地點分呢?
2017-01-30
  • 奄仔蟹
  • 波士頓龍蝦
  • 黑松露大元貝
2017-01-29 146 浏览
團年飯加上爸爸生日食豪啲請食蒸氣鍋我地第一次食蒸氣鍋去到就叫左兩個C set一個set for 2個人 再叫左一份象拔蚌刺身 同一份大魚頭上到去 間餐廳有兩層我地去左上層 之後侍應就黎問我地食乜野 幫我地開茶 再同我地講返去攞醬油嘅地方係邊而且餐廳都有做緊啲Facebook promotion click like and share就每人送一客扇貝 但好似每星期都唔同 我地個日就送多啲硯落完order啲野食好快上哂黎ready for steam!首先會落哂啲煲粥嘅料係底通過一路蒸海鮮一路煲粥 用蒸流水去煲 真係好好味 超鮮甜因為啲海鮮嘅味全部流哂落煲粥到 好正海鮮好新鮮 全個過程都會有人黎幫手去煮同夾去每人嘅碟上面重點我覺得魚頭係最好食!好大份又多 啲魚好滑唔會得啲骨
團年飯加上爸爸生日
再叫左一份象拔蚌刺身 同一份大魚頭

上到去 間餐廳有兩層

首先會落哂啲煲粥嘅料係底

海鮮好新鮮 全個過程都會有人黎幫手去煮同夾去每人嘅碟上面
重點我覺得魚頭係最好食!
好大份又多 啲魚好滑
唔會得啲骨
2017-01-26 3441 浏览
爸爸生日再加上新年,爸媽又未食過海鮮蒸鍋,一於一家人去食餐勁既傻傻既爸媽事前不停問"點知每樣野要蒸幾耐?" 餐廳係menu有,大家唔洗怕店員亦都會幫手蒸,唔洗自己落手係蒸野前,當然要準備粥底。南瓜豬骨粥鮮甜得黎帶點咸既馬甲貝,粒粒都好厚肉額外叫左個象拔蚌刺身,好爽口,又甜,仲帶點魚腥味大家爭住食帶子配上黑松露好香,帶子蒸得岩岩好,唔會覺得食緊擦膠。另外蒸蠔比別的海鮮冇咁好食,因為冇個陣蠔腥味。但睇相都知肉身肥美蒸大魚頭冇得彈。魚頭係多骨d架喇,但肉都好多,魚肉仲好滑又嫩食到最尾,滴左無限滴既海鮮精華,又香又甜又好吃既南瓜排骨粥出爐喇加d䓤同菜卜更好食。煲到棉棉既粥,好甜,煲到南瓜都溶哂嚕
店員亦都會幫手蒸,唔洗自己落手
係蒸野前,當然要準備粥底。南瓜豬骨粥
馬甲貝
鮮甜得黎帶點咸既馬甲貝,粒粒都好厚肉
額外叫左個象拔蚌刺身,好爽口,又甜,仲帶點魚腥味
大家爭住食
帶子配上黑松露
蒸大魚頭
冇得彈。魚頭係多骨d架喇,但肉都好多,魚肉仲好滑又嫩
加d䓤同菜卜更好食。煲到棉棉既粥,好甜,煲到南瓜都溶哂嚕

2017-01-25
2017-01-19 199 浏览
今次約左朋友食蒸氣海鮮,成日聽朋友講話唔平,今次終於黎試下先!揀左B餐$498/位,有六款海鮮左右,每種一隻或2兩左右,份量唔算多,食量唔算大嘅朋友應該岩岩好!有蜆食,講緊嘅唔係蜆仔,Size唔算細,每人都有成10隻慢慢食!味道幾清甜,又無死蜆,同埋大大粒肉,一D都唔姑寒!每人有半邊龍蝦,肉質鮮甜,唔似用死蝦。但可能係公,所以無咩蟹膏!另外,餐廳選用花蟹,肉質都算爽,蟹肉味道比較咸,但總好過無味同用死蟹,畢竟花蟹來貨價較貴。另外,每人兩片牛肉,肉質新鮮,一食就知D牛係靚野,入口好濃牛味!最後,梗係要食佢個南瓜豬骨粥,煲左成個鐘,粥底好有豬骨味,加埋少少配料,味道唔差,濃味過我食其他蒸氣火鍋嘅粥!服務算唔錯,專人夾蒸埋夾埋俾你食,好似去做皇帝咁!但價錢就當然會貴少少啦!😂
2017-01-17 191 浏览
對上一次試左蒸氣火鍋,今次又要再食,點解?因為食上癮,有一次就有第二次!今次食呢間,價錢貴少少,就試下佢有冇再好食D!我地每人揀左個B餐$498/位,有A,B,同C餐,A餐太少海鮮,C餐又out budget,咁就揀B餐!又係呢頂帽負責煮我地今餐D好西!叫左一Jar竹蔗水,味道唔太甜,仲要暖暖地,唔錯!呢個蜆就真係抵食,每人分到成一打,粒粒大大粒,又吐乾淨沙!扇貝上嘅黑松露醬係好好味,貝肉仲幫埋開兩邊,容易D熟,又快D熟! 蟶子上面嘅醬好過癮,有少少新口,但又同蟶子好夾。呢個肉燥蒸娃娃菜,係好好食!肉燥係佢地舖頭自己煮,好滋味同D茶好夾!最好梗係食粥啦,等左咁耐都係為左有海鮮精華嘅粥!南瓜豬骨粥,味道都幾好,南瓜已經煲到溶,D粥好甜,但我已經好飽啦!
又係呢頂帽負責煮我地今餐D好西!
叫左一Jar竹蔗水,味道唔太甜,仲要暖暖地,唔錯!
呢個蜆就真係抵食,每人分到成一打,粒粒大大粒,又吐乾淨沙!

2017-01-16 189 浏览
蒸氣火鍋的賣點就是保留食材的原汁原味,所以食材一定要新鲜,過往試的蒸氣火煱,也要自己親力親為,所以蒸的時間有時過了火,也影響了食材的味道及質感.但在正宗水上人火煱店有專人服侍,計準時間上煱及起煱,而且食完一樣到一樣,慢慢嘆,真的可以品嚐到海鲜的鲜味.今次點了一隻三伯多元的大海蝦開邊蒸,鲜制手打蝦丸,蟶子,帶子……冰菜蒸後仍然很爽口,再加集合了各樣食材的南瓜猪骨粥。真的很滿足,兩人合共$1300,但價錢略高。
2016-12-22
2016-12-26 220 浏览
我们相约在旺角,此热闹繁华的区域,也是朗豪坊附近的 正宗"水上人"气锅专门店相乐聚呀!😀粥锅是, "蓝花蟹粥",锅内有些鸡肉及一只花蟹的,配上香葱丶芫茜及菜甫的,香甜味美的!"蒜蓉蒸大元贝"👍👍👍元贝如此鲜嫩嫩的呀!蒜蓉味道可香的呀!👍👍😀😀😀"南非五头鲍鱼"👍👍👍👍👍有果皮味道兼鲜嫩滑甜的呀!口感也好!👍👍👍😀😀"黄金汁圣子"👍👍👍👍👍圣子鲜嫩多汁甜美兼可口的呀!👍👍👍👍👍"暗然销魂鱼"👏👏👏👏👏蒸鱼上面有几根薰衣草的,鱼熟了,阵阵的薰衣草的香气漂香阵阵扑鼻嘀哟!👏👏👏👏👏鱼肉也鲜丶嫩同是真滑滑的呀!👏👏👏👏👏"虫草花蒸鸡",虫草花如此的粗壮,鸡也滑!要是雞肉多点味道就好!🙄"宫廷灵芝羊雪花肥牛"😳要是有些羊肉香味及加嫩滑的肉,應更好的呀!😜此店環境不錯的呀!👍👍👍有3层的餐廳可用餐😀😀😀
此店環境不錯的呀!👍👍👍有3层的餐廳可用餐😀😀😀
朋友生日飯,座位舒服仲有專人幫你整好俾你食,特登帶他去食好野,首先我地整個A餐先,見到有半隻波士頓龍蝦已經被吸引住!份量同大小好足夠 !!咁多份的貝殼類我都唔識分,原本諗住去拎醬油,但原來直接食係最先鮮味嘅未試過一次過放咁多隻龍蝦一齊蒸,正!我冇諗過呢一隻嘅蟹係會有咁多膏嘅,本身我以為呢啲係一啲好普通嘅蟹,為左食呢啲咁有鮮味的海鮮,最後我都冇點醬油嚟食!扇貝上面嘅黑松露,放喺扇貝上來蒸原來係咁好食,值得一試👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食咗個套餐發現唔夠飽,多咗一籠蝦丸,清蒸蝦丸加魚子嘅配搭好好食👍🏻👍🏻最後,呢個海鮮粥真係好鮮好甜,食完呢碗粥之後就真係飽晒啦☺️☺️

份量同大小好足夠 !!
未試過一次過放咁多隻龍蝦一齊蒸,正!

2016-12-23 189 浏览
又食1次水上人蒸氣火鍋,醬油位28蚊個好似貴,但見有好多醬油擇就算啦有xo沙嗲,正。坐得幾舒服又有lift搭上嚟。蒜蓉大元貝大大隻,蒜油好足好野味呀另外蟶子同樣一流,更加厚用南非五頭鮑魚彈牙又厚肉,好食仲好乾淨少少陳皮味幾吸收。黯然銷魂魚係薰衣草蒸魚好香,花香個隻,食落都唔錯,好滑,同易起骨。蟲草花蒸鮮雞,蟲草花粗,半隻雞又大,有紅祖添,足料之正。宮廷靈芝羊無羊酥味,肉都大份量又有芫茜。肉都厚肉。雪花和牛好好食牛好嫩滑,大舊又入口少少溶既花蟹粥底隻蟹夠我地食,肉都鮮嫩,一咬就有肉,唔洗拆,岩哂粥好飽滿,又有蔥花 菜甫同芫茜,好入味,有哂所有精華!
有xo沙嗲,正。坐得幾舒服又有lift搭上嚟。
蒜蓉大元貝大大隻,蒜油好足好野味呀
另外蟶子同樣一流,更加厚用
南非五頭鮑魚彈牙又厚肉,好食仲好乾淨
少少陳皮味幾吸收。
蟲草花蒸鮮雞,蟲草花粗,半隻雞又大,有紅祖添,足料之正。
宮廷靈芝羊無羊酥味,肉都大份量又有芫茜。肉都厚肉。
雪花和牛好好食牛好嫩滑,大舊又入口少少溶既

花蟹粥底隻蟹夠我地食,肉都鮮嫩,一咬就有肉,唔洗拆,岩哂
粥好飽滿,又有蔥花 菜甫同芫茜,好入味,有哂所有精華!
  • 黃金汁紐西蘭蟶子皇
2016-12-23 7217 浏览
今晚提早食聖誕大餐,水上人蒸氣火鍋聽過好耐第一次食。依度醬汁有菜甫,好正!平時個d都無既!食辣既人會好開心,因為有傳統辣椒外,仲有泰國辣,湖南辣等。有卡位坐,今次主要食海鮮同肉類。蒜蓉大元貝一開二,仲大隻,以為有2隻haha,蟶子口感濃d,但元貝都ok。南非五頭鮑魚好多針仔,彈牙!有少少陳皮係上面,而唔係薑葱。肉都厚同實,新鮮的。蒜蓉蟶子好大隻呀,蒜蓉粉絲都好多幾足料,好鮮無沙石唔錯呀!黯然銷魂魚係沙巴魚蒸左6分鐘,198蚊配薰衣草蒸好得意,少少香味。另外自己配左辣油食,更加鮮。食到薰衣草子,好香值得試。肉質嫩而厚,唔會散肉。蟲草花蒸鮮雞,蟲草花好粗!估唔到半隻雞係咁多,媽媽話可能雞大!油花好多,好黃既雞,店員要幫我地了了粥底油,應該好好食,配薑蓉!宮廷靈芝羊,我好期待羊,勁鐘意!有芫茜薑配去下蘇味,但我愛蘇既,無都得haha,淡淡羊味好吸引,薄薄地既肉加少少羊皮好實在,好厚肉,份量大既。大既雪花和牛好食好靚油花,肉好嫩既!好好食配麻醬haha。無水蟹就轉左藍花蟹粥底,細就夠4人食,我地3個女士食唔哂。好棉,唔會太油,有菜甫加強口感,正。粥內有雞肉增加肉味。依度服務都好好,每2次就轉一
蒜蓉蟶子好大隻呀,蒜蓉粉絲都好多幾足料,好鮮無沙石唔錯呀!
,好香值得試。肉質嫩而厚,唔會散肉。
蟲草花蒸鮮雞,蟲草花好粗!
大既雪花和牛好食好靚油花,肉好嫩既!好好食配麻醬haha。
依度服務都好好,每2次就轉一次碟同一響都過嚟。飲夏枯草,最後有西瓜送清清。
  • 黯然銷魂魚
2016-12-21 4258 浏览
海鮮食得多,朋友提議到正宗水上人,開頭都係抱住一試無妨嘅心態。 菜單都算豐富,有唔同套餐揀,亦可散叫海鮮,肉類及配料。朋友叫了每位約四百元的套餐。海鮮好快送到,有專人放入蒸氣鍋煮,再分到每人嘅碟上,全程飯來張口實在太好。 鑽石蜆同花蛤皇每一隻都好好肉地,爽口彈牙。一大鍋每人都有5-6隻。 雪花蚌配以芝士醬同金菇,味道好夾,口感豐富。 波士頓龍蝦可能係全晚嘅高潮 :-P 一來上鍋已經好震撼,仲要好大隻好多肉!奄仔蟹都好岀色,鮮味十足。 怪味禾豚肉嘅味道其實一啲都唔怪,個醬甜甜地幾特別。啲肉略嫌有點韌,都係海鮮比較岀色 :-P來到我最中意嘅帶子,肉質好嫩滑,唔韌。好少食黑松露醬配帶子,不過個醬好濃而且岀奇地匹配。底下仲有粉絲,索晒啲精華! 另外散叫左個雪花肥牛粒,好juicy好稔,火侯恰到好處。 壓軸岀場就係一直藏在鍋底嘅粥!可能一開始我無睇住侍應放入去,所以最後揭盅嘅時候好驚喜。呢個南瓜豬骨粥吸收晒所有海鮮同肉類嘅汁,非常入味,已且煲嘅時間啱啱好所以好綿。 順帶一提,舖頭仲有樓上,地方算寬敞,企理。坐得舒服又唔算太嘈。食物水準不錯,每人四百蚊左右來講非常合理,有機會會再來試下其他更豐富嘅

雪花蚌配以芝士醬同金菇,味道好夾,口感豐富。
奄仔蟹都好岀色,鮮味十足。
另外散叫左個雪花肥牛粒,好juicy好稔,火侯恰到好處。
順帶一提,舖頭仲有樓上,地方算寬敞,企理。坐得舒服又唔算太嘈。食物水準不錯,每人四百蚊左右來講非常合理,有機會會再來試下其他更豐富嘅套餐。
2016-12-21 2529 浏览
第一次吃這間氣鍋專門店, 終於在冬天有機會來試試他的口味, 因為有先上查了和一般的火鍋無異, 有新鮮海鮮比你揀, 可以揀調味醬鑽石蜆同花蛤王超巨型, 爽囗嫩滑又香囗, 口感都唔錯, 也會讓人食欲大開, 係我的最愛, 真係好好食青口入口夠滑, 吃下去後發現,這味道其實OK, 沾上調味醬直接吃, 好yummy, 朋友都好surprise, 好好口感北寄貝都係超大SIZE, 鮮甜又味濃, 好有鮮味, 完全唔韌, 幾爽口, 好新鮮 入口好鮮甜龍蝦又大又多汁, 龍蝦就最緊要新鮮, 放上枱,比我的手機大, 龍蝦肉好大, 食落有種淡淡地嘅龍蝦肉獨特嘅鮮味。記得要食黑松露帶子好香又大, 黑松露都好好食, 帶子好JUICY,沾上調味醬後伴食, 黑松露加帶子是一個十分好的配合, 味道一流, 正呀其他非海鮮嘅野食其實都超多, 豚肉幾惹味, 比想像中OK,入口完全不會覺得油膩, 仲有多重口感, 味道一流, 口感豐富豬骨粥好大粥, 一碗份量都幾多, 好有火喉, 又鮮又甜, 的粥都勁正, 材料算好豐富, 好有海鮮味, 好想食多2碗。今時今日有咁嘅材料都真係好好, 加上材料也很美味係旺角食到正海鮮,整體評價是真的O

和一般的火鍋無異, 有新鮮海鮮比你揀, 可以揀調味醬

係旺角食到正海鮮,整體評價是真的OK, 服務態度都很好,動作也很迅速

總而言之是很推薦的蒸氣火鍋
2016-12-18 284 浏览
之前成日經過都未有時間入嚟試吓,今日終於黎左啦,呢間店好大,有成三四層,叫咗殿堂級C餐,粥底嚟到已經見到有三件大豬骨,真係好想快啲蒸晒所有海鮮試吓個粥底嘅味道,龍蝦勁有膏好好味,鮑魚都好有鮮味,最愛嘅生蠔好大隻呀!蒸咗出嚟都唔會變細好多,好抵食,雞又夠滑,食完好滿足,蒸完晒所有野出嚟嘅粥底真係好味到出乎意料,下次一定要帶家人嚟,因為佢哋好鍾意食海鮮
,叫咗殿堂級C餐,粥底嚟到已經見到有三件大豬骨
  • 鑽石蜆
  • 波士頓龍蝦