2021-02-03 197 浏览
大坑正宗印度餐廳早前在天后發現了一間超正宗的印度餐廳,發現原來在大坑也有分店,今日就和朋友朝聖,粉藍色的外牆配上黃色的玻璃窗框,內裏鮮黃色的梳化座位。印式椰汁咖喱雞 橙紅色的咖哩,超濃郁的香料味,帶一點辣味,利用蠟燭暖著咖哩,整個package很有印度味,咖喱雞非常入味,表面已經有著深深的橙紅色。印度芝士烤餅 另外當然要食印度烤餅,第一次點了芝士口味,鬆軟軟綿綿的烤餅夾着溶溶的芝士,味道很夾。香草免治羊肉印度烤餅 另一款點了羊肉口味的烤餅,免治羊肉碎佈滿在烤餅之中,羶味不會太濃,鹹味的烤餅。
大坑正宗印度餐廳

印式椰汁咖喱雞

印度芝士烤餅

香草免治羊肉印度烤餅
一走進去,感到這裡充滿異國風情,店裡不是很大,裝修用了鮮明的藍、黃色作主調,加上花邊鏡子,很有溫馨感。👍🏼餐廳由印度人主理,服務生和大廚都是印度人,感覺特別正宗,就正如餐廳名字一樣吧~ 好!試一試先!平日午餐時段有超抵食Lunch Set,每個餐大約$58-68(另加一),真係好吸引!不過嗰天想試下Korma所以就散叫~🎉是日餐湯:蔬菜忌廉湯用咗紅蘿蔔、西蘭花、青豆嘅蔬菜湯來煮,再加上忌廉,😋口感幼滑,入口微微酸清清地,又幾好飲喎。🎉白腰果汁咖喱羊(Korma)$108因為自己好喜歡腰果,所以點咗依款咖喱。🥳服務生一放上枱,已經聞到香噴噴,白腰果汁咖哩好濃郁滑順,又充滿堅果香,微微辛辣又唔會辣到過火。羊肉沒有腥騷,咬下去很入味又軟腍。👍🏼🎉蒜蓉烤餅 $32好鍾意依個賣相😆,因為用咗個鈎把烤餅吊起,感覺好原始又夠吸睛。D烤餅都係即叫即製,上枱熱辣辣,入口好軟熟,又有蒜蓉香,用來沾咖喱真係超正!🎉乳酪烤餅$35芝士味唔算太濃烈,入口同樣好軟熟又熱辣辣,唔算有好大驚喜。其實都好食,都係食清晒。🥳印度咖哩沾著熱辣辣嘅烤餅,真的會食唔停口!

🎉是日餐湯:蔬菜忌廉湯
蔬菜忌廉湯

🎉白腰果汁咖喱羊(Korma)$108
白腰果汁咖喱羊

🎉蒜蓉烤餅 $32

蒜蓉烤餅

🎉乳酪烤餅$35
乳酪烤餅

印度咖哩沾著熱辣辣嘅烤餅,真的會食唔停口!
2021-01-27
蔬菜忌廉湯
白腰果汁咖喱羊
蒜蓉烤餅
乳酪烤餅
2021-01-25 103 浏览
最近想食naan想到心掛掛😋見到圖好似好正宗咁就搵到印度餐廳🥰勁易搵到,佢個招牌都幾搶眼。餐廳既風格一樣以藍黃為主。好有特色呀。我發現自己第一次食印度菜😏原來有咁多種咖哩,店員推介下簡左masala,其實我從未試過😄原來係印度好出名既調味料。😝影小左naan個menu😭有勁多種naan簡😜好到個menu好新鮮😎滿足左我既好奇心。前菜🙈脆脆的唔知係咩,最特別係佢d調味料,有4種唔同滋味,我個人最鐘意綠色好似有啲青瓜味😝黃色係釀酒味😊黑色係甜醬味☺️咖哩牛加naan😍牛都幾大份😊哩個係印度長米飯🍚我未試過個口感,爽得黎又淋,好有新鮮感😊最後點少得masala茶😜初嘗印度風味,我又幾鐘意☺️好推薦大家去呀☺️好似我哩個新手感到莫名興奮☺️☺️

勁易搵到,佢個招牌都幾搶眼。

餐廳既風格一樣以藍黃為主。好有特色呀。

我發現自己第一次食印度菜😏
原來係印度好出名既調味料。😝

咖哩牛加naan😍
牛都幾大份😊

哩個係印度長米飯🍚
我未試過個口感,爽得黎又淋,好有新鮮感😊

最後點少得masala茶😜
初嘗印度風味,我又幾鐘意☺️

好推薦大家去呀☺️
好似我哩個新手感到莫名興奮☺️☺️
2021-01-21
2021-01-25 45 浏览
正宗印度菜會令我聯想到重慶大廈但原來嚟到大坑尼個寫意嘅小區都有得食-門面顏色非常sharp醒 喺正遊樂會對面咋店內環境雖小 採光充足 佈置富有印度特色-入座後員工就免費送上楜椒脆餅配以4種特色醬料脆餅食落似硬身嘅薯片-印式燉羊肉 $128冇羊騷味 燉得好淋 入口好快溶化我就覺得同紅酒燉牛肉好似唔太好羊肉嘅朋友都可以試試喎份量約有5-6 塊肉-Naan $25必點!即叫即烤好得意咁掛起有兩大塊有超過10種口味今次忠於原味 鬆軟又帶有咸香-Mango Lassi $48芒果甜味配乳酪酸酸哋略嫌佢並唔係完全打成smoothie 所以未夠綿滑順口喇一大杯都令我覺得好飽肚
正宗印度菜

芒果甜味配乳酪酸酸哋
略嫌佢並唔係完全打成smoothie
所以未夠綿滑順口喇
一大杯都令我覺得好飽肚
假日入左大坑搵好野食,今次兜兜下見到呢間係角落既印度餐廳,一直都未試過就決定入去試試~~———————🧆椰汁咖喱配蝦 $128🧆(9/10) 我地一行兩個人點左個椰汁咖喱share黎食~配料揀左蝦🍤一上到黎見個分量都適中,蝦都竟然比左8-10隻🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️比想像中多☺️咖喱椰汁味重,仲有好香既印度香料味👶🏻加埋少許辣味,真係幾唔錯⛄️我哋配埋naan食食到清左成碟😂🫓蒜蓉烤餅 $32🫓(8.5/10)我哋叫左呢個garlic naan配咖喱食,餐廳烘烤完會掛起成塊烤餅上菜,好吸睛🙊😂食落烘得夠熱同脆👌🏼仲有淡淡既蒜香味,幾特別😆🫔羊肉咖喱角 $52🫔(8.5/10)另外仲加左個咖喱角,仲以為係平日餐廳食到個種三角形既春卷皮咖喱角,點知係餐廳自己整既包皮包住左香料既羊肉👶🏻麵皮脆口,入面既羊肉餡仲包得勁大舊,好有誠意😛————————😋味道:9/10🤵🏻服務:8.5/10💰抵食:8.5/10⏳等候時間:0分鐘

———————
🧆椰汁咖喱配蝦 $128🧆(9/10)

🫓蒜蓉烤餅 $32🫓(8.5/10)

🫔羊肉咖喱角 $52🫔(8.5/10)

————————
😋味道:9/10
🤵🏻服務:8.5/10
💰抵食:8.5/10
⏳等候時間:0分鐘
2021-01-17
2021-01-10 79 浏览
我真係好鍾意食印度嘢🤣今次去呢間係藍黃色色調,好搶眼。舖頭入面唔太大,大概可以坐到4-5檯人。因為唔係太肚餓,所以同朋友叫一個咖喱share再另外叫咗啲小食,佢地都有lunch set 叫,包naan同嘢飲,都幾抵食。Chicken Tikka Masala $98 + 10%係啊又係食呢個咖喱🍛呢間嘅masala偏辣,不過一開始食完全唔覺得辣,食食下啲辣味先開始滲出嚟😂真係好蠱惑。然後啲雞肉份量都好多,肉質彈牙,唔會梅曬,如果可以多啲碳燒嘅香味就更加好辣。Masala Papad $20 + 10%呢個係印度薄脆餅,上面會有蕃茄紫洋蔥,因為紫洋蔥🧅係比普通洋蔥辣,如果唔鍾意太辣嘅洋蔥,食呢個薄脆嘅時候就記得撥走啲紫洋蔥。呢個可以點4種醬汁,有綠色(酸)黃色(微辣)紅色(辣)黑色(甜)我就比較鍾意黑色個醬。Naan $25 + 10%呢度嘅naan上檯方式比較特別,係吊住,比較特別。但個naan就正正常常。Samosa (Veg) $38 + 10%個Samosa就覺得有驚喜,我揀咗veg,入面係薯仔,大家都知道我鍾意食薯仔🥔😂薯仔煮得好淋同入味,外皮酥脆,好好食😍

Masala Papad $20 + 10%

Naan $25 + 10%

Samosa (Veg) $38 + 10%
2021-01-10
  • Samosas
2021-01-05 48 浏览
今日去咗天后到睇書同埋順便去ikea買嘢 行完之後發覺自己個肚打緊鼓 所以就周圍搜尋下食乜嘢 今日想試下啲比較特色啲嘅嘢 所以就搵咗呢間印度餐廳食番個正宗印度餐先啦 老闆同埋老闆娘都係印度人 但係放心佢哋可以講英文唔使講印度話入到去就問下老闆娘有啲乜嘢推介 老闆娘推介咗一個印式燉羊肉畀我 咁就梗係試下啦 呢個羊肉材料十分之豐富 香料味好濃而且個汁醬亦都好啱我嘅口味 少少辣又有少少甜 但係完全遮蓋唔到羊肉嘅鮮味 反而令到成個餸菜嘅口感味道更上一層樓跟住就梗係要食返個印度烤餅嚟送羊肉喇 呢個印度烤餅烤得非常之香脆可口 而且有一股淡淡嘅麥香之後老闆娘又推介咗一個脆餅畀我 呢個脆餅食落雖然冇乜特別嘅味道 但係點上薄荷醬或者酸甜醬亦都好好食最後就要食返個飯先夠飽 我就叫咗一個印式炒長飯 香港比較少食到呢個長飯 口感比普通嘅米煙韌 而且佢嘅飯香亦都比香港普通食到嘅米更加香 而炒嘅香料亦都好重手 講真就咁食呢個飯 唔使用餸都已經夠曬味

同朋友行完山係大坑落山,係遠處已經見到間好colourful既餐廳,咁就去試下啦😆!店員服務態度超好,會主動推介有咩招牌菜,同埋問我地啲食物岩唔岩食😚。免費頭盤送咗兩塊薄脆片,包四種醬汁。薄脆片加左香料整,鹹鹹地辣辣地。左上深橙色:好似韓式辣雞醬咁,好辣,點少少就收手😂。左下黑色:好似港式腸粉嘅甜醬,唔辣啱小朋友食。右上淺橙色:洋蔥香料醬,辣辣地既,不過無深橙色嘅咁辣,唔錯!右下一睇就知係薄荷乳酪醬,酸酸地,超鍾意😍,點乜都好好食,食左佢胃口大增😆!雜菜咖喱角 $38/2件外面炸得好香脆,雖然知佢油炸,但食落一啲都唔油膩。裏面係薯仔、青豆等等,第一下心諗死啦青豆,點知食落去原來都唔係好覺,因為啲青豆已經煮淋左😆。做頭盤小食黎講大細岩岩好!印度椰汁咖喱雞(小辣)$98食印度野又點可以冇咖喱呢,今次我哋嗌咗小辣,因為想試吓食出香料嘅味道,而唔係一味得個辣字。佢比我地彈性咁改個辣度真係好好,小朋友都食到。椰汁令到成個咖喱都好cream好滑。雞肉都好好食,總共有四至五舊,份量岩岩好,最後我地清晒所有咖喱,無浪費😍!有咖喱就要嗌Naan,我地嗌左兩款,分別係芝士Naan同洋蔥Naan,兩個都好好

左上深橙色:好似韓式辣雞醬咁,好辣,點少少就收手😂。
左下黑色:好似港式腸粉嘅甜醬,唔辣啱小朋友食。

雜菜咖喱角 $38/2件
雜菜咖喱角

印度椰汁咖喱雞(小辣)$98
咖喱雞

有咖喱就要嗌Naan,我地嗌左兩款,分別係芝士Naan同洋蔥Naan,兩個都好好食,好軟熟。我最怕餡餅因為啲餡料出水,搞到裏面濕粒粒,不過呢度嘅餡餅烤到好乾身,呢樣值得一讚😚!
芝士Naan $38,芝士味唔係超級重,所以好啱一啲想試吓食芝士,但係又唔好芝士嘅人。
洋蔥Naan $32,食落有少少辣,問咗店員點解,佢話裏面剩係加左印度香料同洋蔥,無其他特別辣粉,同小辣既咖喱好夾🥰。雖然好食,我地兩個都係偏好芝士>洋蔥Naan。
Naan

印度拉茶 $35
唔係好多地方都有得飲,喺呢度飲到好開心。眾所周知印度拉茶係好甜嘅,岩架啦,甜同奶兩樣野都解辣🥳!下次仲想試下依到既Mango Lassi。
印度拉茶

$266(包加一)
2021-01-02
雜菜咖喱角
咖喱雞
Naan
印度拉茶
This Indian restaurant locates in Tai Hang area with such bright colors.Whenever I pass by the side road, the blue and yellow color housing always sparks my attention. Finally date a good friend who is also an Indian food lover.  Moradabadi Chana Masala: Chickpeas cooked with pepper, onions, tomatoes, and spice that is served in small hot pot with candle heat underneath.The curry is in mild spicy. The chickpeas are not that soft yet mushy enough once bite into the mouth.Indian bread is always my
Indian bread is always my favorite to go along with curry. Browsing the menu and the restaurant serves many kinds of naan, although I am a big fan  of plain naan, it’s time to try something new and maybe I will discover another new favorite of naan bread.
Onion Kulcha: Authentic Indian kind of flour bread with stuffing. Some oil is spread on top and inner part is insert with mild diced cooked onion.
Sweeten Lassi: Blended icy yogurt drink with slight sweetness, such a great drink after consuming all those spice but the potion is not that much especially filling up with large ice cube.
2020-12-07 39 浏览
今日晏晝試咗呢間大坑印度菜餐廳,地方細細地裝修都好特別,叫咗個咖喱魚同印度包。味道也不錯,都係好正宗的印度咖喱。服務員態度好好,價錢亦都唔係貴,想食正宗印度咖喱的可以try try.
2020-12-04 44 浏览
前幾日放學食lunch經過呢間印度餐廳見到佢個外牆先黃色同藍色裝修好搶眼睇完佢哋個餐牌之後決定入去試一試。上面有好多唔同品種嘅咖喱同薄餅,我睇左好耐心大心細,就隨意點左幾款黎試下。佢地嘅薄餅會另外跟好多唔同味道嘅醬汁俾你點黎食,而每一款食落去都幾特別,有小小似水果味酸酸甜甜但食完又唔口渴。我最鍾意食佢哋嘅軟身薄餅,比佢地嘅硬身嘅薄餅更加有口感同埋飽肚。我哋嘅炒飯份量好多我同朋友兩個人都食唔晒要打包。
2020-11-18 42 浏览
星期日朝早打完波,同波友響維園附近散步吹水,好快就肚餓,行行下遠遠就聞到印度美食獨有嘅香氣,我地心唸香味咁勁就去試下味道如何。呢間餐廳唔算好大,但可能我地黎得早,人唔多,加上光線夠充猛,坐得到好舒服。講翻野食,據我所知,印度最出名就係咖喱,我哋又點可以唔試下呢到嘅咖喱菜色,於是我哋就點咗呢個孟買醬咖喱薯仔,果然係十分之有驚喜,薯仔炆得好入味又唔會太林變到薯蓉咁,平時啲薯仔食一兩件已經會覺得濟好易飽,但呢個孟買醬居然會令到我越食越停唔到口,依家終於明白印度人點解咁鍾意食薯仔啦。我地再叫咗個都係極具印度特色嘅瑪莎拉雞肉,呢度嘅瑪莎拉估唔到同我之前食嘅有d唔同,佢用番茄醬作為主要嘅醬汁,搭配之下,瑪莎拉嘅味道唔會太沖,反而好柔和,起到增香嘅左右,令番茄味嘅雞肉有香料嘅味道,香氣十足,味道豐富,加上雞肉又夠嫩,成個菜色嘅搭配好好,個汁用黎點印度薄餅就更加係一流,我地好似餓咗好耐咁好快清曬。呢間餐廳都真係好值得一試,平時其他好多印度餐廳都為咗就本地人口味做小小微調,但呢啲餐廳嘅野食先真係正正宗宗嘅印度味道,原來都幾有風味。
今次已經係我第二次來依間印度餐廳,呢排大坑經過疫情之後,租金平咗,開返好多新嘅餐廳。依間印度餐廳因為疫情嘅關係,開始做午市嘅優惠套餐,人均$80就落到樓,仲要係正宗印度人開嘅,唔需要去到重慶大廈,都有得食正宗嘅印度菜。整間餐廳呢只有大概20個座位,疫情減半,最多只能夠坐到10個人到。佢而家外賣做緊八折,所以我嗰日喺餐廳短短45分鐘,已經見佢做咗好多單外賣,就知道佢好受街坊歡迎!餐廳用黃藍色裝修做主調,簡簡單單,有時又會播下啲印度Bollywood嘅音樂,好有feel!可能入正題講吓啲食物先,我哋今日叫咗兩個套餐套餐C咖喱羊肉+烤餅$75套餐A椰菜花馬鈴薯+飯$62兩個餐都連湯同汽水羊肉同埋馬鈴薯都係用一個熱鍋奉上,材料簡單,但係配上特製嘅印度醬料,突出左羊肉同埋馬鈴薯嘅香味,再將醬汁配飯食,或者沾上烤餅,真係好嘢味!佢哋啲飯呢唔係普通嘅米,比較尖型少少,俾我哋普通家庭食緊嘅硬身啲,食落去嗰種香味配埋嗰啲醬汁啦,係屋企普通白米做唔到嘅。佢嘅烤餅呢好大塊,沾上熱鍋中嘅醬汁,冇得輸!大家經過大坑,想食印度菜,或者平民化啲嘅菜式,不妨試吓依間餐廳!

可能入正題講吓啲食物先,我哋今日叫咗兩個套餐

套餐C咖喱羊肉+烤餅$75
套餐A椰菜花馬鈴薯+飯$62

兩個餐都連湯同汽水

2020-11-14
2020-11-16 30 浏览
行經此地機乎全西,見到有間好刺眼既藍色黃色舖頭,行去一睇,咁得意,食咖哩(就試你一試啦),叫左Naan蒜蓉烤餅,原味烤餅,素菜咖哩角,奶油咖哩雞,芒果Lassi, 甜 Lassi奶油咖哩雞·個咖哩雞甜甜的,一點也不辣,非常適合香港人口味,當然雞係冰鮮啦,係雞脾肉,好滑Garlic Naan ·好香呀……好好味,個餅又鬆軟,濃濃蒜蓉味,不點任何野都好味Naan·我點了印度醬,點咖哩當然好味,點拒地4色醬都好正㗎,甜,酸,辣,勁爽口感芒果同甜 Lassi 其實係乳酪沖既,我本人覺得芒果好飲啲仲有價錢真係平,我們3百多抱住個肚走,因為Naan較飽肚推薦俾大家可以一試
Naan·我點了印度醬

芒果同甜 Lassi 其實係乳酪沖既,我本人覺得芒果好飲啲

仲有價錢真係平,我們3百多抱住個肚走,因為Naan較飽肚

推薦俾大家可以一試
2020-11-12 1097 浏览
大坑真係有好多美食,第一次幫襯呢度嘅印度餐廳,叫得做正宗,果然冇失望!價錢適中,選擇又多,兩個男人都食到好飽! 🍴 Goan Curries Chicken 印式椰汁咖哩雞 ($98) + Jeera Rice 印式香料炒飯 ($45) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 雞肉好大舊,整得好嫩滑,唔錯!椰汁咖哩唔係好辣,味道濃郁,少少甜,帶點椰香,配上粒粒分明嘅飯一齊食,冇得輸! 🍴 Garlic Naan 蒜蓉烤餅 ($32) + Cheese Naan 乳酪烤餅 ($35) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 Naan係必點!即叫即烤,所以食落熱辣辣。蒜蓉呢款幾特別,成塊吊係到都睇到有幾大,超有氣勢,而且超香!外皮脆脆地,鹹香得嚟唔會好油,同埋咖哩一齊食,真係會好食好多!至於個cheese naan,賣相比較普通,唔太食到芝士嘅味,反而比個烤餅味掩蓋左。 🍴 Mango Lassi ($48) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 唔係好大杯,不過飲得出好濃乳酪同芒果味,味道偏甜,解辣一流! .............................. 正宗印度餐廳及酒吧 (銅鑼灣道) 地址📍: 大坑銅鑼灣道58號地舖 總評分: 8.2/10 .......

Cheese Naan 乳酪烤餅

🍴 Mango Lassi ($48) ⭐️⭐️⭐️⭐️
Mango Lassi

正宗印度餐廳及酒吧 (銅鑼灣道)
地址📍: 大坑銅鑼灣道58號地舖

總評分: 8.2/10