2021-06-07 43 浏览
出街行到熱辣辣, 很想食咖哩飲杯啤酒,見到呢間#正宗印度餐廳及酒吧,可一次滿足2個願望,就進內開餐啦。餐廳門面富有印度色彩,鋪坐下便會為你送上印度薄脆,並附上4款不同醬汁,各有風味,薄脆薄身,食落脆脆的很香口。有多款口味的咖喱提供,今次選了咖哩小鍋配羊肉,品嘗一下正宗印度菜式的味道。咖哩用了火鍋形式上枱,唔怕會凍了變杰撻撻,聞落咖哩都好香,香料十足而且濃郁的印度咖哩,食起上黎都唔會太辣,羊肉都有6至7粒。#烤麥餅食咖喱一定要配合食先加陪美味,在麥餅上加埋熱辣辣的咖哩汁,食落表面鬆化,裡面又有麥香味,很不錯👍。加配支啤酒🍻,簡直就係爽YY😘。

咖哩用了火鍋形式上枱,唔怕會凍了變杰撻撻,聞落咖哩都好香,
香料十足而且濃郁的印度咖哩,
食起上黎都唔會太辣,羊肉都有6至7粒。

#烤麥餅

加配支啤酒🍻,簡直就係爽YY😘。
2021-06-06
2021-06-06 930 浏览
成日都係意粉🍝放題火鍋🍲真係食到有點悶😇今日同事就介紹呢間位於大坑既小店😌食下印度菜🤪真心咁大個女第一次梗係要食正宗架啦😂一黎到餐廳外牆有點似灣仔藍屋☺️小店坐位比較少☺️等左陣位就入得😉侍應好有禮貌呢點好值得讚👍胡椒薄脆餅呢個薄脆餅係每枱都有既小食🤪上到黎仲有個印度🇮🇳四色醬架跟埋🤲當中有黃姜皇醬、紅辣醬、薄荷乳酪醬及羅望子醬🙆‍♀️我比較喜歡酸味味既羅望子醬好開胃🙊🍞「印度餐必點烤餅 Nann 」$28呢度既烤餅我超級鍾意🥰兩塊大大薄餅吊住出黎😂打完卡要趁熱拿拿臨食🥳餅皮整到好鬆軟香口🤤點埋個咖喱一齊食唔覺唔覺比我食哂🙊🤪🐠「白腰果咖哩配魚柳 」$118食落好清香腰果唔辣帶甜甜地既印式特別醬汁🙌魚柳外邊係輕輕炸過又無影響到d肉好鞋仲幾滑添😋 唔好見佢咁細兜😂入面都有7-8舊魚🐠🍗「印度炸雞」 $88炸雞同平時食既好大分別😂炸雞外層會加入左辣椒粉一齊炸☺️雞肉唔係好滑個種但辣辣地都幾惹味😋🍓「士多啤梨Lassi 」 $48呢度嘅士多啤梨Lassi🤲飲到好濃郁嘅士多啤梨🍓乳酪味,聽朋友講呢杯嘢係可以解辣😂

胡椒薄脆餅
🍞「印度餐必點烤餅 Nann 」$28
🐠「白腰果咖哩配魚柳 」$118

🍗「印度炸雞」 $88
🍓「士多啤梨Lassi 」 $48
2021-06-05 53 浏览
因為朋友仔好中意食印度菜,今次就帶左我去呢間食正宗印度菜的餐廳一落完單,店員就送左份餐前小食上黎,有4種醬,可以用塊脆餅去沾🥘白腰果汁咖喱配雞肉($98)雖然店員話係一人份,但其實兩個人食都完全夠,食完曬全部naan都仲會有剩咖喱可能因為白腰果關係,味道比平時食的印度咖喱較淡味,但勝在夠滑同真係好香雞肉絕對係加分點,雞肉好嫩好滑,加埋咖喱食一流🤤碗咖喱下面有個蠟燭燒住等佢keep住個溫度,呢個設計真係好貼心❤️🥞烤麥餅($22)+熱鍋烤餅($25)個人覺得兩款個味道都差唔多,下次可以試下其他款式的餅🍰印度熱甜雙寶($58)朋友同我都一致覺得佢個糖水似平時食開的番薯糖水,帶有淡淡薑味,至於粒雙寶,咬開入面口感有少少似食緊椰絲,感覺幾得意

🥘白腰果汁咖喱配雞肉($98)
雞肉絕對係加分點,雞肉好嫩好滑,加埋咖喱食一流🤤

🥞烤麥餅($22)+熱鍋烤餅($25)
個人覺得兩款個味道都差唔多,下次可以試下其他款式的餅

🍰印度熱甜雙寶($58)
2021-06-04
  • 白腰果汁咖喱
2021-06-03 35 浏览
今日同老公難得出港島又想食d特別d 唔想淨係食茶記就決定食呢間舖仔細細嘅正宗印度餐廳每次食印度野 都會有呢個四色醬夠呢個脆脆應該係唔駛錢嘅 係佢地嘅前菜d醬唔係好辣 脆脆地好似食薯片咁我堔薪左雞肉咖哩但係好微辣 我都食到 送印度烤餅食真係好夾佢keep住有小蠟燭 就唔怕會凍另外呢個波菜芝士都好好食不過份量就細左d 得幾粒 個汁雖然好似但都有分別 個人幾鐘意呢個 雖然好似有d唔抵牛油味😋好食~最後佢個芒果奶昔真係必叫!可以解辣 而且真係好飲
今日同老公難得出港島

但係好微辣 我都食到 送印度烤餅食真係好夾
佢keep住有小蠟燭 就唔怕會凍

另外呢個波菜芝士都好好食

牛油味😋好食~

最後佢個芒果奶昔真係必叫!
可以解辣 而且真係好飲
2021-04-28
I’ve not had Indian food for a while, and today I was shopping in cwb, so I decided to find a Indian restaurant near by. And I found this restro: Tandoori junction Indian cuisineThe restro is quite petite, only a few tables there. I looked at the menu and I realized I’ve been to one of their restros before, also in Tai hang, near by. This is the appetizer, the cracker is salty, don’t really need to dip in the sauce. But I did try the sauce, the brown one is sweet, the green one is minty, the red

This is the appetizer, the cracker is salty, don’t really need to dip in the sauce. But I did try the sauce, the brown one is sweet, the green one is minty, the red one is slightly spicy, but the yellow one I can’t seem to tell what flavor it is..haha

I ordered the Butter chicken, it looks pretty and appetizing, it was creamy and buttery.

I like when they put a little candle there so it kept the food warm.

Cheese naan, it’s soft, not too cheesy, a bit oily, but I’ve hv nann before in somewhere else they are always a bit oily. That’s authentic I guess. I like to dip it in the butter chicken.

Fresh lime soda, very refreshing.
Service: The waitress was nice and polite

She came over and asked me if everything was ok coz I got some yellow stain(from the naan) on my fingers and was trying to rub it off haha.
2021-05-21 65 浏览
最近揾到份好工,諗住揾間小店食好小小慶祝下。最後揀左呢間正宗印度餐廳食晚餐。入到間餐廳坐低,感覺都幾乾淨企理。之後同朋友叫左幾樣野食開心share。佢個薄荷千層烤餅,食落幾清清,又保留到Naan酥脆既味道。個咖喱芝士丸都幾好味,可惜$88得兩粒,僅僅夠我同朋友一人一粒,多個人都可能要叫多份先夠。個無骨烤雞都唔錯,食落幾惹味,用鐵板燒既形式送上,可以保留住個温度。個印式雞柳炒飯落左唔少印度香料&調味料,聞落幾香。佢既炒飯有放左啲類似切碎左嘅米粉落去,都幾特別。
之後同朋友叫左幾樣野食開心share。

佢個薄荷千層烤餅,食落幾清清,又保留到Naan酥脆既味道。

2021-04-22 229 浏览
之前見人哋成日去呢間打卡,所以今次嚟試一試印度菜🤪samosa 羊肉咖喱角$52兩隻大大隻,炸到脆卜卜,外皮又好香香料味,好特別,餡料好多羊肉,仲有啲青豆同香料點綴下 🐐Chicken Goan Curries雞肉印式椰汁咖喱$98比較似我哋平時食開嘅咖喱,雞肉雖然比較細粒,但都好夠淋,唔會鞋😋Lamb Korma 羊肉白腰果汁咖喱$108白腰果汁味道較淡,羊肉很嫩滑,一啲都唔韌,羊一啲羶味都冇🤩Garlic Nann蒜蓉烤餅$32有啲可惜嘅係唔太夠熱,但仍然好香蒜蓉味,用嚟點咖喱一流😆我比較鍾意點椰汁咖喱,味道比較香濃朋友就鍾意點白腰果汁咖喱, 味道比較清啲Mango Lassi $48必叫特色飲品,都算大杯芒果味濃郁,但相對有啲甜
之前見人哋成日去呢間打卡,所以今次嚟試一試印度菜🤪

samosa 羊肉咖喱角$52

Lamb Korma 羊肉白腰果汁咖喱$108
白腰果汁味道較淡,羊肉很嫩滑,一啲都唔韌,羊一啲羶味都冇🤩

Garlic Nann蒜蓉烤餅$32
有啲可惜嘅係唔太夠熱,但仍然好香蒜蓉味,用嚟點咖喱一流😆
我比較鍾意點椰汁咖喱,味道比較香濃
朋友就鍾意點白腰果汁咖喱, 味道比較清啲

Mango Lassi $48
必叫特色飲品,都算大杯
芒果味濃郁,但相對有啲甜
  • 蒜蓉烤餅
  • 咖喱雞
2021-04-18 184 浏览
Papadam (8/10)呢個前菜係胡椒脆餅 一共有兩塊 另外配個四色醬汁盤 醬汁份量超級多黃色嘅係薑黃醬 紅色嘅係辣醬 黑色嘅羅望子醬 青色嘅係薄荷乳酪醬 個人最鍾意薄荷乳酪醬 因為食落比較清新開胃🌟Chicken Goan (啡橙色) 🥘 $98 (9/10)呢款咖喱係用咗椰汁去整 所以完全唔會辣 食落超重椰汁味 帶點椰香 而且帶點甜 口感creamy厚實 有啲似飲緊西湯 另外雞肉份量超多 大概有七至八舊雞肉 肉質嫩滑 而且因為切左做細件 夾住naan食比較方便Garlic Naan 🧄 $32 (8/10)食咖喱當然要叫naan 因為係即叫即整嘅關係 所以上台係熱辣辣嘅 呢款見好多人推薦 因為係成塊naan吊住喺度 幾啱打卡 而且份量超大 目測有兩隻手掌咁長 面頭灑咗超多蒜蓉 非常足料建議大家要盡快食 因為掛咗喺度好容易會凍🌟Lamb Masala (紅色) 🍛 $108 (9/10)雖然呢個咖喱睇落好紅 但係其實唔會太辣 就算唔食得辣嘅我 都覺得完全可以接受 呢款咖喱用咗蕃茄同洋蔥做底 所以食落比較惹味 羊肉份量雖然唔多 只有四舊 但每舊都好大 而且煮得好淋好入味 完全唔會有
Papadam (8/10)

Garlic Naan 🧄 $32 (8/10)

雖然呢個咖喱睇落好紅 但係其實唔會太辣 就算唔食得辣嘅我 都覺得完全可以接受 呢款咖喱用咗蕃茄同洋蔥做底 所以食落比較惹味 羊肉份量雖然唔多 只有四舊 但每舊都好大 而且煮得好淋好入味 完全唔會有羶味

🌟Onion kulcha 🧅 $32 (9.5/10)
洋蔥naan比較少見 所以今次就試下 非常足料 入面粒粒洋蔥好惹味 而且烤得好香脆 呢款naan用個鐵籃裝住 每籃有4份naan 而且切得比較細份 食落就更加方便

Lassi punjabi mango 🥭 $48 (8/10)
分量超大杯 一個人飲會比較溜 建意兩個人分享第一啖飲落去比較酸 因為用咗乳酪 之後慢慢飲到芒果嘅甜味 因為偏甜所以非常適合解辣

OVERALL: 推薦😆 (8/10)
藍黃色嘅設計非常突出 小店嘅位置唔多 大概可以坐到五六枱
小店嘅主菜選擇非常多 淨係咖喱已經有十幾 辣同唔辣都有 揀完咖喱底再揀肉類 選擇非常有彈性 另外店員嘅服務態度都唔錯

🌟為推薦
Lassi  punjabi  mango
  • Chicken  Goan
  • Onion  Kulcha
2021-04-16 130 浏览
朋友知我一向都喜歡食咖喱,專程約我到大坑食印度菜,點菜後,餐廳免費送上小食,胡椒薄脆伴四色醬料,我特別喜歡清新的薄荷乳酪醬同薑黃醬我們叫了一份香炸雞塊,酥脆可口,完全沒有油膩的感覺,雞柳啖啖肉,用印度香料醃得好惹味,原來印度炸雞可以做得咁出色食印度菜當然唔少得烤餅同咖喱,蒜蓉烤餅掛在鐵架上造型好特別,熱辣辣,香噴噴,一客有兩大塊Madras 椰汁咖喱牛肉,呢款咖喱汁嘅味道好香濃,少少辣,椰香味十足,牛肉炆得好軟腍配埋蒜蓉烤餅好好味,口感好豐富
2021-04-16 125 浏览
⿻⿻ 正 宗 印 度 餐 廳 及 酒 吧𓏲𓏱𓏭𓏭今次又去大坑揾好嘢食 呢間印度餐廳細細間 得幾枱 生意勁好 lunch time要排隊排一陣 不過係值得嘅~佢咖喱選擇超級多 可以配搭唔同嘅肉類 最後揀咗羊肉咖喱 korma係未試過嘅白腰果汁咖喱 超香堅果味好好食 入面嘅羊肉煮得軟熟入味 有驚喜(*゚0゚)ハッ 仲叫咗一個鑊仔香料時蔬 入面嘅蔬菜都幾多 睇落去好紅好辣咁但係其實唔算好辣 反而係洋蔥同番茄嘅味道好出 佢個蒜香naan都好特別 係掛係個夾到咁上 就算唔點嘢都已經好夠味 加埋咖喱更加正 !Mango lassi唔平但係幾好飲 質地好厚 乳酪味超濃 芒果味都好香甜 最啱夏天𓏲𓏱𓏭𓏭Lamb korma $108Vegetable jalfrezi $78Garlic naan $32Mango lassi $48
⿻⿻
正 宗 印 度 餐 廳 及 酒 吧
𓏲𓏱𓏭𓏭

𓏲𓏱𓏭𓏭
Lamb korma $108
Vegetable jalfrezi $78
Garlic naan $32
Mango lassi $48
店鋪就係中華游樂會對面,黃色藍色撞色,經過肯定唔會miss哈哈!🍽Goan Curries Chicken 印式椰汁咖哩雞 💰98唔辣的,但好香咖哩味,小小甜小小咸,仲好重椰汁既奶香加落印度烤餅Naan到食超美味雞肉幾大件,份量好足夠,重肉汁好嫩滑,我仲食到啲肥膏添!🍽Masala Lamb💰109呢個比上面既雞辣啲啲啲啲,但作為十小辣既我都完全冇問題!呢款咖哩既蕃茄味好出,仲有啲洋蔥既甜甜羊肉好軟淋,仲超多,好似食極都仲有咁🍽Garlic Naan 蒜蓉烤餅💰32Naan係必點架!超吸睛!平時食開都係放碟/籃上,但呢間係掛係到,吊住咁黎係我錯覺嗎?定佢真係大件啲好長身,而且即叫即烤既關係,所以食落熱辣辣的蒜蓉好足,仲有微微芫荽香,但唔食芫荽既男友表示佢完全唔抗拒,仲好中意添🍽Orignal Naan  烤餅💰28烤餅太好食喇,食完一款咖哩唔夠口,追加多款原味的感覺呢款更煙韌,淡淡既面粉香配上咖哩,正!!上菜先店主仲會送一份小食,係充滿特色既Papadam 胡椒脆餅有4款醬汁,羅望子醬、辣醬、薑黃醬同薄荷乳酪醬我個人推薦辣醬溝薑黃醬一齊食哈哈

唔辣的,但好香咖哩味,小小甜小小咸,仲好重椰汁既奶香
加落印度烤餅Naan到食超美味
雞肉幾大件,份量好足夠,重肉汁好嫩滑,我仲食到啲肥膏添!

🍽Masala Lamb💰109
呢個比上面既雞辣啲啲啲啲,但作為十小辣既我都完全冇問題!
呢款咖哩既蕃茄味好出,仲有啲洋蔥既甜甜
羊肉好軟淋,仲超多,好似食極都仲有咁

🍽Garlic Naan 蒜蓉烤餅💰32
Naan係必點架!超吸睛!
平時食開都係放碟/籃上,但呢間係掛係到,吊住咁黎
係我錯覺嗎?定佢真係大件啲
好長身,而且即叫即烤既關係,所以食落熱辣辣的

🍽Orignal Naan  烤餅💰28
烤餅太好食喇,食完一款咖哩唔夠口,追加多款原味的
感覺呢款更煙韌,淡淡既面粉香配上咖哩,正!!

有4款醬汁,羅望子醬、辣醬、薑黃醬同薄荷乳酪醬
我個人推薦辣醬溝薑黃醬一齊食哈哈
2021-04-13
2021-04-12 60 浏览
薄脆一嚟會有兩塊胡椒薄脆,配搭4款印度傳統醬料~食過咁多庁,都係最鍾意薄荷醬☺️Samosa-Lamb羊肉 $52切開入面超多羊肉,但一啲都唔酥,我另外點埋薄脆嗰啲醬食,好正!Vindaloo-Chicken 雞 $98呢間印度野,咖哩都有成十種選擇,再可以自由選擇配雞 羊 豬 魚 蝦,睇到頭都暈,揀呢個係因為佢係唯一一款有兩隻辣椒公仔,即係最辣嘅!真係食得好過癮,佢仲要有鮮檸檬加咗落去,辣中帶有少少檸檬味,真係一流!Garlic Naan $32蒜蓉薄餅,係掛喺度嘅,打卡好正之餘,食落都好好味😋,點咖哩汁要加一,餐牌有中英對照,唔驚睇唔明
薄脆

Samosa-Lamb羊肉 $52

Vindaloo-Chicken 雞 $98

Garlic Naan $32

要加一,餐牌有中英對照,唔驚睇唔明
👧🏻😋👅🍽✨正宗印度餐廳及酒吧 (銅鑼灣道)-❤️放假去灣仔行山行經大坑見到間黃藍相間既印度餐廳幾搶眼❤️入到去坐出面有少少陽光,店內又播D印度音樂,感覺好似去左旅行咁❤️咖哩選擇勁多, 有十款唔同的❤️另設超抵食既set lunch,冇咁多選擇但抵食好多!-Masala Chicken $98✨成十款咁多咖哩落單前已經google左Masala冇咁辣,仲重蕃茄味✨果然係酸酸地唔算太辣好開胃,全部汁都俾我用晒黎點個naan✨雞肉好嫩滑,又熱辣辣好好食-Butter Naan $28✨肥仔揀butter都唔揀原味,但真係好香牛油味✨個邊少少焦脆-羊肉Samosa $52 / 兩粒✨除左有羊肉味,仲有蔬菜味仲平D✨咬開入面有好多香料同青豆(青豆我平時唔食,但呢隻新鮮既又幾正)✨個皮酥酥地好鬆軟-
👧🏻😋👅🍽✨
正宗印度餐廳及酒吧 (銅鑼灣道)
❤️放假去灣仔行山行經大坑見到間黃藍相間既印度餐廳幾搶眼
❤️咖哩選擇勁多, 有十款唔同的
❤️另設超抵食既set lunch,冇咁多選擇但抵食好多!

Masala Chicken $98
✨雞肉好嫩滑,又熱辣辣好好食

Butter Naan $28
✨肥仔揀butter都唔揀原味,但真係好香牛油味
✨個邊少少焦脆

羊肉Samosa $52 / 兩粒
✨除左有羊肉味,仲有蔬菜味仲平D
✨個皮酥酥地好鬆軟

2021-04-11 48 浏览
天氣咁好 放假就約朋友過海行下揀左嚟大坑食下野影下相冇做定功課bookmark定想食邊間 行過睇啱心水就試下咁由圖書館行過嚟 沿路見到呢間顏色夠晒sharp嘅印度餐廳又話係正宗 一於試下啦由外到內都係搶眼嘅黃藍色因為想食多幾間所以叫左少少試下落完單 店員就上左個免費餐前小食食落幾得意 係一個印度嘅小食脆片同埋4款印度嘅特色沾醬店員幾好傾 會主動介紹番4種醬對於少食印度菜嘅朋友都可以有番啲認識蒜蓉 咖哩辣 薄荷乳酪 羅望子我最鍾意羅望子 酸酸甜甜咁印度椰奶咖哩雞諗住第一餐唔好咁刺激 就揀左呢款比較温和嘅有驚喜 食到印度咖哩獨有嘅香料味但用左椰奶 個辣度會中和番 食印度咖哩又點少得薄餅呢叫左份naan食落煙韌有咬口 沾滿咖哩一齊食好滿足最後點左份自家製芒果雪糕芒果用左印度嘅阿芳素芒有種花香味 甜美濃郁食完繼續行下大坑 睇下仲有咩正野先
天氣咁好 放假就約朋友過海行下

芒果用左印度嘅阿芳素芒
有種花香味 甜美濃郁

食完繼續行下大坑 睇下仲有咩正野先

2021-03-26 134 浏览
如果想食印度菜,除左去重慶大慶外,仲有咩好選擇?今次黎到位於天后大坑既正宗印度餐廳及酒吧,餐廳以藍色同黃色做主調,夠哂光猛同搶眼。係上餐之前,店員就免費送上左印度特色既胡椒脆餅Papadam,另外仲配有酸酸甜甜既羅望子醬、香辣有後勁既辣醬🌶、充滿洋蔥風味既🧅薑黃醬,仲有我最鍾意既薄荷乳酪醬🌿。今次我地叫左傳統既羊肉Masala咖哩🥘,呢款咖哩係用蕃茄🍅同洋蔥🧅做Base,甜甜地又唔會太辣,非常適合唔係好食得辣既朋友。佢地既咖哩仲有個小型蠟燭慶住🕯️,睇落好靚,岩哂打卡。另外,佢地既羊肉完全唔會有羶味,而且仲好淋好易入口。除左Masala之外,必叫黎配咖哩同打卡既一定係Naan。今次我地叫左2款Naan🫓,分別係Cheese Naan同Garlic Naan。先講Garlic Naan🧄🫓,一睇就知係勁適合打卡,因為佢係吊住嫁,賣相我俾💯分!其實用個架黎吊住塊Naan除左可以吸引啲之外,仲可以唔洗令佢凍左之後痴埋一齊,整到濕哂。至於另一款Cheese Naan🧀🫓,雖然佢用既係較淡味既芝士,但因為考慮到要沾醬食,或者配搭咖哩食,所以我覺得淡味比濃味更好。最後,我地仲叫左香脆既咖哩角Samo
如果想食印度菜,除左去重慶大慶外,仲有咩好選擇?

最後,我地仲叫左香脆既咖哩角Samosas黎食。佢地既Samosas有素菜同肉類兩款,而我地叫既就係用薯仔做餡料🥔。而呢款咖哩角比起其他餐廳食既咖哩角無咁重香料味,而且咖哩味唔會太辣,非常滋味,而且岩哂素食者。