2009-10-13 6 浏览
我自己由細到大都住油麻地,所以橫綱我都真係佢開咁耐我去咁耐以前都無咩人識, 但老實佢果時d麵真係超正~以前日本人清水師傅仲係度時真係超好食~師傳仲有張車頭相掛左係牆上, 後來橫綱試過開過兩間分店,我都有去食,但d麵就真係點都差少少無咁正我同女朋友拍左拖3年, 帶佢去食, 佢都話正~我剩係食醬油湯底, 果時d 醬油湯底, 清到可以見到碗底, d 麵又唔會煮到over後尾有雜誌介紹......開始好似輪街症.....初初都keep到水準.....但慢慢差啦開始....清水走左之後我地都仲有去, 但老實講, 以前我叫一個麵剩係加配菜都已經好好味....現家d醬油湯底, 已經見唔到底, 加埋d麵同配料都無晒味~後尾仲要叫佢濃湯(我承認我係鐘意食濃味食物), 以前d叉燒好正~又鬆又軟, 聽聞佢地用可樂整, 但現家, 變左鹵水叉燒, 咸到我都見救命, d麵有時好好, 但有時又煮得over左.....老實, 以前一個月都總會去兩三次, 但現家真係見三點幾四點少d人先會去, 一來少d人, 二來已經覺得無以前咁正了, 當然佢仍然好過味千好多既
我自己由細到大都住油麻地,所以橫綱我都真係佢開咁耐我去咁耐

, 當然佢仍然好過味千好多既
2009-10-11
  • 橫綱拉麵
  • 香蔥拉麵
星期六有事要到旺角,7點幾吃飯時候剛記起附近那間一直想試好耐的橫綱便跟男朋友過來。行了十分鐘去到橫綱,嘩,好多人呀。我們拿了輪侯號碼便一直等,等了一個鐘後,終於有得食喇。我們被安排到全店最尾的一張檯,完來鋪內有一塊大玻璃作反射,我當初估不到鋪內的座位數目真的那麼少啊,難怪一般吃飯的時間人龍不斷。(不過我們排隊時不禁有個想法……通常上拉麵館一般也不會坐好耐,何解橫網的turnover rate那麼慢??)店內裝修一般,檯、椅子及坐墊等等都給人一種很舊的感覺,鋪頭一角擺放了一箱又一箱的日本啤酒使地方更見淺窄,地上還有水啊~我們點了:味玉拉麵九州拉麵 (加蛋)燒雞小食味玉拉麵,雖然我不太愛豬骨湯底,不過為了吃出名的玉子所以便叫了味玉拉麵 (侍應哥哥說不可轉換湯底啊﹗)豬骨湯底濃郁,我覺得略為油了一點,看來應該很正宗。可惜麵條不是我喜愛的那款曲曲及蛋味較重而是直直長長顏色偏白……好在沒有overcook,咬起來也很有看頭,幾爽口。味玉拉麵放了很多切得細細的叉燒粒,不太瘦,都幾好味。玉子當然好吃啦,糖心的,嫩嫩滑滑。九州拉麵,我沒有吃啊,因為跟我的味玉拉麵差不多…只是一粒粒的細叉燒換成一片片而已

我們點了:
味玉拉麵
九州拉麵 (加蛋)
燒雞小食

九州拉麵,我沒有吃啊,因為跟我的味玉拉麵差不多…只是一粒粒的細叉燒換成一片片而已,吃了一片不過有點嚡

燒雞小食,共有兩串。兩塊沾滿照燒汁的雞肉上放有日式沙津醬加上有少少香草。好味呀,只嫌稍咸。

Overall,我覺得橫綱確是一間正宗及用心經營的日式拉麵店,不過每個人的口味不同,究竟是否值得花上一個多時的等候就因人而異喇。如果不用排隊的話,我是會再來的。

最後我反而對香港女性的飲食習慣有少少感慨,事源坐在我們對面的一對情侶,女孩子打扮入時。她點的跟我一樣,可惜我看見她對著那碗麵,挾起麵條的樣子完成提不起勁。那她當然吃剩有2/3啦,雖然我也不見得好,也吃不了全碗 (其實我是可以的,不過因為要減肥做伴娘,嗚嗚),不過我叫我男朋友幫手吃完 (可能就是他肥的原因,呵呵),可惜對面的女孩子沒有這樣做而她的男朋友亦無主動提出幫手,我想到如果阿日本師傅看著那碗要丟掉的麵一定感覺難受。唉…….
  • 味玉拉麵,燒雞小食
2009-10-03 10 浏览
收工同friends去旺角行完.,P先生提議黎依間食,但係條龍真係幾長......等左1/2 hr,,裝修都不俗,侍應哥哥很有禮貌問我們食乜野我點了牛肉拉麵小辣,P先生點了叉燒拉麵中辣,A小姐W小姐同M先生都點了橫綱拉麵+蛋我個碗d麵ok彈牙,牛肉也不俗,小辣也不算不辣(至少我食到),最緊要d湯真係正!差d想飲清d湯!仲試左小小叉燒,都ok.還點了煎餃子.總括d位比較迫,侍應+水很快.聽聞有時段優惠,無左個折添....可以再來的
可以再來的
2009-09-19
2009-09-24 69 浏览
那天和女朋友在百老匯電影中心連續看了兩套德國電影,精神上飽足至極;可肚子卻正在打鼓,時近十點,也是時候找吃的了,正當我在謀劃吃什麼之際,女朋友提議去吃拉麵(女朋友不記得名字,但我知道女朋友指的就是「橫綱」)這的確是一個不錯的主意,「橫綱」質素固然不差,加上這個時間人潮應該疏散了一點,的確是吃「橫綱」的好時機。行了約十分鐘,到了橫綱,門外還有幾個人在等(已比午飯或晚飯等黃金檔期要少了許多)不過中途棄權的也不在少數,因此我們等了約十分鐘左右就有位了。等位時已把門外的餐牌看穿了,因此一入來就可以即時落單,我要了一碗味玉拉麵,女朋友則要了一碗肉粒雞蛋飯。肉粒雞蛋飯女朋友的肉粒雞蛋飯先來,賣相討好。肉粒和蛋粒各半蓋在飯面(賣相與吉野家的蟹籽三文魚飯相似)將兩款餸料撈混來吃,味道頗為清淡,肉粒配蛋粒,味道頗為配合,加點一丁點日本醬油調味味道更佳。味玉拉麵拉麵賣相頗為吸引,有一塊大大的紙菜放在碗邊(不過一看就知道腍了......)先試味玉(選用北海道一級無菌雞蛋)味道相當好,蛋百部份充滿香濃的醬油味,蛋黃半熟,呈鮮橙黃色,吃著充滿蛋香(其實日本蛋和中國蛋 / 美國蛋 / 泰國蛋的確有質的分別,家裡會

肉粒雞蛋飯

味玉拉麵

拉麵賣相頗為吸引,有一塊大大的紙菜放在碗邊(不過一看就知道腍了......)先試味玉(選用北海道一級無菌雞蛋)味道相當好,蛋百部份充滿香濃的醬油味,蛋黃半熟,呈鮮橙黃色,吃著充滿蛋香(其實日本蛋和中國蛋 / 美國蛋 / 泰國蛋的確有質的分別,家裡會買些泰國蛋及日本蛋,日本蛋專門拿來煎太陽蛋用的,單看蛋黃的顏色已有很大不同,日本蛋的蛋黃是鮮橙色的,吃起來亦特別有蛋香)因此吃得出味玉的確是日本蛋(是否北海道一級無菌雞蛋就真的無力考究了)

豬骨湯底相當濃郁,不過略為太油了一點(我自己覺得問題不大,湯較油自然香一點,不過女朋友就嫌太油膩)不過我倒喜歡,叉燒很香,很入味,不過未能做到入口即溶的化境;拉麵麵質爽口彈牙,沒有鹼水味,味道很好,加上大量的芽菜,海帶,一碗美味的味玉拉麵就此完成!

麵豉湯

麵豉湯頗為濃味,放了很多芽菜,海帶,味道相當不錯(可惜是缺了我喜愛的油豆腐)

「橫綱」貴為香港首間由日本人來港開設的拉麵店,在各方面都做得不錯,湯底,拉麵的麵質及叉燒各方面都很有水準(不過叉燒的確是有改善的空間)孩提時代,也有親戚帶我光顧「橫綱」,當時愛的不是拉麵,而是入口附近位置擺放的漫畫,當時能看到最新一期的龍珠,足夠在同學面前炫耀幾日了。時光飛逝,現在的我,正一面看著師傅清潔爐灶,一面品嘗「橫綱」的拉麵。

Berlin
橫綱
味玉拉麵(豬骨湯底)
肉粒雞蛋飯(附麵豉湯)
麵豉湯
味玉拉麵(豬骨湯底)
肉粒雞蛋飯(附麵豉湯)
2009-09-21 6 浏览
橫綱拉麵 + 味蛋 軟硬適中的麵質,配上醬油湯底,2片叉燒、配菜(菠菜、荀、芽菜),味蛋是日本的半熟蛋,非常嫩滑,是一個價廉物美的選擇如果叉燒多少少就更好牛肉拉麵小辣湯底 + 味蛋 + 荀 牛肉嫩滑,湯底惹味,兩者配合得宜。其他配料都好味因為是住在附近,所以有日行過見有一輛港式麵廠送麵車停在橫綱門前,不知是否為他們送麵呢?其實,他們所用的麵麵質非常好,就算浸在熱湯中也不會很快變"林",他們在時間上又掌握得好好,眞是與其他日式麵店有分別。最緊要的是價錢相當抵食

橫綱拉麵 + 味蛋
味蛋是日本的半熟蛋,非常嫩滑,是一個價廉物美的選擇

如果叉燒多少少就更好

牛肉拉麵小辣湯底 + 味蛋 + 荀
牛肉嫩滑,湯底惹味,兩者配合得宜。其他配料都好味

2009-09-17
2009-09-19 12 浏览
今日食打算過海去海港城行街, 有D肚餓, 都有一排冇去橫綱食麵, 去到出奇地唔駛等位, 坐响bar枱, 即刻叫番個九州拉麵义燒轉牛肉荀轉粟米先.(隻溫泉蛋係另加嘅) 都保持到水準, 肥牛又多入味, 個豬骨湯底又夠濃, 成個麵食哂, 連湯都清埋!
橫綱九州拉麵义燒轉牛肉荀轉粟米加蛋
2009-09-19
橫綱九州拉麵义燒轉牛肉荀轉粟米加蛋
2009-09-17 12 浏览
同fd特意去油麻地1點半去到居然唔使等諗住食到"正宗"既ramen啦睇相好似唔錯點知, 極度失望!味玉拉麵 - 首先成碗野唔熱! 蛋, 肉粒唔知想點! 出名既麵真係好普通囉! 係日本買回來的泡面比這也好吃! 最恐怖個湯底, 咸到喊! 成杯水飲晒都唔掂! 要立即去seVen買drink! 煎餃子 - ok, 呢個唔錯!service可以話冇! waitress係"飛"碗麵黎架囉!店太小, 對面好近距離咁同陌生人一齊食逼著聽佢吹返英國後要去歐洲邊度邊度玩!依家香港人係咪味覺失調啊!真係唔明咁樣既質數食完都可以讚?仲要排隊食?!咪玩啦!香港大把ramen店比這好得多!
同fd特意去油麻地
1點半去到居然唔使等
諗住食到"正宗"既ramen啦
睇相好似唔錯
點知, 極度失望!

煎餃子 - ok, 呢個唔錯!

店太小, 對面好近距離咁同陌生人一齊食
逼著聽佢吹返英國後要去歐洲邊度邊度玩!

依家香港人係咪味覺失調啊!
真係唔明咁樣既質數食完都可以讚?
仲要排隊食?!
咪玩啦!
香港大把ramen店比這好得多!

2009-09-16
一直聽說橫綱拉麵很好吃, 星期二已經跟很會吃的老公一起去看看.哎, 可惜人太多了要等二十幾張桌. 放棄了.星期六就再去一次碰碰運氣, 才5點多人已經很多了,等了1個多小時進去叫了叉燒,雞串,牛肉,2個蔥拉麵.雞串這個我覺得不錯, 牛肉水準, 還可以, 沒什麼特別令人印象深刻.叉燒, 不好吃, "癡牙".拉麵嘛, 是那種只要你去任何一家"穩陣"的食店, 都會有這樣的水準.只不過是特便宜, 以上只花了150幾塊.沒有令人想再去一次的吸引力, 不知道是不是人太多, 做到爛曬.地方太小了.
叉燒, 不好吃, "癡牙".
只不過是特便宜, 以上只花了150幾塊.
地方太小了.
2009-09-12
2009-08-24 25 浏览
好yeah*終於有機會泥橫綱試下正宗拉麵!等左20分鐘度有位...大熱天時其實都幾辛苦...我地坐bar 臺個位其實唔係好岩因為張臺太矮食得好辛苦加上坐得太近門口時不時有d熱風..搞到食到出晒汗!!叫左叉燒拉麵同咖哩牛肉拉麵再加左味蛋$7咖哩果個個湯好香好香叉燒果個湯就清d有d蔥味我覺得佢個碗好靚*v*好足料一路睇住師傅整好得意不過我覺得d肉好實/___\叉燒同牛肉都係不過d麵就好爽口!男朋友都話好正=]美中不足既係...佢冇麵既餐...所以我地冇野飲lu~真係好耐冇食過咁好味道既日本拉麵!!3點~6點仲有8折真係好抵食!!!排下隊都抵的=]
好yeah*終於有機會泥橫綱試下正宗拉麵!
等左20分鐘度有位...大熱天時其實都幾辛苦...
我地坐bar 臺個位其實唔係好岩因為張臺太矮食得好辛苦
加上坐得太近門口時不時有d熱風..搞到食到出晒汗!!

叫左叉燒拉麵咖哩牛肉拉麵再加左味蛋$7
咖哩果個個湯好香好香叉燒果個湯就清d有d蔥味
我覺得佢個碗好靚*v*好足料一路睇住師傅整好得意
不過我覺得d肉好實/___\叉燒同牛肉都係
不過d麵就好爽口!男朋友都話好正=]

美中不足既係...佢冇麵既餐...
所以我地冇野飲lu~
真係好耐冇食過咁好味道既日本拉麵!!
3點~6點仲有8折真係好抵食!!!
排下隊都抵的=]

咖哩牛肉拉麵
2009-08-24
咖哩牛肉拉麵
2009-08-17 9 浏览
半年前經朋友介紹等左個半鐘先食到既拉麵~實在太好食喇~星期六~咁啱放假~更係要帶我最愛既男人去食喇~事關上次等左咁耐~所以今次我地決定食Lunch~一人一個拉麵已經好飽喇~(佢有set lunch咖~唔係加好多$,食量大既朋友就啱晒!)我男朋友食過都話very good呀~拉麵唔會太硬又唔會太軟~用心泡製!如果唔係飽~一定飲晒d湯佢!不過...地方又真係逼左d既~下次真係叫多兩個人~試多d野先得!
半年前經朋友介紹等左個半鐘先食到既拉麵~實在太好食喇~
星期六~咁啱放假~更係要帶我最愛既男人去食喇~
事關上次等左咁耐~所以今次我地決定食Lunch~
我男朋友食過都話very good呀~
拉麵唔會太硬又唔會太軟~用心泡製!
如果唔係飽~一定飲晒d湯佢!

不過...地方又真係逼左d既~
下次真係叫多兩個人~試多d野先得!
橫綱拉麵 - 醬油湯
味玉拉麵 - 豬骨湯
拉麵軟硬適中!
湯真係好好味~唔放過呀!
2009-08-15
橫綱拉麵 - 醬油湯
味玉拉麵 - 豬骨湯
拉麵軟硬適中!
湯真係好好味~唔放過呀!
2009-08-15 2 浏览
閒日下午茶時段,半價優惠,小店二十坐位也不多,幸虧是閒日,店外捱熱不久就有位.店面、餐牌一眼看完,日式風味十足.拉麵即叫即做,上台的時候,大大碗,配料麵量都足.日式拉麵,不像國產的麵質麵種多變,倒是湯底及配菜多樣最出色.先喝一口湯底,味濃,有點油膩,若在冬日品嚐,效果更佳.配料溏心蛋的半熟半生狀態令人心動,感覺軟綿綿.日式拉麵另一特色是配菜,配菜總是這個幾塊.那個幾粒,顏色豐富,亦不會喧賓奪主(湯底/拉麵).坊間某此豬軟骨日式拉麵,豬軟骨又大塊又入味,配上豬骨湯底,雙重享受?太膩了.吃著聊著,口感多好的拉麵也會發脹,下次冬天再來吧~

配料溏心蛋的半熟半生狀態令人心動,感覺軟綿綿

吃著聊著,口感多好的拉麵也會發脹,下次冬天再來吧~
味玉拉麵,最愛溏心蛋!
九州拉麵
味玉拉麵,最愛溏心蛋!
2009-08-08 10 浏览
好累但又想返教會......結果去左好友話好食既舖頭食野@@"@味玉拉麵同埋@橫鋼拉麵揀揀左後者,因為有叉燒@@"乾蔥幫左個麵增香,但醬油唔夠濃,叉燒亦都太瘦啦.......最後杯檸茶中間先落糖水,第一啖同最尾一啖都有點澀@@"估唔到朋友既選擇都有失手既時候@@"

@味玉拉麵同埋@橫鋼拉麵揀揀左後者,因為有叉燒@@"

最後杯檸茶中間先落糖水,第一啖同最尾一啖都有點澀@@"

估唔到朋友既選擇都有失手既時候@@"
2009-08-04 1 浏览
 上次同朋友食第1次叫錯左清湯底(極淡) + 粗面(非常普通)所以唔明點解咁多人排隊…金次食第2次就明喇!3個人6點幾去到拎飛仔,等左30-45分鐘,bar枱位。可能坐係bar枱望住佢地整,唔覺等左好耐,d拉面好快就到喇!–牛肉拉面(辣味) + 味蛋好味!算多牛肉,個湯可以再辣D但整體上都夠味!味蛋真係一流,$7@,比下人賺都要啦!–味玉拉面湯底好好味,夠濃!個人認為好過味X(又抵D)叉燒粒texture很特別,味道不錯–和風冷面(麻醬) + 味蛋足料,係第二度咁既價錢好難搵到咁大碟優: 女員工態度一段,但主動加水 有一位男員工態度良好,抵讚!缺: 迫 坐bar枱d師傅哥哥會望住你食,怪怪地,只好密密食+講野細聲DPS. 預30分鐘~1小時內會有位,千祈唔好MISS NUMBER!PS.2 建議4人或以下組合。會繼續光臨!

上次同朋友食第1次
叫錯左清湯底(極淡) + 粗面(非常普通)
所以唔明點解咁多人排隊…
金次食第2次就明喇!
3個人6點幾去到拎飛仔,等左30-45分鐘,bar枱位。
牛肉拉面(辣味) + 味蛋
好味!算多牛肉,個湯可以再辣D但整體上都夠味!
味蛋真係一流,$7@,比下人賺都要啦!
味玉拉面
湯底好好味,夠濃!個人認為好過味X(又抵D)
叉燒粒texture很特別,味道不錯
和風冷面(麻醬) + 味蛋
足料,係第二度咁既價錢好難搵到咁大碟

優:
 女員工態度一段,但主動加水
 有一位男員工態度良好,抵讚!
缺:
 迫
PS.2 建議4人或以下組合。

會繼續光臨!
和風涼面(麻醬)!真係好風涼!
和風涼面(麻醬)!真係好風涼!
2009-07-25 14 浏览
叉燒拉麵: 配醬油湯底, 麵質ok, 叉燒偏瘦不肥且份量多, 味道不錯和風冷麵: 五至十月才供應, 麵溫屬正常, 配上即叫即製的麻醬汁, 賣相味道也不錯店內環境不大, 座位間隔頗近, 幸好早入座所以不用等位服務整體ok, 但男的比女的好笑容呢原來有時段優惠, 可享八折喔, 抵食吧

店內環境不大, 座位間隔頗近, 幸好早入座所以不用等位

服務整體ok, 但男的比女的好笑容呢

原來有時段優惠, 可享八折喔, 抵食吧

和風冷麵
2009-07-24 8 浏览
星期六放工同honey試下~ 1:20pm到, 等左半個鐘, ok ge~間野真係幾細, 得28個位, 唔怪之得d人話要等好耐....叫左味玉拉麵:set死左係豬骨湯底, 唔油wo, 味精唔多, 食完唔口渴, 好surprise個湯底幾清, 有d荀, 荷蘭豆, 芽菜, 菠菜, cha燒粒(乾左d), 隻蛋係唐心架, 不過要快d食, 否則d湯會整到佢過熟~師傅擺到d配料好整齊~^^honey要cha燒拉麵:要豆醬湯底, 好濃郁~cha燒有4塊, 肥瘦適中, d麵條唔會淋patpat~waitress斟水快~gd~

叫左味玉拉麵:
師傅擺到d配料好整齊~^^

honey要cha燒拉麵:

waitress斟水快~gd~