2009-07-19
知道呢間麵店都有非常之耐的日子, 出名多人要排隊, 但我和祁生一次都未食過喎! 今日襯住"莫拉非"岩岩走, 斷估應該無乜人會去食麵, 所以就和祁生12:15出門口, 向油麻地出發, 食麵去喇!! 落雨最好的交通工具係搭地鐵, 去到麵店門口見到無人排隊好開心, 拿拿聲拎張"飛"仔, 唔駛10分鐘就可以入座喇~ 當時都係12:45啦~ 今次食D乜....煎餃子 - 無乜驚喜, 味道OK, 但餃子餡唔係太熱, 大約有8成熱啦, 可接受!九州拉麵加味蛋 - 祁生食九州拉麵, 因他太愛豬骨湯底, 叉燒唔錯, 豬骨湯.....都OK, 唔係好....驚喜啦, 我本人比較喜愛另一間的豬骨湯底喇~牛肉拉麵加味蛋(麵豉湯底) - 牛肉係肥牛唔錯, 麵的份量好多, 係我失策應該落單時叫"細麵"....麵豉湯底好有豆香, 我幾鐘意喎。雜菜小食 - 有芽菜, 荷蘭豆, 粟米, 筍和紅薑絲少少, 如果可以落少D麻油我會非常之感謝~ 雜菜的醋汁調得幾好~飯團 - 三文魚碎和吞拿魚碎, 紫菜好大塊, 但飯有點散, 餡亦較少, 真係食"飯"團啦, $18一客有2件, 仲可以食到2種味, 都叫唔錯啦~~值得一提係"味蛋
值得一提係"味蛋", 我無留意唔知"味蛋"的蛋係唔係由日本入口, 蛋好好味, 而且係唐心蛋, 蛋味仲帶甜添, 我好喜愛。2個人食左$156, 價錢唔貴仲好鬼飽肚, 不過此麵店我真係唔會夜晚來幫襯, 哈哈哈. 我唔想未食就企到腳軟呢~