2018-04-16 46 浏览
今日約左友人出街食飯,因為耐冇見,所以都想搵間好d既餐廳。咁岩見到有個朋友響Instagram share左響呢關餐廳食野既相,見到好似幾吸引,就book左呢間黎試。去到發現原來呢間唔係餐廳,而係cafe,當晚都有一枱十幾人既客人,非常熱鬧。餐廳佈局好精緻,有小裝飾,亦都有唔同遊戲board game比客人飯前飯後娛樂,非常細心。我同友人就叫左廚師發板,店員都好細心會問我地有冇野想寫上個版度。不過我地都冇乜特別日子要紀念,所以就話不如寫Happy。食物黎到,比網上既相係更靚更有心思。就好似三文魚會捲成花型,2隻虎蝦會擺成心型,亦會用唔同既乾花襯托,廚師真係少d耐怕都唔得。味道都仲要幾好食架!食完後,我地就坐響度慢慢傾計。而店員都好好,唔會傕我地走。隔離枱走左之後,發現原來餐廳有2隻貓貓坐響櫈度,佢地都好肥好可愛。如果下次好彩既話就可以同佢地一齊坐。我地咁就渡過一個美好既晚餐。之後一定會再來食!

我地咁就渡過一個美好既晚餐。之後一定會再來食!
2018-04-15 3969 浏览
好耐無見一位中學同學, 特登約佢收工後一齊食飯去左尖沙咀一間樓上CAFE食飯吹水HAPPYLAND 環境都都幾舒適, 有足夠的空間, 不會迫最緊要坐得舒服~ CAFE ~~我最喜歡既食物之一, 蠔今次見到餐牌小食上有日式吉列炸蠔咁我緊係要點來試下啦~新鮮炸起,有獲氣,配埋D醬~炸粉不會太厚,剛剛好~每隻SIZE適中,5隻我食左3隻~ 另外,當然要叫一個主要(飯) 因為要填肚~ 只吃一碟小食不夠喔~就叫左個 黑松露香煎鵝肝意大利飯 我好耐無食鵝肝,. 好想食,,叫到有.,,唔洗諗即點~ 黑松露濃度適中鵝肝SIZE唔會好細塊.. 兩個人各一半都夠曬皮~ 由於無肉不歡, 就叫左厚燒美國安格斯肉眼扒左下角還有美少女戰士- 月野兔既大頭呀^^我係美少女戰士既FANS , 當然很LIKE~ 5成熟係我食開既熟度,SIZE 都幾大塊~配上少少薯條~ 大頭照 (月野虱)~ CAFE內還有幾隻貓陪伴岩曬貓奴去~ D貓都好可愛~

好耐無見一位中學同學, 特登約佢收工後一齊食飯
去左尖沙咀一間樓上CAFE食飯吹水
HAPPYLAND

環境都都幾舒適, 有足夠的空間, 不會迫
最緊要坐得舒服~ CAFE ~~

我最喜歡既食物之一, 蠔
今次見到餐牌小食上有日式吉列炸蠔
咁我緊係要點來試下啦~
新鮮炸起,有獲氣,配埋D醬~
炸粉不會太厚,剛剛好~

每隻SIZE適中,5隻我食左3隻~

另外,當然要叫一個主要(飯) 因為要填肚~
只吃一碟小食不夠喔~
就叫左個 黑松露香煎鵝肝意大利飯
我好耐無食鵝肝,. 好想食,,叫到有.,,唔洗諗
即點~ 黑松露濃度適中
鵝肝SIZE唔會好細塊.. 兩個人各一半都夠曬皮~

由於無肉不歡, 就叫左厚燒美國安格斯肉眼扒
左下角還有美少女戰士- 月野兔既大頭呀^^
我係美少女戰士既FANS , 當然很LIKE~

5成熟係我食開既熟度,SIZE 都幾大塊~
配上少少薯條~

大頭照 (月野虱)~

CAFE內還有幾隻貓陪伴
岩曬貓奴去~ D貓都好可愛~
2018-03-20
2018-04-04 101 浏览
復活節終於有時間同男朋友一齊同一日放假拍下拖!喺附近睇完戲就嚟咗樂園!上年黎過依間餐廳感覺很良好所以事隔半年我哋再次嚟到依度!今日嚟到小貓已經休息了在籠裏!十分可惜!大約八點幾去到餐廳裏有八成都已經full左!好彩我哋有訂位👍🏻細細間嘅cafe但好有家既感覺!有好多game玩好快我哋就揀好咗嘢食今日揀咗廚師發板$188 一個人!吸睛道有10粒星😂等左15分鐘左右終於上菜!好似成幅藝術品咁!未食先影😊服務員好細心上菜嘅時候教咗我哋食咗邊啲先! 鵝肝多士大大嚿!香煎完完全唔會好油膩!佢伴碟嘅所有醬汁到齊新鮮整嘅!香煎虎蝦好新鮮!香口又熱辣辣!仲有好多沙律菜可以俾你清一清口腔嘅油膩感!好細心!過咗一陣我哋點嘅卡幫尼意粉都已經嚟到喇!好邪惡嘅芝士味😍份量啱啱好唔會太多!另外點樣一杯我愛金莎😂(+$45)真係建議兩個人叫一杯好了份量好大!我好欣賞佢哋嘅朱古力沙冰唔會太甜好似食緊雪糕咁好正!整體黎講,依間小店好值得三五知己想憂憂閑閑食下晚餐傾吓計!完全冇好嘈的壓迫咁

過咗一陣我哋點嘅卡幫尼意粉都已經嚟到喇!
好邪惡嘅芝士味😍份量啱啱好唔會太多!

另外點樣一杯我愛金莎😂(+$45)
真係建議兩個人叫一杯好了份量好大!
我好欣賞佢哋嘅朱古力沙冰唔會太甜
好似食緊雪糕咁好正!

又到月頭,係我最期待既家庭日,一個月一次既家庭日,加上岩岩出完糧,梗係要食好啲,我一早就係openrice揀好過餐廳,期待左成兩星期,終於有得食啦🤤由於係星期一既關係,餐廳雖然人多,但又未至於好迫,唔會坐得好辛苦,餐廳格局本身就好唔錯,坐得好舒服。由於今次帶埋小朋友黎,所以好欣賞餐廳有玩具提供俾小朋友玩,平時好嘈既小朋友,一玩起玩具上黎就變得好乖,完全唔會影響到其他人。😉黎得食,重點梗係食物啦,環境再好都係其次,我點左醬燒豬仔骨,風咪十足既燒烤醬配上燒豬仔骨,淨係聞到都腳仔軟🤤,賣相方面,好欣賞餐廳既用心,每一道菜都有用食用色素畫過,岩晒相影食先既我,淨係放上網打卡都夠晒回本🤣我相信,無論邊間餐廳既醬燒骨都唔會難食得去邊,樂園亦都唔例外,燒烤醬既味道濃郁,豬仔肉燒得岩岩好,唔會太老,自然好易入口。伴碟既薯條炸得好出色,唔鍾意茄汁又可以點燒烤醬,一流呀!屋企人點左帶子意大利飯,意大利飯特點係飯要夠硬身,醬要夠多,咁先易入口,餐廳的確做到,但我個人偏向再硬小小既飯身,咁先有意式風格。不過,屋企人就食得津津有味,佢話:飯硬得黎入口唔得有唔舒服既感覺,係為香港而調整既意大利飯,帶子仲有三粒大大

屋企人點左帶子意大利飯,意大利飯特點係飯要夠硬身,醬要夠多,咁先易入口,餐廳的確做到,但我個人偏向再硬小小既飯身,咁先有意式風格。不過,屋企人就食得津津有味,佢話:飯硬得黎入口唔得有唔舒服既感覺,係為香港而調整既意大利飯,帶子仲有三粒大大粒,好正!😩

最後,小朋友點左肉眼扒,肉眼扒勁厚,食落又好重香菜味,我個人覺得超正😜加上我自己點左醬燒骨🤗不停偷拎佢啲肉眼扒黎點自己點燒烤醬😝食到超飽🤦🏼‍♀

飲品方面,大力推薦金莎特飲,雖然貴左小小,但真係大大飲,重點係,飲品上樣真係有金莎🤣愛金莎既朋友真係唔可以錯過,小朋友自己一個就飲左大半杯,養生既我試下味就飲免費既檸檬水就夠了,又平又健康,食完邪惡既一餐,飲個檸檬水,咩內疚感都無晒😊
2018-03-31 138 浏览
位置好方便也很好找,地鐵尖沙咀站H出口isquare上兩層扶手電梯一出就是北京道,過馬路行一兩分鐘便可到達。一進門服務員就很熱情地招待我們,很有禮貌笑容也很好。店內裝修很有家的感覺,碎花的元素真的會讓人心情超變好呢,還有兩隻可愛的貓咪。菜品:今天的晚餐是很值得推薦的,我們一共叫了三個菜。6週年驚喜優惠餐$188/人,份量還算可以。帶子很新鮮而且大,很好吃!加拿大虎蝦,真的好大一隻,肉質鮮美,吃完還想再叫。鵝肝多士!!也太好吃了吧!鵝肝上面還加了黑魚子,超好味!另外仲有三文魚,牛柳,蟹柳,螺肉等等…兩個人吃剛剛好。香草牛肉焗特大帆立貝$98,一份有3隻,香草的清新中和了牛油的油膩感,味道和口感都不錯,喜歡吃帆立貝的朋友值得一試。雜菌雞粒炒飯,這道菜是最後上的,我們已經飽得差不多,剩了好多飯,個人覺得口感再濕一點會更好吃。

菜品:今天的晚餐是很值得推薦的,我們一共叫了三個菜。

6週年驚喜優惠餐$188/人,份量還算可以。
帶子很新鮮而且大,很好吃!
加拿大虎蝦,真的好大一隻,肉質鮮美,吃完還想再叫。

2018-03-30 355 浏览
臨出發前約reu,咁啱見到久違嘅樂園推廣緊怪獸雪糕,即刻book檯食晚餐!兩個人一人一杯店主推薦嘅朱古力雪芭,味道同價錢都一樣只係topping唔同。仲記得上次黎叫嘅小食好好味,今次一於試吓其他選擇:醬爆雞翼-配泰式甜辣醬,大愛!芝士豬肉釀雞翼-芝士粉濃郁,配雞翼好新穎。明太子泡菜釀雞翼-泡菜味濃,但味道不太夾。絕對要推薦嘅醬燒豬仔骨!豬仔骨由燒烤醬醃製,香濃微酸,開胃而且非常入味。肉骨比例平均,肉質軟嫩,入口即融,絕對推薦!飯後甜品叫左上次好想食嘅打卡必備巨無霸雪糕塔。怪獸雪糕勁足料,最底層係一堆威化餅,上面po左層cream,再有四個雪糕球,兩個波板糖,同三個搭高嘅雪糕雪人。超級壯觀,兩個人食左全部雪糕已經超級飽,睇黎要一台人份量先啱啱好。臨走見到隔離檯叫左廚師發板慶生,多種小食擺盤好靚,下次又可以一試!
我愛金沙+曲奇大王

仲記得上次黎叫嘅小食好好味,今次一於試吓其他選擇:
醬爆雞翼
-配泰式甜辣醬,大愛!
芝士豬肉釀雞翼
-芝士粉濃郁,配雞翼好新穎。
明太子泡菜釀雞翼
-泡菜味濃,但味道不太夾。
小食拼盤

絕對要推薦嘅醬燒豬仔骨!
燒豬仔骨

我愛金沙+曲奇大王
燒豬仔骨
  • 我愛金莎
  • 廚師發板
2018-03-28 103 浏览
以貓作主打餐廳在網絡上擁有著人氣高企,以這幢商廈餐廳看起來人也滿多,於是乎我們就走進去朝聖一下的確也是被他介紹而所吸引,他們的特別之處會在乎什麼,特別之處就是絕佳地理位置交通方便、環境與美食及派餐服務,找到這一家位於繁忙鬧市的尖沙咀交叉口附近,因上樓關係寬敞乾淨的空間感較為寧靜,右邊牆上印有可愛彩繪造型非常高有特色,在熱鬧般之中散發可愛時尚氣息,就講我們從外觀裝潢開始,店裡以花花彩椅襯托桌子也很多,半微暗的光線用起膳來不禁讓人格外舒適,店內貓兒不時出沒巡邏,鮮氣的店貓有著小空間悠閒自得活潑可愛,氣氛不錯許多客人專程特地來跟他們拍照記念,成了少女們貓奴温暖小天地大本營!第一度菜既特别之趣名叫[廚師發板]按人數起作計算,拼出成幅砌圖看起來很壯觀:有帶子、虎蝦、鵝肝、布冧、螺、具創意品嚐從心出發,令人放鬆療癒一下工作壓力再黎煙三文魚意粉,濃濃忌廉奶香吃起來味道不賴煙韌適中亦不乾,牽絲烤焗令味蕾更棒,滿載無限驚喜一飽口福最後餐廳更以獨創雪糕組合名為,原塊威化薄脆可口打造,內饀供數個不同口味雪糕球大放光芒傳來陣陣誘人甜絲絲般誘人清香,味道格外純厚濃郁,不愧為雪糕之霸的極品,啖啖溶化不計成本,充斥

最後餐廳更以獨創雪糕組合名為[怪獸雪糕],原塊威化薄脆可口打造,內饀供數個不同口味雪糕球大放光芒傳來陣陣誘人甜絲絲般誘人清香,味道格外純厚濃郁,不愧為雪糕之霸的極品,啖啖溶化不計成本,充斥著果肉味芳香真的難以抵抗,員工話下個月復活節仲會有新野推出一定會再黎試埋其他菜色先得
2018-03-28 92 浏览
今天同同事慶祝生日,就去左樂園呢間隱世小店!上到去見到門口好有一種兒童夢幻既感覺。入到去,雖然空間唔算好大,但係就坐滿客人。重點係佢地有提供埋各式各樣既棋盤遊戲比客人玩!食物方面,我叫左個蕃茄湯、小食拼盤同意大利飯!蕃茄湯蕃茄湯非常濃郁,口感非常豐富,而且配埋脆脆餅乾條食,味道好夾!小食拼盤啲小食係即叫即整,所以食落熱辣辣,而且炸物更加係脆卜卜,好常好食!意大利飯個飯唔太乾唔太濕,啲飯又唔會太淋太硬,成個質感都係剛剛好!值得一試!怪獸雪糕個雪糕超巨型,有成十款口味,真係啱哂大人細路一齊食!而且佢仲有啲溶溶地既棉花糖係面,令到成個雪糕都好sweet!
今天同同事慶祝生日,就去左樂園呢間隱世小店!

上到去見到門口好有一種兒童夢幻既感覺。

食物方面,我叫左個蕃茄湯、小食拼盤同意大利飯!

蕃茄湯

意大利飯

2018-03-04
2018-03-27 121 浏览
係尖沙咀專誠搵依間朋友介紹休息樓上西餐廳,一推開門就見到有隻貓貓歡迎我地~愛貓人必到~見到依度得過openrice推介既獎!真心期待隨後簡左二人起先叫得既「廚師發版」~特別既係復活節版黎架! 限定至4月4號~so cute!!!呢個發版製作需時,望下台隔離有架放著boardgame, card game,平時好少玩,依家有機會玩打發到時間~😎終於都到左~三個字,好..靚..呀..!佢事前比紙仔我地,寫上有意思字句,最終送到黎同埋食物擺設到好靚!呢個版有熱食同凍食,首先先食熱食~有蒜片煎安格斯牛柳粒,好易咬口同好重蒜同牛鮮味!口水流哂😌仲有牛油檸檬汁煎帶子刺身~好有誠意 配啲汁都夾而且唔肥膩~一人一粒😎鵝肝多士都是店內特別同絕少有之菜式!新鮮煎香,好多汁鎖住入面,同埋都好厚好滿足啊😍最後特大虎蝦~整左心心形狀so sweet😗happy 蝦頭好多膏😍到冷盤有榮螺,煙三文魚~蟹柳配埋佢比既三種醬,芝麻醬~日式醬油~同一種酸咸既醬(我配牛粒食),唔會好齋😋食哂我就開始食沙律同好特別 酸酸甜甜既烈酒煮布冧!!都好good🤗黑松露鮮菇意大利飯份量好多~落重料有芝士拉絲~撈埋頂上黑松露真係香味撲鼻

見到依度得過openrice推介既獎!真心期待

終於都到左~三個字,好..靚..呀..!

黑松露鮮菇意大利飯
份量好多~落重料有芝士拉絲~撈埋頂上黑松露真係香味撲鼻!入面落左好多野菇片~risotto整到好!唔係好軟果種,我比80分😋(碟邊是南瓜汁同紅蔥薯汁)

我愛金莎
其實我不愛金莎內得花生...XD但超愛金莎朱古力的味!大大杯,勁正好濃!

2018-03-26
2018-03-27 97 浏览
去到門口,已經見到有貓咪在等我們了,十分有家的感覺背景音樂以輕快為主,而且燈光好柔和,員工有禮貌,會向我們推薦牛扒幾成熟,店舖有好多玩具可供我們去玩,可以給客人上來休息並玩耍,香港已經好難有地方可以給我們放鬆去吃一餐飯。首先上左杯飲料,加15元就可以跟餐,我叫了一杯金桔檸檬,喝下去有甘香味,而且很重檸檬味,甜度適中然後來到主菜了,我叫了黑松露帶子帶子意大利飯,帶子很大粒,份量很足料而且煎得剛剛好,中間有少量黑松露,之後我將飯和黑松露醬混合,味道好重,而意大利飯不太熟,好重忌廉味,成個配搭十分好,裝飾得好美麗,側邊有紅菜頭汁作點綴。眼睛望下去好吃,吃下去都十分好吃而且環境不錯,可以作為忙碌的香港人放鬆下來的好地方。
去到門口,已經見到有貓咪在等我們了,十分有家的感覺

而且環境不錯,可以作為忙碌的香港人放鬆下來的好地方。
2018-03-26
2018-03-26 287 浏览
這次和一個好耐都約唔到嘅朋友出去食飯,當然要選一間可以傾計同玩嘅餐廳啦。樂園這一間樓上咖啡室就被選上了。首先,店裏提供多款遊戲。和朋友可以在用餐前玩遊戲。牆的顏色和相片令人感到非常柔和,可以像在家時一樣放鬆。餐廳的廚窗設計和室內裝潢保持一樣風格。柔和的燈光令場景更為舒服。餐桌上不單擺放著餐具,還有糖果提供。可以在玩遊戲時嚐嚐。有少少開小型派對的感覺,一邊吃零食,一邊瘋玩。不單如此,咖啡室中還播放著柔和的舒情歌曲。歌典、佈置、裝潢、遊戲以及燈光,無一不為這片空間帶來舒適。再加上遊戲和糖果所帶來嘅歡樂,我覺得真的沒有選錯地方。不過還要看看食物如何啦。兩個人,正好可以點齊兩杯店主最愛的特飲,分別叫做最愛金莎和我係典奇大王。我愛金莎是由特濃金莎雪冰做成;我係典奇大王是由Oreo雪冰做成。而且兩杯特飲的份量都大大的。兩杯雪冰也是超濃的,喝到尾時,還是滿滿的朱古力味。主菜前,先來個小食吧。本來想食魚手指,可惜太好賣,貨未到。最後就變成了這樣的雞翼放題了。泰式甜酸醬是作為小食的百搭醬料。個人覺得醬料與醬爆雞翼最夾,而芝士豬肉雞翼直接吃比較好吃。整體而言,醬爆雞翼配上甜酸醬是最好吃的。而主食則是這個醬

樂園這一間樓上咖啡室就被選上了。
首先,店裏提供多款遊戲。和朋友可以在用餐前玩遊戲。

牆的顏色和相片令人感到非常柔和,可以像在家時一樣放鬆。

不過還要看看食物如何啦。
兩杯雪冰也是超濃的,喝到尾時,還是滿滿的朱古力味。
我係典奇大王

主菜前,先來個小食吧。本來想食魚手指,可惜太好賣,貨未到。
最後就變成了這樣的雞翼放題了。
整體而言,醬爆雞翼配上甜酸醬是最好吃的。
小食拼盤(3款)

而主食則是這個醬燒豬仔骨。一見到盤上可愛的小貓,這道菜馬上就加分了。很可愛吧?
其實這豬仔骨也很美味。醬燒應該要有少少甜,而又不會搶了鹹味。這個豬仔骨就做到了。加上鬆化的肉質,口感美味。
薯條也夠厚。
醬燒豬仔骨

最後是一個「終極大佬」怪獸雪糕。超大杯的,有7球雪糕,以及各式各樣的配料。
雪糕有紅豆、芝麻、益力多、綠茶和士多啤梨等口味。
配料則有兩棒棒糖、香蕉、士多啤梨、威化、忌廉、綿花糖等。
還付送一個願望。那裡正有一支蠟燭在上點著呢。
這個雪糕超豐富的,應該是女生的四人份甜品吧。而且多款口味會令人超滿足的,特別是可以多滿足一個願望呢。
怪獸雪糕

所以,在食物上,我也是超滿意的。

今次的聚餐,因為咖啡室的室内環境和美味的食物,令我無論是在聊天與進餐時也感到非常美滿。
2018-03-22
我係典奇大王
小食拼盤(3款)
醬燒豬仔骨
2018-03-25 94 浏览
有朋友話有間cafe有個超大既雪糕好想食,咁陪佢去試下啦, 原來尖沙咀係有樓上cafe,我真係見識少🤭☝🏻真係樓上cafe黎, 有board-game 玩的食雪糕前緊係要先食正餐,正餐前又當然要先飲個湯;而呢個洋蔥湯呢,味重左d如果近排口淡淡用黎開下味蕾岩晒~呢個花之戀意粉~三文魚同意粉既份量都夠, 三文魚味道亦好穩陣,同埋佢每個main都會係碟邊寫下字畫d公仔, 幾有心思~野飲係菠蘿soda, 亦好細心將soda 同菠蘿汁分開上, 等我地自己調教想甜d定淡d拿拿拿, 之前講咩都假, 我地既重點係食雪糕架嘛~ 呢個雪糕名叫怪獸雪糕2.0, 冇實際數過但應該起碼有8球雪糕, 一個筒, 一枝波板糖, 仲有好多棉花糖同威化餅。 呢個明顯以大取勝既雪糕確係好eye catching, 打卡一流!味道亦合格, 但真係起碼三個人以上先好叫, 食唔晒浪費嘛Cafe入面仲養左兩隻貓, 好可愛的!得閒再黎探下貓先得

☝🏻真係樓上cafe黎, 有board-game 玩的

Cafe入面仲養左兩隻貓, 好可愛的!
得閒再黎探下貓先得
2018-03-15
2018-03-25 101 浏览
用網上訂枱後,發現原來要交訂金的~好彩大家冇放飛機~去到發現原來是小小的一間,還算可以~不過一入到去的時候有好大陣厠所「香味」,勁唔舒服🤢 原來係加左唔知咩味香精的空氣清新機⋯ 好彩可以關掉~ 原本諗住小朋友有野玩,可惜大部分是一些大個左才玩到的遊戲,只有蘋果其讓他們玩🙈叫了杯榛子朱古力咖啡。唔知係咪失敗左,好醜🙈訂左塊㕑師發板。$188一人分,叫左4人份。用來影相是不錯,味道尚可,但牛柳粒有點難食⋯ 可能over cook ⋯加了小食:雞翼,魚手指雞翼幾入味~虎蝦茄汁意粉幾香,夠味,小朋友們幾鍾意黑松露鵝肝意大利飯再濃味多少少應該會更香Carbonara 係最好味的main dish黑松露吞拿魚pizza上枱時個樣已經唔睇好⋯ 連小朋友都嫌棄唔食⋯食滿1000蚊會送大怪獸雪糕原本以為好難,睇左價錢之後發現一點都不難🤣呢個出現時係小朋友最興奮的時候~ 😆有dreyers雪糕+綿花糖+威化餅~價錢有點貴,但唔會趕你走,想坐耐d的話可以是一個選擇~
用網上訂枱後,發現原來要交訂金的~
好彩大家冇放飛機~

去到發現原來是小小的一間,還算可以~

叫了杯榛子朱古力咖啡。唔知係咪失敗左,好醜🙈
榛子朱古力咖啡

訂左塊㕑師發板。$188一人分,叫左4人份。
廚師發板4人份量

加了小食:雞翼,魚手指
雞翼幾入味~
雞翼+魚手指

虎蝦茄汁意粉
幾香,夠味,小朋友們幾鍾意

黑松露鵝肝意大利飯

黑松露吞拿魚pizza
上枱時個樣已經唔睇好⋯ 連小朋友都嫌棄唔食⋯
黑松露吞拿魚pizza

食滿1000蚊會送大怪獸雪糕
原本以為好難,睇左價錢之後發現一點都不難🤣
大怪獸雪糕

呢個出現時係小朋友最興奮的時候~ 😆
有dreyers雪糕+綿花糖+威化餅~

價錢有點貴,但唔會趕你走,想坐耐d的話可以是一個選擇~
黑松露鵝肝義大利飯
Carbonara
大怪獸雪糕
2018-03-24 64 浏览
啱啱同朋友行街行到攰攰哋,諗住睇下附近有咩地方可以坐下傾下計,結果一上網就搵到呢間樓上café,估唔到佢藏身喺一間商業大廈入面,真係可以話係鬧市入面嘅一片小綠洲。因為實在太肚餓嘅關係,一坐低就即刻叫左野食先,我叫左黑松露鮮菇意大利飯,佢嘅黑松露醬都唔少,但菇嘅份量/種類就比較少,不過令人驚喜嘅係意大利飯煮得啱啱好,軟硬適中,creamy 得嚟又粒粒分明,有al dente嘅口感,值得一試。朋友就叫左個煙腩蛋黃忌廉汁扁意粉(即係卡邦尼),佢話試下D基本野就知間café 得唔得。好彩呢度嘅卡邦尼無令朋友失望,意粉唔會煮得太腍,鹹度啱啱好,而且每一條意粉都沾滿左忌廉汁,同煙腩一齊食亦唔會太膩,味道恰到好處,朋友都讚不絕口。我哋仲叫左杯好香濃嘅榛子朱古力同埋酸酸甜甜嘅金桔檸檬,為呢餐飯劃上完美嘅句號。環境嚟講,呢度真係唔錯,好適合一班朋友上嚟享受聚下傾下計,而且依家嘅café通常都係得個樣,無諗過呢度嘅食物真係唔錯,絕對可以話係水準之上,值得encore。

2018-03-23 83 浏览
估唔到尖沙咀都會有樓上cafe 上到去已經見外牆畫滿可愛既貓貓塗鴉平日晚去唔算話太多人 成間餐廳都好田園風白色牆身 碎花椅 蝴蝶燈Menu上最有特色係原隻燒春雞另外仲嗌左個三文魚芝士意粉個三文魚意粉入面仲加左啲三色椒一起煮芝士岩岩好唔算漏口燒春雞製作都需要啲時間 剛好呢度既主場貓貓出左來散步可以同貓貓玩住等野食 好開心隻燒春雞上枱時都好surprise冇諗過係掛起咁上仲有配薯角同火煎菜雞皮脆卜卜 肉好多汁第一次原隻切有啲手足無措 哈哈薯角覺得有別其他餐廳可能做法唔同 咬落係脆到好似食緊薯片咁但內裹又好綿身之後叫左甜品 跟餐叫仲抵。平左$20擺位同裝飾都好靚仲有糖霜花分別叫左個心太軟同窩夫餅跟板仲有雪糕同生果食得好滿足!

估唔到尖沙咀都會有樓上cafe
上到去已經見外牆畫滿可愛既貓貓塗鴉