2018-03-24
啱啱同朋友行街行到攰攰哋,諗住睇下附近有咩地方可以坐下傾下計,結果一上網就搵到呢間樓上café,估唔到佢藏身喺一間商業大廈入面,真係可以話係鬧市入面嘅一片小綠洲。因為實在太肚餓嘅關係,一坐低就即刻叫左野食先,我叫左黑松露鮮菇意大利飯,佢嘅黑松露醬都唔少,但菇嘅份量/種類就比較少,不過令人驚喜嘅係意大利飯煮得啱啱好,軟硬適中,creamy 得嚟又粒粒分明,有al dente嘅口感,值得一試。朋友就叫左個煙腩蛋黃忌廉汁扁意粉(即係卡邦尼),佢話試下D基本野就知間café 得唔得。好彩呢度嘅卡邦尼無令朋友失望,意粉唔會煮得太腍,鹹度啱啱好,而且每一條意粉都沾滿左忌廉汁,同煙腩一齊食亦唔會太膩,味道恰到好處,朋友都讚不絕口。我哋仲叫左杯好香濃嘅榛子朱古力同埋酸酸甜甜嘅金桔檸檬,為呢餐飯劃上完美嘅句號。環境嚟講,呢度真係唔錯,好適合一班朋友上嚟享受聚下傾下計,而且依家嘅café通常都係得個樣,無諗過呢度嘅食物真係唔錯,絕對可以話係水準之上,值得encore。