2011-02-11 21 浏览
位於糖街的榮記粉麵,從皇室堡後巷打到入店舖,一直維持很高人氣,連我媽也喜歡這裡的「大雜麵」,但如果是繁忙時間來的話,除了花時間等位、搭檯之外,也要練習在窄窄的空間內吃麵,超高難度,所以平時我會選擇去南記,貪其怡和街分店地方較大,吃得舒服一點。這晚睇戲後已告十點,夜宵時間不吃多,榮記又大把空位,正好去食碗粉。沒有點「大雜麵」,要了春卷、豬大腸雙拚,河粉售罄,便改配了米線。春卷可說是南記的招牌,榮記的雖然大大片,卻欠了一點嚼頭;豬大腸則是出乎意料的好,事前處理得乾乾淨淨,沒帶半分肥脂,滷得入味夠爽口;這裡的米線則屬滑身的,連腩汁湯底一啜入口,味道雖然濃郁,卻有點愈吃愈鹹。以人均不到三十的價錢,如不用同人迫的話,榮記仍是值得一吃的。
$30 (宵夜)
  • 豬大腸
2011-01-26 13 浏览
我家小妹一直都推介我到榮記食車仔麵, 理由是我一直都推介好到新記 我倆一向執拗。今天終於到榮記於糖街分店一試蘿蔔  夠腍夠入味,清甜雞翼尖 夠滑又夠入味,味道較新記清淡牛腩  一向都並非我車仔麵選擇小食,但想試她的自家制品,於是點了,夠腍夠入味春卷  新記沒有的小食 有煙韌感,但味道又沒有南記的好油麵  夠軟身,沒有梘水味總的來說,榮記是一間有水準的車仔麵店,而且價錢比新記平,因榮記價錢劃一,但我還是喜歡新記多一點,原因是新記的自家制小食有一種好獨特味道,嗜濃味如我便會非常喜歡,真的是一試難忘
各式餸菜價錢均一
雞翼尖, 蘿蔔, 牛腩, 春卷, 油麵

我倆一向執拗。

今天終於到榮記於糖街分店一試

蘿蔔  夠腍夠入味,清甜
雞翼尖 夠滑又夠入味,味道較新記清淡
春卷  新記沒有的小食
有煙韌感,但味道又沒有南記的好
油麵  夠軟身,沒有梘水味

2011-01-01
雞翼尖, 蘿蔔, 牛腩, 春卷, 油麵
各式餸菜價錢均一
  • 雞翼尖
2011-01-11 30 浏览
今日去銅鑼灣,又想食車仔麵,所以就去左榮記粉麵。雖然係平日但係都好多人,我叫左一碗「雜麵」$26,有豬紅、魚蛋、豬皮,牛肚、牛丸等配料。個湯仲係腩汁tim,所以超正。雖然有好多人,但好快碗就到!好抵食!!!!!!!!仲有好多配料!!!!!!
2011-01-11
  • 雞翼尖
  • 蘿蔔
  • 豬大腸
  • 牛筋
  • 雜麵
2011-01-09 15 浏览
三拼。$31。八爪卷:一開二的八爪卷,彈牙,像獅子狗,但外表像魚皮豬頸肉:不肥,薄薄幾片,入味牛筋:這個最好味,入味又淋,切得細細件,易咬富彈性,膠質豐富個湯飲完都唔會太口乾原本叫河粉但比錯米粉!
三拼。$31。

八爪卷:一開二的八爪卷,彈牙,像獅子狗,但外表像魚皮

豬頸肉:不肥,薄薄幾片,入味

個湯飲完都唔會太口乾

原本叫河粉但比錯米粉!
2010-12-04 13 浏览
一直對呢間成日大排長龍嘅車仔麵都有好大好奇, 不過由於bf 唔嗜車仔麵同埋最唔鍾意等位又坐得"迫夾夾”, 所以一直都冇去食.尋日響附近做完野, 六點去到, 大把位. 腩汁湯底惹味而不會太咸, 我食完後冇飲野都唔覺得口喝! 牛腩夠淋, 就算係好瘦嘅都好夠淋. 蘿蔔鮮甜, 只係略嫌淋左d, 同太細舊, 我鍾意有d咬口嘅. 冬菇厚肉而入味, 墨魚咀(其實墨魚鬚)好爽口, 讚! 但係可惜個麵底(我要米粉) 太少, 食完都唔覺飽!

, 墨魚咀(其實墨魚鬚)好爽口,
讚! 但係可惜個麵底(我要米粉) 太少, 食完都唔覺飽!

2010-12-03
2010-11-23 11 浏览
我呢一餐.幾星期前食的...我個日去上環間點心店之前食的,所以我只點了二個餸...環境十分擠迫.每一個時段去店內的客人都9成滿,不過店員尚算有禮點了:牛腩...比較大件..什有咬口....不過可以接受...個腩汁味道好濃.肉味重.....牛丸:反而差一點,一點牛味都無.....仲有點過硬....有一點值得讚..用西洋菜做配菜...帶出鮮甜的味道...辣椒油.麻而不辣----好味

可以點的餸

牛腩,牛丸米

牛丸:反而差一點,一點牛味都無.....仲有點過硬....
有一點值得讚..用西洋菜做配菜...帶出鮮甜的味道...
辣椒油.麻而不辣----好味
2010-11-13 33 浏览
記得之前我係好鍾意去呢度食車仔麵的, 雖然服務唔好, 而且仲成日好似想趕人走咁, 但因為野食實在太好味, 所以都會成日去食今次去食, 地方大左, 搬了過隔離舖, 枱又多左, 坐得無以前咁窄同咁迫( 不過都係迫), 服務都好左少少 (真係得少少LAW ), 但係食物就差好多好多..大的什會麵, 一如以往有牛肚, 紅, 牛丸兩粒, 蘿蔔同西洋菜, 牛紅沒有味道, 牛肚仲可以的, 蘿蔔唔太入味, 牛丸係最好食的了. 最失望係: 味道變得單調, 只係得個咸字, 雞翼尖都係, 又係一味咸, 如斯的味道, 相信我都唔會去食了再見了.. BYE

), 但係食物就差好多好多..

再見了.. BYE
雖然係咁加價,但都好食過抵食過新記我的最愛:冬菇:勁入味,又夠咬口,,,,,墨魚:爽口,好正,,,,又多地方有得食但都唔夠佢地整得好食!雞亦尖:好香,,,,,,好滑!豬紅:好多,滑LULU.....銅鑼灣...車仔麵首選!
雖然係咁加價,但都好食過抵食過新記
我的最愛:
冬菇:勁入味,又夠咬口,,,,,

雞亦尖:好香,,,,,,好滑!

豬紅:好多,滑LULU.....
銅鑼灣...車仔麵首選!
1K
2010-09-29 8 浏览
巷仔食到現在開分店, 都不記得多少年了!腩汁雖略咸, 但真係好香好惹味.今日叫了牛肚麵.即叫即有得食, 好快.肚入味, 加點辣油, 香口又刺激!麵卻有點淋;但也不算發左水, 可能個人比較愛爽口d 的麵喇.通菜爽.21蚊, 很不錯了.
巷仔食到現在開分店, 都不記得多少年了!
腩汁雖略咸, 但真係好香好惹味.
今日叫了牛肚麵.
即叫即有得食, 好快.
肚入味, 加點辣油, 香口又刺激!

麵卻有點淋;
但也不算發左水, 可能個人比較愛爽口d 的麵喇.
通菜爽.

21蚊, 很不錯了.
個人較愛腩汁.
個人較愛腩汁.
2010-09-07 34 浏览
揀左下午5點幾去食, 貪佢唔使排隊, 一支公好易揾位.一入去, 嘩, 個舖頭細到咩咁, 同埋好迫!!跟住睇牌, 一D都唔平, 坐底都24, 真係貴(車仔面來說)叫左個豬紅豬皮油面, 其實稱不上靚料.豬紅細舊, 但都滑.豬皮都幾爽, 面就過得去.但最驚喜係個湯底, 腩汁好夠, 好夠味, 仲成碗飲晒有機會一定再來!!
揀左下午5點幾去食, 貪佢唔使排隊, 一支公好易揾位.

一入去, 嘩, 個舖頭細到咩咁, 同埋好迫!!

叫左個豬紅豬皮油面, 其實稱不上靚料.

豬紅細舊, 但都滑.豬皮都幾爽, 面就過得去.

但最驚喜係個湯底, 腩汁好夠, 好夠味, 仲成碗飲晒

有機會一定再來!!
2010-08-06
  • 腩汁湯底
2010-08-15 311 浏览
Came back to check out this popular noodle venue. Crowds/queue was still there.Took me few minutes to get a seat. Ordered their smaill combo noodle and added vegitable. That only charged me extra HKD4 instead of HKD11 for a bowl of vegitable. The noodle and all ingredients were done 'great'. The vegitable was green.It was only HKD29 .

It was only HKD29

the menu
yummy - little combo noodle
the menu
yummy - little combo noodle
2010-08-09 13 浏览
今日放工去了銅鑼灣糖街既 “榮記”叫了個大雜米食 (有豬紅、豬皮、蘿蔔、牛肚、魚蛋、牛丸)~~~D餸都整得幾入味,尤其係豬紅就幾滑,,不過就好甜;米粉再加上個超濃豉油腩汁湯,整體既味道就真係唔錯~~~
今日放工去了銅鑼灣糖街既 “榮記”

D餸都整得幾入味,尤其係豬紅就幾滑,
2010-08-09
2010-08-08 9 浏览
好正 .. 豬紅同羅白都好正, 個牛腩汁湯底真係一流, 雖然真係坐得唔係咁舒服但食物搭夠. 一定會再食. 係暫時本人覺得最好食既車仔麵之一. Very good ........
2010-08-01
2010-08-01 631 浏览
我留意到榮記係因為第一次見到佢表哥表嫂係入面食野heeheehee今次我地叫左大雜麵 (豬紅, 豬皮, 蘿蔔, 牛肚, 魚蛋, 牛丸), 三餸麵 (魚腐, 墨魚丸, 大腸) 同雞翼尖所有野食都係全靠"腩汁"好味得黎唔會太鹹味精唔算好重佢個腩汁帶起哂成碗麵d餸就大同小異, 唔差!! (應該係我唔識食, 冇咩要求)
所有野食都係全靠"腩汁"
好味得黎唔會太鹹
味精唔算好重
佢個腩汁帶起哂成碗麵
d餸就大同小異, 唔差!! (應該係我唔識食, 冇咩要求
大雜
三餸
雞翼尖
2010-07-03
1K
2010-07-26 31 浏览
可能天氣太熱關係, 熱辣辣既車仔麵己經唔見人龍喇, 而家講緊係星期日最旺時段一點幾.. 唔理三七廿一, 最緊要係快靚正, 之後仲要趕去睇 "安咀蓮娜" 套新片, 搬過幾格變新鋪後, 除咗地方大咗好多之外 (但當然依舊係背脊貼背脊), 水準同效率都依舊不變 - 高 <食物>1) 豬紅蘿白大腸+米粉 $25 豬紅依舊滑, 蘿白依舊無渣腍同入味, 大腸依舊腍同入味, 基本上呢3種餸係必叫既2) 魚腐大腸牛腩+粗麵 $25我想先講講男友對呢碗車仔碗既食後感, 一個從來對車仔麵無興趣既人, 竟然食完大讚好, 仲要評價好高添, BF 講 : 呢個魚腐係我食過咁多魚腐中最好味既, 跟住佢又大讚腩汁湯底正...仲話會有下次喎 ! 可想而知呢間由皇室堡後巷搬過嚟既 "嗱渣麵" 係幾好味呢 後記 : 連鬼佬都單拖嚟, 雖然有英文 MENU, 但最好係圖文並茂囉, 因為外國人唔太鍾意食內臟, 有圖睇點都開心d同安全d 啦 二人共消費 :$50

<食物>
1) 豬紅蘿白大腸+米粉 $25