2011-10-14 54 浏览
行行吓想食車仔麵,就去榮記食。豬肉丸浸到淡妙妙,墨魚丸1樣浸到冇味道,D牛肚唔想講啦,湯底黑色旦係冇味道。豬大腸好淋不過冇味道,豬皮唔夠淋,豬紅食落口成泡水l個字....淡,羅白淋冇味。
行行吓想食車仔麵,就去榮記食。
2011-10-10
2011-10-10 12 浏览
10月1日同朋友去左銅鑼灣行街,之後朋友介紹嚟呢間舖頭食車仔麵,店子雖小但係有兩層的,我地坐在樓下近門口住置,車仔麵的配撘都好多選擇,可以三餸,四餸,五餸,可以淨食餸,又可以加麻辣或咖喱,我叫左四餸+米粉,朋友也是一樣,另一個則叫三餸+米粉,另外每人都飲忌廉.碗車仔麵好滿,顏色好深,味道好濃,朋友話就係鍾意呢度湯底夠味,我本來想叫牛腩,但係賣晒,於是叫左牛肚,蘿白,雲吞及豬紅,份量都好多,味道都好好,蘿白好入味好淋,豬紅都唔會有異味,牛肚又係好淋身及入味,雲吞入面係韮菜好香好味.米粉吸晒d湯汁好正!! 還有一些通菜都好清綠的.個湯底真的好重味,加埋d辣椒油一齊食好刺激,原來d辣椒油都好辣的呀!!忌廉係傳統的支裝,好懷舊!

忌廉係傳統的支裝,好懷舊!
2011-10-01
2011-08-24 23 浏览
銅鑼灣有兩大車仔麵店值得大家朝拜 -「榮記」與「新記」,這集先談位於糖街的「榮記」。經常聽到朋友及雜誌說「榮記」的服務態度很寸。若有真本事的話,寸又有甚麼問題?事實上「榮記」是一間做得很成功及有口皆碑的車仔麵店,好吃得門口經常人山人海在排隊;雖然年年脹價,食客粉絲們還是甘心命抵地等位。以下是去「榮記」吃麵前的一些溫馨提示:1. 排隊等位,繁忙時間閒閒地排 15 分鐘2. 例必搭檯,不能有異議3. 企枱大佬樣貌頗兇神惡煞,點餸請不要猶豫,否則會被怒啤4. 食客要練習在非常窄的空間內吃麵,難度分達 9.9是日下午茶時段路過糖街兼車仔麵癮起,見難得不用排隊,加上禁不住雞翼尖的誘惑呼喚,唯有再次乖乖入內朝拜。小雜麵 ($27) - 有豬紅、豬皮、牛肚、牛丸、魚旦、通菜、油麵一見到碗麵,本少爺已經立即想過對面 CEO 唱周杰倫的「黑色幽默」,皆因湯底是黑黑濃濃的牛腩滷水汁!豬皮吸盡腩汁,牛肚用柱侯花椒八角炆得腍,連通菜都有超濃滷水香,全部都好吃。重點是把湯喝後也不會太口渴,湯的甜味應該不是來自味精吧,是否來自羅漢果或牛骨?!雞翼尖 ($17)這個真的要頒個「魅力非凡大獎」給它,每次來到本少爺必可

以下是去「榮記」吃麵前的一些溫馨提示:

1. 排隊等位,繁忙時間閒閒地排 15 分鐘

2. 例必搭檯,不能有異議

3. 企枱大佬樣貌頗兇神惡煞,點餸請不要猶豫,否則會被怒啤

4. 食客要練習在非常窄的空間內吃麵,難度分達 9.9

雞翼尖 ($17)
這個真的要頒個「魅力非凡大獎」給它,每次來到本少爺必可一人獨吞一碟!滷水非常入味,翼尖質感滑溜,只要放在嘴裡,骨頭與肉就會自動分開,完全不需用力。再咬咬軟骨,帶有嚼勁的關節位也「咕」聲吞入肚,真的是食到唔停得口。說真,這裡的翼尖比「新記」更出色。(「新記」的太乾太鹹了 )

服務一般不要緊,味道好兼有實力,寸得起就行了!
2011-08-24
  • 雞翼尖
2011-08-19 28 浏览
竟然連外國回港的朋友也說到糖街的榮記車仔麵!一提到,我車仔麵癮又起,抽個人比較少既時間去頂吓癮,畢竟我是喜歡車仔麵比現時開得成巷成市的米線多一些。叫個三餸麵,湯底仍然是附幾濃的腩汁,是這裡的特色。蘿蔔看起來粗糙,但吃時卻是稔身,清甜無渣,幾好的;豬皮吸收了濃郁湯底的精華,自然吸引;牛腩是稍為韌了少許,不過都屬可接受程度。汽水是枝裝,夠汽,我喜歡。麵是好食,但就比市面上的車仔麵檔份量要細一截,很多人可能會不夠喉。

汽水是枝裝,夠汽,我喜歡。

2011-08-11 14 浏览
榮記的車仔面真好食......等位都值得的2個人去每人一碗3餸面....+ 油菜+ 2支汽水 + 淨餸......好大食AR..因為食到停唔到口....3餸係: 豬大腸, 豬紅及通菜.....豬大腸...超正...清得乾淨及去淨肥膏 (激讚)豬紅...好入味...通菜..好味...淨餸.....可以叫2 款....叫了豬紅和雞翼尖......(食到唔停口)加加埋埋.....都唔平GA WO.....HAHAHA另一次去..走腩汁....味度完全唔同晒...仲差好遠TIM.....
榮記的車仔面真好食......等位都值得的

3餸係: 豬大腸, 豬紅及通菜.....
豬大腸...超正...清得乾淨及去淨肥膏 (激讚)
豬紅...好入味...
通菜..好味...

加加埋埋.....都唔平GA WO.....HAHAHA

2011-07-27
2011-07-18 5 浏览
銅鑼灣食店將會來個大洗牌繼連鎖壽司店, 瘋薯店等相繼結後, 未知什麼財團方有足夠財力 。承租這些黃金地段, 這些還是未知之素但有些默默耕耘的店鋪能夠生存到今時, 必定有其中的吸引力。榮記亦是其中一間做得成功的車仔麵店, 由十七蚊雙併到今日的廿二蚊,通漲威力確實可怕。話雖如此, 以廿二蚊一碗雙併麵食已經叫抵,雖然份量比一般正宗麵店略細, 但質素還是搭夠的。牛根蘿蔔河 先呷一口腩汁湯力証還是多年不變的咸湯底 而菜圃,通菜等增強了整體的豐富度 雖然牛根夠腍而入味, 但每件也濕濕碎碎, 有點像賣餘的餸尾無渣清甜靚蘿蔔就是必點, 從未失手之作 。啜埋幾柱滑滑河粉滿足地離開。
銅鑼灣食店將會來個大洗牌
承租這些黃金地段, 這些還是未知之素
但有些默默耕耘的店鋪能夠生存到今時, 必定有其中的吸引力。

通漲威力確實可怕。
話雖如此, 以廿二蚊一碗雙併麵食已經叫抵,
雖然份量比一般正宗麵店略細, 但質素還是搭夠的。
牛根蘿蔔河
先呷一口腩汁湯力証還是多年不變的咸湯底
而菜圃,通菜等增強了整體的豐富度
雖然牛根夠腍而入味, 但每件也濕濕碎碎, 有點像賣餘的餸尾
無渣清甜靚蘿蔔就是必點, 從未失手之作 。
啜埋幾柱滑滑河粉滿足地離開。

2011-07-06
2011-06-20 19 浏览
銅鑼灣有三間「榮記」:分別係糖街;渣甸街;天樂里,三間味道最好味我覺是糖街,其次是渣甸街,後者是天樂里,但講到坐得舒服就一定是天樂里,每次去都不用排隊,又有卡位,2:30後去加$2仲有豆漿,好抵,每次去都係食我至愛既「細雜米」 「淨豬紅蘿白菜」,腩汁味好濃,豬紅滑過豆腐,蘿白夠入味,辣椒酒超辣,半匙已如足夠,每次吃完都好滿足,正,正,正
細雜米--多料夠入味
淨豬紅蘿白菜
2011-06-11
細雜米--多料夠入味
淨豬紅蘿白菜
  • 豬紅;蘿白;雞尖
2011-06-12 12 浏览
港島人帶我去榮記食粉麵, 本人蠻愛粉麵, 感覺light d無咁易肥叫了4 個餸包括: 墨魚丸、牛筋、蘿白、豬腸, 仲送了少少菜$31 4個餸在銅區不算貴啦, 新界區都要墨魚丸正常味, 牛筋不算太林但不會硬, 蘿白入味無渣, 豬腸肥肥地用米粉做底很不錯,和腩汁湯底融為一體整體算是幾好食湯底好好味,差不多飲晒,而且飲完不太口渴,應該不多味精如果在銅鑼灣想不到吃什麼,這間可以再encore
$31 4個餸在銅區不算貴啦, 新界區都要
用米粉做底很不錯,和腩汁湯底融為一體
整體算是幾好食
湯底好好味,差不多飲晒,而且飲完不太口渴,應該不多味精
如果在銅鑼灣想不到吃什麼,這間可以再encore
四餸米粉
2011-06-05
四餸米粉
2011-05-05 7 浏览
今日行過糖街,突然想起真係好耐冇食榮記,又見佢冇人排隊,於是即係入去。地方寬濶....咗好多,又乾淨咗...,叫咗一碗四餸嘅油面,四餸包括豬紅,大腸,羅白及牛根。豬紅其實是雞紅,因為比較..."鞋"口,大腸都好味,不過比較甜,羅白OK很入味,牛根炆得唔夠稔,比較硬一D。另一碗叫左一碗豬皮牛丸油面,豬皮很入味,份量又足夠。牛丸太少La,唔多夠喉。其實湯底同以前有些少分別,腩汁湯很深色但冇嚟味道。總言之,冇以前咁好食Lor
2011-05-05
  • 豬皮 &羅白
2011-05-05 12 浏览
榮記的湯底實在出色, 有一種叫人上癮的魔力令在港島區工作的我時常放工附近落車經過都忍不住吃一碗才回家是晚柯打了豬紅蘿蔔雞亦尖米粉佢的腩汁湯底加上每碗都有少許西洋菜和冬菜, 令我次次都忍不住飲了半碗豬紅 - 十分出色, 勁滑入口, 好好味蘿蔔 - 爽口清甜雞亦尖 - 好入味勁香唔使講野, 一定會成日來。
榮記的湯底實在出色, 有一種叫人上癮的魔力
令在港島區工作的我時常放工附近落車經過都忍不住吃一碗才回家
是晚柯打了豬紅蘿蔔雞亦尖米粉
豬紅 - 十分出色, 勁滑入口, 好好味
蘿蔔 - 爽口清甜
雞亦尖 - 好入味勁香

唔使講野, 一定會成日來。
2011-04-28
  • 雞翼尖
  • 豬紅
  • 腩汁湯底
2011-04-30 7 浏览
不用多說, 馳名銅鑼灣多年的榮記至今亦絕不乏食客記得筆者小時候每當經過糖街那邊榮記的門口總會人山人海至今亦然, 當天因事公事要待至3點左右才和朋友去進餐點了碗牛筋蘿蔔河 牛筋很腍, 蘿蔔通透無渣, 西洋菜和腩汁湯底為普通的湯粉生色了不少惟河粉粉身較幼 (筆者偏好), 但也很爽口加了支忌廉, 美味的一頓午餐就此用過
不用多說, 馳名銅鑼灣多年的榮記至今亦絕不乏食客

記得筆者小時候每當經過糖街那邊榮記的門口總會人山人海

至今亦然, 當天因事公事要待至3點左右才和朋友去進餐

點了碗牛筋蘿蔔河

惟河粉粉身較幼 (筆者偏好), 但也很爽口

加了支忌廉, 美味的一頓午餐就此用過
2011-04-29
  • 牛筋
2011-04-18 141 浏览
做完野諗緊去灣仔定銅鑼灣食車仔面,因為灣仔果間冇得坐,所以選左依間叫左豬紅、蘿蔔、雞翼尖同埋春卷 油麵個湯真係唔錯豬紅原全唔店....雞翼尖咸左少少春卷一般,可以不叫最正係蘿蔔,好入味,唔苦,係少左d
蘿蔔
2011-04-18
蘿蔔
2011-04-16 486 浏览
When I walked past this shop, I could smell fragrant marinated beef, I never knew that this shop would have such good noodles inside despite there's always people queuing outside.The unique place about this shop, is that they have watercress as a side vegetable.In noodles places the choices for vegetables are usually lettuce, Water spinach and Choi Sum.So ordered the watercress and a noodle with octopus and wonton with chives.WATERCRESSTasted nice, slightly grassy.Relatively clean.NOODLESThe noo

WATERCRESS
Tasted nice, slightly grassy.
Relatively clean.

NOODLES
The noodles served here are egg noodles, so they just taste the same as normal egg noodles.
The octopus was the best and not too chewy or overcooked.
The "chive wontons" turned out to be strong, the chives overpowered the whole thing.
2011-04-11 17 浏览
榮記粉麵原本係在行仔街邊檔賣車仔麵, 以前係行仔都成日光顧, 以牛腩牛雜為主要賣點, 還可以自己配料, 單拼, 雙拼,...四拼等!!經常都要排隊, 個個食完就走人!!魚豆腐, 魚肉春捲, 菜肉雲吞, 蘿蔔, 墨魚丸, 牛腩...樣樣都好好味, 湯底好濃, 唔須要下其他醬料已覺得惹味!!
經常都要排隊, 個個食完就走人!!

榮記
榮記
2011-03-12 12 浏览
見有好多人食,入去試吓,叫咗牛筋和豬大腸油麵,最好味係腩汁湯底,好香濃,但牛筋同豬大腸就無咩特別,唔知點解,份量好似好少,唔夠飽,所以$22碗 好似唔係好抵~~~
見有好多人食,入去試吓,
叫咗牛筋和豬大腸油麵,
最好味係腩汁湯底,好香濃,
但牛筋同豬大腸就無咩特別,
唔知點解,份量好似好少,唔夠飽,
所以$22碗 好似唔係好抵~~~
2011-03-11