2021-05-01
食私房菜最緊要係乜,當然係食特式既菜式啊。今次既食左幾道菜都幾特別。本地水耕沙律菜伴芝麻醬可能係水種的關係,菜葉係比較新鮮,伴上芝麻醬再加些少柚子味汁,配搭新鮮又開胃。茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子茶燻流心蛋入口好香蛋味,流心程度剛剛好。雖然魚子醬不太多,可能這樣配搭味道才不會被蓋過。而厚切茄子用炸烹調煮理,外層鬆脆,內裡又不會炸得太乾身。而醬汁就帶鹹味,用來配搭炸茄子就剛剛好。原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯一開蓋已聞到好香既椰皇湯味。芳香濃郁豚肉湯,入口啖啖甘香,要慢慢地放入口,品嘗埋鷓鴣肉及豚肉,燉完湯仍然保持鮮嫩味道,回味無窮。椒鹽豬肺豬肺係最難烹調的,因多工夫。而椒鹽炒豬肺就第一次食,入口煙韌爽口,味道夠哂濃郁。油浸時令海魚魚身炸到非常脆,直頭連魚骨都可直接入口。而魚肉又可保持外脆內滑,呢下工夫都值回票價呀!江南百花雞半隻呢道菜我就最欣賞。首先賣相一流。脆皮又加黑白芝麻,雞肉入口嫩滑,味道似炸雞但內裡又能保持有雞肉汁,仲可以同時食到兩種層次既味道。蟹皇瑤柱時令鮮蔬將蔬菜卷成一圈,面層鋪上蟹皇汁再加瑤柱點綴,用瑤柱味道帶出這道蔬菜。家鄉炒米粉24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉呢
本地水耕沙律菜伴芝麻醬
茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯
椒鹽豬肺
油浸時令海魚
江南百花雞半隻
蟹皇瑤柱時令鮮蔬
家鄉炒米粉24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉
呢道又係我心水菜式。首先要講下米粉。米粉非常幼滑,幼到似絲一樣,加上黑毛豬既甘香火腿一起炒。把所有甘香火腿香味帶入幼米炒內。一啖啖入口既輕鬆感覺,可以令我吃完一碗又一碗。不會太鹹,又不會太油膩,所以會令人吃多了,哈哈。
時令甜品,到最後甜品係傳統既中式湯丸喇。