2017-08-22 95 浏览
行開筲箕灣就梗係去東大街搵食啦經過個門口吸左我入去入到去望一望有咩正野食先今日我就最後點左以下食品三點漬物盛,香燒手打鮮墨魚餅,鹽燒鮮雞皮,汁燒鮮蠔燒飯團,香燒脆皮豆腐,燒脆香豬大腸,岩燒白鱔,香燒自家浸制醉香雞翼,法式鮮蟹肉虎蝦多士等野食既時候就當然四周望下,環境都幾舒服三點漬物盛--到底咩黎架呢???其實佢係三文魚軟骨,牛蒡,螢光魷魚三文魚軟骨--爽口清新牛蒡--咬落質感唔錯螢光魷魚--新鮮好味香燒手打鮮墨魚餅--埋到黎都聞到香,熱辣辣落口,外面煎到好香口,入面熱辣辣,好正鹽燒鮮雞皮--你以為雞皮咁肥就真係少年你太年輕喇佢應該以高溫炸過,食落有食薯片質感外仲加入雞既香味,幾特別.汁燒鮮蠔燒飯團--何為飯團呢,就係用紫菜包住黎食,隻蠔都幾好食,隻味唔錯,連埋個醬汁包落紫菜度食非常之夾香燒脆皮豆腐--外脆內軟,豆腐都好滑,外面熱配合起來好正燒脆香豬大腸--燒出黎好香口.冇街邊食個D怪味,唔錯,食落都唔油膩岩燒白鱔--超正呀,燒到熱辣辣,一口咬落去好有魚油既感覺,這就是鱔最正既感覺香燒自家浸制醉香雞翼--掩過既雞翼幾入味,同樣外脆內暖法式鮮蟹肉虎蝦多士--一個多士可以咁樣配合真係唔錯,隻
行開筲箕灣就梗係去東大街搵食啦
經過個門口吸左我入去

入到去望一望有咩正野食先

今日我就最後點左以下食品
等野食既時候就當然四周望下,環境都幾舒服
三點漬物盛--到底咩黎架呢???
三點漬物盛
其實佢係三文魚軟骨,牛蒡,螢光魷魚
三文魚軟骨--爽口清新
牛蒡--咬落質感唔錯
螢光魷魚--新鮮好味
香燒手打鮮墨魚餅
鹽燒鮮雞皮--你以為雞皮咁肥就真係少年你太年輕喇
香燒脆皮豆腐

香燒脆皮豆腐--外脆內軟,豆腐都好滑,外面熱配合起來好正
燒脆香豬大腸,岩燒白鱔,

香燒自家浸制醉香雞翼

香燒自家浸制醉香雞翼--掩過既雞翼幾入味,同樣外脆內暖
法式鮮蟹肉虎蝦多士
法式鮮蟹肉虎蝦多士--一個多士可以咁樣配合真係唔錯,隻蝦好實用冇雪味有蝦味,夾埋醬汁食真心回味

2017-08-21
香燒手打鮮墨魚餅
燒脆香豬大腸,岩燒白鱔,
香燒自家浸制醉香雞翼
法式鮮蟹肉虎蝦多士
  • 岩燒白鱔
2017-08-17 33 浏览
I need give it applause on how many good food here ! Waiter recommends the grill fish for us. The sauce on the side is well done; a bit sour yet yummy. The fish is in large portion and very fresh indeedPerfect to eat with wine ! The chicken with white wine is vey tender Grill beef tongue is another highlight. Not very salty and perfect with lemon juice Rice ball with sea eel. The sauce is yummy and tasty. Also ordered another one with oyster which is fresh and match with the rice Toast with crab

Toast with crab and salad is something I will order again ! Very crispy bread with crab meat

This come with the Thai sweet and sour sauce !

Shrimp meat wrapped with chicken skin. Found this super good and creative !

Ordered quite a lot of thing for three people and costs around $400 each which is very reasonable with this food quality !

2017-08-17 28 浏览
東大街出名多美食,今日就來吃吃。餐廳雖少,但用上黃光,感覺很柔和溫暖。而大家臺上都在飲酒,好像很親密的感覺。香燒自家浸制醉香雞翼,$36用上5年的花雕酒浸製,入口的酒香很重,但沒有酒的苦味。雞翼爽口,色澤深啡但有光澤,配酒一流。原隻大連鮑魚,$48鮑魚一客兩隻,有半隻手掌般大小,都算大隻。鮑魚用燒製的,入口有醬汁的濃郁味道,煙韌有咬口。巨峰乳酸梳打,$28用上巨峰乳酸syrup 配上梳打汽水,就是很喜歡那種很日本風味的汽水。有少少乳酸的豐盈和微酸,巨峰提子syrup 的甜味。這兒以串燒為主,食物製作唔會好快,但在舒服的環境下一邊傾計一邊享受美食,是一個不錯的選擇。
東大街出名多美食,今日就來吃吃。

香燒自家浸制醉香雞翼,$36

原隻大連鮑魚,$48

巨峰乳酸梳打,$28

2017-08-16
2017-08-17 23 浏览
而家有車很方便,所以都會去下唔同地方食飯,只要好食就得了。一直來到東大街的時候,都會吃傳統食店。不過實在吃了太多次,今次我就食下日本菜。見到餐廳已經滿座, 我們沒有訂座,所以便要等一下了。幸好我們是第一組,約15 分鐘便入到去。餐廳由很多清酒招紙貼出牆壁。厚燒牛舌心,$48牛舌心是牛舌最嫩的部份,而厚切的牛舌燒製後軟軟的,肉汁很多。鹽燒鮮雞皮,$28用上的是鮮雞的雞皮,一疊疊的掛在木簽上,燒製後的雞皮十分脆口,不像雞皮,像吃一疊疊的韓國薯片,卻有鮮雞的油香味道。汁燒鮮蠔燒飯團,$68這個是我們在等位時見到門外報導這款食物而點的。真人跟相片一樣好看。先用紫菜包裹著一半的飯糰,再包上一隻蠔同吃。飯糰粘粘的,而且好多飯焦,軟粘中又會有少少脆卜卜的。鮮蠔塗上醬油輕輕一燒,上桌時還是漲卜卜的,有蠔的鹹鮮味。香燒手打鮮墨魚餅,$68墨魚餅和平時吃的不同,是很鬆軟的,像吃魚片頭的質地。松葉蟹多士,$98推介。松葉蟹膏香香的,配上烤脆的多士,好滋味!

厚燒牛舌心,$48

鹽燒鮮雞皮,$28

汁燒鮮蠔燒飯團,$68

香燒手打鮮墨魚餅,$68
墨魚餅和平時吃的不同,是很鬆軟的,像吃魚片頭的質地。

松葉蟹多士,$98
推介。松葉蟹膏香香的,配上烤脆的多士,好滋味!
2017-08-16
2017-08-16 948 浏览
最近有朋友介紹我來呢間食今日來做野經過就同個同事入來試下原隻有殼元貝元貝肉厚鮮味面頭落左少少蒜好鬼香呢度原來有好多烤魚食烤魚有好多款我地叫左石蚌貪佢肉質比較嫩滑一來到就聞到d鹽香味老細無介紹錯條魚肉質超滑溜個醬係泰式醬來微辣帶酸正好帶出魚肉鮮味農場新鮮頂鴿皇呢個可以話係我食過最好食嘅肉質嫩亂好滑外皮燒得勁靚睇見已經流晒口水醉香雞翼雞翼加左酒落去調味平時食燒雞翼好係咁整感覺幾特別酒香唔太濃十分美味法式鮮蟹肉虎蝦烤多士多士超脆蝦肉帶爽蟹肉帶鮮甜加埋d醬汁超好食呢度d食材都非常優質服務有禮感覺呢度好有人情味隔離檯一家四口應該係熟客聽到d員工同佢地d對話感覺好warm因為見到d員工好細心之餘仲好關心d食客
最近有朋友介紹我來呢間食

聽到d員工同佢地d對話感覺好warm

因為見到d員工好細心之餘

仲好關心d食客
2017-08-14 44 浏览
今日要farewell 一位大學識既好閨密 因為佢要去美國secondment 一年所以就帶左佢去食一間位於東大街既日本居酒屋門口貼滿哂唔同雜誌既訪問 睇黎真係勁野黎店內其中一面牆貼滿左不同牌子既日本清酒做裝飾 Menu方面提供各式各樣烤物 只要你諗到既都有得食 當然都有岩哂心大心細既二人前啦但因為友人鍾情清酒 所以都係揀左散叫啦1/ 十四代 龍之落子 (HKD 658)HKD658當然唔係成支啦 大約300ml 到~兩個人share剛剛好~呢款清酒入口十分香醇 沒有辛辣感!濃厚香醇的口感讓我們一試難忘再配上三點漬物盛簡直是prefect match!!2/ 法式鮮蟹肉虎蝦烤多士 (HKD 78)虎蝦配上特調的醬汁放在多士上都係第一次試醬汁甜而不膩 配上烘烤得脆脆的多士 絕對可以encore 再encore!虎蝦方面原汁原味 完全沒額外的味道搶去其鮮味!3/ 串燒 左: 香燒黑豚六花腩 (HKD 38)右: 厚燒牛舌心 (HKD 48)五花腩相信大家都食唔少 六花腩又真係第一次聽!六花腩其實係係指近豬patpat尖下既腿肉,雖都都係得五層,但每一層既層次更加分明,燒出來既肉汁更多!當然
今日要farewell 一位大學識既好閨密
因為佢要去美國secondment 一年
所以就帶左佢去食一間位於東大街既日本居酒屋

門口貼滿哂唔同雜誌既訪問 睇黎真係勁野黎

店內其中一面牆貼滿左不同牌子既日本清酒做裝飾

但因為友人鍾情清酒 所以都係揀左散叫啦

1/ 十四代 龍之落子 (HKD 658)

HKD658當然唔係成支啦 大約300ml 到~

兩個人share剛剛好~

呢款清酒入口十分香醇 沒有辛辣感!

濃厚香醇的口感讓我們一試難忘

再配上三點漬物盛簡直是prefect match!!

2/ 法式鮮蟹肉虎蝦烤多士 (HKD 78)

虎蝦配上特調的醬汁放在多士上都係第一次試

虎蝦方面原汁原味 完全沒額外的味道搶去其鮮味!

3/ 串燒

左: 香燒黑豚六花腩 (HKD 38)
右: 厚燒牛舌心 (HKD 48)

五花腩相信大家都食唔少 六花腩又真係第一次聽!

六花腩其實係係指近豬patpat尖下既腿肉,雖都都係得五層,但每一層既層次更加分明,燒出來既肉汁更多!當然都更 juicy啦! 而且完全沒油膩感🤤

而牛舌完全是每次串燒必食!亦屬於中上水平!

4/ 香燒手打墨魚餅 (HKD 68)

唔是麵粉溝墨魚!

很重要所以要講三次!

口感十分q彈 而且食落去有墨魚粒粒口感!唔哂配上甜酸醬原汁原味咁食都好好味!

5/ 深海泥鯭 ( HKD 178)

好野當然要壓軸登場!
點呢道完全係個人私心 因為本人大愛食泥鯭!特別是中式加果皮一齊蒸個種!日式食法都係第一次!

而且呢條深海泥鯭都唔細架 大過成隻手板!

而且重點是 佢烤完之後 魚既鮮味同肉汁都被魚皮好好保護著 魚肉又鮮又嫩!令平時唔中意食魚既友人都同我搶著食

食後感:
每一樣燒物都好用心整
完全感受到小店既HEART

Must encore againnnnnn!

2017-08-14
  • 六花腩
  • 深海泥鯭
2017-08-14 22 浏览
今日收工同朋友去東大街食晚餐,好耐無嚟,好似又多咗幾間新舖。最後,我地揀咗呢間靜靜地嘅居酒屋,傾計都開心啲☺️呢到有齊串燒、海鮮、佐酒小食、主食、甜品。我地就每樣揀咗少少,一共就叫咗六款野食😋串燒又點少得牛舌🐮👅呢!($48)厚燒嘅牛舌心,口感又爽又嫩。雖然係厚身,但一啲都唔會燒得太韌,入面嫩得嚟仲好juicy👍🏻牛味頗香,作為牛舌fans嚟講,牛舌心值得再食😍五花腩就聽得多,六花腩好似比較少聽,店員就推介咗香燒黑豚六花腩($38)比我地。六花腩嘅特別之處係中間都會有脂肪層,薄薄地但好脆卜卜!層次比平時食嘅更加正,唔係淨係得面頭有脆卜卜嘅脂肪😆肉質方面就燒得耐咗少少,如果無咁乾身就perfect啦~松葉蟹多士($98),賣相好吸引,有啲蟹籽同香草作點綴。松葉蟹蟹膏厚厚咁搽係多士上面,蟹膏上面有蟹肉😝多士烤到好脆,一啖咬晒落去嘅時候個口感好豐富,又軟又脆👍🏻食完之後就會想食第二嚿,蟹肉齒頰留香😋蒲燒鰻魚飯團($48)一開始睇相覺得好大,但實物則較細件,但都合理。成件飯團都有鰻魚嘅燒汁,但質感就好黏身,好似糯米飯咁。鰻魚都幾香,但如果係厚身啲就更juicy更正啦!無菜不歡嘅我地叫咗個芝士焗雙

最後,我地揀咗呢間靜靜地嘅居酒屋,傾計都開心啲☺️

呢到有齊串燒、海鮮、佐酒小食、主食、甜品
我地就每樣揀咗少少,一共就叫咗六款野食😋

串燒又點少得牛舌🐮👅呢!($48)

厚燒嘅牛舌心,口感又爽又嫩。
牛味頗香,作為牛舌fans嚟講,牛舌心值得再食😍

六花腩嘅特別之處係中間都會有脂肪層,薄薄地但好脆卜卜!
層次比平時食嘅更加正,唔係淨係得面頭有脆卜卜嘅脂肪😆
肉質方面就燒得耐咗少少,如果無咁乾身就perfect啦~

松葉蟹多士($98),賣相好吸引,有啲蟹籽同香草作點綴。

松葉蟹蟹膏厚厚咁搽係多士上面,蟹膏上面有蟹肉😝
多士烤到好脆,一啖咬晒落去嘅時候個口感好豐富,又軟又脆👍🏻

食完之後就會想食第二嚿,蟹肉齒頰留香😋

蒲燒鰻魚飯團($48)

一開始睇相覺得好大,但實物則較細件,但都合理。
成件飯團都有鰻魚嘅燒汁,但質感就好黏身,好似糯米飯咁。
鰻魚都幾香,但如果係厚身啲就更juicy更正啦!

無菜不歡嘅我地叫咗個芝士焗雙花($68)

芝士好多,融晒係面,個味道好啱我,唔係太鹹,食多少少都唔覺得「漏」👍🏻
啲西蘭花同椰菜花都好夠腍,唔錯😋

食串燒又點少得茄子,呢到就比較特別,係西京麵豉茄子($36)
面頭鋪滿咗食章魚小丸子會有嘅木魚絲同紫菜😝
用麵豉整個味又幾得意,唔會搶咗茄子平身嘅味,同埋茄子嘅汁都保留晒,好味!👍🏻

餐廳好好,每月第二、四個星期二都會派飯比公公婆婆或有需要嘅戈,良心餐廳👍🏻☺️
2017-08-11 27 浏览
係香港想搵間主打串燒而又有驚喜嘅居酒屋可以話都幾難,有啲唔係太貴就係太隔涉,今次有朋友介紹去筲箕灣東大街試咗間叫桻之燒嘅居酒屋,真係喜出望外~~呢度鋪面唔算大不過出其地坐得好舒服~我哋4個人老闆推薦咗一啲招牌菜,好快啲食就續樣到,賣相真係好靚~忍唔住要續個講下~先嚟雞泡魚干,燒得夠透又唔乾身好滋味~再嚟松葉蟹多士,未食已經聞到超濃蟹味,真係有啖啖蟹肉勁鮮味,醬汁好開胃~漬物~有秋葵、牛展粒同牛蒡,好入味開胃~手打墨魚餅彈牙好大塊~醉香雞翼外皮脆囗多汁,食落陣陣酒香牛舌厚身夠淋,燒得幾香口呢個芝士焗雙花(西蘭花同椰菜花)唔講得笑~芝士味又濃又滑有拉絲~蠔燒飯團同鰻魚飯團好少地方有得食~雞皮蝦膠卷~雞皮燒到脆卜卜~正呀~清酒大蜆~啲蜆堅大隻~鮮甜呀~嚟居酒屋點都要有條燒魚~揀咗泥鯭,好鬼大條又多肉,一啲都唔腥仲好香好好味成個雪櫃都係佳釀~今次朋友楂車冇飲~下次一定再去食~~飲翻餐!

先嚟雞泡魚干,燒得夠透又唔乾身好滋味~

漬物~有秋葵、牛展粒同牛蒡,好入味開胃~

手打墨魚餅彈牙好大塊~

醉香雞翼外皮脆囗多汁,食落陣陣酒香

牛舌厚身夠淋,燒得幾香口

蠔燒飯團同鰻魚飯團好少地方有得食~

雞皮蝦膠卷~雞皮燒到脆卜卜~正呀~

清酒大蜆~啲蜆堅大隻~鮮甜呀~

2017-08-10
在筲箕灣東大街的兩面大道中存在了不少小店美食,當中不乏為人熟識的安利魚蛋粉麵。不過這次反而想介紹另一間日式居酒屋---桻之燒,在專營串燒的主食系列中竟然有驚人發現的頂級乳鴿。餐廳的室內裝潢較為樸實簡單,沒有融入日式家居的風格,普通的全木系的枱椅,白色灰泥石牆身掛有一塊塊的食物黑木板,其他周圍的牆身就貼滿清酒logo標貼等,反而帶有一種家庭小店的味道。餐牌以A5紙過膠成簿,雖然不是每款食物都有相片記載參考,不過每頁加插了日本漫畫卡通人物,變得精美耐看。食物款式分有前菜、小食、佐酒漬物、海鮮、乳鴿、雞類、豚和羊類、牛類、蔬菜、多士、主食、飯團、饀餅、甜品等。另外還有二人餐供應。餐廳主力清酒專賣,不過每大支清酒閒閒地都要成二、三千元,窮鬼小妹當然負擔不起,但原來老闆也有每天供應三款散點300ml的清酒讓客人淺嘗,款式也不時更改,大多數都是市面未有炒賣但質素很高的推介。結果,我們就點了老闆建議下的愛山 十四代清酒($600/300ml)。入口微辛爽朗,後有餘絲般的甘甜醇美,的確值得一試。三點漬物盛($88)秋葵醬油漬先來一點前菜打開味蕾。秋葵中心滑滑的黏液,總給人一種滑潺潺的感覺,小妹就不太喜

三點漬物盛($88)

三點漬物盛($88)

秋葵醬油漬

先來一點前菜打開味蕾。秋葵中心滑滑的黏液,總給人一種滑潺潺的感覺,小妹就不太喜歡了。興幸添加醬油漬中和秋葵里的大量水分,使秋葵的口感保持爽脆的同時降低黏膩感,是一種純粹的脆口美味。

淮山醬油漬

淮山被醬油醃成漬物,清涼爽口,但同樣咸濃不少,幸好淮山頭端沾上白芝麻,帶來點點香口感覺。

螢光魷魚漬

切成條狀的魷魚就像新鮮捕獲一樣,滑溜而充斥強烈咸鮮的海水味,單純吃著魷魚漬少不免覺得太咸,廚師精明地把洋蔥處理過,免去了辛辣的刺激感,同時間減輕魷魚的咸腥,變得很精彩了。

厚燒牛舌心 ($48)

牛舌心灑上黑椒和鹽調味,肉香濃郁,牛舌爽彈無比,口感十分有嚼力,滋味無限延伸。

法式鮮蟹肉虎蝦多士 ($78)

每件多士都很有份量,是平常正常size的一倍,多士上面放有兩隻完整肉身的虎蝦肉,肉質肥美、爽彈鮮香,不過若然多士是配襯芝士而非千島醬會更吸引。

汁燒鮮蠔燒飯團 ($68)

完整的燒飯團上,插上兩粒身型圓滾滾的廣島蠔肉,肉質柔軟鮮甜,肉汁還很豐富。飯團外層塗上自家製燒汁再去烤熱,燒得一身焦香香氣,外層燒至煙韌黏口的飯焦,配合燒汁的濃烈味道,惹味得很。
清酒煮日本沙白 ($78)

清酒煮日本沙白 ($78)

半張開殻的白蜆露出渾圓肥厚的肉身,一碗大概有十隻左右,未算滿足。清酒澀味不會太搶,反而有陣陣淡然的酒香,再配上洋蔥、胡蘿蔔絲和韮菜等蔬菜共煮,大大吊出蜆肉鮮甜的味道,加上肉身嫩滑鮮味一流,飲著湯汁也很美味!

新鮮頂鴿皇 ($98)

小妹也是首次在日式餐廳中看到有乳鴿的菜式,感覺非常新穎,加上餐廳以真正日式串燒爐來燒乳鴿,和一般坊間用省手方法來炸紅燒乳鴿截然不同。

由於即叫即制,做法需時,所以當老闆遞上餐牌之前都已經給我們溫馨提示,眼見幾乎都張一枱都有乳鴿的終影,便知道是餐廳的招牌菜,不能錯過。餐廳採用只有23日大的乳鴿,體型適中夠結實而且肉身脹卜卜。另外,師傅的斬功利落,乳鴿的切口可見完整。

用上18年的滷水浸熟,臨上枱前再塗上一層麥芽糖水上色,令外層變得更加光亮紅澤。用手撕著吃,肉汁豐富、肉香迷人,多肉不嚡口且甘香,滋味富彈性,清爽而鲜美。配上雜菜沙律減低油膩感,同時淮鹽亦能提升味道,真的不容錯過。但若果事後再有一碗檸檬水洗洗手就更完美了。

桻之燒 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣東大街55號地下
2017-07-16
2017-08-01 679 浏览
今晚收工約了弟弟晚餐,他說因為我生日所以吃精緻一點。他選了位於東大街的桻之燒,小小的一家店卻供應不同燒物和日本酒,尤如置身在日本的居酒屋一樣。牆上有好多酒label,原來這裡的酒都是店家在日本買回來的,尤其是十四代的系列,並沒有正式出口,所以算是獨市。平常不太好清酒的我都蠢蠢欲動要喝一杯,店員就推介了相對易入口的黑繩,香味清新,入口清甜帶點強烈,不過卻很順口/ 喉嚨,不會有灼熱或不適的感覺,改變了我對清酒的偏見。香燒脆皮豆腐不宜即食,剛燒起真的好熱!木魚片煙靭也增加了香味,豆腐薄皮脆,內裡滑溜柔軟,正店員另外推介了今天精選,燒苦瓜,我倆就決定豁出去一試。苦瓜本身其實不算苦又帶點甘香,加上頂層舖了焦糖脆脆的甜甜的,讓苦瓜更易入口,變得好吃。芝士焗雙花即椰菜花和西蘭花,每球大大的,非常新鮮爽脆。芝士汁份量多,混了忌廉,又能拉絲,味道又香又creamy,和雙花非常夾。牛舌一直都是我的最愛,不論厚薄也喜歡,不過當然厚燒更正!咬下去又香又爽口,中間部份比較軟身,牛味又重,是最高的享受這汁燒鮮蠔燒飯團感覺創新,要自己拆下來再分配都紫菜上。最好的就是一上菜就吃,紫菜才不會軟。蠔和飯團都燒的非常入味,

苦瓜

芝士焗雙花

厚燒牛舌心

這汁燒鮮蠔燒飯團感覺創新,要自己拆下來再分配都紫菜上。最好的就是一上菜就吃,紫菜才不會軟。蠔和飯團都燒的非常入味,尤其蠔的味道鮮甜,燒汁味道也濃郁,咬下爽脆的紫菜就感受到甜味,又是水準之作。
汁燒鮮蠔燒飯團

老實說我未試過這樣吃牛骨髓,平常吃都是白色的,但這是啡紅色的,上面配搭的醬有鹹香味,已相當濃郁;而骨髓部分的味道更重,帶點肝臟的味道,感覺豪華,放在多士上吃就如吃鵝肝一樣。
秘製香焗牛骨髓配法包

燒雞皮像炸的,非常香口,整個都是脆的沒咬到肥膏,好邪惡啊!但雞皮在居酒屋是必食的小食!
鹽燒鮮雞皮

大大隻雞翼上菜時已經聞到淡淡的酒香,味道既香且甜,外皮又脆,肉質又嫩又多汁,好想吃多兩隻

香燒自家浸製醉香雞翼

香燒雞皮蝦膠卷也是一項創意料理,用煎得香脆的雞皮包著爽口彈牙的蝦膠,雞油滲進蝦膠中味道更香和甜,口感層次更為豐富

香燒雞皮蝦膠卷

不知不覺吃了好多東西,每款都好精緻,又好看又好吃,

2017-07-26
秘製香焗牛骨髓配法包
香燒自家浸製醉香雞翼
香燒雞皮蝦膠卷
2017-07-31 73 浏览
友人家住東大街,探訪之餘,順便晚飯聚舊。東大街食肆林立,友人當然熟悉邊到有好嘢食啦。帶我去了一間好細的店,有點似居酒屋。我反而覺得細店做出來的菜式比較用心,有熱誠。友人喜愛杯中物,點了清酒。我對酒沒有研究,只覺得容易入口,有餘韻味道。友人介紹了她最喜歡的幾款菜式。自家浸制醉香雞翼燒得顏色好靚。每啖都感受到酒香。原來用了花雕酒釀製。另一款燒物是手打鮮墨魚餅,彈牙有嚼口,墨魚味濃,配淸酒不錯。燒脆皮豆腐外脆內軟。海鐵立是友人特別推介,原條魚連皮焼烤鎖著肉汁,好嫰滑,加上鹹鹹地,連配汁都不用,好味。蒲燒鰻魚飯圑我最喜歡,鰻魚好juicy,醬汁又美味。飯團焦焦地的口感我最鐘意。
友人家住東大街,探訪之餘,順便晚飯聚舊。
清酒
友人介紹了她最喜歡的幾款菜式。
自家浸制醉香雞翼
燒得顏色好靚。每啖都感受到酒香。原來用了花雕酒釀製。
自家浸制醉香雞翼

手打鮮墨魚餅

燒脆皮豆腐外脆內軟。
燒脆皮豆腐
海鐵立
蒲燒鰻魚飯圑
2017-07-24
2017-07-26 87 浏览
很早就說要和弟弟好好慶祝一下考完試。然而不是他忙就是我忙。今天終於難得約到時間吃一頓!我們選了這家離家不遠的燒烤店。店小小的位置不多,但佈置很特別,看得出老闆下了一番心思。它有厚厚的一本餐牌。裏面前菜、主食、各式各樣串燒應有盡有。不能盡錄,選了幾頁分享一下。這餐廳是仿居酒屋的風格,所以有不少酒藏呢!最適合想約兩三知己把酒言歡的。花多眼亂不懂選擇,我們索性讓老闆給我們推薦一下。老闆問了下我們的喜好,就給推薦了幾款串燒。有海鮮、有肉、有飯、有蔬菜!既美味又健康的一餐呢!這兩款燒海鮮相當出色!吃串燒不吃海鮮說不過去。鮑魚和象拔蚌上面都加了一些蔥蒜,吃下很香口,但又不失海鮮的新鮮味道!燒的時間剛剛好,完全熟透的同時又肉質嫩口。而且格價是挺合理的,以這新鮮的好食材而言,是算抵食的!松葉蟹多士是這餐一大亮點。多士烘得香脆可口,蟹肉份量多而且新鮮清甜,再加上少許三文魚籽於頂面,更帶出蟹肉的鮮味!醉香雞翼有微微酒香。雞翼燒得完全熟透,但外層只有微焦,可見高水準的燒烤技術。燒蠔飯團賣相十分有趣!老闆說這要把飯團切開一半,一人一隻蠔一張紫菜包起吃。我的手握技術不錯,但弟弟就要上下兩張紫菜包著吃。蠔很鮮甜肥

。而且格價是挺合理的,以這新鮮的好食材而言,是算抵食的!

松葉蟹多士是這餐一大亮點

我的手握技術不錯,但弟弟就要上下兩張紫菜包著吃
。蠔很鮮甜肥美,飯團就味道比較淡。

這燒雞皮是這餐另一亮點!別看這普通的雞皮,可是價廉物美呢!老闆介紹是新鮮雞皮去了油脂再炸的。吃下香脆又軟韌,而且無肥膩感

最後是這個芝士焗雙蔬。熱辣辣的焗鍋端上時還要用木板盛著。雙蔬有西蘭花和椰菜花。足夠健康的

芝士很濃郁,熱鍋時還能拉出絲呢!我吃了幾個就吃不下了,弟弟卻能把它給KO哈哈!

這真是很滿意的一餐,食物美味之餘亦健康營養
2017-07-25
  • 燒雞皮
  • 松葉蟹多士
3K
2017-07-25 141 浏览
筲箕灣東大街第一次去講都無人信。今晚約了家人專程去逛街順道食晚飯。原來成條街都係食店,各式各樣好熱閙。我最鐘意食日本莱,晚飯去了一間細小的店舖,主打日式,其實還有其他國家菜式,聽老板說只要硏究出來好味的都會做。可謂多元化。品嚐日本菜清酒少不了。十四代清酒聴聞已被炒得火熱,佳因出產地是山形縣,在泉水環抱的環境下,釀造的酒自然了不起。我不太董喝酒,但喝起來淸中帶甜,香醇飽滿。先來三款漬物,有酸醋秋葵,牛角煮和鹽漬魷魚洋蔥。非常開胃的前菜,佐酒一流。清酒煮曰本沙白有驚喜,湯底清甜帶酒香,蜆肉煮得剛好,嫩滑鮮甜。配料的芹菜,紅蘿蔔.....居功不少,帶出清甜味。燒乳鴿是從農場新鮮購入,果然肉質大有不同,軟熟嫰滑。燒得外脆內軟,香口惹味。黑毛豚肉露筍卷這個就麻麻,露筍有渣,豚肉調味過鹹。對於蟹痴的我,松葉蟹多士就滿足到我。多士烤得脆口,整個口腔充滿著蟹的鮮味。最後來個汁燒鮮蠔燒飯圑,燒汁勁惹味,飯粒有焦香,蠔隻鮮甜多汁,配搭不錯。

原來成條街都係食店,各式各樣好熱閙。

清酒煮日本沙白

農場新鮮頂乳鴿

黑毛豚肉露筍卷這個就麻麻,露筍有渣,豚肉調味過鹹。

黑毛豚肉露筍卷

農場新鮮頂乳鴿
松葉蟹多士
汁燒鮮蠔飯團
2017-07-23 84 浏览
朋友住鰂魚涌,今日放工搵佢食飯,佢就帶咗我來呢間餐廳食串燒。餐廳地理位置非常方便,地鐵站出行5分鐘左右就到達。環境不算十分寬敞,但坐得舒服。見到食評不少人點二人套餐,我哋兩個都跟住叫。第一道菜係一口生蠔,混上番茄醬令生蠔更鮮味。個人十分喜愛呢道雞泡魚干,非常香口,不但煙煙韌韌,而且愈嚼愈香。蝦多士好香脆,蝦肉肥美,混上酸酸甜甜的醬汁以及蟹肉令人印象深刻。沙白清甜可口非常肥美,而且鮮味十足,朋友讚不絕口。花雕味欠奉,但雞翼燒得唔錯。牛小排配上番茄及蔥令到整體感覺冇咁油膩,牛味濃郁,未至於入口即溶,但都幾好食。燒蘆筍吸引之處係外層香燒,但內裏依然有水份唔會太乾呢個意大利飯絕對係今晚嘅亮點,大啡菇水份十足,黑松露味濃郁,意大利飯硬度恰到好處,非常好食。大話七幾好飲,但下次飲會叫少冰,因為飲飲下越嚟越淡。埋單$514,價錢合理。

餐廳地理位置非常方便,地鐵站出行5分鐘左右就到達。
環境不算十分寬敞,但坐得舒服。

一口 生蠔

磯燒雞泡魚干

清酒煮沙白

沙白清甜可口

非常肥美,而且鮮味十足,朋友讚不絕口。
花雕醉香燒雞翼

花雕味欠奉,但雞翼燒得唔錯。

美國安格斯牛小排串

燒鮮蘆筍

燒蘆筍吸引之處係外層香燒,但內裏依然有水份唔會太乾

黑松露大啡菇意大利飯

青蘋果乳酸梳打+凍大話七

大話七幾好飲,但下次飲會叫少冰,因為飲飲下越嚟越淡。

埋單$514,價錢合理。
磯燒雞泡魚干
清酒煮沙白
花雕醉香燒雞翼
美國安格斯牛小排串
燒鮮蘆筍
黑松露大啡菇意大利飯
2017-07-20 50 浏览
呢間桻之燒係東大街屹立左好耐,通常屹立左咁耐都一定非常受歡迎,住係附近都未食過添,今晚就同朋友試下掛在牆上的餐牌種類繁多,連酒的種類也超多的,像日本的居酒屋呢農場新鮮頂鴿皇真的不錯, 上台時仍然是熱騰騰的, 而且肉質嫩滑, 外脆內軟清酒煮日本沙白, 非常鮮甜而且每隻都肥大肉厚,忍唔住飲晒個湯!!!蒲燒鰻魚飯團:呢個飯團外脆內軟,飯混埋鰻魚肉,香氣十足香燒手打鮮墨魚餅: 墨魚餅挺彈牙爽口的,同出兩食好唔同,食到停唔到口牛骨髓配法包: 聞起上來也是香味四溢的,牛骨髓本身油脂甘香, 還有幾片多士一同送上來燒雞皮和燒苦瓜也不錯喔!!!

蒲燒鰻魚飯團:呢個飯團外脆內軟,飯混埋鰻魚肉,香氣十足

燒雞皮和燒苦瓜也不錯喔!!!