2018-04-24 894 浏览
回說剛剛過去了的農曆新年,我在新年看了三部賀歲的港產片,加三套荷李活電影。但是只要自己還有本錢,還有時間看電影的話,我沒所謂再掏腰包,花錢買票入場看電影。就像新年過後,有一套最近曾經獲選提名今年「香港電影金像獎」的港產電影,在將軍澳某戲院內舉行優先放映場,我及時在一個星期之前,購買了一張戲票。到了電影放映當日,我一早已經坐巴士來到「將軍澳港鐵站」。不過我來到商場的時候,距離電影開場播放的時間還有一段的距離,於是我先在商場附近的地方尋找食店,看看有什麼食品飲品可以一試。本來我有一間食店很想幫襯,奈何那食店當時正在小休和進行維修,我被迫忍痛放棄。結果我漫無目標之下,最後走到商場旁邊的「將軍澳中心」,找到另一間我都有關注的台灣菜食店,店名就叫做「桂花小幸」。可惜我去到「桂花小幸」的時候,遇上「桂花小幸」座無虛席,全場滿座的熱鬧景象。當時我實在沒有足夠時間再去排隊輪候,所以我最後被迫放棄等候,食店只能等下次有機會再幫襯。正在我準備離開「桂花小幸」的時候,我無意中發現「桂花小幸」旁邊,原來另外開了一間外賣飲品部,包括有很多台灣地道的茶品或台灣奶茶售賣。還有外賣杯裝的芒果果茶提供,於是先付款購票。

還有外賣杯裝的芒果果茶提供,於是先付款購票。我在眾多的「桂花小幸」的台灣手調飲品之中,選擇了一杯很有高貴氣質的台灣手調飲品。

這飲品的名稱,叫做「仙氣芒果茶」,「仙氣芒果茶」單是名稱,已經勾起對它的無限期盼,因為我實在很喜歡飲,跟芒果或芒果汁有關的飲品。

不過,我在「桂花小幸」購買這杯「仙氣芒果杯」實際製成品的味道,竟然跟我期盼的味道有很大的出入。

因為這杯「仙氣芒果茶」的味道實在太淡薄了,味道淡得連最基本應有的芒果甜味都完全喝到。

回想當日我在「將軍澳廣場」的「桂花小幸」的飲品部外面,我看着「桂花小幸」的店員,跟其他台灣飲品店的店員一樣,在廚房一眾盛載着飲品原材料水的容器面前,不斷埋首工作製作飲品。

當時我真的誤以為「桂花小幸」店員製造出來的「仙氣芒果茶」製成品,「仙氣芒果茶」都會有很濃的芒果香甜味道,就算要花心機努力搖勻飲品,我也沒有所謂。

而且我購票之後,一直站在「桂花小幸」的飲品部門外,一直都很對「桂花小幸」的「仙氣芒果茶」抱有很強烈的期盼,但是經過十多分鐘才成功完成的「仙氣芒果茶」味道,始終讓我大惑不解。

尤其是「桂花小幸」製造的「仙氣芒果茶」製成品,實在跟它的名字實在很相似,外賣杯的外表也很精緻,換來實際味道竟然只剩下茶味,卻喝不到任何跟芒果有關的甜味。

仙氣芒果茶(凍)

「仙氣芒果茶」的外表的而且確是呈現像芒果的橙黃色,論「仙氣芒果茶」的外表跟造型,「桂花小幸」的「仙氣芒果茶」肯定能取得滿分。

奈何「桂花小幸」的「仙氣芒果茶」,彷彿有如不食人間煙火的神仙,外貌「仙氣」贏盡分數的同時,味道卻出乎意料地完全喝不出有芒果甜味,只剩下茶味,這個是令我有點失望。

我曾經嘗試過,努力把「仙氣芒果茶」不斷換勻,我希望搖勻之後,可以喝到「仙氣芒果茶」的芒果甜味,可惜事與願違。

可能各位編輯們,你們可能會對我的這篇食評抱有懷疑態度,懷疑我沒有切實描寫說明「仙氣芒果茶」的實際味道。但是我真的很想說,我買到的「仙氣芒果茶」真的徒有亮麗外表,但是卻只喝到一般茶的香味,卻喝不到芒果茶的甜味。

我就這樣花了二十六元,但是喝到一杯只有亮麗造型與茶味,卻沒有了甜味的「仙氣芒果茶」,我是有點失望,但又未至於死心,唯有留到下次再來幫襯主菜吧。

另一方面,我亦希望各位編輯們,可能諒解我的處境,我真的喝不到,感覺不到「仙氣芒果茶」的真正味道,很對不起。
2018-03-10
16 分钟 (外卖自取)
2018-04-21 73 浏览
跟住在附近的中學同學吃晚飯, 選擇了一間大家都未吃過的台灣菜 。先試他的牛肉麵, 紅燒湯底有微微的辣味,又不至於太油。牛肉部分很軟淋,亦很入味, 是不錯的選擇。 同學選擇了鹵水雞翼麵 ,麵的湯底和牛肉麵一樣,所以不多說了 。雞翼很入味, 亦帶點麻油香味,也很好吃。跟餐加5元便有一隻鹵水蛋 。鹵水蛋很細小, 不太特別 。另外,再加十元便有一個上湯浸菜 ,可以補充一下飲食上的纖維, 清清淡淡的 ,也不錯。整餐飯連飲品 ,也只不過是180元 ,相當抵吃!

整餐飯連飲品 ,也只不過是180元 ,相當抵吃!
2018-04-11
場內裝修好靚,好舒服下,有點似台灣既咖啡館甘。服務麻麻,好似快餐店甘自己出執俾錢落單。一心去試佢主打既牛肉麵,湯底一飲落去覺得好甜,甜到覺得加左「師父」,已經O嘴。之後食埋佢白色既麵,覺得好似上海麵。d肉一般。總之,係非常唔正宗 唔好食既台灣牛肉麵。
2018-04-07 105 浏览
曾2次到該店買珍珠奶茶。一次在平日,一次在假日。假日客人多是可以理解的。但員工收銀的只做收銀,沖茶的只做沖茶。沖茶的見有3至4位,即共有5人在外賣counter,设有人做叫号碼取茶。眼見有5至6杯茶已沖好放在一旁。直到我去問,先叫号碼,仲話假日人多,不夠人手。真係有無搗錯,甘多人,都話人手夠,無做嘢,就誠認吧。但其他品牌的珍珠奶茶店,常常只有2位店員,一個收銀,一個冲茶。不明那些店員在做什麼。不會再去此店。還有店內的冷氣超凍

還有店內的冷氣超凍
外卖自取
2018-04-02 87 浏览
不嬲想試呢間餐廳好耐,就趁lunch time 同同事一齊嚟!呢度有少少唔方便,因為要去counter 落單比錢,之後先有人送餐嚟。但係d 位都尚算舒服,唔會坐到好迫!呢度食物都算多選擇,但見佢好似出名食牛肉麵,咁就梗係要試牛肉麵!佢個麵無論係湯同麵同牛肉味道都係OK好食!但我就發覺丸類就真心伏!懷疑係未解凍得晒所以好大浸雪藏味!初初以為係自己碗麵果粒有問題,但我哋叫咗個炸花枝丸都有同樣情況,而且價錢仲要唔平!總結牛肉麵係出色嘅,但就千祈唔好叫任何嘅丸類!

總結牛肉麵係出色嘅,但就千祈唔好叫任何嘅丸類!

2018-04-02 108 浏览
鹽酥雞擺左好耐,一啲都唔脆,好難食,起初都被相片吸引,一入口就知中伏,軟身既鹽酥雞真係未試過,估唔到炸既鹽酥雞都出事呢碗米線冇咩特別,配料不多,非常單調,最差係啲菜煮到好爛。餐唔包飲品,加6蚊,份量好細,2啖飲晒,唔夠要叫2杯,而且超級甜!

真係未試過,估唔到炸既鹽酥雞都出事

呢碗米線冇咩特別,配料不多,非常單調,最差係啲菜煮到好爛。

2018-04-01
2018-03-29 62 浏览
終於有得放長假啦💟今日嚟到tko plaza dinner 👻 呢間台灣野裝修偏文青風🙆🏻‍♂️影相一流🌈 晚餐都有各式套餐,我地先揀左個三拼牛肉飯定食($88)🐮🐮 腱心牛肉夠淋,牛味十足🙏🏻牛丸彈牙有咬口👍🏻 跟餐嘅津白好甜,夠fresh.😜燉湯清甜滋潤😀 另外一個餐嗌左鹽酥雞排麵($58)⭐️ 要左紅燒牛肉湯,好香又有牛味!麵質彈牙有麥味❤️ 而雞排炸得香口,雞肉嫩滑多汁🍗🍗🐥 小食嗌左桂花雞翼😃 點左桂花醬,甜甜地帶桂花香😜 飯品要左蜂蜜綠茶,小甜茶味十足☀️ 熱可可要左小甜,飲唔哂仲可take away ⭐️

晚餐都有各式套餐,我地先揀左個三拼牛肉飯定食($88)🐮🐮

另外一個餐嗌左鹽酥雞排麵($58)⭐️
要左紅燒牛肉湯,好香又有牛味!麵質彈牙有麥味❤️
而雞排炸得香口,雞肉嫩滑多汁🍗🍗🐥

小食嗌左桂花雞翼😃 點左桂花醬,甜甜地帶桂花香😜

飯品要左蜂蜜綠茶,小甜茶味十足☀️

熱可可要左小甜,飲唔哂仲可take away ⭐️
2018-03-28 90 浏览
將廣一粥麵附近最近新開既台灣店,叫桂花小幸,幾特別,岩晒我愛台菜既人去幫襯一下話晒之前都成日飛去台灣,幾掛住果浸台味講返我同友人入去依間店,店位都幾細下,無排隊情況。點完野食,食物同普通台灣菜都差不多賣相,望落都幾足料咁。當第一啖肉入口,都無咩野,慢慢,整個口腔好咸!好似食一啖盐入口個feel!!!!!有無搞錯,我都算好重口味,點知d豬扒同雞扒仲要落咁重量盐,想食死人咩無事都食到腎虧!菜式:盐酥雞扒魯肉飯: 雞扒本身放多左盐,炸粉又咸,咸上咸炸排骨魯肉飯: 咬一啖豬扒=咬一啖盐,肉質咸到飛起魯肉汁勁重豬皮味,個肉汁調味都偏咸。附送的青瓜: 真係未食過咁難食既青瓜,混醬混到勁似洗潔精味,嚴重懷疑調味果個人係咪岩岩學廚蒜泥白肉$38: 依道菜,真心覺得欠缺誠意🤣真係第一次係食評度打: 好垃圾!垃圾咁既價錢唔值飲品方面就正常d食後感:重申一次: 好鬼咸!!有待改善食物調味,就算新店幾旺幾多客流都好,請唔好求其出品d垃圾級質素既食物,太高納會嚴重損害客人身體
話晒之前都成日飛去台灣,幾掛住果浸台味

無事都食到腎虧!

菜式:

盐酥雞扒魯肉飯: 雞扒本身放多左盐,炸粉又咸,咸上咸

炸排骨魯肉飯: 咬一啖豬扒=咬一啖盐,肉質咸到飛起

魯肉汁勁重豬皮味,個肉汁調味都偏咸。

咁既價錢唔值

👎🏻炸排骨魯肉飯
👎🏻魯肉飯
洗潔精味青瓜
垃圾級👎🏻蒜泥白肉
每一啖肉,每一啖汁飯都係咸
2018-03-27 55 浏览
香港有很多台灣菜的餐廳,但以桂花作主題的應該只有桂花小幸吧。這裏有分外賣台式飲品部和堂食兩部分,裝修主要行文青路線,打造休閒輕鬆風格。點餐需要到門口收銀處先付款,拿著號碼牌和收據等待店員把食物送上。既然桂花是餐廳的主題,就點了碟桂花雞翼。雞翼和桂花醬汁是分開送上的。雞翼本身已稍微醃製了,不沾醬汁已經很好吃,外脆內滑。不過配上甜甜的桂花汁令雞翼吃起來好開胃,味道很清新,而且有花香味,確實很特別👍🏻滷肉飯亦是台式餐廳的必叫之選,於是點了鹽酥雞排滷肉飯。雞排份量多,不太厚粉,可惜是肉排稍為有點兒乾,應該是炸雞時間稍嫌長了一點。滷肉調味適中,而且有冬菇香味,做得不錯。身為牛魔王的我亦點了三拼牛肉飯。三拼有牛𦟌、牛腩同牛丸。份量頗多,牛腩不肥不瘦,炆得頗軟熟,可是牛肉汁味道略微淡,如果可以改善醬汁濃度就心滿意足了😌鹽酥花枝丸~~ 雖然簡單,但我好喜歡🤣😋炸到金黃色、大大顆的花枝丸😍一咬開就見到粒粒花枝,很爽口。

2018-03-25 34 浏览
之前試過佢外賣飲品今次黎食堂食試試佢7點鐘到到開始有人等緊位唔算多人好在十零分鐘就到依家好多台灣餐廳都係半自助形式睇岩去cashier 買餐最後我揀左個紅燒牛肉麵湯底唔錯我個人喜歡台灣當地再濃d ge但d 牛𦟌就好un每舊都痴牙ga..白蘿蔔有渣同苦ge紅蘿蔔好甜好大碗我食左一半到就飽左男朋友係牛肉牛𦟌牛丸麵牛肉好淋 牛𦟌都係un牛丸係牛筋丸唔錯佢所有麵default 係紅燒湯底可以揀其他ga 最後一個蒜泥白肉...我唔知道..呢個肉硬係好似有d 同平時食ge 唔同食完食多幾舊香口膠都唔掂ar另外我嗌左熱ge黑白珍珠豆乳都唔錯 唔會太甜呢餐190蚊
之前試過佢外賣飲品

最後我揀左個紅燒牛肉麵

湯底唔錯
我個人喜歡台灣當地再濃d ge
但d 牛𦟌就好un
每舊都痴牙ga..
白蘿蔔有渣同苦ge

牛丸係牛筋丸唔錯
佢所有麵default 係紅燒湯底
可以揀其他ga
最後一個蒜泥白肉
...我唔知道..
呢個肉硬係好似有d 同平時食ge 唔同

食完食多幾舊香口膠都唔掂ar

另外我嗌左熱ge黑白珍珠豆乳
都唔錯 唔會太甜

呢餐190蚊
2018-03-24
2018-03-24 52 浏览
文青又多了一個好去處。文藝氣息瀰漫於餐廳中,木枱木櫈、掛牆畫作、餐牌設計簡約,毫不做作,更有台式名物的解說,為用餐體驗添上幾分知性。既然是台式餐廳,牛肉麵固然是必試菜式。這家的牛肉麵算是上品。湯底清甜,但油份稍多。牛肉燘得軟腍入味,入口立即化開,但有點肥。麵條硬而煙韌,能滿足愛麵者的追求,不得不提的是,湯底可選藥饍湯或清雞湯,滋味與健康兼得。這店實行半快餐形式,客人要自行排隊點餐,但食物則由店員送上。店外更設飲品站,讓台式飲品控多加一個選擇。

剛剛超嬲😡囉,個個叫號碼架大嬸待應超無禮貎,我問佢2 人重有幾多個要等,佢話佢要叫囇d3-4 人先,之後有位剩先叫2人,之後重無拉拉問隔離個客,甘係吾係好公平先。問題係我只問了一句,關公平咩事,我又無話我大肚可吾可以入先,問重有幾多個好正常jai,大肚已經難受,重要被妳㩺視,想點丫😢😡😠😟😞😩😫😤😖

2018-03-08 69 浏览
住喺將軍澳,成日出街食,好多嘢都食到厭曬。早排見到呢間新開,經過好幾次都想試下,但每次都要等大約10個,等唔切~今次見到等2個就試下,不過都等咗大約20分鐘。餐廳環境舒服,會播住台灣嘅歌,好有台灣feel。呢到要自己出去counter落單,嗌咗個鹽酥雞排麵($58),XO醬酥排骨滷肉飯($53),再加咗杯荔枝綠茶少冰(+$6)。綠茶完全沒有荔枝味,感覺就係一杯普通凍綠茶,加上少冰都仲係好多冰,飲到後尾有啲淡。等咗大概40分鐘,麵同飯都未到(對面枱等得仲耐),就問吓侍應大概要幾耐,點知佢話個系統剛才壞咗冇落到單,但完全沒有人通知過我們,正常都要問一下客人吧?再過了15分鐘,終於有得食了。麵嘅湯底味道不錯,而且麵係有湯嘅味道,唔會冇味,麵是較幼身的麵,個人比較喜歡扁麵,比較有口感。炸雞排都幾好食,如果肉更厚會好啲,麵食整體都不錯。滷肉飯不過不失,滷肉不會過肥,排骨亦不算太乾,略嫌份量少了一點,男生吃的話,可能要另外再加小食~整體來說是一間不錯的台灣餐廳,如果不用等咁耐的話就更好了~

整體來說是一間不錯的台灣餐廳,如果不用等咁耐的話就更好了~
2018-03-04 93 浏览
呢間台式餐廳係新開嘅, 所以一於同老公試下,我哋叫咗一碗牛肉麵加三蚊要咗麻辣湯底,另一碗叫咗酥炸排骨麵, 小食叫咗三粒椒鹽花枝丸, 加六蚊要咗一杯荔枝綠茶。兩碗麵嘅麵底都好味,有咬口 ,可惜湯底都係好咸 , 本身對牛肉麵嘅湯底有期望, 諗住會好似台灣嗰啲牛肉麵嘅湯底, 可惜呢度 只係比一般嘅味精湯底香濃啲,只有少少牛肉味,但係同台灣當地食到嘅無得比。全晚最好食過係椒鹽花枝丸,夠牙,香口。荔枝綠茶都好味。呢度有自助加水, 食完啲麵咁咸,我都灌咗兩杯水。

全晚最好食過係椒鹽花枝丸,夠牙,香口。

荔枝綠茶都好味。

呢度有自助加水, 食完啲麵咁咸,我都灌咗兩杯水。
2018-03-04
  • 椒鹽花枝丸
2018-02-26 55 浏览
紅燒牛肉麵,上面有香菜,辣椒,湯入面有小白菜,牛肉湯底味道濃郁,牛肉煮得軟腍,基本上係好典型嘅台式牛肉面不過可以因為係靚商場開,所以定價都略高咗少少同埋因為我自己半身胃口較大,牛肉麵條嘅份量唔係好足夠,導致食完仲係有少少唔飽餐配奶茶,加$4要椰果,整體感覺邊甜,奶茶係幾滑套餐嘅嘢飲就呢個size,如果單叫嘅先有大大杯手搖飲料朋友叫咗鹽酥雞排滷肉飯,套餐配麻油青瓜鹽酥雞排擺得有點雜亂,調味係鹽酥雞嘅味,但肉質都略嫌粗糙滷肉飯其實得好少滷肉,飯嘅表面都鋪滿肉粒同醬汁應該是基本吧
紅燒牛肉麵,上面有香菜,辣椒,湯入面有小白菜,牛肉
湯底味道濃郁,牛肉煮得軟腍,基本上係好典型嘅台式牛肉面
不過可以因為係靚商場開,所以定價都略高咗少少

餐配奶茶,加$4要椰果,整體感覺邊甜,奶茶係幾滑
套餐嘅嘢飲就呢個size,如果單叫嘅先有大大杯手搖飲料

朋友叫咗鹽酥雞排滷肉飯,套餐配麻油青瓜

鹽酥雞排擺得有點雜亂,調味係鹽酥雞嘅味,但肉質都略嫌粗糙

滷肉飯其實得好少滷肉,飯嘅表面都鋪滿肉粒同醬汁應該是基本吧