2021-04-02 99 浏览
这晚和男友来到桂花小幸,就是因为太想念台湾,要吃台湾菜来解思念之情。这里入座後用QR code点菜就可以。三拼牛肉饭定食 $88作为牛魔王的我俩,一看到三拼牛肉就确定要吃了。套餐还有清新的上汤浸时菜,还有原盅炖汤,挺丰富。炖汤每日不同,今天我们喝到的是椰子鸡汤,有惊喜。看起来很清澈的汤充满着清甜的椰子味,还有嫩鸡肉的鲜甜味,好清润。三款牛肉分别指汁煮了很久的腱心牛肉、牛腩和牛丸,全部都好入味!牛腱清爽,牛腩软稔,牛丸则爽口,三款都好吃。牛肉汁捞饭一流!蕃茄酥炸排骨米线 $63台湾的排骨是指猪扒啦!大大块炸猪扒,还有赤红色的蕃茄汤,看着食欲都来了。炸猪扒又巨型又厚切,炸得酥香可口但不感觉油腻,炸的那层好薄,口感外脆内软,加上蜜糖芥末酱有画龙点睛之妙。蕃茄浓汤除了用茄膏,还有新鲜的蕃茄,所以味道浓郁,酸甜醒胃,跟弹牙的米线很配合。台湾烤香肠 $28说到小食又怎能不吃台式香肠呢!喜欢它的外皮有咬口和蜜香,带点甜味又充满肉汁。份量不少,加上蒜片会更刺激。芝士奶盖桂花乌龙茶 $28吃台湾菜不喝台式饮品真的对不起自己,但我要走甜。淡黄白色的奶盖层入口咸香,充满浓郁芝味,质感绵密滑顺。桂花乌龙茶是一

三拼牛肉饭定食 $88

蕃茄酥炸排骨米线 $63

台湾烤香肠 $28

芝士奶盖桂花乌龙茶 $28
吃台湾菜不喝台式饮品真的对不起自己,但我要走甜。淡黄白色的奶盖层入口咸香,充满浓郁芝味,质感绵密滑顺。桂花乌龙茶是一大包茶叶冲出来的,幽香清甜的味道跟奶盖有着鲜明的对比。

黑糖仙草冻鲜奶 $29
黑糖挂杯真的很适合打卡。仙草清凉滑溜,份量算多,加上稍甜的黑糖和鲜奶好饱肚呢。

在香港的台湾之旅就是这样啦。
2021-03-27
悠闲的星期日,继续寻找台式美食嘅味道。经朋友推介,今日第一次嚟到「桂花小幸」店外设有茶饮外卖。等左10分钟,终於可以入座,原来店内坐满晒食客。好彩地可以有个靓卡位可以坐,等咗10分钟都值得。卡位墙上的布置好简洁精美食物方面有小食、面食1. 红烧半筋半腩牛肉面(红烧汤)($64),牛肉煮得好腍,份粮多,汤底够热同味香2. 蕃茄酥炸排骨米线(蕃茄汤)($63),排骨炸得香脆,内里保持有肉汁,不会乾身米线吸收晒蕃茄汤底精华,每啖入口都感觉好大自然,好新鲜3. 图右:盐酥鸡扒($38),每次去台湾旅行必食食物之一,鸡皮炸得脆口,内里鸡肉同样保持不乾身,够嫩同 juicy4. 台南手功馅饼(2件)($28),馅料内有椰菜同猪肉,外脆内热,有肉汁,小食推介之选5. 日式红豆抹茶(冻)($21),抹茶味浓,内有粒粒红豆,二者好夹,好饮6. 桂圆杞子菊花冰茶(樽装)($19),健康饮品之选,内里材料充足,菊花味香浓,冰茶入口舒服,刚好中和炸物嘅热气。一整体来讲,食物水准高,充满台湾味道,且价钱优惠,地方亦坐得舒服。今日真系「小确幸」比我遇上了「桂花小幸」
悠闲的星期日,继续寻找台式美食嘅味道。

经朋友推介,今日第一次嚟到「桂花小幸」

店外设有茶饮外卖。

等左10分钟,终於可以入座,
原来店内坐满晒食客。

食物方面有小食、面食

红烧半筋半腩牛肉面(红烧汤)

蕃茄酥炸排骨米线(蕃茄汤)

米线吸收晒蕃茄汤底精华,每啖入口都感觉好大自然,好新鲜

盐酥鸡扒

台南手工馅饼(2件)

2021-02-28
红烧半筋半腩牛肉面(红烧汤)
蕃茄酥炸排骨米线(蕃茄汤)
盐酥鸡扒
台南手工馅饼(2件)
2021-03-05 426 浏览
最近转到去将军澳区出没, 这里很多商场 ,可以在这里尽情shopping, 趁聚百货公司特卖日, 但要来这里就凑热闹。 不经不觉已经到了晚饭时间, 在商场逛逛 搜寻 有什麽好吃的餐厅。这间台式餐厅很多人等候, 应该会是不错的选择, 幸好只是等了十多分钟便有位。原盅炖汤定食套餐:盐酥鸡扒 卤肉饭🍲🍚上汤浸时菜🥗清润苹果🍎合掌瓜雪耳无花果汤🥄超值套餐之选, 炖汤非常清润顺喉, 雪耳清爽爽滑, 汤头渗出淡淡苹果清香, 无花果的鲜甜味道, 非常清润保湿。盐酥鸡扒份量不少, 炸到金黄色脆卜卜, 鸡扒腌得够味, 卤肉饭香浓美味, 但是肥肉会比较多, 女士们又爱又恨😂😂红烧牛三宝面(牛筋+牛腩+牛肚)面质烟韧弹牙, 吸收了汤头的精华味道, 牛筋够淋 又够滑, 牛腩份量十足, 金钱肚可以再淋啲啲就更加好。现做鲜肉饺子台南 手工馅饼两款小食都系啖啖肉好多馅料, 外皮香香脆脆, 馅料充满肉汁, 点辣酱就更加好食。夏日水酿鲜果茶水果茶清新爽口, 充满了不同的水果, 香橙🍊火龙果😀蓝莓🍇 草莓🍓柠檬🍋。脆脆阿华田浓浓的朱古力味道, 非常香甜顺滑, 上面铺满了oreo朱古力饼。

原盅炖汤定食套餐:
盐酥鸡扒 卤肉饭🍲🍚
上汤浸时菜🥗
清润苹果🍎合掌瓜雪耳无花果汤🥄

红烧牛三宝面
(牛筋+牛腩+牛肚)

现做鲜肉饺子
台南 手工馅饼

夏日水酿鲜果茶

脆脆阿华田

2021-02-08 709 浏览
特盛秘坛酸菜鱼桂花小幸很多时都是叫上牛肉面或鲁肉饭,今次特别另选限定的特盛秘坛酸菜鱼共享。特盛秘坛酸菜鱼设定为二人份量,黑鱼鱼肉雪白,并无细骨,鲜甜嫩滑,酸菜清酸爽脆,嫩姜辣度适中。酸菜鱼近年深得港人喜爱,不少餐馆都有此菜式提供。此酸菜鱼汤汁微辣酸清,算是做得不错。古早味卤水拼盘特盛秘坛酸菜鱼没有跟上米线,另外再叫古早味卤水拼盘。卤水拼盘有腱心牛肉、牛肚、鸡翼及蛋。腱心牛肉就像牛展,肉质带点筋位,毫无脂肪,炆得软硬适中。牛肚份量较多,入味爽口。鸡翼炆得皮软肉滑。夏日水漾鲜果茶 近排天气较热,叫上鲜果茶解解渴。鲜果茶生果种类很多,计有蓝莓、士多啤梨、西柚、柠檬、青柠,味道酸酸甜甜,清新解渴。脆脆阿华田 冻阿华田上面放上Oreo脆脆及忌廉,阿华田味道比朱古力较淡,不喜甜度太高的友人更合意。
特盛秘坛酸菜鱼

古早味卤水拼盘

夏日水漾鲜果茶

脆脆阿华田
2021-02-07
2021-02-05 547 浏览
{👍🏻}#kong_girl_foodie出街食#桂花小幸.已经食过无数次,质素都好好,算几多选择!而且有好多台式饮品可以拣,仲有下午茶优惠添🤩🤩🤩.❣️红烧牛腩面 $59有5大件牛腩😱,普通人一定食唔晒!好淋,每件都大旧!红烧汤底好惹味😋,但系应该重味精,会好颈渴!而台湾面嘅质地好好食!👍🏻.❣️盐酥鸡扒卤肉饭 $59鸡扒炸得啱啱好,皮脆肉🥰!卤肉份量足够!但菇嘅比例较多!但整体非常不错!👍🏻👍🏻.❣️ 卤水牛肚 $38卤水味好香一摆上枱就已经闻到,但系就唔够惹味,可以试吓佢嘅麻辣味🤩.❣️黑糖生姜茶 $19冬天必叫!黑糖同姜都好够味!✅✅✅.❣️遇见珍珠可可 $17普通朱古力,比较淡!珍珠亦偏硬!🙅🏻‍♀️.📝总结推荐台湾面,盐酥鸡,牛肚!.❣️食完俾分时间❣️🌟食物: 7.5/10🌟环境: 7.5/10🌟服务: 7.5/10🌟打卡: 7.5/10🌟推介: 7.5/10.📍 桂花小幸将军澳唐德街1号将军澳广场1楼133-135号舖#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃货 #hkfoodie #hkfood #hongkong #hkig #将军澳美食 #将军澳
{👍🏻}
#kong_girl_foodie出街食
#桂花小幸
❣️红烧牛腩面 $59
有5大件牛腩😱,普通人一定食唔晒!
❣️盐酥鸡扒卤肉饭 $59
❣️ 卤水牛肚 $38
❣️黑糖生姜茶 $19
冬天必叫!黑糖同姜都好够味!✅✅✅
❣️遇见珍珠可可 $17
普通朱古力,比较淡!珍珠亦偏硬!🙅🏻‍♀️
📝总结
推荐台湾面,盐酥鸡,牛肚!
❣️食完俾分时间❣️
🌟推介: 7.5/10
📍 桂花小幸
将军澳唐德街1号将军澳广场1楼133-135号舖

2021-02-04
今日同朋友去左桂花小幸食下午茶,回味台湾的味道😀朋友叫左碗三盛牛肉面(养生汤),当中有腱心牛肉、牛腩同牛丸,我试左一旧腱心牛肉同牛腩。腱心牛肉炆到冧得黎有弹性;牛腩大大旧,唔会好油腻,肉味香浓,炆得冧,d肉仲唔会痴牙添!另外,要一赞养生汤底!汤味清甜得黎,完全唔油腻,无乜味精既感觉,所以朋友饮哂成碗汤!😆我就叫左碗卤水蛋卤肉饭套餐配凉菜、葱油时菜同紫菜鱼丸汤(今日因为无鱼丸,所以转左做牛丸)。卤肉份量同饭既比例刚好,如果卤肉再浓味少少会更好!不过我减肥中,所以低盐都系好既!🤣卤水蛋同凉菜既味道都唔错😀另外,食左2件台湾手工馅饼,个皮几脆,略嫌油腻,入面既馅都系属於低盐系列😂甜品方面我地叫左碗紫薯薏米黑糖仙草冰,紫薯薏米都几有咬口,黑糖唔会过甜,块薄荷叶令我食第一啖仙草有淡淡既薄荷味,几特别。我地各自都要左杯特饮,包括仙气火龙果茶同日式红豆抹茶,味道正常。总结:牛肉面同仙草冰都非常不错,卤肉饭同馅饼不过不失。整体上餐厅既食物唔会好咸/好多味精,食完唔会好口渴,赞!👍🏻
今日同朋友去左桂花小幸食下午茶,回味台湾的味道😀

紫薯薏米黑糖仙草冰
仙气火龙果茶同日式红豆抹茶
6天前
紫薯薏米黑糖仙草冰
仙气火龙果茶同日式红豆抹茶
5天前 0 浏览
桂花小幸 🍶今次嚟到台湾嘅文青cafe食晏,入到餐厅就见到墙上挂满文青气息嘅相同放左啲植物做装饰,简约得嚟又几有设计感,见到玻璃上面都印有一啲鼓励又感慨人生嘅语录,得意之余整体环境令人好放松🥰 $59嚟得梗系要试吓卤肉饭la~盐酥鸡嘅份量啱啱好而且咬落去超脆好爽口,都几多肉汁,配埋卤肉饭简直啱晒,不过就咁食如果惊会好dry就梗系配埋经典嘅珍珠奶茶嚟食就啱啱好啦🌟(红烧汤)加卤肉蛋 $67一开始饮咗啖汤暖下胃发现汤底几浓郁,拣咗台湾面真系冇令我失望,啲面烟烟韧韧好Q好弹,因为锺意食卤肉蛋所以就加埋落去丰富啲~炸排骨点埋酸酸甜甜嘅蛋黄酱之後好开胃,肉汁juicy得嚟唔会太乾,俾小朋友食就啱晒❣️份量对大人嚟讲都啱啱好 几抵食㗎 推~🤤🤤 $28几个friends想衬翻样小食一齐share嚟食 烤香肠都唔错,比平时喺香港食开嘅红肠细啲同硬少少,试吓唔同嘅口感都唔错 几有新鲜感😙 $35嚟到梗系要食返碗糖水点缀下先够晒满足啦!入面咁多料满足晒我呢个贪心鬼,夏天有埋仙草同上面嘅沙冰凉浸浸好清爽❄️,解走晒啲油腻感,黑糖味配珍珠甜到入心,真系好邪恶😏🙈 最爱紫薯唔会冧pat pat 成个食落好结实 真
桂花小幸

🍶

(红烧汤)加卤肉蛋 $67

嚟到梗系要食返碗糖水点缀下先够晒满足啦!入面咁多料满足晒我呢个贪心鬼,夏天有埋仙草同上面嘅沙冰凉浸浸好清爽❄️,解走晒啲油腻感,黑糖味配珍珠甜到入心,真系好邪恶😏🙈 最爱紫薯唔会冧pat pat 成个食落好结实 真系完全冇谂过食甜品都可以食到咁饱下🤣

豆乳本身唔甜,清清凉凉几舒服顺口,加埋甜甜嘅红豆简简单单又唔会太重口味,好适合小朋友或者想口味清淡啲嘅朋友试吓,饮落又真系几幸福🥳🤣

叫咗半糖就已经够晒味喇~珍珠本身都带又少少甜,而且都几烟韧口感唔错,饮落口最尾会有淡淡嘅茉莉花味 成杯嘢饮都几清新 唔会太重奶味😋

💘小小个人评分(Total:10)

😋味道:9
💲价钱:8.5
✨环境:8
🕺服务:8

🔆人均消费:~$100

———————————————————————

📮 将军澳唐德街1号将军澳广场L1层133-135号舖 (将军澳地铁站A2出口)
Shop133-135,1/F,TKO Plaza,Tong Tak Street,Tseung Kwan O (Tseung Kwan O MTR Station Exit A2)

🕚营业时间:星期一至日 08:00 - 21:15

☎️营业电话:31062238
2021-03-26
第一次黎依间系将军澳广场嘅台式餐厅,中午时间都几多人排队,仲要攞飞等位添😲自助形式用手机落单,都几方便🤓🔻三盛红烧牛肉面($69)见到都觉得好吸引🙈入面有齐腱心牛肉、牛腩同牛丸,啲牛肉煮得好腍好入味,面条可以拣台湾面/米线,至於汤底就拣左红烧牛肉汤🤩将啲面线同汤捞埋一齐食 超正呀!🔻套餐仲可以加$6/$8饮唔同嘅台式饮品🤓珍珠奶茶/绿茶等应有尽有!食完成个餐都几饱下而且价钱唔算贵,抵食😀
🔻
三盛红烧牛肉面($69)
🔻
  • 三盛红烧牛肉面
2021-03-28 14 浏览
香港向来是美食天堂,各国美食兼备,台式美食具有一定地位及吸引力,更系家人和朋友聚会嘅休闲地方。位於将军澳广场嘅"桂花小幸"是一间以文青风格见称嘅台式食馆,座位阔落舒适,店员也很有礼貌。周日来一个早的午餐,避免多人等位。盐酥鷄排卤肉饭 不愧为最受欢迎嘅台式美食之一,盐酥鷄排外皮酥脆,肉质嫩滑多汁,丰富足料,卤肉松化不油腻,令人回味无穷。鷄翼卤肉饭鷄翼肉厚腍滑,炆得十分入味,卤汁咸度下啱啱好,鷄翼下铺满芽菜仔,完全吸收卤水肉汁精华,有锦上添花之效,再配以小碟酸青瓜,非常醒胃。红油饺子很适合麻辣爱好者,饺子皮滑饀靓,非常惹味嘅小食。椒盐花枝丸大大粒用料十足,炸得酥脆而椒盐足料惹味,入口爽脆,好味!麻辣猪肚猪肚厚而爽脆,麻辣度适中,味道调配恰当,份量十足,又是一份惊喜小食!配以冰冻仙气柚子茶和仙气芒果茶 ,清新又健康。

周日来一个早的午餐,避免多人等位。
盐酥鷄排卤肉饭

鷄翼卤肉饭

红油饺子

很适合麻辣爱好者,饺子皮滑饀靓,非常惹味嘅小食。
椒盐花枝丸

大大粒用料十足,炸得酥脆而椒盐足料惹味,入口爽脆,好味!
麻辣猪肚

配以冰冻仙气柚子茶和仙气芒果茶 ,清新又健康。
早排放工唔想煮,所以同老公去左屋企附近食饭,虽然我住左系TKO咁多年,但发现原来有D店我都未食过😂今次帮衬左一间台式店铺《桂花小幸》💛,觉得真系几好食👍🏻果晚我地大约7pm到,但都要等一阵位先有得入,店铺唔算大,但系地方都乾净同舒服😉当然入去前都系要量体温同写纸仔😷店铺入面装修都令人舒适,有种小清新既感觉🥰留意番依度系自己系位睇完餐牌再出去收银度落单比钱,所以记得出去前望一望自己系咩枱号⚠️落完单之後大约8-10分钟内都上餐,餐就唔洗自己拎,会有职员拎比我地😉今次我地嗌左两个晚餐定食再加一个小食🤤:🌀盐酥鸡排卤肉饭定食 🐔$76因为我同老公都好中意食盐酥鸡排,所以依个系我地食台湾野多数必点既🤣佢个盐酥鸡排真系好正😍唔会好厚粉,好酥香,鸡扒腌得入味,重点肉质嫩滑,唔会「鞋」👍🏻配埋个卤肉饭食真系好惹味,个饭仲要系用我中意食既珍珠米饭😍所以我会加分推介🤣因爲系定食所以配埋汤同菜,汤唔系一般既味精餐汤😏而系原盎炖汤,果晚我地系红萝卜椰子鸡炖汤🥕🥥🐓,都几足料,清甜👍🏻而菜就系上汤娃娃菜,够味!唔会系水煮菜咁😉我觉得个定食份量真系好足够,如果我一个人食唔洗额外再叫小食都好饱🤣🌀煲仔.塔香三杯鸡定

店铺入面装修都令人舒适,有种小清新既感觉🥰

今次我地嗌左两个晚餐定食再加一个小食🤤:

🌀盐酥鸡排卤肉饭定食 🐔$76

🌀煲仔.塔香三杯鸡定食 $88🐓
因为三杯鸡系台湾名菜,所以我都想试下依度好唔好食🤤可能系要即煮,所以餐牌都写明要耐心等候,但其实我都唔算等好耐😉

卖相几吸引,因为配料有洋葱同九层塔,所以系好香😍鸡既肉质虽然无盐酥鸡扒咁嫩滑,但系都够入味👍🏻餸饭一流,如果有多D汁就更好😂另外都系配原盎炖汤同上汤娃娃菜😎

🌀麻辣红油水饺(4件)$28
我地额外叫左依个小食,中意食辣既我都觉得够哂辣🌶🌶但我老公就食唔到觉得太辣😂所以食唔到辣既朋友就要留意🤣

由於我地定食已经有汤,所以系无包野饮既,但可以加$6/$8加餐饮,但我地觉得食得台湾野当然唔少得饮台式特饮💛佢地有得选择加配茶研社既特饮😍😍仲有得正价减$5‼️😎

所以我同老公就叫左两杯特饮:
🌀涷香浓珍珠奶茶🧋(原价:$22)
🌀热日式红豆抹茶🍵(原价:$26)

佢地茶研社特饮系外卖杯上既,我觉得几好又可以饮唔哂拎走,唔洗迫自己要赶住饮👍🏻想赞下个热饮杯好靓😂

其实餐厅外有个茶研社饮品既小卖部,所以有时如果唔系食野但想买杯野饮,都可以系外面买🧋

总括一下先,想食饭倾下计又坐得舒服,我觉得将军澳依间《桂花小幸》都系一个唔错既选择🥰

食物方面,有好多唔同既选择(我下次去会试下佢个红烧牛肉面或特浓蕃茄米线因为见隔离枱都食得好滋味😎),食物质素都唔错,但价钱合理,份量都好够👍🏻仲有唔洗加一😉

所以如果大家想食下台式野,真系可以去试下😉
推介比大家💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️

• 盐酥鸡排卤肉饭
本人与老公向来是台湾美食拥趸上网看到不少人说将军澳这家餐厅CP值高自然要去试一试!我们於周六晚上七时抵达幸运地只等了十分钟左右便可入座(七点半打後 餐厅门外已变为大排长龙!)这里需要先到柜台点餐付款虽然顾客蛮多 但出菜颇为快手 不过可惜的是 由於餐厅冷气异常的冷以致很多食物都出现了温度不足的问题以我点的酥炸排骨套餐为例 便有两点不合格1. 凉了的酥炸排骨2. 第一口热腾腾,但不足两分钟便没有温度的米饭针对第一点 说真的 没有温度的炸物真的不能接受虽然排骨放凉了仍是十分酥脆 但绝对不能称为美食而且「凉」的程度简直是到了耐人寻味的地步本人数度有冲动询问职员凉的酥炸排骨是否该店特色但碍於其实整体食物不算失色 而且价钱化算 所以也就免得麻烦将就吃完算数 至於白饭更是无辜 原本热辣辣的美味鲁肉饭 变凉後顿失魅力 由於见证饭饭「热」变「温」所以也蛮肯定是冷气过大的问题话虽如此 这家店还是有很多值得称赞的地方 第一 晚市套餐所送赠的椰子红萝卜鸡肉炖汤真是十分出色除了入口既香又甜 椰子食落有浸浸渗着椰子奶香的肉味 鸡肉更是煲到劲稔身 只需筷子轻轻一夹就散开了就连向来对套餐的「汤」不屑一顾的我 也忍不

本人与老公向来是台湾美食拥趸
上网看到不少人说将军澳这家餐厅CP值高
自然要去试一试!

我们於周六晚上七时抵达
幸运地只等了十分钟左右便可入座
(七点半打後 餐厅门外已变为大排长龙!)
这里需要先到柜台点餐付款

本人数度有冲动询问职员凉的酥炸排骨是否该店特色
但碍於其实整体食物不算失色 而且价钱化算
所以也就免得麻烦将就吃完算数

至於白饭更是无辜 原本热辣辣的美味鲁肉饭
变凉後顿失魅力 由於见证饭饭「热」变「温」
所以也蛮肯定是冷气过大的问题

最後想赞的 是桂花炸鸡
这家店的「炸」术确是一流
鸡翼表皮炸得香脆 内里的肉也十分嫩滑 实为惹味之选
不过配桂花酱到底好不好吃就见仁见智
我觉得是古怪的 但我老公却觉得甚为Amazing.

至於老公点的红烧牛肉面则不过不失
纪念日
晚市套餐_酥炸排骨鲁肉饭
桂花炸鸡翼
炖汤
  • 桂花鸡翼(3只)
  • 芝士奶盖桂花乌龙茶
  • 椰子鸡肉炖汤
2021-03-23 21 浏览
呢间餐厅简直系我嘅最爱,价钱超平,而且种类好丰富,重点系超级好食👅😍餐厅地点好易搵到,喺将军澳地铁站一想就到,而且呢度嘅职员态度超级好,劲热情,重点系嘢食劲高质,仲要冇+1,超抵食🤩我同朋友两个食到劲饱,埋单都只系好平嘅价钱我哋叫咗一个特盛红烧四宝面里面材料超级丰富,有卤水猪手、健心牛肉、花枝丸、卤水蛋,厨师一啲都唔吝啬,落足料,特别锺意嘅系依度嘅卤水猪手,肉质超级弹牙,仲要整到好入味,绝对系抵食之选👍🏻💕秘制酸菜鱼米线🍜第一次食依度嘅酸菜鱼米线,有惊喜,超级正宗,而且面条好弹牙,汤底酸酸甜甜,超级开胃😛另外叫咗一个小食,手工煎咸饼完完全全系台湾食到嘅风味,一啲都唔油腻,味道超级正宗,劲有层次😋仲叫咗一杯冻同一杯热嘅铁观音珍珠奶茶🥤都系高水准嘅发挥,超级满足嘅一餐💕

我同朋友两个食到劲饱,埋单都只系好平嘅价钱
我哋叫咗一个特盛红烧四宝面

秘制酸菜鱼米线🍜

另外叫咗一个小食,手工煎咸饼

2021-03-22 33 浏览
今日咁啱要去将军澳搵朋友,当然可以错过搵食嘅环节,一开OPENRICE,榜首就系呢间,当然要去试吓佢!一开始入坐嘅时候都好顺利,非繁忙时间一去到就入咗,到点餐用QR code 拣好晒准备落单嘅时候,先发现要用佢指定嘅付款模式,如果唔系就要行返出去柜台俾钱,第一次嚟食都真系觉得好唔方便 (不过都应该冇第二次)叫咗个盐酥鸡排牌卤肉饭加多杯金牌咖啡,隔左唔够1分钟即刻上菜,我都心知不妙,但见佢个卖相都好唔错,都有啲期待。食咗一啖之後,就迅速超级失望,嗰个鸡排只系暖,嗰个炸粉硬晒,虽然真系冇乜油,但硬到完全唔想食,嗰个鸡好鞋,完全系一碟赶客mode的饭,个卤肉饭冇乜香味,一个普通不过嘅饭,整体来讲,卖相好好,但食落完全失望。  好贯彻地,佢个金牌咖啡都系失望之作,首先冇咖啡嘅香味,好淡。整餐来讲,系超级失望。🍴桂花小幸 🚗 地址:将军澳唐德街1号将军澳广场1楼133-135号舖抵食指数:🌘🌑🌑🌑🌑Encore指数:🌘🌑🌑🌑🌑

整餐来讲,系超级失望。

🍴桂花小幸
🚗 地址:将军澳唐德街1号将军澳广场1楼133-135号舖

[港女师奶指数]
抵食指数:🌘🌑🌑🌑🌑
Encore指数:🌘🌑🌑🌑🌑
盐酥鸡排牌卤肉饭
2021-03-21
2021-03-21 22 浏览
又有一段日子冇黎食饭,老公话好挂住D台湾面,於是今日就黎食番个牛肉面!虫草花杞子鸡汤饭睇MENU见到有新野,系养生既虫草花杞子鸡汤饭!制作需时所以等左20分钟先上台,一黎到系见到一大碗汤~搅下佢,入面真系好足料,虫草花数量都几多~鸡件食落唔鞋口亦冇雪味,将一匙饭加汤一齐食~又暖胃又满足!凉拌猫耳朵、上汤浸时菜另外加$15配埋凉拌猫耳朵同上汤浸时菜~清清地好健康,凉拌猫耳朵酸酸甜甜好开胃,只系加$15有呢个配撘非常之抵!三盛牛肉面牛丸、牛腩同牛展呢3盛配埋弹牙既台湾面真系冇得输,牛腩唔会痴牙,牛展大执又够厚,真材实料!牛肉浓汤水饺呢排热气唔敢食煎炸野~清清地食个牛肉浓汤水饺作为小食就最岩!水饺Size适中~肉馅鲜嫩,浸汤食一流!皮唔系薄款但咬落有种烟韧感,同肉馅配撘十分得宜~仙草草莓茶、十胜红豆奶茶两杯特饮仙草草莓茶同十胜红豆奶茶各有出色之处~仙草草莓茶清新又唔会有药水味,甜甜地女仔好岩饮~十胜红豆奶茶红豆蓉同奶茶融合,红豆既甜同浓郁既奶茶配撘得天衣无缝!

虫草花杞子鸡汤饭

凉拌猫耳朵、上汤浸时菜