2020-03-09 262 浏览
而家喺将军澳食嘢真系好方便因为越来越多商舖开咗所以同时间都会有越来越多嘅菜式陆续咁样呈现出嚟。作为台湾嘅忠实粉丝每次见到一有台式嘅店舖我都会忍唔住要试吓咁当然唔系间间都会做到好好但呢一间桂花小杏从价钱上同埋性价比都比到我一种好好嘅感觉。入面嘅环境非常舒适间隔都好阔落完全唔会有好迫嘅情况出现。咁今次就试咗个台式牛肉伴鸡肉饭。 先讲下牛肉,同加厚版嘅牛展感觉差唔多,但最明显嘅分别就系同我哋平时食开嘅潮式牛腩或者清汤腩完全系两回事因为台式嘅口味就系通常会用卤水令到牛肉入味而呢一种味道就会令到牛肉嘅鲜味更加突出。鸡肉饭好清新,用嘅同珍珠咪一样粒粒鲜明配合牛肉在路边卤水汁一齐食真系好似返返去台湾咁样反而我最锺意就系小食,当然一定要叫台式肠,完完全全同台湾食到嘅味道一模一样真系一模一样! 暂时未搵到有唔同嘅地方。 至於馅饼嘅感觉就似香港成日食到嘅生煎包,但最大唔同嘅地方就系面粉嘅唔同,台湾注重烟银度同埋注重个馅嘅味道,如果你平时食到嘅山尖包反而包嘅味有啲重。食两个都已经有少少饱,咬落去同样都会有鲜味嘅肉汁爆出黎!最後饮品当然唔少得疯魔一时嘅黑糖珍珠鲜奶茶,黑糖珍珠煮到融为一体,奶茶味偏向奶味多少少

入面嘅环境非常舒适间隔都好阔落完全唔会有好迫嘅情况出现。

因为台式嘅口味就系通常会用卤水令到牛肉入味
而呢一种味道就会令到牛肉嘅鲜味更加突出。

最後饮品当然唔少得疯魔一时嘅黑糖珍珠鲜奶茶,黑糖珍珠煮到融为一体,奶茶味偏向奶味多少少,而呢一个习惯及冲法亦都同台湾嘅口味一样。

所以从性价比来讲呢一间比我嘅感觉就系可以不断再帮衬
同埋再试多啲佢哋唔同嘅嘢食可能会再试吓招牌牛肉面!
2020-03-03
  • 台湾烤香肠
2020-03-05 227 浏览
今晚去将军澳探朋友, 近近地系附近食埋饭先返屋企, 经过见到呢间餐厅门外有唔少人等位, 见价钱亦不贵, 就禁飞等位啦, 还好轮候时间都几快。店员先安排入座, 拣好食咩就自行到cashier落单比钱, 返埋位等店员协助送餐。【椒盐花枝丸】HK$26表面炸至金黄微脆, 花枝丸入面仲有鱿鱼粒, 几爽【台式烤香肠】HK$28台式香肠切成薄片, 皮脆, 甜甜地 【三盛红烧牛肉面】HK$69汤底清甜甘香, 牛丸几弹牙, 其中一粒好似比错左猪肉丸, 牛腱很滑很林, 索左d汤汁, 牛腩更有肉香【蕃茄酥炸排骨米线】HK$63蕃茄汤底甜中带微酸, 米线很滑, 索左个汤底, 食落几开胃。炸排骨为吉列薄切猪扒, 炸皮薄而香脆, 点蛋黄酱食, 味道更加正! 另外加左HK$15 追加两客小食, 同样拣左紫菜鱼蛋汤, 开边鱼蛋几鲜甜, 个汤有大量紫菜, 啖啖浓郁紫菜味【黑糖珍珠鲜奶】HK$29香滑鲜奶加入左黑糖, 味道唔会太甜, 珍珠烟韧, 而且份量多, 啖啖都啜到珍珠晚市繁忙时段排队落单时候较长, 要比少少耐性等待。餐厅全日冇加一, 份量都几大碟, 抵食!

【椒盐花枝丸】HK$26
表面炸至金黄微脆, 花枝丸入面仲有鱿鱼粒, 几爽

【台式烤香肠】HK$28
台式香肠切成薄片, 皮脆, 甜甜地

台式烤香肠

2020-03-04
台式烤香肠
蕃茄酥炸排骨米线
2020-02-03 115 浏览
今日想食台菜 起将军澳广场 人生路不熟 上Openrice 搵食先 有间台湾野食叫 桂花小幸 里面几朴素 小小文青feel 好挂住台湾啲小食 所以叫左台湾烤香肠 盐酥花枝丸 当然无理由叫咁小 午餐梗系叫个盐酥鸡排卤肉饭食 朋友就叫左个106手工花枝丸米线配清鸡汤 食台湾野梗系叫埋台式饮品 叫左杯魔力水晶可可 朋友就比较健康 饮桂花杞子红枣茶魔力水晶可可 好香朱古力味 里面仲有啫哩口感既水晶 有咬口 饮落几得意 朋友饮既桂花杞子红枣茶 好岩依加冻冻地乾燥既天气饮 微甜好香桂花红枣味 台湾肠食落香口惹味 唔系我好怕个种好咸 好油嗰种 旁边仲搭配左小小椰菜 几好 盐酥花枝丸 食落里面有粒粒 咬落弹牙 表面微微酥脆有盐粒 台南手工馅饼 皮似平时食既煱饼 入口烟韧软糯 里面系猪肉馅 有肉汁好有份量盐酥鸡排卤肉饭 跟埋小菜 有酱油茄子 香甜惹味 凉拌青瓜同木耳 腌制过 食落微酸 开胃 鸡排份量好足 铺满成个碗 外皮酥脆咬落鸡肉有肉汁 卤肉饭酱汁香浓 肉粒肥瘦适中 送饭一流

2020-01-30 757 浏览
过年前帮小鬼买了一些物资,但一直没空拿去给他,趁这天不用上班,专程去送货,做完速递,又是时候开餐。今次拣咗将军澳广场一间标榜文青生活的店舖「桂花小幸」,餐厅以茶饮及台湾风味美食为主, 吸引不少年青人到访。店内地方不大,铺面呈曲尺形,不过入面的装潢几有心思,白色墙身衬木系餐桌,再配以室内的挂画、装饰和小盆栽,设计简约而清新,散发着阵阵文青气息,予人一种好 relax 的感觉。餐牌由数张 A4 纸组成及以木夹板夹着,虽然并没有相片可作参考,幸而细心分类,总算一目了然。菜式选择不少,由手作汤汁饺子、古早味小吃、台南师傅米饭、以至四季定食、养生汤饭、台湾传统面食等,一应俱全。餐厅采半自助形式,客人要先去柜位购票,之後侍应会将食物逐一送上。现做煎饺子 ($28/4只) 饺子即叫即煎,只只外形都好饱满,外皮金黄香脆,一咬即有肉汁涌出,加上猪肉馅有粗有幼,口感几有层次,食落甘香惹味。台南手工馅饼 ($28/2件) 馅饼有手掌大小,上桌时仍热辣辣,饼皮煎至微焦,薄而香脆,馅料鲜香丰富,咬开充满肉汁,绝对是必食之选!煲仔‧塔香三杯鸡 ($48) 三杯鸡用瓦罉盛上,鸡件加入咗麻油、台式酱料、酒、洋葱等同煮
煲仔‧塔香三杯鸡 ($48) 三杯鸡用瓦罉盛上,鸡件加入咗麻油、台式酱料、酒、洋葱等同煮,鸡肉下得非常慷慨,而且食落好嫩滑,绝对无煮得过火,唯一就是略嫌酒香稍薄,如果可以再加多少少酒,相信食味更佳。
桂花鸡翼 ($26/3只),鸡翼同桂花糖分开盛载,客人可以自行把糖浆加到鸡翼中,亦可以当酱汁蘸点。将糖浆淋上鸡翼面,咬下挺香桂花味,同鸡翼非常之夹,Juicy 得嚟又唔会太甜,正好食到「桂花小幸」的感觉。
卤水蛋牛腩卤肉饭 ($68) 牛腩同卤肉饭分开盛载,牛腩大大件,食落非常之软熟。卤肉由台南老师傅秘方做成,肉粒切至细碎长方形状,味道相当香浓,饭粒入口有阵阵卤肉香,配埋入味的卤蛋,吃完大满足。
饮品点咗黑糖珍珠奶茶 ($29) 同夏日水漾鲜果茶 ($25)。其实刚才进店前,已经见到餐厅门外设有饮品外卖区,如果无时间入嚟食饭,都可以喺外面买杯饮品,相当方便。两款饮品都非常大杯,而且仲好有卖相,前者珍珠烟韧,茶味浓郁,拌匀後饮落更带阵阵黑糖香。至於新鲜现打的鲜果茶,味道亦唔错,入口散发着悠悠果香,再融合茉莉花茶的茶香,感觉更清新。
2020-01-10 785 浏览
呢间餐厅系位於将军澳广场既一间平民价位台湾餐厅,装修好有气氛同埋几有心思,而点餐系用先付款既方式。✨盐酥鸡扒卤肉饭($58)台式酥炸鸡扒一向都系最能代表台湾嘅嘢食,今次亦都不负所望🤣 外层鸡皮炸得好香脆,咬落去几松软,入面仲有啲肉汁,重点系食多几嚿都唔觉得油腻,完全唔想停啊👅 卤肉饭都好入味,份量都多,劲抵食!✨卤水蛋牛腩鸡肉饭($68)牛腩吸哂特调嘅牛腩汁,食落好yummy👍🏻 仲要嚿嚿都半肥瘦,有啲咬口添。卤水蛋味道香浓,咸香味啱哂餸饭啦。鸡肉饭上面都铺满鸡肉,麻油香好浓厚,啱哂重口味嘅我🤪 食完真系好满足!✨盐酥花枝丸($23)好好味啊!炸到脆卜卜,墨丸入面真系咬到章鱼粒,弹牙到晕😋 加上盐粒喺外层,令成个味昇华,同喺台湾夜市新鲜炸出嚟嘅花枝烧,有得挥🐙嘻嘻嘻✨饮品呢间餐厅另一个大特色就系台湾手摇饮品,我地就叫左十胜红豆奶茶 ($19)同埋蜜乌龙芦荟($19),价钱比平时外面既手摇饮品要价低,而味道就出奇地出色,奶茶味道够浓郁,十胜红豆足料。蜜桃乌龙芦荟乌龙既味道好出,叫左小糖唔会太甜~~

✨盐酥鸡扒卤肉饭($58)

✨卤水蛋牛腩鸡肉饭($68)

✨盐酥花枝丸($23)

✨饮品
2020-01-04
  • 盐酥鸡排卤肉饭
  • 盐酥花枝丸
2020-03-23 0 浏览
原本应该喺台湾旅行,但因为肺炎关系唯有取消计划留喺香港😢朋友知道左话请我食台湾菜安抚下我个胃🤣🤣原本想叫炖汤套餐可惜今日卖晒😂卤水蛋牛腩卤肉饭:卤肉粒份量足,白饭粒粒分明。牛腩肥瘦比例好好,食落唔会因为太瘦而乾争争,唔单止有油香仲好嫩滑👍🏻👍🏻特浓蕃茄鸡排面:蕃茄汤好浓,鸡扒炸到外脆内暖😋台南手工馅饼:热辣辣上枱,皮唔会太厚有少少脆,一咬落啲馅系劲juicy,要小心有肉汁喷出嚟唔好烫伤嘴🤣盐酥花枝丸:炸浆超薄但表皮炸到好脆好香口,仲有粒粒花枝肉喺里面增加口感❤❤呢个系我食过最好食嘅花枝丸👍🏻芝士奶盖阿里山金萱&芝士奶盖桂花乌龙茶:芝士奶盖唔算好浓,淡淡嘅奶香配上唔太甜嘅茶底可以解一解腻😊

原本想叫炖汤套餐可惜今日卖晒😂

卤水蛋牛腩卤肉饭:

特浓蕃茄鸡排面:
蕃茄汤好浓,鸡扒炸到外脆内暖😋

台南手工馅饼:

盐酥花枝丸:

• 盐酥花枝丸
2020-03-23 0 浏览
今晚放工再次和友人来到将军澳广场的台式小店-桂花小幸,上次吃过後大家都非常喜欢,无论食物质素和环境都非常满意,食物选择亦多,决定再来encore 。人流仍然非常多,坐到满满地,首先到店门口取票等叫号码,店员安排好位置後记下枱号,到柜台点选食物,之後静心等候,店员送餐速度亦非常快。必吃推介:台式鸡肉饭定食配凉菜丶葱油时菜及紫菜鱼丸汤,价钱$63,非常抵吃,这个是我最喜欢的,凉菜是凉伴茄子、青瓜和木耳,茄子酱汁酸甜酸甜的,很合胃口,紫菜汤内有弹牙鱼丸,鸡肉饭份量十足,非常好味。必吃推介:煲仔.红烧肉定食配上汤浸时菜及白饭,价钱$73,这个定食是煲仔上的,红烧肉肉质味美,不油不腻,配上入味的豆腐粒和卤水蛋,大推。再来是椒盐花枝丸,这个炸得金黄香口,花枝丸弹牙爽口,也是必吃的。有三粒和五粒供选择。古早味卤水鸡翼也非常出奇,卤水味浓厚,鸡翼迷至爱。仲有,叫了一客两件的台南手工馅饼,这个非常有惊喜,手工馅饼表面煎得金黄,内有猪味等配料,热辣辣的,好味非常,如是台北糊椒饼迷,这个是必吃。

台式鸡肉饭定食
煲仔.红烧肉定食
台南手工馅饼
台式鸡肉饭定食
煲仔.红烧肉定食
台南手工馅饼
2020-03-23 0 浏览
将军澳真系有好多嘢食,唔同嘅菜式餐厅都有,不过今日就选择台式餐厅,呢度嘅选择好多价钱有贴地,餐牌上都有几页纸选择,就算系面饭都有唔同嘅配搭,繁忙时间虽然要等入坐,但系好快都已经有店员安排入坐,店员嘅服务态度都好好,值得一试啊!我嗌咗个特盛红烧四宝面,有蛋,花枝丸,牛腱,猪手,+$4转番茄汤,佢面嘅选择可以拣米线或者台湾面,而我当然就会选择台湾面试下啦,拣蕃茄汤系友人推荐嘅!我间四宝面嘅原因系因为好多选择都唔知拣边个好,既然有四宝面咩都有咁就当然要试吓啦!等候嘅时间唔耐,等候嘅时候我去咗自由吧倒水饮,自助式既!原来碗面比我想像中大好多好多,呢个份量够2个小女孩食啦,计返真系好抵食,蕃茄嘅汤真材实料,好足料成碗汤都好多蕃茄,而且唔酸,我真系饮埋啲汤㗎!佢嘅猪手大大嚿,有两旧,骨胶原丰富啱晒女生食,牛腱厚切,有口感,花枝丸唔会太硬,我都几满意!小食方面就要左呢度嘅招牌鸡翼,桂花鸡翼,依个系炸鸡翼,金黄色外脆内软,肉质keep得够juicy,好嫩滑,佢另外会有个桂花酱汁,配埋鸡嘢食口感层次都会丰富!饮品我就要左杯大大杯嘅芝士奶盖乌龙茶,呢度嘅芝士奶盖真系一试难忘,好香滑嘅芝士味,配埋乌龙茶饮两

等候嘅时间唔耐,等候嘅时候我去咗自由吧倒水饮,自助式既!

原来碗面比我想像中大好多好多,
佢嘅猪手大大嚿,有两旧,骨胶原丰富啱晒女生食,
牛腱厚切,有口感,
花枝丸唔会太硬,
我都几满意!

小食方面就要左呢度嘅招牌鸡翼,
桂花鸡翼,依个系炸鸡翼,
饮品我就要左杯大大杯嘅芝士奶盖乌龙茶,
呢度嘅芝士奶盖真系一试难忘,好香滑嘅芝士味,配埋乌龙茶饮两种层次,两者都唔会互相覆盖对方嘅味道,反而仲会突出层次味道,真系几好饮㗎!
2020-03-20 3 浏览
平靓正台式店收工之後就同男朋友讲我想食台湾野,所以佢作为24孝男友既责任,渣车同我去将军澳食。平靓正,台式饮品又平,野食价钱合理之余仲份量仲大大份。盐酥炸鸡肉燥饭+卤蛋佢自家制既肉燥酱汁相当浓郁,盐酥炸鸡扒够大块,就算炸完都好嫩。我就叫左四款小食当正餐。卤水鸡翼肉嫩,卤水香味浓郁。椒盐花枝丸~ 椒盐味道,花枝丸烟韧弹口。大大粒。至少都要咬3啖先食完。红油炒手8粒红油,吾会太辣,仲有少少麻既味道,入面既料都几爽。手工馅饼热辣辣送到,层皮都脆,入面多料,爆晒汁。冻芝士奶盖搽茶男朋友出奇地点呢款,真系估佢吾到。佢话又真系几特别又几出色。冻脆脆阿华田好怀念阿华田既味道,所以点呢个黎饮,过下引。
平靓正台式店

平靓正,台式饮品又平,野食价钱合理之余仲份量仲大大份。

盐酥炸鸡肉燥饭+卤蛋

我就叫左四款小食当正餐。

卤水鸡翼
肉嫩,卤水香味浓郁。

椒盐花枝丸~
椒盐味道,花枝丸烟韧弹口。大大粒。至少都要咬3啖先食完。

红油炒手
8粒红油,吾会太辣,仲有少少麻既味道,入面既料都几爽。

手工馅饼
热辣辣送到,层皮都脆,入面多料,爆晒汁。

冻芝士奶盖搽茶

冻脆脆阿华田
好怀念阿华田既味道,所以点呢个黎饮,过下引。
2020-03-12
  • 椒盐花枝丸
  • 盐酥鸡扒卤肉饭
  • 麻辣红油水饺
2020-03-19 4 浏览
放工拎D消毒物品去将军澳比阿妹,顺便去佢话好好食的桂花小幸试试,是一间文青台式餐厅,主打台湾菜,装潢设计好有台湾既休闲文化,室内布置有文青感觉。先入座,再到收银处下单比钱,再由侍应送餐。三盛红烧牛肉面:材料有腱心牛肉、牛腩、牛丸。汤底有4款选择,我选了红烧牛肉汤,汤底鲜甜,牛肉软腍,牛丸弹牙。面质爽弹。卤水猪手面,选了清鸡汤,猪手入味不油腻,骨胶原丰富。加配两款小食,紫菜鱼丸汤,鱼丸弹牙,紫菜汤清甜。卤水蛋够入味!古早味卤水鸡翼:鸡翼入味,口感嫩滑。台南手工馅饼:即叫即煎,两面煎得香脆,馅料有肉汁。芝士奶盖阿华田:甜度适中,阿华田味香浓,加上芝士奶盖的咸甜味,更加好饮。芝士奶盖白桃乌龙茶:味道比较淡,不太甜。
紫菜鱼丸汤,鱼丸弹牙,紫菜汤清甜。卤水蛋够入味!
古早味卤水鸡翼:鸡翼入味,口感嫩滑。
台南手工馅饼:即叫即煎,两面煎得香脆,馅料有肉汁。
2020-03-06
2020-03-19 7 浏览
桂花小幸由於疫情关系 最近都好少出街食但难得放假所以系屋企附近行吓行完商场就去医下肚本身想去台湾旅行但系去唔到就食间台湾野补返数台式蛋饼好香口 而且又好浓蛋味台式烤肠食台湾野一定会点既永无冇叫人失望肉松吐司呢个真系好特别因为食土司多数都系甜既多但因为呢个配左肉松咸咸地反而几有新鲜感原来肉松唔一定要餸粥松松脆脆好有层次桂花鸡翼又系好特别鸡翼食开都系咸味但系加咗桂花 咸中又带甜值得一试蕃茄汤通粉蕃茄汤味浓度适中唔会太绸或者太稀而且够晒迷你细细碗下午茶份量来讲好好仲点咗个小食卤水豆腐啲豆腐好滑口配上卤水都好入味另外点左三杯餐饮黑糖珍珠鲜奶甜度适中 又够香滑茉莉珍珠奶绿味道较为清淡解渴一流芝士奶盖玄米茶玄米茶一向冇乜味但系加咗芝士奶盖之後甜味反而带出茶香而玄米本身嘅味道又可以冲淡少少甜味两者沟埋一齐刚刚好整体来说 三人份量算几抵食以下午茶份量来讲非常适中又唔会到喉唔到肺而且店舖入边嘅装修好靓好有文青feel值得推介
桂花小幸

而且店舖入边嘅装修好靓
好有文青feel
值得推介
2020-03-15 5 浏览
将军澳好多餐厅都食过,今次行远少少到将军澳广场食台湾菜。餐厅不算大,设计挺文青感觉,壁画,墙上有些励志金石良言提醒。朋友有困难选择困难症,餐牌食物都选择多,面,饭,定食,健康汤都🈶。我地点了下面食物:三盛红烧牛肉台湾面份量十足,小白菜,牛丸弹牙,肉香,牛肉口感佳多肉。卤水猪手定食猪手有份,皮不会油腻,筋肉韧韧地,碗饭饭量十足上汤浸时菜,一小碗刚好,菜鲜汤清甜。煎手工馅饼(2件)一咬,爆汁,汁香肉香,表皮脆韧,滋味。
将军澳好多餐厅都食过,今次行远少少到将军澳广场食台湾菜。

我地点了下面食物:

三盛红烧牛肉台湾面

份量十足,小白菜,牛丸弹牙,肉香,牛肉口感佳多肉。

卤水猪手定食

猪手有份,皮不会油腻,筋肉韧韧地,碗饭饭量十足

上汤浸时菜,一小碗刚好,菜鲜汤清甜。

煎手工馅饼(2件)

一咬,爆汁,汁香肉香,表皮脆韧,滋味。

2020-03-14 8 浏览
呢间台湾餐厅嘅装修好文青,好舒服,而落单方式比较特别,拣好食咩之後出返收银嗰度叫。⭐️椒盐花枝丸 $26炸到金黄色,里面有花枝粒粒。⭐️麻辣牛肉面 HK$71配料都几多,有牛腩,牛丸,面条唔够爽身,不过挂到汤,汤底叫咗中辣都唔算好辣,不过都够浓郁。⭐️$15 追加2set小食叫左紫菜鱼蛋汤、凉拌猫耳朵、卤水蛋、卤水豆腐。本身见到猫耳朵我本身以为系猪耳啲friend,原来系云耳😂⭐️盐酥鸡排卤肉饭 $58鸡排好大块,唔会太乾,外层香脆,卤肉饭汁香浓,肉粒肥瘦适中,送饭一流。⭐️芝士奶盖阿华田 $30我自己觉得比较甜,邪恶之选😜⭐️夏日水漾鲜果茶 $30生果都算几多,杯野唔算好甜,几清新。________________________食物:⭐️⭐️⭐️⭐️环境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服务:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️________________________

⭐️椒盐花枝丸 $26
炸到金黄色,里面有花枝粒粒。

⭐️麻辣牛肉面 HK$71

⭐️$15 追加2set小食

⭐️盐酥鸡排卤肉饭 $58

⭐️芝士奶盖阿华田 $30
我自己觉得比较甜,邪恶之选😜
⭐️夏日水漾鲜果茶 $30
生果都算几多,杯野唔算好甜,几清新。

________________________
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️