2021-08-02 64 浏览
校長燒肉最近經常約朋友到大埔區聚會,今次揀左校長烤肉日韓料理。好耐之前黎過一次,但人流比之前更多。食物除了牛肉+海鮮拼盤外,其他都是自取,款式包羅萬有,有刺身、熟食、生肉、甜品等,而且有沖茶區域,可沖自己喜愛的花茶。先烤最先上枱的牛肉和海鮮,牛肉肉味夠濃,大蝦新鮮,肉質爽彈。壽司、刺身味道也不錯,個人最喜歡他們的刺身蝦,一人每次只可取一隻,但入口相當鮮甜肥美。另一個驚喜是他們的炸物,香芋卷外脆內軟,椰汁炸球,口感有d似煎堆,但內裡有滿滿的椰汁,但味道相當出色。另一重點當然是燒菠蘿,烤過後更為滋味。烤肉當然少不了飲一杯啤酒,重可以一些炒蜆、螺肉。最後不能少了甜品環節,甜品主角相然是它...榴連雪條。
校長燒肉
最近經常約朋友到大埔區聚會,今次揀左校長烤肉日韓料理。

好耐之前黎過一次,但人流比之前更多。

壽司刺身味道也不錯,個人最喜歡他們的刺身蝦,一人每次只可取一隻,但入口相當鮮甜肥美。

另一重點當然是燒菠蘿,烤過後更為滋味。

烤肉當然少不了飲一杯啤酒,重可以一些炒蜆、螺肉。

最後不能少了甜品環節,甜品主角相然是它...榴連雪條。
2021-08-01 95 浏览
難得入大埔搵朋友食飯🥱朋友建議夜晚食呢間校長燒肉我地簡左120分鐘放題晚上7:15-9:15呢個時間段(每位💰218)話說我地6點50分已經係門口排隊未到7點門口已經好多人搞到我未入去已經好大期待哇 入到去發現野食種類真係好多搞到我選擇困難症又發作炸物選擇多樣,不過我怕熱氣我就試左小丸子同薯條食落都熱辣辣,酥脆不錯不錯壽司🍣都好多選擇本身對呢d類似放題形式既壽司無乜期望點知 呢間舖d壽司好食過放題質素真係唔差好推介食豬五花加埋生菜,落小小鹽同黑胡椒就咁簡單調味都好好味甜品方面都好多選擇超鐘意食佢個奶凍唔會好甜,而且份量啱啱好個人認為呢間舖性價比好高同埋好多貼心位 好似我地女仔有時唔鐘意飲凍野佢會出面都會提供d唔凍既飲品比我地選擇店員都好主動成日行過來收碟同更換燒烤紙成晚我地都好少出聲搵人鋪頭仲有得打邊爐但今次由於我一開始食太多🍣食到最後我地都淨係食左韓燒希望下次來可以試下個邊爐
難得入大埔搵朋友食飯🥱
朋友建議夜晚食呢間校長燒肉
我地簡左120分鐘放題

晚上7:15-9:15呢個時間段
(每位💰218)
話說我地6點50分已經係門口排隊
未到7點門口已經好多人

搞到我未入去已經好大期待

哇 入到去發現野食種類真係好多
搞到我選擇困難症又發作

炸物選擇多樣,不過我怕熱氣
我就試左小丸子同薯條

無乜期望

點知 呢間舖d壽司好食過放題
質素真係唔差

好推介食豬五花

加埋生菜,落小小鹽同黑胡椒
就咁簡單調味都好好味

甜品方面都好多選擇

超鐘意食佢個奶凍

唔會好甜,而且份量啱啱好

個人認為呢間舖性價比好高

但今次由於我一開始食太多🍣
食到最後我地都淨係食左韓燒

希望下次來可以試下個邊爐

2021-07-30 58 浏览
校長燒肉啱啱起大埔開嘅時候就已經超多人去食,到而家一樣咁受歡迎,今次放工就去試下係咪真係咁正!唔同時間入座唔同價錢~個人認為五點至七點呢個時段入座會更抵食刺身、壽司收工咁肚餓入到去就嗱嗱臨夾返啲可以即刻食嘅嘢,三文魚控第一時間拎番幾件三文魚刺身同壽司啦!竟然仲有芒果炸蝦米紙卷!壽司款式都算多而且幾吸引,真係會忍唔到手攞多幾件🤤火鍋方面,有三個湯底可以揀,而且個鍋係鴛鴦鍋,啱晒啲有選擇困難症嘅朋友仔🤣燒烤方面,肉類、菜類、丸類各種可以火鍋或者燒烤嘅食材有4-50個選擇, 個人最鐘意雞排同魚柳,醃得好入味而且肉質食落都唔錯甜品方面,除左雪糕、雪條之外,仲有泡芙、啫喱,甜品質素中等~飲品方面,佢哋嘅飲品選擇超多,呢一樣嘢都係我好欣賞,唔少放題韓燒都係得幾款飲品,就算選擇多啲嗰啲全部都係汽水,但呢道唔單止有汽水有茶仲有低卡嘅選擇同酒類飲品~個人認為價錢都幾抵,見到唔少學生哥放學都會去食返餐🤪平平哋食返一餐放題都算唔錯嘅選擇~另外自己都覺得員工服務態度好好,枱上面有空碟佢哋都會即刻嚟收,咁就唔會阻住張枱又可以去拎嘢食,出黎食飯,嘢食好食固然重要,但如果服務態度都好成件事真係會開心啲☺️

刺身壽司
收工咁肚餓入到去就嗱嗱臨夾返啲可以即刻食嘅嘢,三文魚控第一時間拎番幾件三文魚刺身壽司啦!竟然仲有芒果炸蝦米紙卷!壽司款式都算多而且幾吸引,真係會忍唔到手攞多幾件🤤

2021-07-29 41 浏览
勁肚餓要揾放題食!今日行左一日山,體力透支要大大食野!一嚟到,太多野食,有d無從下手!三文魚刺身勁肥美,可以食多幾回合!勁厚身!阿根廷紅蝦大大隻,蝦肉都爽口,唔錯!希靈魚爽爽口聲,好有口感!除此之外仲有帶子、吞拿魚、螺片等等。雖然每日行攞三樣嘢,但係每一樣嘅魚生都係3塊起,只係紅蝦一隻可一次一隻。之後有蒸魚、炒蜆、炒東風螺,同埋韭菜炒魷魚。蒸魚係原條分件,揀左條無乜魚骨嘅位置。拎咗之後要快啲食,如果唔係凍咗就冇咁好食。佢魚肉比較厚實,蒸魚豉油啱啱好。另外炒蜆分量好多,不停加,小辣無沙!韭菜炒魷魚必食!好好味,魷魚炒到好有咬感但唔係硬瓜瓜!韭菜好香口!凍海鮮有蟹腳、青口、蝦同沙律多元化!成個小酒店自助餐咁,蟹腳狂食甜肉!壽司種類有好多,花枝戀、腐皮壽司、油甘魚壽司、鰻魚壽司等。一開始仲有米紙卷,但之後就比人拎哂fill唔切?不過食其他都食幾round,腐皮壽司都有兩款,有蟹子沙律個個最好味!我既自助調配茶類係檸檬、金鐘、黑杞子、玫瑰同埋綠茶。另外仲有唔同嘅汽水、紙包飲品、啤酒同埋自家製茶。特別推薦錫蘭荔枝茶。飲落去有一陣荔枝味,但就比較濃,怕今晚訓唔著,哈哈!送左個海鮮盤,大虎蝦!同紅蝦

送左個海鮮盤,大虎蝦!同紅蝦有得揮!牛肉同一口牛都值得一試!雖然牛肉個樣唔係話好靚,但味道係夠牛味同唔會燒得耐而老!

雞扒都值得今有分蒜味同埋韓式辣味,蒜味好食d,再可以出去自助吧嗰度拎燒肉汁同火鍋醬料!菠蘿都唔可以放過佢,夠晒酸甜開胃解油!

唔好忘記食埋火鍋,個鍋可以揀一個湯或者鴛鴦鍋。

太多野食揀,最鍾意食羊肉片,成疊成疊咁樣拎,夠羊蘇味,同肉質唔錯唔會散哂。

最大食火鍋係因為可以食菜!火鍋或者燒肉嘅肉類好多,連成條秋刀魚、韓式或原味雞軟骨或雞扒、超大粒嘅芝士丸、芝士腸、羊肉片、羊架等等。

除咗雪條之外、仲有梅酒清酒飲、仲有啲小甜品、冰西瓜冰菠蘿同軟雪糕,勁多野揀!240蚊一個人超值!
  • 羊肉片
2021-07-28 57 浏览
*校長燒肉*可以一次過滿足我兩個願望🤩。咩願望?米係燒肉X火鍋一齊黎😬。食物款式好鬼死多😍真係每樣一件都填滿我肚子🤣。基本打邊爐配料樣樣齊👏。刺身壽司又點少得😛。火鍋湯底自己揀。餐廳人比較多。拎嗰陣小心丫🥰。酒樓點心有。食物真係包羅萬有😬😬。甜品都幾吸引🤤。大家記得留肚丫☺️。養生嘅朋友可以試下花茶。有二十幾款甘多。好Surprise 🥳。刺身有大大隻赤蝦。鮮甜彈牙。回本必食😎。雞腎味道好好。我地食咗好多轉😝。
食物款式好鬼死多😍真係每樣一件都填滿我肚子🤣。
基本打邊爐配料樣樣齊👏。
刺身壽司又點少得😛。
火鍋湯底自己揀。餐廳人比較多。拎嗰陣小心丫🥰。
酒樓點心有。食物真係包羅萬有😬😬。
甜品都幾吸引🤤。大家記得留肚丫☺️。
刺身有大大隻赤蝦。鮮甜彈牙。回本必食😎。
雞腎味道好好。我地食咗好多轉😝。
2021-07-28 137 浏览
今晚與家人在「校長燒肉日韓料理」日韓烤肉韓燒+火煱、放題自助晚餐。⁠來到大門口到樓梯間都是打卡位,攀石牆宜看不宜攀爬,到達二樓才是餐廳。⁠120分鐘放題 $218一位,有足夠時間享用韓燒,7:15這場全廳全部滿座,⁠場面很熱鬧,大家都很守規則,員工人手充足,經常幫忙回收枱面不需要物品。⁠安座後,我先巡場用眼睛滿足視覺享受,擺設得漂亮的食物,未吃先開心!很窩心的自配自冲花茶,多款式、令我一時間眼花瞭亂,最終選擇大麥冬配茉莉花,清香怡神!⁠家人愛凍飲!⁠多款餐前小食:我推介香芋地瓜丸與娘惹山藥卷,香脆可口不油膩!一籠一隻蝦餃皇,味道不錯,嫌略餃皮較厚。⁠⁠我們選擇韓燒,獲贈送海鮮拼盤:肥牛、牛油蠔仔、大蝦、扇貝,出場的舖排很吸睛。⁠豬、牛、羊肉片,薄片快熟容易燒烤,是我們愛的韓燒肉類。⁠⁠放題自助餐不可錯過甜品,甜又滑溜的朱古力、草莓慕絲蛋糕是挺好。⁠芒果布甸、椰漿水晶仙草很滿足我的口感!⁠冰封鮮果要預時間解解凍,否則咬不下!家人多喜吃日式刺生,我喜歡熟食,各適其適,皆大歡喜。

家人愛凍飲!

一籠一隻蝦餃皇,味道不錯,嫌略餃皮較厚。

豬、牛、羊肉片,薄片快熟容易燒烤,是我們愛的韓燒肉類。

芒果布甸、椰漿水晶仙草很滿足我的口感!

冰封鮮果要預時間解解凍,否則咬不下!

家人多喜吃日式刺生,我喜歡熟食,各適其適,皆大歡喜。
2021-07-27
2021-07-27 48 浏览
今晚同朋友去食燒肉放題,揀左大埔這間出名抵食的餐廳,二百蚊有找就可以任飲任食韓燒,食物款式有過百款,所以每日都大排長龍。先食刺身,每人每次取一份,全部都有兩片,切得都唔算薄,三文魚比較鮮,吞拿魚就純肉無油脂。沙律菜爽脆,有些粟米、雜果等,可自行選擇加沙律醬與否。燒肉款式很多,每款都有幾種味,我自己就比較喜歡孜然味,因為其他醃肉味都帶點甜,反而孜然味就可以食到材料原汁原味。雞翼自己一開二,比較易燒,牛柳粒夠腍,三文魚鮫超肥美。一次性供應的海鮮及牛肉,大蝦至正,肉質結實彈牙。另外還有炸物多款,全部都新鮮熱辣,很脆口。熱薰都有炒牛肉、炒菜,食些蔬菜平衡一下,減輕罪惡感,而且全部味道不錯,好夠鑊氣。最後食返杯奶凍,牛乳味濃香。啤酒汽水任飲。

沙律菜爽脆,有些粟米、雜果等,可自行選擇加沙律醬與否。

一次性供應的海鮮及牛肉,大蝦至正,肉質結實彈牙。

另外還有炸物多款,全部都新鮮熱辣,很脆口。

最後食返杯奶凍,牛乳味濃香。

啤酒汽水任飲。
2021-07-26 52 浏览
殊不知校長燒肉在大埔也插了旗,就去一探究竟。食店坐落在大埔中心地帶,地點可達度算挺高,附近就是大型購物廣場,很是便利。這家燒肉放題就是比較玩味,先是門口的ironman 來到不妨打打卡!可以燒的食品種類不少,有肉類也有海鮮,還有土匪,當然不能錯過!識燒一定要燒菠蘿!燒完的菠蘿甜度上升,暖暖嫩嫩,吃多少肉也不怕膩了!燒肉需時,當然要去吃些前菜了!刺身壽司都有,三文魚厚厚一片,油脂calling 。還有不同款的沙律,清新一下口腔。還有小朋友最愛的炸物,薯條和麥樂雞很吸引!牛五花和豬五花,吃的時候用沙律菜包着風味更佳喔!跟朋友來,燒燒又吃喝又一晚上。
殊不知校長燒肉在大埔也插了旗,就去一探究竟。

燒肉需時,當然要去吃些前菜了!

刺身壽司都有,三文魚厚厚一片,油脂calling 。

還有不同款的沙律,清新一下口腔。

還有小朋友最愛的炸物,薯條和麥樂雞很吸引!

牛五花和豬五花,吃的時候用沙律菜包着風味更佳喔!

跟朋友來,燒燒又吃喝又一晚上。
2021-07-25 54 浏览
這間位於大埔的校長燒肉,晚市分兩段時間,我們就食5-7點,每位全包$185,非常抵食,所以早段都已全場爆滿,幸好一早訂位。任飲啤酒汽水、清酒等,款式很多。套餐可揀包刺身或不包,刺身有三文魚、吞拿魚、牡丹蝦等等,樣樣都有,味道尚可,魚油較少,不過都鮮味。沙律有幾款,最正蘋果沙律,爽口脆口。小食大部份都是炸物,新鮮熱辣,薯餅超脆。熟食都有十款八款,主要都是炒菜、炒牛肉及炒麵等,炒麵很爽口。另外還有點心,不過不太吸引。燒肉款式超多,豬牛雞魚樣樣齊,每款還有咖喱、辣味及孜然味等等,味道不錯,而且不會過咸,三文魚最好味,勁多魚油。每枱還送上大蝦、牛肉、扇貝仔及蠔,最鮮一定是大蝦,足一隻手掌大小,鮮甜爽彈。牛肉就有咬口。甜品有奶凍及自助雪糕機。

任飲啤酒汽水、清酒等,款式很多。

沙律有幾款,最正蘋果沙律,爽口脆口。

小食大部份都是炸物,新鮮熱辣,薯餅超脆。

甜品有奶凍及自助雪糕機。
2021-07-25 61 浏览
超多野食,200蚊鬆的超抵,座位寬落,地方大,走動流暢,食物種類繁多,係香港真係物超所值,唔食真係走寶,衛生條件又好。而且交通方便。要求唔係太高,我認為食得。過
2021-07-21 125 浏览
今日去大埔探朋友,咁朋友已經預咗book咗呢一間校長燒肉, 其實呢間嘢,我都想試好耐,因為之前行過荃灣佢都排曬長龍,咁今日見咁啱朋友亦都想試,咁就試下, 其實出面都有個iron Man畀人打卡, 我覺得幾得意大家可以打下卡, 入到去入面都幾寬敞, 而且座位間隔都有空間, 所以如果燒嘢食啲油煙都可以散得快啲。咁其實呢間嘢嘅食物數量都幾多下, 咁我就略略介紹返我覺得好食果啲畀大家參詳下。 如果介紹曬每一個嘅話真係下至四、五千字都講唔完。一上枱店員就攞住大蝦、生蠔 、牛肉同埋扇貝畀我哋去燒, 其實佢啲嘢我覺得都幾新鮮尤其是我最鍾意隻大蝦,好有鮮蝦嘅味道, 而牛我估應該可能係和牛亦都幾juicy。亦都有魚生提供但每人每次只限攞三款, 咁有三文魚、吞拿魚、八爪魚、帶子同甜蝦, 咁我覺得帶子就係我重點推介之一。 而出面亦都有好多壽司,不過我見到大多數三文魚壽司多D。丸類For火鍋嘅有牛丸、芝心丸、貢丸、陳皮魚蛋等,而陳皮魚蛋我覺得係必食之,一因為坊間好少陳皮魚蛋食啦已經。 熱湯嘅話佢就有日式清湯、壽喜燒湯同日式豬骨湯,自己個人口味就鍾意日式豬骨湯去打邊爐。肉類有一口牛、牛肉片、黑椒牛扒 、牛五花、

肉類有一口牛、牛肉片、黑椒牛扒 、牛五花、 美國牛仔骨、羊肉片、 蒜香一口豚、韓式雞軟骨粒、咖哩雞軟骨粒 、咖哩雞扒 等等, 咁自己覺得必揀嘅有牛肉片、 羊肉片同蒜香一口豚。 自己覺得呢啲比較好味。

另外飲品類亦都有好多選擇, 但係我自己重點推介就係記住食點心, 因為佢有叉燒包丶蝦餃、燒賣 等…而我個人最鍾意嘅就係食蝦餃,因為我第二次再出去攞點心嘅時候,蝦餃已經畀人清曬。

甜品我就己推介個士多啤梨雪條,而鍾意食榴槤的話,可以試下佢呢度有提供嘅榴槤雪條,我自己覺得士多啤梨雪條幾好味。 因為自己食得都幾飽,所以冇試到佢個軟雪糕下次有機會嘅話我都想試下佢個軟雪糕。

最後呢一間餐廳啲種類食物你找多 而我見到多幾多人係呢間餐廳到食放題, 所以如果一家大細我覺得都幾開心,因為佢啲食物都算幾多元化及多種類, 而且佢價錢亦都set得fair, 大埔亦都較少呢類型嘅餐廳又有得食刺身火鍋、 韓燒 、點心, 仲有清酒同梅酒畀你飲 ,所以鍾意多元化嘅朋友可以嚟試下 。 大家可以參詳下我啲圖片, 因為真係都幾多食物款式比你揀。

2021-07-19 81 浏览
「燒肉×火鍋Crossover雙重放題」晚市分咗3個價錢,A係最平,星期六日都係$138@1位。如果想食埋刺身就可以選擇B,$168@1位。如果選擇A / B都要7點前離座。C嘅彈性就最大,$238@1位。而我地就選擇咗B,包埋刺身,五點入座,食120分鐘。安排入座後見到一張枱有一個燒肉鐵板,同一個電磁爐。食物、飲品基本上都係自助,一開始食物區係好多人,有食自助餐嘅氣氛。我地首先拎咗燒肉嘅食材,再去開個火鍋。火鍋湯底有幾款,我地斟咗豬骨湯,味道清清地,用來煮下蔬菜、菇類,平衡返燒肉嘅油膩感。飲品方面,店家有自家製冷泡花茶,茶香芬芳味道濃郁,解膩。刺身大約有7款選擇。其中阿根廷紅蝦大大隻肉厚,口感彈牙,encore好多次!
「燒肉×火鍋Crossover雙重放題

我地首先拎咗燒肉嘅食材,再去開個火鍋火鍋湯底有幾款,我地斟咗豬骨湯,味道清清地,用來煮下蔬菜、菇類,平衡返燒肉嘅油膩感。

飲品方面,店家有自家製冷泡花茶,茶香芬芳味道濃郁,解膩。

2021-07-13 104 浏览
今日同朋友喺大埔食飯 朋友突然之間想食燒肉 另一位朋友就介紹咗呢間校長燒肉 聲稱平靚正 主打性價比高 咁我哋就決定入去試下啦入到去環境都幾舒服 座位都好闊落飲品配菜應有盡有 而且肉類嘅選擇都非常之多元化 值得一讚我自己就比較鍾意食海鮮 所以就攞咗啲蝦 蠔等等嘅食物 全部都好新鮮 食落有淡淡嘅海水味熟食方面 牛肉豬肉雞肉等等都非常之鮮味 絕對冇雪藏味甜品亦都有好多嘢揀 我就試咗呢個朱古力蛋糕 朱古力粉嘅味道竟然冇掩蓋咗蛋糕嘅香味 正呀

入到去環境都幾舒服 座位都好闊落

飲品配菜應有盡有 而且肉類嘅選擇都非常之多元化 值得一讚

熟食方面 牛肉豬肉雞肉等等都非常之鮮味 絕對冇雪藏味

2021-07-13 95 浏览
今日難得大家都抽到時間, 帶佢地黎試下呢間燒肉放題。我地全家都係食肉獸黎, 呢到岩晒我地!!😍呢到野食多到數唔晒, 所以等我介紹下屋企人既最愛~冷盤, 大蝦 蟹腳 刺生D蝦真係好大隻!!🤤🤤蟹腳其實唔算好大, 不過以量取勝! 絕對係源源不絕地供應!!刺身我都係最愛三文魚, 不過佢地D蝦都好大隻呀!! 好甜好新鮮呀~~總共有8-10款, 實有樣岩你!!😬😬飲品實不相暪, 全家都係酒鬼, 呢到有成櫃既啤酒!!  唔岩飲既仲有梅酒同清酒~😍基本沙律, 炸物, 日式前菜呢到全部都有。咁當然重點係燒肉啦, 記得要試下雞軟骨呀, 燒既真係好好食, 諗起都想再食🤤🤤食飽飽仲有甜品, 小點心, 雪糕雪條~ 又幾十款, 真係揀死人~
今日難得大家都抽到時間, 帶佢地黎試下呢間燒肉放題
我地全家都係食肉獸黎, 呢到岩晒我地!!😍

呢到野食多到數唔晒, 所以等我介紹下屋企人既最愛~

冷盤, 大蝦 蟹腳 刺生
D蝦真係好大隻!!🤤🤤

飲品

基本沙律, 炸物, 日式前菜呢到全部都有。

2021-07-07
2021-07-13 85 浏览
呢個燒肉都開左半年, 都未有機會試, 襯今日唔駛排隊就黎試試!!!🤤門口有超級大個IRONMAN!! 😍😍其實唔只一個, 每個都非常大!!😱樓梯沿路上都好多裝飾, 鍾意既話大家都可以打下卡~~😍餐廳裡面好寬敞, 都幾多檯, 唔會太逼~ 以放題黎計, 呢到真係好~多野食呀~ 🤤🤤🤤等我黎數數, 由前菜, 沙律, 刺生, 壽司呢重前菜😍到炒小菜, 炸物, 點心 呢種熟食, 當然唔少得燒肉啦❤️❤️❤️呢到有成3大個櫃檯放野食, 旁邊仲有超多菜!!  燒又得邊爐都可以!!🤤🤤連野飲都有超多款, 同老豆黎啤啤佢都幾爽, 另外仲有好多茶, 幾十種茶葉俾你揀, 我細佬即場玩左個估茶仔, 大家我閒都可以試下XD😊
樓梯沿路上都好多裝飾, 鍾意既話大家都可以打下卡~~😍

等我黎數數, 由前菜, 沙律, 刺生, 壽司呢重前菜😍

2021-06-29