餐厅: 柞木炭家
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-05-09 120 浏览
媽媽節前夕~同媽媽食餐好既😊今次帶左佢去食柞木炭作韓燒既餐廳😌前菜有海帶,腌蘿蔔,芽菜同泡菜👍👍每樣都好好味~最特別係有辣醬魷魚甕漬牛肋骨(HK$298):店員幫手cut 開兩大件黎燒😌 燒完都仲幾濃醬汁味😋雞肉拼盤(HK$168): 其中最搶眼係去骨雞中翼~ 加左少少香草~勁有bbq 風味😙牛舌三吃(HK$358) 估唔到依個係最貴🙊不過佢既蔥蒜味牛舌最正😍好惹味!! 不過因為太薄身時間控制好重要😂原隻濟洲爪魚(HK$178): 店員幫手燒得岩岩好😆仲幫我地分開埋~爽脆~1++韓牛生牛肉石鍋飯(HK$188):賣相幾靚~ 味道中上!! 石鍋熱力好勁! 食到尾聲都仲有煙出♨️冬天lunch 食應該好正😏另外同媽媽都分叫左兩杯梳打汽水😆店內Service 好好!!! 店員好肯幫手燒~會留意提醒我地邊d食得😂邊d 要燒多陣😆

另外同媽媽都分叫左兩杯梳打汽水😆

-柞木炭家🔥話說上個月放監就開始番地獄式訓練🏋️不過學金鐘國話齋 「運動後食野都係做運動既一部分」於是就去左呢度吸收下我啲鐵質同蛋白質😗一坐低 店員們就已經極快set好枱有齊生菜 伴菜 麻油飯 同麥茶係度 坐位都闊落 同其他客人都有一定既距離🔥 韓牛肉眼拼盤($388)未燒已經可以見到油花分布平均食落唔止有油脂香 肉質係軟嫰黎有嚼口 肉上既rosemary 都帶到牛既肉香而另外2件牛柳粒就相對地肉味較濃🤤最後吱少少檸檬汁 點上海鹽/芥末就已經好好味✨ 🔥 和牛三筋肉($ 215)三筋肉係位於牛既肩甲骨內側因為連住三條筋腱而得名 屬於前腕肉而三筋係前腕處少有脂肪含量高既部位所以佢係最柔軟既部位 牛味濃郁而餘韻分明 口感上都有嚼口的 唔會話好韌~🔥一頭黑毛豬拼盤($278) 包括豬肩肉 五花腩 豬皮 豬大腸食韓式燒肉又點少得豬皮 同豬大腸🤤留意番 豬皮油脂豐富 燒果陣少不免有卜卜聲同油脂彈出黎 好易會整親手 記住要小心啲~最中意係燒到外皮勁爽脆 食落骨膠原滿滿既感覺豬大腸燒得外脆內嫰 微微焦香 更添風味 又唔會有奇怪味👍五花肉同豬肩肉調味都剛好 一定要包生菜我最中意係先燒香泡菜同蒜片後 將肉
柞木炭家🔥

話說上個月放監就開始番地獄式訓練🏋️
不過學金鐘國話齋 「運動後食野都係做運動既一部分」
於是就去左呢度吸收下我啲鐵質同蛋白質😗

一坐低 店員們就已經極快set好枱
有齊生菜 伴菜 麻油飯 同麥茶係度
坐位都闊落 同其他客人都有一定既距離

🔥 韓牛肉眼拼盤($388)
未燒已經可以見到油花分布平均
食落唔止有油脂香 肉質係軟嫰黎有嚼口
肉上既rosemary 都帶到牛既肉香
而另外2件牛柳粒就相對地肉味較濃🤤
最後吱少少檸檬汁 點上海鹽/芥末就已經好好味✨

🔥 和牛三筋肉($ 215)
三筋肉係位於牛既肩甲骨內側
因為連住三條筋腱而得名 屬於前腕肉
而三筋係前腕處少有脂肪含量高既部位
所以佢係最柔軟既部位 牛味濃郁而餘韻分明
口感上都有嚼口的 唔會話好韌~

🔥一頭黑毛豬拼盤($278)
包括豬肩肉 五花腩 豬皮 豬大腸
食韓式燒肉又點少得豬皮 同豬大腸🤤
留意番 豬皮油脂豐富 燒果陣少不免有卜卜聲
同油脂彈出黎 好易會整親手 記住要小心啲~
最中意係燒到外皮勁爽脆 食落骨膠原滿滿既感覺
豬大腸燒得外脆內嫰 微微焦香 更添風味 又唔會有奇怪味👍
五花肉同豬肩肉調味都剛好 一定要包生菜
我最中意係先燒香泡菜同蒜片後
將肉點埋燒肉醬 連埋生菜一次過包住食
係最有韓國風味既食法 好幸福呢🥳

🔥濟州活鰻魚( $238)
店員會事先幾鰻魚處理得十分乾淨 方便食用
而家唔會預先加入任何醬汁 需要自己燒果陣加
係2邊都燒左下之後加入醬汁可以更入味
食落鰻魚肉質肥美得黎好爽口結實
加入鰻魚汁後更為惹味 覺得自己燒得好好!

🔥韓國豬手($ 255)
呢個豬手既份量真係超乎我想象😐
上枱時既賣超 份量 同顏色都令人驚艷
豬手肉質Q彈 個人比較中意係整生菜包時加入醃蘿蔔
有助中和油膩感 成個味道有層次而家清爽💚

🔥 鮑魚人參雞湯 ($198)
食完肉又當然要飲番啖令湯 平衡一下~
鮑魚放係原隻烏龍上面 湯又滾緊 好岩打卡
雞湯調味剛好 唔會過鹹 有賴配料豐富
雞入面仲有紅棗 栗子 糯米飯 大蒜頭
真係同係韓國食既蔘雞湯配料一樣
係最高難度要自己剪開隻雞 但可以原汁原味~

🥤菠蘿梳打 / 柚子檸檬梳打 ($36)
2杯野飲都十分適合燒完肉飲
降溫之餘又有助解油膩
雖然係水果梳打 但味道唔會有陣化學味👍
2022-04-24
  • 一頭黑毛豬拼盤
  • 韓牛肉眼拼盤
2022-05-03 150 浏览
食市放寬晚市,即刻約人去食野。柞木炭家旺角店位置好方便,岩哂約朋友。牛肉紫菜包飯味道ok,用料充足。海鮮煎蔥餅好大件,雙面煎到剛剛好,味道ok,要點醬先好食。反而牛肉比較出色,牛肉石頭飯牛肉淋,真材實料價錢方面唔太貴,性價比高,雖然服務一般,但overall值得再去。

牛肉紫菜包飯味道ok,用料充足。

海鮮煎蔥餅好大件,雙面煎到剛剛好,
味道ok,要點醬先好食。

反而牛肉比較出色,牛肉石頭飯牛肉淋,真材實料

2022-04-14
2022-05-02 102 浏览
*💭柞木炭家再次到訪這家韓式燒烤店🤤餐廳以木系裝修為主,感覺高雅舒適☺️餐廳是用柞木炭,個人認為油煙較少,爐火較容易控制👍🏻前菜有芽菜和蘿蔔絲等好幾款,擺盤精緻,味道出色🤤另外泡菜用陶壺呈上,店員會即場把原條泡菜剪段,辛香脆嫩😋韓牛肉眼拼盤、和牛三筋肉 🐂牛肉非常鮮嫩,油花分佈平均。燒的時候已看到澎湃的油花,入口即融,牛味充斥整個口腔🤤一頭黑毛豬拼盤🐖拼盤包括豬肩肉、豬五花、豬皮、豬大腸及蔬菜。豬肩肉和豬五花肉肉味香濃,不點醬單吃已食到濃濃的肉汁🤤如配上海鹽或燒肉醬肉味道更加昇華😋豬大腸口感彈牙,洗得乾淨,完全沒有豬騷味☺️豬皮很有驚喜,外面脆身爽口,入面軟嫩又充滿膠質🤤🤤韓國豬手🐖原隻豬手起骨拆肉,每一塊皮肉相連。同時能吃到彈牙的豬皮及軟腍的豬肉😋配上醃蘿蔔絲、生菜、蒜頭等配菜吃,完全不覺油膩🤤鮑魚人蔘雞湯🐓人蔘雞湯熱辣辣呈上,嫩滑烏雞配上彈牙鮑魚,雞湯鮮甜,而且非常滋補☺️柚子青檸梳打🍹果味香濃,甜度適中,清涼解渴,可以一解油膩感😋
💭柞木炭家

韓牛肉眼拼盤、和牛三筋肉 🐂

一頭黑毛豬拼盤🐖

韓國豬手🐖

鮑魚人蔘雞湯🐓

柚子青檸梳打🍹
果味香濃,甜度適中,清涼解渴,可以一解油膩感😋
2022-04-30 169 浏览
第五波疫情之後第一次約朋友夜晚去食嘢聚會,可惜有少少失望!係餐廳安排嘅問題!我哋係book枱食嘅,但係佢book枱嘅時候從來冇講過係限時,而且係得半個鐘!又唔係任食,而且紅燒好明顯係需要時間,佢有限時都唔同客人講,唔知係咪想呃多單生意!因為如果限時嘅話聚會一般都唔會揀呢種餐廳?又唔係任食嘢食質素就OK嘅,但係個份量非常之少,覺得佢貴過正常蜜蠟起碼兩倍!十分之唔值得!呢度嘅環境好好,不過都補唔返其他嘅弊處⋯⋯本身好期待前菜飲食呢樣嘢,可惜要不斷嗌侍應㗎,每次淨係會想好少好細嘅份量,再加上限時,其實點樣都唔會食得好多。呢度肉嘅質素唔錯,特別係牛肉,如果多少少選擇會更佳,因為全部都係Cell佢好肥醬油蝦醬油蟹OK嘅,但係唔係特別好食,只係香港比較少地方有得食, 不過都唔平!其實如果真係限時嘅話,下次真係唔係咁想喺度食,始終約人食飯係想輕輕鬆鬆傾吓計坐下

• 前菜
柞木炭家(旺角)今日男朋友揸車接放工,帶小編去食韓燒😆 謝謝男朋友百忙中也抽空陪小編食晚餐,仲成為了小編的專屬烤肉專家😝😝前菜有泡菜、大豆芽、醃蘿蔔,仲有粟米芝士😋😋 食完可以添~~🥩韓牛肉眼拼盤 $388肉眼肉質上盛😍,入口即化,牛味濃郁~ 再加少許青檸檬汁,更為提鮮~🥩和牛三筋肉 $215油脂分布平均👏🏻,再用香草🌿調味,烤完加少少泡菜同埋用生菜🥬包住食,層次豐富~🥩一頭黑毛豬拼盤 $278嘩~ 有豬皮、豬大腸同埋大大塊黑毛豬豬扒🐷,男朋友燒到豬皮面層焦香,豬扒好夠腍無筋~~🥩韓國豬手 $255好大碟喔~~~ 再配埋秘製醬汁同埋醃蘿蔔,充滿韓式風味🥳🥳🐣鮑魚人蔘雞湯 $198原隻鮑魚放了在烏雞上,好足料😍 而且人蔘味濃郁,再配上紅棗等食材,好岩食韓燒時飲下d 滋補養生湯😆🍍菠蘿梳打 $36🍋青檸檬梳打 $36兩杯飲品酸酸甜甜好解膩喔🥰🥰 同埋唔係糖水得顏色,而係分別有青檸檬🍋同埋菠蘿🍍係飲品中👏🏻*需加一服務費地址:旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 5樓501號舖
柞木炭家(旺角)

🥩韓牛肉眼拼盤 $388

🥩和牛三筋肉 $215

🥩一頭黑毛豬拼盤 $278

🥩韓國豬手 $255
好大碟喔~~~ 再配埋秘製醬汁同埋醃蘿蔔,充滿韓式風味🥳🥳

🐣鮑魚人蔘雞湯 $198

🍍菠蘿梳打 $36
🍋青檸檬梳打 $36

*需加一服務費

2022-04-28
2022-04-28 88 浏览
《柞木炭家》近排食咗呢間韓式燒肉店,無論食物同環境都唔錯❣️ 最欣賞佢一直燒啲油煙味都唔算好勁,抽風做得唔錯~ 仲有好近旺角地鐵站好方便~ 食韓式料理唔少得前菜,佢地嘅前菜有醃蘿蔔、白菜、芽菜、芝士粟米粒同泡菜~ 芝士粟米粒要放喺烤爐上邊,溶咗之後芝士有拉絲好妹!店員會即場切開泡菜,啲泡菜都好正!每枱都有韓式大醬、鹽、蒜頭,青椒及生菜供配搭烤肉包裹食用❤️🍭和牛三筋肉($215)🍭韓牛牛柳($295)啲牛真係靚到不得了,油脂分佈好平均!和牛三筋肉薄薄一片,放上去燒兩燒就食得!超嫩滑香口!牛柳冇筋,食落牛味好出,肉質鮮嫩唔會韌~ 🍭鮑魚人蔘雞湯($198)入面真係有成隻雞!店員會幫你切件~ 入面有糯米、人蔘、栗子、紅棗等,好足料!啲湯好鮮好飲!🍭韓國豬手($255)大大盤切到一塊塊,排列得好整齊!份量對於2個人嚟講真係超級多😆 呢個都有生菜,蒜粒等俾你夾埋一齊食~ 仲有兩款醬汁可點😋🍭黑毛豬拼盤($278)黑毛拼盤分別有豬皮、豬大腸、五花腩,想講佢個豬大腸真係超級好食!佢清潔得幾好食落完全冇沙😋 size 比普通豬大腸大,好嫩好香好邪惡😝 🍭柚子檸檬梳打($36)🍭荔枝梳打($36)點咗呢2
《柞木炭家》

🍭和牛三筋肉($215)
🍭韓牛牛柳($295)

🍭鮑魚人蔘雞湯($198)

🍭韓國豬手($255)

🍭黑毛豬拼盤($278)

🍭柚子檸檬梳打($36)
🍭荔枝梳打($36)
點咗呢2款飲品,個人比較鍾意柚子嗰款因為好清新幫到解膩!荔枝梳打就甜甜地~
2022-04-27 1773 浏览
香港終於重開晚市堂食,聽到同事們早已預約了未來兩星期的活動,心癢癢下想去很久沒光顧的韓燒店,最終選了主打使用優質柞木炭作韓式燒烤,位置超方便的柞木炭家旺角分店✏️位置: 10/10✏️環境: 9/10✏️衛生: 9/10✏️服務: 8/10✏️食物: 9/10餐廳位於T.O.P商場5樓,港鐵旺角站B4出口可直達商場。餐廳玻璃窗外就是5樓的休閒區,內部裝修則開揚舒適,空間感足,餐桌及餐具亦感覺衛生對於喜愛燒肉的我和太太,食物質素當然最為重要,而這間餐廳確實比不少同類型餐廳優勝,以下是我們下單的食物:前菜入座後隨即上前菜及醬料,除了韓燒熟悉的泡菜、大豆芽及生菜外,還有酸蘿蔔、小棠菜、韓式蛋餅及芝士粟米,更有一壺新鮮的泡菜,而且全部可以無限添加,相當豐富韓牛肉眼拼盤 - $388碟上有一塊肉眼扒及兩件切成方型的牛肉件,伴碟有冬菇及翠肉瓜。肉眼油脂不多,新鮮而牛味突出,吃得出肉質較為上等,唯要注重火侯,較易變韌和牛三筋肉 - $215屬和牛的稀有部分,薄薄的有三片,油花平均,看上去很吸引。燒過後既有牛香亦十分嫩滑,比一般燒肉口感好上不少一頭黑毛豬拼盤 - $278性價比很高的拼盤,包括豬肩肉、豬五花、豬

✏️位置: 10/10

韓牛肉眼拼盤

韓牛肉眼拼盤 - $388

和牛三筋肉 - $215

一頭黑毛豬拼盤 - $278
性價比很高的拼盤,包括豬肩肉、豬五花、豬皮及豬腸,全部預先醃製,因此相當入味,燒出來陣陣鮮甜的韓式燒汁風味。口感方面,豬肩肉肉質鮮嫩、豬五花啖啖肉及不覺油膩、豬皮爽口香不韌,豬腸軟滑香口,個人覺得品質更勝牛肉

韓國豬手 - $255
一道傳統的韓食,熟成後師傅切成一片片排列像燻蹄,灑上蔥花及芝麻,鮮味可口,份量亦充足。另外附有韓式醬汁及蘿蔔絲,並有生菜、蒜粒及青辣椒片供夾著來吃,起提鮮作用,味道的確昇華不少

濟州鮑魚人蔘雞湯

濟州鮑魚人蔘雞湯 - $198
可能個人較少食濟州口味,真的少見用上竹絲雞的人蔘雞湯,難得是雞肉鮮嫩易咬、湯底入味,像是煲了若干時間。除了竹絲雞,亦有人蔘、鮑魚、栗子及糯米,既補身亦飽肚,感覺較別家的人蔘雞湯更佳

青檸檬梳打
菠蘿梳打

青檸檬梳打及菠蘿梳打 - $ 36/杯
雖說枱上有提供麥茶,但食燒肉又怎能不點凍飲呢,我和太太便每人點了一杯梳打,既甜美亦爽口

🍽柞木炭家(旺角店)
📬地址:旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 5樓501號舖
2022-04-25
韓牛肉眼拼盤
濟州鮑魚人蔘雞湯
青檸檬梳打
菠蘿梳打
2022-04-27 923 浏览
禁左晚市堂食咁耐,終於放監出嚟,真係要即刻嚟返個報復性消費😈即刻去食返個韓式燒肉燒一燒。今次就嚟到近年旺角新嘅地標商場T.O.P,食呢間「柞木炭家」。今次係第一次嚟唔到呢間餐廳個地方都幾開陽坐得好闊落好舒服😌。一坐低店員已經擺好晒前菜出嚟,而且每張枱上面都已經準備咗一大壺嘅泡菜同埋麥茶,十分貼心。1️⃣和牛三筋肉雖然只係得三片,但係野有時係就係貴精不貴多。三筋肉咬落去肉味濃之餘,油脂同肉汁都十足,仲有爽脆口感。2️⃣韓牛肉眼拼盤🌟和牛,油脂軟韌,有油香又嫩滑,肉汁豐富油花纖細且均勻分佈細緻,能夠感受到肉質的彈性與脂香。3️⃣一頭黑毛豬拼盤🌟豬肩肉:已經本身有醬汁調味好,甜甜地,雖然係豬肉但係咬落去好淋💖🌟豬五花:一層肥一層肉燒得黎好搶火,食個陣夾埋醬同生菜食,完全唔油膩好好🌟豬大腸:食內臟最處理得唔乾淨,呢間餐廳就處理得好好。食豬大腸一定唔可以心急,要慢慢燒將啲油脂迫晒出嚟,燒到個外皮脆脆地,正💦🌟豬皮:第一次咁樣食豬皮,望落去個顏色應該係預先已經處理好同埋調味好,所以只需要簡單燒返熱佢拎返少少油出嚟。咬落去係食到滿滿嘅骨膠原🦴4️⃣飽魚人蔘雞湯我坦白講我平時對人蔘雞麻麻哋但係估唔到呢個係出奇地唔同,

1️⃣和牛三筋肉

2️⃣韓牛肉眼拼盤
🌟和牛,油脂軟韌,有油香又嫩滑,肉汁豐富
油花纖細且均勻分佈細緻,能夠感受到肉
質的彈性與脂香。

3️⃣一頭黑毛豬拼盤

4️⃣飽魚人蔘雞湯
我坦白講我平時對人蔘雞麻麻哋但係估唔到呢個係出奇地唔同,首先佢係用烏雞加埋鮑魚熬製出黎,飲落去係清甜,唔會太重藥材味好易入口。打完卡之後店員仲好細心咁樣幫你處理埋雞💖

5️⃣韓式拌飯
份量十足夠,如果同朋友開心share,基本上可以三至四個人食🌟拌飯再配埋肉食,又係另一種層次另一種口感✌🏻

6️⃣荔枝梳打、青檸檬梳打🍋
食完燒肉即刻飲番啖梳打真係即刻爽晒。(甜度仲要啱啱好唔使叫少甜已經少甜咗👍)
  • 厚切韓牛肉眼
2022-04-25 226 浏览
大家等了一段時間終於有晚市堂食🥳, 朋友們相約到柞木炭家吃韓燒😁, 之前食過一次印象不錯。今次網上訂了八點鐘, 我們坐在卡位,比較舒適。 點了韓牛、五花腩和豬皮, 飲品有柚子真露和菊花米酒。 店員先為我們送上五碟韓式前菜🥗和生菜🥬, 以上都可以食完再加的。 韓牛肉質軟腍,但某些部位有點筋。 燒五花腩香氣十足🤤,配生菜和蒜片很好吃。豬皮烤香後不會太油,口感軟軟的,每一口都充滿骨膠原😋。 柚子真露不算太甜,味道不錯。菊花米酒有很重的菊花味, 但飲不到米酒的味道。 第二次食沒有令我失望, 食物質素依然不錯, 但當晚沒有醬油蟹, 期望下次來的時候可以吃到😉。

豬皮

豬腩肉

柚子真露

菊花米酒
2022-04-22
豬皮
豬腩肉
2022-04-23 126 浏览
不得鳥~堂食開番~一於食個正正韓燒~賀下佢😄先上大家熟悉既韓式配菜!和牛三筋肉 對於呢個雪花分佈表示滿意~😍薄切大塊 ~ 好yummy韓牛牛柳 好厚切呀😍 燒完 肉汁鮮嫩 Juicy 生菜包住黎食,夾住配料~真係好好味一頭黑毛豬拼盤 豬皮、豬大腸、豬梅肉、豬腩~黑毛豬盛宴呀😆 豬豬醃過,好入味~每燒完一樣野,職員都會幫忙換過個燒盆,確保 每樣肉質 都有適當既火喉 又唔mix埋啲味,試到本身唔同肉既真味~除左肉質有質,燒得起勁 食得開心~ 仲有值得一提既係,韓燒最怕食完油煙燒烤味,呢間抽風做得好好,成間店氣味都清新,食完衣衫亦無油煙味~韓國豬手 真材實料,滿滿一大碟~ 肉質豐滿,爽身而不油膩~鮑魚人蔘雞湯 好好飲😍 好多人蔘小塊,烏絲雞熬出黎~荔枝梳打 檸檬梳打 食住燒肉飲呢啲最爽
不得鳥~
堂食開番~
一於食個正正韓燒~賀下佢😄

先上大家熟悉既韓式配菜!

對於呢個雪花分佈表示滿意~😍
薄切大塊 ~ 好yummy

韓牛牛柳
好厚切呀😍 燒完 肉汁鮮嫩 Juicy
生菜包住黎食,夾住配料~真係好好味

韓國豬手
真材實料,滿滿一大碟~ 肉質豐滿,爽身而不油膩~

鮑魚人蔘雞湯
好好飲😍 好多人蔘小塊,烏絲雞熬出黎~

荔枝梳打 檸檬梳打
食住燒肉飲呢啲最爽
2022-04-21
午餐
喜愛柞木炭家是因為環境舒服😛沒有食到「煙霧彌漫」,頭煙滿面的情況 。這餐廳雖然不是任食韓燒,但是若想食有啲質素韓燒可以選擇這裏,由於午餐配套好嘢,真心是抵食,最平有個韓燒套餐$118 。除了韓燒套餐外,也可以選擇午市lunch (石燒和韓式炒粉絲都好食)。此外,跟餐可以加$10😍有特色梳打飲品,今次叫了柚子檸檬梳打🍋,前菜和泡菜可以添加,有三碟。泡菜又真係整得幾好食。如果喜歡食泡菜就好抵!今次選了$145 套餐,選了三款不同牛🐮的部份,差點忘記套餐還有韓式免治蛋牛鈑🙈😋真心是一個有誠意套餐

套餐韓燒
韓式免治牛蛋
柚子🍋梳打
套餐韓燒
韓式免治牛蛋
柚子🍋梳打
2022-04-22 89 浏览
今日去到旺角t.o.p嘅呢間柞木炭家到食午餐餐廳係食韓燒嘅 入面嘅泡菜係自家製唔太辣 酸甜度控制得啱啱好和牛三文治 睇顏色都知肥瘦均勻 入口即溶 加埋烘過嘅麵包 味道一流 和牛西冷 同樣地肥瘦均勻入口即化 超正呀
今日去到旺角t.o.p嘅呢間柞木炭家到食午餐

和牛西冷 同樣地肥瘦均勻入口即化 超正呀
2022-04-21 89 浏览
# #旺角 @thecharcoalroomhk🥳終於都開返晚市堂食喇! 我倆決定在最後關閉晚市堂食的時候, 早早5pm食個晚飯, 希望這是最後一次闗閉晚市堂食吧! 🥲💃之前朋友請我嚟食過一次, 好欣賞! 泡菜是一顆上的, 自己剪, 好讚! 是我喜愛的泡菜味道!  前菜竟有蟹仔, 好罕見啊! 🐄韓國牛柳 $295 ~  單睇油花已經知道好味, 厚厚的一件牛柳, 肉味濃郁, 油份經燒過後, 更為醇厚! 一整片底面燒後再剪開, 再按自己對生熟喜好再燒燒, 放涼後沾上三種不同的鹽同芥末同食, 別有風味!🥩和牛三筋肉 $215 ~ 薄切, 牛味仍然香濃, 燒至焦香, 包上生菜同食, 滿滿的油香! 🍖一頭黑毛豬拼盤 $278 ~ 包括: 豬肩肉、豬五花、豬皮及豬腸! 好欣賞個豬皮, 好厚, 滿滿骨膠原! 豬肉嫩滑, 不會有肉羶味, 醃肉的調味料亦很讚, 用上新鮮水果, 增添獨有的甜味! 🐖韓國豬手 $255 ~ 肉質完全唔嚡, 唔會過肥, 豬皮煙靱, 特別係沾醬汁, 咸咸香香, 好好好讚! 🍲濟州鮑魚人蔘雞湯 $198 ~ 用上烏雞, 更滋補清淡, 鮑魚軟滑, 湯頭入口濃郁! 🍍荔枝梳打 & 菠
# #旺角 @thecharcoalroomhk

🍍荔枝梳打 & 菠蘿梳打 @$36 ~ 原來仲可以少甜, 太欣賞喇!

2022-04-20 92 浏览
今日老公話要食好D😋,又話屋企平時好少食燒肉,最後揀咗哩間位於旺角港鐵站上蓋T.O.P頂樓嘅韓式燒肉柞木炭家,內裡空間感足,而且冇油煙味,未食已經覺得舒服🌿!▶️韓牛牛柳($295)🥩,睇樣已經知道油脂豐富,食落口肉味豐郁,今次由老公“下廚”,燒到外皮焦香🔥,內裡鮮嫩,配上跟碟上面嘅rosemary,帶出整舊牛嘅香氣,最後擠上青檸汁🍋,點上海鹽或芥末,鮮香味美,真係感官嘅大滿足!▶️和牛牛肋肉🍖($158),肉經過醃製,燒好後很入味,吾需要再點任何醬汁。哩碟食落系最juicy,肉汁豐富到咬落會爆出嚟,如果餓系絕對可以encore多碟🙌。▶️一頭黑毛豬拼盤🐖($278), 一碟有齊豬肩肉、豬五花、豬皮&豬腸,中意食豬嘅人吾可以錯過🐷!豬皮本來已熟,可以放上網再加熱,話說佢油脂豐富,超級惹火,入口爽脆,要增加骨膠原就要食多兩舊🤣!豬五花跟豬肩肉醃得入味,肥瘦相間,點埋個燒肉醬,用生菜🥬包上蒜粒,一啖入口,好似去咗轉韓國咁✈️。▶️韓國豬手🐽($255),話說我吾系豬手嘅fans,但係上網睇佢個賣相真係超吸引,於是order咗。上枱時“哇”一聲,哩個分量,只可以話系超值。豬手肉質Q彈,完全吾覺肥膩,兩

▶️韓國豬手🐽($255),話說我吾系豬手嘅fans,但係上網睇佢個賣相真係超吸引,於是order咗。上枱時“哇”一聲,哩個分量,只可以話系超值。豬手肉質Q彈,完全吾覺肥膩,兩個人食完要捧住個肚走,但係又抗拒吾到海量骨膠原嘅誘惑😫。

▶️鮑魚人蔘雞湯🐓($198),我系愛湯之人🥣,所以每次食韓國菜都一定會叫個湯。哩個人參雞湯用石鍋裝載,上枱時仲滾緊。鮑魚一整粒放在雞上面,雞系原隻烏雞,裡面包裹著滿滿的糯米,飲上去吾會太鹹,系我中意嘅味道。職員會過來幫你剪開隻雞,方便你食到雞肉,又幾貼心💕~

▶️荔枝梳打($36)/菠蘿梳打($36) 🥤,食燒肉難免油膩,點一杯解渴解膩嘅凍飲系常識吧!一邊系熱辣辣嘅燒肉,一邊系降溫凍飲,真正嘅冰火🧊🔥兩重天!

晚市堂食重啟喇,你嘅“第一餐”會食D咩🤷🏻‍♀️?韓燒都真係吾錯架,冇出街食晚飯咁耐,大家要對自己好D🥰🥰~
  • 和牛牛肋肉
  • 一頭黑毛豬拼盤