2019-07-23 1250 浏览
繼續自助餐分享:尖沙咀皇家太平洋酒店 柏景餐廳 Cafe on the Park,新出的夏威夷盛夏派對主題的下午茶自助餐,除以特惠價供應多款鹹甜美點,還新增了好食又好玩的「夏日小廚神」教室,簡直是最佳親子好去處!  逢週末 3:15 - 5:15pm 供應的下午茶自助餐,收費成人$248/長者$228/小童$188,恒生信用卡用戶尊享成人及長者下午茶自助餐75折及小童半價優惠,折後相當超值。抵達之時下午茶自助餐還未開始,先在美美的佈景版前為妹妹及婆婆合照,再看著一滿檯的 Movenpick 雪糕、即焗雞蛋仔以及多款配料,已經覺得雪糕迷的一家可以吃回本!進到場內,發現下午茶也有妹妹很愛的海蝦,超開心!喜愛蝦蝦霸霸的妹妹,閒閒地也可以吃下十多隻蝦;同場還有源源不絕蜆隻供海鮮迷享用。接著穿過一系列沙律及水果(包括愛吃的橙及提子),又有忌廉薯仔沙律、泰式鳳爪沙律、紅甜菜及香橙沙律等數款現成沙律,還有燒牛肉芒果墨西哥卷、咖哩蝦芒果牛角包、火腿芝士開面治,及煙三文魚忌廉芝士墨魚包。加上後面的鬆餅及甜點,可以自組英式下午茶呢!下午茶也有魚生飯、多款壽司、即點即切刺身(包括Chloe及婆婆大愛的三文魚

下午茶也有魚生飯、多款壽司、即點即切刺身(包括Chloe及婆婆大愛的三文魚),還有Matthew喜愛的日式冷麵,大家都吃得很開心~

接著另一邊極富熱情風情的,則是橙汁及菠蘿汁任添任飲,加上豬肉粥、姬松菇杞子圓肉燉雞及新鮮出爐 Pizza 等美食,十分豐富。

回到主 buffet line,午晚間供應的粉麵檔及點心檔,在下午茶時段也有繼續營業,其中點心包括兩兄妹喜愛的燒賣、馬拉盞,連同菜肉包及珍珠雞,款式不少呢。

接著又有焗叉燒酥、獲婆婆大讚的西班牙海鮮飯(當然啦,那麼多海鮮及辣肉腸)以及老少咸宜的豉油雞翼。

轉角的熟食區選擇更多:香口美味的煎釀三寶、七味豆腐粒、豉油皇炒腸粉、煎豚肉餃子、法式紅酒燴雞、大阪燒餅、海鮮漁夫批、芝士煙肉羅蘭士撻,還有燒烤牛肉腸及雜菜,款式太多關係,不能盡拍了。

尾段還有燒火腿、春卷、炸芋角、脆皮腸及粟米等,下午茶來講選擇真不少~

進入了甜品區,場內供應小孩大愛的 Pancake 機、豆腐花、中式糖水、6-7款新鮮水果、朱古力噴泉、棉花糖、葡萄鬆餅、葡撻;另一甜品櫃還有大量山核桃撻、美式芝士蛋糕、咖啡奶凍、芒果布丁、朱古力 brownie、朱古力 truffle 加上七彩軟糖,絕對令小甜魔們樂透了~

場內還有自助咖啡/茶,吃得太飽滯時很有用。介紹完美食,來張美美的合照後也是時間開餐,因為之後還有「夏日小廚神」教室呢!美食眾多,其中推介必吃的有:煎釀三寶、炸芋角、西班牙海鮮飯、後來推出的燒雞槌、消暑又清甜的水果、還有多款透心涼的 Movenpick 雪糕!

如是晚餐時段光顧,還會有龍蝦、香煎鴨肝、烤原隻乳豬等美食,但下午茶有 cooking class 又是另一種快樂,而且這裡的甜品真的好豐富,非常適合兩位小甜魔,特別是囝囝前後竟吃了10件班戟!以及數不清的雪糕,還好差不多是時間開始「夏日小廚神」教室。

「夏日小廚神」教室會教家長及小朋友製作簡單又好吃的長頸鹿瑞士卷(芒果味);餐廳會首先把芒果、忌廉及粉漿都準備好,但每組也會獲發一份食譜,回家也可以自行跟著做。兩兄妹的芒果味瑞士卷做好了!大家覺得那個出品更美?原來將成品合照放上 Facebook / Instagram,在 "柏景餐廳" 打卡並加上 Hashtag 等,就有機會獲得沙嗲軒$500餐劵或柏景餅店蛋糕!

要講瑞士卷份量真不少,還好這天請了婆婆同來,可以分享其中一條瑞士卷給她,讓玉仔姨姨也可以品嚐兩兄妹手藝。課程後還有獎狀可以領,看看一班小廚神多麼興奮!

「夏日小廚神」教室只限今個暑假供應,最後期限是2019年9月1日。不久後又是週末,愛吃又愛煮的家庭想參加就要快點訂位 + 報名了!
2019-07-14
2019-07-19 1219 浏览
呢日去咗皇家太平洋酒店食係威係勢嘅夏威夷風味自助餐,真係飽到上心口因為好多嘢啱我食。  咩都唔使講幫襯自助晚餐即送一人一隻堂烤鮮龍蝦配菠蘿木瓜莎莎,我平時唔鍾意食熱生果嘅菜,不過呢種熱法唔會整熟啲生果得嚟又好好味。 任食方面有香煎鴨肝配清純的粟米蓉及柑橘汁,第一次試呢個汁又同鴨肝幾好朋友喎。呢個蟹肉芝士意大利飯不之日得了,平時唔Like食意大利飯嘅我都隊咗兩個蟹蓋。 仲有好攪野又貼題嘅餐肉壽司,話時話吖點解夏威夷啲人咁鬼鍾意食午餐肉?仲有香夾脆嘅慢烤原隻卡魯瓦烤乳豬,側邊嗰啲係芹菜頭索咗豬油好濃味。夠特别嘅夏威夷芋葉蒸雞肉,啲芋頭先係主角嘢。超激大嗰嘅大海灣海鮮燴飯,如是飯桶真係開心死。夏威夷椰子布甸都係今次自助餐嘅主題,椰子香味好突出必試之選。凍海鮮有翡翠螺、青口、蜆、、龍蝦鉗、鱈場蟹腳、海蝦小龍蝦,唔好話冇得揀啊。沙律同頭盤都有唔少夏威夷嘅特色,好似夏威夷式嘅三文魚、吞拿魚沙律好好味架。凍肉有選擇有三款加埋煙三文魚貴精不貴多。日本位有小食、刺身、壽司同冷麵,都好多款揀而且刺身好新鮮我食咗唔少架。喺粉麵位揀好餸同麵之後揀埋湯師傅就即刻煮比我,熱辣辣又飽肚啱晒有個黑洞胃嘅我。隔籬有金銀

夠特别嘅夏威夷芋葉蒸雞肉,啲芋頭先係主角嘢
超激大嗰嘅大海灣海鮮燴飯,如是飯桶真係開心死
夏威夷椰子布甸都係今次自助餐嘅主題,椰子香味好突出必試之選
凍肉有選擇有三款加埋煙三文魚貴精不貴多
日本位有小食、刺身壽司同冷麵,都好多款揀而且刺身好新鮮我食咗唔少架
隔籬有金銀蒜蒸海鮮,呢日有魚同螺加咗蒜蓉幾香口
想再惹味啲有港產嘅避風塘炒龍蝦
牛魔皇梗係要食原條西冷牛肉,仲有好甜嘅雙色蕃薯添
呢一邊有啲素食好似餐包、田園風味薄餅、印度薄餅
中式湯水呢晚係姬松菇杞子圓肉燉雞,我飲咗兩大碗你話
吖。
任食雪糕有成12款唔同嘅Mövenpick雪糕,仲有雞蛋仔即焗即食盞喇啩
仲有大量中西同夏威夷嘅好味甜品等緊我呀

而飲品亦係可以無後顧之憂咁勁飲因為係包埋架
,好多類型揀有罐裝汽水、啤酒、果汁、夏威夷特飲、紅菜頭梨汁正啊

仲有薯蓉菠菜焗帶子好新鮮要食呀

最後記得食埋出一次嘅火焰雪山啊
,淋咗橙酒後點火呢啲畫面最呃Like架啦
,食到飽飽可以返屋企喇

2019-07-08
2019-07-17 893 浏览
是的,我又食自助餐,今次到訪皇家太平洋酒店,皆因佢有活龍蝦。查實,活龍蝦只是其中一個賣點,這期的主題,係夏威夷盛夏派對,屬比較冷門的項目,好奇心驅使我去會下佢。到底夏威夷會有啥美食?出去走一回睇睇~     已不是首次介紹這酒店的自助餐,什麼凍海鮮、蔬菜沙律及Cold Cut等,就不用長氣再講,直接寫下今期的主題美食。炎炎夏日,要有些開胃的東西才行,三文魚蕃茄沙律及黃鰭吞拿魚沙律,簡單醃漬調味,黃鰭吞拿則混入牛油果來伴之,輕怡可口,消暑之選。或許天氣實在太熱,呢排突然好想食壽司,基本的三文魚、蝦及希靈魚等都不缺,還有充滿夏威夷色彩的午餐肉壽司,我肯肯定要將之消滅。熱食之中,慢烤卡魯雅乳豬是最具代表性的夏威夷傳統美食,皮脆肉嫩有汁,蠻好吃。香煎鴨肝這邪惡之物,我怎可以放過?加入了粟米蓉及柑橘汁,多一份地方色彩。以荷葉包裹著的芋頭蒸雞,也是我推介的好東西。要有米飯到肚的朋友,其實也有選擇。焗鱈場蟹蓋伴蟹肉芝士意大利飯,口感軟綿,乃鮮味之選。另外的海鮮燴飯,用上是幼身的米,蠻特別,配上各式海鮮如蜆肉、帶子和青口等,值得一試。重頭戲始終是活龍蝦,來來去去只得幾間酒店會有即煮活龍蝦供應,這裡加

到底夏威夷會有啥美食?出去走一回睇睇~

重頭戲始終是活龍蝦,來來去去只得幾間酒店會有即煮活龍蝦供應,這裡加入行列,我當然無任歡迎。鮮活龍蝦,一定美味得多。這兒以烤的形式,配埋菠蘿及木瓜莎莎,肉質鮮嫩彈牙,又帶出夏威夷風味。
叮叮叮叮,表演項目出場,係Baked Alaska。蛋白霜之下,乃三色 (士多啤梨、椰子及朱古力)的Movenpick雪糕,結合濃濃的酒香,作為結尾的甜點,實屬合宜。
再淺嚐些菠蘿夏威夷果仁撻,椰子布甸等,萬二分滿足。
今個暑假,一家大細來吃餐豐富自助餐,絕對係尚佳的親子活動。
2019-07-14 1031 浏览
剛去完馬爾代夫的我深深掛念那陽光與海灘!不過始終要回來亂世之中還是及時行樂,才有意志抗戰下去!既然不能再外遊放鬆那用嘴巴到皇家太平洋酒店的柏景餐廳吃個充滿熱帶海島情懷的夏老威之夜也好吧! 什麼是夏老威之夜?即係ALOHA夏威夷盛夏派對自助餐!由即日起至9月30日在柏景餐廳供應,星期一至五收費成人$638/位、長者$578、小童$388,星期六、日及公眾假期成人$688/位、長者$598/位、小童$438/位,記得到官網訂座可享65折及小童優惠喔優惠按此!一到埗已有隻生果小可愛迎接我,是餐廳員工的傑作好有心思耶! 在門口位置放了自助餐任吃的雪糕櫃,內裡有12款不同口味的Mövenpick雪糕太太太多選擇喇! 另外還有即製的雞蛋仔配雪糕可謂一流喔!再走入餐廳便是自助飲品區有生果冰水、蘋果汁、橙汁、夏威夷特飲、紅菜頭梨汁、罐裝汽水、啤酒等無限任飲。 繼續走進餐廳中心地帶週遭掛滿熱帶海島的裝飾品,不其然又令我想起馬爾代夫之旅的快樂時光!既然人巳飄在海洋上那先由冰鎮海鮮看起來吧!自助餐供應多款新鮮的冰鎮海產,當中包括有小龍蝦、鱈場蟹腳、海蝦、龍蝦鉗、沙蜆、青口及翡翠螺等!款款艷麗迷人海鮮迷來
另外還有即製的雞蛋仔配雪糕可謂一流喔!

既然人巳飄在海洋上那先由冰鎮海鮮看起來吧!自助餐供應多款新鮮的冰鎮海產,當中包括有小龍蝦、鱈場蟹腳、海蝦、龍蝦鉗、沙蜆、青口及翡翠螺等!款款艷麗迷人海鮮迷來到相信會很滿意。

接下來是沙律和頭盤有新鮮的沙律菜,當中更有我最喜歡的火箭菜呢!還有清甜的三色椒、車厘茄、紅腰果和粟米,另配有多款汁醬可供混搭選擇!
然後有多款富夏日色彩的頭盤如滑溜的蛋白伴蝦仁、清甜的夏威夷椰子西瓜蝦沙律、傳統的夏威夷三文魚、吞拿魚沙律、木瓜沙律和夏威夷菠蘿雞沙律,睇見都覺得熱情又醒胃喔!

而凍肉區有風乾火腿、雜錦凍肉、莎樂美腸和煙三文魚,對我來說有風乾火腿配菠蘿已夠我歡喜!

日式專區有美味的小食帶子裙邊、酸薑和味付螺肉也是我心頭好呢!
另外還有常見的卷物、反卷外!另外還有夏威夷當地人熱愛的餐肉壽司,爽口的象拔蚌壽司、腐皮壽司和三文魚壽司
刺身亦是自助餐客人最關心的一環!這夜有榮螺、希靈魚、鯛魚、三文魚及八爪魚刺身!!
及最合夏天享用的三色冷麵,真的又美又好吃!

旁邊有即淥粉麵專區!只須自選心水食材和湯底,師傅便會為大家製出一碗新鮮熱辣的自家粉麵。

往前看有金銀蒜蒸海鮮,是日有翡翠螺、鮮魚和青口,喜歡香口的朋友就合口味了!

繼而有港式燒味中我至愛吃的玫瑰豉油雞、特色的慢烤原隻卡魯瓦烤乳豬、欖菜炒龍蝦、清湯蘿蔔牛腩、大芥菜煲、薑蔥頭抽蒸沙巴、宮廷醬汁骨、淮山萵筍炒素遼參還有夏威夷芋葉蒸雞肉。

熱葷區真係好長接力的還有薯蓉菠菜焗帶子、紅酒慢煮牛肋條、印度芝士雞、香草普雲蘇燒羊鞍及燒原條西冷牛肉等美食!

即製區有邪惡的香煎鴨肝配清純的粟米蓉及柑橘汁、香滑迷人的蟹肉芝士意大利飯、還有激巨型的大海灣海鮮燴飯,三款味道也很不錯記得留肚享用喔!

而每位客人也可獲送贈堂烤鮮龍蝦配菠蘿木瓜莎莎一隻,在街市買隻活龍蝦都要不少錢吧!現在有人新鮮烤好送上檯多幸福啊!

最後還有餐湯加素食區內有供應著中西餐湯各一,這夜中湯是姬松菇杞子圓肉燉雞、西式則是南瓜忌廉湯、還有多款餐包、田園風味薄餅、印度薄餅、印度雜菜咖喱和印度飯。

終於到達甜品區先有奪目的馬卡龍塔、各式曲奇糖果和松露朱古力!小朋友必定喜歡這個區域!
甜品櫃內放有多款甜點!有蛋花大菜糕、椰汁香芒布甸、桂花糕、菠蘿乳酪杯、紅火龍果蒟蒻凍、焦糖燉蛋、斑蘭椰子糕、夏威夷朱椰子批、鮮果忌廉泡芙、榛子朱古力脆脆、熱情果芝士餅、牛油蛋糕、抹茶蛋糕和椰子慕絲蛋糕,足足14款那麼多甜迷們冇挑剔了啩!

生果區有多款選擇令我像跳進夏威夷海灘中般爽皮!除了切件的蜜瓜、西瓜、菠蘿外還有原個蘋果、橙,最正還有香甜的豬腰芒果呢!
甜品還未完呢這邊更有自助班戟機最啱親子合作炮製,隨意加入配料好玩又好食!
還有港式甜品麵包布甸、豆腐花、花生糊、蛋撻,和葡撻及朱古力噴泉!

最後喜歡吃芝士的朋友記得它在放在生果這邊位置喔!是夜供應三款有較少有的Gruyere Cheese,而這邊還有任飲的自動咖啡機和茶供應。

好多美食是嗎?來一杯夏威夷特飲跟好友ALOHA一番先Cheers!

先來吃一大碟水果墊底,西瓜蜜瓜很清甜,而菠蘿和豬腰芒則夠很香甜,夏天雖然很熱但有很多好吃生果真令我糾結!

這個叫Poke其實是一款地道的傳統的夏威夷沙律,有三文魚番茄沙律和黃鰭吞拿魚沙律,做法先以海鹽為三文魚按摩,然後配上海藻、檸檬汁、洋葱和番茄一同醃漬,吞拿魚沙律還加入我喜歡牛油果,吃下味道很清爽超合炎炎夏日品嚐。

接著吃冰鎮海鮮幾款都是新鮮貨色質素不俗!我最喜歡鱈場蟹腳和小龍蝦,兩款都鮮嫩多汁好有海水味。

前菜最愛吃味付螺肉,平時胃不好的我對於螺肉都是偶一為之,但日式的味付螺肉我完全沒抗體的!

到色彩繽紛的沙律碟!除Poke外還取了夏威夷椰子西瓜及大蝦沙律,內裡以各式各樣的鮮果如西瓜、椰子蜜瓜等配襯大蝦,吃下鮮味又多汁很消暑耶!
當然少不了夏威夷朋友至愛的餐肉壽司,賣相可愛又切合主題太妙了!

吃罷凍食來一碗熱騰騰的姬松菇杞子圓肉燉雞湯,香氣撲鼻的菌味已令人為之一振,呷一口後滿嘴芳香味道香濃迷人好吸引!
這一刻侍應送上每人一隻的堂烤鮮龍蝦配菠蘿木瓜莎莎,用上鮮活龍蝦來炮製吃下肉質細嫩又彈牙,配以清新酸甜的菠蘿木瓜莎莎味道清爽不膩很鮮味。

再來一客邪惡的香煎感鴨肝配粟米蓉及柑橘汁,鴨肝煎得挺香脆配的粟米蓉柑橘汁可減膩感不錯!

而這個焗鱈場蟹蓋伴蟹肉芝士意大利飯就更邪惡和美味!用上鮮味的鱈場蟹肉配有咬口的意大利飯再混和芝士,那有不好吃的理由只好吃了兩口後忍痛遞給車爸爸!

說到飯這個充滿熱帶滋味大海灣海鮮燴飯也味道不俗!,海鮮燴飯內滿載不同海鮮包括龍蝦、帶子、蝦、大蜆、青口和魷魚等等,吃下每一口盡是海洋的味道如果飯粒能跟蟹肉芝士意大利飯一樣有咬口更正。
最後嘆埋夏威夷傳統美食!以蕉葉包裹慢烤的原隻卡魯瓦乳豬,乳豬吃下帶有蕉葉的香氣之餘肉質嫩香氣四溢,還有伴旁的芹菜頭香氣濃郁不比乳豬遜色呢!

吃至中段有限定甜品火焰雪山出場,表層是厚厚雪白的蛋白,內層包裹著士多啤梨、椰子及朱古力味的Mövenpick雪糕,甜品師淋上橙酒後點上熊熊火光十分吸睛呢!

另外還有菠蘿夏威夷果仁撻及夏威夷椰子布甸這些特色甜點,味道也相當吸引又好味道啊!

最後嘆兩球雪糕和雞蛋仔又享受了充滿陽光與海的一夜,真的好想去旅行啊下次目的地又去那兒好呢!
2019-07-08
7月至9月是小朋友期待已久的暑假,亦是柏景餐廳推出全新「ALOHA」夏威夷盛夏派對自助餐的日子,以熱帶風情美饌掃清悶熱暑氣。等我帶大家暢遊太平洋海島,投入盛夏熾熱氣氛和夏威夷派對的喜悅啦 !每位惠顧自助晚餐的客人,可尊享原隻堂烤鮮活龍蝦配清新酸甜菠蘿木瓜莎莎一客,肉質嫩滑鮮甜,好回味,用牠來打頭陣一點也不過份。多款特色沙律,如夏威夷椰子西瓜及大蝦沙律,清甜椰香,好消暑。當中以三文魚番茄沙律及黃鰭吞拿魚沙律最能細味傳統夏威夷沙律風味。三文魚先以海鹽略拌勻,配上海藻、檸檬汁、洋葱和番茄一同醃漬,鮮上加鮮;而黃鰭吞拿魚沙律則加入牛油果,口感與味道有種說不出的夏日感。這個大海灣海鮮燴飯就充分展示出夏威夷的海產資源豐富,包括龍蝦、帶子、蝦、大蜆、青口和魷魚,精華全放到燴飯中,帶點鮮味與蕃茄味,充滿熱帶滋味。鮮味之選,當然不可忽略的焗鱈場蟹蓋伴蟹肉芝士意大利飯,縱使會讓人有點飽肚,也要一試,那口感軟綿、味道甘甜的鱈場蟹肉配上意大利飯,令人回味。慢烤原隻卡魯瓦乳豬是最具代表性的夏威夷傳統美食之一,先以蕉葉包裹原隻乳豬,再加入香料慢煮 48 小時,先燻後焗令乳豬盡吸蕉葉的香氣,同時又可以保持肉質嫩滑多

慢烤原隻卡魯瓦乳豬是最具代表性的夏威夷傳統美食之一,先以蕉葉包裹原隻乳豬,再加入香料慢煮 48 小時,先燻後焗令乳豬盡吸蕉葉的香氣,同時又可以保持肉質嫩滑多汁,香氣四溢,想不到在自助餐上也可以吃到啊﹗

在烤龍蝦旁有香煎鴨肝配粟米蓉及柑橘汁。

荷葉芋頭雞也是推介的,雞肉嫩滑又吸滿芋頭與荷葉的香。

熱食方面,還有烤羊扒、西冷、竹籠蒸海鮮等…..

日式料理那一邊,有多款刺身、冷麵,以及夏威夷餐肉壽司及象拔蚌壽司等。

精選環球海鮮,源源不絕地供應。

中西湯、果汁汽水任飲。

每次到甜品區都令我高興不已,真的每次按不同的主題而有所更改,菠蘿夏威夷果仁撻、夏威夷椰子布甸及傳統夏威夷甜點,款式琳瑯滿目,實在太有心思。

夏威夷盛宴中的熱帶風情甜品,有勁具視感效果的火焰雪山。
表層是厚厚的蛋白,裡面是士多啤梨、椰子及朱古力Mövenpick 雪糕,再淋上橙酒後點火,大人小朋友都看得興奮。

餐廳更特設了Mövenpick 雪糕車,共十多款口味,包括新口味,勁滿足。
题外话/补充资料: 用恒生信用卡惠顧自助午餐、晚餐有65折,每兩位付款成人之一位同行小童(8歲或以下)可以享免費自助餐!
2019-07-02
信用卡優惠
2019-07-07 976 浏览
負評:1. 選擇好少,基本上一分鐘可以粗略行曬2.熟食區域 得短短一排 款式少到唔洗睇.... 3.壽司刺身姑且不論味道,但款式的確係較少,而味道就可以不提....4.無生蠔...因為我比較少食,去之前都知道了,呢個可以接受。正評:1.每人有一張卡可以換燒龍蝦,龍蝦新鮮味道ok, 但每人只得一隻,之後冇得再拎。2.有個欖菜炒龍蝦,味道都唔錯。3.有豆腐花食,呢個算小驚喜。4.八點左右有火焰蛋糕表演...可為噱頭,味道見仁見智5.服務還算不錯,都係有求必應..6.有鵝肝食...味道都唔錯。總括黎講,只可一不可再,款式實在太太太少。就算有折個性價比都唔高。
負評:
1. 選擇好少,基本上一分鐘可以粗略行曬
2.熟食區域 得短短一排 款式少到唔洗睇....

正評:
2.有個欖菜炒龍蝦,味道都唔錯。
3.有豆腐花食,呢個算小驚喜。
4.八點左右有火焰蛋糕表演...可為噱頭,味道見仁見智
5.服務還算不錯,都係有求必應..
6.有鵝肝食...味道都唔錯。

2019-07-06
2019-06-27 1309 浏览
機緣巧合下去咗柏景食自助午餐,唔差,但都講唔上話好好。先講環境,餐廳佔地面積廣,開揚而且光線充足,位置方面都算寬敞,檯與檯之間距離唔算遠,但每檯都算係有少少私人空間。衛生方面中規中矩,明白冇可能完全冇小飛蟲烏蠅之流,但餐具器皿清潔度以一間4星酒店餐廳嚟講仍然有待改進。至於食物方面,今次趕上「我 ♥ 日韓台」主題嘅尾班車,話明係三重滋味拍住上,咁究竟有啲咩食呢?八小時慢煮和牛肉眼日式清酒芝士扒扇貝韓式泡菜芝士焗龍蝦台式麻辣烤沙巴龍躉鮮淮山蟹肉沙律金杯Sorry以上菜式只限晚市供應,而官網都已經一早寫得好清楚有咩推介菜式,大概都想像到自助午餐主要都係供應一般貨色再加一到兩款比較吸引嘅主題菜式,所以唔存在現實同期望有落差嘅問題。再講得具體少少,食自助餐當日並未見到有「波士頓龍蝦蟹肉焗芝士通粉」、「 蠔皇扣鮮鮑魚及素海參」、「 堂煎鵝肝配海鮮竹筒糯米飯」、「 日式炭燒牛舌配照燒汁」等等冇標明係晚市限定嘅菜式,反而出現左唔suppose喺午市供應嘅「 火焰石燒美國和牛伴泡菜及日本花菇」,可惜本人唔多好牛,寧願要龍蝦鮑魚鵝肝,但考慮到日韓台主題已接近尾聲同食飯當日係閒日午市等因素,都唔算話特別失望
機緣巧合下去咗柏景食自助午餐,唔差,但都講唔上話好好。

八小時慢煮和牛肉眼
日式清酒芝士扒扇貝
韓式泡菜芝士焗龍蝦
台式麻辣烤沙巴龍躉
鮮淮山蟹肉沙律金杯

再講得具體少少,食自助餐當日並未見到有「波士頓龍蝦蟹肉焗芝士通粉」、「 蠔皇扣鮮鮑魚及素海參」、「 堂煎鵝肝配海鮮竹筒糯米飯」、「 日式炭燒牛舌配照燒汁」等等冇標明係晚市限定嘅菜式,反而出現左唔suppose喺午市供應嘅「 火焰石燒美國和牛伴泡菜及日本花菇」,可惜本人唔多好牛,寧願要龍蝦鮑魚鵝肝,但考慮到日韓台主題已接近尾聲同食飯當日係閒日午市等因素,都唔算話特別失望。

至於火焰石燒和牛,同行者評價都算正面,但未見有encore。同場加映蟹肉時蔬,肉眼係見到蟹肉,但唔多食得出,而且味道略鹹,屬於唔食唔可惜嘅水平。

現場主要供應熱葷居多,都有十幾款,味道大致都ok,足夠飽肚,但冇咩非食不可嘅選擇;冷盤有一般嘅壽司刺身沙律海鮮,味道同款式一樣一般;最多款式係甜品,佔左一張長檯再加一個大櫃,再加6款Movenpick雪葩,喺午市有Movenpick供應算係非常有良心,食客如果想回本就全靠佢喇。

飲品方面係無限添飲,比較特別嘅係有最近好hit嘅芝士奶蓋茶,奶蓋夠厚,夠味得嚟口感都算順滑,不過略嫌杰身,冇辦法45度完美飲用,大部份時間都只係飲到茶,同埋芝士奶蓋茶擺左好耐都仲保持得好好,唔排除係落咗穩定劑,不過始終唔係專門茶店都算係咁。

經官網提早預訂同全數付款可享有半價優惠(不包括加一服務費),折合每人大概$215左右,以自助午餐嚟講唔可以話好抵,但尚算合理。總括黎講,因為本身期望唔高,環境、食物種類同質素都符合預期,但冇驚喜,介乎3-4星級酒店水平左右,好彩有movenpick 挽回唔少印象分,另外服務質素都唔錯,refill 速度快,職員侍應幾乎係有求必應,值得一讚,日後再有折扣嘅話都會考慮再嚟食,原價就不了。
在煩惱找甚麼父親節節目? Cafe on the Park的我愛日韓台三重滋味自助餐, 在今個星期六日還有甜蜜父親節自助餐. 您看看以下介紹, 就知道是絕對值得推介.任飲, 甚麼時候也是自助餐的增值位. 這裡有橙汁, 五青汁, 汽水, 啤酒, 夏枯草, Detox Water, 加上茉莉茶芝士奶蓋, 全部任飲, 堅抵. 最愛的一定是茉莉茶芝士奶蓋, 花香配鹹香, 很美妙的組合.頭盤有鮮淮山蟹肉沙律金杯, 賣相精緻, 健康的鮮淮山, 鮮甜的蟹肉, 再加上芒果, 這個金杯, 讚. 意大利風乾火腿配黑松露蜂蜜, 肉質不俗的意大利風乾火腿本身淨吃已經可以, 加上黑松露蜂蜜後, 為鹹香中帶入清甜味.來點冰鎮海鮮吧. 龍蝦仔, 龍蝦鉗, 蟹腳, 鮑魚, 大蝦, 青口, 以及蜆. 款式夠多, 補充得夠快, 而且很新鮮, 這已經足夠.鏡頭一轉, 主菜有香煎鴨肝配威士忌蜜糖燴野莓, 這道菜式特別在於用威士忌蜜糖來中和香煎鴨肝, 是甜中帶威士忌的味道, 很有個性. 波士頓龍蝦蟹肉焗芝士通粉, 挺豪華的賣相, 波士頓龍蝦, 配鮮蟹肉, 加上香濃的芝士, 誰也搶不了誰的風頭.台風主菜有台式麻辣烤沙巴龍躉, 入
台風主菜有台式麻辣烤沙巴龍躉, 入口先來辣, 然後那陣麻就湧到. 還要是沙巴龍躉, 難得. 蜜餞砂鍋鮑魚海參配紅燒威士忌汁, 這次是紅燒威士忌汁, 不會太過搶鏡, 但就帶微微的酒香. 日式清酒芝士扒扇貝, 日本清酒跟巴馬臣芝士好像是大檻也扯不上, 但這客扇貝又起到合適的化學作用, 怪不得很受歡迎呢.
受CEO歡迎的是避風塘廣島蠔, 香辣, 惹味, 脆身, 雖然這裡沒有生蠔吃, 但這客廣島蠔, 就是很好的替代. 台式八寶海鮮糯米飯配煎鴨肝, 對, 又是鴨肝, 但這次就跟海鮮糯米飯吃, 是別不同的感覺. 芝士白汁焗波士頓龍蝦, 味道香濃, 波龍肉質爽彈, 當然要吃.
牛是永遠令人著迷. 鐵板和牛西冷, 日式燉牛肋肉, 跟燒原條西冷牛肉皆有水準, 但必吃的還數火焰石燒美國和牛伴泡菜及日本花菇, 火光熊熊, 換來的, 是有姿勢, 有實際, 燒得火候剛剛好, 辣辣的, 很討好.
甜品, 首選是士多啤梨蜜糖威士忌沙巴翁, 士多啤梨的鮮甜, 配蜜糖威士忌, 完全沒有違和感, 這個版本的沙巴翁, 實在令人印象深刻. 加上日式豆腐芝士蛋糕,日式芝士蛋糕, 珍珠奶茶奶凍, 抹茶和果子, 有機蜜糖黑珍珠糕, 人參奶凍等等日韓台組合, 很豐富.
於6月16日惠顧自助晚餐, 每檯還有APIVITA父親節清爽蜂膠禮盒, 讓整個晚餐更添圓滿.
柏景餐廳的我愛日韓台三重滋味自助餐 / 甜蜜父親節自助餐, 讓父親節餐變得精彩.
「母親節」跟「端午節」兩大節日過後,接續而來又是另一重頭戲~「父親節」了。 還有幾天,大家可準備好慶祝的地方了嗎?若果地點有點偏遠,又或是菜色未必啱食,既花金錢,又平白浪費了一番心機,未免得不償失。 今次介紹位於尖沙咀中港客運碼頭旁邊的皇家太平洋酒店「Cafe on the Park」。以往在附近上班,已經常光顧,家陣上網買套票更有5折(但父親節當天是65折),算起來都不過是$410左右,CP值的確高,加上熱葷類真係好啱在下呢類老餅食。Seafood Station海鮮陣容比起好多Buffet要強。波士頓龍蝦 半開波士頓龍蝦,隻隻有膏,仲要係任食,點會唔吸引吖!鱈場蟹腳 肉質甜美,refill速度亦快。龍蝦鉗 啖啖肉,又無須褪殼,幾方便食。仲有砂白、青口、凍蝦、翡翠螺與及最後頂上的紅龍蝦仔,計落凍食海鮮已經有8款。刺身 有帶子、八爪魚、希靈魚、三文魚及鯛魚。帶子肥美肉厚,就算切開兩半依然有睇頭,加上柔韌既八爪魚,已經好滿足。壽司 必食既有海膽壽司及炙和牛壽司,原片海膽放上壽司飯面,入口即化的感覺真好;炙和牛充滿了油香,又係食極唔厭。簡單的,
還有幾天,大家可準備好慶祝的地方了嗎?

Seafood Station

海鮮陣容比起好多Buffet要強。
波士頓龍蝦
半開波士頓龍蝦,隻隻有膏,仲要係任食,點會唔吸引吖!
鱈場蟹腳
肉質甜美,refill速度亦快。

龍蝦鉗
啖啖肉,又無須褪殼,幾方便食。

刺身

帶子、八爪魚、希靈魚、三文魚及鯛魚

壽司

簡單的,尚有熟蝦、三文魚及腐皮壽司

和風冷麵

囝囝是冷麵擁躉,當然食返碗。

麵檔

每次麵檔都有新主題,今次係紅燒牛肉麵,麵底有油麵、刀削麵及米粉選擇,刀削麵比較少見,自然成了不二之選,刀削都比較柔韌有嚼口,牛腩炆得好稔,最難得竟然有鴨血,成碗麵都好豐富。

其實,仲有鮮蝦、牛丸、餃子、豆卜及豆腐

熱葷

難怪太太話好啱我,講真,超過一半以上熱葷都好想食。
韓式泡菜白汁焗龍蝦

除了原有的凍食龍蝦外,更有少許辣味的白汁焗龍蝦,又係由頭供應到尾。
紅麵醬海鮮鍋

有蝦、青口、帶子及翡翠螺,味道好似關東煮。
金銀蒜蒸海鮮

共有青口、蜆、龍躉及翡翠螺四款,個人最鍾意龍躉肉,因為同金銀蒜味道好夾,而且無骨,好啱懶人。

醬爆三椒炒象拔蚌

象拔蚌好爽口彈牙,而且居然有鑊氣,餐廳啤酒又任飲,好啱。
台式八寶海鮮糯米飯配煎鴨肝

賣相好特別,放係迷你蒸籠上邊,糯米飯有蝦皮,所以好香口,煙煙韌韌其實無須加塊鴨肝已經好好味。

賽螃蟹

質素媲美上海菜館,蛋白香滑富蛋香,加點陳醋更可口。
鮑魚素海參扒時蔬

鮑魚切片而素海參入味,望落好有宴會的大菜feel。
台式麻辣烤沙巴龍躉

陣陣辣勁,與龍躉肉卻沒有違和感,好味。
另外,仲有避風塘廣島蠔、酥炸鹽酥雞、炒韓式年糕、日式燉豬肉及扒香草羊架,口味好多完化。

Carving Station
海石燒美國和牛片配韓式泡菜及香菇

原來有即燒和牛,熱辣辣又充滿油香,大家千萬不要睇漏眼。
燒原條西冷牛肉烤得恰好,中間位置帶血絲而有嚼勁。

而旁邊更有牛油粟米、甘筍仔、烤茄子及蕃茄腸仔四款伴碟。
串燒有烤翠玉瓜、青瓜、茄子、鯖魚及雞肉

沙律吧

當然有DIY沙律。
但其他味道都好特別,有日式豆腐蝦肉伴芝麻醬、鮮淮山蟹肉沙律金盃、韓式龍蝦鉗沙律、台式蝦海苔沙律、台式八爪魚沙律、韓式辣椒蘿蔔、韓式辣椒魚仔及韓式辣椒青瓜,果然充滿了日韓台三地風味。

Cold Cut

有常見的Parma Ham、莎樂美腸、煙三文魚與及刁草三文魚

甜品

以往放係門口的Movenpick雪糕車,已經移入室內,但依然提供瑞士朱古力、冧酒提子、乳酪、士多啤梨、薄荷朱古力與及 Panna Cotta口味,我同囝囝當然不會錯過啦,仲可以加點
topping,令味道更多變。
其實仲可以來個綠茶窩夫加雪糕
至於甜品日式豆腐芝士蛋糕、牛油蛋糕、開心果蛋糕、胡桃批、紅桑子朱古力蛋糕、日式芝士蛋糕、白酒果凍、紅豆糕、有機蜜糖黑珍珠糕、巨峰提子啫喱、人参奶凍、珍珠奶茶奶凍、紅豆和果子、芒果布甸、檸檬吉士撻、葡撻、蛋撻仔、花生糊、彩虹椰汁糕及豆腐花

首選一定係開心果蛋糕,因為有喜歡既果碎在內;人參奶凍好特別,人參的回甘甜好重;仲有連囝囝都鍾意既巨峰提子Jelly。

大堂一角仲有自家製班戟機

飲品

可以話少見的多種類。
第一杯要飲既就係烏龍茶芝士奶蓋,茶味幾突出,奶蓋好綿滑,值得飲返杯。

要健康既,有紅菜頭梨汁,清甜滋潤。

又有味道獨特既西柚青檸迷迭香水;飲完對喉嚨好舒服的桂圓羅漢茶

當然有好大路既橙汁同啤酒汽水任飲。

至於熱飲就有自助咖啡機,所以真係乜都有得飲。

其實已經寫得好簡單,但又確實好啱自己胃口,作為一個父親,如果可以同家人齊齊食大餐慶祝就最好不過!

父親節特別推介 :

意大利風乾火腿配黑松露蜂蜜

連同蜜瓜及哈蜜瓜波一齊食,咸香中夾雜有黑松露油的幽香與及蜂蜜的甜美,不錯。
波士頓龍蝦蟹肉焗芝士通粉

好豐腴的口感,每口都有蟹肉,龍蝦鉗又係啖啖肉,通粉煮得帶點嚼口,好味。
鐵板和牛西冷

好惹味,但煮得過熟,影響了口感。
草莓蜜糖威士忌沙巴翁

愛甜的朋友必定喜歡,既有輕柔的酒香,質感有若綿花,入口甜美,加上微酸的草莓粒,三扒兩撥便見底。

香煎鴨肝配威士忌蜜糖燴野莓

雖然邪惡,但都要試試,外層煎得微脆,內裡軟綿,蘸點一下威士忌蜜糖汁,正好平衡了油膩感。
蜜餞砂鍋鮑魚海參配紅燒威士忌汁 (位上)

壓軸的菜色,為了慶祝父親節,當然要食好少少,鮑魚加海參,既名貴又滋補,就連置底的娃娃菜都煮得好稔。
除了豐富美食,每位爸爸更可以獲贈禮品乙份,但是送完即止啊~!
2019-06-13 451 浏览
為人子女的,如平日對父母照顧有加,根本不需要慶祝母親節和父親節,話雖如此,然而,仔女帶我去吃一頓豐富的自助餐來慶祝父親節,我當然會喜上眉梢,因為我是凡人一個,喜歡世俗的事,世俗的情,最重要是隨他們的心意,隨他們喜歡,隨他們安排,一切也不可強求,無論是否節日,畢竟一家人聚在一起吃頓飯都是開心的事。這晚來到皇家太平洋酒店的柏景餐廳,現正舉行「我愛日韓台」三重滋味自助晚餐,除了一般常規受歡迎的海鮮冷盤,刺身、壽司,沙律外,還加了來自三地不同文化的美食,先巡視一週,最多人「寵幸」的是韓式泡菜芝士焗龍蝦,加了韓式泡菜,中和了芝士的膩,但又不失芝香,肉質鮮甜的龍蝦始終是最受人歡迎。我較欣賞台式麻辣烤沙巴龍躉,魚皮富骨膠原,肉質爽甜,用了台式麻辣醬料烹調,非常惹味。此外,以小竹盒盛著的台式八寶海鮮糯米飯配煎鵝肝,可口特色兼備;醬爆三椒炒象拔蚌,矜貴鮮甜,還有金銀蒜蒸海鮮,青口,龍躉,翡翠螺和蜆,滿足了喜歡吃海鮮的老饕。喜歡吃肉,不要錯過原條燒西冷,肉味濃郁;日式牛肋肉,非常軟腍;香草燒羊排精瘦嫣紅,都十分有水準,熱食的還有避風塘廣島蠔,炒韓式年糕,串燒,鹽酥雞,咖喱雞,蟹肉炒時蔬等等,若然仍有胃納,
這晚來到皇家太平洋酒店的柏景餐廳,現正舉行「我愛日韓台」三重滋味自助晚餐,除了一般常規受歡迎的海鮮冷盤,刺身壽司,沙律外,還加了來自三地不同文化的美食,先巡視一週,最多人「寵幸」的是韓式泡菜芝士焗龍蝦,加了韓式泡菜,中和了芝士的膩,但又不失芝香,肉質鮮甜的龍蝦始終是最受人歡迎。
台式麻辣醬沙巴龍躉
喜歡吃肉,不要錯過原條燒西冷,肉味濃郁;日式牛肋肉,非常軟腍;香草燒羊排精瘦嫣紅,都十分有水準,熱食的還有避風塘廣島蠔,炒韓式年糕,串燒,鹽酥雞,咖喱雞,蟹肉炒時蔬等等,若然仍有胃納,大可點一碗即叫即做的台灣紅燒牛肉麵,令你大快朵頤。
香草羊排
原條燒西冷牛扒
父親節當天的食物更豐富,以意大利有機蜂蜜及威士忌入饌的美食,如意大利風乾火腿配黑松露蜂蜜,香煎鴨肝配威士忌蜜糖燴野莓,波士頓龍蝦蟹肉焗芝士通粉,鐵板和牛西冷,每人皆有一客蜜餞砂窩鮑魚海參,實在是美不勝收,令父親甜到入心。
煎鴨肝
和牛粒
台式八寶糯米飯配煎鵝肝
龍蝦蟹肉通心粉
蜜餞砂窩鮑魚海參
說到甜,甜品區的選擇也多,有韓國特色的人參奶凍,以人參做的奶凍,人參焦糖燉蛋,味道不錯;台式的珍珠奶茶奶凍,鳳梨牛油蛋糕,黑糖珍珠糕,日式的芝士豆腐蛋糕,巨峰提子啫喱,還有多款Movenpick雪糕,窩夫,葡撻,水果,實行把爸爸甜到漏!
白酒喱
人參奶凍
我最欣賞是他們定期轉飲品款式,今次有清熱解毒的五青汁,潤肺化痰的桂圓羅漢果茶,還有時下流行的奶蓋烏龍茶等,免費任飲。
五青汁
桂圓羅漢果茶

如果透過網站訂座,父親節當天還有名貴個人護理禮物送,做父親和子女的必定盡興而回!
台式麻辣醬沙巴龍躉
人參奶凍
五青汁
桂圓羅漢果茶
2019-06-12 430 浏览
六月又係父親節,今年同老爺提早慶祝,我哋就決定一家一齊去食自助餐,因為乜都有得食,唔使就邊個,總有一樣啱大家口味。食自助餐梗係首先趁肚餓嘅時間,食返啲回本食物啦,呢度有好多新鮮海鮮,有我最愛嘅長腳蟹,龍蝦仔,翡翠螺,仲有大大隻蝦都非常鮮甜,而且非常新鮮,最開心係全晚無限量供應,唔會食完兩輪之後冇得再食。除咗凍海鮮仲有熱盤海鮮,芝士焗龍蝦,太心急想食未影相己經放左入肚,哈!仲有好多其他不同嘅蒸海鮮,一樣好味。酒店近排做緊父親節主題,用威士忌整出不同食物,我平時飲酒都唔會飲威士忌,但係原來配上食物,感覺到好大陣威士忌味道不過唔會太濃烈,而且威士忌味道亦都唔會蓋過食物本身的原味,就好似呢個炆鮑魚,我老爺非常鐘意。我好鍾意食鵝肝,呢度雖然係煎鴨肝,但係一樣咁好味,外脆內軟,好香!配埋甜甜酸酸的醬汁一齊食,我忍唔住食咗三碟,哈,肥死都唔理囉!Pama Ham配蜜瓜一直係我用來送酒的最佳食物,但今次特別啲試吓用嚟配奶蓋烏龍茶,估唔到同樣咁夾。牛柳粒厚切再配蒜片一齊食,醬汁濃郁,好有牛味。除咗厚切牛柳粒仲有即燒薄牛肉片,一樣好味。甜品除咗有不同款式嘅蛋糕,甜品、生果等,但我覺得最精彩都係有即時制的窩

我好鍾意食鵝肝,呢度雖然係煎鴨肝,但係

牛柳粒厚切再配蒜片一齊食,醬汁濃郁,好有牛味。

除咗厚切牛柳粒仲有即燒薄牛肉片,一樣好味。

甜品除咗有不同款式嘅蛋糕,甜品、生果等,但我覺得最精彩都係有即時制的窩夫,唔好以為窩夫好普通,佢係用斑蘭粉做的,味道特別好食,配埋大牌子movenpick雪糕,小朋友又係呢d甜品用來回本,不過對於小朋友來講,食兩碟雪糕真係冇難度。

飲飽食醉就係食自助餐嘅目標,呢度選擇好多,有好多唔同食物我都不能夠一一介紹,不過我老爺奶奶同埋小朋友,都對今次自助餐十分滿意,同埋因為今次係父親節主題,每一張枱嘅其中一個父親,仲有一份小禮物送添,Yeah.. Happy Father’s Day!
話咁快, 下星期就是父親節了. 爸爸平日經常被QB恰, 被我碎碎唸, 難得脾氣都係好好, 平時什麼節日和紀念日, 爸爸都係充當陪玩專員, 逗家人開心係佢既工作. 默默耕耘很少要求要慶祝和禮物...不過一年一度屬於父親的節日, 當然都要好好慶祝, 慰勞爸爸平日對家人的付出.  ​食餐好一定係爸爸最想要的禮物! 今次提早慶祝父親節, 選了皇家太平洋酒店柏景餐廳的Dinner Buffet慶祝. 自助餐以日韓台美食為主題, 除了自助餐必食的海鮮, 即叫即切刺身和手握壽司, 串燒, 一系列冷盤和熱葷外, 超多款甜品供應外, 亦特意推出韓日台特式美食如人蔘雞湯, 即造新鮮海膽壽司, 珍珠奶茶奶凍, 芝士奶蓋茶等, 十分有特色! ​ ​ ​習慣在吃主食前先吃一小碟新鮮沙律打打底, 清清味蕾. 新鮮沙律菜伴上檸檬刁草煙三文魚, 加上柚子醋汁, 十分fresh!  ​今次是以慶祝父親節為主, 當然少不了專為父親而設的菜式. 如果說玫瑰花代表母親, 那美酒一定跟爸爸最匹配. 父親節佳餚嚴選意大利Adi Apicoltura100%天然有機蜜糖及威士忌入饌, 順滑甘甜帶酒香回甘的菜式, 相信爸爸必

​今次是以慶祝父親節為主, 當然少不了專為父親而設的菜式. 如果說玫瑰花代表母親, 那美酒一定跟爸爸最匹配. 父親節佳餚嚴選意大利Adi Apicoltura100%天然有機蜜糖及威士忌入饌, 順滑甘甜帶酒香回甘的菜式, 相信爸爸必定喜歡!

「意大利風乾火腿配黑松露蜂蜜」
風乾火腿沾上有機野花蜂蜜,鹹中帶甜, 加上獨特微苦的火箭菜, 配以蜜瓜球, 每口都充滿鹹鮮甘甜, 份外滋味。
「香煎鴨肝配威士忌蜜糖燴野莓」
煎香鵝肝, 入口滑溜油香適中, 不膩口; 配以細膩蜂蜜香甜, 野莓的果香, 起了中和作用, 鹹中帶酸甜, 配搭新穎.
「波士頓龍蝦焗芝士通粉
橙紅的龍蝦箝, 啖啖肉, 很鮮味. 配以香濃的焗芝士通粉, creamy細緻, 入口順滑, 混合原塊龍蝦肉, 相當矜貴, 芝士迷兩父女吃得相當滋味. ​不過最後兩隻龍箝都落在QB肚裡...這位小朋友果然十分識食...
「鐵板西冷和牛粒」
和牛是爸爸至愛, 西冷和牛粒牛味香濃, 頗有嚼勁, 肉嫩唔鞋, 配上乾炸蒜片, 更是香口惹味.
「蜜餞砂鍋鮑魚海參, 配紅燒威士忌汁」
十分矜貴的菜式, 鮑魚及海參經多個小時熬煮,軟腍入味,盡吸湯汁精華,鮮味十足. 以威士忌熬製鮑魚第一次試, 咬下除了有飽魚的鮮甜, 同時有淡淡回甘的酒香, 很有韻味. 比單以醬汁熬煮更獨特和令人難忘.
​其他必食推介仲有韓式泡菜芝士焗龍蝦, 芝士鋪滿面層,龍蝦開了邊可原條肉起出來, 啖啖肉, 夠彈牙鮮味之餘, 亦有很多橙紅色蝦羔, 相當惹味. 識食既QB自己吃了2-3隻.
刺身也十分高質, 三文魚油脂豐膄稔軟, 魚味甘香; 另外還有吞拿魚, 臘魚, 醋青魚等都十分新鮮.
​最不能錯過是即造手握海膽壽司, 海膽相當Creamy, 有鹹鮮海水味, 吞下後回甘甚久, 十分新鮮. 配以中華沙律軍艦同吃, 紫菜仍保持薄脆, 口感相當豐富, 值得一試再試.
​喜歡吃海鮮的朋友, 不能錯過的除了冰鎮海鮮, 還有中式煮法的螺肉, 貴妃蚌都很有咬口, 爽脆鮮味. 而剪鵝肝糯米飯也香濃煙韌.
​食Buffet另一個最吸引我的一定是甜品環節. 晚市自助餐供應的甜品類別相當多, 琳琅滿目, 即使有選擇困難症也不是問題, 全部都試最好不過, 首要條件是不要吃過飽, 預留Quota最重要.
​各式西餅甜點放在小碟中, 方便食客, 而最特別是有人蔘奶凍和珍珠奶茶凍.
​還有小朋友至愛的朱古力噴泉, 糖果, 馬卡龍等.
​這兩款軟心朱古力十分好吃, 尤其黑朱古力一款, 十分香濃帶甘苦, 黑朱古力迷必試.
​父親節限定甜品有把甜品與蜜糖威士忌完美結合, 以有機森林蜂蜜及有機野花蜂蜜炮製出酒香及蛋香兼備的「草莓蜜糖威士忌沙巴翁」酒香和甜品融會口腔中, 甜中帶微微酒醺, 不嗜甜的爸爸, 也會喜歡這一個.
​其他甜品也很高質, 紅桑子蛋糕, 開心果mouesse小切餅, 豆腐蛋糕, Cheese cake等也很出色,而且共通點是不會過甜, 大人小朋友都岩食.
​最後最後, 少不了我心愛的雪糕, 這裡供應6款Movenpick雪糕, 特濃咖啡和檸檬青檸雪葩都是我心水之選. 另外, 有多款雪糕配枓可配搭.
​雪糕加上熱辣辣窩夫也相當美味, 這個吃法冷熱交融, 口感豐富, 令人十分滿足.
​爸爸對這豐富的一餐十分滿意, 雖然有點老土, 但一家人在一起最重要嘛! 祝各位爸爸父親節快樂!
2019-06-06
3K
屋企人生日,又加上父親節,黎食個自助餐慶祝下。屋企人book左柏景酒店,唔講唔知呢度原來幾大地方,交通又方便。入座有禮物送,好靚喎,係咩黎呢?!係清爽系列喎,啱晒爸爸用。一般汽水、果汁、奶茶、咖啡等梗係有啦,較特別係有芝士奶蓋,同隔離呢杯透明嘅水果羅勒detox water,好好飲,兩杯都encore左。巴馬火腿勁正,加上蜂蜜汁同松露油,超好味。蟹蚶芝士通粉必食啊,超濃郁的芝士味,估唔到通心粉可以咁好味!蟹肉十分鮮甜,大大啖超滿足。呢煲係咩黎?爸爸至愛嘅鮑魚呀~鮑魚同海參吸飽了湯汁,軟腍鮮味,好正。和牛粒好有牛香,靚牛!鵝肝又係正,入口即化無腥味,加上野莓汁無咁膩。又係鵝肝,呢款鵝肝八寶飯又係必食推介,鮮味足料,超正。後面個人參雞湯都幾好飲,好有參味呀~羊架又係要食,好有羊味,脂肪位夠甘香。食飽飽又點少得甜品,呵呵,呢款提拉米蘇勁有酒香,好甜,但撈混左入面嘅雜莓就啱啱好了,正。蛋糕、布甸、啫喱、窩夫、班戟等,實在太多太多,真係要多兩個胃先試得哂。雪糕係movenpick,有八款口味,要左焦糖同青檸,仲有大量toppings任加,正。最後食埋水果,好耐無食過紅毛丹,整兩粒食下先。超飽超滿
入座有禮物送,好靚喎,係咩黎呢?!
係清爽系列喎,啱晒爸爸用。
巴馬火腿勁正,加上蜂蜜汁同松露油,超好味。
蟹肉十分鮮甜,大大啖超滿足。
呢煲係咩黎?爸爸至愛嘅鮑魚呀~
鮑魚同海參吸飽了湯汁,軟腍鮮味,好正。
和牛粒好有牛香,靚牛!
鵝肝又係正,入口即化無腥味,加上野莓汁無咁膩。
羊架又係要食,好有羊味,脂肪位夠甘香。
最後食埋水果,好耐無食過紅毛丹,整兩粒食下先。

超飽超滿足,掛住食好多野無野相添,海鮮,沙律,牛扒,刺身壽司等等,呵呵,飽到捧住個肚走呀~
2019-06-02
2019-06-08 456 浏览
波仔大個仔識自己食飯,今年就一於試一試帶他來挑戰自助餐!順道幫爸爸慶祝父親節(笑)皇家太平洋酒店自助餐一向高質,最近的主題是「我♥日韓台」三地不同美食,除此之外,更推出父親節限定美食,特別以意大利有機蜂蜜及威士忌入饌的特色佳餚。有什麼是必食、番本之選?看看波媽最強推介啦! 必食一號【意大利風乾火腿配黑松露蜂蜜】,最特別的地方是在火腿之上塗了Adi Apicoltura 100% 天然有機蜜糖,鹹香之中帶一點甜味。蜜糖源於意大利,擁有美國農業部有機認證(USDA),用料一絲不苟,爸爸值得擁有(笑) 【波士頓龍蝦蟹肉焗芝士通粉】這個看似簡單但卻是深藏不露!蟹鉗多肉鮮甜不在講,通粉的芝士超級香!波仔食不停(其實我都好鐘意~) 【鐵板西冷和牛粒】爸爸最愛,牛味極香濃,加上香蔥和乾蒜片,水準極高讓人欲罷不能! 邪惡度10級的【香煎鴨肝配威士忌蜜糖燴野莓】一件大家淺嚐就夠了(畢竟年紀大了,咳咳),好味到升天!鴨肝沒有騷味,入口即溶,加上酸甜之間的野莓汁,中和了鴨肝的油脂,大廚級製作! 惠顧父親節自助餐即可享用【蜜餞砂鍋鮑魚海參配紅燒威士忌汁】,鮑魚和海參超級軟腍,咬下散發淡淡的酒香,十

惠顧父親節自助餐即可享用【蜜餞砂鍋鮑魚海參配紅燒威士忌汁】,鮑魚和海參超級軟腍,咬下散發淡淡的酒香,十分入味,每一啖也是湯汁的精華!

鵝肝八寶飯,鵝肝用料優質無騷味,脂香浸到下面的八寶飯之中,精緻好味。

波媽推介香煎銀雪魚,銀雪魚平時不捨得買來吃,今天一次過吃番本啊啊啊~(笑)

海鮮迷絕不能錯過冰鎮海鮮!亦是皇家太平洋酒店非常有名的主打菜(笑)長腳蟹、波士頓龍蝦蟹鉗、青口、翡翠螺,海鮮系掌門人爸爸表示好滿意。

世界各地的優質芝士,波仔最愛(笑)

連芝士奶蓋茶都任飲,台式美食的最佳代表!

屬於波媽和波仔的甜品區,花多眼亂每款都好想試!強烈推介珍珠奶茶布甸,好香茶味,珍珠彈牙!

【草莓蜜糖威士忌沙巴翁】是父親節特別版,有機森林蜂蜜加上威士忌,酒香蛋香兼備,大人的高級甜品
試食活動
父親節, 要吃得甜嗎? 我是愛甜的爸爸, 當然喜歡, 那柏景餐廳這個我愛日韓台三重滋味自助餐 + 甜蜜父親節自助餐就很合我意了, 而且每位只需$481.6, 一次過吃到那麼多精彩的菜式, 真好.剛剛勞動完畢, 要大量補充水份, 無限添飲的鮮榨果汁, 汽水, 啤酒, 夏枯草, Detox Water, 以及台式芝士奶蓋茶就是我先到的區域. 鮮榨果汁有橙汁及五青汁, 我就連喝兩杯鮮甜的橙汁. 到了尾聲就喝杯Detox Water, 西柚, 青檸, 以及迷迭香的配搭, 正好為甜品前作好準備. 至於茉莉茶芝士奶蓋就是不少客人的心頭好, 清新的茉莉茶芝士, 加上鹹香的芝士, 真心吸引.頭盤: 8.5分, 頭盤方面, 主打的是意大利風乾火腿配黑松露蜂蜜, 鹹香有緻的意大利風乾火腿, 加上黑松露蜂蜜, 那份甜蜜, 鹹中帶甜, 帶來別一樣的味道. 鮮淮山蟹肉沙律金杯是另一焦點, 用上鮮淮山, 配蟹肉及芒果釀於薄脆杯內, 一切來得特別優雅.加上自選沙律區, 煙三文魚芝士撻, 煙三文魚, 刁草三文魚, 巴馬火腿, 三款芝士: Gruyere, Emmental, Brie de Meaux, 以及刺身,
加上自選沙律區, 煙三文魚芝士撻, 煙三文魚, 刁草三文魚, 巴馬火腿, 三款芝士: Gruyere, Emmental, Brie de Meaux, 以及刺身, 壽司等等, 想吃的, 實在太多了.
冰鎮海鮮: 8分, 冰鎮海鮮, 自然是大家也喜歡的項目, 看看陣容: 龍蝦仔, 鮑魚, 蟹腳, 龍蝦鉗, 青口, 大蝦, 以及蜆等等, 鮮甜之餘, 供應亦相當充足, 沒有理由不吃吧. 吃完冷, 喝口湯吧, 人蔘雞湯就是這晚的主打湯品, 韓式的經典代表.
主菜: 8.5分: 來到主菜, 做爸爸的, 也愛喝威士忌吧. 香煎鴨肝配威士忌蜜糖燴野莓, 煎得香口的鴨肝, 配上威士忌蜜糖燴野莓, 甜中帶點甘, 為煎鴨肝帶來新的演繹. 至於波士頓龍蝦蟹肉焗芝士通粉, 焗芝士通粉本身已經味道香濃, 加上蟹肉在中間, 添上點點口感, 再加上面頭的波士頓龍蝦, 更添鮮味.
繼續是海鮮, 蜜餞砂鍋鮑魚海參配紅燒威士忌汁是每人一客, 鮑魚及海參質感軟腍, 相當入味, 當然, 威士忌味道不會太搶, 就是恰如其份的表現. 愛吃辣的, 就要吃台式麻辣烤沙巴龍躉, 鮮嫩的沙巴龍躉, 加上台式麻辣醬, 麻中帶辣, 吃得相當刺激.
港式代表就是避風塘廣島蠔, 用避風塘方式去處理廣島蠔, 炸得香脆而惹味. 接下來的還有日式清酒芝士扒扇貝, 扇貝帶日本清酒及巴馬臣芝士的味道, 酒香跟芝士香濃的味道混合而來, 讚.
愛吃牛的, 這晚不愁沒有選擇. 鐵板和牛西冷, 火候剛剛好, 用上和牛西冷, 質素有保證. 火焰石燒美國和牛伴泡菜及日本花菇, 表演過後, 和牛跟泡菜同吃, 帶點辣勁, 有意思. 燒原條西冷牛肉, 肉味濃, 肉質亦不俗. 加上日式燉牛肋肉, 牛魔王很高興了.
台式八寶海鮮糯米飯配煎鴨肝是挺精緻的配搭, 很有風味. 少不了的是芝士白汁焗波士頓龍蝦, 香濃的芝士, 加上白汁, 無得輸. 其他主菜還有醬爆三椒炒象拔蚌, 賽螃蟹, 炒韓式年糕, 鮑魚素海參扒時蔬, 印式咖哩魚, 紅麵醬海鮮窩, 以及扒香草羊架等等.
甜品: 8分, 必吃的甜品一定是士多啤梨蜜糖威士忌沙巴翁, 甜中帶點酒香, 巧妙的把威士忌融入在沙巴翁中. 我的心水就是日式豆腐芝士蛋糕, 味道清甜, 很討好. 其他甜品還包括有日式芝士蛋糕, 紅桑子朱古力蛋糕, 珍珠奶茶奶凍, 抹茶和果子, 有機蜜糖黑珍珠糕, 人參奶凍, 焗葡式蛋撻, 黃金蛋撻, 豆腐花, 以及六款Mövenpick雪糕: 特濃咖啡雪糕, 乳酪雪糕, 雲尼拿夢幻雪糕, 士多啤梨雪糕, 熱情果芒果雪葩, 以及楓糖合桃雪糕, 質感香滑的Mövenpick雪糕, 總要多吃兩三球吧.
另外, 凡於6月16日惠顧自助晚餐, 每檯還可獲APIVITA父親節清爽蜂膠禮盒, 這樣子, 就連父親節禮物也不用另外預備了.
如果最少一日前到官網預訂並繳付全數, 還可享高達六折優惠. 折實後連加一價位如下:
$481.6 (成人) $418.6 (長者) $306.6 (小童)

每位只需$481.6的我愛日韓台三重滋味自助餐 + 甜蜜父親節自助餐, 實在是這個父親節一家人慶祝的好節目, 當中必吃的包括意大利風乾火腿配黑松露蜂蜜, 香煎鴨肝配威士忌蜜糖燴野莓, 蜜餞砂鍋鮑魚海參配紅燒威士忌汁, 以及士多啤梨蜜糖威士忌沙巴翁等等.