2008-04-28 7 浏览
以往,行過板前都是人頭湧湧。不論是旺角的分店還是銅鑼灣的分店,都有一條人龍在等候。4月24日晚,老公為替我慶祝生日,我們打破不等位的格言。到板前取飛等位。我們沒有站在門前呆等,取飛後逛了一會才回到板前。時間大約45分鐘罷。服務員的態度不算很好,亦不算很差,不過不失罷。進店後,我們坐在近門口的吧櫈位。但看見迴轉帶上面多款壽司,真的是兩眼發光。先來蟹蚶壽司、火炙吞拿魚壽司、牡單蝦壽司、鹽漬三文魚子壽司、甘蝦壽司、帆立貝壽司、北寄貝壽司、象拔蚌壽司、還有其他....很多忘了名字。全部都很新鮮。出名的帆立貝壽司是因為大大隻的帆立貝將飯團都包裹著,咬下去帆立貝比飯還要多。北寄貝的份量也很大隻,不是平常吃的小小一隻,於中間界一刀,整隻北寄貝也可以將飯團整顆包裹著。吞拿魚壽司有入口即溶的感覺,連平常不太喜歡吞拿魚的我亦不禁讚嘆起來。我相信還會再去,下次一定要試大家都讚的海膽和鵝肝呢。

服務員的態度不算很好,亦不算很差,不過不失罷。

我相信還會再去,下次一定要試大家都讚的海膽和鵝肝呢。
乒乓波帆立貝壽司
大大隻北寄貝壽司
2008-03-28 2 浏览
我同女朋友趁假期從澳門過黎試下,六點左右去到排緊2號籌,我就抽到45號,行左街個半鐘左右就岩岩好到我地店內好窄但環境算唔錯,由於我地拎住購物袋,有個侍應都幫我地拉凳,感覺良好今次屬於豪食,所以我地都叫左好幾款貴價食物:鵝肝壽司:入口即溶,回味無窮,所以食完再點多碟珍寶帶子壽司:呢個唔洗多講,招牌菜火灼帶子壽司:都唔錯火灼魚背壽司:口感幾好,值得一叫金目鯛壽司:貴,不過比普通的鯛好味少少池魚王壽司:爽口新鮮少筋吞拿魚腩壽司:肥美軟腍,味道都算難忘熟吞拿魚腩壽司:怪怪地,蝕了A5和牛壽司:軟綿綿肉汁又唔會流出,但有咬感,五粒星油甘魚腩刺身:最肥美的一款,肉質一柳柳層次分明蟹棒壽司:呢個見日本料理長親手新鮮包出黎,所以少有地係迴轉帶上面拎左碟試,多汁鮮甜富士蘋果:比一般的蘋果多汁,咬落唔會好硬身南瓜雪糕:普通味道總括黎講今餐個人比九十分,其實我坐正係料理長前面,見到佢好認真咁包壽司,切蘋果,同埋每隔一段時間就會將迴轉帶上面放耐左的壽司劈落垃圾桶;比我最深印象就係佢切蘋果戈時發現唔靚就即係拋落垃圾桶,我讚佢地壽司好味佢仲好開心同有禮貌咁同我同日文講多謝添!我又唔覺得佢地係某些人所講咁樣咁差。不

今次屬於豪食,所以我地都叫左好幾款貴價食物:

鵝肝壽司:入口即溶,回味無窮,所以食完再點多碟

珍寶帶子壽司:呢個唔洗多講,招牌菜

火灼帶子壽司:都唔錯

火灼魚背壽司:口感幾好,值得一叫

金目鯛壽司:貴,不過比普通的鯛好味少少

池魚王壽司:爽口新鮮

少筋吞拿魚腩壽司:肥美軟腍,味道都算難忘

熟吞拿魚腩壽司:怪怪地,蝕了

A5和牛壽司:軟綿綿肉汁又唔會流出,但有咬感,五粒星

油甘魚腩刺身:最肥美的一款,肉質一柳柳層次分明

富士蘋果:比一般的蘋果多汁,咬落唔會好硬身

南瓜雪糕:普通味道

總括黎講今餐個人比九十分,其實我坐正係料理長前面,見到佢好認真咁包壽司,切蘋果,同埋每隔一段時間就會將迴轉帶上面放耐左的壽司劈落垃圾桶;比我最深印象就係佢切蘋果戈時發現唔靚就即係拋落垃圾桶,我讚佢地壽司好味佢仲好開心同有禮貌咁同我同日文講多謝添!我又唔覺得佢地係某些人所講咁樣咁差。不過最後我都希望佢地可以保持水準,下次再過黎都會排多條隊食過^____^

2008-03-26 4 浏览
板前壽司, 相信好多人都知. 開張至今仍有人龍, 心想應該有番咁上下. (之後發覺一半是遊客, 心知令野) 趁放緊假, 我今日去左銅鑼灣那間分店, 諗住下午4點幾, 唔洗等位, 終於試了第一次, 亦是最後的一次. 野食新鮮程度尚可, 不過下午4點幾就冇晒海膽, 講笑咩!!! 唔夠人手的關係, 上菜速度極慢. 我個人認為如果唔夠人手, 就應該唔好開晒全場座位, 以免影響口碑. 但係錢字當頭, 好多搵快錢的商人, 那有良心可言呢.最慘我隔離坐左個大陸口音的女人, 成日話等左d野食好耐, 叫左唔夠15分鐘, 跟住同人講等左半個鐘. 唔等得, 一係埋單走人, 一係去Seven 囉. 哦到我都覺頂唔順.另外有個waitress 成日用口落order, 但又唔寫單, 我坐正個壽司師父同佢中間, 係我耳邊係咁嘈, 真係乜引都冇晒啦. 一d唔專業, 又漏單, 又騷擾客人.眼見個個壽司師父, 係咁唔停手做, 我都一d都冇吹過佢地, 心諗食完呢轉, 唔飽就轉場食其他野, 如果再落order 我驚坐到天黑.可能我今日黑仔啦, 但係以食物水準, 服務質素, 價錢等等, 我仲有好多其他選擇囉. 唔好意思, 你做

唔好意思, 你做唔到我第二次生意, 告別了!!! 同妳冇乜緣份呀~~ bye bye !!!
2008-03-24
22 Mar 2008去左食板前真係好好味每一次去我都一定會叫鵝肝壽司火焰鰻魚特大帆立貝壽司蟹捧壽司鵝肝壽司: 會把鵝肝烘到香脆既外層食的時候入口有熔化既感覺齒夾留香超正火焰鰻魚: 鰻魚肥美正~~~特大帆立貝壽司: 新鮮又大件Good呀蟹捧壽司: 真係食到有蟹柳既味度唔係用平既假蟹柳又係Good的以上4款係必食的推介還有其他壽司剌身都不俗的
22 Mar 2008

火焰鰻魚: 鰻魚肥美正~~~

特大帆立貝壽司: 新鮮又大件Good呀

蟹捧壽司: 真係食到有蟹柳既味度唔係用平既假蟹柳
又係Good的

以上4款係必食的推介還有其他壽司剌身都不俗的
2008-03-24 6 浏览
成几個月冇去板前食, 因為成日都要排隊0羅, 難得今日不須要等太耐, 就可以入去, 點知一坐低, 我都未出聲, 隔離的朋友已經出左聲, 點解d飯咁細0舊,跟住來的鰻魚壽司, 0舊飯一來就散, 唉, 雖則之前已聽朋友講, 今日的板前已大不如前, 但未親身試過都不死心, 今日一試, 真係不知何時何日會再去食。
2008-03-18 4 浏览
早幾日同個fd去食,等左差不多十五分鐘先入到。入到去冇茶,可能佢地忙啦~~等左一陣先有茶。三文魚好厚~~~正!!一定厚過元氣。仲要依家比佢平三蚊,火炙三文魚入口即溶,好味。另外,蝦天婦羅同三文魚手卷都好正~~食到好飽再埋單都唔貴
另外,蝦天婦羅同三文魚手卷都好正~~食到好飽再埋單都唔貴
2008-03-15 8 浏览
上星期日決定同老公一齊去好耐無食過o既板前,點知我地兩個都覺得好失望。幾個月無去過,板前依然都係要排好耐,不過都預左。入到去發現價錢貴左,都算啦,但係一開始食就覺得好失望。見到塊魚竟然係薄到穿左,ok賣相唔係重要... 點知一食就發覺除了wasabi之外,咩其他味都食唔到。唔知係因爲材料唔夠新鮮定期他原因,要用o甘多wasabi來掩飾。服務實在唔太好,叫加茶都要等好耐,而且態度甚差。

服務實在唔太好,叫加茶都要等好耐,而且態度甚差。
2008-03-13 18 浏览
To reward my hard work within last week. I went to this sushi place @ 1630 on Sunday. Supprisingly I saw some ppl waiting outside and it still need me to wait for 6 "tables". After waiting for half an hr. Me and my friend succeed in going in.The food quality is fair enough. but the price has inflated quite alot. With the new strategy in doing the biz - differentiate for the quality of salmon. I personally think that it degrades the original salmon quality as it wants you to note the difference.

After the "lunch+dinner" i think they have added MSG to either the rice or the soy sauce as it makes me feel very thirsty.

Actually, I dun think it worths to queue for such a long time for this quality and price.
(非会员)
食物都算新鮮味道唔錯不來食得算開心叫左鵝肝壽司我諗我等左over 20分鐘見隔離台遲來都有就追一追order壽司師父一個推一個唔通我呃你自己食左收埋隻碟咩!原來發現俾錯左隔離台我諗o係人地台都放左over 5 mins 佢唔換個碟就俾我我覺得真係好唔衛生同極度唔專業嗌埋單等左5分鐘先有人數碟俾左錢又等左>5分鐘,都冇人找錢!如果我唔問佢可能真係會唔找個百幾蚊俾我!如果想食, 叫外賣o係門口食啦!Self Service is better then their "SERVICE"!
食物都算新鮮味道唔錯不來食得算開心

叫左鵝肝壽司我諗我等左over 20分鐘
見隔離台遲來都有就追一追order
壽司師父一個推一個
唔通我呃你自己食左收埋隻碟咩!

原來發現俾錯左隔離台
我覺得真係好唔衛生同極度唔專業

嗌埋單等左5分鐘先有人數碟
俾左錢又等左>5分鐘,都冇人找錢!
如果我唔問佢可能真係會唔找個百幾蚊俾我!

如果想食, 叫外賣o係門口食啦!
2008-03-08 1 浏览
星期五我和朋友叫左兩個午餐"竹"6-8 個壽司加一碟唔知咩ga 野, 同個meau個圖好大分別問個waitress是咩, 他答我"唔知", 搵左碟野去問都是唔知, 最後個廚師用日文答我.我同朋友啞口無言好唔李!食!同想像叉10萬八千里!!!好失望!!  唔會再去
星期五我和朋友叫左兩個午餐"竹"

6-8 個壽司
加一碟唔知咩ga 野, 同個meau個圖好大分別

問個waitress是咩, 他答我"唔知", 搵左碟野去問
都是唔知, 最後個廚師用日文答我.
我同朋友啞口無言

好唔李!食!

同想像叉10萬八千里!!!

好失望!!
唔會再去
在香港,要吃到新鮮的壽司,而且新鮮的程度達到在日本朝市(活魚市場)所吃到的級數是不難找到的。上年,我曾一大清早(約六時)跑到北海道札幌的二條市場、和商市場和函館朝市。幾乎所有北海道的活魚市場最新鮮的魚生也被我嘗過了,也曾到過小樽市吃過政壽司,我的結論是新鮮的程度與香港相差不遠,所以大家不用也不必千里遠遠跑到日本去嘗新鮮魚生。在最優秀開飯迴轉壽司店選舉中,一直高居20大最多好評餐廳排行榜之一的峰壽司及近期人氣的板前壽司,在我心目中絕對不是一間專業的壽司店。我不得不承認峰壽司的魚生有日本朝市所達到的新鮮水平,但達不到日本壽司店的專業水準。上月與友人到峰壽司店吃三文魚壽司,令我最深刻難忘的,是我竟然發現有一條兩公分(cm)長的魚骨,友人吃到魚鱗。在日本的壽司店,你是不會吃到魚鱗魚骨這東西,可惜的是當日我忘記帶備相機,雖然已經即時用手機拍下,但由於不懂如何放上網,沒辦法與各食評家分享此等在峰壽司吃到的魚鱗魚骨相片真是一個遺憾。今天吃過了板前壽司,最欣賞帆立貝壽司的鮮甜。總括來說,新鮮程度不及峰壽司店,尤其峰店的蝦壽司的確新鮮爽甜,但令我最不解的,是不明白為何我向侍應點了的荵粒吞拿魚軍艦、蟹膏甜
今天吃過了板前壽司,最欣賞帆立貝壽司的鮮甜。總括來說,新鮮程度不及峰壽司店,尤其峰店的蝦壽司的確新鮮爽甜,但令我最不解的,是不明白為何我向侍應點了的荵粒吞拿魚軍艦、蟹膏甜蝦軍艦、軟殼蟹手卷、三文魚子壽司以上壽司外層所包著的紫菜全都是腍的。我已經選擇不去拿取迴轉帶上的壽司,心怕迴轉帶上的壽司不知轉了多少個圈,因而令到紫菜變腍。但是為何我向侍應所點的壽司,理論上應該是即叫即做,竟然外層所包著的紫菜可以腍得那麼快,請給我一個解釋? 是否壽司師傅的手氣影響到紫菜的質素?還是紫菜的擺放處不恰當呢?連紫菜的基本處理也不懂,那何來專業?
說回軟殼蟹手卷,外層紫菜腍了也不用多說,此處的軟殼蟹手卷不及元氣那樣酥脆香口,元氣的沙拉蛋黄醬與蟹子及軟殼蟹的酥脆份外地夾,誰也搶不了誰的風頭,也從未在元氣吃過腍的手卷,這可能與日本公司文化一向注重品質管理有關。
要做香港壽司店的一哥,不是單靠宣傳或是年頭到到日本活魚市場買條藍鰭吞拿魚,還得要做到日本文化的專業精神,才得已被人們認同為專業。
是次總消費:HKD348
2008-02-17 7 浏览
琴日因為朋友生日, 又見朋友不嬲都幾鐘意食板前壽司,加上近日佢地既廣告都幾勁, 咪試下囉, 平時我一定唔試啦, (因試過一次, 要等成3個鐘先可以入去)今次我地都要等左個半鐘先入得, 佢地仲要叫飛叫得好快, 叫了一次就立即叫第2個num...大佬, 唔洗行過黎咩入到去其實都真係冇咩食慾啦, 只點了幾款壽司, 燒玉子壽司已經冇以前咁好食啦, 食過幾次都係得1次係熱騰騰咁出, 之後都真係全部凍既唔知係咪出左名, 忙左,d侍應唔應人既, 成日都直行直過...叫停左又黑面, 咁唔鐘意做乜呢, 我有俾錢黎食壽司嫁wow朋友都食完今次話唔會再黎好好地一個生日, 攪到咁..唔該哂

朋友都食完今次話唔會再黎
好好地一個生日, 攪到咁..唔該哂
2008-02-14 8 浏览
三文魚: 好厚蟹棒: 普通珍寶帶子: 勁鮮味海膽: 好香鵝肝: 口感好板前蝦: 好甜蟹膏甜蝦軍艦: 紫菜夠脆象拔蛑: 好大件响螺: 好新鮮真係好低食,不過等好耐!
三文魚: 好厚
板前蝦: 好甜
蟹膏甜蝦軍艦: 紫菜夠脆
象拔蛑: 好大件
响螺: 好新鮮

真係好低食,不過等好耐!
我琴日同我男朋友食板前,我預咗要排好耐,但估唔到真係要成兩個鐘,我地7點半已經攞咗飛仔,之後一路行街,到9.30先醒覺差唔多到,我攞住136號飛仔,我去到已經叫到139號飛仔,幾釨彩令我最難忘係蝦醬甜蝦壽司,好特別,甜蝦好鮮味帆立貝,我地係食得最多,覺得佢好有口感,又好鮮甜令我最意外係三文魚卷,之前我只係會覺得佢無咩特別,但當我食落去發現佢裡面有一些蔬菜,令到三文魚卷有好清新既感覺,仲有豐富既三文魚口感,都只係$12,真係抵食我發現壽司師傅原來有時都會用錯壽司碟,所以真係要小心,對清楚價錢先好攞呀

令我最難忘係蝦醬甜蝦壽司,好特別,甜蝦好鮮味
帆立貝,我地係食得最多,覺得佢好有口感,又好鮮甜

2008-01-23 7 浏览
其實尋日先食完家樂板前lunch+東京dinner,但係4鰆癮起都自己去左板前.等左15分鐘位,唔係好耐.甜旦壽司::好味,好甜,個質感唔錯蟹棒壽司::如果多d 沙律醬就好喇.同埋本人其實麻麻地木魚個味道炸墨魚軟骨::我係鍾情於唔同的軟骨,esp雞軟骨XD e度的軟骨都唔錯.唔算太多炸粉帆立貝壽司::一向都覺得係板前的招牌,千挑萬選先揀到最鮮果碟,我諗好多都擺耐左三文魚腩壽司::surprisingly good!勁好味呀真係好肥美鮮蝦牛乳湯::湯入面應該有一舊年糕的東西,個texture好怪.奶味好重同埋我本身唔係好飲奶.嗌錯了.浪費晒成碗湯唔記得齊晒未喇..差唔多咁上下整體上我都幾滿意,係最後經理入錯單貴左70蚊有多..之後就等耐左少少先埋到單!笑面啦!

甜旦壽司::好味,好甜,個質感唔錯

唔記得齊晒未喇..差唔多咁上下
笑面啦!