2017-11-09 178 浏览
好有心思嘅一間餐廳... ”松”都有典故~餐廳燈飾都係松...有人話要知道日本餐好唔好,就要先試豆腐,豆腐做得好,代表師父了得~沙甸魚乾烘得香脆~😋味噌醬煮鯖魚,好入味~日式燒鵝肝外面香脆、裡面軟~清酒煮蜆湯飯,啲飯浸透蜆嘅甜味,鮮味享受~鰻魚年糕... 冇諗過鰻魚跟年糕一齊炸,係咁夾㗎... 外脆內軟... 一啖食哂,軟綿綿,無骨㗎~🤗即磨Wasabi同埋鹽,要先新鮮即磨~師傅即場開魚,即場揀骨... 功架盡現~各款壽司都好食呀~秋刀魚刺身2食,淨計賣相都無得輸啦~
好有心思嘅一間餐廳... ”松”都有典故~
餐廳燈飾都係松...
沙甸魚乾烘得香脆~😋
味噌醬煮鯖魚,好入味~
日式燒鵝肝外面香脆、裡面軟~
清酒煮蜆湯飯,啲飯浸透蜆嘅甜味,鮮味享受~
即磨Wasabi同埋鹽,要先新鮮即磨~
師傅即場開魚,即場揀骨... 功架盡現~
各款壽司都好食呀
秋刀魚刺身2食,淨計賣相都無得輸啦~
2017-11-05 219 浏览
下班相約朋友到尖沙咀吃一頓期待已久的日本菜。餐廳位置大概於歷史博物館的對面街的小巷,位置不算太難尋找。店舖面積頗大,簡單一個「松」字已經非常搶眼!店內也設bar枱,可以近距離看到廚師專心炮製各款日本料理!我們被安排坐bar枱,侍應亦非常細心為我們預備熱毛巾抹手。由於餐廳食物款款吸引,故此決定把點菜的重任交給廚師呢!坐下一會兒,便開始上第一道菜,白雪子!白雪子口感軟滑,配合檸檬、蔥、昆布等配料一併吃,味道清新,並沒有任何腥味!第二道菜為甘鯛松皮。熱哄哄的鯛魚連香菇和帶鰹魚味的汁醬一起吃,整體味道非常配合!第三道菜是鰻魚柳川鍋!一直覺得鰻魚跟滑蛋是絕配!滑蛋尤其喜歡半熟狀態。接着是天掃羅系列,有苦瓜、蕃薯、海膽和麵條!天掃羅的口感非常脆囗,讚!主食方面,分別有黃金蟹膏烏冬和大蜆味噌湯泡飯。前者蟹味濃郁,味道有點想撈烏冬,不錯!後者的泡飯,大蜆肉質肥大肉厚且鮮甜多汁,有驚喜!最後以薑味雪糕和柚子雪葩作結!
下班相約朋友到尖沙咀吃一頓期待已久的日本菜
店舖面積頗大,簡單一個「松」字已經非常搶眼!
店內也設bar枱,可以近距離看到廚師專心炮製各款日本料理
我們被安排坐bar枱,侍應亦非常細心為我們預備熱毛巾抹手
。由於餐廳食物款款吸引,故此決定把點菜的重任交給廚師
白雪子
黃金蟹膏烏冬
大蜆味噌湯泡飯
薑味雪糕
柚子雪葩
最後以薑味雪糕和柚子雪葩作結!
2017-10-26
大蜆味噌湯泡飯
薑味雪糕
柚子雪葩
2017-11-01 1507 浏览
今天跟同事去了馬神開的日本餐廳—松。之前已經聽過這個餐廳的介紹好幾次,所以今次趁放假不得不去試吓。這間餐廳,其實坐立在尖沙咀一間女校的旁邊,它的位置附近也有其他日本餐廳,但是這間餐廳的裝修實在是比較華麗,有一張長長的壽司吧枱,前面站着兩個壽司師傅専做壽司一到了餐廳,今天真幸運碰見了馬神,他也很有禮貌地跟我地打招呼,才去忙他的事情。餐廳的經理今天安排了我們坐在壽司吧枱,好讓我們嘗試一下廚師發板的菜式。平想去日本餐廳吃廚師發板的時候,他們多數都不會問我們有什麼吃還是不吃. 這間餐廳的經理很有禮貌,他都有問一下我們的意見,幸好我們兩人什麼也願意嘗試。所以我們就品嚐如下這幾道菜式:明太子芝士, 秋刀魚冷食,什菌和風帶子,壽司拼盤,天婦羅拼盤,還有就是最後一道甜品朱古力薄脆紅豆豆腐奶凍. 這些菜單很是特別,有一些例如明太子芝士或是秋刀魚冷食之前都沒有試過,所以對食物很有期待.師傅特別用心。剛開始上菜的時候,給了我們上了一個別致的小小頭盤一,然後才開始叫做明太子芝士.壽司拼盤裏面的吞拿魚壽司卷及海膽壽司很有鮮味, 而另外一些壽司例如鯛或是生蝦也從日本即日運到, 食材新鮮是日本壽司最重要的一個元素。

到了餐廳,今天真幸運碰見了馬神,

他也很有禮貌地跟我地打招呼,才去忙他的事情。

最值得一提就是秋刀魚兩食,因為之前從未試過生食,而把它造成火焰壽司壽司,我覺得原來未到一點也不鯹,秋刀魚也有別有一番鮮味。生魚片沾了輕輕的醬油也很有口感, 跟平常的魚類很不一樣. 兩個人分一條魚啱啱好.

天婦羅壽司的炸漿也沾得比較薄,炸出嚟新鮮熱辣, 二話不說, 馬上吃一口一口地吃,我們很快就把天婦羅拼盤吃完了。

甜品其實也不錯,可惜我們吃得太飽,但是賣相也很吸引,所以最後我們也把它食完了。

我覺得這個餐廳最好的地方,是跟朋友相約慢慢吃飯,慢慢喝酒, 因為感覺很舒服。雖然不是一間很便宜的日本餐廳,但是食物質素真的是很高,食物材料也比較特別呢!
2017-10-31
好久不見的朋友突然來聚,所以我地兩條友特別搵間好D既餐廳,唔好太多人,食好野之餘可以談心,最後我地都同意黎呢間「松」。一入去就覺得裝修好靚,符合主題,頭頂上全部都是松果剛好6點左右這個時間沒太多人,是餐廳落場後營業沒多久,反正就是清靜,原來餐廳有廂房,不過我們二人就選擇坐Bar位,一邊看師父操刀,一邊閑閑聊。飛魚籽沙律卷,其實類近牛油果卷,面頭有大粒三文魚子、半油果片,再配上大堆飛魚籽,反卷飯包住青瓜絲和蟹柳絲,但入口爽脆,青瓜蟹柳絲點綴了整舊反卷的清新感,夾雜點點沙律醬味道,牛油果軟硬剛好不帶半點草青味,好吃的沙律卷特上壽司拼盤,有拖羅、銀針魚、甜蝦、赤貝、北海道帶子、海膽等等,全部用上赤醋飯先吃海膽壽司,怕紫菜會軟掉不夠爽。海膽份量夠多,但取決於夠不夠新鮮美味,海膽夠哂肉厚,入口軟滑即化,淡出甜味,好好食!北海道帶子肉質肥軟,一口咬落湧出香甜,不配豉油更可原味食出帶子的甜美,整個帶子肉十分飽滿,滿足!朋友吃過銀針魚和赤貝,喜歡吃爽脆口感,大讚一吃就知新鮮,味道實在不錯。尤其拖羅壽司,朋友至愛因此我讓給他吃,他吃過就滿心歡喜,指油脂爆燈,實在好吃到難以形容。野菌麵豉龍蝦尾,龍蝦肉好爽
一入去就覺得裝修好靚,符合主題,頭頂上全部都是松果

野菌麵豉龍蝦尾,龍蝦肉好爽脆,濃濃的龍蝦味配上濃濃的松露味,超級美味,再加上底底的菇,夠香口,令不喜歡吃菇的朋友都搶著吃

銀鱈魚西京燒,甜甜的醬汁非常令人開胃,鱈魚肉非常之滑,根本係滑到一個點,魚肉嫩滑,黏黏的醬汁塗滿鱈魚肉,連不吃魚皮的我都覺得魚皮位要連肉一起吃,如果送飯更加一流

多春魚燒到香口且剛剛好乾身,加上呢3條都係好多春既多春魚,再蘸上少少檸檬汁,微酸但更開胃
日本料理一定唔少得鯖魚,味噌醬煮鯖魚係連湯上,首先第一時間先試碗上白蘿蔔,無渣而且湯底入哂味。鯖魚沒有腥味,不過吃過先前的鱈魚太滑,就覺得魚肉較為實的鯖魚就不是我的菜了,不過實是味道不錯,魚肉不會煮到太鞋
後軸就是要來客甜品啦!蘋果雪葩和柚子雪葩一人一個,富士蘋果味清清甜甜,而且一個份量都好多,夠哂凍,凍到匙羮癡住脷。柚子就酸酸甜甜,十足平飲沖開個D柚子味,兩個都十分好食,食唔停口

今餐都幾不錯,做左個問卷仲有$50 Coupon送,下次可以再約人過黎食餐飯,工作或私聚都好適合
2017-10-21 173 浏览
這天出尖沙嘴剪頭髮,之後同朋友來到松食飯,一推開大門,立刻見的服務人員熱情的款待。格調品味嘅日本裝修風味,客人極愛開放式廚房,可以欣賞廚師的精湛刀法同了解烹調的過程,食具器皿睇到經過精心挑選,店內擺位同其他食材嘅處理,師傅們都整得井井有條,店員更不時整理餐具抹枱,都係一種信心保證!搵到一間好嘅日本料理,享受高品質而材質素又好,午餐set 又抵食嘅不容易,更加估唔到食食下見到馬德鍾,唔怪得啲女仔稱佢為男神,我係男嘅,都覺得佢的確係型男叫左個鵝肝牛肉飯定食,d牛肉出乎意料之外的多,牛肉很嫩滑,不會過熟過硬,味道也很香很入味,鹅肝份量很大件,口感細緻綿密香軟豐腴,係口中融化真係一種享受,賣相同味道都留下深刻印象有前菜沙律同餃子,值得一讚係餃子,香口有肉汁刺身魚生新鮮,雖然不是厚切不過自然油脂香味重,八瓜魚爽滑彈牙,極富口感本身鐘意食甜品,呢個巨蜂啫哩好香滑,有淡淡酒香嘅巨峰味道麺豉湯用料非常實在,裡面的豆腐,海帶滑嫩,不會太鹹的味噌味,很香濃食完買單,有一張意見書,好似冇咩特別,而事實上,睇得出餐廳係用心經營亦有一定嘅要求,真正想做到最好,了解食客嘅感受,而家真係好少有,好難得令我寫一篇咁長

有前菜沙律同餃子,值得一讚係餃子,香口有肉汁

本身鐘意食甜品,呢個巨蜂啫哩好香滑,有淡淡酒香嘅巨峰味道

食完買單,有一張意見書,好似冇咩特別,而事實上,睇得出餐廳係用心經營亦有一定嘅要求,真正想做到最好,了解食客嘅感受,而家真係好少有,好難得令我寫一篇咁長嘅文,好難得令我真心推介一間餐廳,呢度做得到
2017-10-18 829 浏览
間中都想出街食下特別嘅餐廳,特別係女仔最鍾意嘅日本菜。放題嘅質素未必有保證,但係日本餐廳嘅質素就夠晒保證。「松」個地點比較有趣,紅磡站、尖沙咀站及佐敦站都比較近,行過嚟大概10幾分鐘之內。入面裝修好靚,頭頂會見到好多松果,好貼合主題。整體比較浪漫,環境較昏暗。前菜$12一位蘿蔔經過調味,但是不是酸味那種,反而是甜甜地,幾開胃。特上壽司拼盤(松)$420上排左至右:吞拿魚腩,𩶘魚,三文魚,左口魚下排左至右:金目鯛,甜蝦,加拿大海膽,金線鯛事先告訴餐廳我唔食比較瘦身嘅吞拿魚,所以餐廳都冇安排比我。吞拿魚腩非常肥美油脂豐富,有好香的魚油味。左口魚味道清新,口感比較滑。甜蝦有新鮮感所以甜味十足。最特別是加拿大海膽,當做季節的海膽高質素到完全沒有苦澀味道,是非常清甜的。金線鯛就係時令魚,表面有少少煙燻,口感好滑完全沒有骨,也有一點魚油呢!仲有碎蔥吞拿魚腩卷吞拿魚腩比較肥美,加埋蔥花配搭簡直完美!辣吞拿魚卷$88雖然我唔太食吞拿魚,但係可以加上辣味嘅話冇咩原本嘅味道就無所謂!仲有一些黑芝麻提升整體味道,味道香辣建議食咗啲清淡少少嘅壽司先。多春魚$28燒得剛剛好,熱辣辣,裏面真係好多春,原本已經不算

前菜$12一位
蘿蔔經過調味,但是不是酸味那種,反而是甜甜地,幾開胃。

特上壽司拼盤(松)$420
上排左至右:吞拿魚腩,𩶘魚,三文魚,左口魚
下排左至右:金目鯛,甜蝦,加拿大海膽,金線鯛
事先告訴餐廳我唔食比較瘦身嘅吞拿魚,所以餐廳都冇安排比我。
仲有碎蔥吞拿魚腩卷
吞拿魚腩比較肥美,加埋蔥花配搭簡直完美!

辣吞拿魚卷$88

多春魚$28
燒得剛剛好,熱辣辣,裏面真係好多春,原本已經不算太油膩,不過如果想清晰一點也可以加上旁邊的檸檬汁。

軟殻蟹沙律$88
這個沙律材料豐富,包括有軟殻蟹,蟹籽,各式各樣的蔬菜及菊花。味道比較清新,蔬菜處於常溫代表比較新鮮,蟹雖然有咸香但是不過分,醬汁也不算太多,開胃菜!

燒七味魚翅$48
看來比較似真實的魚翅,配搭七味粉和一些沙律醬提升味道和口感,口感比較硬身又咸又甜,值得一試。

鰻魚年糕$68
這個很有特色, 10分推介。看到上下都是年糕,中間有鰻魚,好像夾心三文治一樣中間有一條紫菜提升味道和視覺享受,表面炸過好像天婦羅咁。軟綿綿又有彈性,還有一條辣椒在旁邊呢!

水蜜桃雪芭$48 蘋果雪芭$48
飯後當然要食甜品,雪芭感覺非常不錯,水蜜桃有應該有的味道,蘋果也有很香甜的蘋果味,不過需要等一陣先可以食,否則非常硬!淨係睇到外表已經覺得好正,刮出來好像很微細的沙冰。
2017-10-15 191 浏览
朋友說看到openrice 上有一間不錯的日式料理,不過我們看錯餐廳位置,去了反方向,結果在夏日炎炎的情況下,來回走了一轉,身水身汗。小小溫馨提示:佐敦站E恆豐出口向尖東方向轉落去(科學館對面)小插曲:入去未坐下,店員主動給我紙巾抹汗,同時朋友馬上向店員說應該要區分:柯士甸路同柯士甸道,容易弄錯,然後隔離有一把聲音說加返個小路.....我回頭一望見到一個黑實實高大嘅靚仔,未回過神來沒有為意,朋友說馬德鍾,OH!難怪.......後來才知他是這裏的老闆餐廳設計時尚中帶點奢華的日式風格,俐落的線條,木質色調配合柔和燈光,格調親切優雅,空間運用得宜,分成吧台座位和一般雅座,高身壽司吧枱能讓客人一睹廚師表演的情景今日叫左個 set lunch ($168)甜菜,沙律開胃小點即叫即煎小食餃子,餃子煎得香脆帶焦香,皮薄餡多,肉汁爆出,估唔到連熟食一樣有水凖香蔥吞拿魚碎丼,賣相精緻魚腩蓉份量不少,碎吞拿魚腩幼細香滑,入囗軟綿綿加上吞拿魚脂香,面上微辛的蔥將吞拿魚引發出更複雜多變的味道,再伴以珍珠米飯刺身看似是普通的刺身,但入口卻感到魚身油脂及嫩滑口感,唯一魷魚比較乾身且鮮味欠缺甜品巨蜂啫哩,啫喱食落

今日叫左個 set lunch ($168)
甜菜,沙律開胃小點

煎餃子

香蔥吞拿魚碎丼,賣相精緻

刺身

甜品巨蜂啫哩,啫喱食落好香滑,口感彈力十足,提子甜味亦好天然,好似食緊新鮮巨峰提子一樣,冰冰涼涼舒服了
巨蜂啫喱

原來大半年前來過食晚餐,當時已經覺得這裏的刺身非常新鮮,肥美入口即溶,裝修和服務都是高水準,「松」係我十大好評餐廳之一

食完之後,店員還送了VIP會員優惠咭及cash voucher ,老闆店員都好Nice,得閑你下呢度食飯,有可能見到馬老闆
煎餃子
香蔥吞拿魚碎丼
同好妹妹在尖沙咀做完gym後, 到附近松來食晚飯。 選擇這店原因, 第一 我及妹一向愛食日式料理, 第二 可能有機會遇到男神(馬德鐘)風采, 因這店是他有份開的 。 這店裝潢十分講究, 就餐環境高檔優雅,氣氛份外有格調 。 另有VIP 房,完全沒難到可舉行PARTY 及聚會呢! 我及妹決定就坐於Bar 台, 可望到廚師細心製作美食。* **【特上壽司拼盤 (松)】 $428八款 及 一條卷物 分別有拖罹、平靜魚 、立魚 、 金目鯛、油甘魚、 帶子 、蝦、海膽壽司 及拖羅卷物。要由白色魚肉起至深色魚肉來吃, 即淺味至濃味來吃。我同妹各自食一半, 就可賞到每款味道。在多款壽司中,我最愛食拖罹, 軟嫩口感,入口充滿腔魚油香, 一試傾心。另外, 平靜魚首次食也是好味, 有爽口口感,有清甜味道,真的似油甘魚。仲有海膽,放得滿滿的,入口豐腴甘甜,鮮味十足。* **【鰻魚年糕】$68 炸得外脆內軟帶煙韌,內夾住軟嫩的鰻魚, 口感及味道出奇絕配。 因已淋上鰻魚汁,所以不用沾醬汁也夠味。* **【大蝦天婦羅】 $158 這大蝦天婦羅入口外酥脆內彈牙, 完全沒有厚厚粉感, 可沾上蘿蔔泥醬汁,有助減低油
同好妹妹在尖沙咀做完gym後, 到附近松來食晚飯。
選擇這店原因, 第一 我及妹一向愛食日式料理,
第二 可能有機會遇到男神(馬德鐘)風采,
因這店是他有份開的 。
這店裝潢十分講究, 就餐環境高檔優雅,氣氛份外有格調 。

另有VIP 房,完全沒難到可舉行PARTY 及聚會呢!

我及妹決定就坐於Bar 台,
可望到廚師細心製作美食。

特上壽司拼盤 (松) $428
八款 及 一條卷物
分別有拖罹靜魚立魚金目鯛
油甘魚帶子海膽壽司拖羅卷物
要由白色魚肉起至深色魚肉來吃, 即淺味至濃味來吃。
我同妹各自食一半, 就可賞到每款味道。
在多款壽司中,我最愛食拖罹, 軟嫩口感,
入口充滿腔魚油香, 一試傾心。
另外, 靜魚首次食也是好味, 有爽口口感,
有清甜味道,真的似油甘魚。
仲有海膽,放得滿滿的,入口豐腴甘甜,鮮味十足。

鰻魚年糕$68
炸得外脆內軟帶煙韌,內夾住軟嫩的鰻魚,
口感及味道出奇絕配。
因已淋上鰻魚汁,所以不用沾醬汁也夠味。

大蝦天婦羅 $158
大蝦天婦羅入口外酥脆內彈牙,
完全沒有厚厚粉感,
可沾上蘿蔔泥醬汁,有助減低油膩感!

【一口炸芝士】 $45 x 2 份
外形似三角咖喱角, 外是脆卜卜雲吞皮,
內有好濃郁芝士粒,
加上淋上酸甜沙律醬, 令味道更開胃可口。

雜菌和風帶子$68
這大大粒的帶子十分厚肉,
有爽口嫩滑甜的口感,沒煎得過乾情況,
仍保存鮮味,並配上味鮮的菇菌。

【松脆菜黃金蟹子蟹膏麵】 $128

選了微辣味道,要撈後來食,內有微辣菜譜。
煙靱的扁身麵,灑上檸檬汁上,
可提高松葉蟹膏及蟹絲,令鮮味倍增,
同時有蟹子粒,令口感更豐富,更添滋味。

桃雪芭$48 蘋果雪芭$48
桃雪芭及蘋果雪芭,原汁原味食到冰凍水果,
口感清新香甜,不會過份甜, 充滿幸福感。

* **

當日好好彩能捕獲與高大英俊的馬德鐘合照。
個日他為店裡打點,
務求給予客人品嚐美味食物及好服務示人。

那餐飯十分滿足回味,哈哈!可追星得來還有美食吃!
2017-10-13 100 浏览
今日約左個朋友嚟到呢間松食晚餐,見裝修幾靚又坐得舒服咁前菜幾有趣,唔似出面個d咁咸重點嚟啦🙆🏻‍♂️特上刺身拼盤😆 好靚仔師傅擺得,有我最愛嘅拖羅❤️ 肥美到極😋 左口魚好新鮮,口感一流!另外甜蝦大大隻,非常甜😎仲有第一次食嘅刺身,好靚整得!食落油香四溢,仲冇渣嘅⭐️三文魚沙律卷亦好有心思,外面魚子咬落好正😍羊架超好食,好淋冇渣!仲有係面有d蒜咁,脆脆地,配落羊架好夾。小食有個河豚干,第一次食,口感似豬肉干但冇咁油膩🤡海膽蒸蛋好新鮮 ,第一次食熟海膽,幾鮮甜!蛋入面有唔小海鮮,令成個蛋好鮮。天婦羅入面最愛蕃薯,又甜又香又糯🤗燒帶子一般,底嘅菇好惹味!燒鵝肝好邪惡,夠大件好肥好肥!面燒過所以好香👍🏻最後甜品叫左蘋果同桃雪芭🍯口感清新,唔會過甜❤️
今日約左個朋友嚟到呢間松食晚餐,見裝修幾靚又坐得舒服咁

前菜幾有趣,唔似出面個d咁咸

仲有第一次食嘅刺身,好靚整得!食落油香四溢,仲冇渣嘅⭐️

三文魚沙律卷亦好有心思,外面魚子咬落好正😍

小食有個河豚干,第一次食,口感似豬肉干但冇咁油膩🤡

天婦羅入面最愛蕃薯,又甜又香又糯🤗

燒帶子一般,底嘅菇好惹味!

燒鵝肝好邪惡,夠大件好肥好肥!面燒過所以好香👍🏻

最後甜品叫左蘋果同桃雪芭🍯口感清新,唔會過甜❤️
2017-10-12 83 浏览
今日生日,朋友帶咗我哋食呢間日本餐廳,入到門口已經有一大個驚喜啦,見到馬德鍾喺度,先知原來佢係「松」餐廳嘅老闆。嚟到好少人,環境好清靜裝修都好靚🌸🌸🌸第一樣就係鱈魚乾,魚乾好脆口,配埋蛋黃醬甜甜地好味好夾再嚟,就係清酒煮大蜆,大蜆無沙,鮮甜,清酒湯底仲可以飲埋 正雜菌和風帶子,配料菇類好好食帶點牛油味,而帶子厚身天婦羅,綠色嗰舊係海膽,右邊炸苦瓜同埋番薯熱辣辣蒲燒鰻魚相當吸引,鰻魚燒汁唔會太結身,甜甜地配落厚身嘅鰻魚到,令鰻魚味帶出最後就係呢個味噌醬煮鯖魚,味噌醬唔會太濃,又唔會搶咗鯖魚個味,係一道好菜😊😊🌞🌞🌞⭐️⭐️最後以蘋果及桃味雪葩作結

嚟到好少人,環境好清靜裝修都好靚
🌸🌸🌸

第一樣就係鱈魚乾,魚乾好脆口,配埋蛋黃醬甜甜地好味好夾

雜菌和風帶子,配料菇類好好食帶點牛油味,而帶子厚身

天婦羅,綠色嗰舊係海膽,右邊炸苦瓜同埋番薯
熱辣辣

最後以蘋果及桃味雪葩作結

2017-10-11 621 浏览
朋友介紹黎呢間tbb藝人開嘅日本菜,話有格調,用料新鮮,今日6點半黎到有幸坐到壽司吧枱,可以睇住師傅為客人製作食物。店舖雖小,但裝修有格調,有兩個放左好多款清酒嘅酒櫃,開放式壽司吧枱可以睇哂師傅同客人嘅互動。叫左個三文魚牛油果沙律,撈芝麻醬同配好爽脆嘅透明海澡,感覺清新。呢個係鱈魚春,滑滑溜溜嘅感覺,都係第一次試! 非常特別!太卷好大舊,非常足料。燒帶子配炒蘑菇,燒到好香口,鮮甜彈牙。師傅介紹嘅合時節之選,秋刀魚刺身,d肉好鮮好肥美,果然不時不食,配特製香蔥酸醬油,感覺變得清新。wasabi 係用即磨嘅山葵,係即磨嘅我先會食。魚腩製作成壽司,依然肥美,滿足。燒鱈魚燒得香口,皮脆肉嫩,用醬油醃過,配素麵就剛剛好。素菜梅冷麵,有一粒又甜又滑嘅梅,配有梅味嘅粉紅色冷麵,透心涼。甜品叫左個菠蘿雪芭,好大碗,仲食到有菠蘿絲係入面。柚子雪芭好香柚子味,仲有微微奶香。埋單每人600幾蚊,價錢定價略高,但係環境,服務質素同食材新鮮,整體用餐體驗好好,係同老闆,工作夥伴傾生意嘅好地方,夠哂體面。

呢個係鱈魚春,滑滑溜溜嘅感覺,都係第一次試! 非常特別!

太卷好大舊,非常足料。

燒帶子配炒蘑菇,燒到好香口,鮮甜彈牙。

魚腩製作成壽司,依然肥美,滿足。

燒鱈魚燒得香口,皮脆肉嫩,用醬油醃過,配素麵就剛剛好。

甜品叫左個菠蘿雪芭,好大碗,仲食到有菠蘿絲係入面。

柚子雪芭好香柚子味,仲有微微奶香。

2017-10-10 73 浏览
同朋友去完睇結婚嘢後, 有啲肚餓就上網搵搵附近有咩下午茶食。見到松竟然有下午茶食, 一於去試一試!!!一入門口, 見到呢個擺設, 好靚同有日本風!!餐廳裝修得切合餐廳名字---松。望上天花, 見到一粒粒松果形狀的燈, 好有氣氛同好靚。空間都大, 座位間唔會逼。而且餐廳仲有2個大酒櫃, 有好多唔同日本酒, 愛好杯中物的朋友應該會很滿意。睇睇下午茶餐牌先, 款式都多, 咸甜分別都有4款選擇, 真係令人心大心細唔知揀哂好添。最後同朋友每人一款咸食先, 朋友叫左田園野菜雞卷, 師傅即叫即整, 雞卷食落熱辣辣, 春卷皮香脆可口, 一啲都唔油膩, 雞卷包住爽脆嘅蔬菜, 調味剛剛好, 夏天食好適合, 唔會覺得漏!!!我就點左牛油果三文魚脆多士, 賣相好吸引, 份量下午茶食剛剛好!!!多士2-3口可以食完, 多士脆, 配上三文魚同牛油果嘅軟嫩, 口感好有層次同形成對比! 食完一口又想再食!! 一個人食哂完全冇問題。食完之後覺得唔夠喉, 同朋友決定點多一份下午菜, 今次就叫甜品喇!! 青蘋果花配紅豆豆腐奶凍。青蘋果花係蘋果玫瑰花酥皮, 味道酸酸甜甜, 酥皮香脆, 加上酸甜嘅蘋果, 好味!紅豆豆腐奶凍唔太
同朋友去完睇結婚嘢後, 有啲肚餓就上網搵搵附近有咩下午茶食
。見到松竟然有下午茶食, 一於去試一試!!!

一入門口, 見到呢個擺設, 好靚同有日本風!!

。空間都大, 座位間唔會逼。

!!!

我就點左牛油果三文魚脆多士, 賣相好吸引
, 份量下午茶食剛剛好!!!

! 食完一口又想再食!! 一個人食哂完全冇問題

, 味道酸酸甜甜, 酥皮香脆, 加上酸甜嘅蘋果, 好味!

紅豆豆腐奶凍唔太甜, 豆味適中, 奶凍滑溜, 都幾好味!!!

店員仲介紹佢地嘅歡樂時光菜單, 生啤買一送一, 好吸引!!! 店員服務好好
, 有笑容而且有禮貌!! 常常幫我地添茶, 下次有機會, 試試松嘅日本晚餐先
!!
2017-10-07 529 浏览
國慶假難得來到尖沙咀搵食,今次就揀左<<松>>呢間日本餐廳。 由佐敦地鐵站行過去大約10-15分鐘。 我地當然係食中午,因為抵食好多嘛。入到黎,餐廳既裝修都幾高級下,我地就坐左係吧枱。 一坐低侍應會先上熱菜及遞上菜單。 先上小食及沙律,墊墊個胃先。 日式燉蛋,料多,入口燉蛋好滑。 定食仲跟味噌湯, 女朋友叫既定食係<<北海道丼>>,外形夠吸引之餘,多款刺身入口更加新鮮,海膽入口好鮮甜,一點都唔腥。魚籽大大粒,夠彈牙,真係好滿足。 而我點的是<<鐵板咖哩吉列日本黑豚肉定食>>。鐵板加上咖哩,令到整體上的味道更加昇華。 吉列黑豚夠哂大份,而且切得厚身,炸得外脆內嫩。 <<巨峰奶凍>>係今次既甜品,食入口有好大陣巨峰味道,而且奶凍入口彈得黎又滑,好清新。
由佐敦地鐵站行過去大約10-15分鐘。

一坐低侍應會先上熱菜及遞上菜單。
先上小食及沙律,墊墊個胃先。
日式燉蛋,料多,入口燉蛋好滑。
定食仲跟味噌湯,

吉列黑豚夠哂大份,而且切得厚身,炸得外脆內嫩。
2017-10-02
2017-10-04 491 浏览
很多名星現在都會開餐廳,松亦是其中一間,老闆馬德鐘會不時到場視察業務,今日亦有幸遇見馬德鐘回到餐廳打點一切,初初見到馬的背影就覺得很吸睛,既高大,又懂打扮,離遠也感覺到那股吸引力。見他一入到來便即入廚房檢視食料,又與廚師們討論,是個超勤力的老闆。點了幾款happy hour的菜式,先是芝麻雞,用上雞膇,先炸再加上西檸汁及灑上芝麻。雞肉炸後仍保持幼嫩,加了芝麻就更香口,伴碟跟有檸檬吸茄汁,不過其實我覺得加少少檸檬汁已十分惹味,一客有大約6件左右,分量也不少。再來一客軟殼蟹沙律,沙律上跟有一條條透明的海藻,海藻是高纖低卡的有益食物,平日都市人慣常大魚大肉,多吃海藻可保持腸道健康。這個海藻無味,但口感則是爽脆,加入沙律中可加強蔬菜的口感。軟殼蟹有香酥口感,又帶有蟹膏的濃郁香味,跟沙律一起吃可中和油膩感。蟹膏蟹子扁意粉,扁意粉硬度中等,可選辣度,今次要了微辣,少少辣度下再混和了蟹膏蟹子,提高了味道的濃郁度。蘋果腸配雜菌,其實又食不出蘋果味,不過就有濃郁的雜菌香味,眼見香腸內已混入了少許雜菌,之後再配上雜菌汁及雜菌伴碟,雜菌味道遠超平日香腸的豬肉味或雞肉味。至尊肉醬焗墨西哥薄脆,只看名字都知道是
至尊肉醬焗墨西哥薄脆,只看名字都知道是肉醬+墨西哥薄脆,上面再加大量芝士,再放入焗爐,新鮮出爐時連碟都是燙手的,取出每片薄脆時都自然做出拉芝,醬汁有少許微辣,令人愈食愈停唔到手。
2017-10-01 363 浏览
雖則都看幾多馬德鐘但今晚國慶來松晚餐一是因為看了篇食記話這裡與別不同第二是因為朋友有一張50$ 🤑voucher 🤗當然必須承認開在柯士甸路3 號的松是街上最品味的食店頭盤-廚師選磯煮鮑魚上少少金萡⋯⋯剛剛好鮑魚味甘入味中間透明的凍師傅說是雪場蟹肉所造至於右邊的魚蛋肉是門鱔魚幸好我超常為食所以也不致被嚇倒較欣賞凍煮金萡鮑魚魚生是松的本色國慶夜一嘗真正拖羅而北海道大帶子和輕燒-炙的金鯛魚片都反映這裡食材堪稱頂級😌💪性格炸魚金鯛松皮是靚仔哥哥推薦的原來即是我們的馬頭魚但廚師精心烤製那皮的效果⋯⋯做到全脆而不硬也不油相當精彩我非常佩服名廚烤炸的酥酥脆脆但又不油膩的食物😵😅🤗⋯⋯先是一張50$ 的贈卷叫了一口和牛150$一口一啖的確和味辛辣的是黑椒少量這樣出來是甘香入口融化的牛肉所以之前的食客說這裡與別不同的日本人料理其實我已飽了⋯⋯不過哥哥請客也要陪他吃飯:飯團⋯⋯辣吞拿京蔥Tabasco 的新鮮飯卷本人倒抽一口氣捨身裁陪君子我大哥再吃再度超標吃飲食⋯⋯食到明天食到天地玄荒☕️恰好他們的茶又是玄米茶溝綠茶也許我乖吧⋯⋯有椰香雪葩👏椰子糖味濃想起小時候工展會的xx記香糯
雖則都看幾多馬德鐘
但今晚