餐厅: 杣‧YASHIMA
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-03-04 23 浏览
很久沒在中環午餐,今日就跟女朋友約咗一間高級日式omakase,行到嗰條街見到一間門面好突出好靚嘅店舖就係佢啦,木山Yashina,除咗門口望落高級,入面嘅感覺都一樣咁高級,沒想過連廁所都好高級。例如電熱廁板,電動鎖門,lotion 用 Jo malone,還有漱口水。 原來今個下午我同女朋友包場,還有一個waitress 同廚師,2對2。跟住我地就order左個$880既餐。首先上既係由鹽漬櫻花,帶子,海老,昆布煮既湯味道清香,海老跟帶子口感很不錯,之後就開始上刺身,鯛魚用左紫蘇花同柚子皮去調味,之後就到岩鹽赤貝,配搭嘅味道都好鮮。滑蝦海膽用左紫蘇花做調味呢個係師傅仔送既,味道好新鮮好有口感,用紫菜包住黎食,中正呀之後又上咗三款漬物,有牛蒡,日本榨菜同鮮淮山。之後上一到好特別嘅菜佢由新鮮紫菜既湯,上面放左一件金鯛同青椒仔,魚皮好靚,而且好脆口,火炙金目鯛壽司用左 烏魚子同紫蘇葉調味,鳥貝 壽司,今季新鮮當造既食材,師傅都俾左新鮮既一面我地睇,鳥貝既真身都真係小見,針魚,加左薑蓉 口感有點脆口,牧丹蝦壽司都幾大隻下,火炙比目魚壽司,池魚壽司用左薑蓉同紫蘇絲赤
很久沒在中環午餐,今日就跟女朋友約咗一間高級日式omakase,行到嗰條街見到一間門面好突出好靚嘅店舖就係佢啦,木山Yashina,除咗門口望落高級,入面嘅感覺都一樣咁高級,沒想過連廁所都好高級。例如電熱廁板,電動鎖門,lotion 用 Jo malone,還有漱口水。 原來今個下午我同女朋友包場,還有一個waitress廚師,2對2。跟住我地就order左個$880既餐。首先上既係由鹽漬櫻花,帶子,海老,昆布煮既湯味道清香,海老跟帶子口感很不錯,之後就開始上刺身,鯛魚用左紫蘇花同柚子皮去調味,之後就到岩鹽赤貝,配搭嘅味道都好鮮。滑蝦海膽用左紫蘇花做調味呢個係師傅仔送既,味道好新鮮好有口感,用紫菜包住黎食,中正呀
赤身醬油漬上面耍咗d紫菜絲,鯖魚用竹葉煙燻過加燒過既紫菜,令到紫菜更加香同脆口,拖羅壽司入口即溶,所有既材料都好新鮮,呢一餐除咗係食食物既新鮮,還有師傅對食物既執著,令到佢地成為一件好靚既藝術品一樣,同埋同師傅交流。之後就上咗個麵豉湯同埋個好甜嘅靜岡蜜瓜同愛媛柑。呢餐真係值啦。原來師傅仔先得30歲,喺呢度已經學師10幾年真係後生何謂?
二月係生日月,所以差唔多晚晚都食好西😛但印象最深刻嘅一定係呢餐omakase✅因為唔單止食物質素幾好,而且服務態度好nice⭐️今時今日食飯其實餐廳服務好影響成個體驗🫡因為我比較細聲,所以就揀$1980套餐:主要係有三件魚生、七件壽司、一啲煮物、甜品,我見到隔籬枱叫咗$2580套餐(應該就係多咗三樣嘢左右,其他都一模一樣😋所以覺得自己賺咗😆)師傅好後生,一腳踢冇助手,所以過程比較急趕🙈但佢好好態度,每款食材都好詳盡解釋👍🏻會因應我哋嘅要求去作出微調👍🏻首先有一碗好暖嘅帶子蝦湯,帶子戒到好似花咁靚,味道鮮甜✅然後就有用春天做主題嘅平目魚魚生,好清甜,加埋青檸汁好開胃⭐️仲有赤貝、白松貝,每款都有2-3件,爽口彈牙,完全冇腥味👍🏻炙燒地金目鯛非常出色,皮脆魚生,有龍蝦嘅感覺😯幾特別中途有一碗熱湯,是用鮑魚、昆布和蘿蔔煮五個鐘嘅湯,好濃味,沒有味精😋竹筍爽脆等咗一陣仲有伊勢龍蝦🦞黃金汁,好嫩好滑嘅肉質,烹調時間啱啱好食完就入戲肉!!每款壽司都好好味🥰😋幸福的感覺(朋友完全唔夠喉🤣有牡丹蝦、鳥貝魚、北海道海膽、白蝦、池魚、沙甸魚、吞拿魚 赤身、左口魚魚邊(油脂香😍)、青魚,都好新鮮好大件,足料☺️🧡
二月係生日月,所以差唔多晚晚都食好西😛
但印象最深刻嘅一定係呢餐omakase✅
首先有一碗好暖嘅帶子蝦湯,帶子戒到好似花咁靚,味道鮮甜✅
炙燒地金目鯛非常出色,皮脆魚生,有龍蝦嘅感覺😯幾特別
去到尾聲,師傅拎咗個好似一大件蛋糕出嚟,點知原來是江戶前玉子燒🤣👍🏻質感似海綿蛋糕,細細件,好想要多件🥹
最後就係水果靜岡皇后蜜瓜🍈超爆甜😳完美!
師傅去到最尾先得閒講返~原來之前嘅日本師傅暫時返咗家鄉,所以變咗佢就好忙🫣但佢忙中有序✅體驗完全冇受到影響☺️辛苦晒🙏🏻
  • 地金目鯛
  • 伊勢龍蝦
  • 北海道海膽
👰🏻‍♀️閨蜜將結婚,帶佢來到上環【杣‧YASHIMA】慶祝🎉~ ⁡⁡餐廳門口低調,🎍日式木系風格,有如置身日本京都般,精潔又優雅🥰。 ⁡⁡🎆夕食$1980餐⁡🌸先付け⁡🦪北海道帆立貝及🦐天草車海老伴以春天野菜⁡帆立貝軟嫩鮮甜,配上鹽漬櫻花及昆布製作上湯,帶來春天的氣息😋 ⁡⁡🌸お造り三点⁡🐟平目魚薄切⁡配上清香紫蘇花同食,平目柔軟帶點嚼口😍~⁡點點辣蘿白酸汁🍋,清爽微酸,又有另一番好滋味👍🏻!! ⁡🦪赤貝及白松貝 ⁡白松貝即係象拔蚌。⁡🦪赤貝及白松貝均厚肉鮮甜爽口😋,配上酸甜的土佐醋啫喱加上爽脆淮山漬,清爽好味~ ⁡🦑水八爪魚伴新鮮山葵及山葵漬⁡超新鮮的八爪魚刺身!!😍⁡八爪魚腳柔軟黏口,吸盤爽脆鮮味😋!!⁡配以微辣的山葵漬或山葵🤩,味道更豐富~ ⁡🌸煮物⁡🐟有馬煮鰻魚⁡鰻魚肉柔嫩有油脂香🤤,搭配山形縣山菜及竹旬。 ⁡🌸燒き物⁡🦞伊勢龍蝦鮮嫩彈牙,用上龍蝦膏醬汁煮😍,充滿甘香濃郁!! 炸蓮藕片香脆可口👍🏻,有口感~ ⁡🌸お握り鮨七貫⁡真鯛⁡金目鯛⁡池魚⁡赤鯥⁡沙甸魚(蒜蔥)⁡中拖羅⁡北海道根室馬糞海膽⁡赤鯥炙燒後充滿魚油香味😍⁡中拖羅非常柔軟😋,油脂豐厚~⁡❤❤最愛馬糞海膽,入口幼滑,

🎆夕食$1980餐⁡
🌸先付け⁡
🦪北海道帆立貝及🦐天草車海老伴以春天野菜⁡
⁡🌸お造り三点⁡
🐟平目魚薄切⁡
配上清香紫蘇花同食,平目柔軟帶點嚼口😍~⁡
點點辣蘿白酸汁🍋,清爽微酸,又有另一番好滋味👍🏻!! ⁡
🦪赤貝及白松貝 ⁡
白松貝即係象拔蚌。⁡
🦑水八爪魚伴新鮮山葵及山葵漬⁡
超新鮮的八爪魚刺身!!😍⁡
八爪魚腳柔軟黏口,吸盤爽脆鮮味😋!!⁡
配以微辣的山葵漬或山葵🤩,味道更豐富~ ⁡
🌸煮物⁡
🐟有馬煮鰻魚⁡
鰻魚肉柔嫩有油脂香🤤,搭配山形縣山菜及竹旬。 ⁡
🌸燒き物⁡
沙甸魚(蒜蔥)⁡
中拖羅⁡
北海道根室馬糞海膽⁡
赤鯥炙燒後充滿魚油香味😍⁡
中拖羅非常柔軟😋,油脂豐厚~⁡
❤❤最愛馬糞海膽,入口幼滑,濃厚甘甜,超正!!💯💯 ⁡
🌸卵燒き⁡
🍳江戶前玉子燒⁡
癲覆了想像的玉子燒🤩⁡
外表像蜂蜜蛋糕,入口綿密蓬鬆😋,有微微海鮮甜味!!⁡
值得一試👍🏻👍🏻~ ⁡
🌸お椀⁡
麵豉湯 ⁡
🌸水菓子⁡
甜品用上日本新鮮水果🤤⁡
🍓櫻花色的淡雪,入口清甜有淡淡桃香!!⁡
🍊愛媛蜜柑好多汁,而且甘甜順口~⁡
🍈靚岡蜜瓜絕對要留到最後,香甜多汁,優雅的味道😋⁡
🇯🇵今晚食日本料理好開心😁🇯🇵 一間位於中環九如坊由日藉師傳主理的隱世日本料理餐廳<杣 ‧YASHIMA> 。 門面低調不顯眼,但甫進店內,有如世外桃源的感覺。優雅簡約庭園風格及木系柔和的色調,就是一種和諧的結合。整個氛圍可以讓人放鬆,放下煩憂去享受整頓晚餐-今晚安排坐在bar 枱,可以近距離欣賞師傳駕輕就熟的巧手廚藝🇯🇵夕食套餐 $1980🔸先付先付以粉紅色花碗登場,極富春天氣息。清香的天草昆布的湯底配上鹽漬櫻花🌸及十分鮮甜爽彈的北海道帆立貝-🔸刺身三點1️⃣薄切平目魚魚身透亮,味道清淡爽身。用上紫蘇花既作點綴,花芯亦可食用,點上自家製的蔥花蘿蔔酸汁提升味道-2️⃣第二道以赤貝及白松貝主打。 來自日本愛知縣的白松貝即日本象拔蚌,口感爽彈鮮甜美味。還配上淮山漬,及以土佐醋及青柚子皮製成的啫喱,味道柔和酸甜,清新開胃3️⃣深海水白爪魚一試難忘! 肉質有厚實感,鮮嫩清爽,配上新鮮即磨wasabi 及Wasabi 漬-🔸煮物有馬煮配山形縣生菜及竹筍,湯汁甘甜滿口豐腴魚香-🔸燒物嘩!是三重縣伊勢龍蝦,龍蝦萬分鮮甜,薰滿香濃的蝦膏,十分滋味,面層配上酥香蓮藕片-接著奉上牛蒡及淮山漬,迎接壽司

🇯🇵夕食套餐 $1980
🔸先付
先付以粉紅色花碗登場,極富春天氣息。
清香的天草昆布的湯底配上鹽漬櫻花🌸及
十分鮮甜爽彈的北海道帆立貝

🔸刺身三點

2️⃣第二道以赤貝及白松貝主打。 來自日本

🔸煮物
有馬煮配山形縣生菜及竹筍,湯汁甘甜滿口豐腴魚香

🔸燒物

接著奉上牛蒡及淮山漬,迎接壽司前清清口腔。 這裡的淮山漬很爽脆入口有山葵的香氣
🔸壽司七貫
有真鯛、金目鯛、池魚、赤鯥、沙甸魚 、中拖羅及根室馬糞海膽
用上日本空運的時令珍貴食材,味道鮮甜! 最喜歡沙甸魚,經輕微火炙逼出部分油香,配上薑蔥減去其魚腥,令鮮味更突出。
中拖羅鮮味又帶魚油香,近乎入口即溶!
至於呈橘黃色富光澤的馬糞海膽,紋理分明,入口有隨即化開的甘香甜味道,回味無窮

🔸卵燒
這一道<江戶前玉子燒>將幸福感推向頂峯。 看似平凡的玉子燒,但製作一點也不簡單。賣相及口感像蛋糕般,味道甘甜略帶鹹香。濃郁濕潤綿密的質感,近乎完美
🔸麵豉湯
味道偏重白味噌的甘甜,配上健康海帶,暖笠笠的麵豉湯暖暖胃
🔸水菓子
為什麼日本的水果總是那麼好吃! 靜岡皇后蜜瓜🍈、淡雪 🍓 及蜜柑🍊 ! 爆甜多汁,好吃得感動

杣 ‧YASHIMA (中環) 又係食日本野!今次就黎左中環食omakase,師傅係日本人,絕對食到最正宗既日本料理。今次就嘗試$1980既餐。非壽司有櫻花蝦鯛魚湯、赤貝金目鯛刺身拼盤、松葉蟹、海膽、春洋丸等等,正正正!壽司方面更加非同小可,池魚、松皮鰈、海膽、拖羅、鰻魚應有盡有,全部都好新鮮,師傅預先既調味剛剛好。值得注意既係,餐廳用既wasabi係即用即磨,確保味道同口感,所以當磨都頭尾位會特別辣,頂唔順既朋友就記得同師傅講聲啦~仲有仲有,如果鐘意日本酒既朋友,如果點酒,師傅仲可能會有免費既service,俾你試下啲其他刺身小食。唔好以為免費無好野,真係好好食嫁
杣 ‧YASHIMA (中環)

2024-02-19 284 浏览
鯛魚虎蝦湯呢道菜好花心思,賣相好靚,既食到滑溜既鯛魚,又食到彈牙既虎蝦。見到師傳好心思整靚個擺盤。中意清淡得黎又濃既湯。師傳見我影相時仲會自動自覺比個yeah既手勢添!師傅處理左魚既表皮,表皮熟而魚肉仲係刺身既狀態,口感一流,配埋紫蘇葉同紫蘇花食,好香。金鯛立鱗燒平時唔太食魚鱗,但原來張魚鱗整到薄脆係好好食,先食到脆既外皮,再食到軟得黎滑既魚肉,仲有紫菜汁,咁既食法好特別。壽司五貫 刺身新鮮,入口即溶。調味經過師傳一大早處理,好考刀工同事前工夫。鰻魚壽司超正,好易入口,調味好正!同埋比較少係Omasake食到,驚喜。玉子燒平時成日見,但今次呢個好唔同。佢有魚、蛋、帶子,好有口感。個湯超濃,聽講用左好多魚骨煮成!超正!甜品相當有心思。日本蜜瓜好香甜,用自家既清酒整左啫喱,再配已去除提子皮既香印提子,配得相當好!食啫喱食到酒香,提子同啫喱超夾。好滿足!能夠臨近新年前食到咁好既一餐,真開心!不過下次就見唔到呢個師傳啦!因為佢會去睇二度。係度見到日本人師傅,連侍應都有一半日本血統,可以幫我翻譯師傳講乜,都幾特別。呢度好有日本風情,個toilets仲超hi-tech添!中意呢度既格調,同埋欣賞到

鯛魚虎蝦湯

金鯛立鱗燒

個湯超濃,聽講用左好多魚骨煮成!超正!
呢度好有日本風情,個toilets仲超hi-tech添!
中意呢度既格調,同埋欣賞到師傳煮食物既過程,睇住佢全神貫注準備食物,我都食得好開心滿足。
2024-02-07
2024-02-12 51 浏览
新一年要對自己好之餘,都要對身邊嘅人好,表妹生日為咗同佢慶生按排咗食尼間Omakase,餐廳裝修好靚,好似京都禪宗風格的設計,給人舒適宜人,而且餐廳提供以懷石料理為主打風格的廚師發辦,再加上係日本師傅真係不一樣的體驗😎晚市 $198+10%-先付✨鯛魚虎蝦湯品湯底用咗鰹魚高湯整成口感比較濃稠,飲落清淡,鯛魚魚質爽口滑溜啖啖肉,虎蝦新鮮彈牙-前菜五點✨栗子與蜜黑豆,清甜好食如果多幾粒就好🤣✨春筍,師傅話煮咗3hrs,平時我係唔鐘意食筍,但尼個筍清甜新嫩,無平時食開既怪味🫣好食!✨紅碗鰻魚,鰻魚無骨入口軟腍✨黑碗鴨胸醬油漬,鴨胸醬師傅自己製所以食落食落冇咁鹹反而甜甜地幾好食👅-刺身五點✨ 牡丹蝦配海膽醬,厚肉肥大既牡丹蝦配上鮮甜特製既海膽醬與海膽,真係回味無窮✨日本石斑白身魚,食落油脂較少而且有咬口,愈咬得耐魚香味愈出✨金目鯛,經過竹木煙燻食落魚味突出仍保留魚質軟嫩質感✨拖羅,都有微微煙燻過入口勁多油脂入口即溶👅好正✨赤貝,顏色鮮艷口感爽脆鮮甜-蒸物/燒物✨ 香箱蟹湯品,每月11月至1月都係香箱蟹既季節,所以近排食既omakasr 都有出現,而師傅做法係蒸熱同之前我食既食法不一樣,我覺得熱

晚市 $198+10%

-先付
✨鯛魚虎蝦湯品

-前菜五點
✨栗子與蜜黑豆,清甜好食如果多幾粒就好🤣
✨紅碗鰻魚,鰻魚無骨入口軟腍

-刺身五點
✨金目鯛,經過竹木煙燻食落魚味突出仍保留魚質軟嫩質感
✨拖羅,都有微微煙燻過入口勁多油脂入口即溶👅好正
✨赤貝,顏色鮮艷口感爽脆鮮甜

-蒸物/燒物
✨ 香箱蟹湯品,每月11月至1月都係香箱蟹既季節,所以近排食既omakasr 都有出現,而師傅做法係蒸熱同之前我食既食法不一樣,我覺得熱食蟹膏蟹肉味更濃郁。香箱蟹上層配上炸牛蒡絲而湯底用昆布同菊花製造,撈埋一齊食味道更豐富😋
✨白金鯛 立鱗燒,伴碟有冬菇青椒仔與紫菜醬,每次食立鱗燒都係覺得好好食😍魚鱗薄脆肉質軟滑,外脆內軟真係美味佳餚

-煮物
✨鰆魚,以白色椰菜花醬和綠色的春菊(黃帝菜)醬作襯托,鰆魚魚質細嫩滑溜。最驚喜就係白色椰花醬甜甜地好香滑超有食慾😍😋

-壽司
✨北海道松皮鰈,面層則是松皮鰈裙邊,係清爽彈牙既白身魚幾好食,之後上網search原來外貌都幾樣衰🫣
✨池魚,師傅用咗鰹魚豉油,食落厚肉飽滿香蔥味👍🏻
✨春鯛魚,師傅用咗用咗鹽同櫻花葉子,咬多幾啖味道開始突出,不過尼件壽司wasabi比較重手🤣
✨中拖羅,油脂感十足,魚味濃郁,入口即溶
✨ 海鰻 鰻魚汁係師傅自己調味,鰻魚肉質肥美口感滑溜,鰻魚味香甜突出,身為鰻魚控表示十分滿意❤️
✨玉子燒,師傅用咗帶子、魚、雞蛋製作,口感紮實味道鹹甜
✨ 赤鯥,油脂含量非常豐富,肉質鮮甜無比,雖然有少量煙韌位,但魚味香濃👅
✨昆布漬海膽,飯底加咗毛蟹😍,昆布漬提高咗海膽的鮮甜味,食落更香更濃郁,而且飯底有毛蟹作點綴,整體加咗唔少分🥰

-湯品
✨魚湯,師傅烘乾魚骨,再浸落湯到煲,所以顏色偏清淡,飲落鮮甜有魚味

-甜品
✨ 🍓熊本草莓+清酒啫喱配香印提子🍶
清酒啫喱好香酒味食落酸甜酸甜,解膩一流😋師傅話個啫喱係用自家品牌清酒製作,作為甜品非常有誠意👍🏻

我覺得尼間Omakase 最大嘅賣點就係日式師傅主理,雖然師傅廣東話唔叻,但都好踴躍同我哋介紹食物,感受到師傅嘅誠意同對客人既友善👍🏻🥰
2024-01-15
2024-02-07 25 浏览
最近,好朋友係外國番黎探親,我就帶佢去食間聽講好出名嘅omakase,價錢每人係$1980,另計加⼀,食物好新鮮,師傅刀工好,好親切,佢會介紹每樣食材同埋教我哋點樣食。😆😆首先,虎蝦配上梅汁,非常鮮甜,虎蝦肉彈牙,加入左四季豆和荀,好清新。😁😁前菜有素炸候黑魚,係日本之中嘅高級魚煮,另外有牛舌,黑豆同栗子,最好食嘅係希靈魚子,爽脆彈牙,牛舌同埋黑豆一齊食都好夾。😜😜刺身方面,來自北海道既牡丹蝦,做成蘭王蛋醬油漬,非常入味又帶出鮮甜,此外,九繪魚肉身味道濃郁,油脂細緻,富含豐富的膠原蛋白,金目鯛油分豐潤,口感軟熟,魚皮魚肉同樣鮮香,幻星鰹魚甘味與油脂交錯,赤貝大隻又鮮甜。😁😁煮物方面,香箱蟹肉,好鮮好甜,昆布汁更顯鮮味。😜😜燒物方面,係金鯛燒伴花椰菜汁,外皮燒到脆卜卜,同時花椰菜汁平衡翻魚肉嘅油膩感,。壽司方面,有北寄貝、松皮蝶魚、北海道中拖羅、赤身、帆立貝、蔥拖羅和昆布漬海膽,十分滿意,好豐富,最愛係一定係中拖羅,顏色呈粉紅, 油分亦恰到好處,而且無筋,入口即融,魚味濃厚。😆😆最後有望落好像芝士蛋糕嘅玉子燒,好特別呢。🥰🥰甜品係自家製嘅香印啫哩啫喱同士多啤,好味又鮮甜。🥳🥳

煮物方面,香箱蟹肉,好鮮好甜,昆布汁更顯鮮味。😜😜

最後有望落好像芝士蛋糕嘅玉子燒,好特別呢。🥰🥰

甜品係自家製嘅香印啫哩啫喱同士多啤,好味又鮮甜。🥳🥳
2024-02-05 26 浏览
食到一間超有驚喜嘅omakese, 同日本質素有得比門口格局同裝修好低調但入面別有洞天入到店舖感覺都好日式 師傅都係日本人, 但係英文都好好, 而且員工好有禮貌我地今日叫左$1980 嘅omakese 黎試先付:帶子虎蝦配左梅汁肉質嫩滑 帶子好鮮甜 配呢個梅汁好開胃, 最岩做第一道菜!前菜:一碟五點嘅前菜有素炸候黑魚,煮牛舌,黑豆同栗子 同埋希靈魚子魚子口感彈牙加上脆口嘅候黑魚!正!牛舌同埋黑豆都好夾刺身:第一樣係單獨上, 北海道既牡丹蝦再配上蘭王蛋醬油漬一個字, 鮮, 牡丹蝦既香味同醬油夾得岩岩好另外4款:九繪魚,金目鯛,幻星鰹魚,赤貝擺盤極靚, 而且樣樣新鮮 爽口鮮甜煮物:香箱蟹肉伴昆布汁蟹肉超多, 而且好鮮, 好快就飲哂燒物:係金鯛燒 同埋春洋丸配左好特別嘅綠色既春菊汁同花椰菜汁起上面,第一次食春洋丸 魚肉好特別, 入口即化 加埋上兩樣唔同既汁, 化解哂魚嘅油膩感, 完美既配合!壽司:北寄貝,松皮蝶魚 北海道,中拖羅,赤身,帆立貝,蔥拖羅加昆布漬海膽,海鰻全部都好正 最正一定係昆布漬海膽!海膽份量好多, 而且新鮮度好高, 好鮮甜!甜品係玉子燒 自家製 香印啫哩啫喱同士多啤黎
食到一間超有驚喜嘅omakese, 同日本質素有得比

門口格局同裝修好低調但入面別有洞天

我地今日叫左$1980 嘅omakese 黎試

先付:帶子虎蝦配左梅汁

肉質嫩滑 帶子好鮮甜 配呢個梅汁好開胃, 最岩做第一道菜!

前菜:

魚子口感彈牙加上脆口嘅候黑魚!正!

牛舌同埋黑豆都好夾

刺身:

第一樣係單獨上, 北海道既牡丹蝦再配上蘭王蛋醬油漬

一個字, 鮮, 牡丹蝦既香味同醬油夾得岩岩好

另外4款:九繪魚,金目鯛,幻星鰹魚,赤貝

擺盤極靚, 而且樣樣新鮮 爽口鮮甜

煮物:

香箱蟹肉伴昆布汁

蟹肉超多, 而且好鮮, 好快就飲哂

燒物:

係金鯛燒 同埋春洋丸

配左好特別嘅綠色既春菊汁同花椰菜汁起上面,

壽司:

甜品

係玉子燒 自家製 香印啫哩啫喱同士多啤黎
今晚同老婆兩個來到中上環一間日本餐廳品嚐Omakase,期待已久的,因為是日本人主理🫰🏻入到店內日本師傅已上前迎接,有禮貌又送上親切笑容👍🏻第一個感覺已經非常好🫰🏻先來牡丹蝦鯛魚湯暖暖胃,再來有海膽配上牡丹蝦刺身,非常鮮非常甜下一道菜也是賣相非常養眼,分別有連殼上碟的赤貝(爽口帶甜)、金目鯛(鮮味)、九繪魚、燻青魚,我對這個燻青魚非常有印象,雖然係用燻的烹調方式,但其實佢仍然刺身型態,口感非常嫩。再來有個盒子上枱,這是脆卜卜的炸公魚🫰🏻,還有鮮嫩鴨胸👍🏻,以及希靈魚子,而黑豆是日本🇯🇵的過年食材,非常甜好吃😋。接着有香箱蟹,蟹蓋做到凹落去,方便放上蟹肉,再用炸牛蒡做絲、菊花做汁,功夫之多,反映日本師傅對食的要求有幾高🙏🏻,今晚真係有口福😋。食完蟹又轉下sushi先,池魚、松皮鰈、帶子,真係好新鮮,立立令,手握力度做得好,食落口的飯也原粒黏口🙏🏻,帶子有岩岩燒過的紫菜(脆口)包住食,特別正👍🏻。鰆魚:先煎香,再用皇帝菜、椰菜花兩種菜做成汁,賣相吸引、食落香口,味蕾非常豐富。金鯛鱗燒:燒到魚鱗曉起變脆、配上大黑本菇加紫菜汁。又轉返去sushi😆,大拖羅:入口溶化,無筋🫰🏻。昆布海膽:都係第
。又轉返去sushi😆,大拖羅:入口溶化,無筋🫰🏻。
昆布海膽:都係第一次咁食,昆布包住海膽,又估唔到咁夾咁好🫰🏻
海鰻:好肥美,師傅話用江戶前的做法,又有新體驗🙏🏻。今晚真係學到野,食到正野🙏🏻🙏🏻最後有熊本士多啤梨🍓、清酒jelly🍶配香印提子做甜品結尾😌。超滿足,老婆超開心☺️。
  • 香箱蟹
  • 昆布海膽壽司
  • 池魚
  • 燻青魚
  • 大拖羅
2024-02-02 25 浏览
生日千挑萬選揀左依間日本師傅主理既廚師發辦, $1980/位,合共有15道菜。一踏入店內就有種恬靜舒適既感覺, 令人放鬆。整晚師傅表現專業, 每道菜都落足心機, 望住師傅為自己認真料理正正係食Omakase既一大享受。先以靜岡蕃茄蟹肉魚子醬作開胃菜。合鴨煮油脂充足, 口感軟嫩。日本石斑刺身有白身魚既清爽細膩。鰹魚刺身魚味濃, 以蒜同微辣吊味味道幾特別。赤鯥魚散發淡淡火炙香, 油脂豐富。伊勢龍蝦鮮甜爽彈, 入口滿滿鮮味。炸物有鮑魚, 松葉蟹肉餅同埋銀杏,鮑魚非常之嫩,第一次食炸銀杏,松葉蟹肉餅口感綿密, 食到蟹肉鮮味。鹿兒島和牛簡單以高湯, 蔥絲伴食, 重點係和牛既牛脂香濃, 超級軟熟。食OMAKASE最中意既環節係睇師傅握壽司, 見佢地輕輕一握一壓, 背後隱藏住唔知幾多十年既造詣, 深感佩服! 最愛活北寄貝大力一拍拍出鮮味, 池魚肥美油潤, 唔少得大拖羅同埋海膽, 全部都係極鮮味。江戶前玉子燒好特別, 蛋香十足口感卻似蛋糕。甜品加上香甜多汁既靜岡蜜瓜作結, 非常滿足。
一踏入店內就有種恬靜舒適既感覺, 令人放鬆。
先以靜岡蕃茄蟹肉魚子醬作開胃菜。
合鴨煮油脂充足, 口感軟嫩。
日本石斑刺身有白身魚既清爽細膩。
鰹魚刺身魚味濃, 以蒜同微辣吊味味道幾特別。
赤鯥魚散發淡淡火炙香, 油脂豐富。
伊勢龍蝦鮮甜爽彈, 入口滿滿鮮味。

江戶前玉子燒好特別, 蛋香十足口感卻似蛋糕。
甜品加上香甜多汁既靜岡蜜瓜作結, 非常滿足。
平時唔多食omakase,所以今次專登做足功課,咁岩比我搵到呢間嘅真係由日本師傅主理omakase。呢間餐廳絕對係我食過最好嘅一次體驗,甚至媲美喺東京食過嘅omakase! 餐廳環境好舒服,一入到去已經覺得個裝修好有日式高級餐廳嘅feel,真係好似去咗日本咁。坐低之後,日本師傅好親切同我哋傾計,好好笑容,仲咁擺yeah手勢比大家影相,令到氣氛好好!佢話隻蟹係今日北海道新鮮送嚟,見到佢哋好用心準備食材,我同女朋友已經超級期待。 睇完餐牌點咗$1980嘅餐,食物好豐富又好精緻。 🍣 先付け:蝦同帶子配上櫻花煮嘅湯,好新鮮同彈牙。尤其係粒北海道帶子,估唔到煮熟咗都可以咁鮮甜! 🍣 前菜五点:螢光魷魚配上特製味噌,唔會太咸反而好鮮;鴨胸肉好嫩;鰻魚先蒸後燒,淋淋地魚味濃郁;荀食落好爽脆,完全無渣;另外有款炸物,師傅話係日本嘅菜王,食落有啲回甘。五款食材都好特別,有啲從來未食過但好好食😍 🍣 お造り五点:海膽配牡丹蝦嘅組合係我最愛!每一啖都好鮮甜,海膽完全無腥味。超大粒赤貝,口感爽脆;另外有九繪魚、金目鯛、魷魚,九繪魚係日本嘅石斑,平時唔會點食到,味道偏輕盈但好鮮! 🍣 蒸し物/焼き物:松葉蟹加

睇完餐牌點咗$1980嘅餐,食物好豐富又好精緻。

🍣 蒸し物/焼き物:松葉蟹加特製海膽汁,每一啖都係大海嘅精華!鮮味爆發!

🍣 煮物:第一次食甘鯛立鱗燒,賣相已經好靚,而且口感好好,魚鱗燒到好薄好脆,魚肉細滑。
 師傅仲特別送咗2款小食,分別係燒北寄貝、魚嘅筋部,係我食過最甜嘅北寄貝。

🍣 強肴:賣相好精緻,春魚肉質偏實,味道一樣係好鮮甜。要特別提一提,綠色醬汁係日本皇帝菜打成㗎!平時明明唔鍾意皇帝菜,但呢個醬汁我全部食晒。

🍣 お握り鮨五貫
最期待嘅壽司環節,師傅都話「sushi time 」!
5件壽司都好出色,有啲魚係春季先品嚐到。春子鯛、池魚、赤身等都好鮮甜。大拖完全係入口即溶,好想再食多舊呀!

🍣 お椀:
全晚嘅MVP係昆布漬海膽,一層薄薄嘅昆布漬,完全提升咗海膽嘅鮮味,口感好順滑。

江戶前燒玉子,口感軟綿綿,好似食緊蛋糕咁。
 呢個鰻魚小卷應該都係師傅送的。

🍣 水菓子:時令士多啤梨、青提子,配上餐廳自家出品嘅清酒啫喱,味道好清新,為呢餐劃上完美句號。

總結成個體驗真係好好,食材好新鮮,師傅們又好玩得,一定會再幫襯!
2024-01-29
2024-01-30 39 浏览
Book左杣‧YASHIMA成個月,到一月尾終於食到,好難想像鬧市入面有一間裝修得咁靚既餐廳!杣‧YASHIMA嘅環境,入到去就好似去左日本咁,啲裝修簡約但又有日式風味,真係好有日本feel。坐低之後,我就等緊呢個omakase嘅食物驚喜。師傅渡邊師傅。佢係一位來自日本嘅經驗豐富嘅廚師,去過New York同中國做野,佢英文日文都好好,個人仲好搞笑!揀咗個$1980嘅omakase,基本上用左好多而家春天時令食材,例如京櫻咁,好有春天感覺!入正題,第一道用個好鮮既湯開下胃,大蝦加埋帆立貝鮮甜度十足然後係懷石料理入面既八寸,有鴨肉、春旬、螢光魷魚、鰻魚、仲有黎自山形既菜王大蝦加海膽然後就到重點刺身,赤貝九繪魚(即係日本石班)、金目鯛 、北寄貝同魷魚再由師傅拆好蟹肉比你食然後係2個好好食既熱食﹐脆魚皮既鯛魚,同配埋日本皇帝菜菜汁既春魚,意想唔到咁matchSushi緊係正,重心推介昆布海膽,甜到好fit!!最後甜品係清酒啫喱同玉子燒,完美作結!食Omakase食到咁好氣氛真係第一次,渡邊師傳真係好掂!下次一定會再去食

入正題,第一道用個好鮮既湯開下胃,大蝦加埋帆立貝鮮甜度十足
大蝦加海膽

再由師傅拆好蟹肉比你食

Sushi緊係正,重心推介昆布海膽,甜到好fit!!

2024-01-29
2024-01-28 24 浏览
上環呢間高質omakase經常爆滿,建議提前預訂。格局設計低調,簡約的日本裝潢風格。首先上菜係虎蝦加扇貝,配梅子汁和櫻花。虎蝦肉嫩,扇貝鮮甜,梅子汁獨特好開胃。其他前菜有以下五道菜:希靈魚子配昆布魚乾、汁煮鰻魚、煮鴨胸、黑豆和栗子。希靈魚子口感韌勁十足,配魚干香脆可口!刺身有五種:九繪魚、甘鯛、金目鯛、中拖羅、珊瑚蚌。刺身新鮮,拖羅入口即化,蚌肉爽口甜美,每款都係高級刺身好新鮮!燒物是燒鰆魚,配特別的綠色春菊汁和白色花椰菜汁。鰆魚肉質嫩滑,搭配自家製作的春菊汁和花椰菜汁,非常搭配,完全沒有燒魚的油膩感!還有輕輕燒過的北寄貝刺身好爽口!煮物係昆布汁煮松葉蟹。蟹肉鮮美,還有豐富的蟹膏,食得好滋味!接著是甘鯛笠鱗燒伴紫菜湯、黑本菇和青椒仔。一款極鮮嫩高質嘅魚,魚皮酥脆,紫菜湯提升了魚的味道,令魚肉味道更加有層次感,非常美味!強烈推薦啊!壽司包括松皮鰈魚、池魚、紋格魷魚、中拖、剝皮魚飯、喜知次、昆布醃海膽、燒海饅。😍首選係昆布漬海膽,新鮮度高非常鮮甜,其次係中拖羅,一點筋都冇 好正又好靚!最後係北海道赤肉蜜瓜同清酒啫喱啫喱係用自家製嘅清酒製作,含有40%的精米步合!味道清甜可口。

最後係北海道赤肉蜜瓜同清酒啫喱

📍上環高水準omakase‼️· 每道料理都好有心思🤩 -- 杣‧YASHIMA🍣😍•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_上環#pigfoodiexhk_日本菜==============================Yashima位於上環九如坊,門面較為低調🙈餐廳以懷石料理為理念,以新鮮上乘食材為客人製作omakase😆餐廳嘅日籍師傅熱情好客,會主動同我地傾偈,雖然聽唔明日文,但係侍應都會翻譯比我哋聽👍😝-—————————————$1980/位⭐️先付牡丹蝦湯,味道鮮甜!·⭐️前菜五點·竹筍配咗特製味增,帶鹹香幾易入口~鴨胸肉腍身👍鰻魚肉嫩滑鮮甜😋·海膽牡丹蝦配紫蘇花同紫蘇葉,濃郁鮮味!·赤貝爽口彈牙~·九繪魚昆布漬,以自製用竹葉燻製,有陣陣煙燻香!😆·好幸運食到香箱蟹,因為只係供應到二月😙‼️將蟹肉、蟹膏撈埋食,鮮味爆發🤩·⭐️煮物金鯛立鱗燒外皮非常脆身,魚肉嫩滑富油脂香!🤩•⭐️強肴好有驚喜嘅一道菜,綠色同白色嘅醬汁係以皇帝菜、春菊同花椰菜煮成,有陣陣蔬菜嘅清甜味~鰆魚味道鮮甜😙•⭐️鮨8貫松皮鰈•池魚•赤身•中拖羅•拖羅•北

#pigfoodiexhk_上環
#pigfoodiexhk_日本菜
$1980/位

⭐️先付

牡丹蝦湯,味道鮮甜!
⭐️前菜五點

·海膽牡丹蝦配紫蘇花同紫蘇葉,濃郁鮮味!
·赤貝爽口彈牙~
·九繪魚昆布漬,以自製用竹葉燻製,有陣陣煙燻香!😆
⭐️煮物

金鯛立鱗燒外皮非常脆身,魚肉嫩滑富油脂香!🤩

⭐️強肴

⭐️鮨8貫

松皮鰈•池魚•赤身•中拖羅•拖羅•北寄貝•昆布漬海膽 •炙燒海鰻•燒玉子

8件壽司都好好味🥹👍當中最中意赤身、中拖羅、大拖羅😋油脂香非常豐腴,入口即化~炙燒海鰻外皮香脆,魚肉嫩滑~玉子蛋香幾濃😙
⭐️水菓子

水果有熊本士多啤梨、哈密瓜,好清甜~最有驚喜嘅係用咗自家品牌製成嘅清酒啫喱,帶淡淡嘅酒香,配埋香印提子好夾!
——————————————
整體嚟講每道料理都好有心思,食材高質😋師傅同侍應態度都好熱情,食完仲送埋我哋去門口🤣成個用餐體驗都好好,值得一試👍
賣相:3.8/5
味道:4.7/5