餐厅: 杣‧YASHIMA
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-04-16 275 浏览
🇯🇵杣‧YASHIMA (中環)🇯🇵朋友仔生日話想食Omakase ,佢喺中上環返工,我哋就選擇咗上環九如坊的「杣‧YASHIMA」食個生日午餐,這𥚃開業以來一直好多好評,當然要㴝朝聖,午市套餐有兩款分別係 $ 880 和 $ 1380,主要係壽司和刺身的份量分別,朋友喜歡吃壽司我哋就揀咗 $ 880 有九貫壽司的一款😋▪️ 先付日本直送食材,螢光魷魚、帆立貝、菜芯花菜只用了一個簡單嘅鹽味芡汁,完全保留食材的鮮味,尤其是螢光魷魚充滿鹹香▪️茶碗蒸非常清新的茶碗蒸,首先雞蛋香滑不得了,味道就是濃濃雞湯鮮味,配上新鮮百合和香菇,鮮味無窮好美味▪️刺身長崎縣嘅新鮮生蠔、新鮮海苔、金箔,非常矜貴,入口就是新鮮爽脆又飽滿,蠔味好香濃▪️燒物金目鯛立鱗燒、日本青椒,紫菜汁,魚皮極度香脆又有口感,魚肉鮮嫩,配上紫菜醬汁更加鮮味壽司一共有九款,每款刺身非常新鮮,師傅都會因應食材配搭不同的味道,例如有竹炭鹽、柚子皮、紫蘇葉、橘子汁、務求令食材更加提鮮,另外魚類是比較多魚油的,師傅會用炙燒方法逼出魚油,令刺身更肥美😋▪️壽司九貫🍣平目魚、竹炭鹽🍣金目鯛、柚子皮、醬油🍣赤貝、橘子汁🍣深海池魚、魚皮經灸燒過🍣北寄貝、橘

🇯🇵杣‧YASHIMA (中環)🇯🇵

朋友仔生日話想食Omakase ,佢喺中上環返工,我哋就選擇咗上環九如坊的「杣‧YASHIMA」食個生日午餐,這𥚃開業以來一直好多好評,當然要㴝朝聖,午市套餐有兩款分別係 $ 880 和 $ 1380,主要係壽司刺身的份量分別,朋友喜歡吃壽司我哋就揀咗 $ 880 有九貫壽司的一款😋

▪️ 先付
日本直送食材,螢光魷魚、帆立貝、菜芯花菜

▪️茶碗蒸

▪️刺身

▪️燒物

▪️壽司九貫
🍣平目魚、竹炭鹽
🍣金目鯛、柚子皮、醬油
🍣赤貝、橘子汁
🍣深海池魚、魚皮經灸燒過
🍣北寄貝、橘子皮、灸燒
🍣醬油漬吞拿魚、紫蘇葉
🍣大拖羅
🍣北海道赤鯥、灸燒魚皮
🍣吞拿魚腦天

▪️玉子燒
厚燒江戶前玉子厚實有口感,蛋味超級香濃,而且微微香甜,有點像吃蛋糕一樣

▪️ お椀
魚骨熬煮的麵豉湯,熱辣辣就是魚湯的鮮味,食完壽司是必須要飲一碗熱

▪️水菓子
最後奉上甜品,冰凍清甜的靜岡縣蜜瓜

• 江户前玉子燒
2024-04-05 307 浏览
呢間廚師發辦真係好靚,一打開門見到係日式庭園裝修,入面座位唔多,只有10個,咁師傅就可以用心照顧每一個客人,晚餐時段坐滿晒人,每一道菜都用心解釋。前菜北海道帆立貝好厚肉咬落香軟鮮甜,大大粒大大啖😃富山縣螢光魷魚咬落爆膏,有種咸咸鮮香。德島菜之花4月油菜花就係最靚嘅季節,主要係食佢嘅花不是莖,食落去有口感。鹿兒島平目魚有好多片,白新魚味道比較清,夾埋酸汁蔥花食,柚子汁後帶有清新的味道更香。深海池魚前面嗰塊生,後面嗰塊係火炙😀燒完之後魚油迫曬出來,好香!靜岡縣金目鯛魚火炙魚皮,落咗少少柚子九州華漣小長井生蠔望落去超靚,上面加咗海草金箔,食落去非常爽口,而且鮮甜,食佢鮮爽感😍入口後帶有濃厚的奶油味香。清酒蒸鮑魚軟腍香甜鮑魚,清酒調味後味道香濃,細細啖慢慢食。金鯛立鱗燒配紫菜汁魚鱗薄脆令人驚喜,配上軟滑既肉魚形成對比,配上味道清甜嘅紫菜汁回味無窮。壽司墨魚加上了竹炭鹽,切碎起膠易入口,更易咬富山灣白蝦飯已有wasabi ,飯食落微暖溫度剛好,加了醬油好香。淡路針魚魚肉細滑,肉質香滑身, 宮城懸赤貝海水味濃郁且帶有鮮甜味,大大隻又爽口。鹿兒島拖羅超香超肥食落完全無筋赤鯥屬於高級魚,其油脂含量非常

鹿兒島平目魚

深海池魚
前面嗰塊生,後面嗰塊係火炙😀燒完之後魚油迫曬出來,好香!

靜岡縣金目鯛魚
火炙魚皮,落咗少少柚子

清酒蒸鮑魚
軟腍香甜鮑魚,清酒調味後味道香濃,細細啖慢慢食。

金鯛立鱗燒配紫菜汁

壽司
墨魚加上了竹炭鹽,切碎起膠易入口,更易咬

富山灣白蝦
飯已有wasabi ,飯食落微暖溫度剛好,加了醬油好香。

淡路針魚
魚肉細滑,肉質香滑身,

宮城懸赤貝
海水味濃郁且帶有鮮甜味,大大隻又爽口。

鹿兒島拖羅
超香超肥食落完全無筋

赤鯥
屬於高級魚,其油脂含量非常豐富,因其獨特甜味而獲選用,火炙加咗醬油,非常鮮美。

海膽
海膽出場!係拍賣級數,鮮甜就一定架啦,諗唔到呢間餐廳咁揼本,用咁貴食材!

江湖前燒玉子
口感似蛋糕,係全人手做好花功夫架

福崗士多啤梨、靜崗蜜瓜
  • 海膽
  • 深海池魚
2024-03-28 212 浏览
中環九如坊可以話係餐廳嘅一級戰場,識得捐窿捐罅嘅人一定會搵到黎呢頭,只有12個位嘅杣·YASHIMA亦係要提早預約定嘅omakase店之一!晚市餐牌有2個價位,分別係$1980嘅4點刺身、7貫壽司等,而$2680則有5點刺身、8貫壽司,並多了季節蟹料理及主菜🫣前菜係北海道帆立貝+富山灣螢光魷魚,帆立貝清甜,螢光魷魚爆晒膏,會令人期待接下來嘅佳餚☺️🔸第一款刺身係伊佐目,白身魚嘅種,微彈牙🔸愛知縣白象拔蚌,新鮮爽口,配上柚子汁帶有清新感🔸中拖羅,每一啖油脂已經充斥着口腔,大塊厚切令人難忘🔸深海池魚2食,先食原味配山葵,再黎嘅係炙燒過嘅池魚,逼出魚油配木魚花嘅醬食🔸慢煮鮟鱇魚肝,沒有想像中強烈的內臟味道,連埋花椒葉一齊食反而係啱啱好嘅濃厚以及綿綿細緻嘅口感煮物係鹽燒太刀魚配青椒仔卷住茄子,作為間場料理,白身魚唔會有過分嘅魚油蓋過口腔,食返佢本身嘅鮮美✔️🔸壽司環節由赤貝打響頭陣,經拍打後收縮使赤貝更爽口🔸魷魚切成細粒再握成壽司,功架十足🔸池魚加上少許薑蓉🔸北寄貝輕輕網燒過後更甜🔸金目鯛亦做了炙燒,釋放皮下脂肪嘅油脂🔸海膽鮮甜,令人陶醉🔸最後一貫醬油漬拖羅收個靚尾

🔸第一款刺身係伊佐目,白身魚嘅種,微彈牙
🔸愛知縣白象拔蚌,新鮮爽口,配上柚子汁帶有清新感
🔸中拖羅,每一啖油脂已經充斥着口腔,大塊厚切令人難忘

🔸壽司環節由赤貝打響頭陣,經拍打後收縮使赤貝更爽口
🔸魷魚切成細粒再握成壽司,功架十足
🔸池魚加上少許薑蓉
🔸北寄貝輕輕網燒過後更甜
🔸金目鯛亦做了炙燒,釋放皮下脂肪嘅油脂
🔸海膽鮮甜,令人陶醉
🔸最後一貫醬油漬拖羅收個靚尾

2024-03-26
用餐时段
庆祝纪念
纪念日
2024-03-10 70 浏览
次次經過見到覺得個裝修幾日系又好多格調,今次終於book 左同朋友試下! 前菜 北海道帆立貝螢光魷魚帆立貝整得啱啱好,唔會太老。螢光魷魚一咬個魷魚唧膏味岀曬呢! 平目魚 蝶魚 先食生好清香,提供左個白蔥青蔥柚子汁。 柚子酸酸尾尾,日本嘅蔥冇辛口唧感覺。 所以整體小小蔥香同白魚嘅刺身好夾! 最後食網燒蝶魚,d 油香好重,配合個汁一d 都唔膩! 象拔蚌 柚子皮岩鹽好鐘意佢用柚子皮同岩鹽, 清香加咸咸地冇搶左象拔蚌嘅鮮味!煙燻鯖魚油香重,好新鮮!入口d 油香小小即溶嘅感覺,幾驚喜!立鱗鯛 個皮炸到脆卜卜,個新鮮紫菜湯底又好夾個魚身! 而且兩邊金黃色,本身嘅肉身又啱啱好。青森縣鮑魚師傅話用咗蘿蔔同竹筍做湯底,所以比較清甜。鮑魚好大隻,肉質好軟好林,吸曬d 湯,個湯比較清甜,所以會太搶本身鮑魚嘅鮮甜!。壽司共有7件 ,赤貝,金目鯛,鳥背,池魚,北寄貝,海膽,拖羅件件都新鮮,海膽最特別! 超級鮮甜之如,紫菜仲好脆身! 師傅用左好多海膽,所以入口好飽滿,幸福感滿滿!玉子 特色Omakase 好小食呢個, 可能佢面小小烤過,小小脆,裏面好軟熟,好香蛋味。 龍蝦麵豉湯比起出邊嘅麵豉湯更加濃郁,可能用咗龍

前菜
北海道帆立貝螢光魷魚

平目魚 蝶魚
最後食網燒蝶魚,d 油香好重,配合個汁一d 都唔膩!

象拔蚌 柚子皮岩鹽
好鐘意佢用柚子皮同岩鹽, 清香加咸咸地冇搶左象拔蚌嘅鮮味!

煙燻鯖魚
油香重,好新鮮!入口d 油香小小即溶嘅感覺,幾驚喜!

立鱗鯛

青森縣鮑魚

玉子 特色

龍蝦麵豉湯
比起出邊嘅麵豉湯更加濃郁,可能用咗龍蝦頭爆香,所以有淡淡龍蝦膏嘅鮮味!

水果有士多啤梨 蜜柑 木瓜
師傅好細心咁講唔同生果食嘅次序,唔知係咪全部都用日本生果所以都好甜!

呢一間餐廳裝修非常優雅舒服,佢嘅裝修喺日本木系嘅裝修,而且背景播咗平時去按摩店嗰啲背景音樂,感覺好relax,同朋友靜靜地傾吓偈食嘢一流!
2024-03-04
  • 江户前玉子燒
  • 海膽壽司
二月係生日月,所以差唔多晚晚都食好西😛但印象最深刻嘅一定係呢餐omakase✅因為唔單止食物質素幾好,而且服務態度好nice⭐️今時今日食飯其實餐廳服務好影響成個體驗🫡因為我比較細聲,所以就揀$1980套餐:主要係有三件魚生、七件壽司、一啲煮物、甜品,我見到隔籬枱叫咗$2580套餐(應該就係多咗三樣嘢左右,其他都一模一樣😋所以覺得自己賺咗😆)師傅好後生,一腳踢冇助手,所以過程比較急趕🙈但佢好好態度,每款食材都好詳盡解釋👍🏻會因應我哋嘅要求去作出微調👍🏻首先有一碗好暖嘅帶子蝦湯,帶子戒到好似花咁靚,味道鮮甜✅然後就有用春天做主題嘅平目魚魚生,好清甜,加埋青檸汁好開胃⭐️仲有赤貝、白松貝,每款都有2-3件,爽口彈牙,完全冇腥味👍🏻炙燒地金目鯛非常出色,皮脆魚生,有龍蝦嘅感覺😯幾特別中途有一碗熱湯,是用鮑魚、昆布和蘿蔔煮五個鐘嘅湯,好濃味,沒有味精😋竹筍爽脆等咗一陣仲有伊勢龍蝦🦞黃金汁,好嫩好滑嘅肉質,烹調時間啱啱好食完就入戲肉!!每款壽司都好好味🥰😋幸福的感覺(朋友完全唔夠喉🤣有牡丹蝦、鳥貝魚、北海道海膽、白蝦、池魚、沙甸魚、吞拿魚 赤身、左口魚魚邊(油脂香😍)、青魚,都好新鮮好大件,足料☺️🧡
二月係生日月,所以差唔多晚晚都食好西😛
但印象最深刻嘅一定係呢餐omakase✅
首先有一碗好暖嘅帶子蝦湯,帶子戒到好似花咁靚,味道鮮甜✅
炙燒地金目鯛非常出色,皮脆魚生,有龍蝦嘅感覺😯幾特別
去到尾聲,師傅拎咗個好似一大件蛋糕出嚟,點知原來是江戶前玉子燒🤣👍🏻質感似海綿蛋糕,細細件,好想要多件🥹
最後就係水果靜岡皇后蜜瓜🍈超爆甜😳完美!
師傅去到最尾先得閒講返~原來之前嘅日本師傅暫時返咗家鄉,所以變咗佢就好忙🫣但佢忙中有序✅體驗完全冇受到影響☺️辛苦晒🙏🏻
  • 地金目鯛
  • 伊勢龍蝦
  • 北海道海膽
中環九如坊內特別多美食人所共知,而當中有間日式Omakase,門面非常神秘而內裏打造成日式庭園風格,優雅舒適.廚師發辦午餐分$1380及$880兩種▫️先付·北海道白蘆筍·吞拿魚沙律·沖繩水雲·九州長崎縣華漣生蠔▫️茶碗蒸·瀨尿蝦蒸蛋百合▫️燒物·立鱗鯛▫️手握 鮨九貫·真鯛 ·間八 ·赤背 ·鳥背 ·鯖魚·煙燻深海池魚·北海道北寄貝·醬油漬吞拿魚 · 中拖羅▫️卵燒 ▫️ お椀 ▫️水菓子·江戶焗蛋 ·蔥麵豉湯 ·靜岡縣蜜瓜整體質素新鮮. 【茶碗蒸】比較少用上瀨尿蝦,感覺特別. 【立鱗鯛】外皮炸到脆卜卜配搭新鮮紫菜湯底非常匹配. 【真鯛】加上炭鹽及橘子汁增加層次;【深海池魚】被煙燻後香氣更突出.自己最喜愛當然是【中拖羅】,由於近魚鮫位置,充滿魚香,入口即溶~大胃王就算當日選擇較少食材的$880套餐亦很滿足~而且師傅十分親民可愛,毫無架子.令人更放鬆開懷,享受用餐~

▫️先付

·醬油漬吞拿魚 · 中拖羅

▫️卵燒 ▫️ お椀 ▫️水菓子
·江戶焗蛋 ·蔥麵豉湯 ·靜岡縣蜜瓜

4天前 0 浏览
有一間日本壽司Omakase喺九如坊一直都嘗試收藏咗喺我個list好耐,今日終於搵到個機會可以去試試,今晚嘅係餐廳啱啱邀請咗新嘅師傅駐場,好多人都比Like.餐廳屬於小店形式,只有12個座位,晚上提供兩個套餐$1980/$2680.我哋今次就試咗一個比較經濟啲嘅套餐,套餐包括唔同嘅刺身壽司,然後我最鍾意嘅鮟鱇魚肝,鮟鱇魚肝用上汁煮方式可以將腥味及油膩感去除。另外一款煮物亦非常優質,用上金鯛立磷燒方式處理,酥脆嘅魚磷配上嫩滑嘅魚肉,個人非常喜歡。刺身及壽司方面就有真鯛配大蔥酸汁,北海道沙甸魚,醬油漬赤身,大拖羅,海膽,西柳貝,赤背,北寄貝,日本小肌魚。特別推介炙燒深海池魚,將魚皮燒香把油脂逼出來配上木魚花,魚香味十分豐富。

刺身壽司方面就有真鯛配大蔥酸汁,北海道沙甸魚,醬油漬赤身,大拖羅,海膽,西柳貝,赤背,北寄貝,日本小肌魚。特別推介炙燒深海池魚,將魚皮燒香把油脂逼出來配上木魚花,魚香味十分豐富。
5天前 0 浏览
生日老婆話想食壽司,我又諗唔到去邊度慶祝,聽人講九如坊有間好好食嘅omakase,於是就book咗間試下。餐廳位於九如坊,由上環站行過去都只需要5分鐘非常方便餐廳位置唔多,只有十多個座位,裝修十分雅致,俾人一種舒服嘅感覺,我哋今次就叫咗$1980套餐,包括咗前菜壽司刺身煮物甜品等等。前菜白露筍, 螢光魷魚,沖繩紫菜刺身大葱酸汁真鯛平貝配海膽汁北海道沙甸魚卷配炙燒鯖魚炙燒深海池魚煮物汁煮鮟鱇魚肝金鯛立鄰燒壽司北寄貝青柳貝赤貝小肌魚醬油漬赤身大拖羅白海膽杯甜品靜岡密瓜配宮崎芒果每一樣菜式都十分鮮味,最喜歡鮟鱇魚肝,平時嗰啲都非常聲個人唔係咁鍾意呢個竟然唔想甜醬油慢煮方式處理,去除咗魚肝嘅腥味之外,另外亦有豉油嘅香甜。甜品亦用上非常新鮮嘅日本水果。又發掘咗一個驚喜,又可以慶祝嘅餐廳。😋😋😋😋

前菜
白露筍, 螢光魷魚,沖繩紫菜

刺身

大拖羅
白海膽杯

甜品
靜岡密瓜配宮崎芒果

又發掘咗一個驚喜,又可以慶祝嘅餐廳。😋😋😋😋
先付前菜有北海道蘆筍、靜岡蕃茄、加埋沖繩水雲,甜酸相間,開胃非常。Sashimi 真鯛𩶘魚 - 微酸既醬汁帶有蔥既香味,魚肉上有紫蘇葉花穗,食落有清新既香味,配上魚肉既鮮味,配搭相當夾而不單調。平貝 - 食落比大家食開既帶子肉質更結實,配上海膽汁後,鮮味更突出,建議入口慢慢咀嚼,充分感受平貝同海膽鮮味發揮!鹿兒島深海池魚 - 魚腩相當爽口,充滿魚油但絕不油。而背脊肉入口較結實,冇魚腩既油脂味咁出,但特別火燒後既味道,配上魚肉鮮味及醬料更為特別!拖羅卷 - 燒灸既中拖羅,油分出曬黎,但上面舖上一層wasabi令成件事絕不油膩!而另一面既赤身亦事先醃製,灑上少少芝麻,最後配上紫菜夾埋一齊食,入口鮮味濃郁,但又有不同味道在口腔迴盪,絕對係吞拿魚迷既必食之選!熟食汁煮鮟鰜魚肝 - 魚肝上面鋪上山椒葉,上枱嘅時候已經好香!入口口感柔軟,充滿魚既鮮味,口入面融化更帶有絲絲清甜,配上醬汁帶有微微咸味,味道層次豐富,令人驚喜!金鯛立鱗燒+ 紫菜汁 + 青椒 - 整個菜式既形象相當突出!而突出既立鱗食落相當香脆,魚肉入口肉質紥實,魚味香濃,配上紫菜汁更是令鮮味更為突出!壽司 間八魚 - 口感結實滑溜,淡
先付

Sashimi

熟食

壽司
間八魚 - 口感結實滑溜,淡淡既鮮味令人胃口大增!

青柳貝 - 又好又爽,青檸令成個鮮味更突出!

赤貝 - 網狀既赤貝肉質厚實,食落非常爽口,青檸汁更令鮮味清新可口。

北海道牡丹蝦 - 蝦肉彈牙,鮮味非常!

帆立貝 - 上面灑左鹽同柚子皮,入口既柚子香同厚厚帶子鮮味互相配合!

三層拖羅 - 三層拖羅不只三重享受,油香味四溢,配上醋飯既微酸,整體口感不油膩!

海膽 - 一食落就知係極新鮮嘅材料!海膽清甜嘅味道相當出,而且香濃,實在係爆讚既推介!

燒物有玉子燒,味道香甜而充滿蛋香!最尾有大大舊龍蝦肉既龍蝦麵豉湯,飲落舒服!加埋香甜可口既靜岡日本蜜瓜同芒果,實在係完美!
2024-06-06
用餐时段
6天前 0 浏览
男朋友帶咗我嚟呢度慶祝周年紀念日😋餐廳充滿日式風味,燈光和諧,感覺好舒適。我哋叫咗$1980嘅Omakase套餐✨!▫️Sakizuke 先付有來自沖繩嘅水雲、配上薑蓉一齊食,感覺好絲滑,食落味道帶點酸醋😋而靜岡蕃茄,食落酸味較濃,但亦帶甜,很開胃!仲有北海道盧荀,好爽口!▫️Sashimi ✨真鯛𩶘魚,師傅薄切形式呈現,面上灑上紫蘇葉(花穗 ),蘸上酸汁蔥花,鮮味更突出!✨平貝,配上海膽汁及wasabi ,食落口感比較爽口,但超級鮮味,亦都帶點鮮甜!✨鹿兒島深海池魚,魚腩面頭有wasabi ,食落口感更爽口,超鮮味!而魚背則以炙燒方式料理,上面加咗特製木魚花,帶有煙熏味,魚肉肉質鮮嫩肥美,脂厚油香!✨拖羅卷:中拖羅+赤身!一塊係炙燒過嘅拖羅+一塊係醃過嘅赤身,拖羅未食已陣陣香氣,食落油脂好甘香,有入口即溶感覺!師傅加Wasabi及Wasabi嘅莖粒,令到食落可以減少油膩感😋!▫️Nimono 卷✨ 汁煮鮟鰜魚肝,配上有馬山椒,魚肝口感同鵝肝相似,但漁肝食落更綿滑,入口即溶既感覺,好香魚油味😋!✨金鯛立鱗燒配上紫菜汁及青椒,魚肉鮮嫩多汁,魚鱗炸得金黃好脆口!▫️Sushi 壽司套餐包括七款壽司

▫️Sakizuke 先付

▫️Sashimi

▫️Nimono 卷

▫️Sushi 壽司
套餐包括七款壽司,每款壽司都超級新鮮!

✨間八魚食落好爽,鮮味十足😋
✨青柳貝,師傅加咗青檸汁,口感更爽滑!
✨赤貝切成網狀,增加口感,食落更有層次感!
✨北海道牡丹蝦,蝦肉肉質爽彈!
✨帆立貝,相對厚身,灑上柚子皮碎,味道好清新!
✨拖羅,以三層拖羅放埋一齊,食落入口即溶!超好食!油脂甘香!
✨海膽,好綿滑,完全唔腥,好鮮甜!

▫️TAMAGOYAKI 燒物
✨玉子燒,蛋香濃郁,口感好鬆軟帶點甜!

▫️Owan 碗
✨龍蝦麵豉湯,超足料,麵豉湯裏面有龍蝦肉😋飲落超級鮮!

▫️MIZUMONO
最後以靜岡日本蜜瓜及芒果作結,兩款水果都超級甜😋!

6天前 0 浏览
今日同朋友嚟試呢間幾出名嘅omakase裝修都非常有日本風味我哋就揀咗晚餐既$1980套餐師傅非常有善,不停同我哋傾偈👍🏻首先係先付,賣相擺盤已經非常吸引當中嘅螢光魷魚程係爆膏🤤食完前菜就會有四款唔同嘅刺身1. 真鯛非常鮮甜 配埋紫蘇葉嘅花 味道更加突出2. 平貝配海膽汁平貝肉質結實彈牙 海膽汁簡直係超級驚喜😍好濃郁 配埋一齊超級好食3. 深海池魚 呢款刺身油脂非常之夠 入口有質感得來又有少少入口即溶嘅感覺好想食多幾件😆4. 手目呢個刺身真係重點 師傅將兩塊唔同嘅吞拿魚夾埋一齊 生嘅赤身吞拿魚同埋燒過嘅拖羅 加埋紫菜 呢個真係食10件都冇問題🥹食完刺身就到煮物慢煮鮟鱇魚肝慢煮令到肉汁仲keep到喺度 有少少似鵝肝嘅感覺 正👍🏻呢個套餐包咗七款壽司1. 金鯛2. ⁠赤貝3. ⁠鳥貝4. ⁠小肌魚5. ⁠昆布鯖魚6. ⁠赤海膽7. ⁠拖羅每款壽司都非常新鮮 最有驚喜嘅係昆布鯖魚 以為鯖魚會味道普通 但經過師傅嘅調味同埋配搭入口味道非常濃郁👍🏻赤海膽好食就一定唔使講㗎啦🤣比起其他款海膽海膽味更加突出 味道濃郁拖羅都非常驚喜,完全一條筋都冇 真真正正嘅肉,入口即溶 所有油脂爆曬出嚟😆最後係佢哋
今日同朋友嚟試呢間幾出名嘅omakase
裝修都非常有日本風味
我哋就揀咗晚餐既$1980套餐
師傅非常有善,不停同我哋傾偈👍🏻
首先係先付,賣相擺盤已經非常吸引
當中嘅螢光魷魚程係爆膏🤤
最後係佢哋自家製嘅玉子燒 口感非常綿密 好似蛋糕仔咁
同埋來自靜岡嘅蜜瓜 味道清甜
為呢餐飯畫上完美嘅句號🥰
2024-06-06 0 浏览
終於嚟食到呢間心心念念嘅廚師發辦😍門口已經好有日本風味入邊嘅裝修都好高級晚餐有兩個套餐可以選擇一個$1980/ 位一個 $2680/ 位我哋選擇咗$1980套餐首先師傅俾咗前菜我哋分別係白蘆筍 螢光魷魚 油菜心 同埋水雲當中嘅螢光魷魚超級有驚喜 食落去係好多膏 估唔到細細條都有咁嘅效果 證明食材相當新鮮👍🏻跟住喺四款刺身分別係真鯛、平貝配海膽汁、深海池魚同埋手目當中最有驚喜嘅係手目 師傅將兩塊吞拿魚夾埋一齊 一塊係吞拿魚赤身 另一塊係燒過嘅拖羅 兩個與加埋紫菜放入口 完全震驚咗我嘅味蕾😍😍😍😍跟住就係煮物 - 慢煮鮟鱇魚肝暖暖哋入口即溶 又係一大驚喜慢煮就係食得出當中嘅小心思終於進入壽司部份當日嘅壽司有七款金鯛、赤貝、鳥貝、小肌魚、昆布鯖魚、赤海膽同埋拖羅每一款都令人垂涎三尺 最出色嘅當然係赤海膽同埋拖羅拖羅完全一啲筋都冇入口即溶 赤海膽非常濃郁 份量一啲都唔少最後師傅送上佢哋自家製嘅玉子燒好驚嘆佢哋嘅玉子燒竟然好似蛋糕咁😍但係師傅話完全冇落麵粉😍最後就係靜岡嘅溫室蜜瓜超級無敵甜入口即溶呢餐廚師發辦每一道菜都非常對得住佢嘅價錢努力返工,下次一定會再返嚟食😆
終於嚟食到呢間心心念念嘅廚師發辦😍
我哋選擇咗$1980套餐

首先師傅俾咗前菜我哋
分別係白蘆筍 螢光魷魚 油菜心 同埋水雲

跟住喺四款刺身
分別係真鯛、平貝配海膽汁、深海池魚同埋手目

跟住就係煮物 - 慢煮鮟鱇魚肝
暖暖哋入口即溶 又係一大驚喜
慢煮就係食得出當中嘅小心思

終於進入壽司部份
當日嘅壽司有七款
金鯛、赤貝、鳥貝、小肌魚、昆布鯖魚、赤海膽同埋拖羅
每一款都令人垂涎三尺 最出色嘅當然係赤海膽同埋拖羅
拖羅完全一啲筋都冇入口即溶
赤海膽非常濃郁 份量一啲都唔少

最後師傅送上佢哋自家製嘅玉子燒
好驚嘆佢哋嘅玉子燒竟然好似蛋糕咁😍但係師傅話完全冇落麵粉😍
最後就係靜岡嘅溫室蜜瓜
超級無敵甜入口即溶
呢餐廚師發辦每一道菜都非常對得住佢嘅價錢
努力返工,下次一定會再返嚟食😆
2024-06-05 0 浏览
Lunch hour走過最熱鬧多人的街道,走入小巷就搵到呢間感覺不食人間煙火嘅壽司店🥹同朋友靜靜地食個lunch🤍Lunch omakase 有兩款選擇。今日揀咗平d一款試試,覺得非常好味道新鮮,款式又岩食。下次可試試貴的一款!一開始的帶子紫菜湯非常好味😋帶子肉鮮,質感彈牙刺身方面北寄貝、赤貝都非常爽口!平時去食壽司絕對食唔到啲種味道🥹海膽係北海道川村海膽好鮮甜🤩🤩最後甜品食埋日本蜜瓜,完美🍈

Lunch omakase 有兩款選擇。
今日揀咗平d一款試試,覺得非常好
味道新鮮,款式又岩食。
下次可試試貴的一款!

一開始的帶子紫菜湯非常好味😋
帶子肉鮮,質感彈牙

刺身方面北寄貝、赤貝都非常爽口!
平時去食壽司絕對食唔到啲種味道🥹

海膽係北海道川村海膽
好鮮甜🤩🤩

最後甜品食埋日本蜜瓜,完美🍈
2024-06-04 0 浏览
忙碌工作完當然要食返餐好獎勵下自己,揀佐間隱世,環境又舒適食Omakase餐牌只係好簡單大概寫食物上菜嘅順序座位唔多,所以每節招待嘅客人都係好少,確保食材夠曬新鮮,而師傅都可以照顧曬咁多位客人簡單問佐有咩食物唔食/敏感之後,好快就上佐第一道前菜裡面有蟹肉、海膽仲有魚子醬,味道唔會搶,食得出鮮味☺️醬蟹非常出色,果凍嘅口感,再配埋濃厚嘅蟹膏,正😍經過炙燒嘅蠔同鮑魚多佐d野味,搭配啱啱好黑松露分量非常足,好濃厚😍壽司每件都食得出食材嘅新鮮,油脂分佈得好好,入口即溶。無諗過仲會有海膽配甜蝦杯,口感鮮甜軟糯相反焦糖布丁唔會好甜,蜜瓜多汁清新,啱啱好唔會食得太濟。掛住食有好多都無影曬相,但絕對無超所值

餐牌只係好簡單大概寫食物上菜嘅順序

簡單問佐有咩食物唔食/敏感之後,好快就上佐第一道前菜

裡面有蟹肉、海膽仲有魚子醬,味道唔會搶,食得出鮮味☺️

醬蟹非常出色,果凍嘅口感,再配埋濃厚嘅蟹膏,正😍

經過炙燒嘅蠔同鮑魚多佐d野味,搭配啱啱好

黑松露分量非常足,好濃厚😍

壽司每件都食得出食材嘅新鮮,油脂分佈得好好,入口即溶。

無諗過仲會有海膽配甜蝦杯,口感鮮甜軟糯

相反焦糖布丁唔會好甜,蜜瓜多汁清新,啱啱好唔會食得太濟。
掛住食有好多都無影曬相,但絕對無超所值
2024-05-27 8 浏览
今日平日放工約咗朋友係上環見面, book咗一間omakase。環境十分舒服, 裝修都十分有格調。今日既前菜就係北海道白蘆筍, 螢光魷魚同埋水雲。呢幾道清爽小菜令我食慾大增, 好期待下一道菜色!真鯛薄切配大蔥酸汁同紫蘇葉花,展現咗原味鮮甜,層次分明嘅口感令人一口接一口停唔到手。 赤貝同橘子嘅組合都係意外驚喜,兩者交織出獨一無二嘅風味體驗!平貝同海膽蛋黃醬絕對係我嘅最愛,濃郁嘅口感加上豐富嘅層次,真係人間美味!長崎生蠔都係一絕,配埋紫菜酸汁提味,清爽中帶點腥味,令人欲罷不能。深海池魚嘅燒烤同生魚片兩食,透過唔同嘅烹調手法帶出魚肉嘅唔同風味,再加埋醬油同芥末,辛香爽口令人吮指回味。 伊勢海老個湯汁都係驚為天人,鮮甜嘅龍蝦肉浸喺濃厚嘅高湯入面,真係想一啖氣喝晒!金目鯛配柚子皮清新爽口,北海道青柳魚肉質細嫩,燒過嘅北寄貝又帶點竹炭鹽嘅獨特風味,每一道菜都令人大開眼界。最後以魚麵豉湯作結,溫潤濃厚嘅口感令人身心都被徹底溫暖。甜品嘅芒果同蜜瓜都係清甜多汁,為呢場味覺盛宴劃上完美嘅句號。總括嚟講, 好滿意今晚既菜色, 絕對要再嚟呢度體驗一番。

最後以魚麵豉湯作結,溫潤濃厚嘅口感令人身心都被徹底溫暖。

總括嚟講, 好滿意今晚既菜色, 絕對要再嚟呢度體驗一番。

2024-05-22