2019-07-11 294 浏览
朋友說有間吃小炒叫杜老志大飯店裝修很有特式,味道也不錯,終是就帶了我來一試。杜老志大飯店就位於杜老志街,一出電梯就發現牆壁都是用以前香港舊式店鋪門面做設計,有幾間還是包間,五光十色這裡的菜色有很多,比起外面得大排擋有更多特色小菜,外面是吃不到的鼓椒炒蜆配米餅$138鼓椒炒蜆底下放上一塊用米粉煎成的米餅,師傅把米餅的外圍煎得很香脆,沾上牆汁更加好吃😋紅燒乳鴿$78大大件熱辣辣,外脆內嫩,一口咬下去,肉汁溢滿整個口腔鹽焗馬友$188服務員現場細心的幫忙瓣開鹽巴,馬友的香氣立即釋出,整條魚的精華都鎖在裏面,魚肉十分香甜豉油王蝦碌$188師傅把半蝦頭去掉,放便食客,豉油的香甜和鮮蝦的鮮甜完美配搭,外殼揸炸很脆,差點把蝦殼吃下去🤣瑤柱蛋白炒飯$88整個炒飯上面都鋪滿瑤柱絲,每粒米都炒的分開飽滿,賣相一流另外這裡也有午市和下午餐,價格也不貴,來拍照打卡也是不錯的選擇

鼓椒炒蜆配米餅$138

紅燒乳鴿$78
大大件熱辣辣,外脆內嫩,一口咬下去,肉汁溢滿整個口腔

鹽焗馬友$188

豉油王蝦碌$188

瑤柱蛋白炒飯$88
整個炒飯上面都鋪滿瑤柱絲,每粒米都炒的分開飽滿,賣相一流

2019-07-11 7511 浏览
有晚早收工,同事就話灣仔附近新開左一間樓上大排擋,不如大家去試下~ 呢間大排檔係懷舊香港的主題,裝潢好特別,同埋十分乾淨!和大家對屋村大排擋有既印象好不同~<椒鹽鮮魷 $98>要叫左大排檔個「前菜」過口癮? 緊係叫一個「椒鹽鮮魷」啦!,呢個椒鹽鮮魷好有水準,爽脆香口,加埋個喼汁,無得彈! <鹽焗馬友 $188>再叫左個「杜老誌推介」入面既「鹽焗馬友」!而果真無推介錯,個馬友焗完後,個肉仲係十分滑嫩;而鹽焗味唔會好濃,剛剛好,個味道配搭一流<豉油皇蝦碌 $188>然後就係呢個「豉油皇蝦碌」,一上菜果一刻就覺得賣相相當吸引佢應該係連殼咁炒,炒到啲蝦殼沾黏鼓油後,就上菜~ 所以就連個蝦殼都有陣陣鼓油味(^-^) 十分香口,十分推介!<椒絲腐乳通菜 $68>咁要叫下菜既,呢個椒絲腐乳通菜份量唔錯,味道亦幾好,抵食<炸鮮奶 $98>小妹平時就好鍾意食「炸鮮奶」,見到有就緊係叫黎試下啦! 佢唔算好油,但外皮炸到好脆,裡面個餡就仲有些甜甜地,溶溶地既口感~ 10分裡我俾7.5分! <龍鳳可樂 & 柚子蜜 $23
,同埋十分乾淨!和大家對屋村大排擋有既印象好不同~

<椒鹽鮮魷 $98>

<鹽焗馬友 $188>

<豉油皇蝦碌 $188>
然後就係呢個「豉油皇蝦碌」,一上菜果一刻就覺得賣相相當吸引

<椒絲腐乳通菜 $68>
咁要叫下菜既,呢個椒絲腐乳通菜份量唔錯,味道亦幾好,抵食

<炸鮮奶 $98>

<龍鳳可樂 & 柚子蜜 $23 & $21>
  • 鹽焗馬友
  • 椒鹽鮮魷
2019-07-11 439 浏览
現在流行懷舊食店,不過大多以大排檔或冰室為主題,但杜老誌大飯與一般懷舊飯店不同,走五光十色的懷舊娛樂店風格,別有一番趣味,而且到處都是打卡的好地方。話說上次和朋友去某餐廳吃晚飯,她明明想點紅燒乳鴿,可是誤點花雕乳鴿,今次她機靈了,跟店員直說要紅燒乳鴿,她實在太想吃紅燒乳鴿呢。紅燒乳鴿香脆的外皮,不難令人心動,鴿肉保有它獨特的原始肉香,軟嫩多汁,基本上不用沾點淮鹽或醋已很美味,當然有人喜歡醮點調味料,各人都有不同的喜好。我們覺得吃紅燒乳鴿的最大樂趣便是戴上手套,啃食骨肉的快感,不需顧及儀態。鵝肝多士讓我們驚喜萬分,豐厚肥美的鵝肝固然吸睛,重點是這鵝肝是新鮮鵝肝,非罐頭鵝肝,充分感受到鵝肝的鮮美。脆薄金黃的多士與油香十足的鵝肝一同品味,既可嚐到入口即化的柔細,又可嚐到脆脆的嚼感,層次多變。蒜蓉粉絲蒸元貝雖然是很簡單的蒸海鮮菜式,但蒸煮的火喉甚為重要,所以別看小。這裡的元貝熟度恰到好處,鮮嫩無比,味帶甘甜,粉絲吸飽湯汁,拌上蒜蓉吃,真是滋味無窮。相信大家和我一樣,好奇杜老誌炒飯是甚麼樣的炒飯。一端上杜老誌炒飯,我們深深被它吸引,原來是鮑魚粒,瑤柱,叉燒炒飯,而且炒飯使用鮑魚汁熱炒,飯粒粒粒分

紅燒乳鴿,鵝肝多士

鵝肝多士

蒜蓉粉絲蒸元貝

相信大家和我一樣,好奇杜老誌炒飯是甚麼樣的炒飯。一端上杜老誌炒飯,我們深深被它吸引,原來是鮑魚粒,瑤柱,叉燒炒飯,而且炒飯使用鮑魚汁熱炒,飯粒粒粒分明,色香味俱全,徹底滿足視覺與味蕾雙重饗宴。
杜老誌炒飯

椰汁紅豆冰絕對不陌生,不過維他奶紅豆冰倒是朋友第一次喝。紅豆十分飽滿,給得大方,吃進嘴裡綿密極致,搭上熟悉的冰涼維他奶,這夏日熱氣瞬間消弭,爽快。
維他奶紅豆冰

甜品菠蘿皮西米焗布甸現點現烤,鬆化的菠蘿皮香味撲鼻,色澤誘人,光看已覺得它很棒。我們用湯匙擊破菠蘿皮,口水流過不停,西米露焗至軟綿,融入濃郁的蛋香,毫不死甜,我們都愛透這特色菠蘿皮西米焗布甸。
紅燒乳鴿,鵝肝多士
鵝肝多士
蒜蓉粉絲蒸元貝
2019-07-09 2205 浏览
想系灣仔食小炒有咩選擇?除左灣仔街市外,多左個好地方就系呢間90年代感覺嘅杜老誌大飯店喇裝修包含着好多90年代嘅元素例如當時好興嘅麻雀館舊式𨋢士多仔等等一行三人帶咗幾個小菜黎share<椒鹽鮮魷$98>食小炒佐菜小食梗係要帶返個椒鹽鮮魷份量岩岩好夠四個人分,每人幾粒過口癮,粒粒卜卜脆幾香口<椒絲腐乳通菜$68>小妹走清淡路線,腐乳通菜岩岩好夠味,唔會太濃味通菜幾新鮮,份量唔算太多,可以叫多幾個菜share<豉油皇蝦碌$188>試新野,平時好少見呢道送原來豉油去爆大蝦又幾惹味咖wor 豉油滲透系蝦肉,彈牙蝦肉值得推介<金針雲耳蒸滑雞$108>份量都幾大碟,雲耳金針菇索儘雞汁精華,送飯一流<菠蘿皮焗西米布甸$26>餐廳上面的系6-8人份量,少人食的話可以同待應講要散叫26蚊一客一人份量,菠蘿皮完完全全就系菠蘿包上面個層香脆外皮,用匙根一畢,入面就秋粒粒QQ西米兩者混合黎食特別得黎又唔違和
想系灣仔食小炒有咩選擇?除左灣仔街市外,多左個好地方
就系呢間90年代感覺嘅杜老誌大飯店喇

一行三人帶咗幾個小菜黎share

<椒鹽鮮魷$98>
食小炒佐菜小食梗係要帶返個椒鹽鮮魷
份量岩岩好夠四個人分,每人幾粒過口癮,粒粒卜卜脆幾香口

<椒絲腐乳通菜$68>
小妹走清淡路線,腐乳通菜岩岩好夠味,唔會太濃味
通菜幾新鮮,份量唔算太多,可以叫多幾個菜share

<豉油皇蝦碌$188>
試新野,平時好少見呢道送

原來豉油去爆大蝦又幾惹味咖wor
豉油滲透系蝦肉,彈牙蝦肉值得推介

<金針雲耳蒸滑雞$108>
份量都幾大碟,雲耳金針菇索儘雞汁精華,送飯一流

<菠蘿皮焗西米布甸$26>
餐廳上面的系6-8人份量,少人食的話可以同待應講要散叫

兩者混合黎食特別得黎又唔違和

• 菠蘿皮焗西米布甸
2019-07-09 3874 浏览
大排檔小炒鑊氣十足,但大熱天時,熱力迫人,非一般人可以忍受。杜老誌大飯店枱櫈筷子座水壺十足大排檔風味,再加上五光十色的霓虹招牌,桑拿浴室、麻雀館就在面前,很有昔日香港風味,不少食客都襯機打卡。餐牌食物種類不少,以香口菜式為主,感覺上較受男士歡迎。豉椒炒蜆配煎米餅侍應極力推介此菜式,豉椒炒蜆新鮮熱辣有肉地,不會有殼無肉。豉汁流入煎米餅內,外面煎得香脆但吸收豉汁後入口不會太硬。鐵板T骨薯仔鐵板T骨很有港式西餐風味,T骨起肉後,原條T骨放回鐵板上。T骨肉味不太濃但軟硬適中,有咬口再加上黑椒汁味道,很像兒時食港式鐵板牛扒的味道。此菜式尚有炸薯塊及大量彩椒,不至於啖啖肉,有蔬菜平衡一下。鹽燒鮑魚煲鮑魚煲內有六隻鮑魚,全部花去殼再放回殼內。鮑魚鹽燒後風味與清蒸完全不同,變得香口惹味,鮑魚外皮帶有略略燒焦的烙印,賣相吸引。

餐牌食物種類不少,以香口菜式為主,感覺上較受男士歡迎。

豉椒炒蜆配煎米餅

鐵板T骨薯仔

鹽燒鮑魚煲
2019-07-08
2019-07-08 197 浏览
一出升降機,即時有份親切感--- 麻雀館、夜總會、大排檔、遊戲機舖、按摩中心、當舖...這些都是我兒時所見的模樣,也是我們一夥人的集體回憶。韭菜豬紅成日食,換成鴨血,咬落去時少了豬紅那種「靭」同「黏」的口感,係「滑」好多。所謂的豉油皇鵝腸通常都會混入雞腸,呢處的鵝腸爽得黎輕輕一咬即斷,係「真」「正」鵝腸。豉椒炒蜆配煎米餅完全沒有沙,也沒有殼碎,煎期功夫做得唔錯,香脆的米粉餅吸引晒茨汁的吸道,好惹味。鹽焗馬友好大條,夠我們四人食。簡單的材料,能除去魚腥,也保持了肉質的鮮味。西米中間夾了一層椰汁,再於掃上菠蘿皮再焗,出來的味道係好夾。最好嗌多幾個朋友一齊食,因食完我覺得有點飽。
一出升降機,即時有份親切感---

2019-07-07 188 浏览
放工同屋企人喺灣仔食飯,原來附近開咗一間新嘅新式大排檔,裝修似足八九十年代嘅香港,好多唔同嘅街邊燈牌!家人見到都覺得好有懷舊感覺,未食都已經好開心!點知食物來到,驚喜感覺更加大!呢一味臭豆腐好友以前味道濃郁嘅感覺!好耐都冇試過食呢一種味道!好正!豬腸亦都好好味,洗得好乾淨!炸得好香脆!咕嚕肉亦都用古法炮製,用上梅頭半肥瘦,炸粉亦都唔厚,香脆肉香!甜酸味亦都調教得啱啱好!蒜蓉粉絲蒸扇貝亦都超級新鮮!肉質彈牙鮮甜!好厚又好大隻!粉絲食到舔舔脷!最後要買粉絲什菜煲,味道亦都不錯!

豬腸亦都好好味,洗得好乾淨!炸得好香脆!

最後要買粉絲什菜煲,味道亦都不錯!

2019-07-07 3221 浏览
呢度好似時光倒流咁 充滿八九十年代嘅香港味道🇭🇰私心覺得非常適合想體會老香港情懷嘅朋友嚟影相打卡 因為大排檔、麻雀館、夜總會嘅場景都有 成個攝影棚咁😳唔止裝修 連Menu都好有大排檔風味😧 我哋兩個人叫咗四樣嘢加甜品 $500都唔使一眼睇晒叫咗啲乜先介紹兩款小食 沙薑雞腳同椒鹽白飯魚 兩個都係幾地道 而味道偏重嘅前菜😂 雖然話係前菜 但份量比我想像中大好多 大件夾抵食😱沙薑雞腳好入味 但略嫌唔夠腍 椒鹽白飯魚就真係好惹味 好適合佐酒 我同朋友都食唔停🙊紅燒乳鴿 又係一道好廣東嘅菜💁🏻‍♀️細個每次去酒樓我都會扭計要嗌 貪佢夠香脆又多汁 小朋友一定啱食🤓鐵板T骨薯仔 牛肉非常之腍 好似無筋咁 調味亦恰到好處 論味道係我全晚最鍾意幾一道菜🤭壓軸嘅甜品係菠蘿皮西米布甸 本來我哋想叫一客嘅 點知店員提醒我哋 原來可以點人頭份量$28😧 仲好因為我哋眼闊肚窄 點一份一定食唔晒🙊 菠蘿皮嘅西米布甸 其實連我都未試過 味道大家都想像到 係幾夾嘅 而且我鍾意佢個西米布甸唔會太甜 幾啱香港人口味👍🏻👍🏻👍🏻

一眼睇晒叫咗啲乜

• 菠蘿皮焗西米布甸
  • 鐵板T骨薯仔
2019-07-05 128 浏览
以前喺灣仔住嘅時候,經常會去杜老誌道群策大廈搵食,不過自從搬遷後,已經有好幾年無嚟過。最近從網站得知,群策大廈 7 樓開咗間新派室內大牌檔——「杜老誌大飯店」。餐廳裝潢很有特色,以香港 80 年代的經典場景為主題,當中包括有杜老誌夜總、桑拿中心、麻雀館、士多、遊戲機中心、海鮮檔同茶檔等,佈置充滿老香港情懷,令人有猶如步入了時光隧道般。餐牌很簡單,一張過,分為前後兩頁,以經典粵菜為主。至於選項方面就包括有前菜、佐酒小菜、杜老誌推介、鑊氣小炒、蒸類、賣魚勝推介、蔬菜類、鐵板煲仔類、炒飯麵類同湯類。先來一客鐵板 T 骨薯仔 ($128),T 骨扒以圓形鐵板盛載,廚師很細心,上桌前已經將件 T 骨代為切件,入口香味四溢,既食到西冷嘅油香、又可以享受到牛柳嘅肉味,一次過可以吃到 T 骨兩邊唔同嘅的肉質,令人吃得很滿意。伴吃的薯仔亦非常滋味,入口外脆內綿,充滿薯香。接著是鹽燒鮑魚煲 ($188)  鮑魚煲熱辣辣送上,一客有 6 隻,用鹽燒方法炮製,面頭鋪滿洋蔥絲同紅椒絲。撥開一看,原來鮑魚已經全部𠝹曬花,唔怪得咁入味,加上鮑魚經烹調後帶有獨特的鹹香,更能帶出其本身嘅鮮甜味,肉質軟腍有嚼勁。紅燒乳鴿
紅燒乳鴿 ($78),紅燒乳鴿是餐廳嘅招牌菜,幾乎是每檯的「座上客」。乳鴿可以揀原隻上或斬件,上桌時還會附有膠手套和用來洗手的熱檸茶。挾起乳鴿一看,外皮色澤均勻、帶有油光,未食已經聞到陣陣乳鴿香氣,肉質肥美又有肉汁,入口還夾著濃濃油脂香,十分 Juicy,難怪深受客人喜愛!
壓軸甜品點了菠蘿皮焗西米布甸 ($28/位),一向愛吃西米布甸,加上呢款面頭鋪咗層菠蘿皮,做法新穎,甚具創意。布甸吃起來有蛋香,但又不會過分甜膩,配上入口即溶的西米粒和面層酥脆的菠蘿皮,令布甸食落更加香口。食完嘆番杯凍檸茶 ($19),酸甜冰爽,暑氣全消。

這晚雖然只係點咗幾道菜,吃得不多,但幾款菜色味道都唔錯,唔花巧又有水準,相當值得推薦。
2019-07-04
2019-07-05 174 浏览
現在說到香港的夜生活,大家一定馬上想到蘭桂坊,但其實五、六十年代杜老誌道才是香港夜生活的象徵。隨著夜總會式微,杜老誌道也由昔日燈紅酒綠的熱鬧街道轉歸平靜,不過要吃好東西,也不難找。杜老誌大飯店以舊香港為主題,可以找到很多曾經盛極一時而至今已經式微的店舖,如機舖、麻雀館、當舖、夜總會等等。圓形摺枱更令人有置身大排檔的感覺,連食物款式也有不少屬大排檔經典小菜,如豉椒炒鵝腸、炸大腸、乳鴿等等。雖然並非大排檔價錢,但都相當大碟又好吃!三個人吃都是一百幾十元左右。維他奶紅豆冰玻璃瓶裝的維他奶一定是懷著飲品的代表,維他奶配紅豆很特別,紅豆頗大顆,也煲至起沙。紅燒乳鴿(一隻)杜老誌推介小菜之一,就我所見,幾乎每枱都一定會點。紅燒乳鴿一貫造法都是先把乳鴿鹵一鹵,再拿去油炸。這道紅燒乳鴿的皮又香又脆,肉嫩多汁,厚肉的部位一點也不韌,就算不蘸淮鹽不沾喼汁都已經很夠味。餐廳還提供了膠手套給客人吃乳鴿用,很細心。柚子骨柚子骨用上半肥瘦腩排,肉質鬆化,脂肪也炸至甘香(好吃的東西都是邪惡的)!澆上甜甜酸酸的柚子醬,十分開胃。一碟有六大塊,$88,認真大件夾抵食。花蛤蒸水蛋花蛤排得像朵花般美,肉質鮮甜彈牙,水蛋滑溜

維他奶紅豆冰

紅燒乳鴿(一隻)

柚子骨

花蛤蒸水蛋

花蛤排得像朵花般美,肉質鮮甜彈牙,水蛋滑溜,可見火喉控制得相當精準!連澆上去的豉油也特別香,不會太鹹,很好下飯的一道菜。

還有經典粵菜——金銀蛋莧菜,莧菜嫩綠沒有渣,不錯!

特別一提,因為我們又吃乳鴿又吃花蛤,有很多骨和花蛤殼放在小碟上,餐廳阿姐很殷勤地幫我們換了兩三次碟呢!服務很好!
2019-07-04
  • 柚子骨
  • 紅燒乳鴿
  • 花蛤蒸水蛋
  • 維他奶紅豆冰
2019-07-04 2087 浏览
灣仔嘢食方面不嬲都要捐窿捐啦先至搵到好嘢食😗😗今日就喺銅鑼灣同灣仔中間搵到一間樓上新式大排檔風味嘅餐廳😎😎😎一入到去比佢個裝修嚇一嚇😯😯😯真係好靚!!完全有老香港嘅味道😎😎唔同嘅房間都用唔同嘅主題裝飾👍🏻👍🏻有機舖,酒樓,連門口都裝飾成為桑拿😂😂😂真係笑死我😂😂洗手間都整到成部舊式電梯咁😂😂喺裝修方面真係好有心思👍🏻👍🏻👍🏻嘢食方面,大排檔小炒有嘅嘢佢都有👍🏻由於今次淨係同男朋友兩個人黎食,所以都係只有叫咗兩個主菜同埋一個炒飯🤔🤔值得一提嘅係佢啲啤酒都唔貴👏🏻👏🏻👏🏻所以都忍唔住叫咗一支😬😬第一個上枱嘅係鐵板豬手🤓🤓上枱嘅時候仲熱辣辣😍😍吱吱聲好香😍😍豬手又大嚿🤓切落去啲肉好林👍🏻👍🏻豬手嘅香味出晒嚟😋😋😋豬手嘅皮咬落去好邪惡🤤🤤🤤軟林林但係又好好食🤤🤤🤤好香配埋黑椒汁呢個餸簡直一流絕對抵食👍🏻👍🏻第二個上枱嘅係厚切龍王鱔煲🤤🤤就係熱辣辣咁樣上枱😎😎裏面有好多蒜頭同埋洋蔥,調味之餘又吸晒鱔嘅精華😋😋個鱔勁有咬口👍🏻👍🏻好彈牙好爽口🤤🤤而且份量好足,連啲蒜頭都整到好好味😬😬所以都忍唔住食咗好多粒😬😬最後上枱嘅係招牌杜老誌炒飯😋😋見佢賣得比其他炒飯貴,原來係因為有鮑魚粒😯😯😯個飯炒到乾身一

最後上枱嘅係招牌杜老誌炒飯😋😋見佢賣得比其他炒飯貴,原來係因為有鮑魚粒😯😯😯個飯炒到乾身一粒粒好分明👏🏻👏🏻👏🏻而且有好多韭菜😋😋所以食得特別滋味👍🏻

又食海鮮又食豬手埋單都只係六百真係超抵食!
2019-07-03
常聽老一輩人說,灣仔曾經有一間杜老誌夜總會。可惜,年紀尚輕,無緣一見。近日,得知杜老誌街附近,新開了一間滿載七八十年代老香港風光的飯店 - 杜老誌大飯店。這夜,友同行,一齊去回味那些年香港老情懷……這是一間新派室內大牌檔,懷舊的場景裝潢,予人乾淨光鮮之感。升降機一打開,昔日經典場景如時鐘酒店、總統桑拿、New Tonnochy夜總會、行運麻雀娛樂公司、杜老誌夜總會、桑拿、街霸遊戲機舖等,團團地圍著中間的大牌檔,挺有特色﹗ 圖形摺枱,襯以圓形摺櫈,以及繞富大牌檔風情的餐具器皿,最適宜一大班人聚在一起,吃個痛快,說個暢快﹗底面兩頁的餐牌,供客人自行挑選﹗ 她,久居宿舍,湯水欠奉﹗這一盅的豆腐白菜仔魚雲湯$128,足以教她雙眼發光也。一開頭,擔心湯水過多,喝不完也。她,瀟灑地說:「不打緊,我可打包回去飲﹗」 豆腐白菜仔魚雲湯真材實料,鮮嫩白菜仔,配以嫩滑豆腐和魚雲,鮮甜無比,營養豐富,且有清熱降火之功效。  紅燒乳鴿$78/隻,以秘製滷水汁滷製,待有柯打才即叫即炸,預先吩咐斬件上枱,方便友人一人一半。滷炸至金黃色,乳鴿吃起來皮脆,內裏仍保持肉汁,稍嫌有點兒油膩。

底面兩頁的餐牌,供客人自行挑選﹗

飯店為客人準備了熱檸茶洗手,挺細心的﹗
鵝肝多士$98/3件,據侍應介紹,飯店採用新鮮鵝肝製作而成。縱使鵝肝膽固醇甚高,極其邪惡。然,越邪惡,小妹越愛。
鵝肝口感柔軟綿密,入口即溶,鵝肝的香味充滿整個口腔。個人而言,建議可增添酸香黑醋蘋果蓉伴吃,可稍稍中和鵝肝的油膩感。
喜歡炒飯,這夜,決定在這兒,豪吃以瑤柱鮑魚同炒的杜老誌炒飯$128
身價不凡的炒飯,色香味俱全,飯粒乾爽富嚼勁和咬口。
壓軸,友人要了一客懷舊港式甜品菠蘿皮西米焗布甸$28。飯店把香脆菠蘿皮,與西米焗布甸結合在一起,挺有創意的﹗
2019-07-04 238 浏览
這間在灣仔銅鑼灣中間的中菜餐廳令我們好有驚喜!在杜老志道的群策大廈7樓全層。上到去,這裡的設計真的好出位,以懷舊的店舖作為主題,包括有酒店門口裝飾的𨋢、遊戲機場的獨立房間、押店的背景設計、中菜廳的中、發、白的特色主題等等,每一部分都咁吸引咁特別,好可愛好懷舊的風格,加上播放懷舊的歌曲,整個氣氛一流!服務員好友善又親切,主動幫忙換碟加茶,好勤力又熱心。食物分類地放在餐牌中,如:前菜、佐酒小菜、鑊氣小炒、杜老志推介等,更有賣魚勝推介海鮮、煲仔菜等,好多選擇!我們當然一定要試下杜老志推介啦!這裡更有啤酒、紅包酒等,還有優惠,一大班朋友或一家人或2人去食都適合,老少咸宜。2人點了3餸一白飯,好滿足飽意濃。1. 金銀蛋肉碎浸莧菜有6種蔬菜(菜芯/芥蘭/白菜/莧菜/通菜/唐生菜)煮法也有6種(蒜蓉炒/上湯浸/蝦醬炒/椒絲腐乳/金銀蛋肉碎浸/瑤柱蛋白+$),讓客人可以自行配搭,真的好貼心好自由!我們點了有湯的金銀蛋肉碎浸莧菜,咸咸香香的咸蛋及蛋白,加上皮蛋的獨有香味及彈牙蛋白,一粒粒肉碎有口感,湯底咸香清熱浸著深綠色健康的莧菜,好入味又濕濕地好適合夏天食,又可補一下血!2. 花蛤蒸水蛋雞蛋蒸得火候剛

2人點了3餸一白飯,好滿足飽意濃。

1. 金銀蛋肉碎浸莧菜

2. 花蛤蒸水蛋
花蛤蒸水蛋

雞蛋蒸得火候剛剛好,香滑得不得了,滑溜軟軟的口感配上好鮮甜好有咬口的花蛤,鮮甜的海鮮鮮味流到雞蛋中,配飯極好味!

3. 厚切龍皇鱔煲
厚切龍皇鱔煲

這個好味超級推薦!!厚切鱔肉好厚身彈牙又切為一格格,配上秘製醬汁好入味好滋味,有好多蒜頭及乾蔥,香味濃郁又有口感又美味,必點推介!

4. 白飯
白飯

軟硬適中,配上菜餚好美味!
2019-07-02
白飯
2019-07-03 119 浏览
之前係網上留意到有間裝修得好八十年代既港式餐廳,咁岩今日係灣仔附近行街就上左黎食,餐廳周圍都以霓虹燈招牌為裝飾,分左幾個區,其中以夜總會最為特別🤫🤫可供遊客打卡食物方面都係以中式為主,其中乳鴿同炒飯最為出色。先講下個招牌炒飯,呢個炒飯十分足料,面上有鮑魚粒同乾瑤柱絲,望落已經好吸引,仲有蔥、蛋同火腿肉炒埋一碟,一上碟已經有好香既鍋氣味!🤤食落都好好食,值得一試。另一推薦食既係呢度既乳鴿,外皮燒到岩岩好之餘仲好脆,肉質保持嫩滑又唔乾。味道剛好唔洗再落調味料。之後我地仲叫左咕嚕肉同茄子煲最後仲叫左個甜品,呢個甜品幾特別既係個皮用左平時菠蘿包果個皮黎焗,而餡料就係用西米露,兩者焗完後感覺好新鮮,未試過呢種口感,相信鐘意食西米露既你一定會想試下!😋

食物方面都係以中式為主,其中乳鴿同炒飯最為出色。

乳鴿

咕嚕肉
魚香茄子煲
菠蘿皮焗西米露
2019-07-02 227 浏览
今晚來了一家環境特色地方,裝修成大排檔嘅樣,扮由達記茶檔、賣魚勝海鮮、漁人碼頭及新奇士多組成,實際上是似新界的海鮮茶餐室,海鮮品種不少,高貴的龍蝦及蟹有,賣得唔貴,尚有幾多小炒、香口炸物。環境未講完,房間以遊戲機中心、桑拿、夜總會及大押命名,好玩嘢。見海鮮生猛,點了果皮蒸泥鯭及豉油王煎蝦碌,泥鯭有手掌長,肉厚,果皮味夠。豉油王煎蝦,大蝦肉厚新鮮,鼓油香味十足。乳鴿炸得唔錯,皮薄肉嫩。鼓椒炒蜆煎米餅,有鑊氣,米餅半脆半有汁口感很好,味道亦非常好,蜆係新鮮的。抵食,可以再來,好想試試炸子雞。

豉油王煎蝦,大蝦肉厚新鮮,鼓油香味十足。

乳鴿炸得唔錯,皮薄肉嫩。

抵食,可以再來,好想試試炸子雞。

2019-07-02