2021-10-24 290 浏览
有位中年女人態度超差佢咁嘅態度不如返屋企仲要安排呢啲咁差態度嘅人接電話本身開開心心打電話book位食飯佢個語氣隔住個電話都feel到佢嘅態度見到其他食評都話呢間d態度好差真係唔係老馮要食你呢間囉麻煩你改善一下你嘅態度之後無論對你間餐廳定係對你自己都有好處
有位中年女人態度超差
真係唔係老馮要食你呢間囉
麻煩你改善一下你嘅態度
之後無論對你間餐廳定係對你自己都有好處

2021-10-21 3425 浏览
今晚來到旺角,晚餐食的是潮州菜, 明記潮館。Menu很多選擇。啫啫滑雞煲 $118裏面有豬潤、蔥、芫茜及洋蔥,雞件應該經輕走過油,及眾多的配料,令雞肉特別香,雞煲上枱還帶著啫啫的響聲,及飄出一陣陣的香,雞肉切得 較為大件,也比較入味!欖菜肉鬆四季豆$98 欖菜肉鬆四季豆放下臺上已經聞到一陣的香,欖菜四季豆也是經走過油,爽口中帶著鑊氣及欖菜的香,特別惹味 !枝竹蒜子火腩炆豆腐煲$108 火腩豆腐煲有燒肉、冬菇、芫茜、蔥,面枝竹及豆腐的份量都很多,枝竹及豆腐都吸收了火腩及蒜香味道,好滋味,尤其是枝竹,很入味!蠔仔粥$68蠔仔粥的蠔仔不是很大粒,原來餐廳是用了潮州特有的蠔仔,雖然較為細粒,但不會有腥味,蠔仔食落很軟滑,及面還有魷魚、大地魚、芫荽、蔥……等,令蠔仔粥很鮮甜!餐廳滿$300送鹵水雜拼盤,有鵝腸、腩肉、豬耳、墨魚、豬大腸、紅腸……等等,最愛爽口的鵝腸及豬耳,抵食!
今晚來到旺角,晚餐食的是潮州菜, 明記潮館。

Menu很多選擇。

啫啫滑雞煲 $118

欖菜肉鬆四季豆$98

枝竹蒜子火腩炆豆腐煲$108

蠔仔粥$68

2021-10-17 299 浏览
好耐無幫襯喇😍男朋友今日話想打冷所以過左黎!好鍾意佢地方夠大坐得好舒服👍🏻蠔仔肉碎粥|粥底鮮甜,加埋芫茜、肉碎同方魚碎,味道有層次。蠔仔好多仲粒粒都好肥美完全無腥味😋金磚豆腐|最鍾意既一道菜❤️豆腐外層炸至金黃色灑上椒鹽粉,好香脆,內層就非常滑,點埋甜酸醬無得輸啊🥰韮菜豬紅|湯底味道濃郁帶微辣,豬紅同韮菜都好入味,份量都好大!啫啫通菜煲|煲仔上檯時仲滾緊,夠哂熱👍🏻通菜入口爽脆,好惹味🤤滷水拼盤|食滿$300會送滷水拼盤🥳裡面有好多款食物,有墨魚、鵝腸、紅腸、豬耳同豬腩肉等,全部都炆到好入味,超滿足啊可以試到咁多野🤩食到超飽😋😋😋
好耐無幫襯喇😍男朋友今日話想打冷所以過左黎!

好鍾意佢地方夠大坐得好舒服👍🏻

蠔仔肉碎粥|

金磚豆腐|

韮菜豬紅|
湯底味道濃郁帶微辣,豬紅同韮菜都好入味,份量都好大!

啫啫通菜煲|
煲仔上檯時仲滾緊,夠哂熱👍🏻通菜入口爽脆,好惹味🤤

滷水拼盤|

食到超飽😋😋😋
  • 韮菜豬紅
  • 蠔仔肉碎粥
  • 金磚豆腐
2021-10-07 303 浏览
點了一個上湯澳洲龍蝦伊麵,龍蝦食唔晒,個麵底超級難食。菜苗炒到有臭青味兼又老。滷水鵝又鞋,蠔仔粥都勉強接受。最差係啲員工,講嘢又串又掘。特別係收銀個位大嬸唔會再幫襯
,蠔仔粥都勉強接受。
最差係啲員工,講嘢又串又掘。特別係收銀個位大嬸
唔會再幫襯
2021-10-07
2021-10-05 264 浏览
今日喺旺角朋友想食打冷,帶我去咗呢間上樓舖頭食飯,樓下商場裝修緊,睇落有啲殘,上到去又估唔到餐廳樓底好高,裝修都幾光猛。坐低見到有好多套餐,嗌咗個豉汁蒸大白鱔及鵝肉孖寶。個鵝肉上台非常之大碟,不是淨鵝片,是連骨上枱,個滷水汁有少少藥材味,幾有層次,唔算太鹹,鵝肉幾實淨,底仲有啲花生及豆腐。呢度叫滿$300仲會送一碟滷味拼盤,拼盤食材豐富,裏面有墨魚片,豬耳,豬腩,鵝腸及紅腸,每種配料味道分明,絕對唔係撈埋一齊煮。最好食係墨魚片同埋鵝腸,彈牙又唔會太肥豉汁蒸大鱔味道一流,鱔肉幾新鮮彈牙,個豆豉蒜蓉汁送飯一流。之後叫咗個蠔仔粥,個粥底算正常,感覺上方魚味好似少咗啲,不過蠔仔份量都夠。買單食咗五百幾,都幾抵食,份量又大碟(打包左D滷味),同埋呢度仲有啤酒及生啤,同潮州打冷幾夾,中間係圓枱,所以都有啲大排檔風味,牆上面有電視,有波睇,氣氛熱鬧。
坐低見到有好多套餐,嗌咗個豉汁蒸大白鱔及鵝肉孖寶。
豉汁蒸大鱔味道一流,鱔肉幾新鮮彈牙,個豆豉蒜蓉汁送飯一流。
2021-10-01 2290 浏览
晚飯時間路經旺角砵蘭180+商場內的明記潮館,很久沒有吃過正宗的潮州菜,便馬上提議這餐廳!因為商場正在裝修, 需要經扶手電梯上到三樓,就會看見門面很大很中式的大排檔招牌,門口位是一個很大的養魚缸,有各式海鮮,環境非常闊落,平日很旺場,設有非常多獨立卡座!餐牌選擇非常之多,餐廳正在舉行消費滿300元送鹵水雜拼一份,價值148元,十分超值!潮州雜拼上到桌,份量多材料十足,很大碟,種類非常多,有紅腸,鵝腸,腩肉,豬耳,豬大腸,豬耳、魷魚和芽菜!鹵水汁很惹味,不像過鹹!鵝腸出色在於爽脆,魷魚薄切彈牙,大腸乾淨有咬口,肥瘦適中的腩肉很爽滑!芽菜更是吸收了鹵水汁!馬上點了一碗白米飯!韮菜豬紅點了例牌份量,同樣地也是超大碗,這豬紅吃得出統打冷的味道,豬紅十分入味!湯汁味道濃郁,連韮菜也很多!強烈推薦正宗蚵仔粥,細份已經很大一碗,蠔仔飽滿新鮮,材料十足,肉碎和芫茜,以及香脆方魚塊,口感層次豐富,灑上少許胡椒粉更好味,潮州粥稠密度很好,潮州粥而不會過硬,粥底鮮甜!椒鹽鮮魷份量也是很大,整碟炸得色澤金黃,魷魚彈牙新鮮,香脆十分熱辣辣,充滿椒鹽香味,也不會過油,推介!XO碧綠炒蝦球,時日碧綠是西芹,炒得夠香

XO碧綠炒蝦球,時日碧綠是西芹,炒得夠香夠鍋氣,芹菜清脆可口,XO醬非常惹味,蝦球數量多值得一讚,爽口彈牙,火候拿捏得好!

整體而言,這環境以及食物質素,確是值得推介!員工服務友善,性價比算是不錯!
2021-09-29
  • 鹵水雜拼
  • 韮菜豬紅
  • 蚵仔粥
  • 椒鹽鮮魷
2021-09-28 178 浏览
很久沒有吃婆婆的撚手潮州菜,今晚與媽媽去了旺角吃潮州菜,回味一下兒時的味道。前菜有花生和鹹菜。一定要點個蠔仔粥,飽滿的蠔仔和有咬口的肉碎,配好似泡飯的粥,非常開胃。金銀蛋翡翠苗色彩繽紛,香口的鹹蛋和晶瑩剔透的皮蛋,配翠綠的菜苗。啫啫大鱔雞煲熱辣辣,香噴噴,非常之惹味。雞肉入味,鱔肉肉質鮮嫩,冬菇香滑,大量的薑葱令整個煲增添香味。消費滿三百元便有拼盤贈送,而且大大碟,料正款多,有豬大腸、豬耳、魷魚等,很惹味,配啤酒🍻更正。
2021-09-24 176 浏览
今天的晚飯沒有方向,所以相約了阿辣妹和叉燒妹在旺角隨便自由選擇了一間潮州餐廳。它的位置算是方便,只是上去餐廳時要經過的商場地方有點奇怪,在很多年前第一次到訪到現在都還是”工程中”,如果不介意的朋友其實是沒有特別大問題的。上到餐廳地方非常寬堂闊落,有大廳的部份也有房間給予包房。阿辣妹要滷水鵝片,叉燒妹想吃咕嚕肉,那就各點了一款,由於吃夠$300會送滷水拼盤,那我們就從這裡開始了。😊 食物基本上不用多說,一間標準的潮州餐廳,打冷食品出品不用擔心。其他小菜基本上都很到位,由於之前吃過很多次,所以今次不多說了。今次特別想說的其實是餐廳的安排,它已經是一間可以行D plan 的餐廳,所以到訪的客人基本上都是大堆頭,一台坐了八個人,包房的也不用多說,所以整個餐廳十分熱鬧,全場爆滿全院滿座,也有很多客人在等位,在外用餐感覺就如疫情之前的熱鬧。整體來說是沒問題的,雖然不是最好的選擇,不過久不久到訪一下也不錯。補充一句,廁所的衛生有待改善。

2021-08-27
2021-09-23 1873 浏览
選擇中秋後才家聚, 為著避免人群, 通常選廣東小菜, 今次試試潮菜,  在openrice 找了一輪, 就決定試試這家潮菜館 (入口在豉油街), 首先滿$300 就送一碟滷水拼, 這個優惠十分吸引只需 order 一個孖寶, 就已經夠$300 了,  4人是送細的鹵水拼,  雖然是細, 但送上台時份量都很足因為大家晚餐進食的份量已比以前細了很多, 所以點了一個孖寶,  加上有食肆 送的鹵水拼 (有墨魚, 鵝腸, 紅腸), 暫時加一個咸菜豬肚湯,  如果唔夠食才加其他送,  餐牌上的孖寶, 大多數都有魚, 但因其中一個家人, 不食魚, 所以選了孖寶C '鹵水鵝片和粉絲肉蟹煲'  $408,  鵝片下是舖了鹵水豆腐和芽菜,  鵝片質素中規中鉅, 鹵水豆付幾入味,  粉絲肉蟹煲的蟹份量都足夠, 粉絲炒得頗乾身, 都算入味, 送的鹵水拼也不錯, 唯獨是湯, 略欠胡椒味, 雖然菜名並未寫上是胡椒豬肚湯, 但直覺這類湯都會加入胡椒, 除胡椒味不夠突出外, 湯內的豬肚份量十分足夠. 要讚的是茶錢只是每位$3, 而服務整體也不錯. 要彈的是竟然沒有潮式甜品, 實在失望.  另外, 食肆外的環境, 該大

要彈的是
竟然沒有潮式甜品, 實在失望.  另外, 食肆外的環境, 該大廈好似長期在裝修, 只有3 樓的明記, 1 和2 樓完全無其他商戶 ??? 但也不深究了.  縱觀今晚所order的菜, 是自己失策, 套餐中有鵝片, 送的食物也是鹵水, 基本上係同一類食物
咸菜豬肚湯
鹵水鵝片
粉絲肉蟹煲
2021-09-22
2021-09-17 527 浏览
這間明記潮館我和朋友已光顧過好幾次,一、兩年前來過後便會偶爾再來吃飯,因為海鮮新鮮性價比高,潮州菜正宗美味😋餐廳佔地極廣,很多卡座,所以坐得舒適,與其他客人亦有充足的距離,裝修是中式風格,還有很多海鮮在透明水箱中任人觀賞。每次來到幾乎都會點蠔仔粥,今次也不例外,但這次亦有點其他未品嘗過的菜式,有鮮竹翡翠苗、潮式蠔仔餅、黑椒牛仔骨,而叫滿300元餐廳更會送一份鹵水拼盤😆明記潮館亦有提供茶芥,包括濃茶、調味品、醬菜、炒花生、小食和紙巾等,十分方便,小食和醬菜都令人胃口大開,又有潮州風味。餐牌上有潮州菜、打冷和明記的簡介,可以讓客人進一步了解潮州菜和明記潮館,我和朋友終於明白打冷的起源和意思👍🏻鹵水拼盤作為前菜首先送上來,雖然是滿金額贈送的,但餐廳毫不吝嗇,端上滿滿一大碟鹵水拼盤前來,而且款式很多,有腩肉、紅腸、大腸、豬耳、魷魚和芽菜等,腩肉肥瘦適中,大腸乾淨厚切帶嚼勁,魷魚薄切很入味,豬耳軟骨很容易便咬開,還能補充骨膠原,最重要的是整碟鹵水拼盤都十分入味,我和朋友很快便分吃完這碟拼盤😋蠔仔粥一如往常的足料和新鮮,很多蠔仔都大顆飽滿,加上肉碎和芫茜,再灑上少許胡椒粉,便是我每次來都必定會點的

蠔仔粥一如往常的足料和新鮮,很多蠔仔都大顆飽滿,加上肉碎和芫茜,再灑上少許胡椒粉,便是我每次來都必定會點的人間美味。

鮮竹翡翠苗包含上湯、鮮竹、蒜頭和翡翠苗,鮮竹很香滑大塊,翡翠苗又嫩又爽口,再配上無添加味精的上湯,味道十分搭。

黑椒牛仔骨份量很多,性價比高,肉質鮮嫩重牛味,三色椒、洋蔥和黑椒粒等配料令牛仔骨更添風味,絕對是超值之選。

我和朋友都想一試這裏的蠔餅,所以點了潮式蠔仔餅,之前已經知道蠔仔粥好吃,原來潮式蠔仔餅也很正宗和美味,外脆內軟的蠔仔餅有金黃色香脆的外皮,內裏則有一顆顆新鮮飽滿無沙的蠔仔,再沾一下醬汁,簡直令人停不下口,一口接一口😁

這次晚餐十分滿足,下次會再來試試其他菜式和海鮮☺️

茶芥
潮式蠔仔餅
  • 煎蠔餅
  • 蠔餅
  • 炸蠔餅
  • 蠔仔粥(小)
2021-09-15 176 浏览
蠔餅炸粉多,蠔細而少,食落仲有d油淋淋。胡椒豬肚湯,胡椒味不重,飲到鹽咸味。芥蘭苗夠熱,尚可蠔仔粥唔知點解無咩鮮甜味。食滿$300送滷水併盤(沒有鵝)是日不多客,可坐足幾個鐘。樓下裝修,沙塵滾滾
蠔餅炸粉多,蠔細而少,食落仲有d油淋淋。
胡椒豬肚湯,胡椒味不重,飲到鹽咸味。
芥蘭苗夠熱,尚可
蠔仔粥唔知點解無咩鮮甜味。
食滿$300送滷水併盤(沒有鵝)
是日不多客,可坐足幾個鐘。樓下裝修,沙塵滾滾
2021-09-15 214 浏览
鍾意食潮州菜及小炒😋,呢間就啱哂。 喺旺角地鐵站附近好方便。 上到餐廳空間好大。有個大廳,亦有多間獨立房。 平日夜晚未到7點, 已經好多人,好熱鬧😍最近餐廳仲做緊套餐優惠,$400 左右就有滷水鵝片及大肉蟹🦀, 堂食超過$300, 仲送滷水雜拼,抵到你唔信🤩🤩👭🏻孖寶C $408 (原價$466)🌟金牌滷水鵝片 滷水鵝片都幾大碟,切到好薄, 鵝肉軟腍,滷得好入味。下面仲有香滑嘅滷水豆腐,及爽脆嘅花生🥜😋🦀粉絲大肉蟹煲 熱騰騰🔥嘅肉蟹煲, 出哂煙又好香薑蔥味。 肉蟹蓋🦀大到差唔多覆蓋哂成個煲, 蟹件炸得香脆,蟹肉夠厚,一絲絲的,雪白鮮甜。 仲食到香脆燈紅色嘅蟹膏😋 粉絲炒得相對乾身,味道濃郁,好有口感。🤤🤤送滷水雜拼 (原價$168)入面材料豐富,送嘅都唔馬虎😍 有鵝腸、豬耳、五花腩、魷魚片、紅腸、大腸、芽菜等~~~ 鵝腸豬耳爽脆唔韌,紅腸大腸五花腩都滷得味道剛好🥰

👭🏻孖寶C $408 (原價$466)

🌟金牌滷水鵝片

🦀粉絲大肉蟹煲

送滷水雜拼 (原價$168)

• 粉絲大肉蟹煲
  • 滷水鵝片
  • 滷水拼盤
2021-09-06 167 浏览
油尖旺大排檔及打冷不少,但要兩者混合而環境舒適的卻不多。創興廣場旁邊新開一家菜館「明記潮館」,菜品選擇豐富,大量孖寶海鮮套餐,重點是每滿三百元即送你明記滷水拼盤一份,等於額外加餸。滷水拼盤(贈送)款式多樣,包括豬耳、紅腸、豬腸、腩肉及豆芽等,燙上一層熱滷水,清新,滷水香不熱氣。孖寶B四百元孖寶吃上鵝肝及四隻大元貝,份量不少。滷水鵝肝鵝肝口感柔軟細膩,香滑甘口,鮮香不腥。蒜蓉粉絲蒸大元貝大元貝貝柱肉大,粉絲多而不碎,肉絲緊緻新鮮。潮州蠔仔粥小份約二人份量,大份約三至四人份量,潮州粥稠密度剛好,蠔仔大顆新鮮飽滿,鮮甜不腥。總括來說,價錢實惠、位置方便、食物不錯,聚餐可以一試。

滷水拼盤(贈送)

孖寶B

四百元孖寶吃上鵝肝及四隻大元貝,份量不少。

滷水鵝肝

鵝肝口感柔軟細膩,香滑甘口,鮮香不腥。

蒜蓉粉絲蒸大元貝

大元貝貝柱肉大,粉絲多而不碎,肉絲緊緻新鮮。

潮州蠔仔粥

總括來說,價錢實惠、位置方便、食物不錯,聚餐可以一試。
  • 滷水鵝肝
  • 蒜蓉粉絲蒸大元貝
2021-08-23 410 浏览
這間位於旺角的明記潮館,主打潮州菜及多款小菜,款式甚多,多款滷味及潮式海鮮選擇。店員先送上花生及潮式酸菜。黃金鮮魷魷魚加上咸蛋王,整碟都色澤金黃,鮮魷表面炸至香脆,充滿蛋王香味,但亦不會過多及過油,魷魚彈牙新鮮,炸物做得不俗。滷味拼盤滿$300即送滷味拼盤,份量頗多,有豬耳、豬腸、墨魚及腩肉等,腩肉滷得入味又夠腍,豬腸洗得乾淨,豬耳爽脆。沙茶牛肉炒河河粉炒得較濕,牛肉有咬口但不會是加了鬆肉粉,另外還有些芥蘭,河粉比較腍。順德鮮奶脆脆卷鮮奶卷炸至金黃香脆,外皮鬆脆不油膩,中間的鮮奶奶香味出,但不會過甜,正宗甜而不膩,是必食推介。

店員先送上花生及潮式酸菜。

黃金鮮魷

滷味拼盤

沙茶牛肉炒河

順德鮮奶脆脆卷
媽媽系潮州人,由細到大都會食潮州菜,久而久之都會有啲講究!今日就嚟又同老公試下旺角嘅明記潮館海鮮潮州菜,除咗潮州菜之外海鮮都係佢哋嘅主打🤩地方好大,好旺場,消費滿300 送鹵水雜拼一份148感覺超值😝😝我哋兩個人剛剛好一嚟到見到好大個魚缸,瀨尿蝦好大只,店員建議一隻share 148可以椒鹽,好惹味添🤩🤩果然肉質飽滿,非常新鮮彈牙、成隻手臂咁長!呢個價錢覺得超值🥳潮州雜拚,超級大碟啊而這種類非常多,鵝腸最出色爽脆,唔肥!鹵水汁惹味,唔會太鹹呀!仲有豬耳、大腸、都係我最愛,老公覺得腩肉最好食😋當然要試下正宗蚵仔粥啦,細$68已經有三四碗,蠔仔飽滿新鮮用料十足馬拉盞炒鮮魷-有驚喜!惹味,好新鮮,火候拿捏得剛剛好,一啲都唔韌,而且仲好大碟添😝飲番杯食潮菜不亦樂乎!難怪咁旺場喇依家見到佢仲係D區,可以坐12人到凌晨兩點添👍

潮州雜拚,超級大碟啊

飲番杯食潮菜不亦樂乎!難怪咁旺場喇
依家見到佢仲係D區,可以坐12人到凌晨兩點添👍