2020-10-26 54 浏览
叫左兩個餐~一個係和牛定食~一個自選井飯.賣相唔差~刺身都大份~不過~和牛肉既根無處理~好難咬~好似咬香口膠甘,至於個自選井唔係差既~不過它既麵豉湯真係無得頂~完全無味~直情水黎係多塊昆布甘解~
和牛定食~自選井飯
2020-10-25 53 浏览
喺呢間野係食晚飯既。朋友BOOK左位,佢預先去入座等我。去到門口我有先停留一陣,講明朋友已入座,但廋底兼躁底既男侍應態度好急躁咁問我「 咩名電話號碼幾號。」佢好似臨急抱佛腳既學生哥咁翻翻張BOOKING紙,但搵唔到我朋友既資料。我話食日本野,佢就好躁咁「哦!個邊!」其實喺茶記我唔介意呢份急躁,但呢度好似係食日本野既。然後我地嗌左自選丼飯同龍蝦湯火鍋仔。丼飯啲飯係屋企啲絲苗米都算仲要濕毛巾咁、個飯面頭啲三文魚、油甘魚刺身正常,但甜蝦好霉,個飯咁就200。火鍋先正,個龍蝦湯底勁假咁既味,得半邊龍蝦仔,同一隻龍蝦鉗,餐廳冇夾俾人夾開個鉗。肉極霉、有隻迷你尤魚仔好似宿醉咁款、同埋幾舊縮。水5蚊銀大小咁既魚片腥臭既(我點左魚生醬油都係腥)、最正連個鳴門卷都係勁粉咁。鳴門魚板最低成本都唔肯揀好少少。全鍋最好食係菇類同娃娃菜仲有幾條烏冬。補充返一小段事件,關於該店既體態略有福氣既女侍應。1.menu有壽司set,但我地唔知個set有幾多件同埋係有咩壽司包含在內。問下佢,居然係我地面前數個menu幅圖片有幾多舊,同埋佢當左價錢係落單no.....2.我地嘗試問會唔會有蟹鉗可以開蟹腳,佢好認真兼有熱誠咁
喺呢間野係食晚飯既。

其實喺茶記我唔介意呢份急躁,但呢度好似係食日本野既。

然後我地嗌左自選丼飯同龍蝦湯火鍋仔。

全鍋最好食係菇類同娃娃菜仲有幾條烏冬。

補充返一小段事件,關於該店既體態略有福氣既女侍應

2.我地嘗試問會唔會有蟹鉗可以開蟹腳,佢好認真兼有熱誠咁回應我地,個蟹鉗浸左好耐應該直接食得!

So cute💗💗
2020-10-22 59 浏览
冇得去日本 唯有食下日本菜過下癮先 大食一餐前當然要叫個田園沙律打打底 本身唔期望太多 點知黎到菜同蕃茄仔都好新鮮 同埋我好鍾意雪得夠凍冰冰嘅沙律菜 因為唔熟嘅菜仲要暖係好得人驚嘅事🤪然後就到戲肉啦 呢度招牌嘅石燒霜降牛!! 牛肉油花非常均勻 仲係好新鮮嘅鮮紅色添💘 食客自己放上石板上面燒 自己控制火候 入囗好稔唔韌 又有幾分彈口 好高質🤤另一個我好欣賞係大阪燒 叫左海鮮口味嘅 入面係充滿左好多好彈口嘅八爪魚同椰菜 食完覺得飽得黎好健康💪🤣最後要讚讚嘅係飲品 揀左薄荷特調 係冇酒精嘅 一渣都幾大 2個食野要狂飲野嘅人都好夠飲 整得唔會太甜 而佢嘅薄荷係正到傻🤪 不單止新鮮 仲要你攪碎左嘅 一路飲一路可以直接食埋 但係冇食草feel 🤣 薄荷控要試下!😍

2020-10-14
2020-10-22 54 浏览
✨疫情期間冇得去日本但係想食日本野?✨最近一直都好懷念日本的美食😽 既然冇得直接飛去日本😩唯有係香港食下”日本野”望梅止渴下啦🥺和風柚子雞翼( 5隻 ): 58💰味道酸酸甜甜,開胃前菜嘅好選擇,雞翼好脆口,面頭淋住啲柚子蜜🤩,好特別嘅一道菜!5🌟推薦!!🥳榴蓮炸彈(6個):38💰皮有少少厚但好脆,可惜之處係冇榴蓮肉嘅口感,除返開38蚊食到6個都算好抵食!😋石燒吉列霜降牛小排定食: 178💰通常脂肪多嘅牛會重騷味但呢個唔會,而且牛小排肥瘦相間,有牛味但個醬汁有啲鹹,所以俾嗰汁搶左少少味,推薦點黃綠色嗰個醬!1+1>2😋芝士年糕( 2件 ):28💰外型雖然似炸饅頭😍入口好大驚喜,佢係用鹹芝士做餡,芝士味濃入口即融,每一個一個大嘅啱啱好唔會流👍🏻記得跟定食追加會抵啲㗎🥳焦糖燉蛋:58💰味道偏淡,適合冇咁重口味嘅人食。雲呢嗱同奶味都唔重,但每一啖嘅最後一下會突然有好重嘅蛋味😂呢個就唔太啱我哋心水啦😵下次都係食返水信玄餅好啲🥰店鋪:日本野店鋪地址: 旺角西洋菜南街2A號銀城廣場9樓
✨疫情期間冇得去日本但係想食日本野?✨
和風柚子雞翼( 5隻 ): 58💰
榴蓮炸彈(6個):38💰
石燒吉列霜降牛小排定食: 178💰
通常脂肪多嘅牛會重騷味但呢個唔會,而且
芝士年糕( 2件 ):28💰
試食活動
  • 豚肉大阪燒
  • 水信玄餅
  • 和牛壽喜燒
🔥石燒吉列霜降牛小排定食🐂-係可以自己燒嘅吉列牛🐂 定食包嘢飲同麵豉湯/沙律🥗仲包飯同埋溫泉蛋/溏心蛋🥚🥳真係好豐富‼️可以自行決定燒幾耐,生啲就嫩啲,熟啲牛味就重啲🙈 大家可以按自己喜好自行調教熟度😆仲有燒肉汁、沙律醬、蒜蓉、鹽可以點,令味道更多元化👅日本米上面仲有七味粉,幾香口幾正🙈但因為期望太高,我覺得係幾好味,但未到好驚艷,部份吉列外層比較易甩,而且有時炸粉會蓋過牛味👀但呢個價錢係ok抵🤩-評分:7.8/10價錢:$178-🐥唐揚炸雞🍗-賣相麻麻地,仲睇落有少少燶,所以原本完全冇期望🤣但估唔到分量多到咁,三個人都食唔晒🤰🏻而且味道都相當唔錯,皮薄肉嫩,咬落多汁,有反差驚喜,性價比高🙈🤪-評分:8.2/10價錢:$58-🦀牛油果軟殼蟹卷🥑-份量都幾多,足足有8件,而且每件都大大粒‼️牛油果幾軟熟🥑但炸軟殼蟹就有少少油膩🦀同埋呢個配搭味道好似未夠好衝擊,所以唔算好突出🤣🙈-評分:7.5/10價錢:$88-📍 日本野 旺角📍
🔥石燒吉列霜降牛小排定食🐂
🦀牛油果軟殼蟹卷🥑
評分:7.5/10
價錢:$88
📍 日本野 旺角📍
Keto Diet甚為盛行,最近我日常都在減少澱粉質攝取,日本野,選擇足夠豐富,前菜、火鍋、壽司、刺身、吉列牛、串燒甜品應有盡有,全方位照顧不同人士口味,難怪座無虛席。🎈厚燒鰻魚玉子份量比想像中多,玉子側面能看到一圈圈,蛋汁未融和在一起,幸好吃落不算硬身,口感不算鬆軟但豐盈,加了蟹籽及木魚片使賣相及層次更豐富。🎈燒秋葵及燒京蔥選擇了兩個蔬菜串燒,燒過的京蔥香甜;燒秋葵非常非常淋身。🎈檸檬梳打吃串燒當要配有汽飲品,檸檬梳打($58)就是簡單的一片檸檬+梳打。🎈水信玄餅賣相非常浪漫吸引,透明的jelly狀甜品內有一片粉紅色的花,配黃豆粉吃,簡單為一餐作結。
Keto Diet甚為盛行,
最近我日常都在減少澱粉質攝取,
日本野,選擇足夠豐富,
前菜、火鍋壽司刺身、吉列牛、串燒甜品應有盡有,
全方位照顧不同人士口味,
難怪座無虛席。

🎈厚燒鰻魚玉子
份量比想像中多,玉子側面能看到一圈圈,
蛋汁未融和在一起,幸好吃落不算硬身,
口感不算鬆軟但豐盈,
加了蟹籽及木魚片使賣相及層次更豐富。

🎈燒秋葵及燒京蔥
選擇了兩個蔬菜串燒,
燒過的京蔥香甜;

燒秋葵非常非常淋身。

🎈檸檬梳打
吃串燒當要配有汽飲品,
檸檬梳打($58)就是簡單的一片檸檬+梳打。

🎈水信玄餅
賣相非常浪漫吸引,
透明的jelly狀甜品內有一片粉紅色的花,
配黃豆粉吃,簡單為一餐作結。
與mini Friday共享同一個入口的日本野,lunch就出名抵食,原來閒日夜晚都坐爆,証明港風日本野始終有市場🤗晚餐都好多選擇,見好多枱都點了和牛壽喜燒( $188 )睇落幾吸引所以試下🥰 和牛超大塊🤩可惜我果份和牛色澤爭d,好彩煮熟左唔覺🤣食落有和牛的香軟,加埋蔬菜同烏冬,份量夠哂!疫情關係好耐無見朋友,難得一聚仲叫左個極上7品刺身($328),份量好有睇頭,呢個價錢黎講質素算幾好,尤其赤貝刺身好爽甜。牛油果軟學蟹卷 ($88)有6件,份量好大,朋友嫌隻軟殼蟹淋左所以唔食,好彩軟殼蟹係我all time fav😎我一個人食哂5件!!!勁唔勁先😆牛油果都幾新鮮。+10%服務費

和牛超大塊🤩可惜我果份和牛色澤爭d,好彩煮熟左唔覺🤣
食落有和牛的香軟,加埋蔬菜同烏冬,份量夠哂!

+10%服務費
2020-10-20 46 浏览
想吃日本菜,朋友第一時間想起日本野,這裡有小食,刺身,壽司,丼飯等可吃,基本上不愁沒有選擇,所以朋友挺喜歡光顧日本野。刺身拼盤包含三文魚,北寄貝,八爪魚和甜蝦,三文魚長得太美,厚度很有誠意,魚油豐沛。甜蝦口感軟彈,清甜蝦肉深受大家喜愛。八爪魚厚厚的一片,脆彈得很,鮮味十足。北寄貝肥美又紮實,朋友吃得心花怒放。帆立貝壽司那超級大的帆立貝肥肥嫩嫩,吃起來真的很過癮,不沾醬油芥末品味,可以明顯吃得到帆立貝的甜度。三文魚子壽司紫菜脆脆的,三文魚子在壽司醋飯襯托之下,它的鮮鹹味非常討喜。吃完冰的,吃點熱的,熱騰騰的芝士年糕一口咬下,拉絲的芝士瀑布畫面總是這麼誘人,我們狠狠地,盡情地往上拉。年糕外層炸至金黃,裡頭軟糯,濃厚芝味教我們回味無窮。我們各自選吃丼飯,朋友吃溫泉蛋和風燒牛肉丼,我則吃咖哩牛肋條丼。晚餐均奉送沙律或湯,我們不約而同吃沙律,沙律的青瓜絲讓吃肉的小嘴也可以回歸清爽一下。滿滿的咖哩牛肋條丼實在太犯規,邪惡地跟我招手,濃稠的咖哩汁淋在丼飯上,對飢腸轆轆的我來說畫面太震撼,最後放顆盪漾的溫泉蛋於飯上,簡直是人間美味。咖哩惹味不膩口,軟中帶彈的牛肋條沾上蛋黃更滑溜,一整碗咖哩飯好吃到爆炸
想吃日本菜,朋友第一時間想起日本野,這裡有小食,刺身壽司,丼飯等可吃,基本上不愁沒有選擇,所以朋友挺喜歡光顧日本野。

滿滿的咖哩牛肋條丼實在太犯規,邪惡地跟我招手,濃稠的咖哩汁淋在丼飯上,對飢腸轆轆的我來說畫面太震撼,最後放顆盪漾的溫泉蛋於飯上,簡直是人間美味。咖哩惹味不膩口,軟中帶彈的牛肋條沾上蛋黃更滑溜,一整碗咖哩飯好吃到爆炸。

溫泉蛋和風燒牛肉丼用料超大器,鋪滿燒牛肉和木魚絲,燒牛肉嫩而不柴,鹹甜交融,燒牛肉與飯均勻地拌一拌,飯粒每一口都是牛香,食慾大開,溫泉蛋和風燒牛肉丼吃得飽足又滿足。
2020-10-16 124 浏览
放工既平日 緊係要出黎鬆一鬆氣先今次近近地 揀咗呢間 一睇就知日本野啦(係唔係諗唔到改咩名🤔)Walkin見仲有好多位 一個鋪位分開咗兩間餐廳 一邊係食西餐一邊係食日本嘢 見到西餐full晒要book 下次都可以嚟試吓雖然單一類別食物選擇唔算太多 但係勝在好多唔同類別再加上有晚市套餐 可以加小食 咁就可以試多啲嘢👇🏼小食我地叫左燒牛舌同燒茄子👅牛舌正常 唔算有驚喜🍆茄子反而幾好食 幫你去埋皮又夠林身 再點埋d汁 好開胃👇🏼主菜方面叫咗和牛壽喜燒 +烏冬 啲牛幾靚 食落有質感 配料就同普通壽喜燒差唔多👇🏼跟餐再叫多兩個小食 跟餐刺身雖然唔係好多 但係幾新鮮 甜蝦特別好食👇🏼厚燒鰻魚玉子 玉子就真係厚身但係鰻魚就感覺比較少 食第一舊嗰陣 完全冇鰻魚喺入邊 玉子加分但係鰻魚扣咗少少分最後埋單4xx 正常價錢啦
放工既平日 緊係要出黎鬆一鬆氣先

今次近近地 揀咗呢間
一睇就知日本野啦(係唔係諗唔到改咩名🤔)

雖然單一類別食物選擇唔算太多 但係勝在好多唔同類別

最後埋單4xx 正常價錢啦
燒茄子
和牛壽喜燒
跟餐刺身
之前已經黎過日本野食過一次lunch,午市套餐幾十蚊,有汽水,唔洗加一,openrice訂座仲有88折,好抵食,所以又來了~今次繼續係openrice訂座,有88折又有得草分。lunch hour仍然唔算多人,都唔滿座,上次黎冇食吉列牛,因為覺得lunch set太抵,唔食lunch set好似蝕左咁,不過今次終於都一試吉列牛。吉列牛係單點,再加錢就有飯同湯飯幾香,湯正常吉列牛份量少左d,十塊都冇不過好香脆,好有牛味,d肉唔會好淋咖哩烏冬好濃,好多咖哩汁,偏稀,撈烏冬都幾適合本身我不太喜歡咖哩烏冬,怕好濃味或者太稠不過呢個就OK個人覺得lunch set好抵食,份量都唔少,食得飽,座位坐得舒服,lunch hour唔算多人
今次繼續係openrice訂座,有88折又有得草分。

吉列牛係單點,再加錢就有飯同湯
飯幾香,湯正常
吉列牛份量少左d,十塊都冇
不過好香脆,好有牛味,d肉唔會好淋

咖哩烏冬
好濃,好多咖哩汁,偏稀,撈烏冬都幾適合
本身我不太喜歡咖哩烏冬,怕好濃味或者太稠
不過呢個就OK

2020-08-21
2020-10-15 56 浏览
✨好開心呀,今日best friend突然嗌我出嚟食嘢,話唔喺日本,都可以帶我食到好正嘅~日本野😍稻庭冷烏冬~唔好睇佢賣相普通咁,但小妹真係好鍾意,烏冬明顯係手制嘅稻庭烏冬,唔單止雪得夠凍夠彈牙,食落去仲帶有淡淡清新嘅鹽味,絕對係上品,仲喺旁邊仲加咗一粒生嘅鵪鶉蛋,同日本嘅食法係一樣添!蔥三文魚三文魚籽丼~塊塊三文魚都有差唔多 有1cm咁厚,魚肉仲係魚腩附近嘅位置添,配上魚子,夠晒肥美,而且夠新鮮,所以唔會腥!加$28就可以配兩件芝士年糕,芝士年糕係炸嘅,外皮香脆,難得係 做到內裏都有流心👍甜蝦刺身~原本以為係細細隻嘅甜蝦,因為佢個價錢一啲都唔貴,$68有五隻!點知每隻蝦大約都有七八cm咁長,好驚喜呀!水信玄餅~近期Hit爆嘅水信玄餅,我仲以為係日本先有得食添!呢度嘅做法同日本傳統嘅一樣,好似水一樣透明嘅水波波,中間有一棵淡粉紅色嘅櫻花,賣相好少女心!底下有少少黑糖漿,再點少少黃豆粉食,好清爽啊!希望限聚令快啲完結,第日可以同多啲朋友過嚟,食多幾款先😆

稻庭冷烏冬

蔥三文魚三文魚籽丼~

甜蝦刺身

水信玄餅~

希望限聚令快啲完結,第日可以同多啲朋友過嚟,食多幾款先😆
2020-10-14 58 浏览
每隔一段時間都會約閨蜜食個飯傾吓計互相update大家嘅近況❤️通常我哋都會揀旺角做中心點閨蜜果然係閨蜜 大家心有靈犀都想食日本嘢🙈太耐冇食一齊飯 我哋樣樣野都想食一唔覺意就叫咗好多嘢食🤣🤣有極上七品刺身 蕃茄龍蝦海鮮鍋 和牛壽喜燒 芝士年糕 鰻魚玉子燒炒雜菜 水信玄餅 💕今餐真係非常豐富☺️個人最推介係極上七品刺身🤩有七款刺身 有帶子 海膽 三文魚 赤海蝦油甘魚 魷魚 赤貝 樣樣都係我鍾意食每款都有兩件 一人一塊 唔使爭🤣🤣非常新鮮鮮甜 魚生仲好厚身😍和牛壽喜燒 入口即溶😋蕃茄龍蝦海鮮鍋 分量好足料😚有半隻大龍蝦🦞芝士年糕熱辣辣 外脆內軟水信玄餅 睇得又食得🥰值得推介的日本菜,下次一定再同朋有黎食😋
每隔一段時間都會約閨蜜食個飯

蕃茄龍蝦海鮮鍋 分量好足料😚

有半隻大龍蝦🦞
芝士年糕熱辣辣 外脆內軟

水信玄餅 睇得又食得🥰
值得推介的日本菜,下次一定再同朋有黎食😋
2020-10-06
  • 水信玄餅
  • 極上七品刺身
2020-10-14 79 浏览
今日約左朋友食飯,朋友已經預先到左,我上到嚟餐廳個陣,同職員講: 我有位,朋友已經到左,當時職員問我 : 姓咩?(完全無眼神交流,加上無尾音既態度) 當時我聽唔明,我重複多次,佢話: 我知!咁姓咩呀? … 心諗洗唔洗咁既態度,我聽唔明,你都可以有禮貌少少重複多次吧? (我聽唔明係因為正常去餐廳話有位,都會直接比你入去,好少會再問你姓咩) 。去到座位,我地坐得比較入,近廚房,當時聽到廚房傳出幾句粗口,都講得幾大聲下,原來係幾個同事圍埋傾得興高采烈,即時影響氣氛感覺,如果帶小朋友黎食就要考慮清楚。去到叫野食,我地叫左厚燒鰻魚玉子、石燒吉列牛小排、自選刺身飯,一杯Asahi 啤酒。先講鰻魚玉子,係套餐加錢換$38,所以只有3舊,味道可以的,但係只得2舊玉子有鰻魚。牛小排$178,望落炸粉好厚,每一片牛都切得厚薄不一,燒到咁上下就食,一咬落去係咬唔開,再試第二片,都係咁,我地就同職員講,可唔可以換過碟,因為真係好多筋,咁佢回覆就係叫我地燒耐啲,燒溶啲筋就會淋,就會咬到,一聽到呢到,原來筋都可以燒淋佢變脂肪?! 石燒就係可以自己控制生熟,如果肉質好食,都吾需要完熟晒啦?咁咪成片牛肉乾咁?到最後都

牛小排$178,望落炸粉好厚,每一片牛都切得厚薄不一,燒到咁上下就食,一咬落去係咬唔開,再試第二片,都係咁,我地就同職員講,可唔可以換過碟,因為真係好多筋,咁佢回覆就係叫我地燒耐啲,燒溶啲筋就會淋,就會咬到,一聽到呢到,原來筋都可以燒淋佢變脂肪?! 石燒就係可以自己控制生熟,如果肉質好食,都吾需要完熟晒啦?咁咪成片牛肉乾咁?到最後都唔換過比我地,我地都無再食。

刺身飯$144,正常; 但係講明”日本野” 點解吞拿魚刺身都無得選擇?同埋海膽話無貨?不過算,個飯整體都可以,其他刺身都厚切。

成餐飯唯一開心同好味就係杯啤酒🍺😅

嚟呢間餐廳完全係比呢到既好評呃左!

2020-10-14 37 浏览
叫左個魚生飯 一個和牛邊爐,魚生ok 但啲飯食落似香口膠,搭兩個把鬼沙律個碟又細完全撈唔到,結果沙律醬還沙律醬食,蟹子還蟹子食,青瓜還青瓜食依個ok 但個價錢就overpriced
叫左個魚生飯 一個和牛邊爐,魚生ok 但啲飯食落似香口膠,
魚生飯
搭兩個把鬼沙律
沙律

依個ok 但個價錢就overpriced
2020-10-11 43 浏览
驚喜日本料理完全估唔到喺旺角有一間如此精美的日本料理,首先要讚一讚呢度嘅裝修,坐位非常非常的闊落,有一排卡座,私隱度高,防疫措施做得十分之好,食得非常安心。 菜式選擇非常之多, 所以我哋主攻小食,刺身。​​石燒吉列霜降牛小排 $158​海膽(半板)$178​火炙帆立貝壽司 $52​帆立貝刺身就一般。溫泉蛋沙律🥗, 份量非常大, 沙律菜新鮮。雞軟骨外脆內軟熱辣辣。 刺身絕對值得推介,都是貴價貨。 海膽係高質嘅加拿大膽,都幾抵食。牡丹蝦超級大隻,新鮮爽脆。
驚喜日本料理

菜式選擇非常之多, 所以我哋主攻小食,刺身。​

石燒吉列霜降牛小排 $158​
海膽(半板)$178​
火炙帆立貝壽司 $52​

帆立貝刺身就一般。
溫泉蛋沙律🥗, 份量非常大, 沙律菜新鮮。

雞軟骨外脆內軟熱辣辣。

刺身絕對值得推介,都是貴價貨。
海膽係高質嘅加拿大膽,都幾抵食。牡丹蝦超級大隻,新鮮爽脆。