冇得返日本鄉下,唯有去食下「日本野」望梅止渴下~~食左當飛左吧!呢間「日本野」都幾多唔同嘅日本野食,佢地除左有我最鍾意嘅壽司同刺身之外,仲有好正嘅石燒牛,食完仲有好好味嘅壽喜燒作結,一次過可以滿足勁多願望!首先貪食嘅我叫「極上七品刺身」,貪佢樣樣野都有,每樣食少少!牡丹蝦勁大隻,赤貝好爽甜,係一個唔錯嘅體驗!食完刺身做頭盤,整返個「石燒牛」暖暖胃先,牛肉嘅紋理好靚,脂肪分布好平均,食落好緊係正啦! 大家有機會都黎思下鄉啦!
冇得返日本鄉下,唯有去食下「日本野」望梅止渴下~~食左當飛左吧!呢間「日本野」都幾多唔同嘅日本野食,佢地除左有我最鍾意嘅壽司刺身之外,仲有好正嘅石燒牛,食完仲有好好味嘅壽喜燒作結,一次過可以滿足勁多願望!

2020-10-10 38 浏览
忍咗咁耐冇出街食飯,好耐冇堂食新鮮魚生。今次第二次嚟呢度食飯,都有驚喜嘅。作為無肉不歡嘅食肉獸,今次嗌咗石燒吉列霜降牛小排,又得食又有得燒下肉,建議可以燒熟啲,肉質煙韌易入口。熱辣辣入口,肉味更加香濃多汁。吉列邊令肉嘅口感多一層次,配搭埋三款調味醬、粉,不同味道令整餐飯加添不少味道。蔥三文魚三文魚籽丼呢個丼飯值得推介,厚切三文魚片肥美又大塊,睇餐牌同現實係一樣咁吸引,一片片三文魚鋪滿整碗丼飯,質感嫩滑。三文魚籽拌米飯,入口鮮甜美味,大大粒嘅三文魚籽粒粒晶瑩通透、爽口彈牙,入口咀嚼,魚籽被咬爆,帶有鮮甜味嘅幸福感湧現,到依加都仲好記得。下面嘅日本米飯煮得剛剛好,味道也很不錯,食完呢個飯真係好滿足。雞肉大阪燒太耐無去旅行,無得去日本食大阪燒,自己整又嫌準備材料嘅工序繁複,掛住大阪燒汁嘅味道同口感,人懶唯有出去食。於是就嗌咗個大阪燒,個人覺得呢道性價比都高,雞肉份量算多,肉質鮮嫩甜美,菜夠新鮮,又切得大條,唔會整嘅熟爛,所以口感層次好足,但粉相對比出面嘅燒餅少,如果個人比較重口味,嗌多醬會更好。

蔥三文魚三文魚籽丼

雞肉大阪燒
《極上七品刺身🍣》魚生 上次同今次都一樣咁厚切啊七款刺生包括 三文魚、油金魚、牡丹蝦、帆立貝、活赤貝、八爪魚、三文魚子賣相吸引之餘 仲味道鮮甜 肉質肥美 .《石燒吉列霜降牛小排🥩》俾吉列脆皮包住的一塊塊和牛好靚 雪花分佈❄️真係好飲降霜咁厚薄適中 放上熱石板喳喳聲辣一辣兩邊就食得.《龍蝦海鮮蕃茄煱🦞🍅🍲》大大隻龍蝦 未滾已經流晒口水🤤個龍蝦鉗成隻拆出黎 肥大肉厚湯底係好濃郁既蕃茄湯 吸收龍蝦精華入面仲有冬菇金菇魚蛋旺菜 夠晒豐富 食到最尾 再落埋烏冬 濃湯烏冬完成!.仲有多款有質素小食:《和風柚子雞翼》《厚燒鰻魚玉子》《牛油果軟殼蟹卷》《和風炒野菜》

《極上七品刺身🍣》

大大隻龍蝦 未滾已經流晒口水🤤
個龍蝦鉗成隻拆出黎 肥大肉厚
湯底係好濃郁既蕃茄湯 吸收龍蝦精華
入面仲有冬菇金菇魚蛋旺菜 夠晒豐富
食到最尾 再落埋烏冬 濃湯烏冬完成!
仲有多款有質素小食:
《和風柚子雞翼》

《厚燒鰻魚玉子》

《牛油果軟殼蟹卷》

《和風炒野菜》

2020-10-09 37 浏览
今次嚟食日本嘢,見啲食評都唔錯,好吸引,食完發現真係好值,雖然人均偏高,每人一二百蚊左右,但質量真心唔錯。叫左個牛小排定食同柚子雞翼。牛小排煎得外脆內軟,口感一流,雞翼味道都正,同柚子醬好夾。
2020-10-08 105 浏览
又係食日本野過下心癮嘅時候,等了又等到我啦!點左個鍋同小食做晚餐。和牛壽喜燒配烏冬及沙律,份量雖少,但湯底唔錯,用淥完牛肉同雞蛋做烏冬湯底最正~必要追加芝士年糕呀,外層薄薄香脆,裡面煙煙韌韌,好香芝士味,超好食!仲可以追加埋刺身拼盤,包括三文魚、北寄貝、八爪魚、甜蝦,每樣兩件,$88,都幾抵~最鍾意睇住大阪燒上檯個刻,木魚絲飄下飄下,仲唔食指大動?呢個豚肉大阪燒中間好多椰菜絲,加上日式醬汁、美乃滋,點會唔好食?呢碟幾十蚊嘅和風炒野菜,有脆肉瓜、西蘭花、菇、車厘茄、木魚絲,營養夠哂豐富~食咁多滯滯地,飲埋餐飲舒服哂。有d 2人檯幾闊落舒服,有少少簡單和式裝潢,粗粗地過住心癮先~
和牛壽喜燒
芝士年糕(追加)
刺身拼盤(追加)
豚肉大阪燒
和風炒野菜
食咁多滯滯地,飲埋餐飲舒服哂。
和牛壽喜燒
芝士年糕(追加)
刺身拼盤(追加)
豚肉大阪燒
和風炒野菜
1K
2020-10-08 334 浏览
石燒吉列牛定食 $178吉列牛定食最合我心意,石燒吃法,香脆程度自己控制。吉列牛色澤鮮紅,被金黃的麵包糠包裹著,把吉列牛放在石板燒上,聽到”吱吱”聲,牛香撲鼻,十分治癒。吉列外層酥脆可口,熱燙之餘,入口脆卜卜。咀嚼時肉汁油潤、牛香四溢,啖啖純樸的牛肉濃香,再沾上甜燒汁,使人食指大動。跟配香滑溏心蛋,把蛋漿拌合米飯,加上飯素提鮮,啖啖滋味。芝士年糕 (+$28)年糕圓潤,口感脹卜卜,大口咬開軟綿綿的外皮,奶滑流心芝士傾瀉下來, “芝”味迫人,非常邪惡。三文魚刺身(+$38)三文魚滑嫰無比,十分厚切、肥美,鮮甜味道,一口氣吃了幾片! 和風柚子雞翼(+$58)和風小食,大大滋味,很喜歡柚子醬雞翼,外皮香脆,每一吋都沾滿清新的柚子醬。入口熱辣辣,咬開脆皮,內裡肉汁豐沛,加上蜜甜柚子醬,嫰滑細膩,吃後要舔舔嘴角的雞油,別有一番風味!牛油果軟殼蟹卷 $88飯卷包著鬆脆的軟殼蟹,表面鋪上木魚絲和熟透牛油果,配搭清新,加上沙律醬,口感飽滿之餘帶卜卜脆,滋味吸引。焦糖燉蛋 $58敲開厚實的焦糖表層,燉蛋入口軟嫰,香甜滑溜。把鮮甜的芒果、草莓果肉,混合燉蛋,增添甜酸莓果香氣,甜蜜味蕾。
石燒吉列牛定食 $178

芝士年糕 (+$28)

三文魚刺身(+$38)
三文魚滑嫰無比,十分厚切、肥美,鮮甜味道,一口氣吃了幾片!

和風柚子雞翼(+$58)

牛油果軟殼蟹卷 $88
焦糖燉蛋 $58
2020-10-07
  • 石燒吉列霜降牛小排定食
  • 芝士年糕
  • 和風柚子雞翼
  • 焦糖燉蛋
2020-10-07 36 浏览
我們4人,食了咖哩豬和咖哩牛肋條烏冬,熱辣辣,好大碗,好好味。吉列豬脆,牛肋就有少少韌,但$60係ok嘅。另外兩個壽司定食,都不錯,有好嘅溫泉蛋,豬骨湯烏冬,麵豉湯,5伴壽司(油甘魚/三文魚/玉子/八爪魚/北寄貝,加3件加州卷,好飽。$78重有88折,真係好抵食。至於餐廳環境,都新淨,啲位都闊落,我地坐卡位,舒服,枱與枱之間都遠,所以唔使用張膠板隔住,開心好多!餐牌有個不是套餐的石燒牛肉,下次一定試,隔離枱燒到香噴噴,好。
嘅溫泉蛋,豬骨湯烏冬

2020-10-07
2020-10-07 35 浏览
係日本野呀因為呢個疫情,我都好耐冇約朋友出街食飯。見呢排個確診數字下降左,就忍唔住約朋友出嚟聚下舊。今次我哋食好啲,去咗間平時唔捨得去嘅日本餐廳。我哋都嗌咗好多嘢食得好夠飽刺身都算幾多,片片都好厚肉。我哋太肚餓啦,每人叫咗一個鍋。一個壽喜燒同一個蕃茄龍蝦鍋,啲龍蝦啖啖肉,真係好耐冇食過啦!我就最愛芝士年糕,水信玄餅都幾特別,甜甜地嘅好欣賞佢個刺身set得好靚,同朋友見到即刻哇_~估唔到平日夜晚都咁多人嚟食,可能大家真係太掛住出街食嘢嘅日子啦埋單都算抵呀
係日本野呀

食得好夠飽

好欣賞佢個刺身set得好靚,同朋友見到即刻哇_~

埋單都算抵呀
2020-09-29
2020-10-04 52 浏览
一試難忘,包後悔牛無牛味,雖然價錢唔貴,但都肯定令人失望。壽司飯超軟,剌身係百佳級數。鰻魚玉子燒既鰻魚超細超孤寒都算,仲要超咸,擺唔到落口。難得疫情下同朋友相聚,十分失望既一餐
一試難忘,包後悔

鰻魚玉子燒既鰻魚超細超孤寒都算,仲要超咸,擺唔到落口。
難得疫情下同朋友相聚,十分失望既一餐
2020-09-28 2454 浏览
位於旺角的日本野,是一間深受年輕人喜愛的日本料理餐廳。該樓層有兩間餐廳,屬於同一集團,左邊是日本菜,右邊是西餐,兩間一樣受歡迎。當日光顧,人頭湧湧,單是排隊等候檢查體溫,已花了十分鐘的時間,非常誇張呀。裝修走日系風格,用上大量木系家品,形造出簡約風格。更設有寬闊的卡位,四至六人同座也不會擠逼,適合朋友相聚呀。日本野提供大量不同種類的日式美食,如:招牌的石燒牛、丼飯、壽司、刺身、大阪燒和各種小食,價格合理,份量頗多,適合學生和年輕一族光顧呢。石燒吉列霜降牛小排 $178石燒吉列霜降牛小排,當然要試一試 牛小排已預先炸過,有一層甘香香脆的吉列皮,包裹著色澤鮮紅的牛肉,但實物跟餐牌上的圖片不太一樣。服務員建議煎久一些,令脂肪溶化,會更為美味。但當天我的牛小排頗靭,無論是煎一會兒,還是煎很久,依然咬不開,有點失望呀。和風柚子雞翼 $58和風柚子雞翼,雞翼隻隻飽滿,厚肉肥大,外皮炸得香脆,沾上柚子醬好好吃。但餐牌上寫有5隻雞翼,呈上時只有4隻,不知為什麼呢。厚燒鰻魚玉子 $38 玉子燒一向是我的最愛,煎至微焦的蛋皮,配上香甜鰻魚,配搭完美。 自選海鮮丼 $128 除了基本的丼飯,客人更可自選配搭
位於旺角的日本野
,是一間深受年輕人喜愛的日本料理餐廳。

日本野提供大量不同種類的日式美食
,如:招牌的石燒牛、丼飯、壽司刺身、大阪燒和各種小食,價格合理,份量頗多,適合學生和年輕一族光顧呢。

石燒吉列霜降牛小排 $178

和風柚子雞翼 $58

和風柚子雞翼,雞翼隻隻飽滿

厚燒鰻魚玉子 $38

玉子燒一向是我的最愛
,煎至微焦的蛋皮,配上香甜鰻魚,配搭完美。

自選海鮮丼 $128

除了基本的丼飯,客人更可自選配搭,客製化的服務,更得我歡心。我點選 蟹棒、蟹籽、油甘魚和三文魚,色彩鮮艷。可惜當晚沒穴子供應,令丼飯有點失色啦。
2020-09-22
2020-09-26 62 浏览
今日約咗朋友食飯, 佢話去食日本嘢, 喺銀城廣場樓上鋪餐廳, 名字真係叫 日本嘢, 真係搞鬼!呢度環境又唔錯喎, 日式木系裝修, 好有日本居酒屋feel!嗰晚好多人幫襯, 全場爆滿!刺身拼盤跟晚餐追加88蚊, 有三文魚、甜蝦、北寄貝、八爪魚。三文魚厚切肥美, 油脂豐盈。甜蝦鮮甜爽口。北寄貝煙韌有嚼口。雞肉大阪燒大阪燒內裏充滿大量雜菜和雞肉, 清爽健康, 口感豐富, 加埋木魚和沙律醬一齊食, 酸酸甜甜十分開胃。和牛壽喜燒和牛厚身切片, 肥瘦分明, 油脂甘香肉質鮮甜有牛尾。壽喜燒湯底鹹中帶甜, 加上雜菜雞蛋和烏冬一齊食, 回味無窮!鰻魚炒飯炒飯有切粒鰻魚, 炒得鑊氣唔油膩, 鰻魚醬油深入炒飯, 非常入味, 軟熟煙韌, 令人愈食愈想食!分量頗多, 很有飽足感!隨餐附送沙律/麵豉湯 +飲品, 的確豐富抵食!

刺身拼盤

雞肉大阪燒

鰻魚炒飯

隨餐附送沙律/麵豉湯 +飲品, 的確豐富抵食!

• 雞肉大阪燒
  • 和牛壽喜燒
  • 刺身拼盤
2020-09-24 59 浏览
.去日本野🇯🇵食日本野🤣🤣希望生活可以慢慢回復正常😕快啲可以去旅行✈️可以去食好多好多野🥰好掛住日本嘅刺身🤩和牛.........好多好多野都想食...•龍蝦海鮮番茄鍋🍅足料之選+濃郁番茄湯加埋烏冬...啲湯好味到可以飲哂.•刺身拼盤🐙🦐🐟甜蝦同八爪魚唔錯....•炭燒牛舌🐮再燒香啲會更好.•海膽🌊夠哂鮮甜..但如果份量多啲就好了.•赤貝壽司🍣赤貝好爽口...但飯太實🙈
去日本野🇯🇵食日本野🤣🤣
•龍蝦海鮮番茄鍋🍅
足料之選+濃郁番茄湯加埋烏冬...啲湯好味到可以飲哂
刺身拼盤🐙🦐🐟
甜蝦同八爪魚唔錯...
•炭燒牛舌🐮
再燒香啲會更好
•海膽🌊
夠哂鮮甜..但如果份量多啲就好了
•赤貝壽司🍣赤貝好爽口...但飯太實🙈
2020-09-21 55 浏览
最近突然間好想食日本嘢所以決定咗一定要去食餐好嘅~慰勞一下最近努力辛勞工作的自己!由於突然間想食燒肉~因此決定點左一個石燒霜降牛小排~牛花分布均勻,一睇就知係品質上乘嘅牛肉,一開始店員會為你提供石板!大家記住要燒紅左個石板先好放牛肉啊!咁樣係最有效鎖住牛肉的肉汁~肉質細嫩,肉味濃郁!配上附送的白飯~一啖牛肉一啖飯!簡直是食肉達人的福音~蔥三文魚三文魚籽丼:所有嘢就係三文魚~三文魚同三文魚~鍾意食三文魚嘅寶寶係絕對唔可以錯過!一大口放入口中的時候,三文魚籽在口中爆發~爆出來的鮮味深入飯和三文魚裏面!令人一口接一口!水信玄餅:搭配黑糖漿、黃豆粉、冰冰涼涼吃真是非常美味啊⋯⋯大家一定要食呀

由於突然間想食燒肉~

2020-09-20 37 浏览
疫情左咁耐係時候出嚟食返餐好嘅~今日我喺呢間餐廳近近地就喺旺角銀城上面!啱晒放工約老公仔出嚟行吓~由於今日好想食刺身所以決定去日本野~齋睇個名就知道係食咩㗎啦!首先叫咗蟹籽沙律:作為前菜我想講呢個都未免太抵食!大量鮮甜的蟹棒~洶湧的蟹籽~再加上爽脆而且滿滿的青瓜絲!簡直100分極上七品刺身~一放上枱面嘅時候即時覺得物超所值!隻牡丹蝦絕對大過我一隻手掌!而且食落去鮮味極濃~牡丹蝦的甜味喺口腔裏面爆開~好正正⋯⋯三文魚入口即溶,而且極度有口感,冇錯係厚感😆真係好厚㗎~~海膽亦都是水準之上,鮮甜鮮甜最啱就係用紫菜包住嚟食啦!炭燒牛舌串:簡單的調味,配上純熟啱啱號的炭燒技巧!幸福就是這麼簡單。香噴噴而且滿口油花+上彈力的口感!
放工約老公仔出嚟行吓~

海膽亦都是水準之上,鮮甜鮮甜最啱就係用紫菜包住嚟食啦!

2020-09-20 9 浏览
今日同朋友一齊去食日本野,呢度既裝修真係有日式感覺餐牌上既款式都好岩香港人口味,我地叫左一個石燒降霜牛小排$148+18日本米飯,比個爐自己燒牛小排,想要幾熟都可以,非常好味燒完吾會太乾,再食左一個温泉蛋和風燒牛肉丼$158,蛋汁滲透啲落飯加埋牛肉香味,正,食多一個和牛壽喜燒$188配烏冬或飯,一鍋上,湯裡有牛肉,豆腐,冬菇,金菇,菜,加埋烏冬味道清甜,最後仲叫左龍蝦海鮮蕃茄鍋$198可配飯或烏冬,鍋裡面有龍蝦,蜆豆腐,冬菇,菜,龍蝦同蜆都好鮮甜,加埋烏冬落啲蕃茄湯度簡直超好味,再加一個柚子雞翼 (五隻)$58熱辣辣的雞翼非常香脆,估唔到配柚子汁噤夾
今日同朋友一齊去食日本野,呢度既裝修真係有日式感覺

餐牌上既款式都好岩香港人口味

,我地叫左一個石燒降霜牛小

,湯裡有牛肉,豆腐,冬菇,金菇,菜,加埋烏冬味道清甜,

)$58熱辣辣的雞翼非常香脆,估唔到配柚子汁噤夾

• 石燒霜降牛小排