① 印弟安慢煮泰式雞 $68② 慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁 $98主食竟然無得揀白飯,只有稻庭烏冬及冷蕎麥麵二選一,另外套餐仲有沙律三選一以及冷盤二選一。沙律試了芝麻醬秋葵及柚子紫薯青蘋果沙律,前者正正常常,紫薯雖然食唔出柚子味,但又幾好味,仲有粒粒蘋果,口感幾豐富。冷盤山葵八爪魚及蒜味墨魚仔都無乜特別,中規中矩的日式小食。主菜個泰式雞根本係普通煎雞扒配泰式辣醬,雞肉仲有少少柴。封門柳就賣相好啲,味道亦好食啲,但價錢差唔多貴一半,性價實在比唔算高。至於主食果兩款都正常,昆布木魚湯頗為清淡,蕎麥麵唔算冷麵,加$8配隻醬油蛋感覺良好。.一個套餐竟然無跟飲品,配熱茶或汽水都要加$6。算吧,反正無意欲有下次。

① 印弟安慢煮泰式雞 $68
② 慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁 $98

冷盤山葵八爪魚及蒜味墨魚仔都無乜特別,中規中矩的日式小食。

2023-01-26 35 浏览
返香港食第一餐當然要食日本野,仲適應緊時差緊係食啲簡單又易入口既comfort food啦,日式家常便飯就最適合!黎到黃埔附近既日嚐食中午,餐廳外面係日式清新木條風格,入到去雖然細細既鋪頭但坐滿人,檯面放滿一小碟一小碟既日式料理,好期待。坐低用QRcode 下單方便快捷,午餐套餐有小食,主餐,烏冬或蕎麥面,仲有飲品。第一份揀左銀雪魚西京燒,配豬骨湯烏冬,仲有西柚紫薯沙律。銀雪魚皮脆肉滑,白雪雪既魚柳好入味,係日式甜甜哋既味道,配啖滑嘟嘟既烏冬好味道。不過真係有啲多骨,食既時候要好小心。第二份係BBQ鴨胸肉配木魚清湯烏冬,BBQ醬濃味鴨胸肉嫩口,木魚湯簡單食完舒服。怕烏冬唔夠味可以追加明太子,會用小碟另上,配烏冬好正。

怕烏冬唔夠味可以追加明太子,會用小碟另上,配烏冬好正。

2023-01-26
2023-01-21 64 浏览
來一頓日式家庭小確幸真的是滿滿幸福感,在紅磡新開的日式小店,像是日本媽媽為你親手做的飯簡約木系裝修,慢煑日式家庭料理,我們揀選了自選套餐主食二選一(稻亭烏東/蕎麥麵)湯底(只限烏東 四選一: 昆布木魚湯/豬骨濃湯/和風牛骨湯/韓風豬骨湯)季節沙律 三選一 (柚子紫薯青蘋果沙律/芝麻醬秋葵/韓式涼拌青瓜)自選冷盤 二選一 (山葵八爪魚/蒜味墨魚仔)銀鱈魚西京燒套餐西京燒煎得香脆,皮脆肉香,肉質細嫩,用簡單的味噌醬醃後,更加鮮味,稻亭鳥東非常彈牙,湯底是昆布木魚湯好清甜,追加醬油蛋伴食更顯風味,冷盤蒜味墨魚仔好鮮味,柚子紫薯青蘋果沙律整成球狀,清新味道香甜慢煑封門柳配自家製雜菌燒计慢煑封門柳肉質軟稔,呈粉紅色好juicy ,蕎麥麵幾爽滑,追加明太子更加鮮甜,配涼拌青瓜好清新,冷盤更有山葵八爪魚棒棒餃子餃子煎得脆卜卜,甘香脆口百香果梳打及紫色世界味道香甜及打卡一流

簡約木系裝修,慢煑日式家庭料理,我們揀選了自選套餐

主食二選一(稻亭烏東/蕎麥麵)
自選冷盤 二選一 (山葵八爪魚/蒜味墨魚仔)

銀鱈魚西京燒套餐

慢煑封門柳配自家製雜菌燒计

棒棒餃子
餃子煎得脆卜卜,甘香脆口

百香果梳打及紫色世界
味道香甜及打卡一流

新開張的日式料理小店🥰 餐廳裝潢呈簡約日系風,以木色為主調,環境休閒舒適,適合二人約會🥂 店員服務態度很好🤗食物方面主打日式蕎麥麵及湯烏冬定食,價錢中等,食物質素高,擺盤精緻 適合打卡,製作有誠意,值得一試👍🏻 餐廳好受街坊歡迎,但座位少,需要排隊稍候🙆🏻‍♀️晚市二人消費:$300 🫧不設加一服務費🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅🐟銀鱈魚西京燒套餐 ($118)✨配柚子紫薯青蘋果沙律、山葵八爪魚、和風牛骨湯稻庭烏冬 加配醬油蛋 (+$8)推薦,好有驚喜!銀鱈魚肉質非常嫩滑,油份豐富卻不膩口,配搭香甜醬汁一流🤤 烏冬爽滑彈牙 煙韌掛湯,湯底濃稠 牛肉味香濃而不鹹,混入醬油蛋味道昇華😚 🥩慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁 ($98)✨配柚子紫薯青蘋果沙律、蒜味墨魚仔、韓風豬骨湯稻庭烏冬 加配醬油蛋 (+$8)慢煮封門柳肉質軟嫩,牛味濃郁,搭配自家製醬汁更突出牛肉香味🤤 烏冬爽滑彈牙 煙韌掛湯,湯底濃稠 香濃而不鹹,混入醬油蛋味道昇華😚 𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌🥟棒棒餃子 (+$38/5件)✨煎餃外皮香脆,好好味🥰 豬肉餡料內含雞軟骨,口感很不錯👍🏻𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌🍹紫色世界 (+$15)✨碟

晚市二人消費:$300 🫧不設加一服務費🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

𝑭𝒐𝒐𝒅
🐟銀鱈魚西京燒套餐 ($118)✨
配柚子紫薯青蘋果沙律、山葵八爪魚、和風牛骨湯稻庭烏冬
加配醬油蛋 (+$8)

🥩慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁 ($98)✨
配柚子紫薯青蘋果沙律、蒜味墨魚仔、韓風豬骨湯稻庭烏冬
加配醬油蛋 (+$8)

𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌
🥟棒棒餃子 (+$38/5件)✨
煎餃外皮香脆,好好味🥰 豬肉餡料內含雞軟骨,口感很不錯👍🏻

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
🍹紫色世界 (+$15)✨
碟豆花梳打清新解膩,很不錯🥰

🍹花花世界 (+$15)✨
櫻花玫瑰梳打配上寒天晶球,甜度適中,很不錯🥰
2023-01-19 40 浏览
早前我地試過日嚐既外賣,被佢既質素驚艷到😍最近係紅磡開左新分店,我地趁呢個機會試下佢, 叫左以下食物:🍱慢煮挪威三文魚$1️⃣0️⃣8️⃣ (+$8️⃣明太子)套餐包括主食,前菜x2 ,可配蕎麥麵/烏。三文魚幾嫩滑,惟份量比較少。個人喜歡山葵八爪魚,少少wasabi既刺鼻感,正。 蕎麥麵淋上麻油,我比較喜歡配蕎麥麵汁。🍱慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁 $9️⃣8️⃣ (加底+$8️⃣)上次我哋食外賣正係俾呢款套餐驚艷左,今次再encore。隔離位話今次燒熟左,比較鞋口。燒汁幾濃郁,連埋磨菇一齊食,好香~佢既前菜有韓式青瓜& 山葵八魚爪。個人唔太鍾意青瓜個汁,唔多夾。🥟棒棒餃子$3️⃣8️⃣餃子皮薄,正~餡料係雞軟骨同豬肉,感覺冇咁Heavy🥤飲品(+$1️⃣0️⃣/+$1️⃣5️⃣)我哋分別叫左薑母茶&百香果梳打。味道唔會過甜,唔錯👍
🍱慢煮挪威三文魚$1️⃣0️⃣8️⃣ (+$8️⃣明太子)
🥟棒棒餃子$3️⃣8️⃣
餃子皮薄,正~餡料係雞軟骨同豬肉,感覺冇咁Heavy
🥤飲品(+$1️⃣0️⃣/+$1️⃣5️⃣)
我哋分別叫左薑母茶&百香果梳打。味道唔會過甜,唔錯👍
2023-01-14 57 浏览
前排見好多人介紹呢間位於大角咀嘅小店,近日更喺紅磡開咗分店💞 佢哋採用木系日式風為設計,主打多款慢煮烹調定食料理,有黑毛豬、封門柳、三文魚等等,同時亦可加配其他特色小食、配菜同飲品~ 擺盤精緻,價錢合理,想念日本嘅不妨拜訪一吓🥰全日套餐包括主食、季節沙律、同自選冷盤~ 封門柳呈現粉紅色,經慢煮後肉質十分軟嫩,輕輕一咬就化開,入口即溶,搭配自家製雜菌燒汁更能突出肉嘅香味🐮黑毛豬同樣軟熟,肥膏唔多,食落淡淡肉,仲帶微微嘅焦香,搭配酸酸地嘅肉桂蘋果蓉令到豬肉多咗份清甜嘅味道🐷主食要咗稻庭烏冬同蕎麥麵各一,前者麵條較扁身,香滑彈牙,湯底四選一,昆布木魚湯味道清甜,感覺冇咁油膩~ 個人就更喜歡後者,蕎麥麵本身加咗麻油但會再附上豉油汁,入口冰涼,麻油香氣十足!另外一定要追加醬油蛋同明太子呀🥺 撈埋一齊令到成個層次昇華咗!季節沙律揀咗柚子紫薯青蘋果沙律同韓式涼伴青瓜,而前菜就要咗山葵八爪魚同蒜味墨魚仔😍 四款都各有千秋,味道貼近當年去日本食到嘅感覺😎 最後心思思加多咗兩款小食試試,千層塔玉子燒比較偏關東地區嘅做法,口感紮實,帶點彈性,蛋香濃郁、棒棒餃子有成五件,外皮脆脆地,有微焦效果,內餡有爽脆嘅雞

季節沙律揀咗柚子紫薯青蘋果沙律同韓式涼伴青瓜,而前菜就要咗山葵八爪魚同蒜味墨魚仔😍 四款都各有千秋,味道貼近當年去日本食到嘅感覺😎 最後心思思加多咗兩款小食試試,千層塔玉子燒比較偏關東地區嘅做法,口感紮實,帶點彈性,蛋香濃郁、棒棒餃子有成五件,外皮脆脆地,有微焦效果,內餡有爽脆嘅雞軟骨配以軟滑嘅豬肉,食完感覺好滿足🤩

紅磡有很多美食儍媽揀了這間主打慢煮烹調的日式料理小店日式簡約木系設計,感覺很舒服午餐時段有 8 款可以自選配搭的全日套餐價錢由 HK$58 - HK$118包了一款主食、季節沙律和自選冷盤,可以配冷蕎麥麵或湯烏冬也可以加配飲品 ~~儍媽點了客 ... 慢煮黑毛豬配肉桂蘋果蓉配稻庭烏冬〈HK$78〉加配了杯 ... 凍冬瓜茶〈+HK$10〉大大杯,清甜滋潤,裡面仲有冬瓜蓉 ~~季節沙律 ... 芝麻秋葵自選冷盤 ... 山葵八爪魚慢煮黑毛豬帶點焦香,肉質軟嫩配上香甜的肉桂蘋果蓉一起食可以中和油膩感,清新又開胃烏冬有四款湯底揀,昆布木魚湯、豬骨濃湯、和風牛骨湯或韓風豬骨湯儍媽揀了昆布木魚湯稻庭烏冬〈+HK$8〉追加醬油蛋爽滑的稻庭烏冬配上濃郁醬油香的蛋汁,更滋味追加了份小食 ... 棒棒餃子〈+HK$38〉一客有 5 隻,煎至香脆,皮薄餡多好鍾意裡面的雞軟骨,彈牙有口感 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
紅磡有很多美食
儍媽揀了這間主打慢煮烹調的日式料理小店
日式簡約木系設計,感覺很舒服
午餐時段有 8 款可以自選配搭的全日套餐
價錢由 HK$58 - HK$118
包了一款主食、季節沙律和自選冷盤,可以配冷蕎麥麵或湯烏冬
也可以加配飲品 ~~
加配了杯 ... 凍冬瓜茶〈+HK$10〉
大大杯,清甜滋潤,裡面仲有冬瓜蓉 ~~
季節沙律 ... 芝麻秋葵
自選冷盤 ... 山葵八爪魚
慢煮黑毛豬帶點焦香,肉質軟嫩
配上香甜的肉桂蘋果蓉一起食可以中和油膩感,清新又開胃
儍媽揀了昆布木魚湯稻庭烏冬〈+HK$8〉追加醬油蛋
爽滑的稻庭烏冬配上濃郁醬油香的蛋汁,更滋味
追加了份小食 ... 棒棒餃子〈+HK$38〉
一客有 5 隻,煎至香脆,皮薄餡多
好鍾意裡面的雞軟骨,彈牙有口感 ~~
2023-01-13
  • 慢煮黑毛豬配肉桂蘋果蓉
  • 冬瓜茶
2023-01-13 61 浏览
好似在大角咀很出名的日嚐,來到紅磡開分店,見到很多ig post都吹捧,那我就來試一試~餐廳細細間,我們差不多一點到,在前一個就要等位了。原來用qr code下單的,全日套餐選擇不算很多。我們叫了:慢煮法國鴨胸配枷子BBQ醬 $68印第安慢煮泰式雞 $68🥺泰式雞的意思是加了泰式雞醬,不太特別。豚肉生薑燒 $68🥺吃不到生薑味,只有醬汁味看照片很似不錯,但味道卻平凡了點。套餐可選:稻庭烏冬/蕎麥麵(冷)🥺蕎麥麵是不冷的,常溫吧~原來拌了很多麻油,個人不太喜歡,吃到見碗底就見到很多油了…季節沙律😋柚子紫薯青嶺果沙律~造型是個紫色波波,味道很好,入面有蘋果粒粒幾清新。芝麻醬秋葵~🤪韓式涼拌青瓜~青瓜切成粒粒感覺很小家,一小碟有十幾粒可能也不到兩片🙈山葵六爪魚/蒜味墨魚仔😋兩款都不錯的,wasabi不辣飲品要加$6以上,我們選了最普通的熱茶:桂花烏龍茶、茉莉花茶原來只是茶包沖出來的,請店員加熱水時面口不太友善,可能只有她一個侍應做得很累吧。⭐️欣賞餐廳lunch time沒有加一服務費,自助下單也真的沒有很熱心的服務😹⭐️普通食個lunch是可以的

我們叫了:
慢煮法國鴨胸配枷子BBQ醬 $68
印第安慢煮泰式雞 $68
🥺泰式雞的意思是加了泰式雞醬,不太特別。
豚肉生薑燒 $68
🥺吃不到生薑味,只有醬汁味
看照片很似不錯,但味道卻平凡了點。

套餐可選:
稻庭烏冬/蕎麥麵(冷)

季節沙律
芝麻醬秋葵~

山葵六爪魚/蒜味墨魚仔
😋兩款都不錯的,wasabi不辣

飲品要加$6以上,我們選了最普通的熱茶:
桂花烏龍茶、茉莉花茶

⭐️普通食個lunch是可以的
2023-01-12
2023-01-11 38 浏览
對很多人來說,提到日本料理都離不開刺身、壽司。但今天特別想吃家常料理,所以與朋友鎖定了這間「日嚐」去享受一下日本的「日常」菜!之前已經去過呢間既大角咀店食,紅磡店既裝修風格同大角咀一樣都是以木系為主,就算店面不大,在周圍石屎森林包圍下仍然別樹一格。餐廳菜式主要以慢煮日本料理為主,全日套餐最平$58起,有齊主食、沙律同冷盤,相當抵食!晚市二人套餐($258)同朋友選了晚市四宮格二人套餐,內有兩款肉類、兩份主食、北海道帶子及磯燒飽魚(每人一份)、兩份季節沙律和兩杯飲品慢煮封門柳配自家雜菌燒汁以前曾經聽朋友講過封門柳是控制橫膈膜的肌肉,肉味是整隻牛最濃厚,所以基本上無論點煮都好味,而又因為封門柳一大特色係油份少,用慢煮烹調是最適合不過。經慢煮後的封門柳軟腍,每塊都見到入面係細嫩既粉紅色,搭配自家製雜菌燒汁突顯了封門柳獨有的甘甜,非常有特色。慢煮法國鴨胸因為平時家母成日會拎凍肉鋪$12一舊既鴨胸煮餸所以對鴨胸冇咩好感,但這個慢煮鴨胸真心可以令我以後對鴨胸改觀!慢煮令本來粗糙的鴨肉變得嫩滑,油脂豐富但不會太膩,也不會很蘇,只有鴨香濃濃的滲透整個口腔,令人驚艷。稻庭烏冬及蕎麥麵烏冬有四款湯底,我選
對很多人來說,提到日本料理都離不開刺身壽司。但今天特別想吃家常料理,所以與朋友鎖定了這間「日嚐」去享受一下日本的「日常」菜!之前已經去過呢間既大角咀店食,紅磡店既裝修風格同大角咀一樣都是以木系為主,就算店面不大,在周圍石屎森林包圍下仍然別樹一格。

晚市二人套餐($258)

慢煮封門柳配自家雜菌燒汁

慢煮法國鴨胸

稻庭烏冬及蕎麥麵
烏冬有四款湯底,我選了豬骨湯底,吃一碗騰騰的湯烏冬實在是冬天的小確幸!稻庭烏冬麵條呈扁長形,口感幼滑。朋友點了蕎麥麵,蕎麥面的蛋白質比較豐富,脂肪含量卻很低,所以一直是大家公認的健康食品,做冷麵特別好吃,咬起來有勁道,推薦必加一顆醬油蛋黃!自製鹹香甜美的醬油漬生蛋黃,直接拌在上面吃,吃起來爽口開胃,回味無窮!

北海道帶子及磯燒飽魚
帶子同飽魚都輕輕燒過,燒汁帶出海產的鮮味,咬下去非常有彈性,鮮嫩多汁,爆Juicy!
北海道帶子

另外不得不讚餐廳的餐具擺盤都別具心裁,既單簡又精緻,令人用餐其間也賞心悅目!
2023-01-09
北海道帶子
  • 慢煮封門柳
  • 慢煮法國鴨胸
2023-01-10 57 浏览
大角咀人氣日式定食「日嚐」主打精緻日系家庭式定食菜款,第二分店上年11月已進駐紅磡,由黃埔站出發步行大約5-8分鐘就到,日式小木屋小店座位不多,檯面剛好放上兩客定食餐盤,QR code落單,良心小店價錢十分實惠。 🍱八款套餐全日價錢由$58至$118,包括主食(麵/烏冬)、湯底、季節沙律及自選冷盤。👉🏼主食麵底二選一、烏冬湯底四選一包括昆布木魚湯、豬骨濃湯、和風牛骨湯及韓風豬骨湯👉🏼季節沙律三選一,柚子紫薯青蘋果沙律/芝麻醬秋葵/韓式涼拌青瓜, 軟滑薯蓉香口感清新,充滿柚子香及蘋果肉粒,開胃之選。👉🏼冷盤二選一,山葵八爪魚/蒜味墨魚仔。另有加購五款小食選擇,呢兩款值得推介:🐟慢煮火炙三文魚 $78、🦪北海道火炙帶子$78本身諗住小食有點貴價,但原來落足心機火炙,三文魚二人Share 份量都好夠,淋上惹味麻醬汁畫龍點晴。北海道生食用火炙帶子半生熟軟綿新鮮,火喉剛剛好,特別要一提一個指定動作,就係加$8 醬油蛋🍳/明太子除左打卡靚到不得了,亦增加左不少口感味道,所以Why not both,另外大食男士可以選擇加底,一定飽到叔叔不行了!🥩慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁 $98推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️封

大角咀人氣日式定食「日嚐」主打精緻日系家庭式定食菜款,
日式小木屋小店座位不多,檯面剛好放上兩客定食餐盤,
QR code落單,良心小店價錢十分實惠。
軟滑薯蓉香口感清新,充滿柚子香及蘋果肉粒,開胃之選。
👉🏼冷盤二選一,山葵八爪魚/蒜味墨魚仔。

另有加購五款小食選擇,呢兩款值得推介:
🐟慢煮火炙三文魚 $78、🦪北海道火炙帶子$78
本身諗住小食有點貴價,但原來落足心機火炙,
三文魚二人Share 份量都好夠,淋上惹味麻醬汁畫龍點晴。
北海道生食用火炙帶子半生熟軟綿新鮮,火喉剛剛好,

特別要一提一個指定動作,就係加$8 醬油蛋🍳/明太子
另外大食男士可以選擇加底,一定飽到叔叔不行了!

🥩慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁 $98
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
封門柳慢煮約五成熟,肉質軟淋有肉味,慢煮好處係保留左肉質軟熟度,
調味決係自家製雜菌燒汁作
配上冷食蕎麥麵份量十足,麵條口感較為粉身,入口較為爽口,
拌勻醬油蛋已好有味道,沾上附上的蕎麥麵汁會較滑溜。

🐟銀鱈魚西京燒稻庭烏冬 $118
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
滑溜魚肉微甜帶鹹香,魚皮微脆,油脂豐富,餸飯一流。
朋友選左烏冬,揀左豬骨濃湯烏冬湯底,
烏冬掛蛋汁的效果更特出,就咁睇都知係滑溜無比。

🍹特飲可以跟餐價加配,無論係菠蘿特飲定係花花世界都甜得恰當,
花花世界底層還有椰果珠的咬口感,解渴又過癮。

同場還有晚市套餐四宮格/九宮格,係特尚級讓你食到哂全間小店的款式,
貪心嘅朋友仔可以一試。
整體款式味道多元化令人滿意,小店坐位空間較狹窄,
多一點禮讓及耐性是基本常識,
雖然話離地鐵站都有一段距離,但紅磡街坊已十分捧場,值得一試!👍🏼

👅美味: 9️⃣ 😮驚喜: 8️⃣
✨環境: 8️⃣ 💆‍♂️服務: 8️⃣
💡性價: 9️⃣ 🐽飽肚: 9️⃣
💫回頭: 8️⃣ 👍推薦: 8️⃣
走到黎食肆臨立既黃埔 搵到呢一間日常料理小店🍱晚飯時間 大排長龍 眼見門口已經有數十人排隊等候😲店舖以日系和風設計 枱枱凳凳都用上木製傢俱🪑但由於位置實在有限 大家就唯有親密啲😂係食物上 主打自家料理定食 用上秘製湯底/醬料去調配🧂有唔同煮法既肉類同魚類選擇 款款都各有特色🥓每個套餐除咗主菜 亦都會有季節沙律 冷盤同麵食🍜➷🪐 銀鱈魚西京燒套餐今次我就揀咗我比較少係料理上會食既銀鱈魚🐟而西京燒呢個醬汁同銀鱈魚既配搭亦都係最常見最夾😍麵食揀咗和風牛骨湯稻庭烏冬 湯底有4款可以選擇👍🏼由清清地既木魚湯到濃味啲既豬骨湯都有 總可以岩到你口味如果想食得再特別啲 記得要追加埋佢既醬油蛋🥚可以係平凡既烏冬上再增添蛋香😋別有一番風味沙律係韓式涼伴青瓜🥒味道唔會太重 依然保留青瓜既清新再配上有一點刺激感既山葵八爪魚🐙兩者作為前菜都唔錯👍🏼到咗主角銀鱈魚 基本上肉質都係偏向滑溜佢既醬汁唔會太咸 食完唔會口渴 可以的話個汁可以再多啲🤏🏼§🪐 印第安慢煮泰式雞套餐岩先揀咗烏冬 所以呢個餐就揀冷蕎麥麵🤣同樣地都係追加咗醬油蛋 今次既味道會更加突出😋因為無湯浸住 蛋汁就可以掛到每條麵上 蛋香更重👍🏼沙律係柚子紫
走到黎食肆臨立既黃埔 搵到呢一間日常料理小店🍱

和風牛骨湯稻庭烏冬
冷蕎麥麵
柚子紫薯青蘋果沙律
2023-01-02 194 浏览
本人今天放假, 本來想搵一間好食嘅餐廳享受一下, 豈料不幸惠顧一間整體表現差勁的日本餐廳。本人叫了一個慢煮泰式雞套餐, 當食物上菜後, 才發覺份量少得離譜, 食物質素極低, 服務員態度有待改善。食物方面, 蕎麥麵一夾就散完全冇過冷河失敗, 啲雞一咬落去一食就知用啲燒汁掩蓋白烚雞失敗, 蕎麥面嗰個汁用出前一丁原味味精加麻油失敗中嘅失敗。當時嘅心情, 就好似蕎麥麵食到一半突然唔想食, 即刻起身走人去隔離滿XX食。真係衰啲講句, 我喺樓下7XX, 買包蕎麥麵加鰹魚汁自己煮, 仲好食過佢呢啲hea住嚟煮仲要貴仲要唔好食嘅日本套餐。服務方面, 服務員態度有待改善。人哋入嚟攞外賣, 服務員竟然答番人:「本來要等15分鐘,你咁快過嚟冇得攞住」同埋呢間舖只係收現金唔收八達通/支付寶/信用卡, 習慣用電子方式付費嘅朋友, 請三思。環境方面, 都還可以, 但是坐的空間有限, 目測有十個位以上。裝修的確引人入目, 但大家千祈唔好畀外表呃到, 全部嘢淨係得個樣, 言過其實。大家可以親臨貴店嘗試一下, 因為有好多實際情況本人未能盡錄, 相信親自體驗更有說服力, 謝謝各位。

2023-01-02
庆祝纪念
除夕
用餐优惠
試食活動
2023-01-01 105 浏览
大角咀既日式家庭料理「日嚐」喺紅磡有新店喇🎉位置都幾方便由黃埔站行5分鐘就到,裝修仍然保持木色家庭風,簡單又舒適!銀雪魚西京燒$118我對西京燒係情有獨鍾既,微微甜味同魚肉好夾,銀雪魚又夠滑🤭今次要左蕎麥麵,追加左一隻醬油蛋(+$8),醬油蛋絕對係變成主角😬柚子紫薯青蘋果沙律比較特別,酸酸甜甜都幾開胃🤭慢煮法國鴨胸配柚子BBQ醬$68鴨胸用慢煮方法處理,肉質都幾嫩😌用甜甜地既柚子BB醬,一咸一甜解左既油膩🙂烏冬都係追加左醬油蛋,用黎撈烏冬好正😍心思思加份玉子燒,有點小驚喜,因為係咸咸地唔甜架‼️兩份套餐都加配特飲都唔錯,白桃乳酸梳打比較啱我口味!

銀雪魚西京燒$118

慢煮法國鴨胸配柚子BBQ醬$68
鴨胸用慢煮方法處理,肉質都幾嫩😌

心思思加份玉子燒,有點小驚喜,因為係咸咸地唔甜架‼️

兩份套餐都加配特飲都唔錯,白桃乳酸梳打比較啱我口味!
慢煮封門柳配自家製野菌燒汁 💰98主食🍽封門柳嫩嘅,邊邊位有啲焦脆🤤但牛味唔重🤷🏻‍♀️個野菌燒汁其實就似濃版kfc蘑菇汁,配飯食應該會夾啲,就咁食少咸🫠用幼嘅稻庭烏冬,口感無咁好,唔夠煙韌,牛骨湯底無牛骨,老實講似淡版味噌湯🤣季節沙律🥗柚子紫薯青蘋果沙律零紫薯味,柚子味有少少咁🤏🏻自選冷盤❄️蒜味墨魚仔無墨魚味,無/得好少食唔出蒜味💭⚜️一人食 免加一 ⚜️整體性價比 4/10分 我唔知其他餐或者大角咀分店係咪會好啲,但今餐除咗個牛好少少,其他我都唔會想食,唔太值依個價😐igable打卡able多啲,對於我依啲真係想食好西嘅唔會推薦😶‍🌫️啊仲有碗麵可以話係暖唔係熱,啲汁都係,慢煮牛唔知係咪一定唔熱所以費事講🤣
慢煮封門柳配自家製野菌燒汁 💰98
主食🍽

季節沙律🥗柚子紫薯青蘋果沙律
零紫薯味,柚子味有少少咁🤏🏻

自選冷盤❄️蒜味墨魚仔
無墨魚味,無/得好少食唔出蒜味💭

⚜️一人食 免加一
⚜️整體性價比 4/10分
【紅磡⋄日式家庭料理】 🍽 日嚐Chill House📍紅磡明安街10號寶石戲院地下F號舖 (大角咀有分店)大角咀人氣日式料理店「日嚐」開業不到一年便開分店了🥳小編到訪了紅磡新開幕的第二分店 店面不大但也有16座位室內依舊採用簡約木系設計 給人一種文青、慢活的感覺🤎餐廳主打慢煮手工美食 好像慢煮封門柳、黑毛豬、三文魚重點是價錢十分實惠 全日套餐最平$58起 絕對是良心小店~私心推薦主食選銀鱈魚西京燒 油脂豐富 口腔瞬間充滿魚油主食可選冷蕎麥麵或熱湯烏冬 但必須追加日本醬油蛋!🤤季節沙律的柚子紫薯青蘋果沙律有驚喜 酸酸甜甜很開胃👍🏻飲品試了百香果梳打和菠蘿特飲 味道偏甜但賣相打卡一流⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ 銀鱈魚西京燒套餐 $118⋄ 蕎麥麵(冷)⋄ 柚子紫薯青蘋果沙律⋄ 山葵八爪魚☞ 慢煮挪威三文魚 $108⋄ 昆布木魚湯稻庭烏冬⋄ 芝麻醬秋葵⋄ 山葵八爪魚☞ 百香果梳打 +$15☞ 菠蘿特飲 +$15
【紅磡⋄日式家庭料理】
🍽 日嚐Chill House
📍紅磡明安街10號寶石戲院地下F號舖 (大角咀有分店)

大角咀人氣日式料理店「日嚐」開業不到一年便開分店了🥳
小編到訪了紅磡新開幕的第二分店 店面不大但也有16座位
室內依舊採用簡約木系設計 給人一種文青、慢活的感覺🤎
餐廳主打慢煮手工美食 好像慢煮封門柳、黑毛豬、三文魚

重點是價錢十分實惠 全日套餐最平$58起 絕對是良心小店~
私心推薦主食選銀鱈魚西京燒 油脂豐富 口腔瞬間充滿魚油

主食可選冷蕎麥麵或熱湯烏冬 但必須追加日本醬油蛋!🤤

季節沙律的柚子紫薯青蘋果沙律有驚喜 酸酸甜甜很開胃👍🏻
飲品試了百香果梳打和菠蘿特飲 味道偏甜但賣相打卡一流
❝我地食咗咩? ت ❞
☞ 銀鱈魚西京燒套餐 $118
⋄ 蕎麥麵(冷)
⋄ 柚子紫薯青蘋果沙律
⋄ 山葵八爪魚