2023-05-04 280 浏览
今日經開紅磡發現一間日式料理餐廳,見到門口已經感受到日式風格  ;  反正係附近尋找好東西吃,就不如去依間 "日嚐" 食番個日式料理啦!入到店內感覺好似日式家庭料理一樣,裝修以素色木系為主,盡顯清雅感覺。餐牌內嘅全日套餐,有銀雪魚西京燒、慢煮挪威三文魚、慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁、慢煮黑毛豬配肉桂蘋果蓉、慢煮法國鴨胸配柚子BBQ醬、印第安慢煮泰式雞、豚肉生姜燒及日式照燒蔥醬肥牛,都有幾多選擇呀。套餐除咗揀主食之外,仲可以揀麵食(二選一)、湯底(四選一)、沙律(三選一)、冷盤(二選一) 及多款飮品都可以自選。慢煮挪威三文魚    $108呢個餐 (+$3) 揀咗配稻庭烏冬,質地煙韌有咬口,湯底都有幾款選擇,豬骨濃湯係我心水,熬製多小時,啖啖鮮甜,與主角慢煮挪威三文魚一起吃更美味,三文魚煎至外層香脆,淋上千島汁味道好夾,口感更豐富。季節沙律嘅南瓜佃煮,南瓜吸收晒高湯精華,食起嚟鬆軟香甜,至於冷盤嘅山葵八爪魚,少辣爽口,幾惹味。慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁    $98依款係人氣必食嘅,以慢煮烹製嘅封門柳,肉質粉嫩,口感軟腍,塊塊都厚切,仲係半生熟,沾上自家製雜菌燒汁,味道變得更有層次感,配搭
慢煮挪威三文魚    $108

慢煮挪威三文魚
慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁    $98

依款係人氣必食嘅,以慢煮烹製嘅封門柳,肉質粉嫩,口感軟腍,塊塊都厚切,仲係半生熟,沾上自家製雜菌燒汁,味道變得更有層次感,配搭日嚐洋蔥牛骨湯同彈牙爽口煙韌嘅稻庭烏冬 (+$3),加埋醬油蛋 (+$8) 拌勻,生熟混合,越食越美味。沙律嘅柚子紫薯青蘋果沙律,紫色球狀沙律,藴含清甜爽脆嘅青蘋果和柚子,以及口感軟綿嘅紫薯。冷盤就係蒜味墨魚仔,滑滑的,蒜味香濃。
慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁
紫色世界   (特飲+$15)

浪漫紫色世界,未飮已覺吸引。漸層夢幻色澤就最喜歡呢,味道酸酸甜甜,都幾好飲,唔錯。
紫色世界
柚子梳打    (特飲+$15)

口感冰涼清爽,香甜柚子果味梳打,酸酸甜甜,好好飲。
柚子梳打
柚子梳打
  • 柚子紫薯青蘋果沙律
  • 南瓜佃煮
2023-04-29 32 浏览
有8款日式定食選擇,可以配稻庭烏冬/冷蕎麥麵🔸 慢煮挪威三文魚定食慢煮跟南瓜佃煮同蒜味魷魚仔魚肉份量唔少,仲幾有魚油香~ 蒜味魷魚仔幾特別,會想食完一舊又一舊🔸 封門柳配自家製雜菌燒汁跟柚子紫薯青蘋果沙律同山葵八爪魚牛肉用左慢煮方式,保持到肉質鮮嫩,特別既沙律,有紫薯味之餘仲有到粒粒青蘋果🍏🔸 千層塔玉子燒唔多地方食到千層塔玉子燒,甜同鹹香交織,味道好獨特,一方面有千層塔皮的酥脆,另一方面有玉子燒的鬆軟和蛋香,口感非常豐富🔸 棒棒餃子煎到外脆內軟,皮薄餡靚,餡料用咗雞軟骨同豬肉,令到每啖都好有咬口,幾有驚喜
有8款日式定食選擇,可以配稻庭烏冬/冷蕎麥麵

🔸 慢煮挪威三文魚定食慢煮跟南瓜佃煮同蒜味魷魚仔

🔸 封門柳配自家製雜菌燒汁跟柚子紫薯青蘋果沙律同山葵八爪魚

🔸 千層塔玉子燒
🔸 棒棒餃子
【良心和式料理💛 CP值高一汁三菜✨ 環境舒服👍🏻】推薦程度:●●●●◐抵食程度:●●●●○——— 黃埔云云美食,難得搵到間CP值高、擺盤靚嘅和式料理🤤 一汁三菜款式都算多,主食有8款選擇,沙律3選1,冷盤3選1,仲可以追加醬油蛋/明太子✨ 整體食物水準高、上菜快、店員有禮,而且環境舒服,好似去咗日本小店咁🇯🇵 唯一美中不足係冇白飯,只係得蕎麥麵同湯烏冬揀🍜🍱 慢煮挪威三文魚|$108|蕎麥麵|韓式涼拌青瓜|山葵八爪魚三用上三文魚柳,冇骨啖啖肉,抵讚🫶🏻✨ 肉質好嫩滑,冇overcook,保持到肉汁💦 蕎麥麵溫度剛好,唔會凍到冇味覺/凍上腦,食到淡淡嘅麻油香🤤 配埋醬汁食好清新,唔膩✨ 墨魚仔好爽彈,旁邊嘅山葵粒食落都好得意😆 另一款唔算特別~🍱 印第安慢煮泰式雞|$68|蕎麥麵|南瓜佃煮(+$2)|蒜味墨魚仔|追加醬油蛋 (+$8)雞肉嫩滑且juicy💦 香茅等調味料味唔太濃,唔會太heavy👍🏻 蕎麥麵加咗醬油蛋,外觀治癒之餘更香濃同濕潤,建議追加🌟 南瓜漬物好稔好入味;另一款唔算特別~
【良心和式料理💛 CP值高一汁三菜✨ 環境舒服👍🏻】

推薦程度:●●●●◐
抵食程度:●●●●○

———

2023-04-23 46 浏览
🥚小料理好啱近排胃好差嘅蛋美🥹紅磡日式木系和風家庭小品料理❣️.依間之前大角咀成日食🤭依家先知原來紅磡都有✨好鐘意佢咁多嘢揀🥰套餐包兩款小菜、一款主食、烏冬/蕎麥麵🫶🏻呢度環境其實都稍為擠迫🥹不過性價比高同食物質素真係幾好‼️🫶🏻最平係$58咋🥰🥹今晚餓啲所以兩個女仔食咗兩個套餐同小食🤭🤍.1️⃣慢煮挪威三文魚+烏冬(昆布木魚湯)+蒜味墨魚仔+韓式涼拌青瓜(💰$108)🤍鐘意見到佢一上嚟一碟碟咁好似好多嘢食😛三文魚上面用咗日式芝麻醬🥰其實都算大份厚肉🤭魚皮又夠香😽烏冬偏幼身唔會過淋~可以點下青瓜個醬又可以點下芝麻醬🤭小菜就正正常常啦~2️⃣慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁+蕎麥麵+柚子紫薯青蘋果沙律+蒜味墨魚+ 追加醬油蛋(💰$98+8)🤍封門柳今次好似偏熟但唔會話好難咬😽醬汁都同預期一樣偏淡~值得一提嘅係醬油蛋加埋個麵食好鬼開心🥹每條麵都有蛋漿口感味道都豐富咗✨仲有紫薯‼️極有特色同真係好開胃‼️食落有極濃紫薯香再有淡淡柚子同青蘋果香✨小菜咁多款都食過所以最推薦呢個😛3️⃣千層塔玉子燒(💰$28)呢個下次都可能想嗌翻🤭最主要因為四舊都幾大舊😛甜度蛋香剛好🤍比起坊間嘅蛋更唔會油食落好舒服🤍4️⃣汁燒鯖花魚(💰$48
🥚小料理好啱近排胃好差嘅蛋美🥹
紅磡日式木系和風家庭小品料理❣️

3️⃣千層塔玉子燒(💰$28)

4️⃣汁燒鯖花魚(💰$48)
呢個價每人分到半條魚😽魚皮幾香肉都算多✨套價唔夠食可以叫埋😛🤍
📍日嚐 (紅磡)
🤍[8/10]
#蛋美在紅磡 #香港美食 #紅磡美食 #日式小菜 #蛋美吃日本菜 #炸物 #hkfoodie #豆乳湯 #蕎麥麵 #一品料理 #日本料理 #蕃茄湯 #烏冬 #湯品 #家庭料理 #醬油蛋 #香港小菜 #日本菜 #咖喱飯 #野菜 #豆腐 #住家飯 #豆腐拌 #薑汁燒 #蔬菜濃湯 #健康菜式 #健康小菜 #少油 #玉子燒 #鯖魚
平日夜晚都好多人幫襯🤩🤩,高人氣嘅日式家庭料理餐廳九宮格賣相好吸引😻,可以一次過試曬雞肉、牛柳、黑毛豬同鴨胸,好滿足😆😆。啲鮑魚同帶子幾好味,夠爽口🤤🤤。不過我試完咁多款之後都係覺得黑毛豬最好食😋。黑毛豬唔會太肥,加埋酸甜嘅蘋果蓉就更加中和左黑毛豬嘅肥膩感👍🏻。下次黎會想試下佢嘅黑毛豬全日定食😌。烏冬同蕎麥麵都好好味😻,啲麵條好彈牙,豬骨湯唔算太濃,幾啱我口味。如果烏冬同蕎麥麵份量多啲就好啦🤣🤣。🍽九宮格 (2人份): HK $378
平日夜晚都好多人幫襯🤩🤩,高人氣嘅日式家庭料理餐廳

🍽九宮格 (2人份): HK $378
2023-04-20 249 浏览
慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁(98hkd)叫左蕎麥麵加明太子(+8hkd),麵質唔會太淋,點埋冷麵汁好清爽,夏天食係一流,明太子帶少少咸味,牛肉幾淋,無咩筋膜,肉味重,啖啖肉好有滿足感😍前菜叫左韓式涼拌青瓜和山葵八爪魚🐙好開胃😎印第安慢煮泰式雞(68hkd)簡左稻庭烏冬配韓式豬骨辣湯加醬油蛋(+8hkd)蛋漿撈埋個湯令整體有creamy嘅感覺,蛋香明顯,雞排都幾大份,雞肉都算滑,前菜叫左柚子紫薯青蘋果沙律和蒜味墨魚仔,沙律🥗勁香蘋果味,超級fresh🥰千層塔玉子燒(28hkd)照燒汁都幾濃,有4塊,中規中矩,味道cp值都不錯😋北海道火炙帶子(78hkd)兩粒大大粒,係生食級嘅帶子,個人大推呢個,表示必點😜👍🏻#foodiblum日式
慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁(98hkd)

蕎麥麵

印第安慢煮泰式雞(68hkd)
印第安慢煮泰式雞
烏冬

千層塔玉子燒(28hkd)
照燒汁都幾濃,有4塊,中規中矩,味道cp值都不錯😋
玉子燒

北海道火炙帶子(78hkd)
兩粒大大粒,係生食級嘅帶子,個人大推呢個,表示必點😜👍🏻
燒帶子

#foodiblum日式

2023-04-19
蕎麥麵
印第安慢煮泰式雞
烏冬
玉子燒
燒帶子
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 日嚐以簡約木系日式裝潢作為主題,打造另一種一汁一菜的日料風格。以「慢煮生活」為主題,主打多款慢煮日式料理,為繁忙的都市人提供「慢」生活,享受寧靜❤️提供一共9款不同類型主食,主食可以選擇跟配烏冬,冷蕎麥麵或越光米飯🍚更有沙律以及冷盤自選,份量十足 ✨同時可以加配醬油蛋或明太子(另費)🌼 慢煮封門柳配自家製雜菌汁慢煮封門柳可能係我食過最好食既封門柳,相比以前係其他餐廳食到既煎封門柳,用上慢煮既做法令到封門柳既口感充滿彈性,肉味完全鎖死係入面,非常好食😋首選推薦!🌼 銀鱈魚西京燒銀鱈魚並未有使用慢煮做法,而是用上比較適合鱈魚既西京燒做法。鱈魚經過味噌醬汁進行調味烤製,表面呈現金黃色,外面香脆,裡面則保持著鮮嫩多汁 😎🌼 白桃乳酸梳打乳酸味好濃,白桃味相對淡一啲,整體感覺都可以🌼 百香果梳打成杯都係百香果既金黃色澤,酸酸甜甜咁非常開胃最重要既係佢地既凍飲都係無冰,滿滿一大杯😌非常貼心🌈服務 ⭐️ 由於間店非常細同窄,所以食起上嚟有種要快食嘅感覺。ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

日嚐以簡約木系日式裝潢作為主題,
打造另一種一汁一菜的日料風格。
以「慢煮生活」為主題,
主打多款慢煮日式料理,
為繁忙的都市人提供「慢」生活,
享受寧靜❤️

提供一共9款不同類型主食,
主食可以選擇跟配烏冬,
冷蕎麥麵或越光米飯🍚
更有沙律以及冷盤自選,份量十足 ✨
同時可以加配醬油蛋或明太子(另費)

🌼 慢煮封門柳配自家製雜菌汁

慢煮封門柳可能係我食過最好食既封門柳,
相比以前係其他餐廳食到既煎封門柳,
首選推薦!

🌼 銀鱈魚西京燒

銀鱈魚並未有使用慢煮做法,
而是用上比較適合鱈魚既西京燒做法。
鱈魚經過味噌醬汁進行調味烤製,
表面呈現金黃色,外面香脆,
裡面則保持著鮮嫩多汁 😎

🌼 白桃乳酸梳打

乳酸味好濃,白桃味相對淡一啲,
整體感覺都可以

🌼 百香果梳打
成杯都係百香果既金黃色澤,
酸酸甜甜咁非常開胃

最重要既係佢地既凍飲都係無冰,
滿滿一大杯😌非常貼心

🌈服務

⭐️ 由於間店非常細同窄,所以食起上嚟有種要快食嘅感覺。

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

2023-04-14 34 浏览
在黃埔的日嚐鋪位小小的搭配日式木系裝潢,選擇不算太多但價錢很合理。套餐主食可自選稻庭烏冬或蕎麥麵,烏冬湯底可四選一,選擇有昆布木魚湯、豬骨濃湯、和風牛骨湯、韓風豬骨湯,另外還可以+$8追加醬油蛋或明太子。季節沙律三選一有柚子紫薯青蘋果沙律、芝麻醬秋葵、韓式涼拌青瓜。自選冷盤二選一有山葵八爪魚或蒜味墨魚仔。飲品要補一點錢,汽水或茶+$6,最貴的特飲+$15也不算太貴。🔸季節沙律、自選冷盤🍏柚子紫薯青蘋果沙律 🐙山葵八爪魚🥒韓式涼拌青瓜 🦑蒜味墨魚仔很有日式感的前菜小吃,爽口、開胃、清新。🔸慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁 $98- 稻庭烏冬//昆布木魚湯//醬油蛋 -封門柳口感軟嫩,牛味不算太重但搭配自家製雜菌燒汁蠻不錯。醬油蛋跟昆布木魚湯拌勻後很有驚喜,濃濃蛋味超搭的,大推這個湯底組合(๑˃̵ᴗ˂̵)!!🔸慢煮黑毛豬配肉桂蘋果蓉 $78- 稻庭烏冬//豬骨濃湯//明太子 -慢煮黑毛豬肉質偏瘦,不乾柴不肥膩,搭配肉桂蘋果蓉能添上一份清新感。豬骨湯味道不算太濃,配明太子也各有風味。🔸慢煮火炙三文魚 $78三文魚肉質軟嫩,經過火炙外皮香脆,配上胡麻醬日式感滿滿。🔹白桃乳酸梳打 $15🔹紫色世界

🔸季節沙律、自選冷盤
🍏柚子紫薯青蘋果沙律 🐙山葵八爪魚
🥒韓式涼拌青瓜 🦑蒜味墨魚仔
很有日式感的前菜小吃,爽口、開胃、清新。

🔸慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁 $98
- 稻庭烏冬//昆布木魚湯//醬油蛋 -

🔸慢煮黑毛豬配肉桂蘋果蓉 $78
- 稻庭烏冬//豬骨濃湯//明太子 -

🔸慢煮火炙三文魚 $78
三文魚肉質軟嫩,經過火炙外皮香脆,配上胡麻醬日式感滿滿。

🔹白桃乳酸梳打 $15
🔹紫色世界 $15

2023-04-11 22 浏览
紅磡黃埔抵吃台日式便當定食💛🫶🏻🦥雖然是小店一間,座位也只有十多個,但充滿驚喜的有誠意小店餐廳。餐廳以木系為佈置,有舒服輕鬆的感覺。而且便當的擺盤非常精緻,以小碟、小碗的方式呈現,有便當定食感。全日便當定食共有八款,以慢煮為賣點,可選配搭稻庭烏冬或冷/熱蕎麥面。烏冬湯底也可四選一,包括有:昆布木魚湯、豬骨濃湯、和風牛骨湯、韓風豬骨湯。此外更有沙律的選擇,包括:柚子紫薯青蘋果沙律/南瓜佃煮/韓式涼拌青瓜。最後還有自選冷盤,包括有:山葵八爪魚、蒜味墨魚仔。《慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁》$98✨✨✨✨推薦!極軟腍的慢煮牛肉,部位是封門柳,容易咀嚼,牛味香,肉質呈粉紅色的狀態,鮮嫩多汁,好吃!《慢煮挪威三文魚》$108三文魚同樣是以慢煮的方式烹製,三文魚的肉質非常嫩滑,處理得非常好,令人吃得滋味!此外,套餐更可追加食材包括:醬油蛋或明太子,只需$8。飲品方面除了汽水外,更有養生飲品如薑母茶,特飲的梳打水也很吸引!
紅磡黃埔抵吃台日式便當定食💛🫶🏻🦥

最後還有自選冷盤,包括有:山葵八爪魚、蒜味墨魚仔。

《慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁》$98
✨✨✨✨推薦!

《慢煮挪威三文魚》$108

此外,套餐更可追加食材包括:醬油蛋或明太子,只需$8。

Intro: 紅磡真係有好多餐廳嘅選擇,而呢一日就脆到有一間日式料理嘅小店,夜晚都有全日套餐嘅選擇 ,價錢由58-118不等,仲有九宮格做選擇;而今次想試下食最普通嘅日式定食,但其實已經好吸引~___________________ 🍽 慢煮法國鴨胸配袖子BBQ醬定食(稻庭烏冬+韓風豬骨湯+韓式涼拌青瓜+山癸八爪魚)💰 68(+15配特飲)⭐️ 8/10✍🏻 烏冬偏冧,個人更好彈牙嘅烏冬,但食得出係比較靚嘅烏冬,而韓風豬骨湯偏辣;✍🏻 韓式涼拌青瓜帶點辣,勝在開胃清新;✍🏻 八爪魚切到好細粒,唔會辣仲好新鮮;✍🏻 鴨胸同平日食開嘅真係唔同,油脂嘅比例少,鴨胸唔會有陣蘇味;✍🏻 而袖子BBQ醬帶點甜又鹹嘅味道,好適合配上鴨胸嘅味道。🍽 日式照燒蔥醬肥牛定食(稻庭烏冬+昆布木魚湯+袖子紫薯青蘋果沙律+蒜味墨魚仔)💰 58(+15配特飲)⭐️ 8/10✍🏻 沙律成個球體嘅形狀,紫薯味無搶左焦點,會食得出青蘋果同袖子味,會有青蘋果粒粒果肉;✍🏻 墨魚仔有三隻原隻,加埋汁又凍又甜,做前菜一流;✍🏻 昆布湯相對上比較淡口,但都夾烏冬;✍🏻 有啲肥牛煮得過熟,但有照燒汁嘅肥牛好濃又香,基本上都會好食;🍹
Intro:
💰 68(+15配特飲)⭐️ 8/10
✍🏻 韓式涼拌青瓜帶點辣,勝在開胃清新;
✍🏻 八爪魚切到好細粒,唔會辣仲好新鮮;

💰 58(+15配特飲)⭐️ 8/10
✍🏻 墨魚仔有三隻原隻,加埋汁又凍又甜,做前菜一流;
✍🏻 昆布湯相對上比較淡口,但都夾烏冬;

🍹百香果特飲+菠蘿特飲
💰 +15配特飲 ⭐️ 8/10
✍🏻 呢到嘅特飲係打卡專用,加$15蚊有呢個大小可接受;
✍🏻 百果香梳打好香,飲落去少甜帶點酸;
✍🏻 而菠蘿特飲加左紫色色素,打卡好靚,味道就係一味坊間嘅菠蘿飲品味;
🏠 日嚐
📍 紅磡明安街10號寶石戲院地下F號舖
⭐️ 8/10
2023-04-07 2306 浏览
#pb食在紅磡 紅磡日式家庭料理🍱今次介紹嘅呢間日式家庭料理有兩間分店 總店係大角店 分店係紅磡😋 佢主打慢煮生活 日式料理😍 兩間分店都好多人推介 平日晚市去到都大排長龍👍🏻 店內木系簡約裝修 環境唔大 只有8張枱🤪 .晚市有8款全日套餐選擇 價錢$58-$118 包沙律、冷盤😋 另外佢仲有兩款二人set 四宮格$258 九宮格$378😍 價錢幾抵食 唔怪之得咁多人幫襯👍🏻🔹晚市套餐(九宮格)🍱呢個九宮格完全係懶人之選🤪 淨係需要揀前菜 / 沙律 一次過試哂幾款肉類😋 佢仲配埋稻庭烏冬 / 蕎麥面、飲品兩杯👍🏻 又可以打卡又好食😍🔸山葵八爪魚🐙🔸柚子紫薯青蘋果沙律🍠 🔸慢煮封門柳🐮🔸慢煮黑毛豬🐷🔸慢煮鴨胸🦆🔸慢煮泰式雞🐣🔸磯燒鮑魚🦪🔸北海道刺身帶子🦪🔸千層塔玉子燒🥚整體味道偏甜 唔會太濃味👍🏻 份量足夠兩個人食 稻庭烏冬、蕎麥面都好彈牙😋 特別推介慢煮封門柳、慢煮黑毛豬😍 封門柳牛味好濃 黑毛豬肉質好淋 配蘋果蓉食味道好清甜🥰🔹菠蘿特飲🍍🔹白桃乳酸梳打🍑跟餐特飲都唔使加錢👍🏻 兩杯飲品正常發揮 唔太驚喜🤪.整體✨ 好多人都推介嘅日式家庭料理 平日晚市去到都大排長龍👍🏻 今次試嘅紅磡分
#pb食在紅磡

🔸千層塔玉子燒🥚

🔹菠蘿特飲🍍
🔹白桃乳酸梳打🍑
跟餐特飲都唔使加錢👍🏻 兩杯飲品正常發揮 唔太驚喜🤪

整體✨ 好多人都推介嘅日式家庭料理 平日晚市去到都大排長龍👍🏻 今次試嘅紅磡分店環境唔大 只有8張格🤪 晚市定食幾抵食 仲有懶人之選嘅九宮格 質素唔錯😋 值得一去❤️

日嚐 (紅磡) · 🤝🏻🤪
紅磡明安街10號寶石戲院地下F號舖
✅日嚐呢間日式定食店成日都聽朋友去食今次經過黃埔 終於去左朝聖啦🤣🤣去左係寶石戲院附近既分店 環境裝修好有日式cafe既風格不過就唔係有好多座位 所以想食既大家就要早啲到啦!呢到有二人set 或者單人既全日set我同朋友就每人叫左一個全日set🔆慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁 $98每個Set餐都會有一款主菜 湯烏冬 沙律同冷盤封門柳好軟腍 配左雜菌燒汁 就好似食緊蘑菇飯個汁咁🤣😆一份肉都好多啊!同朋友share食都夠食!烏冬揀左洋蔥牛骨湯(+$3) 個湯好香濃牛骨味 飲落仲有洋蔥既甜味甜甜地既湯好清既感覺!仲要有得加醬油蛋(+$8)醬油蛋加牛骨湯簡直就係perfect match ah💗沙律同冷盤都可以自選我就揀左柚子紫薯青蘋果沙律呢個好特別 食落好驚喜🤣 估唔到食紫薯既質地但個味道就有柚子fresh既感覺 仲有青蘋果酸酸地咁好開胃!冷盤揀左山葵八爪魚! 芥末味都幾濃 做前菜唔錯!🔆印第安慢煮泰式雞 $68朋友就叫左泰式雞扒 每件雞都好嫩滑而且配左泰式既酸辣醬 酸酸甜甜好開胃!烏冬既湯底 佢揀左豬骨濃湯個湯底既味道都好熟悉既感覺🤣朋友話似媽媽煲既湯添! 冷盤就揀左蒜味墨魚仔 個味道好
✅日嚐
呢間日式定食店成日都聽朋友去食
今次經過黃埔 終於去左朝聖啦🤣🤣
去左係寶石戲院附近既分店
環境裝修好有日式cafe既風格
不過就唔係有好多座位 所以想食既大家就要早啲到啦!
呢到有二人set 或者單人既全日set
我同朋友就每人叫左一個全日set

🔆慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁 $98
每個Set餐都會有一款主菜 湯烏冬 沙律同冷盤
封門柳好軟腍 配左雜菌燒汁 就好似食緊蘑菇飯個汁咁🤣😆
一份肉都好多啊!同朋友share食都夠食!
烏冬揀左洋蔥牛骨湯(+$3)
個湯好香濃牛骨味 飲落仲有洋蔥既甜味
甜甜地既湯好清既感覺!
仲要有得加醬油蛋(+$8)
醬油蛋加牛骨湯簡直就係perfect match ah💗
沙律同冷盤都可以自選
我就揀左柚子紫薯青蘋果沙律
呢個好特別 食落好驚喜🤣 估唔到食紫薯既質地
冷盤揀左山葵八爪魚! 芥末味都幾濃 做前菜唔錯!

🔆印第安慢煮泰式雞 $68
朋友就叫左泰式雞扒 每件雞都好嫩滑
而且配左泰式既酸辣醬 酸酸甜甜好開胃!
烏冬既湯底 佢揀左豬骨濃湯
個湯底既味道都好熟悉既感覺🤣
朋友話似媽媽煲既湯添!
冷盤就揀左蒜味墨魚仔 個味道好似平時食開既芝麻八爪魚🐙😆

如果加埋黑醋食就更好啦!😆

🔆菠蘿特飲 $15
飲品要左菠蘿特飲 第一啖好重梳打味
但之後撈匀左之後 就飲得出好濃既菠蘿味
甜度配合得啱啱好 唔會太甜!

🔆百香果梳打 $15
相比之下 百香果梳打就比較多氣同埋較酸
撈匀左之後個酸度仍然好強烈🤣 可以一解油膩感啊

味道: 7.8/10
賣相: 7.8/10

地址: 紅磡明安街10號寶石戲院地下F號舖

如題呢間的慢煮豬鞍配蘋果溶同鴨胸幾好食豬鞍入口有口感唔會過分軟淋又有一定爵口搭配蘋果溶給人一種酸甜清新的感覺用$7X左右的價錢食到呢種口味實在難得鴨胸也處理得很好食落去沒有腥味同騷味,亦有鴨肉味搭配的醬汁也不錯小菜如沙律同日式小菜都能幫助開胃但蕎麥麵煮得太淋,麵本身亦唔係特別好食,呢點扣了點分,整體感覺幾好唯獨令人遺憾的是沒有熱辣辣的白飯可以選擇菜單入面有香煎三文魚,薑燒豬肉等的食譜呢D配白飯一流的日式食物沒有白飯可以選擇真係非常非常可惜有白飯會比滿分
如題
呢間的慢煮豬鞍配蘋果溶同鴨胸幾好食
豬鞍入口有口感唔會過分軟淋又有一定爵口
搭配蘋果溶給人一種酸甜清新的感覺
用$7X左右的價錢食到呢種口味實在難得

鴨胸也處理得很好
食落去沒有腥味同騷味,亦有鴨肉味
搭配的醬汁也不錯

小菜如沙律同日式小菜都能幫助開胃

唯獨令人遺憾的是沒有熱辣辣的白飯可以選擇
菜單入面有香煎三文魚,薑燒豬肉等的食譜
呢D配白飯一流的日式食物沒有白飯可以選擇真係非常非常可惜
有白飯會比滿分
2023-04-06 24 浏览
📍日嚐🐣印第安慢煮泰式雞套餐 $68🐤印第安慢煮泰式雞雞扒好大塊,有成隻手掌✋咁大,雞食落幾嫩滑,唔鞋口😗而且配埋泰式醬,味道幾match,又唔會好油膩👍🏻🍜 稻庭烏冬 (豬骨濃湯🦴)佢有幾款湯底:昆布木魚湯、豬骨濃湯、和風牛骨湯同韓風豬骨湯,四款湯底可以揀~咁我就揀咗豬骨濃湯,個湯底味道好熟悉,豬骨味幾濃😆🥗柚子紫薯青蘋果沙律食落幾fresh既,青蘋果🍏同柚子又意外地match,本身仲諗會唔會味好怪😗再mix紫薯蓉又幾好食喎🤩🦑蒜味墨魚仔呢碟係冷盤嚟嘅,墨魚仔都有四至五粒,爽口彈牙😇但蒜味唔算話好突出,不過不失🤫🥟雞軟骨餃子好少會見到雞軟骨餃子,特登叫黎試下😋啲餃子煎得好脆,啲餡用雞軟骨同肉整成,每隻餃子裏面都有唔少雞軟骨,而且雞軟骨係幾入味嘅,好正🤪🍹百香果梳打 (特飲加$15)味道酸酸甜甜,幾開胃😝但略嫌有少少甜,記得要攪勻咗先好飲🤣⭐️好味指數:7/10📍日嚐 (紅磡)紅磡明安街10號寶石戲院地下F號舖
📍日嚐

🐣印第安慢煮泰式雞套餐 $68
印第安慢煮泰式雞套餐
慢煮封門柳

🐤印第安慢煮泰式雞
稻庭烏冬

🍜 稻庭烏冬 (豬骨濃湯🦴)

🥗柚子紫薯青蘋果沙律

🦑蒜味墨魚仔
雞軟骨餃子🥟

🥟雞軟骨餃子
百香果梳打

🍹百香果梳打 (特飲加$15)
味道酸酸甜甜,幾開胃😝但略嫌有少少甜,記得要攪勻咗先好飲🤣

⭐️好味指數:7/10

📍日嚐 (紅磡)
印第安慢煮泰式雞套餐
慢煮封門柳
稻庭烏冬
雞軟骨餃子🥟
2023-04-05 35 浏览
同米氣一樣,食一次已足夠對面三河屋仲好味,又平啲好在我食魚,如果食封門牛柳,得幾片唔,唔夠飽烏冬或喬麥麵大碗,所以食澱粉質令你飽肚超窄的舖,擺多張枱。我屈住雙腿,好辛苦

同米氣一樣,食一次已足夠

對面三河屋仲好味,又平啲

好在我食魚,如果食封門牛柳,得幾片唔,唔夠飽

烏冬或喬麥麵大碗,所以食澱粉質令你飽肚

超窄的舖,擺多張枱。我屈住雙腿,好辛苦
銀雪魚
2023-04-05