2023-05-14 43 浏览
同街坊去左屋企樓下「日嚐」食日式慢煮料理我哋就晏少少先嚟食lunch, 地方唔大,妟D來一定有位,lunch時間可以揀全日套餐, 有9款選擇,包咗前菜,加$有飲品及追加小食。慢煮封門柳配自家製作品燒汁(自選稻庭烏冬, 韓式豬骨湯, 韓式涼拌青瓜, 山葵八爪魚) 封門柳肉質軟淋,自家醬汁幾好食,烏冬有咬口,配上韓式豬骨湯,微微辣。銀雪魚西京燒(自選蕎麥麵, 柚子紫薯青蘋果沙律, 昆布漬吞拿魚) 銀雪魚啖啖肉, 配埋微甜的燒汁, 很香口, 蕎麥麵份量都好多, 麵條好爽口,沾上冷麵醬汁,幾好食。

慢煮封門柳配自家製作品燒汁

銀雪魚西京燒
(自選蕎麥麵, 柚子紫薯青蘋果沙律, 昆布漬吞拿魚)

2023-05-10
午餐
2023-05-13 30 浏览
寶石戲院是紅磡, 以至是香港的一個獨特存在, 可以將戲院, 商店和住宅放在兩棟建築物內,  而又充滿歷史氣息, 也是香港追求實用性的極致. 這裏的食肆很多, 主要以傳統港/中式風格為主. 這家充滿家庭氣息的日式木系裝修餐廳, 在這大廈有”萬綠叢中一點紅”之意味.和裝修很貼近的是, 這裡以住家日系西餐為餐廳的菜式主題. 午市套餐提供冷暖頭盤, 主菜和麵食. 為了和附近的米氣作出分別, 這裏沒有飯, 主食就是烏冬和蕎麥麵. 蕎麥麵凍食的口感不錯, 爽實帶有麥粒, 拌麵汁鹹中帶微甜, 相當開胃. 主菜的慢煮鴨胸囗感夠嫩, 鴨肉酥香多汁, 鴨皮香脆, 加上柚子汁中和其膩感, 簡單舒服, 吃起來啱啱好. Chill House is the Japanese western restaurant with home made style cuisine. The set lunch with meat and noodles is so nice. The texture of soba noodles is firmed with wheat aroma. The slow cooked du

Chill House is the Japanese western restaurant with home made style cuisine. The set lunch with meat and noodles is so nice. The texture of soba noodles is firmed with wheat aroma. The slow cooked duck breast is juicy, soft and crispy for the skin. Using yuzu as sauce make the taste more layers.

2023-05-12 32 浏览
最近留意到有一間日式家庭式餐廳長期有人龍,今日早收工就飛過來食,6點45分都已經坐滿,好彩剛剛有人走就即刻可以入座用qr code落單。 要左個二人四宮格套餐,超級豐富!主食要左稻庭烏冬,口感煙韌,完全冇酸味。肉類就揀咗慢煮封門柳同埋慢煮鴨胸,兩款都唔硬,可能因為係慢煮嘅原因,食得出肉質好嫩!季節沙律揀咗南瓜佃煮,食得出南瓜嘅香味,唔會係假甜,同韓式涼拌青瓜。再加埋北海道帶子同磯燒鮑魚,兩款海鮮都好新鮮!兩個飲品就要咗汽水。另外追加左季節限定嘅日式大根煮同埋千層塔玉子燒。兩個都係簡單嘅菜式,但係兩個都煮得好好,好有屋企嘅感覺!最後要特別稱讚一下呢度嘅店員,都特別親切,見到佢地好努力工作!

2023-05-11 31 浏览
📍日嚐🗺️紅磡明安街1號寶石戲院地下F號舖成日見到呢間嘅醬油蛋烏冬好吸睛🤣 返到黎就試下~⚡️銀鱈魚西京燒 $118主食揀左烏冬,湯底就要牛骨湯另外+$8加左醬油蛋,撈埋稻庭烏冬食落更滑😋 季節沙律就揀左柚子紫薯青蘋果沙律,個人幾鍾意呢個,真係有清新嘅柚子味同脆脆嘅蘋果粒🥰 冷盤就有山葵八爪魚🐙 切到一粒粒,食得/鍾意辣可以揀呢個~ 銀鱈魚都幾大塊,醬汁惹味,不過偏鹹🤏🏻 同埋注意銀鱈魚比較多骨⚡️慢煮挪威三文魚 $108三文魚煎到外脆內嫩,上面加左麻醬,唔錯👍🏻呢款就無骨嘅😌沙律都係揀左柚子紫薯青蘋果沙律,而冷盤就係蒜味墨魚仔,墨魚仔爽口彈牙,蒜味幾香🤤 個人鍾意呢個多啲💕⚡️棒棒餃子 $38另外加左餃子🥟 一碟有5隻,內餡食到好似有軟骨,增加口感,不過可以煎脆啲~⚡️紫色世界 +$15紫色好靚💜 飲落酸酸地,類似檸檬梳打,幾fresh!
📍日嚐
🗺️紅磡明安街1號寶石戲院地下F號舖

成日見到呢間嘅醬油蛋烏冬好吸睛🤣 返到黎就試下~

⚡️銀鱈魚西京燒 $118
主食揀左烏冬,湯底就要牛骨湯

⚡️慢煮挪威三文魚 $108
三文魚煎到外脆內嫩,上面加左麻醬,唔錯👍🏻
呢款就無骨嘅😌

⚡️棒棒餃子 $38

⚡️紫色世界 +$15
紫色好靚💜 飲落酸酸地,類似檸檬梳打,幾fresh!
2023-05-11 20 浏览
/小部屋氛圍的餐廳\ 今日同住係黃埔區朋友黎試吓呢間小店~適合朋友小聚的餐廳,食住和風定食。點左個主食慢煮牛柳同鴨胸唔會好乾無汁,配烏冬夠哂飽(湯底都有幾款選擇),加埋幾款開胃小食正呀!餐廳以手機自助點餐,上菜都好快,雖然無點到甜品但見餐牌都有幾款,下次再黎試試佢先餐廳內部木為主調裝修環境都不錯~餐點餘下:慢煮法國鴨胸配柚子BBQ醬 $68稻庭烏冬,韓風豬骨湯(辣) - 只限烏冬小食:昆布漬吞拿魚、自家制話梅漬小番茄 -春夏限定 +$3餐飲:桂花烏龍茶(熱)慢煮封門牛柳配自家製雜菌燒汁 $98稻庭鳥冬,昆布木魚湯 - 只限烏冬小食:柚子紫薯青蘋果沙律、蒜味墨魚仔日嚐地址:紅磡明安街10號寶石戲院地下F號舖
/小部屋氛圍的餐廳\

今日同住係黃埔區朋友黎試吓呢間小店~
適合朋友小聚的餐廳,食住和風定食。
餐廳內部木為主調裝修環境都不錯~

餐點餘下:
慢煮法國鴨胸配柚子BBQ醬 $68
稻庭烏冬,韓風豬骨湯(辣) - 只限烏冬
小食:昆布漬吞拿魚、自家制話梅漬小番茄 -春夏限定 +$3
餐飲:桂花烏龍茶(熱)

慢煮封門牛柳配自家製雜菌燒汁 $98
稻庭鳥冬,昆布木魚湯 - 只限烏冬
小食:柚子紫薯青蘋果沙律、蒜味墨魚仔

日嚐
地址:紅磡明安街10號寶石戲院地下F號舖
2023-05-09 18 浏览
最近係IG經常出現呢間位於紅磡既小店(其實搭地鐵係黃埔行去好近)佢既九宮格好精美非常適合打卡好彩係晚餐時間行快左幾步唔洗等位, 入左之後陸續已經出現人龍入面座位唔算好多, 只有大概20個位雖然迫迫地, 但非常有日式個種家庭小店溫馨感覺上次已經食左九宮格既我地,今日決定一人叫一個餐再叫個小食慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁封門柳即係牛橫膈膜肌肉,肉質鬆軟,而且牛肉味極濃郁韓風豬骨湯稻庭烏冬望落無咩攻擊力但入口幾刺激, 鍾意辣既可以一試 蒜味墨魚仔, 柚子紫薯青蘋果沙律紫薯顏色好吸精, 配埋柚子同青蘋果小清新柚子梳打銀鱈魚西京燒銀鱈魚本身自帶少許油脂, 食落非常香唔會腥昆布木魚湯稻庭烏冬 + 醬油蛋山葵八爪魚,  韓式涼拌青瓜海老秋葵將蝦膠放入秋葵再用汁煮整條秋葵都係好濕潤,然後蝦膠部份就爽彈
佢既九宮格好精美非常適合打卡

入面座位唔算好多, 只有大概20個位
雖然迫迫地, 但非常有日式個種家庭小店溫馨感覺
上次已經食左九宮格既我地,今日決定一人叫一個餐再叫個小食
慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁
封門柳即係牛橫膈膜肌肉,肉質鬆軟,而且牛肉味極濃郁
韓風豬骨湯稻庭烏冬
望落無咩攻擊力但入口幾刺激, 鍾意辣既可以一試
蒜味墨魚仔, 柚子紫薯青蘋果沙律
紫薯顏色好吸精, 配埋柚子同青蘋果小清新
銀鱈魚西京燒
銀鱈魚本身自帶少許油脂, 食落非常香唔會腥
昆布木魚湯稻庭烏冬 + 醬油蛋
山葵八爪魚,  韓式涼拌青瓜
海老秋葵
將蝦膠放入秋葵再用汁煮
整條秋葵都係好濕潤,然後蝦膠部份就爽彈
2023-05-05
2023-05-04 266 浏览
今日經開紅磡發現一間日式料理餐廳,見到門口已經感受到日式風格  ;  反正係附近尋找好東西吃,就不如去依間 "日嚐" 食番個日式料理啦!入到店內感覺好似日式家庭料理一樣,裝修以素色木系為主,盡顯清雅感覺。餐牌內嘅全日套餐,有銀雪魚西京燒、慢煮挪威三文魚、慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁、慢煮黑毛豬配肉桂蘋果蓉、慢煮法國鴨胸配柚子BBQ醬、印第安慢煮泰式雞、豚肉生姜燒及日式照燒蔥醬肥牛,都有幾多選擇呀。套餐除咗揀主食之外,仲可以揀麵食(二選一)、湯底(四選一)、沙律(三選一)、冷盤(二選一) 及多款飮品都可以自選。慢煮挪威三文魚    $108呢個餐 (+$3) 揀咗配稻庭烏冬,質地煙韌有咬口,湯底都有幾款選擇,豬骨濃湯係我心水,熬製多小時,啖啖鮮甜,與主角慢煮挪威三文魚一起吃更美味,三文魚煎至外層香脆,淋上千島汁味道好夾,口感更豐富。季節沙律嘅南瓜佃煮,南瓜吸收晒高湯精華,食起嚟鬆軟香甜,至於冷盤嘅山葵八爪魚,少辣爽口,幾惹味。慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁    $98依款係人氣必食嘅,以慢煮烹製嘅封門柳,肉質粉嫩,口感軟腍,塊塊都厚切,仲係半生熟,沾上自家製雜菌燒汁,味道變得更有層次感,配搭
慢煮挪威三文魚    $108

慢煮挪威三文魚
慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁    $98

依款係人氣必食嘅,以慢煮烹製嘅封門柳,肉質粉嫩,口感軟腍,塊塊都厚切,仲係半生熟,沾上自家製雜菌燒汁,味道變得更有層次感,配搭日嚐洋蔥牛骨湯同彈牙爽口煙韌嘅稻庭烏冬 (+$3),加埋醬油蛋 (+$8) 拌勻,生熟混合,越食越美味。沙律嘅柚子紫薯青蘋果沙律,紫色球狀沙律,藴含清甜爽脆嘅青蘋果和柚子,以及口感軟綿嘅紫薯。冷盤就係蒜味墨魚仔,滑滑的,蒜味香濃。
慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁
紫色世界   (特飲+$15)

浪漫紫色世界,未飮已覺吸引。漸層夢幻色澤就最喜歡呢,味道酸酸甜甜,都幾好飲,唔錯。
紫色世界
柚子梳打    (特飲+$15)

口感冰涼清爽,香甜柚子果味梳打,酸酸甜甜,好好飲。
2023-05-04
下午茶
慢煮挪威三文魚
紫色世界
  • 柚子紫薯青蘋果沙律
  • 南瓜佃煮
2023-04-29 32 浏览
有8款日式定食選擇,可以配稻庭烏冬/冷蕎麥麵🔸 慢煮挪威三文魚定食慢煮跟南瓜佃煮同蒜味魷魚仔魚肉份量唔少,仲幾有魚油香~ 蒜味魷魚仔幾特別,會想食完一舊又一舊🔸 封門柳配自家製雜菌燒汁跟柚子紫薯青蘋果沙律同山葵八爪魚牛肉用左慢煮方式,保持到肉質鮮嫩,特別既沙律,有紫薯味之餘仲有到粒粒青蘋果🍏🔸 千層塔玉子燒唔多地方食到千層塔玉子燒,甜同鹹香交織,味道好獨特,一方面有千層塔皮的酥脆,另一方面有玉子燒的鬆軟和蛋香,口感非常豐富🔸 棒棒餃子煎到外脆內軟,皮薄餡靚,餡料用咗雞軟骨同豬肉,令到每啖都好有咬口,幾有驚喜
有8款日式定食選擇,可以配稻庭烏冬/冷蕎麥麵

🔸 慢煮挪威三文魚定食慢煮跟南瓜佃煮同蒜味魷魚仔

🔸 封門柳配自家製雜菌燒汁跟柚子紫薯青蘋果沙律同山葵八爪魚

🔸 千層塔玉子燒
🔸 棒棒餃子
【良心和式料理💛 CP值高一汁三菜✨ 環境舒服👍🏻】推薦程度:●●●●◐抵食程度:●●●●○——— 黃埔云云美食,難得搵到間CP值高、擺盤靚嘅和式料理🤤 一汁三菜款式都算多,主食有8款選擇,沙律3選1,冷盤3選1,仲可以追加醬油蛋/明太子✨ 整體食物水準高、上菜快、店員有禮,而且環境舒服,好似去咗日本小店咁🇯🇵 唯一美中不足係冇白飯,只係得蕎麥麵同湯烏冬揀🍜🍱 慢煮挪威三文魚|$108|蕎麥麵|韓式涼拌青瓜|山葵八爪魚三用上三文魚柳,冇骨啖啖肉,抵讚🫶🏻✨ 肉質好嫩滑,冇overcook,保持到肉汁💦 蕎麥麵溫度剛好,唔會凍到冇味覺/凍上腦,食到淡淡嘅麻油香🤤 配埋醬汁食好清新,唔膩✨ 墨魚仔好爽彈,旁邊嘅山葵粒食落都好得意😆 另一款唔算特別~🍱 印第安慢煮泰式雞|$68|蕎麥麵|南瓜佃煮(+$2)|蒜味墨魚仔|追加醬油蛋 (+$8)雞肉嫩滑且juicy💦 香茅等調味料味唔太濃,唔會太heavy👍🏻 蕎麥麵加咗醬油蛋,外觀治癒之餘更香濃同濕潤,建議追加🌟 南瓜漬物好稔好入味;另一款唔算特別~
【良心和式料理💛 CP值高一汁三菜✨ 環境舒服👍🏻】

推薦程度:●●●●◐
抵食程度:●●●●○

———

2023-04-23 46 浏览
🥚小料理好啱近排胃好差嘅蛋美🥹紅磡日式木系和風家庭小品料理❣️.依間之前大角咀成日食🤭依家先知原來紅磡都有✨好鐘意佢咁多嘢揀🥰套餐包兩款小菜、一款主食、烏冬/蕎麥麵🫶🏻呢度環境其實都稍為擠迫🥹不過性價比高同食物質素真係幾好‼️🫶🏻最平係$58咋🥰🥹今晚餓啲所以兩個女仔食咗兩個套餐同小食🤭🤍.1️⃣慢煮挪威三文魚+烏冬(昆布木魚湯)+蒜味墨魚仔+韓式涼拌青瓜(💰$108)🤍鐘意見到佢一上嚟一碟碟咁好似好多嘢食😛三文魚上面用咗日式芝麻醬🥰其實都算大份厚肉🤭魚皮又夠香😽烏冬偏幼身唔會過淋~可以點下青瓜個醬又可以點下芝麻醬🤭小菜就正正常常啦~2️⃣慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁+蕎麥麵+柚子紫薯青蘋果沙律+蒜味墨魚+ 追加醬油蛋(💰$98+8)🤍封門柳今次好似偏熟但唔會話好難咬😽醬汁都同預期一樣偏淡~值得一提嘅係醬油蛋加埋個麵食好鬼開心🥹每條麵都有蛋漿口感味道都豐富咗✨仲有紫薯‼️極有特色同真係好開胃‼️食落有極濃紫薯香再有淡淡柚子同青蘋果香✨小菜咁多款都食過所以最推薦呢個😛3️⃣千層塔玉子燒(💰$28)呢個下次都可能想嗌翻🤭最主要因為四舊都幾大舊😛甜度蛋香剛好🤍比起坊間嘅蛋更唔會油食落好舒服🤍4️⃣汁燒鯖花魚(💰$48
🥚小料理好啱近排胃好差嘅蛋美🥹
紅磡日式木系和風家庭小品料理❣️

3️⃣千層塔玉子燒(💰$28)

4️⃣汁燒鯖花魚(💰$48)
呢個價每人分到半條魚😽魚皮幾香肉都算多✨套價唔夠食可以叫埋😛🤍
📍日嚐 (紅磡)
紅磡明安街10號寶石戲院地下F號舖
🤍[8/10]
#蛋美在紅磡 #香港美食 #紅磡美食 #日式小菜 #蛋美吃日本菜 #炸物 #hkfoodie #豆乳湯 #蕎麥麵 #一品料理 #日本料理 #蕃茄湯 #烏冬 #湯品 #家庭料理 #醬油蛋 #香港小菜 #日本菜 #咖喱飯 #野菜 #豆腐 #住家飯 #豆腐拌 #薑汁燒 #蔬菜濃湯 #健康菜式 #健康小菜 #少油 #玉子燒 #鯖魚
平日夜晚都好多人幫襯🤩🤩,高人氣嘅日式家庭料理餐廳九宮格賣相好吸引😻,可以一次過試曬雞肉、牛柳、黑毛豬同鴨胸,好滿足😆😆。啲鮑魚同帶子幾好味,夠爽口🤤🤤。不過我試完咁多款之後都係覺得黑毛豬最好食😋。黑毛豬唔會太肥,加埋酸甜嘅蘋果蓉就更加中和左黑毛豬嘅肥膩感👍🏻。下次黎會想試下佢嘅黑毛豬全日定食😌。烏冬同蕎麥麵都好好味😻,啲麵條好彈牙,豬骨湯唔算太濃,幾啱我口味。如果烏冬同蕎麥麵份量多啲就好啦🤣🤣。🍽九宮格 (2人份): HK $378
平日夜晚都好多人幫襯🤩🤩,高人氣嘅日式家庭料理餐廳

🍽九宮格 (2人份): HK $378
2023-04-20 238 浏览
慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁(98hkd)叫左蕎麥麵加明太子(+8hkd),麵質唔會太淋,點埋冷麵汁好清爽,夏天食係一流,明太子帶少少咸味,牛肉幾淋,無咩筋膜,肉味重,啖啖肉好有滿足感😍前菜叫左韓式涼拌青瓜和山葵八爪魚🐙好開胃😎印第安慢煮泰式雞(68hkd)簡左稻庭烏冬配韓式豬骨辣湯加醬油蛋(+8hkd)蛋漿撈埋個湯令整體有creamy嘅感覺,蛋香明顯,雞排都幾大份,雞肉都算滑,前菜叫左柚子紫薯青蘋果沙律和蒜味墨魚仔,沙律🥗勁香蘋果味,超級fresh🥰千層塔玉子燒(28hkd)照燒汁都幾濃,有4塊,中規中矩,味道cp值都不錯😋北海道火炙帶子(78hkd)兩粒大大粒,係生食級嘅帶子,個人大推呢個,表示必點😜👍🏻#foodiblum日式
慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁(98hkd)

蕎麥麵

印第安慢煮泰式雞(68hkd)
印第安慢煮泰式雞
烏冬

千層塔玉子燒(28hkd)
照燒汁都幾濃,有4塊,中規中矩,味道cp值都不錯😋
玉子燒

北海道火炙帶子(78hkd)
兩粒大大粒,係生食級嘅帶子,個人大推呢個,表示必點😜👍🏻
燒帶子

#foodiblum日式

2023-04-19
蕎麥麵
印第安慢煮泰式雞
烏冬
玉子燒
燒帶子
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 日嚐以簡約木系日式裝潢作為主題,打造另一種一汁一菜的日料風格。以「慢煮生活」為主題,主打多款慢煮日式料理,為繁忙的都市人提供「慢」生活,享受寧靜❤️提供一共9款不同類型主食,主食可以選擇跟配烏冬,冷蕎麥麵或越光米飯🍚更有沙律以及冷盤自選,份量十足 ✨同時可以加配醬油蛋或明太子(另費)🌼 慢煮封門柳配自家製雜菌汁慢煮封門柳可能係我食過最好食既封門柳,相比以前係其他餐廳食到既煎封門柳,用上慢煮既做法令到封門柳既口感充滿彈性,肉味完全鎖死係入面,非常好食😋首選推薦!🌼 銀鱈魚西京燒銀鱈魚並未有使用慢煮做法,而是用上比較適合鱈魚既西京燒做法。鱈魚經過味噌醬汁進行調味烤製,表面呈現金黃色,外面香脆,裡面則保持著鮮嫩多汁 😎🌼 白桃乳酸梳打乳酸味好濃,白桃味相對淡一啲,整體感覺都可以🌼 百香果梳打成杯都係百香果既金黃色澤,酸酸甜甜咁非常開胃最重要既係佢地既凍飲都係無冰,滿滿一大杯😌非常貼心🌈服務 ⭐️ 由於間店非常細同窄,所以食起上嚟有種要快食嘅感覺。ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

日嚐以簡約木系日式裝潢作為主題,
打造另一種一汁一菜的日料風格。
以「慢煮生活」為主題,
主打多款慢煮日式料理,
為繁忙的都市人提供「慢」生活,
享受寧靜❤️

提供一共9款不同類型主食,
主食可以選擇跟配烏冬,
冷蕎麥麵或越光米飯🍚
更有沙律以及冷盤自選,份量十足 ✨
同時可以加配醬油蛋或明太子(另費)

🌼 慢煮封門柳配自家製雜菌汁

慢煮封門柳可能係我食過最好食既封門柳,
相比以前係其他餐廳食到既煎封門柳,
首選推薦!

🌼 銀鱈魚西京燒

銀鱈魚並未有使用慢煮做法,
而是用上比較適合鱈魚既西京燒做法。
鱈魚經過味噌醬汁進行調味烤製,
表面呈現金黃色,外面香脆,
裡面則保持著鮮嫩多汁 😎

🌼 白桃乳酸梳打

乳酸味好濃,白桃味相對淡一啲,
整體感覺都可以

🌼 百香果梳打
成杯都係百香果既金黃色澤,
酸酸甜甜咁非常開胃

最重要既係佢地既凍飲都係無冰,
滿滿一大杯😌非常貼心

🌈服務

⭐️ 由於間店非常細同窄,所以食起上嚟有種要快食嘅感覺。

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

2023-04-14 34 浏览
在黃埔的日嚐鋪位小小的搭配日式木系裝潢,選擇不算太多但價錢很合理。套餐主食可自選稻庭烏冬或蕎麥麵,烏冬湯底可四選一,選擇有昆布木魚湯、豬骨濃湯、和風牛骨湯、韓風豬骨湯,另外還可以+$8追加醬油蛋或明太子。季節沙律三選一有柚子紫薯青蘋果沙律、芝麻醬秋葵、韓式涼拌青瓜。自選冷盤二選一有山葵八爪魚或蒜味墨魚仔。飲品要補一點錢,汽水或茶+$6,最貴的特飲+$15也不算太貴。🔸季節沙律、自選冷盤🍏柚子紫薯青蘋果沙律 🐙山葵八爪魚🥒韓式涼拌青瓜 🦑蒜味墨魚仔很有日式感的前菜小吃,爽口、開胃、清新。🔸慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁 $98- 稻庭烏冬//昆布木魚湯//醬油蛋 -封門柳口感軟嫩,牛味不算太重但搭配自家製雜菌燒汁蠻不錯。醬油蛋跟昆布木魚湯拌勻後很有驚喜,濃濃蛋味超搭的,大推這個湯底組合(๑˃̵ᴗ˂̵)!!🔸慢煮黑毛豬配肉桂蘋果蓉 $78- 稻庭烏冬//豬骨濃湯//明太子 -慢煮黑毛豬肉質偏瘦,不乾柴不肥膩,搭配肉桂蘋果蓉能添上一份清新感。豬骨湯味道不算太濃,配明太子也各有風味。🔸慢煮火炙三文魚 $78三文魚肉質軟嫩,經過火炙外皮香脆,配上胡麻醬日式感滿滿。🔹白桃乳酸梳打 $15🔹紫色世界

🔸季節沙律、自選冷盤
🍏柚子紫薯青蘋果沙律 🐙山葵八爪魚
🥒韓式涼拌青瓜 🦑蒜味墨魚仔
很有日式感的前菜小吃,爽口、開胃、清新。

🔸慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁 $98
- 稻庭烏冬//昆布木魚湯//醬油蛋 -

🔸慢煮黑毛豬配肉桂蘋果蓉 $78
- 稻庭烏冬//豬骨濃湯//明太子 -

🔸慢煮火炙三文魚 $78
三文魚肉質軟嫩,經過火炙外皮香脆,配上胡麻醬日式感滿滿。

🔹白桃乳酸梳打 $15
🔹紫色世界 $15

2023-04-11 22 浏览
紅磡黃埔抵吃台日式便當定食💛🫶🏻🦥雖然是小店一間,座位也只有十多個,但充滿驚喜的有誠意小店餐廳。餐廳以木系為佈置,有舒服輕鬆的感覺。而且便當的擺盤非常精緻,以小碟、小碗的方式呈現,有便當定食感。全日便當定食共有八款,以慢煮為賣點,可選配搭稻庭烏冬或冷/熱蕎麥面。烏冬湯底也可四選一,包括有:昆布木魚湯、豬骨濃湯、和風牛骨湯、韓風豬骨湯。此外更有沙律的選擇,包括:柚子紫薯青蘋果沙律/南瓜佃煮/韓式涼拌青瓜。最後還有自選冷盤,包括有:山葵八爪魚、蒜味墨魚仔。《慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁》$98✨✨✨✨推薦!極軟腍的慢煮牛肉,部位是封門柳,容易咀嚼,牛味香,肉質呈粉紅色的狀態,鮮嫩多汁,好吃!《慢煮挪威三文魚》$108三文魚同樣是以慢煮的方式烹製,三文魚的肉質非常嫩滑,處理得非常好,令人吃得滋味!此外,套餐更可追加食材包括:醬油蛋或明太子,只需$8。飲品方面除了汽水外,更有養生飲品如薑母茶,特飲的梳打水也很吸引!
紅磡黃埔抵吃台日式便當定食💛🫶🏻🦥

最後還有自選冷盤,包括有:山葵八爪魚、蒜味墨魚仔。

《慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁》$98
✨✨✨✨推薦!

《慢煮挪威三文魚》$108

此外,套餐更可追加食材包括:醬油蛋或明太子,只需$8。