2025-06-29 249 浏览
以前有去過北京,但係從來都未睇過京劇今次呢個係一個幾特別既體驗 😯當晚訂左7:30pm,我同朋友準時到達既時候咁岩個京劇表演就開始啦!而我地張檯正正係個小舞台隔離音樂好大聲,氣氛幾好架,有種霎眼離開左香港既感覺 😂呢度既火鍋係一人一鍋,我點做番茄鍋 🍅而朋友點既係清湯鍋,清湯鍋裡面有個小小藥材包鮮切寧夏羊梅花肉 🐑北京火鍋比較出名食羊肉,咁我地都跟隊試下啦呢款羊肉切得好細一舊,方便煮熟羊肉表面有一抹油光味道新鮮,肉味香而無騷味草飼180天羔羊肉 🐑又係羊呀 😂 呢個勁野呀,睇下份量幾多,夠曬排場 👍呢張可能比較容易睇到份羊肉到底有幾架勢 👅老北京糖油餅 🫓夠熱 🔥 淡淡都係麵包香,鬆軟好好味呢個推介~蔬菜拼盤 🥬裡面既配搭幾新穎,有啲好少見既菇菌類係略嫌太細份,唔夠喉 🥹食左咁多羊肉會想有多啲菜平衡下大片脆毛肚 🐮火鍋標配,口感爽脆飲品方面,我地叫左一杯九仙雲華同埋遊牧之野 🍵個名好抽象,其實係茶飲黎架 😂可以一戰 😄最後送左個小甜品比我地 🍮原來係山藥磨成糊,加入左少少桂花糖第一次食呢樣野,又唔錯喎 😄
以前有去過北京,但係從來都未睇過京劇
今次呢個係一個幾特別既體驗 😯

而我地張檯正正係個小舞台隔離
音樂好大聲,氣氛幾好架,有種霎眼離開左香港既感覺 😂

呢度既火鍋係一人一鍋,我點做番茄鍋 🍅

而朋友點既係清湯鍋,清湯鍋裡面有個小小藥材包

鮮切寧夏羊梅花肉 🐑
北京火鍋比較出名食羊肉,咁我地都跟隊試下啦
呢款羊肉切得好細一舊,方便煮熟
羊肉表面有一抹油光
味道新鮮,肉味香而無騷味

草飼180天羔羊肉 🐑
又係羊呀 😂 呢個勁野呀,睇下份量幾多,夠曬排場 👍

呢張可能比較容易睇到份羊肉到底有幾架勢 👅

老北京糖油餅 🫓
夠熱 🔥 淡淡都係麵包香,鬆軟好好味
呢個推介~

蔬菜拼盤 🥬
裡面既配搭幾新穎,有啲好少見既菇菌類
係略嫌太細份,唔夠喉 🥹
食左咁多羊肉會想有多啲菜平衡下

大片脆毛肚 🐮
火鍋標配,口感爽脆

飲品方面,我地叫左一杯九仙雲華同埋遊牧之野 🍵
個名好抽象,其實係茶飲黎架 😂
可以一戰 😄

最後送左個小甜品比我地 🍮
原來係山藥磨成糊,加入左少少桂花糖
第一次食呢樣野,又唔錯喎 😄
2025-05-06
在中環打邊爐,原來是能夠一邊吃羊肉火鍋,一邊欣賞京劇的,在香港中環區,總算遇到一間如此有特色的餐廳。這間位於中環核心區的<新京熹老北京涮肉火鍋>餐廳,主打高檔涮羊肉火鍋食材,而且是以一人一鍋為賣點,今晚我們嘗試了清湯鍋及蕃茄鍋底。<草飼180天羔羊肉>薄切片的羔羊肉,上枱用上長盒子,份量很多,粉粉嫩嫩的,放湯鍋輕輕一灼,入口嫩滑,鮮嫩好吃。<鮮切寧夏羊梅花肉>羊梅花肉切成條狀,肉質比較厚身及有質感,與蕃茄湯鍋底非常匹配,入口同樣鮮嫩細滑,愛吃羊肉的人,真的不能錯過。<經典大片脆毛肚>經典大片脆毛肚非常大片,入口爽脆,而且非常吸湯,值得一試。<原產地蔬菜鮮菌>蔬菜拼盤都有多款不同種類的素菜類,又有菌類、粉絲、雲耳及豆腐等等,重點是非常新鮮 。<老北京糖油餅>這個北京糖油餅,外面微脆,咬落去感覺鬆軟,入口味道帶微甜,有點兒像港式的牛脷酥,竟然在這裏也能品嘗到。最後還吃了個淮山蓉造成的甜品,清甜養生。餐廳最大的特色,就是有京劇的表演,當天晚飯時段,幸運地總共看到兩次的現場表演,無論唱功同化妝,都

<草飼180天羔羊肉>

<鮮切寧夏羊梅花肉>

<經典大片脆毛肚>
經典大片脆毛肚非常大片,入口爽脆,而且非常吸湯,值得一試。

<原產地蔬菜鮮菌>

<老北京糖油餅>

最後還吃了個淮山蓉造成的甜品,清甜養生。

餐廳最大的特色,就是有京劇的表演,當天晚飯時段,幸運地總共看到兩次的現場表演,無論唱功同化妝,都非常認真及有心思,令到整個現場環境都充滿氣氛,食客們都非常欣賞京劇的演出。下次有機會,一定會再帶朋友到來。

在繁忙的中環,有一家令人垂涎欲滴的火鍋店——新京熹老北京涮肉火鍋,這裡不僅有地道的北京風味,還將火鍋文化與現代生活完美融合,讓人一踏進去就感受到濃厚的美食氛圍。進入餐廳,首先映入眼簾的是典雅的裝潢,牆上掛著傳統的中國畫,燈光柔和,讓人感到如同置身於北京的小巷中。每個角落都散發著火鍋的香氣,令人心情愉悅。無論是與好友聚會,還是和家人共享,這裡都是絕佳的選擇!說到食材,這裡的選擇讓我驚喜不已!180天的錫盟草羔羊肉肉質鮮嫩,口感滑順,彷彿在嘴裡融化。每片肉都是師傅用心切割,保留了最好的風味。特別推薦的寧夏灘羊梅花,一口咬下,肉汁四溢,令人陶醉。經典的脆毛肚,每一片都厚度適中,搭配熱騰騰的湯底,讓人忍不住再來一片!這裡的醬料選擇更是讓人眼前一亮!除了香芹粒和花生碎,還有韭菜花同腐乳醬,讓每一口火鍋都能夠調整到自己喜愛的口味。特式的韭菜花和腐乳的搭配,簡直是火鍋的完美伴侶,讓人驚豔不已。更特別的是,餐廳在晚上730和815提供粵曲表演,讓你在品嚐美食的同時,還能享受到悠揚的音樂。這種獨特的用餐體驗,絕對讓你在火鍋的熱氣中,感受到傳統文化的魅力。

上次朋友帶我去呢度食飯!覺得好特別!專程帶另一位朋友來試試!來自北京的店每晚都有京劇表演🎭!比較特別點!而且價錢亦不算太貴可以接受到!我哋試咗新湯底⏬️傳統塞北口蘑清湯鍋(單人鍋)蕃茄湯鍋 (單人鍋) (上次食過都可以!)錫盟草飼180天羔羊肉 (超級長的碟上菜🤣)鮮切寧夏灘羊梅花肉 (肉質更鮮嫩!)經典大片脆毛肚 (黑色牛柏葉質感爽啲!)原產地蔬菜解菌老北京糖油餅 (超推薦要趁熱食!好好味!)每次來都必點呢個食!順便試埋蒙茶 (蒙古紅茶/ 海鹽 / 蒙古炒米)!都幾好飲 口味比較特別啲!海鹽同紅茶都好濃郁新京熹老北京涮肉火鍋 (中環)📍:中環士丹利街13-17號掁邦大廈地舖
上次朋友帶我去呢度食飯!
覺得好特別!專程帶另一位朋友來試試!
來自北京的店每晚都有京劇表演🎭!比較特別點!
而且價錢亦不算太貴可以接受到!

我哋試咗新湯底⏬️
傳統塞北口蘑清湯鍋(單人鍋)
蕃茄湯鍋 (單人鍋) (上次食過都可以!)
錫盟草飼180天羔羊肉 (超級長的碟上菜🤣)
鮮切寧夏灘羊梅花肉 (肉質更鮮嫩!)
經典大片脆毛肚 (黑色牛柏葉質感爽啲!)
原產地蔬菜解菌
老北京糖油餅 (超推薦要趁熱食!好好味!)
每次來都必點呢個食!
順便試埋
蒙茶 (蒙古紅茶/ 海鹽 / 蒙古炒米)!
都幾好飲 口味比較特別啲!
海鹽同紅茶都好濃郁

新京熹老北京涮肉火鍋 (中環)
📍:中環士丹利街13-17號掁邦大廈地舖
2025-07-11
2025-07-07 97 浏览
今次去食一餐真係好正!首先係錫盟草飼180天羔羊肉,肉質超嫩,味道好香,真係一口接一口,完全停唔到。跟住係老北京糖油餅,外脆內軟,甜到心坎,食完仲想再來一份。經典大片脆毛肚,煮得剛好,啖啖都係鮮味,搭配醬料特別好味,令人食到唔想停。蔬菜籃就清新又健康,平衡咗肉類嘅油膩感,讓整餐更加輕盈。最後,飲杯新鮮蘋果汁,酸甜得來又解膩,真係完美搭配。最特別係仲有京劇表演,演員嘅唱腔同動作都好到位,真係好有氣氛!整體嚟講,呢餐食得好開心,味道同文化都好豐富,非常值得推薦!

2025-07-02 123 浏览
呢間餐廳係北京三里屯米芝蓮一星食府嘅香港分店,環境古色古香,銅鍋同紅木裝潢好有老北京嘅氛圍,仲有京劇表演增添氣氛,夜晚7:30同8:15各一場,坐喺度真有種穿越感。服務員好專業,會同你講解點樣涮肉最好食。😋每人都有一鍋單人鍋,湯頭用口蘑同其他菌類熬製,清澈見底,入口有濃濃嘅菇香,鮮甜得來唔會太濃。單人鍋份量啱啱好,熱辣辣上枱,涮肉涮菜都好夾,湯底飲落好舒服,無味精感,食完唔會口渴,暖胃又養生!🍲綿盟草飼180天羔羊肉,真係羊肉控嘅心頭好,來自內蒙古錫林郭勒盟嘅草飼羔羊,肉片切得薄薄,色澤鮮紅,涮10-15秒就熟。入口嫩滑無羶味,羊肉嘅鮮甜好突出,配上麻醬同腐乳醬,味道更豐富。300g份量好足,兩人share都夠飽,質素一流!🐑解切寧夏灕羊梅花肉同綿盟羊肉有唔同風味,呢款灕羊油花分佈更均勻,肉質細嫩,涮30秒左右最佳。咬落去多汁又軟滑,帶點羊肉嘅甘香,入口有種似和牛嘅感覺。份量150g啱晒想試多款肉嘅朋友,食落好滿足!🥩經典大片脆肚係火鍋必點,毛肚切得大片又薄,涮10秒左右就熟,入口爽脆,無雜味。處理得好乾淨,配上湯底同芝麻醬,口感同味道都好正,咬落有陣陣牛肚嘅鮮香,啱晒鍾意內臟嘅朋友!

經典大片脆肚係火鍋必點,毛肚切得大片又薄,涮10秒左右就熟,入口爽脆,無雜味。處理得好乾淨,配上湯底同芝麻醬,口感同味道都好正,咬落有陣陣牛肚嘅鮮香,啱晒鍾意內臟嘅朋友!🐮

原產地蔬菜鮮菌好新鮮,入面有嶺南西洋菜、雲耳、金針菇同椰菜絲,全部都好爽脆。西洋菜清甜,雲耳彈牙,金針菇吸滿湯汁,椰菜絲煮完散開掛汁,食落好惹味。大份量夠多,幫到平衡肉類嘅油膩感!🥬

老北京糖油餅係傳統北京小食,炸得金黃酥脆,外層微甜,內裏軟糯,帶點麵香。熱辣辣食最好,咬落有種懷舊嘅味道,唔會太油膩,配火鍋湯底飲一口,簡直係完美嘅小點!🍩

我地仲點咗一壺普洱,茶香濃郁,入口順滑,帶點回甘。茶味唔會太重,飲落好解膩,配火鍋嘅重口味食材好match。服務員仲會幫你添茶,暖胃又舒服,食完一餐嚟杯真是一個好享受!🍵
2025-06-30 101 浏览
今次我哋揀咗一個麻辣湯底+一個傳統塞北口蘑湯底,一辣一唔辣。附上香辣醬,昆布豉油汁,內蒙沙蔥椒麻汁,芝麻醬。每一款都咁有特色,大推芝麻醬,超濃!錫盟草飼180日羔羊肉(大300g)
成碟超級長嘅羊肉,直情橫跨晒我哋兩個人張枱!放落湯輕輕灼15秒就得,羊羶味唔重,肉質超腍,好易入口,真心好食。鮮切寧夏滋羊梅花肉(150g)
呢款就比較實淨啲,脂肪分佈靚,鍾意有少少咬口嘅人可以選擇呢款。經典大片脆毛肚(150g)
煮8至10秒就啱啱好,食落又脆又爽,好有口感,完全唔韌!原產地蔬菜鮮菌拼盤(大份)
超豐富!有紅莧菜、菠菜、茼蒿、西洋菜、娃娃菜、金針菇、黑白木耳、豆腐、粉絲、響鈴⋯⋯ 多到你一定會搵到幾樣啱自己食嘅菜,健康又吸湯,好滿足。老北京糖油餅
一上枱我哋已經忍唔住食咗兩件~外脆內煙韌,微微甜香,熱辣辣食超正,有驚喜,必點!

錫盟草飼180日羔羊肉(大300g)
鮮切寧夏滋羊梅花肉(150g)
經典大片脆毛肚(150g)
煮8至10秒就啱啱好,食落又脆又爽,好有口感,完全唔韌!
原產地蔬菜鮮菌拼盤(大份)

2025-06-27 113 浏览
位於中環鬧市的「新京熹北京涮肉火鍋」,是一間結合美食與文化的特色餐廳,客人可以一邊涮火鍋,一邊欣賞現場京劇表演,沉浸於濃厚的京味氛圍中,別具一格。火鍋湯底有三款,我和朋友都左傳統塞北口蘑清湯鍋,湯底本身味道鮮美,但不會掩蓋主食材的風味,特別適合喜歡清淡既我們。醮料方面亦非常出色,除左傳統芝麻醬、昆布豉油汁、內蒙沙蔥椒麻汁之外,仲提供多達八款輔料,包括香芹粒、蠔油、花生碎、韭菜花、豆腐乳、泰椒圈、香菜和蔥花,任君選擇,風味層次豐富。錫盟草飼180天羔羊肉:肉質細嫩,油脂分佈均勻,入口鮮香。鮮切錫盟谷飼羊梅花肉:即場切片,厚薄適中,肉味濃郁,涮後仍保留彈性。經典大片脆毛肚:爽脆有嚼勁,吸湯力強,是火鍋必點之選。蔬菜鮮菌拼盤:包含多款新鮮蔬菜與菇類,清新解膩,營養均衡。老北京糖油餅:外酥內軟,甜而不膩,是完美的甜點。總結,餐廳不僅火鍋出色,京劇表演更添文化氣息,是一次視覺與味覺的雙重享受。

錫盟草飼180天羔羊肉:肉質細嫩,油脂分佈均勻,入口鮮香。

經典大片脆毛肚:爽脆有嚼勁,吸湯力強,是火鍋必點之選。

蔬菜鮮菌拼盤:包含多款新鮮蔬菜與菇類,清新解膩,營養均衡。

老北京糖油餅:外酥內軟,甜而不膩,是完美的甜點。

• 老北京糖油餅
  • 經典大片脆毛肚
  • 鮮切錫盟谷飼羊梅花肉
  • 錫盟草飼180天羔羊肉
2025-06-23 194 浏览
在中環史丹利街的新京熹挾住黑珍珠和米芝蓮一星,在內地的名氣還蠻大的!成為最近超火熱的火鍋店。每一道都儀式感很強~晚上七點半和八點半的時候還有京劇表演~在餐廳吃著熱氣騰騰的火鍋,看著京劇表演,外面看到中環街景車水馬龍。這一刻,深刻感覺到了這才是人間樂事~🐑錫盟草飼180天羔羊肉&鮮切寧夏灘羊梅花:羊肉擺盤很有氣勢,很長的一盤,打卡able。肉質鮮嫩多汁,自然飼養,從原產地直達餐桌,每一口都是品質保證。🔸經典大片脆毛肚:沒想到可以這麼脆,感覺會彈,很大片、品質很好!🔸老北京糖油餅:這個很像香港傳統小吃牛俐酥,很香!🔸原產地蔬菜鮮菌:農場直送的蔬菜,新鮮超甜!

每一道都儀式感很強~

晚上七點半和八點半的時候還有京劇表演~

🔸老北京糖油餅:這個很像香港傳統小吃牛俐酥,很香!

🔸原產地蔬菜鮮菌:農場直送的蔬菜,新鮮超甜!
2025-06-08 370 浏览
今晚黎左來自北京三里屯米芝蓮一星食府嘅新京熹北京涮肉火鍋,佢係第一間香港直營店。餐廳提供一人一鍋,我哋分別咗蕃茄湯底同埋五指毛桃清補涼湯底。錫盟草飼180天羔羊肉300G的羊肉擺上係長長的盒到,羊肉肥瘦均勻,一啲都唔膻,點佢個辣醬食真係好夾,唯一缺點係切到有啲碎。鮮切錫盟谷飼羊梅花肉廚師會係附近現切羊肉,呢個羊梅花肉肉味更加重同濃郁,新鮮好食。經典大片脆毛肚呢個只需要淥8至10秒,入口好爽脆。原產地蔬菜鮮菌份量超級大,有黑木耳、響鈴、菜心、菠菜、粉絲等,每樣蔬菜都超新鮮。老北京糖油餅佢好似微甜的牛脷酥,咬入口的口感好鬆軟,又唔會食到成口都係油,呢個真係幾有驚喜。👍👍呢度每晚都有京戲表演,彷彿身處係舊時北京嘅感覺,可以好好感受中國文化。呢到的冷氣同抽風做得幾好,食完個身都唔會有味,而且職員主動性都好夠,好自動自覺去加湯👍佢個茗茶飲入口好舒服,可以一解食完羊肉的油膩感。

錫盟草飼180天羔羊肉

鮮切錫盟谷飼羊梅花肉

經典大片脆毛肚
呢個只需要淥8至10秒,入口好爽脆。

原產地蔬菜鮮菌

老北京糖油餅

佢個茗茶飲入口好舒服,可以一解食完羊肉的油膩感。
  • 老北京糖油餅
1K
京菜你可能聽得多,最多一定係北京烤鴨(片皮鴨)、驢打滾、炸醬麵之類,涮羊肉其實都係京菜之一,但大家可能少聽,甚至乎未試過。「新京熹」 — 我幾個月前路經南山萬象天地都見過,但就未試過,裝潢無一般京菜咁古色古香,算係新潮且潔淨一點,今日約係中環食晚飯,有機會可以一嘗。今之揀選左$799嘅二人套餐,連同小料、茶位、加一,埋單$962,人均$481,於中環晚餐黎講,唔係特別貴,但絕對唔係平,間唔中食一次都還好。套餐包含兩個湯鍋、草飼180天羔羊肉 (大份/300g)、鮮切錫盟谷飼羊梅花肉 (150g)、經典大片脆毛肚 (150g)、蔬菜鮮菌拼盤 (大份)、老北京糖油餅,總括而言,味道唔錯,都真係食到好飽下。湯底可選麻辣、番茄及清湯,二人的話麻辣及番茄各一,試曬兩款口味。無得選辣度,麻辣口味比較溫和,唔會太辣,而我食譚仔特辣黎講,當然口味算係清淡,但對普通人黎講應該剛剛好;番茄湯底還好,無咩特別,可能涮羊肉比較著重羊肉本身嘅鮮味,所以湯底都唔會太重口味。先食糖油餅,外脆內軟,咸甜咸甜般,有少少似牛脷酥嘅感覺,算係幾好食。草飼180天羔羊肉 (大份/300g): 有成一米長嘅盤橫跨整張檯,視覺上

草飼180天羔羊肉 (大份/300g): 有成一米長嘅盤橫跨整張檯,視覺上都幾震撼,羊肉新鮮,羊羶味適中,味道相對柔和,與麻辣湯底蠻匹配。唯一缺點係切得太碎,一塊灼完好易斷開3-4小塊,好難夾。

鮮切錫盟谷飼羊梅花肉 (150g): 擺盤又係幾精美,而呢款切得唔錯,廚師會係食客面前即場手切,比前一款羊肉片較為厚切,食起黎幾有肉感,亦帶較多脂肪,肉質較爽滑,油香更為突出!

經典大片脆毛肚 (150g): 食麻辣火鍋必點黑毛肚,其口感非常爽脆,真出色,輕灼十秒八秒即可享用。
2025-05-20
2025-05-26 355 浏览
今晚去食羊肉醬料1.內蒙沙蔥椒麻汁,是專門為涮羊肉而設的最佳蘸料。它用野生沙蔥及優質青椒混合已成,味道辛辣,非常惹味。2. 昆布豉油汁,混合蘿蔔蓉,味道清爽鮮香。3. 百搭的經典麻醬,可配上蔥、辣椒、花生碎、香草等,任君選擇配搭。1. 錫盟草飼180天羔羊肉草飼羊肉片質鮮嫩美味,絕無羊羶味。用一個長長的盒子擺放送上,極具奢華,而且份量很多。2. 鮮切寧夏灘羊梅花肉羊梅花肉細嫩可口,且肥瘦適中,無膻味,味道鮮美,脂肪分佈均勻。加上廚師即場手切,毫不奢華。3. 經典大片脆毛肚毛肚爽脆可口,掛滿湯汁的毛肚簡直一試難忘。4. 原產地蔬菜鮮菌裏面配有鮮姬松茸菌、鮮黑牛肝菌、黃金針菇、木耳、豬肚菇、響鈴及豆腐等,食材非常新鮮。5. 老北京糖油餅外面的皮香甜酥脆,內裏的餅鬆軟黏牙,在口中越嚼越香,味道極像我們香港的牛脷酥,幸福感爆滿。店舖內更有京劇表演
今晚去食羊肉
醬料
2. 昆布豉油汁,混合蘿蔔蓉,味道清爽鮮香。

1. 錫盟草飼180天羔羊肉
2. 鮮切寧夏灘羊梅花肉
3. 經典大片脆毛肚
毛肚爽脆可口,掛滿湯汁的毛肚簡直一試難忘。
4. 原產地蔬菜鮮菌
5. 老北京糖油餅

店舖內更有京劇表演
中環有間叫新京熹老北京涮肉火鍋嘅餐廳,近排真係好hit,聽講佢喺北京三里屯有米芝蓮一星背景,未食已經好有信心。呢度除咗食物正之外,晚餐時間仲有京劇表演,食飯都可以睇show,氣氛一流!啲演員唱腔勁有味道、妝容又靚,成件事真係好有feel。講返食物,首先一定要提佢哋嘅錫盟草飼180天羔羊肉。呢個真係霸氣到爆,足足一米長咁擺出嚟,未食已經覺得好震撼。涮一涮清湯,十五秒左右就啱食,啲肉又鮮又嫩,肥瘦啱啱好,冇咩羶味,仲要配埋佢哋自家製嘅沙蔥椒麻汁,香到不得了鮮切寧夏灘羊梅花都好正,啲肉比較彈牙,咬落去又有肉汁,肥瘦分布勻稱,睇落都開心。涮耐少少,三十秒就最好食佢哋啲毛肚都好推介,爽口滑溜,涮幾秒就食得,配埋啲蔬菜拼盤(好似雲耳、菌類、粉絲、豆腐咁),一齊落鍋,層次感即刻up晒。食到尾記得留肚食返個老北京糖油餅,外脆內軟,甜甜地但唔會膩,真係好出色!食材靚、表演正,值得ENCORE!

食材靚、表演正,值得ENCORE!
2025-05-12 284 浏览
喺中環呢間北京火鍋 相信香港好多都未食過東北口味嘅打邊爐真係要 試一試感覺好唔同 仲有京劇表演唔講以為自己去咗轉北京玲瓏 鳳凰 呢兩杯飲品幾好飲北京火鍋特色 一盤勁長嘅羊肉盤打卡一流錫盟草飼180天羔羊肉鮮切寧夏灘羊梅花肉經典大片脆毛肚老北京糖油餅北京火鍋最講究是羊肉的品質麻醬是北京火鍋的靈魂正宗的麻醬蘸料要用上好的芝麻醬,加入醬油、醋、腐乳、韭菜花、辣椒油等調製而成。 涮羊肉時,要先涮肥肉,再涮瘦肉,這樣可以讓湯底更加濃郁。涮好的羊肉要蘸上麻醬,才能品嚐到最正宗的北京火鍋風味
喺中環呢間北京火鍋 相信香港好多都未食過東北口味嘅打邊爐

經典大片脆毛肚
北京火鍋最講究是羊肉的品質
麻醬是北京火鍋的靈魂

2025-05-06 236 浏览
呢一間火鍋店位置在中環Donki後面嘅士丹利街,原來佢係一間一人火鍋,每個人都有一個專屬自己嘅火鍋,仲要係有個火山口嗰隻火鍋嚟㗎❣️入到餐廳店員告知餐廳有活動喎,只要喺大眾點評打卡拍照留下五星就會送奶茶一杯😍,好可惜當時小妹手機登入唔到錯過咗呢一個活動🥹冇得飲免費奶茶🧋。呢間北京火鍋裝修設計都好有特色,在酒吧位置有白玉石吧枱,係一個人打邊爐嘅座位,鄰近窗邊位置則是二至四人枱,特別的是二人座位幾乎都是望着京劇表演的舞台!在餐牌設計上也特別用心,有扇形餐牌、宮廷餐牌、高級書本餐牌~感覺得出呢一間係間好高級嘅火鍋店🤭🤭枱上嘅醬料亦好高學問架,先每人配有一大兜芝麻花生醬,旁邊三小碟是推薦配羊肉食嘅山蔥椒麻汁、配牛肉食的甜豉油、以及自家製辣椒醬,另外仲有八款配料選擇,九菜花醬、芫荽、芹菜、花生碎、蠔油、腐乳、蔥花、辣椒碎,總有一款適合嘅🤭難得嚟到揀咗幾款招牌菜式:🍲蕃茄鍋、八鮮鍋(小妹與老公一人一鍋)🐏錫盟草飼180天羔羊肉第一次見用咁長嘅碟擺放着一片一片的羊肉,15秒最好食😋🐏鮮切寧夏灘羊梅花肉手切肥牛就見得多,手切羊肉第一次見,師傅細心一片一片切出來,下鍋30秒口感最佳,煮得耐反而口感會冇咁好

難得嚟到揀咗幾款招牌菜式:
🍲蕃茄鍋、八鮮鍋(小妹與老公一人一鍋)

🐏錫盟草飼180天羔羊肉
第一次見用咁長嘅碟擺放着一片一片的羊肉,15秒最好食😋
🐏鮮切寧夏灘羊梅花肉
手切肥牛就見得多,手切羊肉第一次見,師傅細心一片一片切出來,下鍋30秒口感最佳,煮得耐反而口感會冇咁好食!

🥬經典大地脆毛肚
好似黑木耳咁,爽口嘅素菜,淥到佢變攣就食得啦,在沾上花生芝麻醬,味道更加好食🫶🏻
🥬蔬菜鮮菌拼盤
二人份量剛剛好,有豆腐有粉絲有雪耳有黑木耳,仲有綠色蔬菜添!

🥧老北京糖油餅
熱辣辣新鮮出爐嘅糖油餅,味道同口感非常之似牛脷酥,以為食完會好飽,可能因為甜甜地似甜品,食完仲食得落其他菜式😂😂

時間差唔多7:30,店員介紹話將會有10分鐘京劇表演,成個表演令小妹兩公婆覺得自己1秒去咗新光戲院🤭音樂稍微太大聲,演唱者裝扮幾靚,唱功亦唔差,係一個好特別嘅體驗!
一人一鍋
即場鮮切寧夏灘羊梅花肉